Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J82o51s35e59f 82L21e97b90d37u84š30k53a 4552713183535

To, že víno z Itálie by mohlo být lepší právě vlivem klimatických podmínek, to beru. Ale to, že je levnější, to asi tak klimatickými podmínkami nebude. Práce s tunou hroznů bude stejná jak u nás, tak v Itálii, kvasit bude tam i tady stejně, podobná bude i ceny lahví,  vybavení na výrobu vína je stejně drahé. Takže jediné, co by mohlo činit rozdíl je cena práce. Tedy ta u nás je zřejmě víc zdaněná.

0/0
2.2.2014 23:51

P96a70v17e73l 68O62d96r83a83z62i78l 6884989177880

Rozdíl jsou především dotace, možná pak náklady na doslazení.

0/0
24.2.2014 14:56

J78a79n 33M82o33l56n35a40r 7710975141750

nejlepsi je rakouske vino s fridexem, ceske/moravske s metylalkoholem a italske za babku. Nekdo ma rad holt vino sladke a nekdo ne. Dobre vino se da koupit vsude a nezalezi odkud je. Pokud ovsem kupujete z velepestiren tak dostanete vino sice obstojne ale nijak zvlast dobre. nejlepsi je si objet par pestitelu a zkouset. A to plati jak na morave tak v italii, spanelsku i francii. Jen ty limity alkoholu v krvi jsou na obtiz

0/−1
29.1.2014 0:44

P25a13v96e82l 33O84d52r35a62z72i80l 6274299547510

Co limity alkoholu, na to se dá sehnat řidič, ale limity počtu vzorků! (než člověk upadne do bezvědomí);-)

0/0
29.1.2014 8:35

P75a30v42e18l 91O29d95r51a72z32i88l 6844969717400

Rád bych ochutnal nějaké kvalitní levné italské ledové víno. Kde se prodává?

0/0
28.1.2014 7:38

J45o74s63e86f 80L80e85b78d54u14š56k81a 4362153983155

Sicílie, Sardínie, Všude tam mají mrazáky. ;-D

0/0
2.2.2014 23:52

E63d77u14a59r19d 39B89l22a55z29e60k 1333600445985

naše domácí české???8-o Tady je nějaký společný - státní zemědělství i vinařství?!;-O Já myslím, že je soukromé a každého někoho! Tedy né naše a né české víno, ale různé!!! víno od různých!!! vinařů z!!! Česka! ;-O

+1/−1
27.1.2014 22:17

P54a62v31e37l 15O62d41r72a69z88i50l 6874149457470

Blahopřejeme paní Horákové k reklamě a nyní si dovolme jistou úvahu. Je možné koupit v ČR italské víno? Ano. Je možné koupit obyčejné italské víno? Jistě, krabičáky a kanystry v supermarketech jsou obvykle z jihu a to včetně Italie. Je toto víno "lahodné?" Ani omylem.

Protože samozřejmě nemám s touto oblastí dostatek zkušeností, tak nabízím test odborníků.

http://www.youngstyle.cz/mocny-test-cervenych-krabicovych-vin

Kupodivu, víno z ČR není na konci. Jak je to možné?

+1/0
27.1.2014 10:40

P68a45v73e26l 35O16d91r22a30z15i84l 6504419607300

A co se ceny týče, očekával bych srovnání dotací tu a tam ;-)

0/0
27.1.2014 11:45
Foto

J19a14n 11G28o14e77t92z 5520313157449

Zásadně kupuji ve vinotékách a jen zahraniční víno. České víno mne nezajímá. Upozorňuji, že jisté povědomí o vínech mám.

0/−2
25.1.2014 11:55

J69a68n 51C84i76m18b60a24l59n44i19k 92S61r 8501111311304

O moravském víně jste už slyšel?

+1/0
25.1.2014 20:27

P21a10v21e49l 36O32d77r10a43z28i63l 6674799727130

Pan Goetz pravidelně dokazuje, že ačkoliv si myslí, že něčemu rozumí, ve skutečnosti tomu tak vůbec není.

Takže se nechá ve vinotéce oškubat na zahraničních flaškách a raduje se, kdovíjakej kauf se mu nepovedl.;-D

0/0
27.1.2014 9:42

E11d57u51a61r63d 10B73l33a10z15e12k 1823100215485

Takovou odrůdu neznám8-o, ale o vínech z!!! Moravy ano! Není to tedy moravské...;-D víno a tedy to jedno, jeden druh nebo nějaké=ho státného vinařství jak z akomunistů..., ale jde o různá!!! vína od různých!!! soukromých!!! výrobců ;-) (tedy pisálek, když uvedl: "naše domácí české"... kecá národovecké nesmysly...;-€)  už to (hloupé a omezenecké zobecňování...) zde řeším po 3. v poslední době

0/−1
27.1.2014 22:21

E77d13u56a72r41d 30B92l93a43z45e72k 1843430885955

RvJo a su člověk!!! z jihu Moravy (dle vás asi : Moravák ne?;-D...) A přes 20 let jsem dělal vína i prodával a to právě jen do doby, než se otevřely hranice, naštěstí, a já poznal i něco lepšího než místní kyseliny...;-€ Taky to z finančních důvodů byla pro většinu lidí na venkově i nutnost si lecos sám chovat (prase, slépky a j.) a pěstovat (nejen hrozno!) a vyrábět, když jsem měl plat jako konstruktér jen 2.200,-Kčs...;-O (dělníci i méně a ženy třeba jen 1200,-/měs ;-€)

0/0
27.1.2014 22:25

J56o78s70e15f 90L14e98b49d67u29š47k76a 4212433333485

Slyšel jsem o moravském víně. Poslední dobou se hodně zlepšilo. Doby kdy z deseti hlav za barákem vyrobili vína pro 30 zájezdů měsíčně jsou pryč. I časy, kdy proutkař nemohl přejít nad vinným sklepem, protože by mu to množství vody vykloubilo ruce, ty už také nejsou. Dá se už koupit i docela dobré víno, ale je toho hodně na zlepšení pořád.

0/0
2.2.2014 23:58

J77i87ř93í 50S60o20u17č41e82k 5186637179259

Však oni to Italové a Francouzi také budou mít čím dál těžší. S poptávkou po jejich vínech postupně rozšířili vinice i do nižších poloh a současné změny klimatu je za tohle rozhodnutí docela trestají. Přílišné teploty škodí a v okamžiku, kdy je víno podle tradičních měřítek zralé, má prakticky odbourané kyseliny a velmi vysokou cukernatost. Takže buďto mohou produkovat vína s 14 %+ alkoholu, která každému nesednou, nebo nechat cukr a s ohledem na absenci kyselin vyrobit sladkou vodu, nebo sklízet dřív a potýkat se s chuťovým projevem, který podle jejich měřítek vykazuje známky nezralosti hroznů.

+3/0
24.1.2014 20:38

R89a25d39i43m 13P58o33l21á93š29e44k 9786633889529

Spíš to budou mít těžší kvůli globalizaci. Půda, podnebí i srážky jsou na mnoha místech světa pro vinnou révu stejně vhodné jako ve Francii, Itálii nebo Španělsku. Renomované vinařeké provozy na těchto místech rostou jako houby po dešti a jejich produkce rychle ubírá možnosti vývozu vínům z tradičních vinařských oblastí.

Zvláště když je v  Evropě pracovní síla nadprůměrně drahá.

0/0
25.1.2014 4:03

B92e52n 81P59a20v95k94a 1957483477451

Takže moravská vína jsou hnusná a proto jsou drahá. No tak tohle tady dlouho nebylo. To by se snad mělo vyučovat na školách jako paradox;-D

+1/0
24.1.2014 17:28

J45i71ř39í 32S82o49u90č33e76k 5146177429179

Zmínku, že by moravská vína byla hnusná, jsem ve článku nenašel. V jaké části ji vidíte?

0/0
24.1.2014 20:29

M84a10r37t83i67n 59V71o95j31á63č47e39k 9363137961296

no dobře tak nejsou tak kvalitní jako ta italská a proto jsou dražší

+1/0
24.1.2014 22:06

R94a29d90i95m 66Z22e61h80e71r 3464930863391

Ne, naše moravská vína jsou přeceňovaná (i cenově), protože historicky byla srovnávána a takovými patoky jako je mělnické a podobně, takže si lidé začali myslet, že jsou dobrá. Nezapomínejme, že Italové pěstovali víno, když se tady ještě žilo v jeskyních...

+1/−4
24.1.2014 23:44

P21e48t84r 20J73a73n20d68a 9213377884751

Italové? Etruskové s tím začali (a to určitě Italové nebyli), pak to po nich převzali Římani a pěstování vína se rozšířilo do dalších provincií (např. Galie) . Po zániku římské říše šla veškerá sláva do kopru. Italové, o kterých Vy píšete se zmohli a získali věhlas někdy v 18 století.

+1/0
25.1.2014 9:27

M48i24r17e91k 91S56á46b92o 3145810845262

Jasně. Mělnické nebo žernosecké je patok, proto se od nepaměti vozilo na Pražský hrad nebo arcibiskupům.

Na Mělníku byly nejstarší vinice v zemi, jistá kněžna Ludmila a jistý Václav na nich pracovali, pokud jste tedy ve škole dával pozor.

 A říká vám něco jméno profesor Kraus? Tak tento hloupý pán si na Mělníku založil velmi uznávané vinařství a celý život se s tímto regionem zahazoval.

Prostě vy co slovo, to perla. Možná by stálo za to si napřed něco přečíst, než začnete plácat blbosti.

P. S. Už jste někdy něco z tohoto regionu pil? Třeba Krausův hibernal? Možná byste změnil názor....

+2/0
25.1.2014 10:05

P46a49v71e47l 55O22d31r64a83z66i19l 6254619297610

Když někdo nazývá šmahem celou oblast jako zdroj patoků, tak je to diletant a je fuk, která oblast to je. Bavit se lze o konkrétní šarží, možná odborník hodnotí jednotlivé lahve, já doufám, že v rámci šarže v lahvích moc rozdíl nebude.;-)

0/0
27.1.2014 9:45

J38a86n 60F83r90o11l30í27k 6976530885784

Dobré moravské přívlastkové bílé víno kupuji od výrobce (v lahvích s etiketou) od 120 kč. Nepovažuji to za předražené oproti italským vínům. To co prodávají v hypersuper je sice levnější,ale velmi průměrné kvality. Dobré italské víno rozhodně není za babku.

0/0
24.1.2014 15:00

R89a57d92i35m 39Z62e68h72e34r 3124710223971

V itálii je dobré víno za babku. Ovšem kolečko přepravce-dovozce-prodejce ceny znásobí. Za dvě a půl eura koupíte v Miláně víno, o kterém se našim moravským přeborníkům může jen zdát, a to podotýkám, že jsem z jižní Moravy).

0/0
24.1.2014 23:40

P16e33t90r 81J14a90n39d72a 9933177164521

Vy jste tam odsud. Prozradíte jak to ty odborníci dělají, že v mezinárodních soutěžích se umisťují na předních příčkách? Asi podvod, co?

Tak jim tam do soutěže pošlete to super vínko za dvě éčka, ať jim s tím trochu zamícháte.

0/0
25.1.2014 9:32

P97a92v24e26l 31O73d93r65a42z40i17l 6904409797610

To záleží na každém, co mu vyhovuje. Pan Zeher prostě považuje italskou masovou supermarketovou produkci za špičku pro sebe, proč ne, určitě nedává smysl mu to vymlouvat.

Samozřejmě se nelze domnívat, že každý Jihomoravan rozumí vínu, stejně jako ne každý Pražan rozumí státní správě.;-)

0/0
27.1.2014 9:50
Foto

P92e55t37r 36J25a47n84o84v77s39k45ý 1928610592158

Podle článku bych pochopil, kdyby bylo málo  kvalitních domácích vín, nebo bylo horší, ale proč je dražší jsem nepochopil..........že by nějaké ty dotace? Ale ty nemaji s počasím nic ...EU[>-]

0/0
24.1.2014 13:14
Foto

Š95t50ě86p81á41n 69B53i56n12k38o 3776564653746

Omlouvám se, pokud neodpovím zcela přesně, třeba mě nějaký znalec opraví, ale základ pro rozdíl v cenách (kromě jiného) je dán právě tím počasím. Český producent musí výrazně redukovat révu, aby se přiblížil kvalitě v lokalitách, kde je počasí jiné. Takže aby dosáhl stejné výsledku, má z hektaru nižší výnos (pokud se alespoň trochu snaží o kvalitu) než když takovou redukci provádět nemusí. Omlouvám se vinařům, ale pro mě je to něco jako běžkařské MS v údolí, kde není sníh nebo tytéž závody v Praze na Hradě. Sníh samozřejmě lze navést kamkoli, ale dává to smysl nad rámec zjištění, že to dokážeme?

+3/0
24.1.2014 13:30

M26i10l50a34n 39B46í27l66e79k 5904159221

To přirovnání je trochu mimo, resp. sedělo by, kdyby se u nás pěstovaly "jižní" odrůdy (což se bohužel děje s cabernetem). Ale středoevropské odrůdy jsou  o.k. - nemálo lidí preferuje lehká svěží ovocná vína. Že hlavně kvůli čtyřicetileté pauze stále neumíme využít jejich potenciál, je věc jiná.

0/0
24.1.2014 13:48
Foto

Š17t46ě86p85á79n 41B16i37n44k65o 3136584473916

V pořádku. Já neříkám, že všechna jsou špatná, čest výjimkám, ale ten deficit ve slunečných dnech prostě někde musí být vidět a to i v ceně. Co mě na našich vínech vadí, je, že každý ročník je vše jinak a v podstatě je to sázka do loterie, jak se komu co povedlo. Chybí konzistence v kvalitě. S lehkými svěžími víny také souhlas, ale copak se o něco takového se snaží naši producenti? S cabernetem jste to trefil. Ale není to jenom o něm. Sláva vinařovi, který by pochopil, že se má soustředit na bílá a tu část červených, které tu dávají smysl a mají šanci si najít svého tuzemského zákazníka.

0/0
24.1.2014 13:57

M48i97l34a97n 47B90í29l20e60k 5384939681

V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, tam bude naše produkce válcována vinařskými velmocemi, ale jinak bych to neviděl tak zle. Ani v rozdílných ročnících by snad nemusel být problém (vyloženě problematický byl za poslední hodně dlouhou dobu pro červená vína rok 2010); a svým způsobem je i výhoda, že vína nejsou každý rok uniformní. Ale samozřejmě by to chtělo kázeň vinařů, kteří by v nepříznivém ročníku nepustili víno do prodeje (nebo by udělali rosé, kde je naopak kyselina vítaná:-)

+2/0
24.1.2014 14:07
Foto

Š32t22ě87p38á69n 95B76i28n61k17o 3696254573466

S Rosé mi mluvíte z duše, vždyť to je skvělá cesta jak prodat víc produkce, nešidit kvalitu a neměřit se s konkurencí z jiné ligy. Jinak já netvrdím, že neumíme dobré červené, to vůbec, ale prostě mi to nedává smysl. V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, protože prostě za ty peníze neumíme udělat dobré víno, fakticky to nejde. Problém je, že když v tom segmentu vyšším díky péči, redukci a poctivému přístupu vyprodukujeme láhev, která je měřitelná s konkurencí, zase je tu ten problém s cenou, o čemž je myslím i článek. Co platí u nejlevnější produkce, platí i u té dražší, mění se jenom měřítko. Umí-li Ital dobré levné víno levněji než my, umí levněji vyprodukovat i víno dražší, se kterým se to naše kvalitou může měřit, když vinař tedy vypustí duši.

0/0
24.1.2014 14:15

M49i37l40a59n 95B91í85l47e96k 5284419811

Ale Ital/Španěl/Argentinec atd. nevyprodukuje frankovku nebo zweigelt (které třeba umějí Rakušani). To je právě to - vykašlat se na mezinárodní odrůdy a nabídnout něco jiného. S výjimkou modré rulandy, která tu byla dříve nejrozšířenější odrůdou (a která právě nemusí moc sluníčka).

0/0
24.1.2014 15:00

P53a24v92e96l 84O57d91r20a18z92i48l 6154959177800

Každý ročník je vše jinak? To je ale celkem běžné.

0/0
27.1.2014 9:56

R28a39d41i38m 19P49o10l50á90š78e11k 9426113819849

Když jdete do detailních rozdílů mezi jižními  a našimi pěstovanými odrůdami, dojdete právě k tomu, že ty jižní odrůdy udělají na metr délky řádku vinice, respektive plochy vinice mnohem víc hroznů. Třeba úplně nejranější odrůdy do nejsevernějších oblastí obvykle mívají taky nejmenší výbnosy. A to ještě k tomu dostatek slunce v Itálii zařídí, že si tamější vinaři nemusí nijak zvlášť dělat starosti s nadstavením výnosů, prostě udělají nějaký řez a nechají tamější jižní odrůdy nasadit tolik hroznů, co ta odrůda dá. Zatímco náš vinař by dal v předjaří při řezu duši za to, aby věděl, jaké bude další rok do sklizně počasí. Rozdíl mezi trochu nadprůměrně vhodným počasím pro vinnou révu a trochu nadprůměrně nevhodným počasím činí i 50 % výnosu vinice. Když náš vinař  toho nechá na keřech víc a je dobré počasí, vyhrává, protože má hodně poměrně  kvalitního vína. Když ale počasí během roku není dobré a vinař nasadí v předjaří řez na větší výnosy, násadu hroznů nevyjednotí, sklidí sice hodně hroznů, ale všechny budou vhodné tak maximálně na výrobu patoku typu socialistického Ostravského Kahanu. A to i když bude vinař podvádět a přislazovat řepným cukrem. Nebo může dovést náklad hodně sladkých hroznů odněkud z jihu a s těmi svými kyselými zmixovat.

0/0
25.1.2014 3:45

M25i69l96a87n 51B61í35l63e31k 5224339461

Ale přislazování řepným cukrem není podvod (samozřejmě je to legislativně přesně ošetřeno, zakázáno u vín s přívlastkem atd.), provádí se třeba i ve Francii. A nakonec v jižních oblastech mají opačný problém - nedostatek kyselin, které se dodávají do vín taky "uměle".

0/0
25.1.2014 8:49

R37a56d88i35m 63P87o20l66á17š65e88k 9326413529739

Přislazování cukrem je přirozeně vedle legislativy taky věc názorů. Problém jsou hlavně ty málo dozrálé hrozny.

Jedině že by se u nás lidi přesvědčili k tomu, aby preferovali víno vyráběné právě z těch špatně dozrálých hroznů a masívně slazené řepným cukrem. Právě takhle se u nás dělalo víno za socialismu, hnalo se za co nejvyššími výnosy hrozna z hektaru....

0/0
25.1.2014 8:55

M12i28l83a24n 89B38í32l77e78k 5184189641

To samozřejmě nemyslím. Ale nevidím nic špatného, když je v případě mizerného roku použito mírné doslazení moštu řepným cukrem. Mám dojem, že to někdy dělal třeba Kosík (bez záruky) - a jeho základní červená jsou celkem fajn (nebo alespoň byla, už dlouho jsem od něj nic nepil).

0/0
25.1.2014 9:02

V29l92a74d19a 26M84u12s72i93l 9120536468533

Mně osobně ta analysa pana Štěpána B. nepřipadá příliš fundovaná. Samozřejmě že vinaři  z Moravy musí stříhat letorosty na méně oček, aby cukernatost dle  Kloaster Nub. moštoměru byla přes 25.Hlavně

   u vín, kde nepřipadají v úvahu pozdní sběry.

            Kromě  toho je zemědělství v uvedených státech dotováno

0/0
24.1.2014 17:22

V89l24a77d58a 79M74u55s98i87l 9320456478963

Post scriptum: Navíc je  v poslední době kladen  akcent na terroire.Jsou to takové kvality vína, které jsou determinovány ne formou zpracování / jako bukét, aroma/ atd.Tyto kvality by měly být dány lokalitou, ze které jsou hrozny sklizeny..

0/0
24.1.2014 17:28

V42l18a14d77a 19M26u54s32i90l 9730416558723

Pro úplnost špičková vína z Dobšic u Znojma, dále  z Rakvic od  Hustopečí  atd  zjískala na mezinárodních výstavách hluboké ocenění.Sit venia verbo předčila vína francouzská/.O značku se jeden  dobšický  vinař dokoncve soudil  se zpěvákem Karlem Gottem

0/0
24.1.2014 17:30

R46a38d78i78m 10P73o46l69á10š23e54k 9286973439619

Ono není problém u nás udělat špičkové víno. Stačí udělat řez a potom probírku hroznů takovou, aby na jednom keři místo několik kilo hroznů bylo třebas jen půl, čtvrt kila hroznů. Takhle projednocené hrozny potom dozrají velice kvalitně i při hodně nepříznivém počasí. A v naší okrajové oblasti potom takové hrozny mají i hodně aromatických látek a tudíž víno z takových hroznů má velmi kvalitní a silný buket. Tudíž logicky vyhrává výstavy a přehlídky vín.

Ovšem něco jiného je produkce komerčních vín, kdy vinař musí bezpodmínečně z keře či metrů čtverečního vinice získat určité minimální množství hroznů a z nich potom vína, jinak vinařský provz není rentabilní.

Neboli výhry na výstavách, pokud se nejedná o soutěž běžně ve velkém množství prodávaných vín,  je čistý marketing.

0/0
25.1.2014 3:56

P65a40v70e39l 71O28d52r92a67z26i91l 6364919307970

Jistěže to je čistý marketing, proto se na ty výstavy jezdí. Dané víno však máte potom možnost koupit a to snad je komerční záměr. Nebo si myslíte, že se někdo mrkne do zpráv, aha, Franta Juchák vyhrál soutěž ve Francii a běží koupit Juchákův kahan po stovce za pětilitrový pytel?

0/0
27.1.2014 10:04

Z50d45e13n17ě37k 26S29t18r32n71a10d 1375420946589

I na Moravě se dá koupit dobré červené za slušnou cenu. Jsou samozřejmě odrůdy, co tam nemají šanci uzrát, jiné, co by třeba i uzrály, ale zkazí je vinař, ale pořád se dá najít kvalitní produkt. Dosáhnout se toho však musí velkou redukcí a tedy i nižšími výnosy. V tom mají jižní státy výhodu, že stejné kvality dosáhnou i při vyšším výnosu.

0/0
24.1.2014 13:12
Foto

Š58t21ě82p92á66n 59B12i12n82k54o 3926454213626

Jeden můj přítel říká, že platit za české a moravské červené víno je něco jako koupit si banán vypěstovaný ve skleníku za barákem. Je jedno, že je ten banán poloviční, kyselý, pořádně nedozrálý a hlavně nesmyslně drahý, ale důležité je, že je náš.

Tím neříkám, že nemáme dobrá červená, ale je to zpravidla strašná loterie, každý rok jinak a vzhledem k cenám, které ovšem chápu, nemá smysl ta vína kupovat. Máme skvělá vína bílá, o tom žádná, ale průměrná láhev červeného z trochu slušnější produkce italských, francouzských, jihoamerických nebo australských vinařství je prostě někde jinde. Cenou i kvalitou. Čest světlým výjimkám. A proti naší běžné produkci se může směle stavět i italská hypermarketová produkce v ceně pod 3E za láhev.

+7/0
24.1.2014 13:06

E18l47i54š48k11a 71K18u25č90e15r44o45v32á 1476668717899

teď ještě kde je koupit, protože v hypersuper se italská a francouzská prodávají dost draho a kvalita teda opravdu nic moc. oproti tomu bílá česká od tak 120-130 kč nahoru, když víte, kde koupit, to je lahůdka.

0/0
24.1.2014 17:50

P20a97v18e66l 79O52d97r63a48z47i43l 6294619437800

Italové a Francouzi musejí nutně vyrábět nějaký eklhaft speciálně pro ČR, protože jinak přece (jak je uvedeno v článku) je jakékoiv jejich víno superkvalitní. Nebo že by to nebyla pravda?;-D

0/0
27.1.2014 10:11

P18a55v24e33l 55O87d40r32a50z42i29l 6774579317370

Váš přítel bude asi Jirka Krámů, ne? Na toho by taková pitomost seděla. Sám píšete, že nejste zrovna znalec, a máte pravdu, stoprocentní. Nejste.

0/0
27.1.2014 10:10





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.