Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J29o94s52e17f 49L35e25b26d96u96š30k56a 4182323223535

To, že víno z Itálie by mohlo být lepší právě vlivem klimatických podmínek, to beru. Ale to, že je levnější, to asi tak klimatickými podmínkami nebude. Práce s tunou hroznů bude stejná jak u nás, tak v Itálii, kvasit bude tam i tady stejně, podobná bude i ceny lahví,  vybavení na výrobu vína je stejně drahé. Takže jediné, co by mohlo činit rozdíl je cena práce. Tedy ta u nás je zřejmě víc zdaněná.

0/0
2.2.2014 23:51

P56a92v14e45l 75O25d10r32a43z12i96l 6294329957360

Rozdíl jsou především dotace, možná pak náklady na doslazení.

0/0
24.2.2014 14:56

J55a28n 25M96o68l24n14a14r 7790985651260

nejlepsi je rakouske vino s fridexem, ceske/moravske s metylalkoholem a italske za babku. Nekdo ma rad holt vino sladke a nekdo ne. Dobre vino se da koupit vsude a nezalezi odkud je. Pokud ovsem kupujete z velepestiren tak dostanete vino sice obstojne ale nijak zvlast dobre. nejlepsi je si objet par pestitelu a zkouset. A to plati jak na morave tak v italii, spanelsku i francii. Jen ty limity alkoholu v krvi jsou na obtiz

0/−1
29.1.2014 0:44

P43a71v48e32l 61O84d71r50a73z82i87l 6414149947300

Co limity alkoholu, na to se dá sehnat řidič, ale limity počtu vzorků! (než člověk upadne do bezvědomí);-)

0/0
29.1.2014 8:35

P72a47v37e94l 93O10d70r73a37z92i35l 6534389517870

Rád bych ochutnal nějaké kvalitní levné italské ledové víno. Kde se prodává?

0/0
28.1.2014 7:38

J33o46s20e98f 66L59e93b78d45u44š60k54a 4622713403825

Sicílie, Sardínie, Všude tam mají mrazáky. ;-D

0/0
2.2.2014 23:52

E92d72u92a40r66d 52B13l70a25z71e96k 1203390365415

naše domácí české???8-o Tady je nějaký společný - státní zemědělství i vinařství?!;-O Já myslím, že je soukromé a každého někoho! Tedy né naše a né české víno, ale různé!!! víno od různých!!! vinařů z!!! Česka! ;-O

+1/−1
27.1.2014 22:17

P42a98v84e59l 51O31d15r38a69z78i67l 6914609437540

Blahopřejeme paní Horákové k reklamě a nyní si dovolme jistou úvahu. Je možné koupit v ČR italské víno? Ano. Je možné koupit obyčejné italské víno? Jistě, krabičáky a kanystry v supermarketech jsou obvykle z jihu a to včetně Italie. Je toto víno "lahodné?" Ani omylem.

Protože samozřejmě nemám s touto oblastí dostatek zkušeností, tak nabízím test odborníků.

http://www.youngstyle.cz/mocny-test-cervenych-krabicovych-vin

Kupodivu, víno z ČR není na konci. Jak je to možné?

+1/0
27.1.2014 10:40

P18a12v96e20l 41O79d44r20a31z80i43l 6484829937620

A co se ceny týče, očekával bych srovnání dotací tu a tam ;-)

0/0
27.1.2014 11:45

J82a49n 19G13o27e55t76z 5220883617879

Zásadně kupuji ve vinotékách a jen zahraniční víno. České víno mne nezajímá. Upozorňuji, že jisté povědomí o vínech mám.

0/−2
25.1.2014 11:55

J44a33n 61C97i60m52b37a69l63n93i23k 28S93r 8601961871634

O moravském víně jste už slyšel?

+1/0
25.1.2014 20:27

P77a18v82e31l 44O17d94r28a82z56i26l 6984409897180

Pan Goetz pravidelně dokazuje, že ačkoliv si myslí, že něčemu rozumí, ve skutečnosti tomu tak vůbec není.

Takže se nechá ve vinotéce oškubat na zahraničních flaškách a raduje se, kdovíjakej kauf se mu nepovedl.;-D

0/0
27.1.2014 9:42

E58d53u44a21r58d 33B30l89a21z22e39k 1683690305245

Takovou odrůdu neznám8-o, ale o vínech z!!! Moravy ano! Není to tedy moravské...;-D víno a tedy to jedno, jeden druh nebo nějaké=ho státného vinařství jak z akomunistů..., ale jde o různá!!! vína od různých!!! soukromých!!! výrobců ;-) (tedy pisálek, když uvedl: "naše domácí české"... kecá národovecké nesmysly...;-€)  už to (hloupé a omezenecké zobecňování...) zde řeším po 3. v poslední době

0/−1
27.1.2014 22:21

E51d29u66a23r43d 79B77l65a10z26e65k 1783760945215

RvJo a su člověk!!! z jihu Moravy (dle vás asi : Moravák ne?;-D...) A přes 20 let jsem dělal vína i prodával a to právě jen do doby, než se otevřely hranice, naštěstí, a já poznal i něco lepšího než místní kyseliny...;-€ Taky to z finančních důvodů byla pro většinu lidí na venkově i nutnost si lecos sám chovat (prase, slépky a j.) a pěstovat (nejen hrozno!) a vyrábět, když jsem měl plat jako konstruktér jen 2.200,-Kčs...;-O (dělníci i méně a ženy třeba jen 1200,-/měs ;-€)

0/0
27.1.2014 22:25

J70o33s14e14f 69L50e26b85d39u40š57k27a 4702183143485

Slyšel jsem o moravském víně. Poslední dobou se hodně zlepšilo. Doby kdy z deseti hlav za barákem vyrobili vína pro 30 zájezdů měsíčně jsou pryč. I časy, kdy proutkař nemohl přejít nad vinným sklepem, protože by mu to množství vody vykloubilo ruce, ty už také nejsou. Dá se už koupit i docela dobré víno, ale je toho hodně na zlepšení pořád.

0/0
2.2.2014 23:58

J35i96ř67í 15S95o41u27č55e37k 5796867449949

Však oni to Italové a Francouzi také budou mít čím dál těžší. S poptávkou po jejich vínech postupně rozšířili vinice i do nižších poloh a současné změny klimatu je za tohle rozhodnutí docela trestají. Přílišné teploty škodí a v okamžiku, kdy je víno podle tradičních měřítek zralé, má prakticky odbourané kyseliny a velmi vysokou cukernatost. Takže buďto mohou produkovat vína s 14 %+ alkoholu, která každému nesednou, nebo nechat cukr a s ohledem na absenci kyselin vyrobit sladkou vodu, nebo sklízet dřív a potýkat se s chuťovým projevem, který podle jejich měřítek vykazuje známky nezralosti hroznů.

+3/0
24.1.2014 20:38

R91a53d52i94m 10P51o16l63á64š60e73k 9346433379829

Spíš to budou mít těžší kvůli globalizaci. Půda, podnebí i srážky jsou na mnoha místech světa pro vinnou révu stejně vhodné jako ve Francii, Itálii nebo Španělsku. Renomované vinařeké provozy na těchto místech rostou jako houby po dešti a jejich produkce rychle ubírá možnosti vývozu vínům z tradičních vinařských oblastí.

Zvláště když je v  Evropě pracovní síla nadprůměrně drahá.

0/0
25.1.2014 4:03

B84e62n 16P56a94v76k39a 1807193887241

Takže moravská vína jsou hnusná a proto jsou drahá. No tak tohle tady dlouho nebylo. To by se snad mělo vyučovat na školách jako paradox;-D

+1/0
24.1.2014 17:28

J38i15ř57í 76S89o62u80č89e46k 5856157329709

Zmínku, že by moravská vína byla hnusná, jsem ve článku nenašel. V jaké části ji vidíte?

0/0
24.1.2014 20:29

M66a97r83t70i46n 93V79o61j14á44č70e74k 9723407481276

no dobře tak nejsou tak kvalitní jako ta italská a proto jsou dražší

+1/0
24.1.2014 22:06

R62a71d43i15m 84Z23e10h16e86r 3704210533521

Ne, naše moravská vína jsou přeceňovaná (i cenově), protože historicky byla srovnávána a takovými patoky jako je mělnické a podobně, takže si lidé začali myslet, že jsou dobrá. Nezapomínejme, že Italové pěstovali víno, když se tady ještě žilo v jeskyních...

+1/−4
24.1.2014 23:44

P90e95t78r 39J45a89n96d92a 9673447244181

Italové? Etruskové s tím začali (a to určitě Italové nebyli), pak to po nich převzali Římani a pěstování vína se rozšířilo do dalších provincií (např. Galie) . Po zániku římské říše šla veškerá sláva do kopru. Italové, o kterých Vy píšete se zmohli a získali věhlas někdy v 18 století.

+1/0
25.1.2014 9:27

M62i34r70e86k 12S26á32b42o 3725820235712

Jasně. Mělnické nebo žernosecké je patok, proto se od nepaměti vozilo na Pražský hrad nebo arcibiskupům.

Na Mělníku byly nejstarší vinice v zemi, jistá kněžna Ludmila a jistý Václav na nich pracovali, pokud jste tedy ve škole dával pozor.

 A říká vám něco jméno profesor Kraus? Tak tento hloupý pán si na Mělníku založil velmi uznávané vinařství a celý život se s tímto regionem zahazoval.

Prostě vy co slovo, to perla. Možná by stálo za to si napřed něco přečíst, než začnete plácat blbosti.

P. S. Už jste někdy něco z tohoto regionu pil? Třeba Krausův hibernal? Možná byste změnil názor....

+2/0
25.1.2014 10:05

P26a85v52e96l 77O82d75r81a36z18i23l 6474909447370

Když někdo nazývá šmahem celou oblast jako zdroj patoků, tak je to diletant a je fuk, která oblast to je. Bavit se lze o konkrétní šarží, možná odborník hodnotí jednotlivé lahve, já doufám, že v rámci šarže v lahvích moc rozdíl nebude.;-)

0/0
27.1.2014 9:45

J49a51n 34F93r37o28l95í32k 6886380295844

Dobré moravské přívlastkové bílé víno kupuji od výrobce (v lahvích s etiketou) od 120 kč. Nepovažuji to za předražené oproti italským vínům. To co prodávají v hypersuper je sice levnější,ale velmi průměrné kvality. Dobré italské víno rozhodně není za babku.

0/0
24.1.2014 15:00

R53a88d20i79m 17Z81e17h22e58r 3464980253831

V itálii je dobré víno za babku. Ovšem kolečko přepravce-dovozce-prodejce ceny znásobí. Za dvě a půl eura koupíte v Miláně víno, o kterém se našim moravským přeborníkům může jen zdát, a to podotýkám, že jsem z jižní Moravy).

0/0
24.1.2014 23:40

P67e42t81r 53J20a33n94d66a 9883817904471

Vy jste tam odsud. Prozradíte jak to ty odborníci dělají, že v mezinárodních soutěžích se umisťují na předních příčkách? Asi podvod, co?

Tak jim tam do soutěže pošlete to super vínko za dvě éčka, ať jim s tím trochu zamícháte.

0/0
25.1.2014 9:32

P88a85v53e30l 63O63d68r58a97z32i92l 6254379167640

To záleží na každém, co mu vyhovuje. Pan Zeher prostě považuje italskou masovou supermarketovou produkci za špičku pro sebe, proč ne, určitě nedává smysl mu to vymlouvat.

Samozřejmě se nelze domnívat, že každý Jihomoravan rozumí vínu, stejně jako ne každý Pražan rozumí státní správě.;-)

0/0
27.1.2014 9:50
Foto

P83e31t77r 12J51a18n19o68v85s24k77ý 1778150332288

Podle článku bych pochopil, kdyby bylo málo  kvalitních domácích vín, nebo bylo horší, ale proč je dražší jsem nepochopil..........že by nějaké ty dotace? Ale ty nemaji s počasím nic ...EU[>-]

0/0
24.1.2014 13:14
Foto

Š63t16ě29p42á27n 95B62i91n94k82o 3406654853456

Omlouvám se, pokud neodpovím zcela přesně, třeba mě nějaký znalec opraví, ale základ pro rozdíl v cenách (kromě jiného) je dán právě tím počasím. Český producent musí výrazně redukovat révu, aby se přiblížil kvalitě v lokalitách, kde je počasí jiné. Takže aby dosáhl stejné výsledku, má z hektaru nižší výnos (pokud se alespoň trochu snaží o kvalitu) než když takovou redukci provádět nemusí. Omlouvám se vinařům, ale pro mě je to něco jako běžkařské MS v údolí, kde není sníh nebo tytéž závody v Praze na Hradě. Sníh samozřejmě lze navést kamkoli, ale dává to smysl nad rámec zjištění, že to dokážeme?

+3/0
24.1.2014 13:30

M48i65l25a14n 68B21í44l21e79k 5484389781

To přirovnání je trochu mimo, resp. sedělo by, kdyby se u nás pěstovaly "jižní" odrůdy (což se bohužel děje s cabernetem). Ale středoevropské odrůdy jsou  o.k. - nemálo lidí preferuje lehká svěží ovocná vína. Že hlavně kvůli čtyřicetileté pauze stále neumíme využít jejich potenciál, je věc jiná.

0/0
24.1.2014 13:48
Foto

Š26t67ě15p84á84n 62B34i78n67k86o 3956944873676

V pořádku. Já neříkám, že všechna jsou špatná, čest výjimkám, ale ten deficit ve slunečných dnech prostě někde musí být vidět a to i v ceně. Co mě na našich vínech vadí, je, že každý ročník je vše jinak a v podstatě je to sázka do loterie, jak se komu co povedlo. Chybí konzistence v kvalitě. S lehkými svěžími víny také souhlas, ale copak se o něco takového se snaží naši producenti? S cabernetem jste to trefil. Ale není to jenom o něm. Sláva vinařovi, který by pochopil, že se má soustředit na bílá a tu část červených, které tu dávají smysl a mají šanci si najít svého tuzemského zákazníka.

0/0
24.1.2014 13:57

M30i39l81a29n 20B52í32l32e46k 5584619721

V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, tam bude naše produkce válcována vinařskými velmocemi, ale jinak bych to neviděl tak zle. Ani v rozdílných ročnících by snad nemusel být problém (vyloženě problematický byl za poslední hodně dlouhou dobu pro červená vína rok 2010); a svým způsobem je i výhoda, že vína nejsou každý rok uniformní. Ale samozřejmě by to chtělo kázeň vinařů, kteří by v nepříznivém ročníku nepustili víno do prodeje (nebo by udělali rosé, kde je naopak kyselina vítaná:-)

+2/0
24.1.2014 14:07
Foto

Š46t22ě82p52á36n 80B13i48n78k93o 3856204963766

S Rosé mi mluvíte z duše, vždyť to je skvělá cesta jak prodat víc produkce, nešidit kvalitu a neměřit se s konkurencí z jiné ligy. Jinak já netvrdím, že neumíme dobré červené, to vůbec, ale prostě mi to nedává smysl. V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, protože prostě za ty peníze neumíme udělat dobré víno, fakticky to nejde. Problém je, že když v tom segmentu vyšším díky péči, redukci a poctivému přístupu vyprodukujeme láhev, která je měřitelná s konkurencí, zase je tu ten problém s cenou, o čemž je myslím i článek. Co platí u nejlevnější produkce, platí i u té dražší, mění se jenom měřítko. Umí-li Ital dobré levné víno levněji než my, umí levněji vyprodukovat i víno dražší, se kterým se to naše kvalitou může měřit, když vinař tedy vypustí duši.

0/0
24.1.2014 14:15

M41i17l77a61n 68B30í26l10e89k 5154389601

Ale Ital/Španěl/Argentinec atd. nevyprodukuje frankovku nebo zweigelt (které třeba umějí Rakušani). To je právě to - vykašlat se na mezinárodní odrůdy a nabídnout něco jiného. S výjimkou modré rulandy, která tu byla dříve nejrozšířenější odrůdou (a která právě nemusí moc sluníčka).

0/0
24.1.2014 15:00

P37a85v56e93l 30O56d32r22a26z22i95l 6254599247910

Každý ročník je vše jinak? To je ale celkem běžné.

0/0
27.1.2014 9:56

R49a88d36i52m 71P31o43l20á25š54e84k 9886413569459

Když jdete do detailních rozdílů mezi jižními  a našimi pěstovanými odrůdami, dojdete právě k tomu, že ty jižní odrůdy udělají na metr délky řádku vinice, respektive plochy vinice mnohem víc hroznů. Třeba úplně nejranější odrůdy do nejsevernějších oblastí obvykle mívají taky nejmenší výbnosy. A to ještě k tomu dostatek slunce v Itálii zařídí, že si tamější vinaři nemusí nijak zvlášť dělat starosti s nadstavením výnosů, prostě udělají nějaký řez a nechají tamější jižní odrůdy nasadit tolik hroznů, co ta odrůda dá. Zatímco náš vinař by dal v předjaří při řezu duši za to, aby věděl, jaké bude další rok do sklizně počasí. Rozdíl mezi trochu nadprůměrně vhodným počasím pro vinnou révu a trochu nadprůměrně nevhodným počasím činí i 50 % výnosu vinice. Když náš vinař  toho nechá na keřech víc a je dobré počasí, vyhrává, protože má hodně poměrně  kvalitního vína. Když ale počasí během roku není dobré a vinař nasadí v předjaří řez na větší výnosy, násadu hroznů nevyjednotí, sklidí sice hodně hroznů, ale všechny budou vhodné tak maximálně na výrobu patoku typu socialistického Ostravského Kahanu. A to i když bude vinař podvádět a přislazovat řepným cukrem. Nebo může dovést náklad hodně sladkých hroznů odněkud z jihu a s těmi svými kyselými zmixovat.

0/0
25.1.2014 3:45

M32i76l23a75n 52B26í90l84e72k 5384879841

Ale přislazování řepným cukrem není podvod (samozřejmě je to legislativně přesně ošetřeno, zakázáno u vín s přívlastkem atd.), provádí se třeba i ve Francii. A nakonec v jižních oblastech mají opačný problém - nedostatek kyselin, které se dodávají do vín taky "uměle".

0/0
25.1.2014 8:49

R60a29d20i61m 11P53o37l76á21š63e61k 9666383939759

Přislazování cukrem je přirozeně vedle legislativy taky věc názorů. Problém jsou hlavně ty málo dozrálé hrozny.

Jedině že by se u nás lidi přesvědčili k tomu, aby preferovali víno vyráběné právě z těch špatně dozrálých hroznů a masívně slazené řepným cukrem. Právě takhle se u nás dělalo víno za socialismu, hnalo se za co nejvyššími výnosy hrozna z hektaru....

0/0
25.1.2014 8:55

M40i48l45a67n 89B64í80l88e28k 5124839711

To samozřejmě nemyslím. Ale nevidím nic špatného, když je v případě mizerného roku použito mírné doslazení moštu řepným cukrem. Mám dojem, že to někdy dělal třeba Kosík (bez záruky) - a jeho základní červená jsou celkem fajn (nebo alespoň byla, už dlouho jsem od něj nic nepil).

0/0
25.1.2014 9:02

V75l57a13d62a 23M82u46s81i90l 9140916828443

Mně osobně ta analysa pana Štěpána B. nepřipadá příliš fundovaná. Samozřejmě že vinaři  z Moravy musí stříhat letorosty na méně oček, aby cukernatost dle  Kloaster Nub. moštoměru byla přes 25.Hlavně

   u vín, kde nepřipadají v úvahu pozdní sběry.

            Kromě  toho je zemědělství v uvedených státech dotováno

0/0
24.1.2014 17:22

V14l79a34d68a 25M55u46s58i50l 9600466378703

Post scriptum: Navíc je  v poslední době kladen  akcent na terroire.Jsou to takové kvality vína, které jsou determinovány ne formou zpracování / jako bukét, aroma/ atd.Tyto kvality by měly být dány lokalitou, ze které jsou hrozny sklizeny..

0/0
24.1.2014 17:28

V96l29a79d39a 91M59u27s81i61l 9280176108483

Pro úplnost špičková vína z Dobšic u Znojma, dále  z Rakvic od  Hustopečí  atd  zjískala na mezinárodních výstavách hluboké ocenění.Sit venia verbo předčila vína francouzská/.O značku se jeden  dobšický  vinař dokoncve soudil  se zpěvákem Karlem Gottem

0/0
24.1.2014 17:30

R82a91d21i83m 35P55o62l32á85š84e55k 9306133559469

Ono není problém u nás udělat špičkové víno. Stačí udělat řez a potom probírku hroznů takovou, aby na jednom keři místo několik kilo hroznů bylo třebas jen půl, čtvrt kila hroznů. Takhle projednocené hrozny potom dozrají velice kvalitně i při hodně nepříznivém počasí. A v naší okrajové oblasti potom takové hrozny mají i hodně aromatických látek a tudíž víno z takových hroznů má velmi kvalitní a silný buket. Tudíž logicky vyhrává výstavy a přehlídky vín.

Ovšem něco jiného je produkce komerčních vín, kdy vinař musí bezpodmínečně z keře či metrů čtverečního vinice získat určité minimální množství hroznů a z nich potom vína, jinak vinařský provz není rentabilní.

Neboli výhry na výstavách, pokud se nejedná o soutěž běžně ve velkém množství prodávaných vín,  je čistý marketing.

0/0
25.1.2014 3:56

P23a35v96e66l 34O51d85r26a12z61i22l 6424649617510

Jistěže to je čistý marketing, proto se na ty výstavy jezdí. Dané víno však máte potom možnost koupit a to snad je komerční záměr. Nebo si myslíte, že se někdo mrkne do zpráv, aha, Franta Juchák vyhrál soutěž ve Francii a běží koupit Juchákův kahan po stovce za pětilitrový pytel?

0/0
27.1.2014 10:04

Z60d26e67n76ě71k 54S46t65r34n89a74d 1485210446339

I na Moravě se dá koupit dobré červené za slušnou cenu. Jsou samozřejmě odrůdy, co tam nemají šanci uzrát, jiné, co by třeba i uzrály, ale zkazí je vinař, ale pořád se dá najít kvalitní produkt. Dosáhnout se toho však musí velkou redukcí a tedy i nižšími výnosy. V tom mají jižní státy výhodu, že stejné kvality dosáhnou i při vyšším výnosu.

0/0
24.1.2014 13:12
Foto

Š19t88ě14p80á68n 36B31i50n75k95o 3966744183326

Jeden můj přítel říká, že platit za české a moravské červené víno je něco jako koupit si banán vypěstovaný ve skleníku za barákem. Je jedno, že je ten banán poloviční, kyselý, pořádně nedozrálý a hlavně nesmyslně drahý, ale důležité je, že je náš.

Tím neříkám, že nemáme dobrá červená, ale je to zpravidla strašná loterie, každý rok jinak a vzhledem k cenám, které ovšem chápu, nemá smysl ta vína kupovat. Máme skvělá vína bílá, o tom žádná, ale průměrná láhev červeného z trochu slušnější produkce italských, francouzských, jihoamerických nebo australských vinařství je prostě někde jinde. Cenou i kvalitou. Čest světlým výjimkám. A proti naší běžné produkci se může směle stavět i italská hypermarketová produkce v ceně pod 3E za láhev.

+7/0
24.1.2014 13:06

E23l23i96š70k43a 33K38u61č36e82r90o75v68á 7719752593133

teď ještě kde je koupit, protože v hypersuper se italská a francouzská prodávají dost draho a kvalita teda opravdu nic moc. oproti tomu bílá česká od tak 120-130 kč nahoru, když víte, kde koupit, to je lahůdka.

0/0
24.1.2014 17:50

P73a80v78e51l 33O37d83r92a25z39i75l 6914799747780

Italové a Francouzi musejí nutně vyrábět nějaký eklhaft speciálně pro ČR, protože jinak přece (jak je uvedeno v článku) je jakékoiv jejich víno superkvalitní. Nebo že by to nebyla pravda?;-D

0/0
27.1.2014 10:11

P37a43v21e76l 77O77d76r21a93z56i61l 6304889917670

Váš přítel bude asi Jirka Krámů, ne? Na toho by taková pitomost seděla. Sám píšete, že nejste zrovna znalec, a máte pravdu, stoprocentní. Nejste.

0/0
27.1.2014 10:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.