Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J54o47s29e63f 30L69e70b49d15u18š45k33a 4832603573315

To, že víno z Itálie by mohlo být lepší právě vlivem klimatických podmínek, to beru. Ale to, že je levnější, to asi tak klimatickými podmínkami nebude. Práce s tunou hroznů bude stejná jak u nás, tak v Itálii, kvasit bude tam i tady stejně, podobná bude i ceny lahví,  vybavení na výrobu vína je stejně drahé. Takže jediné, co by mohlo činit rozdíl je cena práce. Tedy ta u nás je zřejmě víc zdaněná.

0/0
2.2.2014 23:51

P95a48v32e92l 52O53d39r30a92z13i81l 6314709787970

Rozdíl jsou především dotace, možná pak náklady na doslazení.

0/0
24.2.2014 14:56

J55a25n 28M31o95l57n44a57r 7550265351870

nejlepsi je rakouske vino s fridexem, ceske/moravske s metylalkoholem a italske za babku. Nekdo ma rad holt vino sladke a nekdo ne. Dobre vino se da koupit vsude a nezalezi odkud je. Pokud ovsem kupujete z velepestiren tak dostanete vino sice obstojne ale nijak zvlast dobre. nejlepsi je si objet par pestitelu a zkouset. A to plati jak na morave tak v italii, spanelsku i francii. Jen ty limity alkoholu v krvi jsou na obtiz

0/−1
29.1.2014 0:44

P90a88v74e84l 10O14d71r70a84z43i82l 6534109177970

Co limity alkoholu, na to se dá sehnat řidič, ale limity počtu vzorků! (než člověk upadne do bezvědomí);-)

0/0
29.1.2014 8:35

P69a26v86e49l 78O36d20r88a18z65i38l 6604729607900

Rád bych ochutnal nějaké kvalitní levné italské ledové víno. Kde se prodává?

0/0
28.1.2014 7:38

J75o76s27e65f 48L41e27b27d81u26š97k17a 4222223413735

Sicílie, Sardínie, Všude tam mají mrazáky. ;-D

0/0
2.2.2014 23:52

E31d88u58a74r40d 67B76l56a61z80e98k 1663290705535

naše domácí české???8-o Tady je nějaký společný - státní zemědělství i vinařství?!;-O Já myslím, že je soukromé a každého někoho! Tedy né naše a né české víno, ale různé!!! víno od různých!!! vinařů z!!! Česka! ;-O

+1/−1
27.1.2014 22:17

P97a20v92e66l 15O36d43r68a66z51i98l 6154329797280

Blahopřejeme paní Horákové k reklamě a nyní si dovolme jistou úvahu. Je možné koupit v ČR italské víno? Ano. Je možné koupit obyčejné italské víno? Jistě, krabičáky a kanystry v supermarketech jsou obvykle z jihu a to včetně Italie. Je toto víno "lahodné?" Ani omylem.

Protože samozřejmě nemám s touto oblastí dostatek zkušeností, tak nabízím test odborníků.

www.youngstyle.cz

Kupodivu, víno z ČR není na konci. Jak je to možné?

+1/0
27.1.2014 10:40

P96a76v75e91l 17O71d23r85a59z18i98l 6694149677410

A co se ceny týče, očekával bych srovnání dotací tu a tam ;-)

0/0
27.1.2014 11:45

J60a97n 20G72o10e96t28z 5540353477879

Zásadně kupuji ve vinotékách a jen zahraniční víno. České víno mne nezajímá. Upozorňuji, že jisté povědomí o vínech mám.

0/−2
25.1.2014 11:55

J29a90n 32C41i61m54b76a42l82n32i90k 37S63r 8801831341434

O moravském víně jste už slyšel?

+1/0
25.1.2014 20:27

P58a16v66e38l 11O35d90r11a94z59i79l 6314779327490

Pan Goetz pravidelně dokazuje, že ačkoliv si myslí, že něčemu rozumí, ve skutečnosti tomu tak vůbec není.

Takže se nechá ve vinotéce oškubat na zahraničních flaškách a raduje se, kdovíjakej kauf se mu nepovedl.;-D

0/0
27.1.2014 9:42

E53d29u51a31r62d 28B55l54a91z71e83k 1193690695555

Takovou odrůdu neznám8-o, ale o vínech z!!! Moravy ano! Není to tedy moravské...;-D víno a tedy to jedno, jeden druh nebo nějaké=ho státného vinařství jak z akomunistů..., ale jde o různá!!! vína od různých!!! soukromých!!! výrobců ;-) (tedy pisálek, když uvedl: "naše domácí české"... kecá národovecké nesmysly...;-€)  už to (hloupé a omezenecké zobecňování...) zde řeším po 3. v poslední době

0/−1
27.1.2014 22:21

E91d25u72a84r94d 29B79l58a28z65e40k 1393660935965

RvJo a su člověk!!! z jihu Moravy (dle vás asi : Moravák ne?;-D...) A přes 20 let jsem dělal vína i prodával a to právě jen do doby, než se otevřely hranice, naštěstí, a já poznal i něco lepšího než místní kyseliny...;-€ Taky to z finančních důvodů byla pro většinu lidí na venkově i nutnost si lecos sám chovat (prase, slépky a j.) a pěstovat (nejen hrozno!) a vyrábět, když jsem měl plat jako konstruktér jen 2.200,-Kčs...;-O (dělníci i méně a ženy třeba jen 1200,-/měs ;-€)

0/0
27.1.2014 22:25

J20o15s10e50f 82L44e38b62d70u25š13k61a 4732663263255

Slyšel jsem o moravském víně. Poslední dobou se hodně zlepšilo. Doby kdy z deseti hlav za barákem vyrobili vína pro 30 zájezdů měsíčně jsou pryč. I časy, kdy proutkař nemohl přejít nad vinným sklepem, protože by mu to množství vody vykloubilo ruce, ty už také nejsou. Dá se už koupit i docela dobré víno, ale je toho hodně na zlepšení pořád.

0/0
2.2.2014 23:58

J31i40ř48í 67S63o58u92č36e30k 5736697339659

Však oni to Italové a Francouzi také budou mít čím dál těžší. S poptávkou po jejich vínech postupně rozšířili vinice i do nižších poloh a současné změny klimatu je za tohle rozhodnutí docela trestají. Přílišné teploty škodí a v okamžiku, kdy je víno podle tradičních měřítek zralé, má prakticky odbourané kyseliny a velmi vysokou cukernatost. Takže buďto mohou produkovat vína s 14 %+ alkoholu, která každému nesednou, nebo nechat cukr a s ohledem na absenci kyselin vyrobit sladkou vodu, nebo sklízet dřív a potýkat se s chuťovým projevem, který podle jejich měřítek vykazuje známky nezralosti hroznů.

+3/0
24.1.2014 20:38

R32a87d88i59m 94P60o78l19á28š86e21k 9626623119689

Spíš to budou mít těžší kvůli globalizaci. Půda, podnebí i srážky jsou na mnoha místech světa pro vinnou révu stejně vhodné jako ve Francii, Itálii nebo Španělsku. Renomované vinařeké provozy na těchto místech rostou jako houby po dešti a jejich produkce rychle ubírá možnosti vývozu vínům z tradičních vinařských oblastí.

Zvláště když je v  Evropě pracovní síla nadprůměrně drahá.

0/0
25.1.2014 4:03

B91e67n 16P90a11v49k19a 1987273367421

Takže moravská vína jsou hnusná a proto jsou drahá. No tak tohle tady dlouho nebylo. To by se snad mělo vyučovat na školách jako paradox;-D

+1/0
24.1.2014 17:28

J61i22ř72í 30S19o73u14č95e48k 5376247119789

Zmínku, že by moravská vína byla hnusná, jsem ve článku nenašel. V jaké části ji vidíte?

0/0
24.1.2014 20:29

M16a47r16t12i53n 37V14o11j56á33č44e62k 9663787321256

no dobře tak nejsou tak kvalitní jako ta italská a proto jsou dražší

+1/0
24.1.2014 22:06

R22a88d70i32m 61Z97e66h45e97r 3774460573651

Ne, naše moravská vína jsou přeceňovaná (i cenově), protože historicky byla srovnávána a takovými patoky jako je mělnické a podobně, takže si lidé začali myslet, že jsou dobrá. Nezapomínejme, že Italové pěstovali víno, když se tady ještě žilo v jeskyních...

+1/−4
24.1.2014 23:44

P62e41t76r 65J36a84n62d43a 9163547884321

Italové? Etruskové s tím začali (a to určitě Italové nebyli), pak to po nich převzali Římani a pěstování vína se rozšířilo do dalších provincií (např. Galie) . Po zániku římské říše šla veškerá sláva do kopru. Italové, o kterých Vy píšete se zmohli a získali věhlas někdy v 18 století.

+1/0
25.1.2014 9:27

M41i15r87e38k 67S51á94b80o 3805350485522

Jasně. Mělnické nebo žernosecké je patok, proto se od nepaměti vozilo na Pražský hrad nebo arcibiskupům.

Na Mělníku byly nejstarší vinice v zemi, jistá kněžna Ludmila a jistý Václav na nich pracovali, pokud jste tedy ve škole dával pozor.

 A říká vám něco jméno profesor Kraus? Tak tento hloupý pán si na Mělníku založil velmi uznávané vinařství a celý život se s tímto regionem zahazoval.

Prostě vy co slovo, to perla. Možná by stálo za to si napřed něco přečíst, než začnete plácat blbosti.

P. S. Už jste někdy něco z tohoto regionu pil? Třeba Krausův hibernal? Možná byste změnil názor....

+2/0
25.1.2014 10:05

P78a27v17e80l 69O14d75r90a55z45i92l 6904669957390

Když někdo nazývá šmahem celou oblast jako zdroj patoků, tak je to diletant a je fuk, která oblast to je. Bavit se lze o konkrétní šarží, možná odborník hodnotí jednotlivé lahve, já doufám, že v rámci šarže v lahvích moc rozdíl nebude.;-)

0/0
27.1.2014 9:45

J93a69n 80F16r43o81l10í30k 6926770175394

Dobré moravské přívlastkové bílé víno kupuji od výrobce (v lahvích s etiketou) od 120 kč. Nepovažuji to za předražené oproti italským vínům. To co prodávají v hypersuper je sice levnější,ale velmi průměrné kvality. Dobré italské víno rozhodně není za babku.

0/0
24.1.2014 15:00

R35a51d76i83m 37Z92e34h86e19r 3764800733111

V itálii je dobré víno za babku. Ovšem kolečko přepravce-dovozce-prodejce ceny znásobí. Za dvě a půl eura koupíte v Miláně víno, o kterém se našim moravským přeborníkům může jen zdát, a to podotýkám, že jsem z jižní Moravy).

0/0
24.1.2014 23:40

P78e97t75r 94J21a96n71d70a 9213117214101

Vy jste tam odsud. Prozradíte jak to ty odborníci dělají, že v mezinárodních soutěžích se umisťují na předních příčkách? Asi podvod, co?

Tak jim tam do soutěže pošlete to super vínko za dvě éčka, ať jim s tím trochu zamícháte.

0/0
25.1.2014 9:32

P29a14v70e77l 96O23d13r61a74z49i49l 6784609657970

To záleží na každém, co mu vyhovuje. Pan Zeher prostě považuje italskou masovou supermarketovou produkci za špičku pro sebe, proč ne, určitě nedává smysl mu to vymlouvat.

Samozřejmě se nelze domnívat, že každý Jihomoravan rozumí vínu, stejně jako ne každý Pražan rozumí státní správě.;-)

0/0
27.1.2014 9:50
Foto

P41e19t30r 26J87a16n14o63v83s33k34ý 1818800452688

Podle článku bych pochopil, kdyby bylo málo  kvalitních domácích vín, nebo bylo horší, ale proč je dražší jsem nepochopil..........že by nějaké ty dotace? Ale ty nemaji s počasím nic ...EU[>-]

0/0
24.1.2014 13:14
Foto

Š23t50ě64p83á18n 87B63i18n22k62o 3776214363386

Omlouvám se, pokud neodpovím zcela přesně, třeba mě nějaký znalec opraví, ale základ pro rozdíl v cenách (kromě jiného) je dán právě tím počasím. Český producent musí výrazně redukovat révu, aby se přiblížil kvalitě v lokalitách, kde je počasí jiné. Takže aby dosáhl stejné výsledku, má z hektaru nižší výnos (pokud se alespoň trochu snaží o kvalitu) než když takovou redukci provádět nemusí. Omlouvám se vinařům, ale pro mě je to něco jako běžkařské MS v údolí, kde není sníh nebo tytéž závody v Praze na Hradě. Sníh samozřejmě lze navést kamkoli, ale dává to smysl nad rámec zjištění, že to dokážeme?

+3/0
24.1.2014 13:30

M58i96l44a54n 97B39í60l90e83k 5334929241

To přirovnání je trochu mimo, resp. sedělo by, kdyby se u nás pěstovaly "jižní" odrůdy (což se bohužel děje s cabernetem). Ale středoevropské odrůdy jsou  o.k. - nemálo lidí preferuje lehká svěží ovocná vína. Že hlavně kvůli čtyřicetileté pauze stále neumíme využít jejich potenciál, je věc jiná.

0/0
24.1.2014 13:48
Foto

Š50t85ě53p71á41n 32B26i16n36k97o 3246764573206

V pořádku. Já neříkám, že všechna jsou špatná, čest výjimkám, ale ten deficit ve slunečných dnech prostě někde musí být vidět a to i v ceně. Co mě na našich vínech vadí, je, že každý ročník je vše jinak a v podstatě je to sázka do loterie, jak se komu co povedlo. Chybí konzistence v kvalitě. S lehkými svěžími víny také souhlas, ale copak se o něco takového se snaží naši producenti? S cabernetem jste to trefil. Ale není to jenom o něm. Sláva vinařovi, který by pochopil, že se má soustředit na bílá a tu část červených, které tu dávají smysl a mají šanci si najít svého tuzemského zákazníka.

0/0
24.1.2014 13:57

M77i11l18a62n 19B93í77l34e35k 5364899371

V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, tam bude naše produkce válcována vinařskými velmocemi, ale jinak bych to neviděl tak zle. Ani v rozdílných ročnících by snad nemusel být problém (vyloženě problematický byl za poslední hodně dlouhou dobu pro červená vína rok 2010); a svým způsobem je i výhoda, že vína nejsou každý rok uniformní. Ale samozřejmě by to chtělo kázeň vinařů, kteří by v nepříznivém ročníku nepustili víno do prodeje (nebo by udělali rosé, kde je naopak kyselina vítaná:-)

+2/0
24.1.2014 14:07
Foto

Š81t15ě17p32á65n 41B89i92n47k76o 3636494313556

S Rosé mi mluvíte z duše, vždyť to je skvělá cesta jak prodat víc produkce, nešidit kvalitu a neměřit se s konkurencí z jiné ligy. Jinak já netvrdím, že neumíme dobré červené, to vůbec, ale prostě mi to nedává smysl. V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, protože prostě za ty peníze neumíme udělat dobré víno, fakticky to nejde. Problém je, že když v tom segmentu vyšším díky péči, redukci a poctivému přístupu vyprodukujeme láhev, která je měřitelná s konkurencí, zase je tu ten problém s cenou, o čemž je myslím i článek. Co platí u nejlevnější produkce, platí i u té dražší, mění se jenom měřítko. Umí-li Ital dobré levné víno levněji než my, umí levněji vyprodukovat i víno dražší, se kterým se to naše kvalitou může měřit, když vinař tedy vypustí duši.

0/0
24.1.2014 14:15

M94i30l12a59n 81B66í95l87e60k 5594829301

Ale Ital/Španěl/Argentinec atd. nevyprodukuje frankovku nebo zweigelt (které třeba umějí Rakušani). To je právě to - vykašlat se na mezinárodní odrůdy a nabídnout něco jiného. S výjimkou modré rulandy, která tu byla dříve nejrozšířenější odrůdou (a která právě nemusí moc sluníčka).

0/0
24.1.2014 15:00

P23a97v46e25l 60O26d81r13a49z20i97l 6134429827850

Každý ročník je vše jinak? To je ale celkem běžné.

0/0
27.1.2014 9:56

R64a71d11i46m 67P40o63l98á57š32e75k 9536323409929

Když jdete do detailních rozdílů mezi jižními  a našimi pěstovanými odrůdami, dojdete právě k tomu, že ty jižní odrůdy udělají na metr délky řádku vinice, respektive plochy vinice mnohem víc hroznů. Třeba úplně nejranější odrůdy do nejsevernějších oblastí obvykle mívají taky nejmenší výbnosy. A to ještě k tomu dostatek slunce v Itálii zařídí, že si tamější vinaři nemusí nijak zvlášť dělat starosti s nadstavením výnosů, prostě udělají nějaký řez a nechají tamější jižní odrůdy nasadit tolik hroznů, co ta odrůda dá. Zatímco náš vinař by dal v předjaří při řezu duši za to, aby věděl, jaké bude další rok do sklizně počasí. Rozdíl mezi trochu nadprůměrně vhodným počasím pro vinnou révu a trochu nadprůměrně nevhodným počasím činí i 50 % výnosu vinice. Když náš vinař  toho nechá na keřech víc a je dobré počasí, vyhrává, protože má hodně poměrně  kvalitního vína. Když ale počasí během roku není dobré a vinař nasadí v předjaří řez na větší výnosy, násadu hroznů nevyjednotí, sklidí sice hodně hroznů, ale všechny budou vhodné tak maximálně na výrobu patoku typu socialistického Ostravského Kahanu. A to i když bude vinař podvádět a přislazovat řepným cukrem. Nebo může dovést náklad hodně sladkých hroznů odněkud z jihu a s těmi svými kyselými zmixovat.

0/0
25.1.2014 3:45

M53i56l49a44n 27B90í56l31e25k 5474669271

Ale přislazování řepným cukrem není podvod (samozřejmě je to legislativně přesně ošetřeno, zakázáno u vín s přívlastkem atd.), provádí se třeba i ve Francii. A nakonec v jižních oblastech mají opačný problém - nedostatek kyselin, které se dodávají do vín taky "uměle".

0/0
25.1.2014 8:49

R15a83d31i97m 26P98o79l41á25š59e23k 9246893589989

Přislazování cukrem je přirozeně vedle legislativy taky věc názorů. Problém jsou hlavně ty málo dozrálé hrozny.

Jedině že by se u nás lidi přesvědčili k tomu, aby preferovali víno vyráběné právě z těch špatně dozrálých hroznů a masívně slazené řepným cukrem. Právě takhle se u nás dělalo víno za socialismu, hnalo se za co nejvyššími výnosy hrozna z hektaru....

0/0
25.1.2014 8:55

M88i91l84a71n 59B71í55l65e51k 5634969641

To samozřejmě nemyslím. Ale nevidím nic špatného, když je v případě mizerného roku použito mírné doslazení moštu řepným cukrem. Mám dojem, že to někdy dělal třeba Kosík (bez záruky) - a jeho základní červená jsou celkem fajn (nebo alespoň byla, už dlouho jsem od něj nic nepil).

0/0
25.1.2014 9:02

V94l17a50d84a 98M11u22s57i24l 9350336588543

Mně osobně ta analysa pana Štěpána B. nepřipadá příliš fundovaná. Samozřejmě že vinaři  z Moravy musí stříhat letorosty na méně oček, aby cukernatost dle  Kloaster Nub. moštoměru byla přes 25.Hlavně

   u vín, kde nepřipadají v úvahu pozdní sběry.

            Kromě  toho je zemědělství v uvedených státech dotováno

0/0
24.1.2014 17:22

V51l98a76d92a 43M34u54s67i91l 9670386408743

Post scriptum: Navíc je  v poslední době kladen  akcent na terroire.Jsou to takové kvality vína, které jsou determinovány ne formou zpracování / jako bukét, aroma/ atd.Tyto kvality by měly být dány lokalitou, ze které jsou hrozny sklizeny..

0/0
24.1.2014 17:28

V17l55a59d27a 78M44u29s44i84l 9330746748233

Pro úplnost špičková vína z Dobšic u Znojma, dále  z Rakvic od  Hustopečí  atd  zjískala na mezinárodních výstavách hluboké ocenění.Sit venia verbo předčila vína francouzská/.O značku se jeden  dobšický  vinař dokoncve soudil  se zpěvákem Karlem Gottem

0/0
24.1.2014 17:30

R23a76d11i83m 62P68o36l27á17š72e77k 9726173389529

Ono není problém u nás udělat špičkové víno. Stačí udělat řez a potom probírku hroznů takovou, aby na jednom keři místo několik kilo hroznů bylo třebas jen půl, čtvrt kila hroznů. Takhle projednocené hrozny potom dozrají velice kvalitně i při hodně nepříznivém počasí. A v naší okrajové oblasti potom takové hrozny mají i hodně aromatických látek a tudíž víno z takových hroznů má velmi kvalitní a silný buket. Tudíž logicky vyhrává výstavy a přehlídky vín.

Ovšem něco jiného je produkce komerčních vín, kdy vinař musí bezpodmínečně z keře či metrů čtverečního vinice získat určité minimální množství hroznů a z nich potom vína, jinak vinařský provz není rentabilní.

Neboli výhry na výstavách, pokud se nejedná o soutěž běžně ve velkém množství prodávaných vín,  je čistý marketing.

0/0
25.1.2014 3:56

P95a13v49e21l 54O34d93r66a97z96i55l 6874399197660

Jistěže to je čistý marketing, proto se na ty výstavy jezdí. Dané víno však máte potom možnost koupit a to snad je komerční záměr. Nebo si myslíte, že se někdo mrkne do zpráv, aha, Franta Juchák vyhrál soutěž ve Francii a běží koupit Juchákův kahan po stovce za pětilitrový pytel?

0/0
27.1.2014 10:04

Z75d12e28n29ě21k 77S66t17r14n69a13d 1565980826809

I na Moravě se dá koupit dobré červené za slušnou cenu. Jsou samozřejmě odrůdy, co tam nemají šanci uzrát, jiné, co by třeba i uzrály, ale zkazí je vinař, ale pořád se dá najít kvalitní produkt. Dosáhnout se toho však musí velkou redukcí a tedy i nižšími výnosy. V tom mají jižní státy výhodu, že stejné kvality dosáhnou i při vyšším výnosu.

0/0
24.1.2014 13:12
Foto

Š71t16ě76p48á80n 82B63i30n88k28o 3196124863166

Jeden můj přítel říká, že platit za české a moravské červené víno je něco jako koupit si banán vypěstovaný ve skleníku za barákem. Je jedno, že je ten banán poloviční, kyselý, pořádně nedozrálý a hlavně nesmyslně drahý, ale důležité je, že je náš.

Tím neříkám, že nemáme dobrá červená, ale je to zpravidla strašná loterie, každý rok jinak a vzhledem k cenám, které ovšem chápu, nemá smysl ta vína kupovat. Máme skvělá vína bílá, o tom žádná, ale průměrná láhev červeného z trochu slušnější produkce italských, francouzských, jihoamerických nebo australských vinařství je prostě někde jinde. Cenou i kvalitou. Čest světlým výjimkám. A proti naší běžné produkci se může směle stavět i italská hypermarketová produkce v ceně pod 3E za láhev.

+7/0
24.1.2014 13:06

E79l96i18š50k95a 75K53u86č26e73r39o95v45á 7509502763933

teď ještě kde je koupit, protože v hypersuper se italská a francouzská prodávají dost draho a kvalita teda opravdu nic moc. oproti tomu bílá česká od tak 120-130 kč nahoru, když víte, kde koupit, to je lahůdka.

0/0
24.1.2014 17:50

P83a27v51e83l 81O61d70r84a91z47i96l 6394919687630

Italové a Francouzi musejí nutně vyrábět nějaký eklhaft speciálně pro ČR, protože jinak přece (jak je uvedeno v článku) je jakékoiv jejich víno superkvalitní. Nebo že by to nebyla pravda?;-D

0/0
27.1.2014 10:11

P30a97v88e16l 48O57d85r14a10z83i88l 6124199847470

Váš přítel bude asi Jirka Krámů, ne? Na toho by taková pitomost seděla. Sám píšete, že nejste zrovna znalec, a máte pravdu, stoprocentní. Nejste.

0/0
27.1.2014 10:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.