Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnal jsem pralesní krysu. Je výborná a lze ji chovat na farmě

Když jsem u popisů zvířat ve starých zoologických spisech čítal více nebo méně obsáhlé zmínky o tom, jakou chuť má jejich maso, obvykle mě to mírně pobouřilo. Kdyby mi někdo řekl, že po letech budu posuzovat, jak chutná zvěřina pralesní krysy, pomyslel bych si, že se nejspíš zbláznil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z41d88e94n13e30k 88B50o46h74a59c16e48k 1478517477339

V Kambodzi, ci nekterych castech Thajska jsou grilovane krysy, ci potkani z chovu, nebo z ryzovych polich bezne, jako fastfood. Cena byla 10 - 25 THB za kus /dle velikosti/ a lze jen treba dohlednout na dobrou tepelnou upravu. Chutove lepsi nez nas bezny  kralik ci kure.

0/0
15.2.2014 18:00

L58u90k88á16š 23K28a28z56í61k 9838359348353

Proč nenapíší o chovu českých nutrii a že je to sakra dobré maso...

+4/0
6.2.2014 20:06

P85a64v79e30l 37F91o83l26t44á45n 4850652294

Špičkové, jenže kde nutrii dnes sehnat?

Sežrali jsme jich kdysi mnoho, ať už na smetaně nebo třeba pečené na zelenince…

Bývaly jich kdysi plné mrazáky v Domě potravin na Zelňáku, ale najednou vymizely. Škoda.

+1/0
6.2.2014 20:14

L94u31k13á48š 10K49a47z34í18k 9378829808143

Je pravda že dokud jsem nepotkal ženu, tak jsem ani nevěděl že nějaká nutrie existuje, ale její strýc je chovatel. Pro mě tedy není problém sehnat nutrii a čerstvou.

0/0
6.2.2014 20:24

A23l69e48x51a45n62d25r 20K87o93s36t27k20a 5599626179236

Byl by kontakt? PAtrně by stačil mail tady a tchán by nestačil množit :)

0/0
6.2.2014 20:37

P55a12v49e92l 32F96o53l22t83á84n 4860112764

Hmm, takový přemnožený tchán…

Ale adresa někde poblíž Brna by bodla.

0/0
6.2.2014 21:55

O37l96g48a 32P78o24l76á92č98k33o49v19á 4164373764308

nebo s domácím uzeným bůčkem, k tomu domácí zelí a bramborový knedlík....taky mám hezké vzpomínky z dětství :-)

+1/0
7.2.2014 14:13

B88e89n 83P27a94v81k79a 1417213897721

Tak kdy se první podnikavec u nás chytí myšlenky chovu pralesních krys?:-)

+2/0
6.2.2014 17:25

P94a38v60e76l 38F19o21l66t38á78n 4860792474

Zelení ekogangsteři by mu to bohužel určitě zatrhli.

To stehýnečko vypadá fajnově. Mňam.

+2/0
6.2.2014 19:38

B39e29n 55P78a98v82k26a 1697753907931

Ale já se fakt divím, že prostě nikdo nechová velkochovem třeba morčata. To musí mít lepší výnos než králíci a lidem se s klidem nakuká, že je to dietní echt masíčko:-)

+1/0
6.2.2014 19:47
Foto

R94a12d83e81k 54P26o17l20i87c51k81ý 6631473551214

1 Morčata se v některých zemích běžně jí

2/ Proti jiným drobným živočichům chovaných na maso mají malý počet mláďat a tím je jejich chov poměrně nákladný / konkrétně Morče řádově kolem 10-15mlá´dat do roka-králíci cca kolem 40/

3/ morčata jsou mnohem náročnější na kvalitu stravy než králici a mají pomalejší růst

0/0
6.2.2014 21:35

B10e94n 69P47a51v12k19a 1467863747351

Králík má jednu velkou vadu. To maso chutná nijak. Asi je to dáno tím, že králík/zajíc má moc málo tuku. Takže z něj nikdy nebude moc velká hitovka.

Jedině ho prodávat již vykostěného jako extra super dietku. To by mohlo fungovat. Ale jestli někdo vykosťoval králíka, tak asi ví, že to je fakt vopruz a na skalpel.

0/0
6.2.2014 22:53
Foto

R11a42d37e73k 12P28o47l66i81c35k34ý 6381213211714

To je omyl je mnoho zemí kde se krlík považuje za pochoutku a chuť je daná i krmením.

Ostatně ta pralesní krysa bude mít bezpochyby tuku také málo

vykostit králika je otázka malé chvilky pro toho kdo to umí

Já jich kostil desítky až stovky a je to za chvilku;-D

+1/0
6.2.2014 23:39

B75e91n 95P56a65v18k32a 1867823307981

Koukám, že se mám co učit.

0/0
6.2.2014 23:43

P38a48v91e84l 65O95d16r29a25z73i82l 6234489637260

Nevím, pro mě je to "fůj, zase králík" a z vesničanů, co znám, se všichni otřásají, jen se to vysloví. Pouze jedna dobrá žena, ta je pořád chová, ale říká jim bolševici, aby je mohla zabíjet radostně.

+1/0
7.2.2014 7:58

L80i73b85o74r 65H58l35u79b35u27č50e40k 4190270777547

...asi proto, že je to tak "fůj", se prodává kilo za 180 Kč...a nesmíš soudit jen podle dvou vesničanů odněkud z Prahy...:-)

+1/0
8.2.2014 21:15

R53a52d12i89m 97P73o95l69á37š32e91k 9956963929779

Králíků jsem za socialismu a krátce potom zkonzumoval pořádné množství. A jako každé bílé suchší maso chutná tak dobře, jak se krmí, chová, v jaké čistotě se pěstuje, jak se zabije a nakonec jak se udělá. Chov králíků, pokud se podaří zvládnout jejich dnešní citlivost na králičí mor, který umí v krátké době zlikvidovat celý chov, je perfektní způsob, jak za trošku práce přeměnit trávu, větvičky ze zahrady a většinu odpadů  z kuchyně na kvalitní maso. A neházet to do kompostu nebo dokonce do popelnic.

Pouze nemám zkušenosti s dnešními "průmyslovými" mraženými rychlokrálíky krmenými granulemi, asi to chce speciální postup, jak je rozmrazit a upravit.

0/0
7.2.2014 0:00

O56l92g48a 36P58o10l18á64č50k12o68v66á 4674243654968

Taky jsem nikdy nejedla králíka z obchodu. Rodičům vymřel chov, znovu ho neobnovili, kupovala jsem si od chovatele, který je má ve chlévě,králíci mají hodně pohybu a krásně vysportované nožičky.:-)  maso se dá upravit na mnoho způsobů a myslím si, že domácí králík je pro malé děti nejlepší volba masa.

0/0
7.2.2014 14:11
Foto

J11i46t29k38a 70Č45e72r27n16á 4779265462433

Ať nedělá takovýho obětavýho hrdinu, je to téměř nutrie, 10kg a 60 cm  velikost

řekomyš africká ;-D(Thryonomys swinderianus

Hlodavec příbuzný nutrii a bobrovi. Zrovna u nás objevili v mediích, že se  dá chovat, ale stránky o jejich chovu jsou v anglické verzi už několik let. V Africe je na chov rozdávají humanitární organizace.!!

+6/0
6.2.2014 14:00

J66i39ř82í 41K48r93a46u69s 1895290535451

Abych to ochutnal, nesměl bych to vidět v kožichu.

+6/−2
6.2.2014 9:37

P86e61t86r39a 17N37o54v71á34k89o58v77á 7648176204298

Králíka taky ne? Nebo krávu? Nebo ovečku?

0/0
6.2.2014 19:07

P31a29v80e83l 70F31o83l72t85á34n 4290302284

Položku č. 3 z fotonabídky bych si dal i v kožichu.

0/0
6.2.2014 19:35

B36e21n 27P74a91v82k83a 1857873987491

Tak to jsme rádi, že známe váš typ;-D

+1/0
6.2.2014 22:54

K71a74r18e75l 79C15h76r41a82s27t48i70n48a 4693734650775

To by mě moc neuctil, raději pořádný wienerschnitzel.

+2/−1
6.2.2014 9:09

P24a53v82e17l 33F52o97l78t40á12n 4710332354

Jasně, takový wienerschnitzel z pralesní krysy je určitě pochoutka.

0/0
6.2.2014 19:33

O43l43g30a 40P22o95l22á17č91k79o56v87á 4464113874508

Chuť zvěřiny je dána i tím, že zvířata jsou volně se pasoucí a sežerou kdejakou bylinku. Na farmách se zvířata budou živit čím? Granulemi, masokostní moučkou jako u nás? Budou naskládány v klecích jako naše slepice nebo v halách jako kuřata? Aby byla co nejvyšší produkce za co nejméně peněz?

+6/0
6.2.2014 8:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.