Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnal jsem pralesní krysu. Je výborná a lze ji chovat na farmě

Když jsem u popisů zvířat ve starých zoologických spisech čítal více nebo méně obsáhlé zmínky o tom, jakou chuť má jejich maso, obvykle mě to mírně pobouřilo. Kdyby mi někdo řekl, že po letech budu posuzovat, jak chutná zvěřina pralesní krysy, pomyslel bych si, že se nejspíš zbláznil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z47d62e90n79e62k 49B74o47h76a97c23e80k 1578147317659

V Kambodzi, ci nekterych castech Thajska jsou grilovane krysy, ci potkani z chovu, nebo z ryzovych polich bezne, jako fastfood. Cena byla 10 - 25 THB za kus /dle velikosti/ a lze jen treba dohlednout na dobrou tepelnou upravu. Chutove lepsi nez nas bezny  kralik ci kure.

0/0
15.2.2014 18:00

L17u23k77á98š 12K10a30z44í78k 9148499948793

Proč nenapíší o chovu českých nutrii a že je to sakra dobré maso...

+4/0
6.2.2014 20:06

P92a37v70e72l 54F15o90l72t10á30n 4840412964

Špičkové, jenže kde nutrii dnes sehnat?

Sežrali jsme jich kdysi mnoho, ať už na smetaně nebo třeba pečené na zelenince…

Bývaly jich kdysi plné mrazáky v Domě potravin na Zelňáku, ale najednou vymizely. Škoda.

+1/0
6.2.2014 20:14

L34u67k48á34š 56K50a68z83í17k 9228959158413

Je pravda že dokud jsem nepotkal ženu, tak jsem ani nevěděl že nějaká nutrie existuje, ale její strýc je chovatel. Pro mě tedy není problém sehnat nutrii a čerstvou.

0/0
6.2.2014 20:24

A46l41e55x10a58n98d79r 67K83o69s52t17k13a 5979396929166

Byl by kontakt? PAtrně by stačil mail tady a tchán by nestačil množit :)

0/0
6.2.2014 20:37

P91a91v66e15l 74F62o95l53t56á97n 4350952844

Hmm, takový přemnožený tchán…

Ale adresa někde poblíž Brna by bodla.

0/0
6.2.2014 21:55

O24l74g67a 22P68o59l26á10č70k84o61v38á 4504963944268

nebo s domácím uzeným bůčkem, k tomu domácí zelí a bramborový knedlík....taky mám hezké vzpomínky z dětství :-)

+1/0
7.2.2014 14:13

B52e52n 39P90a11v30k13a 1477363707781

Tak kdy se první podnikavec u nás chytí myšlenky chovu pralesních krys?:-)

+2/0
6.2.2014 17:25

P59a56v11e11l 53F70o97l55t77á49n 4900392794

Zelení ekogangsteři by mu to bohužel určitě zatrhli.

To stehýnečko vypadá fajnově. Mňam.

+2/0
6.2.2014 19:38

B75e16n 30P17a15v75k34a 1647103367141

Ale já se fakt divím, že prostě nikdo nechová velkochovem třeba morčata. To musí mít lepší výnos než králíci a lidem se s klidem nakuká, že je to dietní echt masíčko:-)

+1/0
6.2.2014 19:47
Foto

R55a95d15e83k 93P70o30l85i96c79k65ý 6521683831174

1 Morčata se v některých zemích běžně jí

2/ Proti jiným drobným živočichům chovaných na maso mají malý počet mláďat a tím je jejich chov poměrně nákladný / konkrétně Morče řádově kolem 10-15mlá´dat do roka-králíci cca kolem 40/

3/ morčata jsou mnohem náročnější na kvalitu stravy než králici a mají pomalejší růst

0/0
6.2.2014 21:35

B67e51n 51P27a76v61k22a 1587243937981

Králík má jednu velkou vadu. To maso chutná nijak. Asi je to dáno tím, že králík/zajíc má moc málo tuku. Takže z něj nikdy nebude moc velká hitovka.

Jedině ho prodávat již vykostěného jako extra super dietku. To by mohlo fungovat. Ale jestli někdo vykosťoval králíka, tak asi ví, že to je fakt vopruz a na skalpel.

0/0
6.2.2014 22:53
Foto

R95a41d59e46k 23P59o29l96i54c57k65ý 6241613161284

To je omyl je mnoho zemí kde se krlík považuje za pochoutku a chuť je daná i krmením.

Ostatně ta pralesní krysa bude mít bezpochyby tuku také málo

vykostit králika je otázka malé chvilky pro toho kdo to umí

Já jich kostil desítky až stovky a je to za chvilku;-D

+1/0
6.2.2014 23:39

B15e41n 98P19a62v61k33a 1977183817231

Koukám, že se mám co učit.

0/0
6.2.2014 23:43

P82a59v52e42l 46O89d88r94a74z87i35l 6604669167330

Nevím, pro mě je to "fůj, zase králík" a z vesničanů, co znám, se všichni otřásají, jen se to vysloví. Pouze jedna dobrá žena, ta je pořád chová, ale říká jim bolševici, aby je mohla zabíjet radostně.

+1/0
7.2.2014 7:58

L71i38b59o11r 37H89l20u57b55u79č59e14k 4410470717437

...asi proto, že je to tak "fůj", se prodává kilo za 180 Kč...a nesmíš soudit jen podle dvou vesničanů odněkud z Prahy...:-)

+1/0
8.2.2014 21:15

R50a63d98i75m 68P54o21l20á74š34e65k 9416403789809

Králíků jsem za socialismu a krátce potom zkonzumoval pořádné množství. A jako každé bílé suchší maso chutná tak dobře, jak se krmí, chová, v jaké čistotě se pěstuje, jak se zabije a nakonec jak se udělá. Chov králíků, pokud se podaří zvládnout jejich dnešní citlivost na králičí mor, který umí v krátké době zlikvidovat celý chov, je perfektní způsob, jak za trošku práce přeměnit trávu, větvičky ze zahrady a většinu odpadů  z kuchyně na kvalitní maso. A neházet to do kompostu nebo dokonce do popelnic.

Pouze nemám zkušenosti s dnešními "průmyslovými" mraženými rychlokrálíky krmenými granulemi, asi to chce speciální postup, jak je rozmrazit a upravit.

0/0
7.2.2014 0:00

O41l12g38a 88P94o48l17á54č33k71o11v95á 4624863844568

Taky jsem nikdy nejedla králíka z obchodu. Rodičům vymřel chov, znovu ho neobnovili, kupovala jsem si od chovatele, který je má ve chlévě,králíci mají hodně pohybu a krásně vysportované nožičky.:-)  maso se dá upravit na mnoho způsobů a myslím si, že domácí králík je pro malé děti nejlepší volba masa.

0/0
7.2.2014 14:11
Foto

J57i12t54k83a 95Č67e39r63n27á 4269485352123

Ať nedělá takovýho obětavýho hrdinu, je to téměř nutrie, 10kg a 60 cm  velikost

řekomyš africká ;-D(Thryonomys swinderianus

Hlodavec příbuzný nutrii a bobrovi. Zrovna u nás objevili v mediích, že se  dá chovat, ale stránky o jejich chovu jsou v anglické verzi už několik let. V Africe je na chov rozdávají humanitární organizace.!!

+6/0
6.2.2014 14:00

J33i78ř27í 75K97r27a12u12s 1575760945431

Abych to ochutnal, nesměl bych to vidět v kožichu.

+6/−2
6.2.2014 9:37

P19e74t14r67a 57N58o32v89á76k18o38v85á 7948846734718

Králíka taky ne? Nebo krávu? Nebo ovečku?

0/0
6.2.2014 19:07

P71a77v98e80l 51F10o91l83t29á63n 4690822544

Položku č. 3 z fotonabídky bych si dal i v kožichu.

0/0
6.2.2014 19:35

B98e35n 58P50a85v91k35a 1957683667251

Tak to jsme rádi, že známe váš typ;-D

+1/0
6.2.2014 22:54

K45a35r24e50l 41C80h23r52a39s37t84i98n94a 4613674730225

To by mě moc neuctil, raději pořádný wienerschnitzel.

+2/−1
6.2.2014 9:09

P83a37v94e62l 16F32o19l12t36á53n 4970812464

Jasně, takový wienerschnitzel z pralesní krysy je určitě pochoutka.

0/0
6.2.2014 19:33

O77l12g20a 82P45o26l85á50č52k47o50v26á 4524263234368

Chuť zvěřiny je dána i tím, že zvířata jsou volně se pasoucí a sežerou kdejakou bylinku. Na farmách se zvířata budou živit čím? Granulemi, masokostní moučkou jako u nás? Budou naskládány v klecích jako naše slepice nebo v halách jako kuřata? Aby byla co nejvyšší produkce za co nejméně peněz?

+6/0
6.2.2014 8:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.