Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ochutnal jsem pralesní krysu. Je výborná a lze ji chovat na farmě

Když jsem u popisů zvířat ve starých zoologických spisech čítal více nebo méně obsáhlé zmínky o tom, jakou chuť má jejich maso, obvykle mě to mírně pobouřilo. Kdyby mi někdo řekl, že po letech budu posuzovat, jak chutná zvěřina pralesní krysy, pomyslel bych si, že se nejspíš zbláznil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z45d79e88n38e95k 75B93o32h46a23c25e32k 1618717847269

V Kambodzi, ci nekterych castech Thajska jsou grilovane krysy, ci potkani z chovu, nebo z ryzovych polich bezne, jako fastfood. Cena byla 10 - 25 THB za kus /dle velikosti/ a lze jen treba dohlednout na dobrou tepelnou upravu. Chutove lepsi nez nas bezny  kralik ci kure.

0/0
15.2.2014 18:00

L31u36k60á49š 32K38a58z30í47k 9648639478843

Proč nenapíší o chovu českých nutrii a že je to sakra dobré maso...

+4/0
6.2.2014 20:06

P74a39v60e27l 13F94o14l42t24á89n 4490232144

Špičkové, jenže kde nutrii dnes sehnat?

Sežrali jsme jich kdysi mnoho, ať už na smetaně nebo třeba pečené na zelenince…

Bývaly jich kdysi plné mrazáky v Domě potravin na Zelňáku, ale najednou vymizely. Škoda.

+1/0
6.2.2014 20:14

L53u25k47á65š 92K28a41z22í26k 9528579528873

Je pravda že dokud jsem nepotkal ženu, tak jsem ani nevěděl že nějaká nutrie existuje, ale její strýc je chovatel. Pro mě tedy není problém sehnat nutrii a čerstvou.

0/0
6.2.2014 20:24

A16l30e67x89a41n22d55r 47K70o83s63t15k57a 5759806839166

Byl by kontakt? PAtrně by stačil mail tady a tchán by nestačil množit :)

0/0
6.2.2014 20:37

P45a21v36e28l 84F43o82l80t70á45n 4160712574

Hmm, takový přemnožený tchán…

Ale adresa někde poblíž Brna by bodla.

0/0
6.2.2014 21:55

O82l73g33a 58P36o66l65á81č40k82o60v44á 4514593374208

nebo s domácím uzeným bůčkem, k tomu domácí zelí a bramborový knedlík....taky mám hezké vzpomínky z dětství :-)

+1/0
7.2.2014 14:13

B68e31n 86P84a19v69k75a 1487743227961

Tak kdy se první podnikavec u nás chytí myšlenky chovu pralesních krys?:-)

+2/0
6.2.2014 17:25

P60a40v42e86l 96F20o81l86t83á68n 4620122124

Zelení ekogangsteři by mu to bohužel určitě zatrhli.

To stehýnečko vypadá fajnově. Mňam.

+2/0
6.2.2014 19:38

B29e35n 93P55a44v47k79a 1657573557661

Ale já se fakt divím, že prostě nikdo nechová velkochovem třeba morčata. To musí mít lepší výnos než králíci a lidem se s klidem nakuká, že je to dietní echt masíčko:-)

+1/0
6.2.2014 19:47
Foto

R95a88d24e87k 59P27o89l68i42c32k30ý 6111633621274

1 Morčata se v některých zemích běžně jí

2/ Proti jiným drobným živočichům chovaných na maso mají malý počet mláďat a tím je jejich chov poměrně nákladný / konkrétně Morče řádově kolem 10-15mlá´dat do roka-králíci cca kolem 40/

3/ morčata jsou mnohem náročnější na kvalitu stravy než králici a mají pomalejší růst

0/0
6.2.2014 21:35

B37e29n 61P56a16v28k84a 1847883437811

Králík má jednu velkou vadu. To maso chutná nijak. Asi je to dáno tím, že králík/zajíc má moc málo tuku. Takže z něj nikdy nebude moc velká hitovka.

Jedině ho prodávat již vykostěného jako extra super dietku. To by mohlo fungovat. Ale jestli někdo vykosťoval králíka, tak asi ví, že to je fakt vopruz a na skalpel.

0/0
6.2.2014 22:53
Foto

R92a40d74e27k 93P81o86l30i10c30k67ý 6971333501714

To je omyl je mnoho zemí kde se krlík považuje za pochoutku a chuť je daná i krmením.

Ostatně ta pralesní krysa bude mít bezpochyby tuku také málo

vykostit králika je otázka malé chvilky pro toho kdo to umí

Já jich kostil desítky až stovky a je to za chvilku;-D

+1/0
6.2.2014 23:39

B42e69n 76P98a33v39k91a 1267193597141

Koukám, že se mám co učit.

0/0
6.2.2014 23:43

P11a48v47e20l 13O34d54r77a34z58i93l 6254379477240

Nevím, pro mě je to "fůj, zase králík" a z vesničanů, co znám, se všichni otřásají, jen se to vysloví. Pouze jedna dobrá žena, ta je pořád chová, ale říká jim bolševici, aby je mohla zabíjet radostně.

+1/0
7.2.2014 7:58

L43i61b95o69r 31H37l15u43b84u25č18e89k 4190520107237

...asi proto, že je to tak "fůj", se prodává kilo za 180 Kč...a nesmíš soudit jen podle dvou vesničanů odněkud z Prahy...:-)

+1/0
8.2.2014 21:15

R64a66d89i80m 47P81o89l27á42š52e55k 9266233489539

Králíků jsem za socialismu a krátce potom zkonzumoval pořádné množství. A jako každé bílé suchší maso chutná tak dobře, jak se krmí, chová, v jaké čistotě se pěstuje, jak se zabije a nakonec jak se udělá. Chov králíků, pokud se podaří zvládnout jejich dnešní citlivost na králičí mor, který umí v krátké době zlikvidovat celý chov, je perfektní způsob, jak za trošku práce přeměnit trávu, větvičky ze zahrady a většinu odpadů  z kuchyně na kvalitní maso. A neházet to do kompostu nebo dokonce do popelnic.

Pouze nemám zkušenosti s dnešními "průmyslovými" mraženými rychlokrálíky krmenými granulemi, asi to chce speciální postup, jak je rozmrazit a upravit.

0/0
7.2.2014 0:00

O48l60g19a 94P39o30l48á38č75k94o14v61á 4944943444448

Taky jsem nikdy nejedla králíka z obchodu. Rodičům vymřel chov, znovu ho neobnovili, kupovala jsem si od chovatele, který je má ve chlévě,králíci mají hodně pohybu a krásně vysportované nožičky.:-)  maso se dá upravit na mnoho způsobů a myslím si, že domácí králík je pro malé děti nejlepší volba masa.

0/0
7.2.2014 14:11
Foto

J34i33t45k38a 57Č47e66r75n61á 4719785372773

Ať nedělá takovýho obětavýho hrdinu, je to téměř nutrie, 10kg a 60 cm  velikost

řekomyš africká ;-D(Thryonomys swinderianus

Hlodavec příbuzný nutrii a bobrovi. Zrovna u nás objevili v mediích, že se  dá chovat, ale stránky o jejich chovu jsou v anglické verzi už několik let. V Africe je na chov rozdávají humanitární organizace.!!

+6/0
6.2.2014 14:00

J81i88ř30í 46K70r68a38u10s 1565690925251

Abych to ochutnal, nesměl bych to vidět v kožichu.

+6/−2
6.2.2014 9:37

P38e24t85r43a 29N93o32v96á18k30o91v76á 7198956114938

Králíka taky ne? Nebo krávu? Nebo ovečku?

0/0
6.2.2014 19:07

P42a43v66e50l 20F59o92l15t83á25n 4340352164

Položku č. 3 z fotonabídky bych si dal i v kožichu.

0/0
6.2.2014 19:35

B44e77n 62P51a22v28k33a 1807423417771

Tak to jsme rádi, že známe váš typ;-D

+1/0
6.2.2014 22:54

K55a40r69e61l 96C52h37r73a67s44t66i22n12a 4513144770305

To by mě moc neuctil, raději pořádný wienerschnitzel.

+2/−1
6.2.2014 9:09

P79a59v14e68l 96F89o73l51t38á35n 4950772774

Jasně, takový wienerschnitzel z pralesní krysy je určitě pochoutka.

0/0
6.2.2014 19:33

O23l10g12a 88P94o79l89á41č18k40o87v59á 4674713764648

Chuť zvěřiny je dána i tím, že zvířata jsou volně se pasoucí a sežerou kdejakou bylinku. Na farmách se zvířata budou živit čím? Granulemi, masokostní moučkou jako u nás? Budou naskládány v klecích jako naše slepice nebo v halách jako kuřata? Aby byla co nejvyšší produkce za co nejméně peněz?

+6/0
6.2.2014 8:42





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.