Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M62a16r90t19i76n 38J62i25r63o59u10s50e36k 7586365245268

Fermentovaný Turistický a Lovecký. To jsou bohužel totalitní receptury ;-(

0/−2
17.2.2014 15:09

P86e80t73r 12H74a14r98z69e61r 5514407633546

jednou jel kamarád na takovou menší regionální soutěž ve výrobě klobás. Protože na to hodil bobek a nestihl nic připravit, koupil jich pár v nějakém márketu. A......vyhrál;-D Tolik k rozlišovací schopnosti nás jako spotřebitelů.

+5/−1
15.2.2014 7:24

P78e84t44r 58J72a43n59d39a 9553407554901

Pokud hodnotili spotřebitelé, tak se nedivím a pokud nějaká místní porota, tak vlastně taky ne :-)

+3/0
15.2.2014 17:06

K49a29t84e67ř67i52n60a 16T15y14c53o94v86á 9860121916485

krása. být členem takové rodiny je podle mě lepší, než bejt Hiltonová. mě by to těšilo víc

+7/0
14.2.2014 17:26

P24e86t31r 61J19a80n24d15a 9763847924631

Mít rodinné řeznictví nebo být dědičkou hotelového impéria a milionářka .... Vážně je to těžká volba :-)

Ale chápu co jste měla na mysli.

+2/0
14.2.2014 23:21

K85a40t49e28ř21i34n83a 23T12y93c97o78v57á 9490731416485

:-) vůle zachovat, co rodina vytvořila a dokázat to rozvíjet. když nic, svědčí to o tom, že si tahle rodina držela skvělé vztahy 500 let. kdo tohle může říct? co jiného je podstatou šlechtictví? znát jmého svého předka před několika staletími a vědět o jeho životě a zásluhách... to se penězi zaplatit nedá.

+3/0
14.2.2014 23:42

P70a84v40e67l 89O40d53r33a38z40i48l 6704619897670

Proč taky, je to v podstatě zcela zbytečné, pokud se nejmenoval Rotschild ;-)

0/0
15.2.2014 0:31

K67a52t28e73ř13i76n75a 61T27y77c46o30v87á 9510141686175

záleží na pohledu na svět. kontinuita je fajn. spousta lidí dnes neví, kdo vlastně je, co vlastně chce a proč. když máte rodinnou tradici, reklamní masáže a politické proklamace se vás netýkají. myslím, že proto existuje taková spousta stádních lidí podléhajících trendům a názorům někoho, koho nikdy neuvidí, že tohle nemají

0/0
15.2.2014 11:07

P82e65t15r 98J61a94n94d10a 9953947814931

Rodinnou tradici? Jako že synáčku panáčku, máš smůlu s vysokou. Pětset let jsou muži v naší rodině řezníci, budeš i Ty :-)

Můj děd se strašně moc chtěl vyučit hodinářem, musel na řezníka. Takže omlouvám se, ale mě to moc nebere.

Mimochodem o té rodinné tradici, které se nedotknou politické proklamace by mohli možná komunisté něco povědět... :-)

+1/0
15.2.2014 17:05

K45a52t49e13ř40i21n15a 31T98y37c71o94v32á 9220881536205

proto už vaše rodina dalšího řezníka nemá. pokud nepředá s recepty i důvod, proč to dělat, tradice nebude. a s tím posledním, myslela jsem pochopitelně názorově. ten řezník tam je, komunisti, nekomunisti, vzdělanej, ale CHCE to dělat a dělat dobře. ta rodina našla a dokázala předat důvod proč. to obdivuji

+2/0
15.2.2014 17:58

A64l80e34x70a41n87d94r 83K67o16s56t32k73a 5179806929676

A já měl vždy dojem, že poctivé anglická je černá od pořádného vyuzení. Nebo že by někdo přecejen tu receptůru měnil?

0/0
14.2.2014 17:21

V80l35a95d26i57m40í98r 47M17e54n93d20i 3762489161516

Ono pravá anglická slanina je farbená krvou a nie potravinárskymi farbivami.

+2/0
14.2.2014 19:54

A88l40e23x57a32n14d63r 54K28o71s14t57k97a 5359306899126

A já si říkal, že to určitě nepatlali karamelem. Dík.

0/0
15.2.2014 8:06

A64l41e62n56a 92P16e49t35r33u 4342425110731

tak on tam ve výsledku karamel vlastně byl, z Maillardovy reakce

0/0
15.2.2014 22:24

L89a66d49a 79N83o75v67a45k 4452763707

vraž do toho štoudev nitrátové soli...:-P

+5/−1
14.2.2014 14:23

M51i97l85a35n 50B48r80e34j13c17h22a 3170538944941

Stará receptůra, dobrá receptůra ;-D;-D

+1/0
14.2.2014 14:21

J33a72n 31Z98i79e31g53l53e80r 1471186271508

Uzenina pana Matka kupuji v českobudějovické prodejně Náš Grunt. Jsou vynikající, určitě lepší než to, co se tady prodávalo jako uzeniny za komančů.R^

+11/−4
14.2.2014 13:54

M53a32r65t28i63n 90J15i94r30o23u84s83e52k 7186965655778

Nekecej! Ten Lovečák a Turisťák, co je tam na fotce je totalitní receptura.

+1/−1
17.2.2014 15:11

E59d95u84a87r52d 93N24o46v95o49t97n53y 5145874412316

A ?

+2/0
17.2.2014 17:18

J39a79n 79Z51i92e52g61l89e98r 1131586461248

v žádném případě. ;-D

0/0
17.2.2014 23:06

L37e22n55a 86P13á87t21k41o62v11á 8371513814679

já to uzený nějak nemusím. dám si tak 2-3x do roka. Je to samej karcinogen i když se to udí doma

+3/−5
14.2.2014 13:31

A50l16e51n26a 35P52e62t23r37u 4272245840161

spíš zvláště, když se udí doma

+1/0
14.2.2014 21:54

E43m94i88l 48P44r77c31h68a36l 5520650108104

Nez jist dusitany tak to radsi nejist uzeniny vubec.

+2/−8
14.2.2014 9:43

K29a88r76e78l 51N10a20s84t20o82u57p85i33l 3920611230841

dusitanů a dusičnanů sníš mnohem víc v zelenině, než z uzenin...

+5/−1
14.2.2014 9:46

Š38t72ě28p80á77n 46V73a61n92ě73k 3603979237637

Dusitanů? Opravdu? 8-o

0/0
14.2.2014 10:08

K85a25r35e32l 73N45a58s74t24o73u31p32i22l 3400621210831

tak napsal sem to nepřesně, díky zelenině dostaneš do těla hromadu dusičnanů i dusitanů...

0/0
14.2.2014 10:33

E69m54i51l 24P91r81c28h51a51l 5130270588354

v zelenine se E250 obvykle nevyskytuje

+2/−1
14.2.2014 10:18

P59a85v95e29l 70O69d97r69a86z77i35l 6624589537590

To nevadí; dusičnany se vám na dusitany ochotně zredukují v těle.

+7/−1
14.2.2014 10:31

M54i34l42a98n 80V88o89t52a70v49a 5924436161802

...nejsme ochotni uzeninu ošidit... Pročpak se mi tomu nechce uvěřit. Tuhle písničku posledni dobou slicham od každého malého výrobce az se z toho zacina stávat takový folklor. Připadá mi najednou, ze jsme národ poctivcu a jen ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení. Vždyť řezníci byli od pradávna duse poctive. Tohle chvástání je hezké, ale víc by se mi líbilo, kdyby řekli, tady s tímhle jsme alespon jednou dostali cenu za nejlepší chut a kouknete na naše složení a tam neuvidím stejně složení jako v to hypermarketu.

+5/−23
14.2.2014 8:23

M31a42r40e25k 87S24v44o35b91o68d91a 3233233815

Slyšet (!!), mlýn, blýskat se, polykat plynout plýtvat.....

+9/0
14.2.2014 12:19

Z76u25z60a43n37a 68K96u27b69á28t76o46v68á 1426343796774

...hlemýžď se smýká po mýtině...

+6/0
14.2.2014 13:28

V36á90c88l65a44v 94V47o69ř39í24š28e41k 1726161671740

myslivec myslí, že mydlář myje myš mejdlem..

+7/0
14.2.2014 13:42

A18n75n55a 87Č59e16r47m82á13k71o22v47á 1515555116114

co to mejdlo?;-D

+4/0
14.2.2014 14:01

Z22u90z65a31n34a 26K41u30b22á72t96o53v78á 1856963216194

odemykati, zamykati... Máš tam někde samici?! ;-D

+6/0
14.2.2014 14:21

L70u60d66ě78k 90N27ě29m53e15c 5615721812984

smýkám s ní do pytle.

+3/0
14.2.2014 15:04
Foto

A28n83t23o27n28í81n 50L45o50m 8902434349745

Tak ho ukamenujte kvůli nějakému i/y

+1/−4
14.2.2014 15:09

R86e18n92a14t27a 74H11a38v79l93í44č31k31o72v45á 3779286633685

pokud chce kritizovat, měl by to alespoň napsat spisovně...Pravopis je pro některé diskutéry velá neznámá...

+3/0
14.2.2014 15:17

L48u23d53ě23k 40N60ě67m25e70c 5725301682334

A plýtvá slyzem... pardon, slizem.

+1/0
14.2.2014 15:03

M54i25c40h21a59l 11T44o97m80á70n47e88k 9777959956

odjakziva se spojeni slov "poctivy reznik" navzajem vylucuje vzdy to byli sidici kteri se snazili prodavat krkovicku  klidne i jako panennku pokud to slo

jinak ta fotka te tradicni sekane to je jako co? neprijde mi to jako namlete maso ale spis nejaky humus ( pastika ci majoneza ) , nebo aspon domaci sekanoa od rodicu v pocatecnim stadiu takto nevypadala, by me zajimalo jeslti v tom vubec nejake maso je

+3/−1
14.2.2014 16:43

M18i15l66a31n 37K74l85o61u42č93e61k 3520585588407

Je to ušlehaný maso + nějaká voda, dle mě mnohem chutnější než ty domácí hrubé sekané.

+1/0
14.2.2014 17:45
Foto

H64a59n35a 20A75n16t42o34n28o27v29á 6707669524154

"ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení - máte pravdu, však za první republiky údajně do mléka přidávali mýdlo, aby více pěnilo a vypadalo tučnější. A šidilo se už za Karla IV. a každý určitě zapíral co mohl.

+2/0
16.2.2014 8:41

J34o61s64e70f 16Z64a15h97á41l58k68a 4623969268966

Že bude tento typ řezníka natírat anglickou tekutým kouřem, to jsem nečekal. Myslel jsem, že náhražky jsou výsadou velkovýroben. A tekutý kouř za náhražku považuji. Naši předkové se bez něj obešli a anglickou měli určitě dobrou na pohled i chuť.

+17/−2
14.2.2014 6:46

T57o84m48á50š 15F86i62r67b29a88c74h79e48r 9140180134280

Bohužel už neochutnáme co jedli naši předkové. Možná to byl ale takový hnus co by dnes ani pes nežral.

+2/−6
14.2.2014 8:08

A19l36e69n10a 87P86e52t74r59u 4612935610161

http://www.dtest.cz/clanek-2926/sizeni-potravin-za-cisare-pana?utm_source=novinky130610&utm_medium=email&e_id=32007&a_id=581

+1/0
14.2.2014 11:10

A52l44e17n30a 68P43e31t26r46u 4282705930441

potravinářské barvivo != tekutý kouř, s největší pravděpodobností to bude E150(x), tj. nějaký druh karamelu, navíc tradičně se to pro barvu potíralo býčí krví a to je v dnešní době poněkud nerealizovatelné, i kvůli hygienickým předpisům

+5/0
14.2.2014 8:29

M80i40l84a65n 93B32a54s50e52l 9709550968690

Ujasním. Klasické uzení, které znáte (nebo možná neznáte) z malé domácí udírny či komína, kde se vám vleze na tyčku pár kousků bůčku je nerealizovatelné ve velkém objemu a nedoplatil by jste se v případě velkovýroby. 

Průmyslově se maso udí nejekektivněji způsobem tření bukových špalků o rotující zdrsněné ocelové válce. To maso chuťově zaudí - tepelně se pak ohřívá elektricky. Barva tam být nemusí, ale asi by jste se rozhodl sám mezi napohled krásně karamelově "zauzeným" nebo do šeda uvařeným kusem.

+5/0
14.2.2014 12:13

J96a95n 75H54o35r68á15k 1233459409724

Ve videu říká že to je bramborový škrob a přepálený cukr.

+2/0
14.2.2014 13:38

M28a44r73t80i12n 71B18u98s15e52k 8156213891920

tekuty kour nahodou neni spatny a k ostatnim nahrazkam bych ho zas tak neprirovnaval.

0/0
14.2.2014 15:02

R67a70d17i65m 98S73m61i32t98k45a 2359496911922

že by konečně někdo vyrobil něco, kde není E250?

+3/−1
14.2.2014 5:49

P12a88v31e44l 10O21d47r58a58z72i48l 6804619557900

Proč myslíte? Za první republiky se dusitany používaly také.

+9/0
14.2.2014 8:26





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.