Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M53a56r96t49i56n 47J39i83r76o97u75s63e67k 7906725665988

Fermentovaný Turistický a Lovecký. To jsou bohužel totalitní receptury ;-(

0/−2
17.2.2014 15:09

P22e98t59r 17H55a15r15z42e71r 5594297423566

jednou jel kamarád na takovou menší regionální soutěž ve výrobě klobás. Protože na to hodil bobek a nestihl nic připravit, koupil jich pár v nějakém márketu. A......vyhrál;-D Tolik k rozlišovací schopnosti nás jako spotřebitelů.

+5/−1
15.2.2014 7:24

P78e12t90r 26J54a27n60d57a 9973687294601

Pokud hodnotili spotřebitelé, tak se nedivím a pokud nějaká místní porota, tak vlastně taky ne :-)

+3/0
15.2.2014 17:06

K88a52t86e56ř22i15n96a 69T97y16c45o54v20á 9960501906165

krása. být členem takové rodiny je podle mě lepší, než bejt Hiltonová. mě by to těšilo víc

+7/0
14.2.2014 17:26

P84e87t20r 50J29a29n73d71a 9503457554151

Mít rodinné řeznictví nebo být dědičkou hotelového impéria a milionářka .... Vážně je to těžká volba :-)

Ale chápu co jste měla na mysli.

+2/0
14.2.2014 23:21

K50a24t39e40ř55i66n61a 28T84y58c54o31v71á 9580711656455

:-) vůle zachovat, co rodina vytvořila a dokázat to rozvíjet. když nic, svědčí to o tom, že si tahle rodina držela skvělé vztahy 500 let. kdo tohle může říct? co jiného je podstatou šlechtictví? znát jmého svého předka před několika staletími a vědět o jeho životě a zásluhách... to se penězi zaplatit nedá.

+3/0
14.2.2014 23:42

P16a57v75e68l 50O23d79r18a19z68i33l 6224839707680

Proč taky, je to v podstatě zcela zbytečné, pokud se nejmenoval Rotschild ;-)

0/0
15.2.2014 0:31

K51a64t57e91ř16i24n63a 39T88y72c30o35v43á 9870771706565

záleží na pohledu na svět. kontinuita je fajn. spousta lidí dnes neví, kdo vlastně je, co vlastně chce a proč. když máte rodinnou tradici, reklamní masáže a politické proklamace se vás netýkají. myslím, že proto existuje taková spousta stádních lidí podléhajících trendům a názorům někoho, koho nikdy neuvidí, že tohle nemají

0/0
15.2.2014 11:07

P18e35t44r 87J78a45n98d10a 9583317464961

Rodinnou tradici? Jako že synáčku panáčku, máš smůlu s vysokou. Pětset let jsou muži v naší rodině řezníci, budeš i Ty :-)

Můj děd se strašně moc chtěl vyučit hodinářem, musel na řezníka. Takže omlouvám se, ale mě to moc nebere.

Mimochodem o té rodinné tradici, které se nedotknou politické proklamace by mohli možná komunisté něco povědět... :-)

+1/0
15.2.2014 17:05

K38a15t10e87ř84i79n17a 10T78y59c31o52v27á 9860951306865

proto už vaše rodina dalšího řezníka nemá. pokud nepředá s recepty i důvod, proč to dělat, tradice nebude. a s tím posledním, myslela jsem pochopitelně názorově. ten řezník tam je, komunisti, nekomunisti, vzdělanej, ale CHCE to dělat a dělat dobře. ta rodina našla a dokázala předat důvod proč. to obdivuji

+2/0
15.2.2014 17:58

A46l30e40x97a75n14d58r 36K80o72s28t57k91a 5569916269416

A já měl vždy dojem, že poctivé anglická je černá od pořádného vyuzení. Nebo že by někdo přecejen tu receptůru měnil?

0/0
14.2.2014 17:21

V66l29a47d57i17m70í69r 77M57e14n90d69i 3902499781226

Ono pravá anglická slanina je farbená krvou a nie potravinárskymi farbivami.

+2/0
14.2.2014 19:54

A22l11e15x98a61n10d51r 61K14o17s88t52k86a 5139396359846

A já si říkal, že to určitě nepatlali karamelem. Dík.

0/0
15.2.2014 8:06

A36l38e10n49a 88P22e69t37r97u 4552535440201

tak on tam ve výsledku karamel vlastně byl, z Maillardovy reakce

0/0
15.2.2014 22:24

L80a78d77a 78N43o90v21a42k 4972663767

vraž do toho štoudev nitrátové soli...:-P

+5/−1
14.2.2014 14:23

M84i52l98a80n 27B90r54e74j65c84h63a 3200788714321

Stará receptůra, dobrá receptůra ;-D;-D

+1/0
14.2.2014 14:21

J87a44n 70Z63i53e97g26l93e36r 1201746171688

Uzenina pana Matka kupuji v českobudějovické prodejně Náš Grunt. Jsou vynikající, určitě lepší než to, co se tady prodávalo jako uzeniny za komančů.R^

+11/−4
14.2.2014 13:54

M47a24r52t37i71n 32J63i46r23o88u20s17e11k 7786785355268

Nekecej! Ten Lovečák a Turisťák, co je tam na fotce je totalitní receptura.

+1/−1
17.2.2014 15:11

E67d97u17a21r12d 75N70o44v22o78t68n58y 5725694512836

A ?

+2/0
17.2.2014 17:18

J85a36n 51Z41i35e47g56l18e85r 1741556601568

v žádném případě. ;-D

0/0
17.2.2014 23:06

L52e28n47a 67P19á51t75k10o57v44á 8471803924599

já to uzený nějak nemusím. dám si tak 2-3x do roka. Je to samej karcinogen i když se to udí doma

+3/−5
14.2.2014 13:31

A52l94e86n49a 28P67e32t24r52u 4362925890301

spíš zvláště, když se udí doma

+1/0
14.2.2014 21:54

E51m98i34l 37P29r20c87h69a60l 5300890638284

Nez jist dusitany tak to radsi nejist uzeniny vubec.

+2/−8
14.2.2014 9:43

K75a82r38e90l 13N60a42s86t13o22u97p35i37l 3910331370751

dusitanů a dusičnanů sníš mnohem víc v zelenině, než z uzenin...

+5/−1
14.2.2014 9:46

Š74t28ě31p33á11n 32V17a27n70ě15k 3893919747967

Dusitanů? Opravdu? 8-o

0/0
14.2.2014 10:08

K85a10r90e49l 85N60a33s42t57o42u48p85i35l 3120911270631

tak napsal sem to nepřesně, díky zelenině dostaneš do těla hromadu dusičnanů i dusitanů...

0/0
14.2.2014 10:33

E83m19i25l 44P95r51c81h15a82l 5850890368964

v zelenine se E250 obvykle nevyskytuje

+2/−1
14.2.2014 10:18

P20a47v11e48l 37O10d83r50a24z86i41l 6704879847240

To nevadí; dusičnany se vám na dusitany ochotně zredukují v těle.

+7/−1
14.2.2014 10:31

M95i15l35a52n 50V57o18t64a80v50a 5134486661792

...nejsme ochotni uzeninu ošidit... Pročpak se mi tomu nechce uvěřit. Tuhle písničku posledni dobou slicham od každého malého výrobce az se z toho zacina stávat takový folklor. Připadá mi najednou, ze jsme národ poctivcu a jen ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení. Vždyť řezníci byli od pradávna duse poctive. Tohle chvástání je hezké, ale víc by se mi líbilo, kdyby řekli, tady s tímhle jsme alespon jednou dostali cenu za nejlepší chut a kouknete na naše složení a tam neuvidím stejně složení jako v to hypermarketu.

+5/−23
14.2.2014 8:23

M76a47r52e30k 45S37v48o33b62o63d26a 3793903685

Slyšet (!!), mlýn, blýskat se, polykat plynout plýtvat.....

+9/0
14.2.2014 12:19

Z32u82z72a18n66a 67K18u77b59á46t85o49v12á 1816303976344

...hlemýžď se smýká po mýtině...

+6/0
14.2.2014 13:28

V60á27c69l46a49v 88V50o52ř56í75š72e51k 1706361691660

myslivec myslí, že mydlář myje myš mejdlem..

+7/0
14.2.2014 13:42

A48n42n96a 76Č93e81r97m71á98k86o15v44á 1955355656134

co to mejdlo?;-D

+4/0
14.2.2014 14:01

Z64u39z64a62n30a 31K81u93b32á64t20o91v45á 1356883206254

odemykati, zamykati... Máš tam někde samici?! ;-D

+6/0
14.2.2014 14:21

L81u63d49ě33k 30N39ě78m28e97c 5475621822164

smýkám s ní do pytle.

+3/0
14.2.2014 15:04
Foto

A56n30t19o69n86í41n 70L17o46m 8262594139535

Tak ho ukamenujte kvůli nějakému i/y

+1/−4
14.2.2014 15:09

R38e70n16a35t72a 97H94a28v23l71í26č79k43o98v84á 3449316833295

pokud chce kritizovat, měl by to alespoň napsat spisovně...Pravopis je pro některé diskutéry velá neznámá...

+3/0
14.2.2014 15:17

L20u26d18ě88k 82N75ě47m56e48c 5175451462884

A plýtvá slyzem... pardon, slizem.

+1/0
14.2.2014 15:03

M29i75c10h18a21l 72T74o63m87á86n42e58k 9917899536

odjakziva se spojeni slov "poctivy reznik" navzajem vylucuje vzdy to byli sidici kteri se snazili prodavat krkovicku  klidne i jako panennku pokud to slo

jinak ta fotka te tradicni sekane to je jako co? neprijde mi to jako namlete maso ale spis nejaky humus ( pastika ci majoneza ) , nebo aspon domaci sekanoa od rodicu v pocatecnim stadiu takto nevypadala, by me zajimalo jeslti v tom vubec nejake maso je

+3/−1
14.2.2014 16:43

M41i84l72a24n 42K40l92o37u30č81e33k 3580345508557

Je to ušlehaný maso + nějaká voda, dle mě mnohem chutnější než ty domácí hrubé sekané.

+1/0
14.2.2014 17:45
Foto

H20a77n34a 37A59n66t98o76n32o58v18á 6647329394744

"ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení - máte pravdu, však za první republiky údajně do mléka přidávali mýdlo, aby více pěnilo a vypadalo tučnější. A šidilo se už za Karla IV. a každý určitě zapíral co mohl.

+2/0
16.2.2014 8:41

J39o89s85e93f 25Z63a44h30á14l58k36a 4483799358876

Že bude tento typ řezníka natírat anglickou tekutým kouřem, to jsem nečekal. Myslel jsem, že náhražky jsou výsadou velkovýroben. A tekutý kouř za náhražku považuji. Naši předkové se bez něj obešli a anglickou měli určitě dobrou na pohled i chuť.

+17/−2
14.2.2014 6:46

T23o49m23á41š 75F64i34r63b39a85c42h17e49r 9650330744700

Bohužel už neochutnáme co jedli naši předkové. Možná to byl ale takový hnus co by dnes ani pes nežral.

+2/−6
14.2.2014 8:08

A96l54e51n42a 72P40e35t91r75u 4562295780321

http://www.dtest.cz/clanek-2926/sizeni-potravin-za-cisare-pana?utm_source=novinky130610&utm_medium=email&e_id=32007&a_id=581

+1/0
14.2.2014 11:10

A28l28e50n43a 45P68e51t89r63u 4202155360551

potravinářské barvivo != tekutý kouř, s největší pravděpodobností to bude E150(x), tj. nějaký druh karamelu, navíc tradičně se to pro barvu potíralo býčí krví a to je v dnešní době poněkud nerealizovatelné, i kvůli hygienickým předpisům

+5/0
14.2.2014 8:29

M17i81l55a93n 64B80a83s65e50l 9359830558490

Ujasním. Klasické uzení, které znáte (nebo možná neznáte) z malé domácí udírny či komína, kde se vám vleze na tyčku pár kousků bůčku je nerealizovatelné ve velkém objemu a nedoplatil by jste se v případě velkovýroby. 

Průmyslově se maso udí nejekektivněji způsobem tření bukových špalků o rotující zdrsněné ocelové válce. To maso chuťově zaudí - tepelně se pak ohřívá elektricky. Barva tam být nemusí, ale asi by jste se rozhodl sám mezi napohled krásně karamelově "zauzeným" nebo do šeda uvařeným kusem.

+5/0
14.2.2014 12:13

J49a10n 18H14o84r17á67k 1233659169294

Ve videu říká že to je bramborový škrob a přepálený cukr.

+2/0
14.2.2014 13:38

M58a62r50t62i11n 10B50u48s49e68k 8896873441260

tekuty kour nahodou neni spatny a k ostatnim nahrazkam bych ho zas tak neprirovnaval.

0/0
14.2.2014 15:02

R59a85d16i89m 47S49m33i85t45k13a 2299276651892

že by konečně někdo vyrobil něco, kde není E250?

+3/−1
14.2.2014 5:49

P49a89v30e98l 28O34d15r69a38z80i42l 6454649767820

Proč myslíte? Za první republiky se dusitany používaly také.

+9/0
14.2.2014 8:26







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.