Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M94a31r92t25i45n 33J98i31r65o45u11s27e85k 7536115355938

Fermentovaný Turistický a Lovecký. To jsou bohužel totalitní receptury ;-(

0/−2
17.2.2014 15:09

P51e57t53r 89H74a78r27z49e31r 5364787563766

jednou jel kamarád na takovou menší regionální soutěž ve výrobě klobás. Protože na to hodil bobek a nestihl nic připravit, koupil jich pár v nějakém márketu. A......vyhrál;-D Tolik k rozlišovací schopnosti nás jako spotřebitelů.

+5/−1
15.2.2014 7:24

P73e83t28r 92J98a79n34d21a 9903507394201

Pokud hodnotili spotřebitelé, tak se nedivím a pokud nějaká místní porota, tak vlastně taky ne :-)

+3/0
15.2.2014 17:06

K10a80t55e60ř37i95n64a 10T40y30c80o15v49á 9300511756755

krása. být členem takové rodiny je podle mě lepší, než bejt Hiltonová. mě by to těšilo víc

+7/0
14.2.2014 17:26

P23e95t29r 73J88a71n26d97a 9923547304101

Mít rodinné řeznictví nebo být dědičkou hotelového impéria a milionářka .... Vážně je to těžká volba :-)

Ale chápu co jste měla na mysli.

+2/0
14.2.2014 23:21

K81a59t16e24ř78i73n96a 70T87y93c40o24v56á 9450531136235

:-) vůle zachovat, co rodina vytvořila a dokázat to rozvíjet. když nic, svědčí to o tom, že si tahle rodina držela skvělé vztahy 500 let. kdo tohle může říct? co jiného je podstatou šlechtictví? znát jmého svého předka před několika staletími a vědět o jeho životě a zásluhách... to se penězi zaplatit nedá.

+3/0
14.2.2014 23:42

P53a78v37e58l 45O77d53r19a46z20i19l 6384619447510

Proč taky, je to v podstatě zcela zbytečné, pokud se nejmenoval Rotschild ;-)

0/0
15.2.2014 0:31

K43a98t57e69ř73i89n70a 55T54y14c86o29v65á 9150271536275

záleží na pohledu na svět. kontinuita je fajn. spousta lidí dnes neví, kdo vlastně je, co vlastně chce a proč. když máte rodinnou tradici, reklamní masáže a politické proklamace se vás netýkají. myslím, že proto existuje taková spousta stádních lidí podléhajících trendům a názorům někoho, koho nikdy neuvidí, že tohle nemají

0/0
15.2.2014 11:07

P23e83t49r 75J92a51n46d81a 9623147414631

Rodinnou tradici? Jako že synáčku panáčku, máš smůlu s vysokou. Pětset let jsou muži v naší rodině řezníci, budeš i Ty :-)

Můj děd se strašně moc chtěl vyučit hodinářem, musel na řezníka. Takže omlouvám se, ale mě to moc nebere.

Mimochodem o té rodinné tradici, které se nedotknou politické proklamace by mohli možná komunisté něco povědět... :-)

+1/0
15.2.2014 17:05

K87a41t36e58ř87i79n57a 86T83y38c32o81v32á 9820531576585

proto už vaše rodina dalšího řezníka nemá. pokud nepředá s recepty i důvod, proč to dělat, tradice nebude. a s tím posledním, myslela jsem pochopitelně názorově. ten řezník tam je, komunisti, nekomunisti, vzdělanej, ale CHCE to dělat a dělat dobře. ta rodina našla a dokázala předat důvod proč. to obdivuji

+2/0
15.2.2014 17:58

A87l14e29x65a90n25d76r 94K75o50s57t21k86a 5219856389906

A já měl vždy dojem, že poctivé anglická je černá od pořádného vyuzení. Nebo že by někdo přecejen tu receptůru měnil?

0/0
14.2.2014 17:21

V65l71a60d69i76m34í69r 66M43e84n60d66i 3522199961876

Ono pravá anglická slanina je farbená krvou a nie potravinárskymi farbivami.

+2/0
14.2.2014 19:54

A33l73e98x22a96n96d26r 58K63o22s39t98k74a 5959266469526

A já si říkal, že to určitě nepatlali karamelem. Dík.

0/0
15.2.2014 8:06

A41l27e81n96a 87P20e78t59r98u 4572395250371

tak on tam ve výsledku karamel vlastně byl, z Maillardovy reakce

0/0
15.2.2014 22:24

L33a41d60a 32N63o46v86a26k 4922683557

vraž do toho štoudev nitrátové soli...:-P

+5/−1
14.2.2014 14:23

M12i16l64a94n 69B90r46e67j24c23h20a 3900258904441

Stará receptůra, dobrá receptůra ;-D;-D

+1/0
14.2.2014 14:21

J63a29n 61Z97i48e85g42l35e88r 1961486521428

Uzenina pana Matka kupuji v českobudějovické prodejně Náš Grunt. Jsou vynikající, určitě lepší než to, co se tady prodávalo jako uzeniny za komančů.R^

+11/−4
14.2.2014 13:54

M78a58r36t47i58n 35J93i81r55o82u88s18e20k 7716115245228

Nekecej! Ten Lovečák a Turisťák, co je tam na fotce je totalitní receptura.

+1/−1
17.2.2014 15:11

E49d44u41a29r82d 66N63o94v29o68t69n79y 5745974302486

A ?

+2/0
17.2.2014 17:18

J14a87n 65Z86i72e42g88l95e62r 1171466711888

v žádném případě. ;-D

0/0
17.2.2014 23:06

L38e24n41a 21P76á57t13k20o23v95á 8911713514399

já to uzený nějak nemusím. dám si tak 2-3x do roka. Je to samej karcinogen i když se to udí doma

+3/−5
14.2.2014 13:31

A65l34e11n79a 84P68e69t16r82u 4442375490161

spíš zvláště, když se udí doma

+1/0
14.2.2014 21:54

E55m45i65l 75P30r90c16h90a54l 5380680978494

Nez jist dusitany tak to radsi nejist uzeniny vubec.

+2/−8
14.2.2014 9:43

K27a37r89e91l 72N24a30s13t32o70u60p37i60l 3130291310401

dusitanů a dusičnanů sníš mnohem víc v zelenině, než z uzenin...

+5/−1
14.2.2014 9:46

Š95t83ě36p50á57n 74V56a29n71ě79k 3453479217957

Dusitanů? Opravdu? 8-o

0/0
14.2.2014 10:08

K42a81r45e50l 41N25a90s71t22o29u12p32i73l 3150481680871

tak napsal sem to nepřesně, díky zelenině dostaneš do těla hromadu dusičnanů i dusitanů...

0/0
14.2.2014 10:33

E85m68i23l 41P84r70c97h69a62l 5430710118434

v zelenine se E250 obvykle nevyskytuje

+2/−1
14.2.2014 10:18

P83a64v21e74l 27O55d25r61a87z15i49l 6344709177470

To nevadí; dusičnany se vám na dusitany ochotně zredukují v těle.

+7/−1
14.2.2014 10:31

M34i10l50a80n 12V91o59t77a96v63a 5574206461802

...nejsme ochotni uzeninu ošidit... Pročpak se mi tomu nechce uvěřit. Tuhle písničku posledni dobou slicham od každého malého výrobce az se z toho zacina stávat takový folklor. Připadá mi najednou, ze jsme národ poctivcu a jen ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení. Vždyť řezníci byli od pradávna duse poctive. Tohle chvástání je hezké, ale víc by se mi líbilo, kdyby řekli, tady s tímhle jsme alespon jednou dostali cenu za nejlepší chut a kouknete na naše složení a tam neuvidím stejně složení jako v to hypermarketu.

+5/−23
14.2.2014 8:23

M77a81r28e69k 77S44v47o21b98o87d91a 3533353975

Slyšet (!!), mlýn, blýskat se, polykat plynout plýtvat.....

+9/0
14.2.2014 12:19

Z63u73z17a23n63a 59K44u61b92á89t97o51v34á 1856243206684

...hlemýžď se smýká po mýtině...

+6/0
14.2.2014 13:28

V44á77c79l19a32v 31V63o91ř71í10š23e11k 1616871581660

myslivec myslí, že mydlář myje myš mejdlem..

+7/0
14.2.2014 13:42

A60n24n33a 56Č43e56r86m46á25k88o37v71á 1365205606954

co to mejdlo?;-D

+4/0
14.2.2014 14:01

Z88u28z57a75n54a 88K40u51b53á31t90o58v30á 1606403116494

odemykati, zamykati... Máš tam někde samici?! ;-D

+6/0
14.2.2014 14:21

L83u72d71ě89k 63N35ě87m90e43c 5925431932904

smýkám s ní do pytle.

+3/0
14.2.2014 15:04
Foto

A64n61t49o26n22í43n 40L82o22m 8702824809125

Tak ho ukamenujte kvůli nějakému i/y

+1/−4
14.2.2014 15:09

R22e64n37a25t64a 57H35a32v52l46í87č16k35o92v68á 3849206953965

pokud chce kritizovat, měl by to alespoň napsat spisovně...Pravopis je pro některé diskutéry velá neznámá...

+3/0
14.2.2014 15:17

L57u61d65ě38k 19N14ě48m95e70c 5655711122884

A plýtvá slyzem... pardon, slizem.

+1/0
14.2.2014 15:03

M19i60c22h32a62l 28T38o84m67á68n22e24k 9607209856

odjakziva se spojeni slov "poctivy reznik" navzajem vylucuje vzdy to byli sidici kteri se snazili prodavat krkovicku  klidne i jako panennku pokud to slo

jinak ta fotka te tradicni sekane to je jako co? neprijde mi to jako namlete maso ale spis nejaky humus ( pastika ci majoneza ) , nebo aspon domaci sekanoa od rodicu v pocatecnim stadiu takto nevypadala, by me zajimalo jeslti v tom vubec nejake maso je

+3/−1
14.2.2014 16:43

M49i71l97a11n 74K85l32o49u55č36e27k 3200255608647

Je to ušlehaný maso + nějaká voda, dle mě mnohem chutnější než ty domácí hrubé sekané.

+1/0
14.2.2014 17:45
Foto

H65a79n44a 98A96n73t79o45n31o91v66á 6217889924534

"ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení - máte pravdu, však za první republiky údajně do mléka přidávali mýdlo, aby více pěnilo a vypadalo tučnější. A šidilo se už za Karla IV. a každý určitě zapíral co mohl.

+2/0
16.2.2014 8:41

J24o58s93e61f 56Z97a67h70á36l12k85a 4203659958446

Že bude tento typ řezníka natírat anglickou tekutým kouřem, to jsem nečekal. Myslel jsem, že náhražky jsou výsadou velkovýroben. A tekutý kouř za náhražku považuji. Naši předkové se bez něj obešli a anglickou měli určitě dobrou na pohled i chuť.

+17/−2
14.2.2014 6:46

T17o22m33á13š 12F41i79r60b23a22c69h36e75r 9190170744430

Bohužel už neochutnáme co jedli naši předkové. Možná to byl ale takový hnus co by dnes ani pes nežral.

+2/−6
14.2.2014 8:08

A56l12e21n68a 26P62e14t65r96u 4192175960201

http://www.dtest.cz/clanek-2926/sizeni-potravin-za-cisare-pana?utm_source=novinky130610&utm_medium=email&e_id=32007&a_id=581

+1/0
14.2.2014 11:10

A63l24e48n85a 83P53e86t85r90u 4212435960791

potravinářské barvivo != tekutý kouř, s největší pravděpodobností to bude E150(x), tj. nějaký druh karamelu, navíc tradičně se to pro barvu potíralo býčí krví a to je v dnešní době poněkud nerealizovatelné, i kvůli hygienickým předpisům

+5/0
14.2.2014 8:29

M49i85l71a91n 60B28a37s52e63l 9639830748900

Ujasním. Klasické uzení, které znáte (nebo možná neznáte) z malé domácí udírny či komína, kde se vám vleze na tyčku pár kousků bůčku je nerealizovatelné ve velkém objemu a nedoplatil by jste se v případě velkovýroby. 

Průmyslově se maso udí nejekektivněji způsobem tření bukových špalků o rotující zdrsněné ocelové válce. To maso chuťově zaudí - tepelně se pak ohřívá elektricky. Barva tam být nemusí, ale asi by jste se rozhodl sám mezi napohled krásně karamelově "zauzeným" nebo do šeda uvařeným kusem.

+5/0
14.2.2014 12:13

J59a28n 46H14o31r71á63k 1123579559864

Ve videu říká že to je bramborový škrob a přepálený cukr.

+2/0
14.2.2014 13:38

M34a62r86t56i64n 89B76u70s45e22k 8286933151570

tekuty kour nahodou neni spatny a k ostatnim nahrazkam bych ho zas tak neprirovnaval.

0/0
14.2.2014 15:02

R88a68d67i10m 60S63m20i92t93k67a 2489856881712

že by konečně někdo vyrobil něco, kde není E250?

+3/−1
14.2.2014 5:49

P43a77v91e40l 84O12d35r64a49z94i97l 6724179137540

Proč myslíte? Za první republiky se dusitany používaly také.

+9/0
14.2.2014 8:26







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.