Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od reality si mnohdy ani neuvědomuje, že maso se bez zabití živého tvora prostě získat nedá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M65a57r26t89i51n 96H22r38o69u68d67n84ý 6318727672616

Já nic, co mám míň jak 20 kilo a současně 4 a víc noh, nejím.:-P

0/0
4.3.2014 19:59

V25a87c84l75a82v 60H66a56j24e48k 3126429779

pokud je síla rány přiměřená, tak k žádnému roztříštění kostí nedochází. A v případě roztříštění lebky to není až takový problém. A jak Vám letos zimují včely??

0/0
1.3.2014 20:32

P38a47v63e68l 91S25ý30k50o59r23a 7267392297101

Rybí farma pro malou zahradu – Grow fish garden farm:Jako rybník slouží plastová jímka. Minimální průměr 1,8 metru, minimální výška 1,5 m. Tu lze umístit i ve sklepě, ale lepší je zakopat ji na zahradě. V ní lze uchovat 80 – 600 pstruhů za půl roku. Dle výkonu a účinnosti filtrace. Pokud umísťujete jímku na zahradu, doporučuje se výška klidně 2,5 m, a vrchní okraj ponechat 50 cm nad terénem. Nemusíte se pak k rybám shýbat. Jímku na zemi lze efektivně obložit kamením a zbudovat z výtoku třeba potůček. To bude odvod „znečištěné vody“. Ten se dá odvádět do dešťovky, nebo na zálivku na zahradu, dá se použít i filtrace pro ryby a vodu zpětně používat, nebo kořenová čistírna odpadních vod. Konečným, nejvyšším stádiem a nejlepším řešením je pak Akvaponický skleník. 

Read more: http://www.dolezite.sk/Otravit-svojho-zakaznika-K0yuzB.html?rand=78#f33133#ixzz2udLKkrc3

0/0
28.2.2014 17:08

E35n42r18i47q87u23e 13B13a51c91h30u47r88a 8730652323945

No jo, a já si říkal že za živa při podlévání nějak často utečou z trouby 8-o

+7/0
28.2.2014 11:57

D82a72n35i36e89l38a 46U67r14b75a46n93o46v35á 2624660315476

Jo jo, kdo chová zvířata s cílem je sníst si k nim nesmí udělat vztah jako k mazlíčkům. Proto moje babička měla od dědy naprostý zákaz "starat" se o prase, protože si ho jinak ochočila jako psa a měla pak fakt trauma z toho když se dělala zabijačka.

+4/0
28.2.2014 11:47

D55a87d16a93k 94P89e24t43r 7601270984948

Néééééé, Pepíka ne,  Marušku ne, tati nééé. Tak si usmažíme vajíčka.

0/0
28.2.2014 7:25

T81o61m85á57š 92V44e45s36e10l15ý 5275188500559

ty samá vajíčka, ze kterých se vylíhnou ta roztomilá kuřátka? ;-)

0/0
28.2.2014 13:28

D98a37d14a97k 82P22e35t17r 7431840484948

Vajíčko se nepřitulí a nehřeje.

0/0
28.2.2014 15:09

O66l40d41ř98i24c12h 16H86o75r50á21k 2844489141725

Slepička snáší, i když na na "nehópne" kohoutek. A z toho se fakt těžko něco vylíhne ;-)

0/0
3.3.2014 17:18

M11a29r86t10i75n85a 48Š67l44a33j22e11r21o69v35á 9787231183943

mno, o víkendu se chystáme na 7 kousků, jsem ráda, že konečně vím, jak to mám dělat;-)

+1/0
28.2.2014 6:50

Z50b69y68n73ě27k 93Š48a48f22a60r62č85í97k 5727318435574

Ani zelenina se bez zabití živého tvora získat nedá.

+1/0
28.2.2014 4:08

K82a29r17e66l 63S55e60m55e67r82á74d 6738390510591

kdo chce jíst králíka, musí ho zabít a stáhnout? 8-o

Tak tomuhle nevěřím, to se mi zdá přitažené za vlasy. Stáhnout možná, ale zabít - to těžko.

+2/−1
28.2.2014 1:32

A69l90e63x90a60n59d28r 36K58o91s10t28k31a 5719586259236

Stačí vykrmit 4 a dát někomu 1 za "udělání" těch 3.. Je to sice zbytečné, ale stále je čistý zisk králík na pekáči a 2 v mrazáku.

0/0
28.2.2014 10:15

K96a14m44i65l 34P74y43t12e14l27a 8662470791659

uz jste nekdy stahoval ziveho kralika? nedoporucju.

0/0
28.2.2014 12:45

V47l86a33d44a 47M12u40s79i65l 9320696878403

Samozřejmě, že jemmožno si králíkamkoupit v samoobsluza zmraženého...

  V tom případě ho nemusítěb zabíje nab stahocvat

0/0
28.2.2014 18:25

P15a63v60e37l 45S20ý25k58o25r54a 7547352347391

Pstruha dostanete po zabiti za 10 minut na panvicku. Mozna i za 5.  Na Plose 2 x2 m můžete za pol roku mit 81 pstruhu.

A nemusíte na travu.[>-] Pstruh, 18O Kc kg, kolik kralik ?

0/0
27.2.2014 22:00

R26a26d56i23m 18P90o53l29á62š83e84k 9346803749939

Jenže pstruh se peče v kůži. Králík pečený v kožešině, jen s rozříznutým břichem, aby tam nebyly střeva, jinak se vším, s hlavou a s packama,  by asi nebylo to pravé.

Snad jedině jako cikánská pečeně, kdy se údajně všechno obali v jílu a po upečení se prostě ten jíl a kožich nasáklý jílem z pečeně odstraní.

0/0
28.2.2014 4:05

K73a64m10i11l 14P54y71t98e63l16a 8202440541319

To funguje urcite na peri, treba u slepic. S kralikem bych to asi radsi nezkousel.

0/0
28.2.2014 12:47

J37a18n 89L92a76p15e49š 5485160239

..nejprve omráčit zlomením vazu..;-D,to jsem netušil,že zlomený vaz je vlastně jen omráčení;-D;-D

+7/0
27.2.2014 19:28

L74a31d24a 19N40o73v61a34k 4902773507

za vyzkoušení nic nedáš...

+2/0
27.2.2014 22:47

R59o80m70a33n 38P21y70t83e24l 4539849433843

Aha, tak já ho nejdříve stáhnul a potom zabil, díky lupo, už vím, kde jsem dělal chybu.

+11/−1
27.2.2014 17:12

L17a62d56a 26N89o81v27a67k 4242603947

a byl to určitě králík..? Neudělal jsi chyb třeba víc...?8-o

+2/0
27.2.2014 22:47

R90a79d49i83m 54S74l45á82d29e40k 3591672393219

Boží titulek ;-)

+5/0
27.2.2014 15:59

V16a80c21l37a44v 38H60a77j38e75k 3556669989

leč pravdivý. Z králíkarny na talíř, za 10-15 minut :-)

+3/−1
27.2.2014 16:03

V76á73c86l67a42v 23P55o72u42s30t90k44a 3390981192

Ledy syrový.

+2/0
27.2.2014 16:12

V96a12c86l31a96v 58H60a69j20e85k 3136339599

no jak jináč. Na přípravu jidlo musí maso vychladnout a trochu odležet.

+4/0
27.2.2014 16:16

R61o29m71a55n 78P29y77t83e51l 4659729983953

Když to na mě mrká a utíká z talíře, tak to člověka otráví. ;-D

+1/0
27.2.2014 17:14

V97a59c18l77a16v 52H93a30j77e29k 3776539799

No ten článek je právě o tom, že se od tohoto pohledu musíte oprostit a brát to jako kus flákoty. A nebo být vegetarián. Zabít králíka nic není, ale pokud si vzpomínám na dětství, tak třeba huse se zařezávala a ještě se přitom zachycovala krev.

0/0
27.2.2014 20:23

T76e79r24e35z96a 31H36o51l48á 4824673713727

ten článek je přesně o opaku. Že si u té flákoty musíte uvědomit, že to bývalo živé zvíře.

0/0
27.2.2014 22:46

P83a30v89e29l 27J44e64ř33á59b63e71k 7601762354267

Tak ho tak dlouho nenechávej ve špajzu.Když do něj mouchy nakladou vajíčka a vylíhnou se potom larvy, tak se nediv, že larvy zamrkají a s masem utečou i z talíře.

+1/0
27.2.2014 20:35

P17a67v97e92l 36Z11a75t97l16o71u51k46a11l 7731709172687

Vy byste dokázal králíka vzít, zabít, pověsit za zadní a nechat chvíli vykapat krev, pak stáhnout, vyvrhnout, vyřezat srdce a játra (z nich vyříznout žlučník), nechat odmočit ve vodě a pak naporcovat za 10 minut?? Tak to teda klobouk dolů, já jsem jako dítě pozoroval svého velmi zručného otce zabíjet a stahovat králíka mnohokrát, ale pod půl hodiny všechny tyto úkony opravdu nešly.

+4/−1
27.2.2014 19:59

V94a48c80l31a46v 57H38a58j35e44k 3216559649

Už ten cvik nemám, ale myslím, že pokud ho nebudu dlouho lovit tak ano.  Znám člověka , který to dokáže ještě rychleji. Ale to je profesionál, tedy řezník.

+1/0
27.2.2014 20:19

V71a35c70l58a26v 31H75a98j72e78k 3566299249

Tedy to naporcování jsem do toho nepočítal, stažení kůže, vyvrhnutí a odstranění žlučníku ano.

+1/0
27.2.2014 20:25
Foto

R30a21d72e23k 86P57o88l10i52c17k39ý 6771353461614

Pokud to váš otec dělal půl hodiny tak na tuto práci rozhodně zručný nebyl.

10-15 minut stačí i průměrnému amatérskému chovateli / osobně jsem jich dělal stovky /

+4/−2
27.2.2014 21:28

R45a96d51i49m 63P94o25l85á74š74e13k 9226893479299

Podle mně jste králíka nikdy osobně nedělal. Za 10 minut to dokáže jen profík, který dělá toho králíka denně. To znamená buď nějaký zaměstnanec jatek specializovaných na drobná zvířata nebo nějaký kuchař v restauraci zaměřené na pokrmy z chovaných zvířat. Ten potom dokáže, respektive se musí vypracovat tak, že u mrtvého králíka nařízne kůži a tu v podstatě stáhne jedním tahem. A ostatní, vyvržení vnitřností a odstranění dalších věcí, co tam nemají být, udělá podobně rychle.

Amatér, který tohle dělá jednou za týden, dva týdny, obvykle nedokáže, aby při stahování kůže jen hrubou silou se neoddělil i nějaký kus masa od masa, který pak zůstane na kůži.  Anebo kus kůže zůstal na masu, protože králičí kůže bývá dost jemná.  Zvláště když to jsou králící z domácího chovu krmení trávou a zbytky z kuchyně, kde každý jedinec je trošku jiný a ne králíci z nějaké automatické velkolinky na x tisíc jedinců krmení granulemi, kde se každý odlišný jedinec vyřazuje jako nežádoucí odpad.

Amatér potom musí stahovat kůži postupně po kouskách s nařezáváním.  Podobně to je s vnitřkem králíka.

Půl hodiny na stažení králíka z domácího chovu je potom na amatéra docela dobrý čas.

Cca půl hodiny  se nechává králík po zabití viset , aby byl králík spolehlivě mrtvý, mimochodem se to dělá normálně dlaní ránou do vazu ve svislé poloze, který oddělí obratle od sebe a spolehlivě tak zabije. Používat topůrko, klacek nebo dokonce jateční pistoli, jak je napsáno v článku, je žvást , králíkovi to akorát zbytečně rozbije obratle nebo rozstřelí hlavu a přidá tak zbytečnou práci s úlomky kostí při zpracování.

Pak je tak půlhodina na vlastní zpracování, potom je minimálně půl dne - aspoň přes noc ponechání zpracovávaného králíka v chladu, u nás doma v kýblu se studenou vodou a teprve potom se připravuje v kuchyni. Králíků jsem  udělal za cca 15 let jejich chovu stovky, mívali jsme po tyto roky prakticky co každý týden jednoho.

+3/−5
28.2.2014 4:33

A48l17e51x88a38n24d37r 24K71o96s68t16k81a 5359286509856

Aby při stržení kůže neoddělil kus masa? Pak je dotyčný s prominutím vemeno. Tedy bez urážky, ale jestli se vám toto stává, tak potěš koště. Vždyť prostě stačí přeměřeně obříznout kůži kolem pacek, naříznout jí k zadku, ufiknout ocásek a pak jen stejnoměrný tah směrem dolů. Naprosto neexistuje, aby na kůži zůstalo maso.

+5/0
28.2.2014 6:16
Foto

R53a49d62e21k 43P59o76l73i66c25k56ý 6371223821854

Pane Polášku

Choval jsem deset let králiky , vystavoval jsem je ( včetně čestné ceny na národní výstavě) byl jsem i posuzovatelem králiků.

Celý problém u vás je pravděpodobně váš špatný postup /a možná neschopnost /

Pokud totiž necháte králika půl hodiny viset je stahování kůže problematické protože dochází ke stuhnutí podkožního vaziva. Mnohem jednodušší je to pokud králika stahujete ihned po usmrcení-potom jen rozříznete kůži-uvoníte zadní nohy a stáhnete jedním tahem až k předním nohám, kde   použijee na uvolnění nohy prsty amaximálně lehce si pomůžete nožem. Základem úspěšného stahování je minimální použití nože! Pokud kůži seřezáváte a nestahujete opravdu vám na ní může zůstávat maso-to je při stahování tahem+prsty ( s vyjímkou nohou) vyloučeno! Nutné je taky mít ostrý nůž se špičkou.

Obdobně je to s vyvržením králíka-je třeba  jen naříznout břišní stěnu vyvrhnout střeva a malým nožíkem si jen pomoci odříznout střevo- maximum práce odvést prsty.

Co píšete o úderem dlaní versus předmětem je na hraně týrání- zvířat -pokud čekáte až je správně mrtvý!;-€ Musí být mrtvý vždy po prvním úderu-proto je lépe použít nějaký vhodný klacek ( jde to i rukou) a pkud si nejste jistý tak ihned po úderu vykrvit ( já osobně ihned po úderu kálika zavěsím a odříznu celou hlavu). Když to shrnu-pravděpodobně vám to trvá dlouho protože to sice děláte často, ale špatně-zásadní problém je v tom zbytečném půlhodinovém visu a v nadměrném použití nože. PS: byly doby kdy jsem za 2 hodiny dělal cl vrh 7-8 králíků včetně odchycení a porcování-za deset minut zvládnout králika není problém

+5/0
28.2.2014 7:10

R87a61d69e20k 39K28o94s71i16n81a 5246359909962

Pod tohle se můžu také podepsat. Máte naprostou pravdu. Od zabití, přes stažení po doručení naporcovaného králíka do kuchyně neuplyne víc jak těch cca 10 minut. Zvlášť, když jich má člověk udělat 5-6 a někdy i víc. Dělával jsem to leta. Prvního králíka jsem zabil a stáhnul ve 13. Když člověk ví jak na to (přesně jak jste to popsal), je to jen chvíle. Akorád se lišíme v tom, že já stahuju kůži i z hlavy a hlavu odříznu až při porcování po vyvržení.

+5/0
28.2.2014 7:36
Foto

R56a78d91e48k 84P70o13l92i78c85k94ý 6181393601504

Taky jsem původně stahoval i z hlavy, ale hlavu jsme stejně vždy vyhazovali a  kožkaři nechtěli aby ta část z hlavy na kožce zůstala tak jsem si to zjednodušil

0/0
28.2.2014 7:40

T70o97m25á69š 55Š33v94a47g65e79r75a 2249300664483

Z hlavy se dělala dycky polívka.

+2/0
28.2.2014 11:09
Foto

R36a76d62e48k 74P27o98l57i29c43k11ý 6261573761404

Kdo si ji chce nechat tak stačí proříznout na vykrvení krkavici a nechat hlavu.

U nás se vždy vyhazovala.

0/0
28.2.2014 11:11

P52a33v86l42a 55H41r52a36d75i37l10o55v95a 3117281891374

Tak to ja ho pecu/dusim i s hlavou a jim mozecek.:-)

+1/0
28.2.2014 11:19

T78o58m28á55š 80Š61v97a12g94e79r25a 2219350884933

Jojo, umím si to představit i pečené. Líčka jsou lahůdka.

+1/0
28.2.2014 11:22

P30a17v13l44a 70H96r79a16d80i44l19o21v98a 3897981121334

Moje rec. :-)

0/0
28.2.2014 14:15

V42a81c36l29a96v 81H34a76j15e79k 3566399569

já stahoval také hlavu a do tech 10 minut jsem se vešel i s tím, včetně odstranění očí. Jinak díky všem zkušeným  za podporu a hezký víkend

0/0
28.2.2014 15:01

R56a60d26e74k 65K12o79s20i85n92a 5186609479492

To naprosto chápu. My vařili hlavy a hrudníky většinou psům (a občas na polívku), proto jsem to stahoval celé. A kožkaři si vždy tu část kůže při výkupu odstřihávali nůžkami, to je fakt.

0/0
28.2.2014 12:11

R98a26d87i90m 95P89o26l19á12š56e21k 9936863169619

My jsme chovali králíky odjakživa, stejně jako tehdy všichni kolem na vesnici. A pokud je mi známo, všichni jsme to dělali zhruba stejně.  Fakt je, že tehdy nebyla potřeba nějak tak moc šetřit čas , aby bylo třeba za každou cenu udělat toho králíka do 10 minut.

Co se týká zabíjení, zabíjet králíka klackem nebo jiným tvrdým předmětem je čunačina. Kdo neumí králíka seknout hranou ruky tak, že mu tím okamžitě oddělí příslušný obratel od hlavy, tak ať tu práci raději někomu nechá. Nebo když už, tak ať králíkům třeba seká hlavy sekyrou , jak jsem viděl u lidí, co toho králíka zabít neuměli. Ale mlátit je klackem nebo železnou tyčkou, rozbíjet jim kosti v těle....

Nějakou dobu "dojít" se nechávají zabití králící proto, protože v domácím chovu se zabije a spotřebuje všechno včetně nestandartních jedinců. Na rozdíl od komerčního chovu, kde se králíci s nestandartním vzrůstem nebo chováním vyřazují. A jednou za čas, tak jednou za pár desítek zabitých králíků se stane něco podobného, jako se stává třeba u zabitého kapra. Nějaký poslední příkaz pohybu nervy vtisknou do svalu a pokud má ten sval ještě nějaký zbytek energie a teplotu, klidně začne provádět nějaké drobné stahy třeba i po stažení a vyvržení králíka. Pravděpodobnost toho jevu je mnohem větší, pokud se králík dělá okamžitě po zabití.

Ostatně taky mi není jasné, jak se chcete vejít do 10 minut zpracování králíka, pokud ho máte vykrvit. Jen samotné pořádné vykrvení králíka takových 5 minut trvá. Už kvůli tomu, aby člověk nebyl jako prase od krve a nezamazal zbytečně i kožku, je třeba počkat, až krev vyteče a začne se trochu srážet.

Prostě myslet si, že králíka stihnu udělat v přestávce mezi zprávami na Nově a Harrym Potrem coby hlavním nováckým večerním programem je docela nesmysl.

0/0
1.3.2014 5:11

V45a30c73l35a34v 15H61a63j47e73k 3336459309

Je myslím jedno jestli hranou ruky nebo klackem či něčím jiným. Tím klackem je to zabití ale spolehlivější. Pokud se vykrvení týká, tak to mi přece nebráním v tom abych králíka mezitím stáhnul z kůže.

0/0
1.3.2014 7:41

R62a70d49i36m 87P30o85l36á15š63e67k 9486603669449

Úplně jedno to není. Hranou ruky je to podstatně přesnější. Ale uznávám, že klackem, pokud se to nacvičí ( asi na králících, co nemají takové štěstí, že to už člověk umí), může to být taky přesné. Problém vidím v tom, že obyčejný klacek nebo dokonce v článku zmiňované topůrko atd je na rozdíl od ruky tvrdý předmět, který tomu králíkovi rozbije kosti. A vytahovat ty štěpiny kostí nebo je tahat z upečeného či uvařeného králíka je zbytečná humusárna. Pokud ovšem hlava a krk králíka nejdou do odpadu anebo domácímu štěkajícímu mazlíčkovi, tam to je jedno.

Ovšem pokud zas majiteli psa nevadí, že takovým "krmením" vzbuzuje u psa touhu lovit a že takový pes, pokud bude utíkat do lesa, bude pytlačit zvěř.

0/−1
1.3.2014 15:20

V16a71c19l89a84v 32H79a41j71e40k 3736239749

Profík co ho znám to zvládá cca za 5- 6 minut.

0/0
28.2.2014 18:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.