Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od reality si mnohdy ani neuvědomuje, že maso se bez zabití živého tvora prostě získat nedá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M53a34r56t70i33n 32H42r65o23u97d32n67ý 6138937212896

Já nic, co mám míň jak 20 kilo a současně 4 a víc noh, nejím.:-P

0/0
4.3.2014 19:59

V42a21c83l78a20v 69H57a22j93e20k 3166159859

pokud je síla rány přiměřená, tak k žádnému roztříštění kostí nedochází. A v případě roztříštění lebky to není až takový problém. A jak Vám letos zimují včely??

0/0
1.3.2014 20:32

P69a89v95e49l 61S56ý26k29o94r93a 7397112947711

Rybí farma pro malou zahradu – Grow fish garden farm:Jako rybník slouží plastová jímka. Minimální průměr 1,8 metru, minimální výška 1,5 m. Tu lze umístit i ve sklepě, ale lepší je zakopat ji na zahradě. V ní lze uchovat 80 – 600 pstruhů za půl roku. Dle výkonu a účinnosti filtrace. Pokud umísťujete jímku na zahradu, doporučuje se výška klidně 2,5 m, a vrchní okraj ponechat 50 cm nad terénem. Nemusíte se pak k rybám shýbat. Jímku na zemi lze efektivně obložit kamením a zbudovat z výtoku třeba potůček. To bude odvod „znečištěné vody“. Ten se dá odvádět do dešťovky, nebo na zálivku na zahradu, dá se použít i filtrace pro ryby a vodu zpětně používat, nebo kořenová čistírna odpadních vod. Konečným, nejvyšším stádiem a nejlepším řešením je pak Akvaponický skleník. 

Read more: http://www.dolezite.sk/Otravit-svojho-zakaznika-K0yuzB.html?rand=78#f33133#ixzz2udLKkrc3

0/0
28.2.2014 17:08

E83n35r51i49q32u59e 56B59a27c20h80u37r42a 8430232583485

No jo, a já si říkal že za živa při podlévání nějak často utečou z trouby 8-o

+7/0
28.2.2014 11:57

D52a31n94i65e84l37a 56U96r87b34a30n51o24v43á 2274620525386

Jo jo, kdo chová zvířata s cílem je sníst si k nim nesmí udělat vztah jako k mazlíčkům. Proto moje babička měla od dědy naprostý zákaz "starat" se o prase, protože si ho jinak ochočila jako psa a měla pak fakt trauma z toho když se dělala zabijačka.

+4/0
28.2.2014 11:47

D26a10d80a14k 20P23e84t63r 7541100384968

Néééééé, Pepíka ne,  Marušku ne, tati nééé. Tak si usmažíme vajíčka.

0/0
28.2.2014 7:25

T68o69m77á82š 57V73e62s38e69l76ý 5125958100639

ty samá vajíčka, ze kterých se vylíhnou ta roztomilá kuřátka? ;-)

0/0
28.2.2014 13:28

D90a73d88a63k 83P49e17t23r 7711430144358

Vajíčko se nepřitulí a nehřeje.

0/0
28.2.2014 15:09

O68l51d36ř67i37c74h 91H76o21r44á86k 2694439871655

Slepička snáší, i když na na "nehópne" kohoutek. A z toho se fakt těžko něco vylíhne ;-)

0/0
3.3.2014 17:18

M83a67r47t26i33n40a 57Š84l24a86j52e13r37o43v76á 9947881293723

mno, o víkendu se chystáme na 7 kousků, jsem ráda, že konečně vím, jak to mám dělat;-)

+1/0
28.2.2014 6:50

Z33b55y24n97ě42k 96Š70a41f21a63r16č60í87k 5907718945774

Ani zelenina se bez zabití živého tvora získat nedá.

+1/0
28.2.2014 4:08

K83a73r70e46l 12S67e67m29e20r51á61d 6298350300101

kdo chce jíst králíka, musí ho zabít a stáhnout? 8-o

Tak tomuhle nevěřím, to se mi zdá přitažené za vlasy. Stáhnout možná, ale zabít - to těžko.

+2/−1
28.2.2014 1:32

A27l40e60x31a16n72d58r 96K59o16s11t69k25a 5539546429946

Stačí vykrmit 4 a dát někomu 1 za "udělání" těch 3.. Je to sice zbytečné, ale stále je čistý zisk králík na pekáči a 2 v mrazáku.

0/0
28.2.2014 10:15

K31a22m87i38l 40P80y61t59e46l24a 8682360331389

uz jste nekdy stahoval ziveho kralika? nedoporucju.

0/0
28.2.2014 12:45

V53l95a85d49a 46M39u51s69i56l 9820556398853

Samozřejmě, že jemmožno si králíkamkoupit v samoobsluza zmraženého...

  V tom případě ho nemusítěb zabíje nab stahocvat

0/0
28.2.2014 18:25

P80a60v94e70l 23S90ý54k27o64r14a 7557722967641

Pstruha dostanete po zabiti za 10 minut na panvicku. Mozna i za 5.  Na Plose 2 x2 m můžete za pol roku mit 81 pstruhu.

A nemusíte na travu.[>-] Pstruh, 18O Kc kg, kolik kralik ?

0/0
27.2.2014 22:00

R98a92d83i29m 66P77o54l51á33š11e83k 9276183659779

Jenže pstruh se peče v kůži. Králík pečený v kožešině, jen s rozříznutým břichem, aby tam nebyly střeva, jinak se vším, s hlavou a s packama,  by asi nebylo to pravé.

Snad jedině jako cikánská pečeně, kdy se údajně všechno obali v jílu a po upečení se prostě ten jíl a kožich nasáklý jílem z pečeně odstraní.

0/0
28.2.2014 4:05

K26a12m87i92l 50P19y88t88e40l22a 8952470571919

To funguje urcite na peri, treba u slepic. S kralikem bych to asi radsi nezkousel.

0/0
28.2.2014 12:47

J10a24n 36L54a84p33e14š 5525370829

..nejprve omráčit zlomením vazu..;-D,to jsem netušil,že zlomený vaz je vlastně jen omráčení;-D;-D

+7/0
27.2.2014 19:28

L42a30d80a 67N20o50v55a22k 4982753417

za vyzkoušení nic nedáš...

+2/0
27.2.2014 22:47

R13o70m54a87n 97P31y76t81e41l 4729369443613

Aha, tak já ho nejdříve stáhnul a potom zabil, díky lupo, už vím, kde jsem dělal chybu.

+11/−1
27.2.2014 17:12

L44a69d70a 30N70o18v84a25k 4862603477

a byl to určitě králík..? Neudělal jsi chyb třeba víc...?8-o

+2/0
27.2.2014 22:47

R65a85d83i46m 13S39l63á27d76e34k 3891732793419

Boží titulek ;-)

+5/0
27.2.2014 15:59

V85a57c72l49a65v 37H53a31j59e89k 3386199829

leč pravdivý. Z králíkarny na talíř, za 10-15 minut :-)

+3/−1
27.2.2014 16:03

V85á63c23l95a42v 10P34o27u89s45t60k93a 3790341702

Ledy syrový.

+2/0
27.2.2014 16:12

V58a77c96l66a41v 65H53a41j60e35k 3236799159

no jak jináč. Na přípravu jidlo musí maso vychladnout a trochu odležet.

+4/0
27.2.2014 16:16

R79o37m20a96n 47P11y20t94e27l 4439609643963

Když to na mě mrká a utíká z talíře, tak to člověka otráví. ;-D

+1/0
27.2.2014 17:14

V55a31c43l75a16v 65H13a36j41e23k 3396439389

No ten článek je právě o tom, že se od tohoto pohledu musíte oprostit a brát to jako kus flákoty. A nebo být vegetarián. Zabít králíka nic není, ale pokud si vzpomínám na dětství, tak třeba huse se zařezávala a ještě se přitom zachycovala krev.

0/0
27.2.2014 20:23

T57e24r14e45z98a 75H67o68l73á 4584843343807

ten článek je přesně o opaku. Že si u té flákoty musíte uvědomit, že to bývalo živé zvíře.

0/0
27.2.2014 22:46

P28a90v31e66l 10J29e40ř55á57b24e26k 7741572814597

Tak ho tak dlouho nenechávej ve špajzu.Když do něj mouchy nakladou vajíčka a vylíhnou se potom larvy, tak se nediv, že larvy zamrkají a s masem utečou i z talíře.

+1/0
27.2.2014 20:35

P57a92v44e89l 81Z97a83t63l13o13u27k36a49l 7401269972767

Vy byste dokázal králíka vzít, zabít, pověsit za zadní a nechat chvíli vykapat krev, pak stáhnout, vyvrhnout, vyřezat srdce a játra (z nich vyříznout žlučník), nechat odmočit ve vodě a pak naporcovat za 10 minut?? Tak to teda klobouk dolů, já jsem jako dítě pozoroval svého velmi zručného otce zabíjet a stahovat králíka mnohokrát, ale pod půl hodiny všechny tyto úkony opravdu nešly.

+4/−1
27.2.2014 19:59

V40a96c44l62a82v 38H15a61j38e38k 3336829789

Už ten cvik nemám, ale myslím, že pokud ho nebudu dlouho lovit tak ano.  Znám člověka , který to dokáže ještě rychleji. Ale to je profesionál, tedy řezník.

+1/0
27.2.2014 20:19

V97a55c37l23a25v 43H67a59j33e27k 3686429379

Tedy to naporcování jsem do toho nepočítal, stažení kůže, vyvrhnutí a odstranění žlučníku ano.

+1/0
27.2.2014 20:25
Foto

R32a20d47e41k 70P93o20l23i56c31k42ý 6281413941664

Pokud to váš otec dělal půl hodiny tak na tuto práci rozhodně zručný nebyl.

10-15 minut stačí i průměrnému amatérskému chovateli / osobně jsem jich dělal stovky /

+4/−2
27.2.2014 21:28

R59a83d63i31m 80P74o97l64á97š21e17k 9426293789839

Podle mně jste králíka nikdy osobně nedělal. Za 10 minut to dokáže jen profík, který dělá toho králíka denně. To znamená buď nějaký zaměstnanec jatek specializovaných na drobná zvířata nebo nějaký kuchař v restauraci zaměřené na pokrmy z chovaných zvířat. Ten potom dokáže, respektive se musí vypracovat tak, že u mrtvého králíka nařízne kůži a tu v podstatě stáhne jedním tahem. A ostatní, vyvržení vnitřností a odstranění dalších věcí, co tam nemají být, udělá podobně rychle.

Amatér, který tohle dělá jednou za týden, dva týdny, obvykle nedokáže, aby při stahování kůže jen hrubou silou se neoddělil i nějaký kus masa od masa, který pak zůstane na kůži.  Anebo kus kůže zůstal na masu, protože králičí kůže bývá dost jemná.  Zvláště když to jsou králící z domácího chovu krmení trávou a zbytky z kuchyně, kde každý jedinec je trošku jiný a ne králíci z nějaké automatické velkolinky na x tisíc jedinců krmení granulemi, kde se každý odlišný jedinec vyřazuje jako nežádoucí odpad.

Amatér potom musí stahovat kůži postupně po kouskách s nařezáváním.  Podobně to je s vnitřkem králíka.

Půl hodiny na stažení králíka z domácího chovu je potom na amatéra docela dobrý čas.

Cca půl hodiny  se nechává králík po zabití viset , aby byl králík spolehlivě mrtvý, mimochodem se to dělá normálně dlaní ránou do vazu ve svislé poloze, který oddělí obratle od sebe a spolehlivě tak zabije. Používat topůrko, klacek nebo dokonce jateční pistoli, jak je napsáno v článku, je žvást , králíkovi to akorát zbytečně rozbije obratle nebo rozstřelí hlavu a přidá tak zbytečnou práci s úlomky kostí při zpracování.

Pak je tak půlhodina na vlastní zpracování, potom je minimálně půl dne - aspoň přes noc ponechání zpracovávaného králíka v chladu, u nás doma v kýblu se studenou vodou a teprve potom se připravuje v kuchyni. Králíků jsem  udělal za cca 15 let jejich chovu stovky, mívali jsme po tyto roky prakticky co každý týden jednoho.

+3/−5
28.2.2014 4:33

A69l31e46x48a70n55d38r 20K68o89s55t56k86a 5189946519316

Aby při stržení kůže neoddělil kus masa? Pak je dotyčný s prominutím vemeno. Tedy bez urážky, ale jestli se vám toto stává, tak potěš koště. Vždyť prostě stačí přeměřeně obříznout kůži kolem pacek, naříznout jí k zadku, ufiknout ocásek a pak jen stejnoměrný tah směrem dolů. Naprosto neexistuje, aby na kůži zůstalo maso.

+5/0
28.2.2014 6:16
Foto

R32a54d12e11k 83P50o11l41i64c60k62ý 6771493221454

Pane Polášku

Choval jsem deset let králiky , vystavoval jsem je ( včetně čestné ceny na národní výstavě) byl jsem i posuzovatelem králiků.

Celý problém u vás je pravděpodobně váš špatný postup /a možná neschopnost /

Pokud totiž necháte králika půl hodiny viset je stahování kůže problematické protože dochází ke stuhnutí podkožního vaziva. Mnohem jednodušší je to pokud králika stahujete ihned po usmrcení-potom jen rozříznete kůži-uvoníte zadní nohy a stáhnete jedním tahem až k předním nohám, kde   použijee na uvolnění nohy prsty amaximálně lehce si pomůžete nožem. Základem úspěšného stahování je minimální použití nože! Pokud kůži seřezáváte a nestahujete opravdu vám na ní může zůstávat maso-to je při stahování tahem+prsty ( s vyjímkou nohou) vyloučeno! Nutné je taky mít ostrý nůž se špičkou.

Obdobně je to s vyvržením králíka-je třeba  jen naříznout břišní stěnu vyvrhnout střeva a malým nožíkem si jen pomoci odříznout střevo- maximum práce odvést prsty.

Co píšete o úderem dlaní versus předmětem je na hraně týrání- zvířat -pokud čekáte až je správně mrtvý!;-€ Musí být mrtvý vždy po prvním úderu-proto je lépe použít nějaký vhodný klacek ( jde to i rukou) a pkud si nejste jistý tak ihned po úderu vykrvit ( já osobně ihned po úderu kálika zavěsím a odříznu celou hlavu). Když to shrnu-pravděpodobně vám to trvá dlouho protože to sice děláte často, ale špatně-zásadní problém je v tom zbytečném půlhodinovém visu a v nadměrném použití nože. PS: byly doby kdy jsem za 2 hodiny dělal cl vrh 7-8 králíků včetně odchycení a porcování-za deset minut zvládnout králika není problém

+5/0
28.2.2014 7:10

R25a91d33e30k 20K97o75s86i74n24a 5426839429142

Pod tohle se můžu také podepsat. Máte naprostou pravdu. Od zabití, přes stažení po doručení naporcovaného králíka do kuchyně neuplyne víc jak těch cca 10 minut. Zvlášť, když jich má člověk udělat 5-6 a někdy i víc. Dělával jsem to leta. Prvního králíka jsem zabil a stáhnul ve 13. Když člověk ví jak na to (přesně jak jste to popsal), je to jen chvíle. Akorád se lišíme v tom, že já stahuju kůži i z hlavy a hlavu odříznu až při porcování po vyvržení.

+5/0
28.2.2014 7:36
Foto

R51a35d86e51k 26P86o72l90i75c73k78ý 6251253251534

Taky jsem původně stahoval i z hlavy, ale hlavu jsme stejně vždy vyhazovali a  kožkaři nechtěli aby ta část z hlavy na kožce zůstala tak jsem si to zjednodušil

0/0
28.2.2014 7:40

T37o36m28á88š 23Š90v36a54g27e11r18a 2869380204763

Z hlavy se dělala dycky polívka.

+2/0
28.2.2014 11:09
Foto

R63a39d13e65k 77P84o48l45i64c79k41ý 6721653461774

Kdo si ji chce nechat tak stačí proříznout na vykrvení krkavici a nechat hlavu.

U nás se vždy vyhazovala.

0/0
28.2.2014 11:11

P93a21v13l94a 98H49r62a68d26i87l97o97v59a 3337371721804

Tak to ja ho pecu/dusim i s hlavou a jim mozecek.:-)

+1/0
28.2.2014 11:19

T64o30m56á76š 16Š38v86a42g59e72r87a 2859560224503

Jojo, umím si to představit i pečené. Líčka jsou lahůdka.

+1/0
28.2.2014 11:22

P15a81v46l38a 54H65r53a39d84i45l91o62v82a 3857981811954

Moje rec. :-)

0/0
28.2.2014 14:15

V62a53c73l66a85v 54H66a47j31e40k 3776929849

já stahoval také hlavu a do tech 10 minut jsem se vešel i s tím, včetně odstranění očí. Jinak díky všem zkušeným  za podporu a hezký víkend

0/0
28.2.2014 15:01

R61a87d11e64k 47K86o45s50i25n68a 5236259749402

To naprosto chápu. My vařili hlavy a hrudníky většinou psům (a občas na polívku), proto jsem to stahoval celé. A kožkaři si vždy tu část kůže při výkupu odstřihávali nůžkami, to je fakt.

0/0
28.2.2014 12:11

R77a82d30i88m 29P86o52l93á93š39e63k 9166983499749

My jsme chovali králíky odjakživa, stejně jako tehdy všichni kolem na vesnici. A pokud je mi známo, všichni jsme to dělali zhruba stejně.  Fakt je, že tehdy nebyla potřeba nějak tak moc šetřit čas , aby bylo třeba za každou cenu udělat toho králíka do 10 minut.

Co se týká zabíjení, zabíjet králíka klackem nebo jiným tvrdým předmětem je čunačina. Kdo neumí králíka seknout hranou ruky tak, že mu tím okamžitě oddělí příslušný obratel od hlavy, tak ať tu práci raději někomu nechá. Nebo když už, tak ať králíkům třeba seká hlavy sekyrou , jak jsem viděl u lidí, co toho králíka zabít neuměli. Ale mlátit je klackem nebo železnou tyčkou, rozbíjet jim kosti v těle....

Nějakou dobu "dojít" se nechávají zabití králící proto, protože v domácím chovu se zabije a spotřebuje všechno včetně nestandartních jedinců. Na rozdíl od komerčního chovu, kde se králíci s nestandartním vzrůstem nebo chováním vyřazují. A jednou za čas, tak jednou za pár desítek zabitých králíků se stane něco podobného, jako se stává třeba u zabitého kapra. Nějaký poslední příkaz pohybu nervy vtisknou do svalu a pokud má ten sval ještě nějaký zbytek energie a teplotu, klidně začne provádět nějaké drobné stahy třeba i po stažení a vyvržení králíka. Pravděpodobnost toho jevu je mnohem větší, pokud se králík dělá okamžitě po zabití.

Ostatně taky mi není jasné, jak se chcete vejít do 10 minut zpracování králíka, pokud ho máte vykrvit. Jen samotné pořádné vykrvení králíka takových 5 minut trvá. Už kvůli tomu, aby člověk nebyl jako prase od krve a nezamazal zbytečně i kožku, je třeba počkat, až krev vyteče a začne se trochu srážet.

Prostě myslet si, že králíka stihnu udělat v přestávce mezi zprávami na Nově a Harrym Potrem coby hlavním nováckým večerním programem je docela nesmysl.

0/0
1.3.2014 5:11

V11a90c86l53a39v 78H53a41j51e18k 3166969439

Je myslím jedno jestli hranou ruky nebo klackem či něčím jiným. Tím klackem je to zabití ale spolehlivější. Pokud se vykrvení týká, tak to mi přece nebráním v tom abych králíka mezitím stáhnul z kůže.

0/0
1.3.2014 7:41

R74a52d19i29m 97P19o25l32á62š26e62k 9286543839149

Úplně jedno to není. Hranou ruky je to podstatně přesnější. Ale uznávám, že klackem, pokud se to nacvičí ( asi na králících, co nemají takové štěstí, že to už člověk umí), může to být taky přesné. Problém vidím v tom, že obyčejný klacek nebo dokonce v článku zmiňované topůrko atd je na rozdíl od ruky tvrdý předmět, který tomu králíkovi rozbije kosti. A vytahovat ty štěpiny kostí nebo je tahat z upečeného či uvařeného králíka je zbytečná humusárna. Pokud ovšem hlava a krk králíka nejdou do odpadu anebo domácímu štěkajícímu mazlíčkovi, tam to je jedno.

Ovšem pokud zas majiteli psa nevadí, že takovým "krmením" vzbuzuje u psa touhu lovit a že takový pes, pokud bude utíkat do lesa, bude pytlačit zvěř.

0/−1
1.3.2014 15:20

V79a75c27l98a91v 56H31a38j58e19k 3746899129

Profík co ho znám to zvládá cca za 5- 6 minut.

0/0
28.2.2014 18:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.