Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od reality si mnohdy ani neuvědomuje, že maso se bez zabití živého tvora prostě získat nedá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M93a65r34t73i64n 42H17r40o86u27d44n36ý 6798537672456

Já nic, co mám míň jak 20 kilo a současně 4 a víc noh, nejím.:-P

0/0
4.3.2014 19:59

V45a86c11l14a63v 29H26a92j68e14k 3806749739

pokud je síla rány přiměřená, tak k žádnému roztříštění kostí nedochází. A v případě roztříštění lebky to není až takový problém. A jak Vám letos zimují včely??

0/0
1.3.2014 20:32

P79a74v87e49l 66S63ý83k94o75r38a 7777692387931

Rybí farma pro malou zahradu – Grow fish garden farm:Jako rybník slouží plastová jímka. Minimální průměr 1,8 metru, minimální výška 1,5 m. Tu lze umístit i ve sklepě, ale lepší je zakopat ji na zahradě. V ní lze uchovat 80 – 600 pstruhů za půl roku. Dle výkonu a účinnosti filtrace. Pokud umísťujete jímku na zahradu, doporučuje se výška klidně 2,5 m, a vrchní okraj ponechat 50 cm nad terénem. Nemusíte se pak k rybám shýbat. Jímku na zemi lze efektivně obložit kamením a zbudovat z výtoku třeba potůček. To bude odvod „znečištěné vody“. Ten se dá odvádět do dešťovky, nebo na zálivku na zahradu, dá se použít i filtrace pro ryby a vodu zpětně používat, nebo kořenová čistírna odpadních vod. Konečným, nejvyšším stádiem a nejlepším řešením je pak Akvaponický skleník. 

Read more: http://www.dolezite.sk/Otravit-svojho-zakaznika-K0yuzB.html?rand=78#f33133#ixzz2udLKkrc3

0/0
28.2.2014 17:08

E27n31r45i96q54u61e 29B51a98c39h96u72r74a 8490412153595

No jo, a já si říkal že za živa při podlévání nějak často utečou z trouby 8-o

+7/0
28.2.2014 11:57

D61a41n66i16e51l55a 85U22r88b82a49n69o57v32á 2444350345976

Jo jo, kdo chová zvířata s cílem je sníst si k nim nesmí udělat vztah jako k mazlíčkům. Proto moje babička měla od dědy naprostý zákaz "starat" se o prase, protože si ho jinak ochočila jako psa a měla pak fakt trauma z toho když se dělala zabijačka.

+4/0
28.2.2014 11:47

D71a33d17a36k 23P54e38t75r 7581520934888

Néééééé, Pepíka ne,  Marušku ne, tati nééé. Tak si usmažíme vajíčka.

0/0
28.2.2014 7:25

T44o63m69á78š 25V38e71s87e75l74ý 5595838640779

ty samá vajíčka, ze kterých se vylíhnou ta roztomilá kuřátka? ;-)

0/0
28.2.2014 13:28

D78a80d50a16k 61P46e50t50r 7681800514358

Vajíčko se nepřitulí a nehřeje.

0/0
28.2.2014 15:09

O28l22d77ř74i96c42h 27H10o48r85á98k 2784169161625

Slepička snáší, i když na na "nehópne" kohoutek. A z toho se fakt těžko něco vylíhne ;-)

0/0
3.3.2014 17:18

M45a31r96t73i32n70a 44Š74l56a35j51e89r56o48v92á 9947881363893

mno, o víkendu se chystáme na 7 kousků, jsem ráda, že konečně vím, jak to mám dělat;-)

+1/0
28.2.2014 6:50

Z20b59y20n10ě77k 26Š66a64f39a92r81č70í98k 5557828145294

Ani zelenina se bez zabití živého tvora získat nedá.

+1/0
28.2.2014 4:08

K71a17r29e63l 82S46e30m49e54r52á69d 6608550890201

kdo chce jíst králíka, musí ho zabít a stáhnout? 8-o

Tak tomuhle nevěřím, to se mi zdá přitažené za vlasy. Stáhnout možná, ale zabít - to těžko.

+2/−1
28.2.2014 1:32

A51l26e95x13a35n30d28r 57K65o16s14t81k74a 5639526449736

Stačí vykrmit 4 a dát někomu 1 za "udělání" těch 3.. Je to sice zbytečné, ale stále je čistý zisk králík na pekáči a 2 v mrazáku.

0/0
28.2.2014 10:15

K44a73m32i80l 17P36y36t22e88l60a 8322730951139

uz jste nekdy stahoval ziveho kralika? nedoporucju.

0/0
28.2.2014 12:45

V83l12a70d29a 82M59u79s78i97l 9520596628563

Samozřejmě, že jemmožno si králíkamkoupit v samoobsluza zmraženého...

  V tom případě ho nemusítěb zabíje nab stahocvat

0/0
28.2.2014 18:25

P78a64v54e84l 12S17ý95k26o81r67a 7387432887691

Pstruha dostanete po zabiti za 10 minut na panvicku. Mozna i za 5.  Na Plose 2 x2 m můžete za pol roku mit 81 pstruhu.

A nemusíte na travu.[>-] Pstruh, 18O Kc kg, kolik kralik ?

0/0
27.2.2014 22:00

R89a45d69i95m 82P68o13l30á78š14e44k 9686843929659

Jenže pstruh se peče v kůži. Králík pečený v kožešině, jen s rozříznutým břichem, aby tam nebyly střeva, jinak se vším, s hlavou a s packama,  by asi nebylo to pravé.

Snad jedině jako cikánská pečeně, kdy se údajně všechno obali v jílu a po upečení se prostě ten jíl a kožich nasáklý jílem z pečeně odstraní.

0/0
28.2.2014 4:05

K74a79m31i53l 79P57y57t44e75l30a 8652980851129

To funguje urcite na peri, treba u slepic. S kralikem bych to asi radsi nezkousel.

0/0
28.2.2014 12:47

J44a42n 84L93a88p88e42š 5385560759

..nejprve omráčit zlomením vazu..;-D,to jsem netušil,že zlomený vaz je vlastně jen omráčení;-D;-D

+7/0
27.2.2014 19:28

L93a52d57a 84N50o49v42a32k 4122603167

za vyzkoušení nic nedáš...

+2/0
27.2.2014 22:47

R87o16m89a18n 22P41y11t92e74l 4279689263273

Aha, tak já ho nejdříve stáhnul a potom zabil, díky lupo, už vím, kde jsem dělal chybu.

+11/−1
27.2.2014 17:12

L44a70d59a 74N94o14v32a46k 4322553597

a byl to určitě králík..? Neudělal jsi chyb třeba víc...?8-o

+2/0
27.2.2014 22:47

R36a98d72i93m 35S87l43á96d35e94k 3551352943859

Boží titulek ;-)

+5/0
27.2.2014 15:59

V76a56c41l44a80v 57H34a36j40e49k 3786899679

leč pravdivý. Z králíkarny na talíř, za 10-15 minut :-)

+3/−1
27.2.2014 16:03

V37á97c38l68a64v 60P39o80u23s68t17k67a 3860831712

Ledy syrový.

+2/0
27.2.2014 16:12

V90a31c88l45a64v 88H27a56j90e12k 3516969349

no jak jináč. Na přípravu jidlo musí maso vychladnout a trochu odležet.

+4/0
27.2.2014 16:16

R10o68m33a24n 44P30y16t98e96l 4369909743643

Když to na mě mrká a utíká z talíře, tak to člověka otráví. ;-D

+1/0
27.2.2014 17:14

V14a63c87l34a75v 93H73a62j44e18k 3606439359

No ten článek je právě o tom, že se od tohoto pohledu musíte oprostit a brát to jako kus flákoty. A nebo být vegetarián. Zabít králíka nic není, ale pokud si vzpomínám na dětství, tak třeba huse se zařezávala a ještě se přitom zachycovala krev.

0/0
27.2.2014 20:23

T77e19r50e46z66a 23H62o15l79á 4544443913327

ten článek je přesně o opaku. Že si u té flákoty musíte uvědomit, že to bývalo živé zvíře.

0/0
27.2.2014 22:46

P66a77v72e93l 94J96e69ř98á83b62e68k 7651352574327

Tak ho tak dlouho nenechávej ve špajzu.Když do něj mouchy nakladou vajíčka a vylíhnou se potom larvy, tak se nediv, že larvy zamrkají a s masem utečou i z talíře.

+1/0
27.2.2014 20:35

P71a65v59e72l 80Z18a51t95l57o59u68k76a21l 7581339192537

Vy byste dokázal králíka vzít, zabít, pověsit za zadní a nechat chvíli vykapat krev, pak stáhnout, vyvrhnout, vyřezat srdce a játra (z nich vyříznout žlučník), nechat odmočit ve vodě a pak naporcovat za 10 minut?? Tak to teda klobouk dolů, já jsem jako dítě pozoroval svého velmi zručného otce zabíjet a stahovat králíka mnohokrát, ale pod půl hodiny všechny tyto úkony opravdu nešly.

+4/−1
27.2.2014 19:59

V41a52c36l95a89v 50H22a62j72e35k 3936559809

Už ten cvik nemám, ale myslím, že pokud ho nebudu dlouho lovit tak ano.  Znám člověka , který to dokáže ještě rychleji. Ale to je profesionál, tedy řezník.

+1/0
27.2.2014 20:19

V79a40c65l40a43v 24H93a70j21e23k 3256809249

Tedy to naporcování jsem do toho nepočítal, stažení kůže, vyvrhnutí a odstranění žlučníku ano.

+1/0
27.2.2014 20:25
Foto

R44a36d29e58k 49P59o53l25i34c81k30ý 6361803241474

Pokud to váš otec dělal půl hodiny tak na tuto práci rozhodně zručný nebyl.

10-15 minut stačí i průměrnému amatérskému chovateli / osobně jsem jich dělal stovky /

+4/−2
27.2.2014 21:28

R20a18d82i56m 50P75o78l37á21š80e25k 9196253819309

Podle mně jste králíka nikdy osobně nedělal. Za 10 minut to dokáže jen profík, který dělá toho králíka denně. To znamená buď nějaký zaměstnanec jatek specializovaných na drobná zvířata nebo nějaký kuchař v restauraci zaměřené na pokrmy z chovaných zvířat. Ten potom dokáže, respektive se musí vypracovat tak, že u mrtvého králíka nařízne kůži a tu v podstatě stáhne jedním tahem. A ostatní, vyvržení vnitřností a odstranění dalších věcí, co tam nemají být, udělá podobně rychle.

Amatér, který tohle dělá jednou za týden, dva týdny, obvykle nedokáže, aby při stahování kůže jen hrubou silou se neoddělil i nějaký kus masa od masa, který pak zůstane na kůži.  Anebo kus kůže zůstal na masu, protože králičí kůže bývá dost jemná.  Zvláště když to jsou králící z domácího chovu krmení trávou a zbytky z kuchyně, kde každý jedinec je trošku jiný a ne králíci z nějaké automatické velkolinky na x tisíc jedinců krmení granulemi, kde se každý odlišný jedinec vyřazuje jako nežádoucí odpad.

Amatér potom musí stahovat kůži postupně po kouskách s nařezáváním.  Podobně to je s vnitřkem králíka.

Půl hodiny na stažení králíka z domácího chovu je potom na amatéra docela dobrý čas.

Cca půl hodiny  se nechává králík po zabití viset , aby byl králík spolehlivě mrtvý, mimochodem se to dělá normálně dlaní ránou do vazu ve svislé poloze, který oddělí obratle od sebe a spolehlivě tak zabije. Používat topůrko, klacek nebo dokonce jateční pistoli, jak je napsáno v článku, je žvást , králíkovi to akorát zbytečně rozbije obratle nebo rozstřelí hlavu a přidá tak zbytečnou práci s úlomky kostí při zpracování.

Pak je tak půlhodina na vlastní zpracování, potom je minimálně půl dne - aspoň přes noc ponechání zpracovávaného králíka v chladu, u nás doma v kýblu se studenou vodou a teprve potom se připravuje v kuchyni. Králíků jsem  udělal za cca 15 let jejich chovu stovky, mívali jsme po tyto roky prakticky co každý týden jednoho.

+3/−5
28.2.2014 4:33

A38l21e24x75a15n84d42r 23K84o43s12t65k55a 5579446139616

Aby při stržení kůže neoddělil kus masa? Pak je dotyčný s prominutím vemeno. Tedy bez urážky, ale jestli se vám toto stává, tak potěš koště. Vždyť prostě stačí přeměřeně obříznout kůži kolem pacek, naříznout jí k zadku, ufiknout ocásek a pak jen stejnoměrný tah směrem dolů. Naprosto neexistuje, aby na kůži zůstalo maso.

+5/0
28.2.2014 6:16
Foto

R98a55d60e12k 40P67o40l47i65c97k18ý 6761343501374

Pane Polášku

Choval jsem deset let králiky , vystavoval jsem je ( včetně čestné ceny na národní výstavě) byl jsem i posuzovatelem králiků.

Celý problém u vás je pravděpodobně váš špatný postup /a možná neschopnost /

Pokud totiž necháte králika půl hodiny viset je stahování kůže problematické protože dochází ke stuhnutí podkožního vaziva. Mnohem jednodušší je to pokud králika stahujete ihned po usmrcení-potom jen rozříznete kůži-uvoníte zadní nohy a stáhnete jedním tahem až k předním nohám, kde   použijee na uvolnění nohy prsty amaximálně lehce si pomůžete nožem. Základem úspěšného stahování je minimální použití nože! Pokud kůži seřezáváte a nestahujete opravdu vám na ní může zůstávat maso-to je při stahování tahem+prsty ( s vyjímkou nohou) vyloučeno! Nutné je taky mít ostrý nůž se špičkou.

Obdobně je to s vyvržením králíka-je třeba  jen naříznout břišní stěnu vyvrhnout střeva a malým nožíkem si jen pomoci odříznout střevo- maximum práce odvést prsty.

Co píšete o úderem dlaní versus předmětem je na hraně týrání- zvířat -pokud čekáte až je správně mrtvý!;-€ Musí být mrtvý vždy po prvním úderu-proto je lépe použít nějaký vhodný klacek ( jde to i rukou) a pkud si nejste jistý tak ihned po úderu vykrvit ( já osobně ihned po úderu kálika zavěsím a odříznu celou hlavu). Když to shrnu-pravděpodobně vám to trvá dlouho protože to sice děláte často, ale špatně-zásadní problém je v tom zbytečném půlhodinovém visu a v nadměrném použití nože. PS: byly doby kdy jsem za 2 hodiny dělal cl vrh 7-8 králíků včetně odchycení a porcování-za deset minut zvládnout králika není problém

+5/0
28.2.2014 7:10

R42a13d52e18k 21K15o19s61i77n93a 5966239479202

Pod tohle se můžu také podepsat. Máte naprostou pravdu. Od zabití, přes stažení po doručení naporcovaného králíka do kuchyně neuplyne víc jak těch cca 10 minut. Zvlášť, když jich má člověk udělat 5-6 a někdy i víc. Dělával jsem to leta. Prvního králíka jsem zabil a stáhnul ve 13. Když člověk ví jak na to (přesně jak jste to popsal), je to jen chvíle. Akorád se lišíme v tom, že já stahuju kůži i z hlavy a hlavu odříznu až při porcování po vyvržení.

+5/0
28.2.2014 7:36
Foto

R78a75d76e63k 19P68o31l27i96c53k83ý 6371493861334

Taky jsem původně stahoval i z hlavy, ale hlavu jsme stejně vždy vyhazovali a  kožkaři nechtěli aby ta část z hlavy na kožce zůstala tak jsem si to zjednodušil

0/0
28.2.2014 7:40

T46o60m91á73š 32Š52v14a36g91e55r89a 2929810184433

Z hlavy se dělala dycky polívka.

+2/0
28.2.2014 11:09
Foto

R53a91d36e43k 28P41o10l69i41c67k21ý 6841543641374

Kdo si ji chce nechat tak stačí proříznout na vykrvení krkavici a nechat hlavu.

U nás se vždy vyhazovala.

0/0
28.2.2014 11:11

P77a68v74l53a 56H45r30a73d86i78l73o49v84a 3187281751484

Tak to ja ho pecu/dusim i s hlavou a jim mozecek.:-)

+1/0
28.2.2014 11:19

T19o63m98á90š 10Š16v67a91g45e90r60a 2159200674593

Jojo, umím si to představit i pečené. Líčka jsou lahůdka.

+1/0
28.2.2014 11:22

P70a63v77l30a 28H38r60a97d33i27l48o63v53a 3907241611224

Moje rec. :-)

0/0
28.2.2014 14:15

V91a72c75l90a65v 45H76a62j16e60k 3216539689

já stahoval také hlavu a do tech 10 minut jsem se vešel i s tím, včetně odstranění očí. Jinak díky všem zkušeným  za podporu a hezký víkend

0/0
28.2.2014 15:01

R68a76d20e24k 78K30o40s96i56n19a 5576649749722

To naprosto chápu. My vařili hlavy a hrudníky většinou psům (a občas na polívku), proto jsem to stahoval celé. A kožkaři si vždy tu část kůže při výkupu odstřihávali nůžkami, to je fakt.

0/0
28.2.2014 12:11

R61a51d24i10m 31P39o47l22á47š91e67k 9156283109679

My jsme chovali králíky odjakživa, stejně jako tehdy všichni kolem na vesnici. A pokud je mi známo, všichni jsme to dělali zhruba stejně.  Fakt je, že tehdy nebyla potřeba nějak tak moc šetřit čas , aby bylo třeba za každou cenu udělat toho králíka do 10 minut.

Co se týká zabíjení, zabíjet králíka klackem nebo jiným tvrdým předmětem je čunačina. Kdo neumí králíka seknout hranou ruky tak, že mu tím okamžitě oddělí příslušný obratel od hlavy, tak ať tu práci raději někomu nechá. Nebo když už, tak ať králíkům třeba seká hlavy sekyrou , jak jsem viděl u lidí, co toho králíka zabít neuměli. Ale mlátit je klackem nebo železnou tyčkou, rozbíjet jim kosti v těle....

Nějakou dobu "dojít" se nechávají zabití králící proto, protože v domácím chovu se zabije a spotřebuje všechno včetně nestandartních jedinců. Na rozdíl od komerčního chovu, kde se králíci s nestandartním vzrůstem nebo chováním vyřazují. A jednou za čas, tak jednou za pár desítek zabitých králíků se stane něco podobného, jako se stává třeba u zabitého kapra. Nějaký poslední příkaz pohybu nervy vtisknou do svalu a pokud má ten sval ještě nějaký zbytek energie a teplotu, klidně začne provádět nějaké drobné stahy třeba i po stažení a vyvržení králíka. Pravděpodobnost toho jevu je mnohem větší, pokud se králík dělá okamžitě po zabití.

Ostatně taky mi není jasné, jak se chcete vejít do 10 minut zpracování králíka, pokud ho máte vykrvit. Jen samotné pořádné vykrvení králíka takových 5 minut trvá. Už kvůli tomu, aby člověk nebyl jako prase od krve a nezamazal zbytečně i kožku, je třeba počkat, až krev vyteče a začne se trochu srážet.

Prostě myslet si, že králíka stihnu udělat v přestávce mezi zprávami na Nově a Harrym Potrem coby hlavním nováckým večerním programem je docela nesmysl.

0/0
1.3.2014 5:11

V21a76c49l53a63v 58H71a52j38e22k 3936309249

Je myslím jedno jestli hranou ruky nebo klackem či něčím jiným. Tím klackem je to zabití ale spolehlivější. Pokud se vykrvení týká, tak to mi přece nebráním v tom abych králíka mezitím stáhnul z kůže.

0/0
1.3.2014 7:41

R44a62d27i36m 89P71o25l20á91š60e88k 9246303559399

Úplně jedno to není. Hranou ruky je to podstatně přesnější. Ale uznávám, že klackem, pokud se to nacvičí ( asi na králících, co nemají takové štěstí, že to už člověk umí), může to být taky přesné. Problém vidím v tom, že obyčejný klacek nebo dokonce v článku zmiňované topůrko atd je na rozdíl od ruky tvrdý předmět, který tomu králíkovi rozbije kosti. A vytahovat ty štěpiny kostí nebo je tahat z upečeného či uvařeného králíka je zbytečná humusárna. Pokud ovšem hlava a krk králíka nejdou do odpadu anebo domácímu štěkajícímu mazlíčkovi, tam to je jedno.

Ovšem pokud zas majiteli psa nevadí, že takovým "krmením" vzbuzuje u psa touhu lovit a že takový pes, pokud bude utíkat do lesa, bude pytlačit zvěř.

0/−1
1.3.2014 15:20

V28a56c72l12a39v 39H44a42j17e20k 3206249889

Profík co ho znám to zvládá cca za 5- 6 minut.

0/0
28.2.2014 18:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.