Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Spor o nejlepší tatarák nemůže mít vítěze. Jak chutná belgická variace

Tatarský biftek a spousta otázek do diskuse. Má se míchat už v kuchyni, nebo servírovat nenamíchaný, může se maso mlít, nebo se musí jen škrábat? Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou? A co kečup? A hořčice? Topinky nebo hranolky? V restauraci na Na Kopci mají jasno. Jejich tatarák v belgické variantě slaví úspěchy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P31e85t73r 56Z30d27e29n44ě81k 2834539604

Každému chutná něco jiného, takže neodsuzuji různé úpravy třeba toho tataráku. Co mi ale v poslední době vadí, jsou moderní tzv. "umazané talíře". Čím umazanější, tím modernější a tím také dražší. Odporná móda. Nikdo se tím nenají, ale může se chlubit, jaké měl v poslední době výtečné "fru-fru ala žu-žu"!!

+4/0
13.3.2014 23:18

P18a15t76r45i22k 11Š61e39b41e33s86t59a 4153272776245

Ať žije trichinelóza, cysticerkóza a echinokokóza :-/

0/0
12.3.2014 21:48

P89e39t85r 10J58a95n29d65a 9213937214521

Copak? Dcerunky trojčata mají narozeniny? :-)

+1/−1
14.3.2014 7:45

P85e27t13r 83V83i37n77t70r73l53í57k 3426514321

člověk může mít obavu z mnohého, to bychom potom nesměli jíst nic, těchto parazitů bych se víc bál ve zvěřině, než v chemickém hovězím mase :-)

0/0
14.3.2014 15:05

R52a96d97e24k 51P12r48o15c54h52á96z52k12a 2223849218

Ale no tak, snad do toho nedávají toulavé psy :-)

0/0
16.3.2014 19:28

Z33u27z89a18n52a 23K29u12b74á77t48o16v49á 1456813536574

Miliarda ingrediencí a nepřebíjí to chuť masa??? ;-D Tak určitě...

+2/0
11.3.2014 20:58

P36e52t32r 66V96i52n18t13r80l72í60k 3866404341

ten interiér z fotek na mě působí zvláštně, ale jinak to nemusí být nejhorší

0/0
10.3.2014 19:12

F85r62a30n39t51i42š78e39k 77U94c48h73y62t42i64l 3180697538941

Mám stejný názor jako pan Martin Kopecký. "Na kopec" již nikdy více! Jediné, co tam mají na vysoké úrovni, jsou ceny. V tom jejich "tataráku" jsem chuť masa vůbec necítil. Ostatní "umazané" talíře byly zvlášť mizerné. Například candát s rozvařenou dýňovou rýží. Anebo husí játra! Zvláště, když jsem si zjistil, jakým způsobem se získávají! :-(:-(:-(

+1/0
10.3.2014 18:00

R74a69d62e53k 36P74r80o15c71h50á67z25k43a 2523829308

Njn, vepřo-knedlo-zelo to opravdu není :-) Ovšem to Vám může chutnat jen do doby, než zjistíte, jakým podlým způsobem se to zelí zabíjí!

0/0
16.3.2014 19:27

M86i25c52h11a24l 56K23ř53í71ž 1574770551702

Tatarák samo škrábaný při namletí není zaručeno porušení boubelů tasemnice , pokud ho naškrábete tak je zabijete..

0/0
10.3.2014 12:08

J26i63ř90í 42M45a58c95e33k 3195925634701

Belgický tatarák? Nebyl by lepší tatarský belgičák?

+2/−1
10.3.2014 8:07

R37a17d88e19k 79P15r30o79c21h76á92z27k52a 2803279558

;-D

0/0
16.3.2014 19:25

R18e81n78é 96Š35r44ů54t85e76k 8818975926868

8-o

+1/0
8.3.2014 20:37

I96v77a31n 87P39a86p 9498342

tatarák za pár šupů-)))

místo masa se nastrouhá dobrý točeňák ,

přísady jako do tataráku ,opatrně se solí salám je už dost slaný ,zalijeme kečupem a dáme chladit bezva mňamka i pomazánka ,je to bezpečné a levné dobrou chuťR^

+1/−7
8.3.2014 20:24
Foto

M44i90r51o57s74l58a48v 70S72t89e64i40n49e24r 6368244663455

Tak proto jsem v Praze nemohl v tataráku najít hovězí! Nemělo by se to ale pak jmenovat tatarák, ale třeba rusák.

0/−2
10.3.2014 9:14

Z91u61z12a41n96a 17K37u91b24á98t71o38v22á 1926773316724

Osobo, mimibazar je jinde!

+2/0
11.3.2014 21:00

R89a36d49e59k 85P16r25o13c91h42á61z47k81a 2503169318

Kečup do tataráku je zvěrstvo ;-€ (ona ta majonéza také)

0/−1
16.3.2014 19:29

M93a93r87t31i12n 93J44i29r82o43u48s97e44k 7766705625278

Nepřebije chuť masa. Vážení, zkuste sežvýkat kus naškrabané svíčkové bez jakýchkoli přísad. To je chuť masa a ne maso ochucené přísadami. ;-D

+7/0
8.3.2014 1:00
Foto

V51l46a87d27i84m16í54r 86V37o15l73k74o 6540412577649

Malé doplnění k ostrosti co "přebíjí chutě":....lidi, co nejsou zvyklý na ostré opravdu necítí přes česnek, a o to více např. přes chilli chuť ničeho jiného.

Jeden čas jsem zkoušel cíleně zvedat konzumaci chilli (trochu rozpohybovat trávení) a dávám za pravdu těm, co tvrdí, že pokud si opravdu navyknete na určitou dávku a tu nepřekračujete, cítíte tu chuť pod ní bez ohledu na pálivost. Jak si dáte ovšen nad tuto "svou" dlouhodobou míru, už ne.

Zajímavé je, že při poklesu konzumace ostrého se vám tato vnímavost na ostatní chutě ale i tolerance k ostrému zase sama sníží, byť možná ne na původní hodnotu.

To jen na okraj, jako "příběh z natáčení".;-)

0/0
7.3.2014 14:01
Foto

V16l28a98d89i10m70í95r 90V29o76l51k67o 6260682247719

í

0/0
7.3.2014 14:01

J98a29n40a 14M28o14l18á86k42o43v73á 7887706546374

Mnam. Na vsechny tataraky ze svickivy

+1/0
7.3.2014 0:06

M11i89c42h37a58l 70K72o26l80á50č96e97k 9182647868695

"Navíc se tatarák nepodává s topinkou, ale po francouzském způsobu s hranolky a salátem."

kdo v Belgii byl, nebo žil, tak ví, že hranolky jsou jejich univerzální příloha ke všemu ( at uz k tataraku - americaine (my to nazýváme po tatarech, oni po američanech :D) .... ale třeba i ke carbonnade (víceméně guláš) ) ... bezne do toho michaji i hrasek apod .. co restaurace, to jiny recept, faktem je, že nepřebíjí chuť masa....

+2/0
6.3.2014 22:32

J68i89ř11í 75S34t11e53j46s12k19a22l 8562669958163

S tím tatarákem souhlasím. Takhle se tady začal dělat někdy před padesáti lety. Jen místo parmézánu tam byl samozřejmě žloutek.

0/0
6.3.2014 22:30

M29a73r48t49i76n 83K40o64p10e36c13k59ý 3638317159104

Byl jsem Na kopci jednou - a už nikdy víc. Snobské, chuťově přeplácané, mizerná obsluha, předražené, za dvě večeře dvanáct set. Stejný "belgický" tatarák si děláme doma za čtvrtinu ceny. Když se plácnout přes lapsu, tak to už v Praze raději k Pohlreichovi do Imperialu, k Fričovi do Čakoviček nebo do Ambiente.

+6/−1
6.3.2014 22:26

M32a55r72t15i97n 69K78o12p10e46c94k34ý 3498587259594

...plácnout přes kapsu... :-)

+1/−1
6.3.2014 22:27

J83i43ř76í 33S68t25e19j85s38k35a10l 8492319518883

Ale přes lapsu se mi taky líbí.

+2/0
6.3.2014 22:30

V25á95c19l88a11v 92V90ě18r58t94e46l49á39ř 5874153250501

Byl jsem tam na menu a tak dobré brambory, jaké podávali tam, jsem ještě v restauraci nejedl.

0/0
7.3.2014 17:43

J20a52n 74S30l53á81m40a 5174452853751

Restaurace Tita Eliase je moc prijemna, presto mi vadi, ze clanek s upoutavkou Na kopec vidim na idnes.cz minimalne podruhe, mozna je v textu drobna zmena, ale tatarak z Na kopci jiz byl na idnes.cz doporucovan. Proto si myslim, ze by bylo slusne a fair, oznacit takovy clanek jako reklamu.

+2/0
6.3.2014 22:06
Foto

M72i68r39o79s58l57a79v 37S39t68e24i66n92e35r 6278384323755

Na ulici Marszalkowska ve Varšavě je v restauraci U Švejka autentický tatarák, zapít nejlépe pivem Tyskie. V Praze si nikam netroufnu, to není pro domorodce. Ani slušné pivo tam nemají.

Českou klasickou kuchyň najdete třeba v Miroticích u Panského Dvora. V Praze už dávno ne.

+1/0
6.3.2014 22:00

M79a97r32t19i58n 38K78o75p68e70c24k77ý 3818647169244

Když nevíte, kam zajít, tak ne. :-)

+1/0
6.3.2014 22:28

P44a89v65e65l 89O81d17r76a84z80i95l 6854819947350

Nesmysl, Steiner má určitě prošlapaný všecky pražský hospody, jinak by to přecé nepsal!;-)

0/0
7.3.2014 21:02
Foto

M53i18r40o65s87l53a62v 19S10t11e81i88n18e23r 6608864583595

Jenom okolí Staromáku. Dříve jsem měl oblíbenou restauraci v Rytířské, dobrý byl také restaurant Moskva na Příkopech, tam také uměli opravdu klasický tatarák. Máte pravdu, studoval jsem na Karláku a večer po tom dlouhém sezení jsem pochodoval pěšky až na Bořislavku, takže jsem cestou opravdu viděl všechny lákavé příležitosti. Na kavárny mi jako studentovi nezbývalo, i za tramvaj jsem zbytečně nevydával. Ale tehdy se ještě po Praze chodilo docela bezpečně, aut bylo málo (1960).

Před Bořislavkou jsem bydlel v Karlíně, dnes je na tom místě Hilton. Takže mezi Karlínem a Karlovým náměstím jsem prožil své mládí.:-)

0/0
10.3.2014 9:29

E78v89z37e71n 65S84o96u89k55u33p 1767414926938

No já nevím, s hranolkama bych si ho asi nedal...., ale to je každého věc...

Také mě fascinuje ta (nejspíš ani neumytá) skořápka v mase....

+4/−1
6.3.2014 21:58

P72e44t70r69a 51H98e27l70i81k79a64r63o18v92a 9988634337934

Ta skořápka mě taky překvapila. Jinak bych tam tatarák zkusila, láká mě, že je bez vejce, protože k syrovým vajíčkům mám fakt odpor a o salmonelózu nestojím.

0/0
6.3.2014 22:24

P47a35v12e15l 97J80e51ř55á68b97e97k 7381422674187

Klystýr a nebo salmonea. Oboje pořádně vyprázdní střeva, což není na škodu.

0/−2
6.3.2014 23:33

J86o25s73e51f 90Š45e58m41e17l17í57k 7179121750137

Víte, čím si taková skořápka musí projít, než se dostane na stůl?

+5/0
6.3.2014 22:32

M90i90c10h81a93l 66K90o67l46á89č28e94k 9402297728525

myslím, že si nedovolí tam dát špinavou skořápku :) v Alpách nám takhle vždy servírují vajíčko na Carbonnara :)

+1/0
6.3.2014 22:34

M46a95r55t30i77n 34P21a42v58l87o92v93i96ć 3494720498785

Trochu v tom tu reklamu taky cítím, nicméně Na Kopci je vážně úžasný podnik, kam se vždy rád vracím na propagaci nehledě :-). Vřele doporučuji!!

+1/−1
6.3.2014 21:45

M64a17r16t38i59n 73Š50t95ě56p36á61n72e49k 3287223443631

Uz zase PR clanek, ktery neni oznaceny jako reklama. Ach jo.

+5/−1
6.3.2014 20:03

J20a21k55u55b 35C65i78g66l32e15r 9725957695958

" Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou?"

Jak vypadá falešná svíčková? 8-o

0/−8
6.3.2014 17:06

M27a78r25e74k 21V65o24k86á31l 1156344305979

to si děláte legraci, nebo to fakt nevíte ? http://i.iinfo.cz/files/vitalia/79/pruvodce-hovezim-masem-1.pdf

+9/0
6.3.2014 19:50
Foto

L59u69b19o69š 80H59a42n39u61s 4927337391512

To je šál z hovězí kýty, zvaný též falešná svíčková. Někdy se na tatara používá i tzv. péro z hovězí plece.

+1/0
11.3.2014 17:43

J36a71n 36R68i76c98h85t40e43r 7925340521112

Jojo, tataráček Na kopci nebo Na konci je super. V druhém případě s pasteurkou bloody mary. Český tatrák je spíš taková společenská událost. Víc lidí, hromada topinek a chuť radši neřešit (chutná po kečupu, hořčici a paprice, místo masa by mohlo být skoro cokoli). Když chci tatarák, tak jdu do jedné z uvedených restaurací. Tam zaprvé vím, že se nemusím bát syrového masa a zadruhé vím, že ochutnám maso, ne kečup za bůra litr. U mne jednoznačně bod pro tento vyladěný tatarák.

+3/−12
6.3.2014 14:39

D78a49n 32H88o50l31i14c67k28ý 5964230446911

Nevím kde jíte český tatarák, ale já u nás v naší hospůddce rozhodně chuť masa cejtím a kečep litr za bůra bych prosil uvést, kde ho kupujete

díky

+13/−1
6.3.2014 17:32

D46a36l66i65b84o91r 45P68r38o52c60h62á37z34k43a 5661258756842

Většinou se podává tatarák nemíchaný, všechny ingredience k dispozici. Ale kdo to neumí a narve tam všechno, co je na stole a v ceně, dospěje k popisovanému výsledku. Pro takové je ten "vyladěný" lepší.

0/0
14.3.2014 9:36

M27a78r79e92k 16V71o52k12á34l 1836174735229

Tatarský biftek s HRANOLKAMA ?? Předvedete příště recept Tatarský biftek s houskovým knedlíkem ?? ;-€Rv

+5/−11
6.3.2014 14:17

J33a84k62u58b 73F77e18i42f16a41r 7499969716369

kdybyste něco o původu tataráku věděl, nepsal byste takové blábolyRv

+3/−3
6.3.2014 14:34

M23a95r69e10k 13V30o38k26á23l 1656434595929

jsem netušil, že musím mít dva semestry historie, abych mohl vyjádřit pochybnost nad kombinací mletého okořeněného masa spolu s v oleji smaženým bramborem, no ale dobře ... nechte si chutnat

+7/−1
6.3.2014 14:38

J42a88n 20R84i30c77h47t38e52r 7715830921462

To jistě nemusíte, ale na druhou stranu byste mohl uznávat, že někdo může mít chutě jiné než vy. A upřímně řečeno, pokud dám tři kila za tatarák, tak to udělám kvůli chuti masa, nikoli kvůli chuti česneku natřeného na topinku, který chuť masa totálně přetluče. Navíc i Na kopci vám dají vybrat a klidně vám donesou topinky nebo suché toasty.

+6/−3
6.3.2014 14:42

M67a52r21e47k 39V95o43k45á39l 1156644825149

ok, beru to jako dobrou radu a příležitostně tedy vyzkoušim .. :-)

0/0
6.3.2014 16:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.