Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Spor o nejlepší tatarák nemůže mít vítěze. Jak chutná belgická variace

Tatarský biftek a spousta otázek do diskuse. Má se míchat už v kuchyni, nebo servírovat nenamíchaný, může se maso mlít, nebo se musí jen škrábat? Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou? A co kečup? A hořčice? Topinky nebo hranolky? V restauraci na Na Kopci mají jasno. Jejich tatarák v belgické variantě slaví úspěchy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P96e67t31r 59Z18d27e43n67ě71k 2404809384

Každému chutná něco jiného, takže neodsuzuji různé úpravy třeba toho tataráku. Co mi ale v poslední době vadí, jsou moderní tzv. "umazané talíře". Čím umazanější, tím modernější a tím také dražší. Odporná móda. Nikdo se tím nenají, ale může se chlubit, jaké měl v poslední době výtečné "fru-fru ala žu-žu"!!

+4/0
13.3.2014 23:18

P52a96t30r42i52k 70Š17e78b20e91s93t89a 4953442296675

Ať žije trichinelóza, cysticerkóza a echinokokóza :-/

0/0
12.3.2014 21:48

P47e60t26r 32J64a76n43d17a 9443867814841

Copak? Dcerunky trojčata mají narozeniny? :-)

+1/−1
14.3.2014 7:45

P74e57t67r 67V89i20n82t45r45l95í72k 3396254921

člověk může mít obavu z mnohého, to bychom potom nesměli jíst nic, těchto parazitů bych se víc bál ve zvěřině, než v chemickém hovězím mase :-)

0/0
14.3.2014 15:05

R85a74d37e68k 22P82r24o98c33h79á63z15k41a 2753639228

Ale no tak, snad do toho nedávají toulavé psy :-)

0/0
16.3.2014 19:28

Z97u64z88a31n13a 62K33u35b10á84t60o82v32á 1506863856164

Miliarda ingrediencí a nepřebíjí to chuť masa??? ;-D Tak určitě...

+2/0
11.3.2014 20:58

P71e90t67r 79V74i73n98t69r75l33í87k 3136834781

ten interiér z fotek na mě působí zvláštně, ale jinak to nemusí být nejhorší

0/0
10.3.2014 19:12

F17r81a32n97t18i50š92e88k 33U51c11h68y36t31i41l 3750827918771

Mám stejný názor jako pan Martin Kopecký. "Na kopec" již nikdy více! Jediné, co tam mají na vysoké úrovni, jsou ceny. V tom jejich "tataráku" jsem chuť masa vůbec necítil. Ostatní "umazané" talíře byly zvlášť mizerné. Například candát s rozvařenou dýňovou rýží. Anebo husí játra! Zvláště, když jsem si zjistil, jakým způsobem se získávají! :-(:-(:-(

+1/0
10.3.2014 18:00

R97a68d84e95k 42P32r89o88c61h37á38z45k32a 2253169538

Njn, vepřo-knedlo-zelo to opravdu není :-) Ovšem to Vám může chutnat jen do doby, než zjistíte, jakým podlým způsobem se to zelí zabíjí!

0/0
16.3.2014 19:27

M11i10c51h78a45l 23K81ř67í26ž 1774160461772

Tatarák samo škrábaný při namletí není zaručeno porušení boubelů tasemnice , pokud ho naškrábete tak je zabijete..

0/0
10.3.2014 12:08

J38i98ř50í 94M34a85c19e32k 3845885754271

Belgický tatarák? Nebyl by lepší tatarský belgičák?

+2/−1
10.3.2014 8:07

R60a41d61e94k 15P78r53o29c76h39á75z40k22a 2423849858

;-D

0/0
16.3.2014 19:25

R27e79n64é 25Š52r21ů32t37e86k 8508965386968

8-o

+1/0
8.3.2014 20:37

I31v25a21n 75P61a83p 9808302

tatarák za pár šupů-)))

místo masa se nastrouhá dobrý točeňák ,

přísady jako do tataráku ,opatrně se solí salám je už dost slaný ,zalijeme kečupem a dáme chladit bezva mňamka i pomazánka ,je to bezpečné a levné dobrou chuťR^

+1/−7
8.3.2014 20:24
Foto

M71i20r98o62s27l10a97v 33S19t81e91i10n32e14r 1155335598733

Tak proto jsem v Praze nemohl v tataráku najít hovězí! Nemělo by se to ale pak jmenovat tatarák, ale třeba rusák.

0/−2
10.3.2014 9:14

Z48u18z33a17n64a 80K24u32b55á24t63o64v60á 1576133656544

Osobo, mimibazar je jinde!

+2/0
11.3.2014 21:00

R68a65d62e35k 21P33r14o76c67h14á38z73k26a 2203869258

Kečup do tataráku je zvěrstvo ;-€ (ona ta majonéza také)

0/−1
16.3.2014 19:29

M87a45r71t96i64n 55J27i47r93o53u83s68e54k 7316445965668

Nepřebije chuť masa. Vážení, zkuste sežvýkat kus naškrabané svíčkové bez jakýchkoli přísad. To je chuť masa a ne maso ochucené přísadami. ;-D

+7/0
8.3.2014 1:00
Foto

V59l45a67d95i47m36í84r 28V40o95l75k85o 6570392137769

Malé doplnění k ostrosti co "přebíjí chutě":....lidi, co nejsou zvyklý na ostré opravdu necítí přes česnek, a o to více např. přes chilli chuť ničeho jiného.

Jeden čas jsem zkoušel cíleně zvedat konzumaci chilli (trochu rozpohybovat trávení) a dávám za pravdu těm, co tvrdí, že pokud si opravdu navyknete na určitou dávku a tu nepřekračujete, cítíte tu chuť pod ní bez ohledu na pálivost. Jak si dáte ovšen nad tuto "svou" dlouhodobou míru, už ne.

Zajímavé je, že při poklesu konzumace ostrého se vám tato vnímavost na ostatní chutě ale i tolerance k ostrému zase sama sníží, byť možná ne na původní hodnotu.

To jen na okraj, jako "příběh z natáčení".;-)

0/0
7.3.2014 14:01
Foto

V49l71a21d40i67m89í23r 47V25o41l67k49o 6440322467699

í

0/0
7.3.2014 14:01

J40a17n66a 73M28o28l50á18k86o77v34á 7587506616464

Mnam. Na vsechny tataraky ze svickivy

+1/0
7.3.2014 0:06

M24i79c91h15a58l 32K65o97l69á32č29e80k 9152687448835

"Navíc se tatarák nepodává s topinkou, ale po francouzském způsobu s hranolky a salátem."

kdo v Belgii byl, nebo žil, tak ví, že hranolky jsou jejich univerzální příloha ke všemu ( at uz k tataraku - americaine (my to nazýváme po tatarech, oni po američanech :D) .... ale třeba i ke carbonnade (víceméně guláš) ) ... bezne do toho michaji i hrasek apod .. co restaurace, to jiny recept, faktem je, že nepřebíjí chuť masa....

+2/0
6.3.2014 22:32

J17i59ř16í 54S50t72e38j57s30k31a12l 8532899648633

S tím tatarákem souhlasím. Takhle se tady začal dělat někdy před padesáti lety. Jen místo parmézánu tam byl samozřejmě žloutek.

0/0
6.3.2014 22:30

M95a62r94t53i68n 52K27o86p46e74c18k95ý 3518987469444

Byl jsem Na kopci jednou - a už nikdy víc. Snobské, chuťově přeplácané, mizerná obsluha, předražené, za dvě večeře dvanáct set. Stejný "belgický" tatarák si děláme doma za čtvrtinu ceny. Když se plácnout přes lapsu, tak to už v Praze raději k Pohlreichovi do Imperialu, k Fričovi do Čakoviček nebo do Ambiente.

+6/−1
6.3.2014 22:26

M49a51r93t26i98n 44K16o94p51e50c44k83ý 3378297229174

...plácnout přes kapsu... :-)

+1/−1
6.3.2014 22:27

J14i68ř32í 28S20t25e75j40s89k72a69l 8782419758863

Ale přes lapsu se mi taky líbí.

+2/0
6.3.2014 22:30

V58á83c85l62a11v 95V48ě63r61t55e98l11á27ř 5184423580261

Byl jsem tam na menu a tak dobré brambory, jaké podávali tam, jsem ještě v restauraci nejedl.

0/0
7.3.2014 17:43

J62a10n 91S81l75á28m33a 5344752623361

Restaurace Tita Eliase je moc prijemna, presto mi vadi, ze clanek s upoutavkou Na kopec vidim na idnes.cz minimalne podruhe, mozna je v textu drobna zmena, ale tatarak z Na kopci jiz byl na idnes.cz doporucovan. Proto si myslim, ze by bylo slusne a fair, oznacit takovy clanek jako reklamu.

+2/0
6.3.2014 22:06
Foto

M36i74r37o63s74l63a85v 10S50t66e20i21n65e14r 1705715218233

Na ulici Marszalkowska ve Varšavě je v restauraci U Švejka autentický tatarák, zapít nejlépe pivem Tyskie. V Praze si nikam netroufnu, to není pro domorodce. Ani slušné pivo tam nemají.

Českou klasickou kuchyň najdete třeba v Miroticích u Panského Dvora. V Praze už dávno ne.

+1/0
6.3.2014 22:00

M58a32r56t23i52n 26K40o83p14e81c64k62ý 3388357439224

Když nevíte, kam zajít, tak ne. :-)

+1/0
6.3.2014 22:28

P37a86v28e45l 36O63d32r42a18z58i52l 6884369777140

Nesmysl, Steiner má určitě prošlapaný všecky pražský hospody, jinak by to přecé nepsal!;-)

0/0
7.3.2014 21:02
Foto

M56i22r21o26s40l78a22v 31S20t32e90i58n13e44r 1875385848773

Jenom okolí Staromáku. Dříve jsem měl oblíbenou restauraci v Rytířské, dobrý byl také restaurant Moskva na Příkopech, tam také uměli opravdu klasický tatarák. Máte pravdu, studoval jsem na Karláku a večer po tom dlouhém sezení jsem pochodoval pěšky až na Bořislavku, takže jsem cestou opravdu viděl všechny lákavé příležitosti. Na kavárny mi jako studentovi nezbývalo, i za tramvaj jsem zbytečně nevydával. Ale tehdy se ještě po Praze chodilo docela bezpečně, aut bylo málo (1960).

Před Bořislavkou jsem bydlel v Karlíně, dnes je na tom místě Hilton. Takže mezi Karlínem a Karlovým náměstím jsem prožil své mládí.:-)

0/0
10.3.2014 9:29

E52v75z83e52n 74S85o94u98k23u15p 1927724506568

No já nevím, s hranolkama bych si ho asi nedal...., ale to je každého věc...

Také mě fascinuje ta (nejspíš ani neumytá) skořápka v mase....

+4/−1
6.3.2014 21:58

P36e76t18r49a 26H18e12l42i24k64a17r23o44v14a 9298964297304

Ta skořápka mě taky překvapila. Jinak bych tam tatarák zkusila, láká mě, že je bez vejce, protože k syrovým vajíčkům mám fakt odpor a o salmonelózu nestojím.

0/0
6.3.2014 22:24

P66a21v82e11l 30J13e46ř34á31b40e64k 7171372464807

Klystýr a nebo salmonea. Oboje pořádně vyprázdní střeva, což není na škodu.

0/−2
6.3.2014 23:33

J43o32s35e36f 48Š21e75m74e19l61í28k 7449611510897

Víte, čím si taková skořápka musí projít, než se dostane na stůl?

+5/0
6.3.2014 22:32

M79i26c84h72a16l 39K73o34l56á14č13e91k 9862707768165

myslím, že si nedovolí tam dát špinavou skořápku :) v Alpách nám takhle vždy servírují vajíčko na Carbonnara :)

+1/0
6.3.2014 22:34

M36a69r41t11i81n 92P70a80v18l90o45v72i49ć 3124680838815

Trochu v tom tu reklamu taky cítím, nicméně Na Kopci je vážně úžasný podnik, kam se vždy rád vracím na propagaci nehledě :-). Vřele doporučuji!!

+1/−1
6.3.2014 21:45

M40a60r48t31i64n 40Š50t69ě96p78á31n45e28k 3887143423541

Uz zase PR clanek, ktery neni oznaceny jako reklama. Ach jo.

+5/−1
6.3.2014 20:03

J90a73k30u50b 18C85i54g14l63e24r 9925107845538

" Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou?"

Jak vypadá falešná svíčková? 8-o

0/−8
6.3.2014 17:06

M45a28r19e55k 20V38o84k71á39l 1896404835249

to si děláte legraci, nebo to fakt nevíte ? http://i.iinfo.cz/files/vitalia/79/pruvodce-hovezim-masem-1.pdf

+9/0
6.3.2014 19:50
Foto

L48u45b88o12š 41H40a93n21u93s 4637417321732

To je šál z hovězí kýty, zvaný též falešná svíčková. Někdy se na tatara používá i tzv. péro z hovězí plece.

+1/0
11.3.2014 17:43

J92a26n 11R26i57c68h21t34e85r 7265190421932

Jojo, tataráček Na kopci nebo Na konci je super. V druhém případě s pasteurkou bloody mary. Český tatrák je spíš taková společenská událost. Víc lidí, hromada topinek a chuť radši neřešit (chutná po kečupu, hořčici a paprice, místo masa by mohlo být skoro cokoli). Když chci tatarák, tak jdu do jedné z uvedených restaurací. Tam zaprvé vím, že se nemusím bát syrového masa a zadruhé vím, že ochutnám maso, ne kečup za bůra litr. U mne jednoznačně bod pro tento vyladěný tatarák.

+3/−12
6.3.2014 14:39

D13a69n 28H44o39l19i33c71k16ý 5684730226611

Nevím kde jíte český tatarák, ale já u nás v naší hospůddce rozhodně chuť masa cejtím a kečep litr za bůra bych prosil uvést, kde ho kupujete

díky

+13/−1
6.3.2014 17:32

D69a89l41i50b63o77r 33P45r44o67c70h22á42z70k71a 5881618286792

Většinou se podává tatarák nemíchaný, všechny ingredience k dispozici. Ale kdo to neumí a narve tam všechno, co je na stole a v ceně, dospěje k popisovanému výsledku. Pro takové je ten "vyladěný" lepší.

0/0
14.3.2014 9:36

M68a47r36e34k 91V59o33k32á97l 1126864575369

Tatarský biftek s HRANOLKAMA ?? Předvedete příště recept Tatarský biftek s houskovým knedlíkem ?? ;-€Rv

+5/−11
6.3.2014 14:17

J13a95k98u31b 92F45e61i41f19a57r 7689119576319

kdybyste něco o původu tataráku věděl, nepsal byste takové blábolyRv

+3/−3
6.3.2014 14:34

M96a47r60e81k 53V50o92k53á23l 1426644495899

jsem netušil, že musím mít dva semestry historie, abych mohl vyjádřit pochybnost nad kombinací mletého okořeněného masa spolu s v oleji smaženým bramborem, no ale dobře ... nechte si chutnat

+7/−1
6.3.2014 14:38

J40a54n 35R43i57c19h43t18e46r 7715500951262

To jistě nemusíte, ale na druhou stranu byste mohl uznávat, že někdo může mít chutě jiné než vy. A upřímně řečeno, pokud dám tři kila za tatarák, tak to udělám kvůli chuti masa, nikoli kvůli chuti česneku natřeného na topinku, který chuť masa totálně přetluče. Navíc i Na kopci vám dají vybrat a klidně vám donesou topinky nebo suché toasty.

+6/−3
6.3.2014 14:42

M65a48r59e88k 67V32o44k37á36l 1836464295429

ok, beru to jako dobrou radu a příležitostně tedy vyzkoušim .. :-)

0/0
6.3.2014 16:32





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.