Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Spor o nejlepší tatarák nemůže mít vítěze. Jak chutná belgická variace

Tatarský biftek a spousta otázek do diskuse. Má se míchat už v kuchyni, nebo servírovat nenamíchaný, může se maso mlít, nebo se musí jen škrábat? Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou? A co kečup? A hořčice? Topinky nebo hranolky? V restauraci na Na Kopci mají jasno. Jejich tatarák v belgické variantě slaví úspěchy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P50e11t60r 67Z53d81e34n71ě98k 2454969304

Každému chutná něco jiného, takže neodsuzuji různé úpravy třeba toho tataráku. Co mi ale v poslední době vadí, jsou moderní tzv. "umazané talíře". Čím umazanější, tím modernější a tím také dražší. Odporná móda. Nikdo se tím nenají, ale může se chlubit, jaké měl v poslední době výtečné "fru-fru ala žu-žu"!!

+4/0
13.3.2014 23:18

P90a12t98r19i71k 73Š77e48b60e26s20t13a 4463882736955

Ať žije trichinelóza, cysticerkóza a echinokokóza :-/

0/0
12.3.2014 21:48

P62e24t12r 38J98a69n85d62a 9893697274101

Copak? Dcerunky trojčata mají narozeniny? :-)

+1/−1
14.3.2014 7:45

P51e45t68r 73V51i57n36t79r79l87í52k 3806804591

člověk může mít obavu z mnohého, to bychom potom nesměli jíst nic, těchto parazitů bych se víc bál ve zvěřině, než v chemickém hovězím mase :-)

0/0
14.3.2014 15:05

R33a89d57e31k 63P18r37o18c83h42á68z31k30a 2253459288

Ale no tak, snad do toho nedávají toulavé psy :-)

0/0
16.3.2014 19:28

Z11u55z76a10n18a 79K51u38b93á41t46o25v82á 1356593566274

Miliarda ingrediencí a nepřebíjí to chuť masa??? ;-D Tak určitě...

+2/0
11.3.2014 20:58

P19e61t71r 42V48i63n91t20r43l61í35k 3146294371

ten interiér z fotek na mě působí zvláštně, ale jinak to nemusí být nejhorší

0/0
10.3.2014 19:12

F20r44a61n86t95i14š79e51k 53U48c28h36y32t70i22l 3350577828221

Mám stejný názor jako pan Martin Kopecký. "Na kopec" již nikdy více! Jediné, co tam mají na vysoké úrovni, jsou ceny. V tom jejich "tataráku" jsem chuť masa vůbec necítil. Ostatní "umazané" talíře byly zvlášť mizerné. Například candát s rozvařenou dýňovou rýží. Anebo husí játra! Zvláště, když jsem si zjistil, jakým způsobem se získávají! :-(:-(:-(

+1/0
10.3.2014 18:00

R13a20d63e73k 85P61r91o84c89h73á28z25k33a 2733149368

Njn, vepřo-knedlo-zelo to opravdu není :-) Ovšem to Vám může chutnat jen do doby, než zjistíte, jakým podlým způsobem se to zelí zabíjí!

0/0
16.3.2014 19:27

M80i30c48h62a52l 46K67ř18í32ž 1234220401312

Tatarák samo škrábaný při namletí není zaručeno porušení boubelů tasemnice , pokud ho naškrábete tak je zabijete..

0/0
10.3.2014 12:08

J96i18ř13í 52M91a26c26e56k 3695755344141

Belgický tatarák? Nebyl by lepší tatarský belgičák?

+2/−1
10.3.2014 8:07

R28a89d77e34k 33P94r61o28c43h41á14z19k30a 2683659528

;-D

0/0
16.3.2014 19:25

R54e50n71é 49Š60r63ů91t64e25k 8728405576868

8-o

+1/0
8.3.2014 20:37

I79v20a54n 23P57a33p 9568882

tatarák za pár šupů-)))

místo masa se nastrouhá dobrý točeňák ,

přísady jako do tataráku ,opatrně se solí salám je už dost slaný ,zalijeme kečupem a dáme chladit bezva mňamka i pomazánka ,je to bezpečné a levné dobrou chuťR^

+1/−7
8.3.2014 20:24
Foto

M82i98r28o60s22l86a65v 14S92t31e33i59n73e11r 6298134843525

Tak proto jsem v Praze nemohl v tataráku najít hovězí! Nemělo by se to ale pak jmenovat tatarák, ale třeba rusák.

0/−2
10.3.2014 9:14

Z64u97z22a19n59a 63K13u40b62á30t59o94v71á 1456193626704

Osobo, mimibazar je jinde!

+2/0
11.3.2014 21:00

R50a53d87e48k 75P35r60o31c50h17á97z23k78a 2903509388

Kečup do tataráku je zvěrstvo ;-€ (ona ta majonéza také)

0/−1
16.3.2014 19:29

M15a67r57t76i73n 49J63i57r80o34u45s53e96k 7596865495208

Nepřebije chuť masa. Vážení, zkuste sežvýkat kus naškrabané svíčkové bez jakýchkoli přísad. To je chuť masa a ne maso ochucené přísadami. ;-D

+7/0
8.3.2014 1:00
Foto

V40l77a58d95i13m88í72r 60V87o18l55k15o 6270832397189

Malé doplnění k ostrosti co "přebíjí chutě":....lidi, co nejsou zvyklý na ostré opravdu necítí přes česnek, a o to více např. přes chilli chuť ničeho jiného.

Jeden čas jsem zkoušel cíleně zvedat konzumaci chilli (trochu rozpohybovat trávení) a dávám za pravdu těm, co tvrdí, že pokud si opravdu navyknete na určitou dávku a tu nepřekračujete, cítíte tu chuť pod ní bez ohledu na pálivost. Jak si dáte ovšen nad tuto "svou" dlouhodobou míru, už ne.

Zajímavé je, že při poklesu konzumace ostrého se vám tato vnímavost na ostatní chutě ale i tolerance k ostrému zase sama sníží, byť možná ne na původní hodnotu.

To jen na okraj, jako "příběh z natáčení".;-)

0/0
7.3.2014 14:01
Foto

V66l65a76d61i85m96í11r 89V40o66l50k89o 6160332907299

í

0/0
7.3.2014 14:01

J57a13n47a 22M91o41l11á78k84o25v85á 7407176526634

Mnam. Na vsechny tataraky ze svickivy

+1/0
7.3.2014 0:06

M49i15c45h40a92l 20K87o33l43á75č68e65k 9452477818535

"Navíc se tatarák nepodává s topinkou, ale po francouzském způsobu s hranolky a salátem."

kdo v Belgii byl, nebo žil, tak ví, že hranolky jsou jejich univerzální příloha ke všemu ( at uz k tataraku - americaine (my to nazýváme po tatarech, oni po američanech :D) .... ale třeba i ke carbonnade (víceméně guláš) ) ... bezne do toho michaji i hrasek apod .. co restaurace, to jiny recept, faktem je, že nepřebíjí chuť masa....

+2/0
6.3.2014 22:32

J63i27ř36í 56S23t45e26j26s34k64a97l 8762709208703

S tím tatarákem souhlasím. Takhle se tady začal dělat někdy před padesáti lety. Jen místo parmézánu tam byl samozřejmě žloutek.

0/0
6.3.2014 22:30

M40a12r70t31i22n 80K95o49p14e88c29k16ý 3388217209614

Byl jsem Na kopci jednou - a už nikdy víc. Snobské, chuťově přeplácané, mizerná obsluha, předražené, za dvě večeře dvanáct set. Stejný "belgický" tatarák si děláme doma za čtvrtinu ceny. Když se plácnout přes lapsu, tak to už v Praze raději k Pohlreichovi do Imperialu, k Fričovi do Čakoviček nebo do Ambiente.

+6/−1
6.3.2014 22:26

M32a15r85t77i42n 46K97o82p70e30c26k85ý 3438417799924

...plácnout přes kapsu... :-)

+1/−1
6.3.2014 22:27

J57i98ř66í 73S10t88e58j11s91k62a96l 8942509858683

Ale přes lapsu se mi taky líbí.

+2/0
6.3.2014 22:30

V97á59c27l81a40v 46V97ě32r93t13e86l59á90ř 5644193160721

Byl jsem tam na menu a tak dobré brambory, jaké podávali tam, jsem ještě v restauraci nejedl.

0/0
7.3.2014 17:43

J18a36n 57S38l54á45m61a 5424562843841

Restaurace Tita Eliase je moc prijemna, presto mi vadi, ze clanek s upoutavkou Na kopec vidim na idnes.cz minimalne podruhe, mozna je v textu drobna zmena, ale tatarak z Na kopci jiz byl na idnes.cz doporucovan. Proto si myslim, ze by bylo slusne a fair, oznacit takovy clanek jako reklamu.

+2/0
6.3.2014 22:06
Foto

M78i49r12o42s84l60a28v 35S26t58e49i56n59e76r 6728704223385

Na ulici Marszalkowska ve Varšavě je v restauraci U Švejka autentický tatarák, zapít nejlépe pivem Tyskie. V Praze si nikam netroufnu, to není pro domorodce. Ani slušné pivo tam nemají.

Českou klasickou kuchyň najdete třeba v Miroticích u Panského Dvora. V Praze už dávno ne.

+1/0
6.3.2014 22:00

M66a46r81t56i34n 86K24o37p40e53c23k64ý 3488827619224

Když nevíte, kam zajít, tak ne. :-)

+1/0
6.3.2014 22:28

P52a54v10e54l 74O39d46r82a88z23i67l 6794969607800

Nesmysl, Steiner má určitě prošlapaný všecky pražský hospody, jinak by to přecé nepsal!;-)

0/0
7.3.2014 21:02
Foto

M74i49r14o89s47l13a32v 25S25t27e56i30n73e22r 6608194653935

Jenom okolí Staromáku. Dříve jsem měl oblíbenou restauraci v Rytířské, dobrý byl také restaurant Moskva na Příkopech, tam také uměli opravdu klasický tatarák. Máte pravdu, studoval jsem na Karláku a večer po tom dlouhém sezení jsem pochodoval pěšky až na Bořislavku, takže jsem cestou opravdu viděl všechny lákavé příležitosti. Na kavárny mi jako studentovi nezbývalo, i za tramvaj jsem zbytečně nevydával. Ale tehdy se ještě po Praze chodilo docela bezpečně, aut bylo málo (1960).

Před Bořislavkou jsem bydlel v Karlíně, dnes je na tom místě Hilton. Takže mezi Karlínem a Karlovým náměstím jsem prožil své mládí.:-)

0/0
10.3.2014 9:29

E46v34z27e69n 67S63o36u10k97u66p 1207284446408

No já nevím, s hranolkama bych si ho asi nedal...., ale to je každého věc...

Také mě fascinuje ta (nejspíš ani neumytá) skořápka v mase....

+4/−1
6.3.2014 21:58

P78e71t47r25a 44H92e23l19i30k39a84r36o27v19a 9718704387134

Ta skořápka mě taky překvapila. Jinak bych tam tatarák zkusila, láká mě, že je bez vejce, protože k syrovým vajíčkům mám fakt odpor a o salmonelózu nestojím.

0/0
6.3.2014 22:24

P12a84v59e35l 62J15e80ř49á63b47e15k 7641142954827

Klystýr a nebo salmonea. Oboje pořádně vyprázdní střeva, což není na škodu.

0/−2
6.3.2014 23:33

J26o50s12e74f 45Š74e71m80e37l14í87k 7839411460267

Víte, čím si taková skořápka musí projít, než se dostane na stůl?

+5/0
6.3.2014 22:32

M38i37c38h16a26l 59K79o53l18á41č43e93k 9392747148645

myslím, že si nedovolí tam dát špinavou skořápku :) v Alpách nám takhle vždy servírují vajíčko na Carbonnara :)

+1/0
6.3.2014 22:34

M34a87r52t10i67n 68P95a92v38l39o13v32i31ć 3744300498135

Trochu v tom tu reklamu taky cítím, nicméně Na Kopci je vážně úžasný podnik, kam se vždy rád vracím na propagaci nehledě :-). Vřele doporučuji!!

+1/−1
6.3.2014 21:45

M46a19r77t36i96n 79Š33t46ě96p93á42n11e79k 3417153333491

Uz zase PR clanek, ktery neni oznaceny jako reklama. Ach jo.

+5/−1
6.3.2014 20:03

J62a95k87u45b 58C68i41g45l77e85r 9555567325438

" Je lepší používat pravou svíčkovou nebo falešnou?"

Jak vypadá falešná svíčková? 8-o

0/−8
6.3.2014 17:06

M21a92r89e92k 65V36o38k37á17l 1296634705749

to si děláte legraci, nebo to fakt nevíte ? http://i.iinfo.cz/files/vitalia/79/pruvodce-hovezim-masem-1.pdf

+9/0
6.3.2014 19:50
Foto

L62u90b57o96š 96H97a80n21u34s 4617677861502

To je šál z hovězí kýty, zvaný též falešná svíčková. Někdy se na tatara používá i tzv. péro z hovězí plece.

+1/0
11.3.2014 17:43

J45a90n 28R93i76c88h74t59e31r 7175890481492

Jojo, tataráček Na kopci nebo Na konci je super. V druhém případě s pasteurkou bloody mary. Český tatrák je spíš taková společenská událost. Víc lidí, hromada topinek a chuť radši neřešit (chutná po kečupu, hořčici a paprice, místo masa by mohlo být skoro cokoli). Když chci tatarák, tak jdu do jedné z uvedených restaurací. Tam zaprvé vím, že se nemusím bát syrového masa a zadruhé vím, že ochutnám maso, ne kečup za bůra litr. U mne jednoznačně bod pro tento vyladěný tatarák.

+3/−12
6.3.2014 14:39

D96a21n 35H87o68l81i87c93k77ý 5534300876581

Nevím kde jíte český tatarák, ale já u nás v naší hospůddce rozhodně chuť masa cejtím a kečep litr za bůra bych prosil uvést, kde ho kupujete

díky

+13/−1
6.3.2014 17:32

D58a50l31i85b41o32r 16P25r89o46c18h23á51z73k95a 5241418836662

Většinou se podává tatarák nemíchaný, všechny ingredience k dispozici. Ale kdo to neumí a narve tam všechno, co je na stole a v ceně, dospěje k popisovanému výsledku. Pro takové je ten "vyladěný" lepší.

0/0
14.3.2014 9:36

M58a56r10e69k 85V45o92k85á98l 1566674465969

Tatarský biftek s HRANOLKAMA ?? Předvedete příště recept Tatarský biftek s houskovým knedlíkem ?? ;-€Rv

+5/−11
6.3.2014 14:17

J15a28k40u33b 37F44e75i66f42a34r 7179739266749

kdybyste něco o původu tataráku věděl, nepsal byste takové blábolyRv

+3/−3
6.3.2014 14:34

M26a17r91e78k 45V69o62k39á11l 1576794455499

jsem netušil, že musím mít dva semestry historie, abych mohl vyjádřit pochybnost nad kombinací mletého okořeněného masa spolu s v oleji smaženým bramborem, no ale dobře ... nechte si chutnat

+7/−1
6.3.2014 14:38

J48a46n 16R67i31c98h21t18e32r 7435710851952

To jistě nemusíte, ale na druhou stranu byste mohl uznávat, že někdo může mít chutě jiné než vy. A upřímně řečeno, pokud dám tři kila za tatarák, tak to udělám kvůli chuti masa, nikoli kvůli chuti česneku natřeného na topinku, který chuť masa totálně přetluče. Navíc i Na kopci vám dají vybrat a klidně vám donesou topinky nebo suché toasty.

+6/−3
6.3.2014 14:42

M18a10r26e31k 92V95o68k70á75l 1776164765319

ok, beru to jako dobrou radu a příležitostně tedy vyzkoušim .. :-)

0/0
6.3.2014 16:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.