- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
A zkusil se někdo zeptat dětí co jedly o víkendu? Nesmyslné hračky a jiné "pozornosti" z rychlých občerstvení to prozrazují. A tak škola bude napravovat chyby a hlavně pohodlnost rodičů, škola by měla hlavně vzdělávat - i v tom, co je správné a co ne. (Pracuji ve školství)
Škola bude napravovat to, co dětem neposkytují rodiče. Neházím všechny do jednoho pytle, ale zkuste se zeptat dětí, co jedly o víkendu......Pracuji ve školství.
Z h*vna bič neupleteš. Největší problém je v tom, že spousta lidí si myslí, že za těch pár korun, co se dá na jídlo se dá uvařit něco k snědku.
Ovšemže dá, ale nebude to půkilovej vyzrálej stejk, to dá rozum.
Jídelníček z 22.5.2013, ZŠ kamínky.
Dršťková
Ovocný táč s drobenkou, ochucené mléko, čaj
Nechápu proč Dršťkovou polévku vaří na základní škole,navíc není vůbec dobrá - voda obarvená paprikou a pomleté kousíčky dršťek..Když jsem na to poukazoval už před několika lety,bylo mi řečeno,že je to v souladu se zdravou výživou.Podle mě jenom asi 400 porcí vylijou do kanálu a to se vyplatí.
Pamatuji si, že jsme jednou na základce měli na výběr (měli jsme vždy "jedničku" a "dvojku") mezi játry a ledvinami jako děti jsme nevěděli, jak to chutná, tak nikoho nenapadlo si oběd odhlásit. A tak měli plno vyhozených porcí, protože to samozřejmě každý jenom ochutnal a málem se pozvracel, až na ty, komu játra chutnaly. A komu se podařilo projít kolem buzerbáby a rychle to vyhodit
Když děti nejsou zvyklé z domova stravovat se zdravějším způsobem, žádná jídelna, i kdyby vařila jako interhotel, je nedonutí jíst třeba zeleninu.
Především ve školách nemají co dělat automaty na nezdravé potraviny, přičemž v automatech jsou takřka POUZE nezdravé potraviny. Když to ředitelé nezvládají regulovat zdravým rozumem, je potřeba jim to nařídit.
Paní Slimáková je skutečně inspirující jméno pokud jde o školní jídelny. Ale držím jí palce, ač sám děti nemám.
Kdo chce, hleda zpusob, kdo ne ten hleda duvod....holt michaci instantnich omacek a polevek spolu s obsluhou fritezy asi nebudou to prave pro decka. Vzpominam na p. Machonovou v nasi ZS a jeji buchticky se sodo, koprovku a polevky ze zeleniny, kterou jsme pestovali na skolnim pozemku...mnam..kazdy rok jsme kucharkam nosili vysvedceni;-)...nevim co jim brani dneska v tom pokracovat, zvlast kdyz ma kazdy plnou hubu zdrave vyzivy...zdrave je skoro vsechno, pokud se to neprehani...
tak hlavne driv nebylo potreba jidlo tolik resit, ja byl na posezeni schopen vyjist lednicku ( vubec jsem neresil jestli to je zdrave ci neni ) ale byl jsem jak vychrtly lunt protoze kdykoliv to slo a byla moznost tak jsem byl venku at uz na fotbale, u koni, u vody ci nekde jinde, taky jak sem se dostla do Prahy , nasel si sedavou praci, kila leteli drasticky nahoru, ale ono to proste neni o te strave ale hlavne o pohybu
Co mě opravdu rozčiluje, je podávání sladkého čaje dětem v MŠ. Naše děti jsou zvyklé odmalička pouze na neslazený čaj, popř. vodu. A najednou nastoupí do školky a musí pít čaj sladký jak cecek. Bohužel není možné s tím cokoli udělat, protože nikdo přeci kvůli jednomu dítěti nebude vařit extra litr čaje.. Vůbec nechápu matky, které jako první pití nabídnou miminku něco sladkého. Proč? K čemu je to dobré? Nemají děti dost cukru v čokoládičkách, sušenkách, bonbonech atd. atd.? K čemu jim to ládovat ještě do pití??
zvlášť, když cukr jako jednoduchý sacharid tělo k přežití nepotřebuje. Sladká chuť navozuje jen příjemný pocit a je návyková.
Není to o spotřebním koši, je o vedoucí jídelny. Já jsem ředitelem ZŠ půl roku, vyměnili jsme vedoucí jídelny a je to nebe a dudy. Předtím se to nedalo jíst, dnes téměř denně zeleninový salát, kvalitní polévky a výborné druhé jídlo (sladké jednou za měsíc). Vaříme i pro veřejnost a počet strávníků roste, děti se naučily, že i zelenina je dobrá, kuchařky teď vaří jinak, místo polotovarů slušné suroviny a ještě jsme na tom ekonomicky lépe než dřív. Takže ono to jde a ne že ne. Změnou spotřebního koše se nic nezmění, je to o přístupu lidí v kuchyni.
Ale je dobře, že se o tom mluví a diskutuje. Stravování je důležitá součást vzdělávání a výchovy, mnoho dětí nemá doma kvalitní stravu, rodiče dnes nevaří tolik jako dřív, často také sáhnou po polotovaru atd... kde jinde se mají děti naučit zdravě jíst, když ne na základní škole...?