Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H37o48n27z61a 31F45o97r61m22a85n 3810959902309

Brambor v obchodě vybírám a neberu viditelně špatné, ale když si představím, kolik je občas potřeba oškrabat kvůli černošedým flekům pod slupkou, tak dobrou chuť. Jinak mám také dojem, že solanin se nalézá pod slupkou každé starší brambory (ten nazelenalý brambor co byl vystaven světlu ho jen obsahuje více), takže ještě jednou dobrou chuť. :-/

+1/0
21.3.2014 10:06

T19o78m63a15s 41N89o39v10o67t54n98y 3491366618729

to je zajimavý, když jsou podle těch šašků v popelnicích u hyprů takové lahůdky, tak že na pultech je takový humus....

+1/0
19.3.2014 8:56

T74o24m61á66š 83K83u16c22h42a60ř 3857751378391

Asi by bylo dobré do článku doplnit, že především u déle skladovaných brambor se pod slupkou ukládá jedovatý solanin a chaconin, které se teplotní úpravou nezničí. To je důvod, proč nové brambory klidně sníme i se slupkou, ale déle uskladněné oloupeme. Takže z nových brambor klidně, ale ze starých bych si to rozmyslel.

+2/0
19.3.2014 8:49

L13u23k81á72š 71V49y36o80r71a61l 2817196462882

Připravit chipsy ze ZBYTKŮ BRAMBOR, tomu bych rozuměl. Ale ZE SLUPEK? To opravdu nemohou myslet vážně.

0/0
19.3.2014 8:08

R27u71d19o68l47f 74R44u64b12e48š 3579155331874

Já brambory neloupu, proč si přidělávat práci? A když je slupka špatná tak ji vyhazuju protože nežeru solanin.

R^

Jen připomínám... použitý toaletní papír nevyhazujte, bude se hodit místo ubrousků v příštím dílu Zachran-odpadky.cz

+3/0
19.3.2014 3:13

T23o72m97a31s 69N80o41v97o64t13n27y 3921516988839

;-DR^

0/0
19.3.2014 8:56

P73e46t26r 93V69i50n27t38r62l94í47k 3216434251

iniciativa zachraň jídlo? a co s tím olejem v utěrce? vymačkat a zpátky nakapat do fritézy...? :-)

+1/0
19.3.2014 0:58

J65i26ř48í 55Š77v48e18h21l24a 1294464392206

Nařežeš tu utěrku a uděláš chutnou utěrkovou polévku.

+3/0
19.3.2014 1:42

O13l44i56v50e23r 12N63e82u68m16a93n64n 3520956449

Rezat se nemusi, staci ji dat na hodinku do papinaku s korenovou zeleninou  korenim. Priste jde pouzit zase, proste jako stara znama "sekyrkova".

+2/0
19.3.2014 6:14

B44e36n 31P69a97v82k98a 1867783477721

A když nemáte slupky, tak tam dejte nehty. A když nemáte ani nehty, tak si bramborové chipsy udělejte třeba z much.

Jinak mě dost překvapuje loupání brambor nožem. Slušný oddíl. Ostatní použijí škrabku.

+2/−1
18.3.2014 22:50
Foto

P60a75v62l32a 96N56o39v40á 7238930158545

Naše morče běžně konzumuje veškerý odpad z ovoce a zeleniny, který se nezpracuje. Ale bramborové slupky obchází obloukem. Asi mu vynadám že plítvá jídlem R^;-D

0/0
18.3.2014 22:31

Š34á18r78k42a 96M19a54t89y34á51š73o75v87á 1961765412379

napřed vynadejte sobě, plýtvat je správně ;-)

+1/0
19.3.2014 6:57

J13a56r77o12s49l50a87v 29P45a19r46k34i22n81s49o39n 5812967609291

ještě chybí polévka z rybích očí, kočičích pracek, psích řitních otvorů, kuřecích hlav a kloak. škoda to vyhazovat, když to může ještě posloužit.

+1/0
18.3.2014 22:21

J49i12ř77í 33Š57v48e18h12l85a 1434104792976

Čím tenčí slupky, tím lepší! Tak to čumím:)

0/0
18.3.2014 21:47

I12v19a46n 36M51a83r67e89k 6224608982

!! No už jsme tu měli "pochoutky" z kuřecích kůžiček ,teď pro změnu zase "delikatesa" z bramborových šupek které mohou být v této pozdní době díky nakličování brambor plné prudce jedovatého solaninu,čekám jen kdy se tu objeví další "specialita" vyrobená třeba  z kuřecích biskupů ! ? ! ? 8-o  ;-(  Rv !!

+1/0
18.3.2014 20:42

R17a64d21o68s33l46a16v 98K26l22a87u10d78a 5534538114412

Pečenou kuřecí kůži miluju... ale šlupky od brambor j úlet.

0/0
18.3.2014 21:09

S85i43m12o19n66a 36P20a72n13t12ů39č22k91o38v36á 3518775262913

No vidíte, sto lidí, sto chutí, já bych naopak kuřecí kůži nepozřela ani kdyby mi hrozila smrt hladem, zato brambory když mají hezkou šlupku neloupu už léta. Jen důkladně okartáčuji pod horkou vodou, vařím vcelku jen v trošce vody, nebo úplně v páře na pařáku. Takto uvařené brambory chutnají i samotné, když se z nich i se šlupkami udělá kaše, je to pochoutka pro celou rodinu. Dvanáctiletý syn už jinou kaši ani nechce jíst, při chystání rodinných oslav vždy trvá na tom, abych kaši dělala já. Podmínkou je ale opravdu hezká slupka, bez klíčků, zelených skvrn, a podobně, nejlépe z vlastní zahrádky, nebo od sedláka.

0/0
18.3.2014 21:52

T36o48m77a49s 37N10o62v84o24t18n67y 3821966828359

Tak ono asi málokdo žere kůži jen tak jak to dělá ten hňup z Novy, ale vypečená z vypečeného kuřátka k masu :-)

+1/0
19.3.2014 8:58

M14i78r57o89s50l38a11v95a 30Š43e75d85i33n83o60v58á 2117375610734

se slupkama mě napadla lakomá Barka přikládám text 

Nejlakomější držgrešle ze všech byla Barka, farářova kuchařka. To bylo každému známo. Nejenom že schraňovala šlupky od buřtů a šila z nich záclony, nejenom že se do zrcadla nepodívala, aby se neopotřebovalo, ale to byla ona, co tenkrát, když jela do Loun dostavníkem, místo jízdenky chtěla si nechat koleno vrtat, a co k tomu nedošlo jenom proto, že když kočímu to koleno ukázala, raději ji nechal jet zadarmo, než by zneuctil nebozez.

+3/−1
18.3.2014 20:37

E92l17i92š74k18a 13K51u94č63e45r29o41v39á 1666348577939

hm, dělám to sofistikovaněji. brambory, pokud mají pěknou šlupku, neloupu. upeču je i se slupkou.

+11/0
18.3.2014 20:01

V86l75a63d35i52m57i16r 60Z23a38b11l63o59u65d54i45l 6187421959840

No to je teda napad, hlavne zdravi velmi prospesny... :-/

0/0
18.3.2014 19:58

V82í80t 46N85o15v42á84k 5234435561669

nebylo by lepší, místo těchto volovin, spíše řešit pěstování plodin na paliva? Kdyby se místo řepky pěstovaly potraviny, tak budem imrvére všichni přežraný

+5/0
18.3.2014 17:33

D59a12n63i24e61l 96S48c49h59a86c23h94e73r49l 9413135782746

Nechápu jak může někoho trápit co za potraviny vyhodím, když mi je nekupoval...:-)

0/0
18.3.2014 15:52

V91l27a66d71i51m60í94r 51F92i48b68i91g45e97r 5694851711464

Oni myslí na to že by se tím mohli nakrmit hladovějící žijící v prostředí kde se může hospodařit celoročně, ale neuživí je to.

+1/0
18.3.2014 17:05

D73a38n15i48e47l 35S41c31h39a53c18h32e29r29l 9393865932956

Aha :-) tak až hladovějicí v prostředí, kde se může hospodařit celoročně budou  zajímat moje problémy s naplněním lednice, tak ať mi dají vědět...:-)

0/0
18.3.2014 17:09

P38e12t97r 79D18o37k80t56o61r 6426911748509

Pane redaktore, syrové šupky z brambor vám slepice žrát nebudou, pokud teda myslíte kura domácího;-) Slepicím se to musí uvařit a nejlépe smíchat se šrotem:-)

+7/0
18.3.2014 14:11

V29í66t 40N55o81v66á53k 5784415401309

slepice je sežerou syrové bez problémů

+3/−1
18.3.2014 17:30

B31o51h42u69m29i49l 61S57t13e72j57s69k47a92l 4306767663906

Když jsou týden vyhladovělé tak sežerou i syrové, jinak ani náhodou.

+2/0
18.3.2014 19:20

J72a98r38o64s12l88a64v87a 73N57o30v49á 5268957708770

Naše slepice mají velký travnatý výběh, celý den hrabou a zobou, přesto se po syrových bramborových slupkách mohou utlouct! A to dostávají krmení 2x denně. Ony jsou ale zvyklé, že co před nimi neuteče, je jedlé. Takže nám taky baští slimáky. :-)

+1/0
18.3.2014 19:54

T58o65m94á20š 37L22u79d43v70í76k 5700968923616

První článek zde, který se týká této "iniciativy" a zároveň se snaží být objektivní. Nelze si nepovšimnout, že se od těch minulých liší především ve dvou aspektech: 1. z kuchyně zmizel ušmudlaný doktor filozofie, 2. článek psal někdo jiný.

Marku, díky Vám! I když mne článek nepřesvědčil k tomu, abych rval slupky z brambor do fritézy (nemám doma fritézu), dokázal jste alespoň to, že v redakci sedí i lidé, kteří neztratili schopnost kritického myšlení a objektivní žurnalistiky. Pozdravujte ty dvě kolegyně, které tu svými články tak zapáleně propagovaly "chleboráky" a "fritátu".

Hezký den! :-)

+2/0
18.3.2014 12:39

J61a88n86a 87M67e40r90o65p49e 7528159407759

No, taky chleboráky i fritáta jsou krom úchylného jména vcelku jedlé. Tady i ten článek píše, že celý recept je vtip.

0/0
18.3.2014 21:24

M13i37c62h55a60l 97K68r43e63j81č55í 1626600281943

Loupat brambory je barbarismus. Rv Právě slupka jim dodává chuť, navíc obsahuje nejvíc vitamínů. Bramboru stačí okartáčovat a opláchnout vodou.

+3/0
18.3.2014 11:53
Foto

L92u34k28á67š 94N21o95v40o62t38n38ý 6406867918258

To je ale demagogický článek. Proč by měly slupky od brambor udělat lepší službu v kompostu než v podobě smažených lupínků? Nota bene, když to ten dotyčný krájí tak, že bramboru neoškrabe, ale odkrojí i s kusem brambory?

0/0
18.3.2014 11:26
Foto

P52e15t95r 46Š76r15a18i30e20r 9983332272967

Slupky od brambor není potřeba zachraňovat. Dnes už i ve slušné restauraci dostanete brambory (nejen "americké") se slupkou a doma to tak dělám už dávno (včetně bramboráků). Slupka, pokud nevypadá hnusně, není po očištění kartáčkem nic jedovatého...:-P;-)

+1/0
18.3.2014 10:51

V17l40a34d16i21m94í71r 25F34i47b45i63g16e95r 5984271311664

Tak nejjedovatější je když je zelená, jinak nehrozí nic horšího než nedočištěná hlína.

0/0
18.3.2014 10:54

L81a51d47i39s49l66a24v 51M88i84k13a 1171679704924

Měli by udělat novou podrubriku k těmto rádoby šetřivým postupům s jidlem.....Blicí koutek.

+2/0
18.3.2014 10:47

Z98u33z32a14n31a 28V90l30a10c27h67o60v81á 8696192180

Tak pečené brambůrky i neloupané jsou dobrota, ale abych si smažila slupky, to je snad vtip? A co udělám s bramborou?;-D

0/0
18.3.2014 10:43

V13l87a41d50i75m58í76r 89F67i91b69i16g86e21r 5264781731704

No dá se z ní udělat kaše, nakrájet do polévky, opéct, udělat také lupínky atd. Možností jsou desítky.

0/0
18.3.2014 10:56

Z17u72z76a22n10a 48V90l31a47c21h81o15v42á 8806792760

No ovšem, ale v tom případě přece nebudu smažit slupky...;-D

0/0
18.3.2014 12:38

V98l29a36d30i26m50í55r 41F46i39b57i84g42e88r 5114881861214

Kdo chce 100% využití tak smaží, kdyby o tom nenapsali tak by mě to v životě nenapadlo a i přesto to zkoušet nebudu.

+1/0
18.3.2014 16:49

B62o45h41u90m87i92l59a 54M21a65j18e61r58o88v35á 4197211964

Kdo si chce zničit stoprocentně žaludek smaží

+1/0
18.3.2014 19:39

I51v53a 53M66a26k44a74l69o89v16á 1876579209910

Na jedení slupky nevidím nic špatného, již nějakou dobu (pokud nejsem brambory hodně špatné - staré) tak je pořádně omyjeme a vaříme a pak jíme se slupkou. Na takové to přípravě "brambůrků" nevidím nic špatného. Jen jako milovník smažených brambor bych škrabkou oškrábala bramboru na poloviční velikost abych toho mohla friťákem prohnat více :-D

Zbytečnost tohoto počínání je otázkou, jako zdravotní nezávadnost této stravy - ale co může být zdravého na smaženém?

+5/0
18.3.2014 10:28

M28a30r27e43k 44S18u41c43h69á71n38e89k 2321836798679

Kdyby ty brambory obíral škrabkou a ne nožem, tak má o polovinu méně odpadu. Ale chápu, že cílem byly "pořadné" slupky.

+2/0
18.3.2014 10:04

P58e33t76r13a 46N42o66v95á29k95o25v27á 7128526664628

Za a) jak jakou škrabkou, za b) i tak bych se hádala, protože to oloupal poměrně tence a za c) kdyby to bylo totálně tenké jak papír, tak z toho zase neudělá ty chipsy a vyhodí to, takže by měl odpad, který takto nemá.

+1/0
18.3.2014 10:45

J54a26n 43P38r71o91v73a13z65n18í82k 6818374360221

Olej z fritézy nevylévejte, můžete si z něj připravit chutnou kávu nebo čaj.

+13/0
18.3.2014 9:38

V90l89a32d57i63m80í16r 54Š84n62e30k 9244488916231

slyšel jsem, že to někteří spoluobčané lijí do svých starších vozů s dieselovým motorem...

Ale nevím, co je na tom pravdy....?;-D

+4/0
18.3.2014 9:47

P40a26v14l75a 44N16o50v51á 3955663588735

Bohužel je to pravda. Je to i cítit. To pak jedete za tím autem a přijdete si jak ve fastfoodu.

+3/0
18.3.2014 10:09

P47e38t59r 84V68i92n83t34r36l79í94k 3126814471

to budou spíše auta na řepku, občas to taky potkám ;-D

0/0
19.3.2014 0:53

M70o57n74i50k77a 35R20o51l76l65o76v61á 5903152496475

Manželův bratranec na to jezdil,tedy tvrdil to,ale osobně jsem ho nikdy neviděla lít olej do nádrže.Ale je fakt,že pro "vyjetej"olej z friťáku si chodil..........

+1/0
18.3.2014 10:10

J35a90n 15P16r68o26v35a77z61n30í64k 6678854600311

Diesel vydrží i benzin (v rozumném poměru), třeba i ten olej.

0/0
18.3.2014 15:50





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.