Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H94o24n85z42a 12F35o88r71m12a65n 3560629752469

Brambor v obchodě vybírám a neberu viditelně špatné, ale když si představím, kolik je občas potřeba oškrabat kvůli černošedým flekům pod slupkou, tak dobrou chuť. Jinak mám také dojem, že solanin se nalézá pod slupkou každé starší brambory (ten nazelenalý brambor co byl vystaven světlu ho jen obsahuje více), takže ještě jednou dobrou chuť. :-/

+1/0
21.3.2014 10:06

T96o18m43a79s 60N93o18v35o95t27n47y 3471776798569

to je zajimavý, když jsou podle těch šašků v popelnicích u hyprů takové lahůdky, tak že na pultech je takový humus....

+1/0
19.3.2014 8:56

T98o88m42á48š 75K92u22c36h70a47ř 3307621138151

Asi by bylo dobré do článku doplnit, že především u déle skladovaných brambor se pod slupkou ukládá jedovatý solanin a chaconin, které se teplotní úpravou nezničí. To je důvod, proč nové brambory klidně sníme i se slupkou, ale déle uskladněné oloupeme. Takže z nových brambor klidně, ale ze starých bych si to rozmyslel.

+2/0
19.3.2014 8:49

L18u49k87á44š 28K43r97á72l 8838661327250

Připravit chipsy ze ZBYTKŮ BRAMBOR, tomu bych rozuměl. Ale ZE SLUPEK? To opravdu nemohou myslet vážně.

0/0
19.3.2014 8:08

R68u27d68o93l64f 57R19u25b13e75š 3249235981534

Já brambory neloupu, proč si přidělávat práci? A když je slupka špatná tak ji vyhazuju protože nežeru solanin.

R^

Jen připomínám... použitý toaletní papír nevyhazujte, bude se hodit místo ubrousků v příštím dílu Zachran-odpadky.cz

+3/0
19.3.2014 3:13

T83o81m72a42s 40N40o14v30o87t76n59y 3121586458579

;-DR^

0/0
19.3.2014 8:56

P35e15t74r 26V59i33n93t66r75l82í71k 3536874121

iniciativa zachraň jídlo? a co s tím olejem v utěrce? vymačkat a zpátky nakapat do fritézy...? :-)

+1/0
19.3.2014 0:58

J41i35ř73í 44Š74v58e26h98l50a 1364904202486

Nařežeš tu utěrku a uděláš chutnou utěrkovou polévku.

+3/0
19.3.2014 1:42

O39l91i44v61e97r 72N66e76u70m48a96n49n 3300886249

Rezat se nemusi, staci ji dat na hodinku do papinaku s korenovou zeleninou  korenim. Priste jde pouzit zase, proste jako stara znama "sekyrkova".

+2/0
19.3.2014 6:14

B95e59n 67P86a26v28k56a 1517843677831

A když nemáte slupky, tak tam dejte nehty. A když nemáte ani nehty, tak si bramborové chipsy udělejte třeba z much.

Jinak mě dost překvapuje loupání brambor nožem. Slušný oddíl. Ostatní použijí škrabku.

+2/−1
18.3.2014 22:50
Foto

P85a40v35l63a 48N34o49v84á 7648740418305

Naše morče běžně konzumuje veškerý odpad z ovoce a zeleniny, který se nezpracuje. Ale bramborové slupky obchází obloukem. Asi mu vynadám že plítvá jídlem R^;-D

0/0
18.3.2014 22:31

Š73á79r30k34a 70M85a76t94y54á69š12o13v90á 1671145922299

napřed vynadejte sobě, plýtvat je správně ;-)

+1/0
19.3.2014 6:57

J82a50r58o93s23l86a36v 50P16a10r71k10i44n34s48o64n 5382927179951

ještě chybí polévka z rybích očí, kočičích pracek, psích řitních otvorů, kuřecích hlav a kloak. škoda to vyhazovat, když to může ještě posloužit.

+1/0
18.3.2014 22:21

J92i84ř64í 18Š71v39e26h37l32a 1724794302556

Čím tenčí slupky, tím lepší! Tak to čumím:)

0/0
18.3.2014 21:47

I64v81a34n 81M36a59r92e93k 6824638852

!! No už jsme tu měli "pochoutky" z kuřecích kůžiček ,teď pro změnu zase "delikatesa" z bramborových šupek které mohou být v této pozdní době díky nakličování brambor plné prudce jedovatého solaninu,čekám jen kdy se tu objeví další "specialita" vyrobená třeba  z kuřecích biskupů ! ? ! ? 8-o  ;-(  Rv !!

+1/0
18.3.2014 20:42

R14a94d19o45s63l47a61v 74K95l96a35u96d84a 5504318834692

Pečenou kuřecí kůži miluju... ale šlupky od brambor j úlet.

0/0
18.3.2014 21:09

S97i27m43o29n51a 53P79a52n24t81ů12č43k24o12v20á 3308785132753

No vidíte, sto lidí, sto chutí, já bych naopak kuřecí kůži nepozřela ani kdyby mi hrozila smrt hladem, zato brambory když mají hezkou šlupku neloupu už léta. Jen důkladně okartáčuji pod horkou vodou, vařím vcelku jen v trošce vody, nebo úplně v páře na pařáku. Takto uvařené brambory chutnají i samotné, když se z nich i se šlupkami udělá kaše, je to pochoutka pro celou rodinu. Dvanáctiletý syn už jinou kaši ani nechce jíst, při chystání rodinných oslav vždy trvá na tom, abych kaši dělala já. Podmínkou je ale opravdu hezká slupka, bez klíčků, zelených skvrn, a podobně, nejlépe z vlastní zahrádky, nebo od sedláka.

0/0
18.3.2014 21:52

T29o80m73a84s 20N15o33v57o38t83n48y 3401146748329

Tak ono asi málokdo žere kůži jen tak jak to dělá ten hňup z Novy, ale vypečená z vypečeného kuřátka k masu :-)

+1/0
19.3.2014 8:58

M94i64r30o65s61l50a39v91a 49Š65e59d40i81n94o25v75á 2157465540644

se slupkama mě napadla lakomá Barka přikládám text 

Nejlakomější držgrešle ze všech byla Barka, farářova kuchařka. To bylo každému známo. Nejenom že schraňovala šlupky od buřtů a šila z nich záclony, nejenom že se do zrcadla nepodívala, aby se neopotřebovalo, ale to byla ona, co tenkrát, když jela do Loun dostavníkem, místo jízdenky chtěla si nechat koleno vrtat, a co k tomu nedošlo jenom proto, že když kočímu to koleno ukázala, raději ji nechal jet zadarmo, než by zneuctil nebozez.

+3/−1
18.3.2014 20:37

E88l34i42š33k24a 27K94u50č67e74r50o96v67á 7909172543103

hm, dělám to sofistikovaněji. brambory, pokud mají pěknou šlupku, neloupu. upeču je i se slupkou.

+11/0
18.3.2014 20:01

V23l51a35d89i87m33i28r 59Z73a51b62l22o17u42d93i58l 6207431699310

No to je teda napad, hlavne zdravi velmi prospesny... :-/

0/0
18.3.2014 19:58

V96í51t 44N54o87v34á74k 5244615721909

nebylo by lepší, místo těchto volovin, spíše řešit pěstování plodin na paliva? Kdyby se místo řepky pěstovaly potraviny, tak budem imrvére všichni přežraný

+5/0
18.3.2014 17:33

D87a69n75i91e94l 29S73c10h10a23c72h49e75r42l 9373595412566

Nechápu jak může někoho trápit co za potraviny vyhodím, když mi je nekupoval...:-)

0/0
18.3.2014 15:52

V48l56a57d46i33m13í70r 16F79i11b63i58g14e96r 5114591741524

Oni myslí na to že by se tím mohli nakrmit hladovějící žijící v prostředí kde se může hospodařit celoročně, ale neuživí je to.

+1/0
18.3.2014 17:05

D41a50n97i38e45l 42S69c17h33a11c68h22e60r73l 9423665232256

Aha :-) tak až hladovějicí v prostředí, kde se může hospodařit celoročně budou  zajímat moje problémy s naplněním lednice, tak ať mi dají vědět...:-)

0/0
18.3.2014 17:09

P43e51t46r 71D30o88k49t72o46r 6506191758489

Pane redaktore, syrové šupky z brambor vám slepice žrát nebudou, pokud teda myslíte kura domácího;-) Slepicím se to musí uvařit a nejlépe smíchat se šrotem:-)

+7/0
18.3.2014 14:11

V25í67t 84N28o89v58á19k 5204245761259

slepice je sežerou syrové bez problémů

+3/−1
18.3.2014 17:30

B79o69h47u67m50i88l 25S47t83e84j26s33k16a68l 4296197883726

Když jsou týden vyhladovělé tak sežerou i syrové, jinak ani náhodou.

+2/0
18.3.2014 19:20

J95a28r97o56s62l52a54v74a 55N51o18v13á 5148287748300

Naše slepice mají velký travnatý výběh, celý den hrabou a zobou, přesto se po syrových bramborových slupkách mohou utlouct! A to dostávají krmení 2x denně. Ony jsou ale zvyklé, že co před nimi neuteče, je jedlé. Takže nám taky baští slimáky. :-)

+1/0
18.3.2014 19:54

T91o60m50á81š 32L57u34d71v91í63k 5970448783586

První článek zde, který se týká této "iniciativy" a zároveň se snaží být objektivní. Nelze si nepovšimnout, že se od těch minulých liší především ve dvou aspektech: 1. z kuchyně zmizel ušmudlaný doktor filozofie, 2. článek psal někdo jiný.

Marku, díky Vám! I když mne článek nepřesvědčil k tomu, abych rval slupky z brambor do fritézy (nemám doma fritézu), dokázal jste alespoň to, že v redakci sedí i lidé, kteří neztratili schopnost kritického myšlení a objektivní žurnalistiky. Pozdravujte ty dvě kolegyně, které tu svými články tak zapáleně propagovaly "chleboráky" a "fritátu".

Hezký den! :-)

+2/0
18.3.2014 12:39

J70a49n30a 47M28e57r26o32p17e 7948229747429

No, taky chleboráky i fritáta jsou krom úchylného jména vcelku jedlé. Tady i ten článek píše, že celý recept je vtip.

0/0
18.3.2014 21:24

M73i38c79h79a97l 58K84r76e68j68č16í 1506470921363

Loupat brambory je barbarismus. Rv Právě slupka jim dodává chuť, navíc obsahuje nejvíc vitamínů. Bramboru stačí okartáčovat a opláchnout vodou.

+3/0
18.3.2014 11:53
Foto

L64u97k54á20š 95N96o80v68o81t66n10ý 6266147688538

To je ale demagogický článek. Proč by měly slupky od brambor udělat lepší službu v kompostu než v podobě smažených lupínků? Nota bene, když to ten dotyčný krájí tak, že bramboru neoškrabe, ale odkrojí i s kusem brambory?

0/0
18.3.2014 11:26
Foto

P55e68t56r 24Š60r42a21i82e10r 9843922812127

Slupky od brambor není potřeba zachraňovat. Dnes už i ve slušné restauraci dostanete brambory (nejen "americké") se slupkou a doma to tak dělám už dávno (včetně bramboráků). Slupka, pokud nevypadá hnusně, není po očištění kartáčkem nic jedovatého...:-P;-)

+1/0
18.3.2014 10:51

V80l23a95d79i64m89í67r 18F49i12b78i45g91e69r 5964231971414

Tak nejjedovatější je když je zelená, jinak nehrozí nic horšího než nedočištěná hlína.

0/0
18.3.2014 10:54

L80a17d24i22s47l93a33v 41M93i52k25a 1541349124244

Měli by udělat novou podrubriku k těmto rádoby šetřivým postupům s jidlem.....Blicí koutek.

+2/0
18.3.2014 10:47

Z78u87z68a69n29a 61V23l11a45c15h65o77v78á 8686712240

Tak pečené brambůrky i neloupané jsou dobrota, ale abych si smažila slupky, to je snad vtip? A co udělám s bramborou?;-D

0/0
18.3.2014 10:43

V69l12a53d22i74m86í67r 75F12i56b32i95g24e91r 5944771751304

No dá se z ní udělat kaše, nakrájet do polévky, opéct, udělat také lupínky atd. Možností jsou desítky.

0/0
18.3.2014 10:56

Z23u81z38a52n77a 79V66l15a78c17h80o25v54á 8726312380

No ovšem, ale v tom případě přece nebudu smažit slupky...;-D

0/0
18.3.2014 12:38

V55l52a80d89i49m90í29r 92F66i72b39i27g85e52r 5194861121574

Kdo chce 100% využití tak smaží, kdyby o tom nenapsali tak by mě to v životě nenapadlo a i přesto to zkoušet nebudu.

+1/0
18.3.2014 16:49

B54o88h84u26m33i72l54a 68M17a60j93e85r11o58v73á 4857461524

Kdo si chce zničit stoprocentně žaludek smaží

+1/0
18.3.2014 19:39

I96v84a 80M32a62k45a85l14o50v48á 1296369969930

Na jedení slupky nevidím nic špatného, již nějakou dobu (pokud nejsem brambory hodně špatné - staré) tak je pořádně omyjeme a vaříme a pak jíme se slupkou. Na takové to přípravě "brambůrků" nevidím nic špatného. Jen jako milovník smažených brambor bych škrabkou oškrábala bramboru na poloviční velikost abych toho mohla friťákem prohnat více :-D

Zbytečnost tohoto počínání je otázkou, jako zdravotní nezávadnost této stravy - ale co může být zdravého na smaženém?

+5/0
18.3.2014 10:28

M23a96r27e42k 52S39u28c17h44á80n82e68k 2971796708799

Kdyby ty brambory obíral škrabkou a ne nožem, tak má o polovinu méně odpadu. Ale chápu, že cílem byly "pořadné" slupky.

+2/0
18.3.2014 10:04

P53e10t15r66a 89N26o76v32á36k49o39v29á 7328156494808

Za a) jak jakou škrabkou, za b) i tak bych se hádala, protože to oloupal poměrně tence a za c) kdyby to bylo totálně tenké jak papír, tak z toho zase neudělá ty chipsy a vyhodí to, takže by měl odpad, který takto nemá.

+1/0
18.3.2014 10:45

J63a10n 72P14r40o41v42a17z34n89í49k 6988484920461

Olej z fritézy nevylévejte, můžete si z něj připravit chutnou kávu nebo čaj.

+13/0
18.3.2014 9:38

V42l69a94d28i30m39í14r 95Š29n94e15k 9134988986831

slyšel jsem, že to někteří spoluobčané lijí do svých starších vozů s dieselovým motorem...

Ale nevím, co je na tom pravdy....?;-D

+4/0
18.3.2014 9:47

P39a41v12l15a 97N17o65v48á 3225673978425

Bohužel je to pravda. Je to i cítit. To pak jedete za tím autem a přijdete si jak ve fastfoodu.

+3/0
18.3.2014 10:09

P98e75t76r 83V42i13n34t85r61l20í30k 3596334941

to budou spíše auta na řepku, občas to taky potkám ;-D

0/0
19.3.2014 0:53

M75o83n45i35k39a 18R35o15l20l67o45v87á 5473972766315

Manželův bratranec na to jezdil,tedy tvrdil to,ale osobně jsem ho nikdy neviděla lít olej do nádrže.Ale je fakt,že pro "vyjetej"olej z friťáku si chodil..........

+1/0
18.3.2014 10:10

J82a60n 32P96r14o29v52a21z71n98í73k 6228324280201

Diesel vydrží i benzin (v rozumném poměru), třeba i ten olej.

0/0
18.3.2014 15:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.