Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H59o28n14z31a 20F17o13r82m54a39n 3740769232459

Brambor v obchodě vybírám a neberu viditelně špatné, ale když si představím, kolik je občas potřeba oškrabat kvůli černošedým flekům pod slupkou, tak dobrou chuť. Jinak mám také dojem, že solanin se nalézá pod slupkou každé starší brambory (ten nazelenalý brambor co byl vystaven světlu ho jen obsahuje více), takže ještě jednou dobrou chuť. :-/

+1/0
21.3.2014 10:06

T47o73m29a90s 53N22o89v95o76t47n56y 3741666348649

to je zajimavý, když jsou podle těch šašků v popelnicích u hyprů takové lahůdky, tak že na pultech je takový humus....

+1/0
19.3.2014 8:56

T24o24m55á71š 86K39u73c87h66a49ř 3427211888831

Asi by bylo dobré do článku doplnit, že především u déle skladovaných brambor se pod slupkou ukládá jedovatý solanin a chaconin, které se teplotní úpravou nezničí. To je důvod, proč nové brambory klidně sníme i se slupkou, ale déle uskladněné oloupeme. Takže z nových brambor klidně, ale ze starých bych si to rozmyslel.

+2/0
19.3.2014 8:49

L85u55k71á28š 67K57r44á21l 8348431277900

Připravit chipsy ze ZBYTKŮ BRAMBOR, tomu bych rozuměl. Ale ZE SLUPEK? To opravdu nemohou myslet vážně.

0/0
19.3.2014 8:08

R63u50d66o74l45f 50R77u27b40e24š 3299145361164

Já brambory neloupu, proč si přidělávat práci? A když je slupka špatná tak ji vyhazuju protože nežeru solanin.

R^

Jen připomínám... použitý toaletní papír nevyhazujte, bude se hodit místo ubrousků v příštím dílu Zachran-odpadky.cz

+3/0
19.3.2014 3:13

T73o85m62a51s 20N10o10v21o90t90n84y 3561976758299

;-DR^

0/0
19.3.2014 8:56

P13e89t21r 54V95i75n32t30r91l14í91k 3436704531

iniciativa zachraň jídlo? a co s tím olejem v utěrce? vymačkat a zpátky nakapat do fritézy...? :-)

+1/0
19.3.2014 0:58

J70i36ř66í 91Š61v83e57h58l82a 1334264892526

Nařežeš tu utěrku a uděláš chutnou utěrkovou polévku.

+3/0
19.3.2014 1:42

O59l75i88v87e51r 11N97e37u34m17a58n40n 3400506659

Rezat se nemusi, staci ji dat na hodinku do papinaku s korenovou zeleninou  korenim. Priste jde pouzit zase, proste jako stara znama "sekyrkova".

+2/0
19.3.2014 6:14

B70e46n 27P66a39v67k30a 1637273647461

A když nemáte slupky, tak tam dejte nehty. A když nemáte ani nehty, tak si bramborové chipsy udělejte třeba z much.

Jinak mě dost překvapuje loupání brambor nožem. Slušný oddíl. Ostatní použijí škrabku.

+2/−1
18.3.2014 22:50
Foto

P91a71v53l16a 87N38o15v32á 7728540128255

Naše morče běžně konzumuje veškerý odpad z ovoce a zeleniny, který se nezpracuje. Ale bramborové slupky obchází obloukem. Asi mu vynadám že plítvá jídlem R^;-D

0/0
18.3.2014 22:31

Š41á72r25k45a 29M17a61t31y42á91š86o45v15á 1581605832399

napřed vynadejte sobě, plýtvat je správně ;-)

+1/0
19.3.2014 6:57

J22a71r33o15s19l35a82v 27P29a30r34k17i77n21s67o30n 5762357659511

ještě chybí polévka z rybích očí, kočičích pracek, psích řitních otvorů, kuřecích hlav a kloak. škoda to vyhazovat, když to může ještě posloužit.

+1/0
18.3.2014 22:21

J83i44ř19í 13Š24v59e79h65l70a 1814784532486

Čím tenčí slupky, tím lepší! Tak to čumím:)

0/0
18.3.2014 21:47

I43v41a39n 91M44a32r47e42k 6274988862

!! No už jsme tu měli "pochoutky" z kuřecích kůžiček ,teď pro změnu zase "delikatesa" z bramborových šupek které mohou být v této pozdní době díky nakličování brambor plné prudce jedovatého solaninu,čekám jen kdy se tu objeví další "specialita" vyrobená třeba  z kuřecích biskupů ! ? ! ? 8-o  ;-(  Rv !!

+1/0
18.3.2014 20:42

R36a24d63o80s29l24a37v 33K94l42a54u76d61a 5304908594552

Pečenou kuřecí kůži miluju... ale šlupky od brambor j úlet.

0/0
18.3.2014 21:09

S26i56m46o50n80a 68P44a78n37t38ů42č12k28o18v66á 3448325752103

No vidíte, sto lidí, sto chutí, já bych naopak kuřecí kůži nepozřela ani kdyby mi hrozila smrt hladem, zato brambory když mají hezkou šlupku neloupu už léta. Jen důkladně okartáčuji pod horkou vodou, vařím vcelku jen v trošce vody, nebo úplně v páře na pařáku. Takto uvařené brambory chutnají i samotné, když se z nich i se šlupkami udělá kaše, je to pochoutka pro celou rodinu. Dvanáctiletý syn už jinou kaši ani nechce jíst, při chystání rodinných oslav vždy trvá na tom, abych kaši dělala já. Podmínkou je ale opravdu hezká slupka, bez klíčků, zelených skvrn, a podobně, nejlépe z vlastní zahrádky, nebo od sedláka.

0/0
18.3.2014 21:52

T94o98m46a55s 54N55o57v15o88t64n76y 3711536728909

Tak ono asi málokdo žere kůži jen tak jak to dělá ten hňup z Novy, ale vypečená z vypečeného kuřátka k masu :-)

+1/0
19.3.2014 8:58

M25i69r62o45s54l55a29v11a 90Š85e93d30i75n33o86v42á 2397535900634

se slupkama mě napadla lakomá Barka přikládám text 

Nejlakomější držgrešle ze všech byla Barka, farářova kuchařka. To bylo každému známo. Nejenom že schraňovala šlupky od buřtů a šila z nich záclony, nejenom že se do zrcadla nepodívala, aby se neopotřebovalo, ale to byla ona, co tenkrát, když jela do Loun dostavníkem, místo jízdenky chtěla si nechat koleno vrtat, a co k tomu nedošlo jenom proto, že když kočímu to koleno ukázala, raději ji nechal jet zadarmo, než by zneuctil nebozez.

+3/−1
18.3.2014 20:37

E56l78i11š91k94a 32K62u55č24e59r66o88v39á 7369922953813

hm, dělám to sofistikovaněji. brambory, pokud mají pěknou šlupku, neloupu. upeču je i se slupkou.

+11/0
18.3.2014 20:01

V86l31a53d74i96m55i68r 59Z34a81b80l11o31u47d27i61l 6187441459680

No to je teda napad, hlavne zdravi velmi prospesny... :-/

0/0
18.3.2014 19:58

V49í31t 91N73o86v40á29k 5154905491409

nebylo by lepší, místo těchto volovin, spíše řešit pěstování plodin na paliva? Kdyby se místo řepky pěstovaly potraviny, tak budem imrvére všichni přežraný

+5/0
18.3.2014 17:33

D89a59n52i31e46l 88S58c33h41a41c69h50e81r53l 9913225482366

Nechápu jak může někoho trápit co za potraviny vyhodím, když mi je nekupoval...:-)

0/0
18.3.2014 15:52

V30l90a56d37i21m46í98r 61F11i19b24i49g54e43r 5414491201714

Oni myslí na to že by se tím mohli nakrmit hladovějící žijící v prostředí kde se může hospodařit celoročně, ale neuživí je to.

+1/0
18.3.2014 17:05

D93a94n25i29e84l 22S36c38h79a80c20h29e94r27l 9793775692576

Aha :-) tak až hladovějicí v prostředí, kde se může hospodařit celoročně budou  zajímat moje problémy s naplněním lednice, tak ať mi dají vědět...:-)

0/0
18.3.2014 17:09

P83e62t47r 16D32o84k87t49o18r 6916861358189

Pane redaktore, syrové šupky z brambor vám slepice žrát nebudou, pokud teda myslíte kura domácího;-) Slepicím se to musí uvařit a nejlépe smíchat se šrotem:-)

+7/0
18.3.2014 14:11

V41í43t 29N27o52v21á11k 5154445101829

slepice je sežerou syrové bez problémů

+3/−1
18.3.2014 17:30

B65o27h50u80m23i95l 68S75t72e83j65s56k33a87l 4726397403456

Když jsou týden vyhladovělé tak sežerou i syrové, jinak ani náhodou.

+2/0
18.3.2014 19:20

J13a43r50o53s71l77a85v75a 10N37o66v68á 5518487618640

Naše slepice mají velký travnatý výběh, celý den hrabou a zobou, přesto se po syrových bramborových slupkách mohou utlouct! A to dostávají krmení 2x denně. Ony jsou ale zvyklé, že co před nimi neuteče, je jedlé. Takže nám taky baští slimáky. :-)

+1/0
18.3.2014 19:54

T49o14m43á17š 35L21u33d20v61í33k 5740858953396

První článek zde, který se týká této "iniciativy" a zároveň se snaží být objektivní. Nelze si nepovšimnout, že se od těch minulých liší především ve dvou aspektech: 1. z kuchyně zmizel ušmudlaný doktor filozofie, 2. článek psal někdo jiný.

Marku, díky Vám! I když mne článek nepřesvědčil k tomu, abych rval slupky z brambor do fritézy (nemám doma fritézu), dokázal jste alespoň to, že v redakci sedí i lidé, kteří neztratili schopnost kritického myšlení a objektivní žurnalistiky. Pozdravujte ty dvě kolegyně, které tu svými články tak zapáleně propagovaly "chleboráky" a "fritátu".

Hezký den! :-)

+2/0
18.3.2014 12:39

J79a80n69a 69M40e65r41o21p54e 7728949477959

No, taky chleboráky i fritáta jsou krom úchylného jména vcelku jedlé. Tady i ten článek píše, že celý recept je vtip.

0/0
18.3.2014 21:24

M41i19c14h42a26l 94K67r47e67j95č33í 1206910201403

Loupat brambory je barbarismus. Rv Právě slupka jim dodává chuť, navíc obsahuje nejvíc vitamínů. Bramboru stačí okartáčovat a opláchnout vodou.

+3/0
18.3.2014 11:53
Foto

L91u48k13á98š 78N69o56v84o97t80n18ý 6946337388588

To je ale demagogický článek. Proč by měly slupky od brambor udělat lepší službu v kompostu než v podobě smažených lupínků? Nota bene, když to ten dotyčný krájí tak, že bramboru neoškrabe, ale odkrojí i s kusem brambory?

0/0
18.3.2014 11:26
Foto

P70e21t86r 24Š91r11a56i90e57r 9903372912217

Slupky od brambor není potřeba zachraňovat. Dnes už i ve slušné restauraci dostanete brambory (nejen "americké") se slupkou a doma to tak dělám už dávno (včetně bramboráků). Slupka, pokud nevypadá hnusně, není po očištění kartáčkem nic jedovatého...:-P;-)

+1/0
18.3.2014 10:51

V84l46a59d48i55m11í29r 16F69i94b67i35g83e33r 5164601181984

Tak nejjedovatější je když je zelená, jinak nehrozí nic horšího než nedočištěná hlína.

0/0
18.3.2014 10:54

L44a19d18i34s21l32a76v 28M38i44k56a 1541189514774

Měli by udělat novou podrubriku k těmto rádoby šetřivým postupům s jidlem.....Blicí koutek.

+2/0
18.3.2014 10:47

Z44u10z60a31n69a 49V32l18a52c11h26o29v87á 8176772500

Tak pečené brambůrky i neloupané jsou dobrota, ale abych si smažila slupky, to je snad vtip? A co udělám s bramborou?;-D

0/0
18.3.2014 10:43

V39l49a91d91i81m13í59r 34F36i70b36i71g84e58r 5244851261574

No dá se z ní udělat kaše, nakrájet do polévky, opéct, udělat také lupínky atd. Možností jsou desítky.

0/0
18.3.2014 10:56

Z48u32z54a38n47a 58V22l10a65c33h93o13v87á 8206602920

No ovšem, ale v tom případě přece nebudu smažit slupky...;-D

0/0
18.3.2014 12:38

V27l15a26d59i94m41í50r 35F94i97b22i59g32e92r 5854401121404

Kdo chce 100% využití tak smaží, kdyby o tom nenapsali tak by mě to v životě nenapadlo a i přesto to zkoušet nebudu.

+1/0
18.3.2014 16:49

B67o54h94u10m11i42l78a 81M46a35j39e33r82o26v20á 4907411194

Kdo si chce zničit stoprocentně žaludek smaží

+1/0
18.3.2014 19:39

I69v65a 61M17a80k29a43l49o46v62á 1766729469630

Na jedení slupky nevidím nic špatného, již nějakou dobu (pokud nejsem brambory hodně špatné - staré) tak je pořádně omyjeme a vaříme a pak jíme se slupkou. Na takové to přípravě "brambůrků" nevidím nic špatného. Jen jako milovník smažených brambor bych škrabkou oškrábala bramboru na poloviční velikost abych toho mohla friťákem prohnat více :-D

Zbytečnost tohoto počínání je otázkou, jako zdravotní nezávadnost této stravy - ale co může být zdravého na smaženém?

+5/0
18.3.2014 10:28

M10a56r51e16k 97S26u13c83h79á23n94e25k 2941706258959

Kdyby ty brambory obíral škrabkou a ne nožem, tak má o polovinu méně odpadu. Ale chápu, že cílem byly "pořadné" slupky.

+2/0
18.3.2014 10:04

P48e41t60r76a 69N46o78v60á73k75o66v61á 7948266144728

Za a) jak jakou škrabkou, za b) i tak bych se hádala, protože to oloupal poměrně tence a za c) kdyby to bylo totálně tenké jak papír, tak z toho zase neudělá ty chipsy a vyhodí to, takže by měl odpad, který takto nemá.

+1/0
18.3.2014 10:45

J87a75n 33P35r73o14v91a25z16n85í85k 6478214650331

Olej z fritézy nevylévejte, můžete si z něj připravit chutnou kávu nebo čaj.

+13/0
18.3.2014 9:38

V72l33a49d23i45m21í69r 93Š63n77e90k 9424328596511

slyšel jsem, že to někteří spoluobčané lijí do svých starších vozů s dieselovým motorem...

Ale nevím, co je na tom pravdy....?;-D

+4/0
18.3.2014 9:47

P87a62v18l31a 37N29o47v89á 3325443488455

Bohužel je to pravda. Je to i cítit. To pak jedete za tím autem a přijdete si jak ve fastfoodu.

+3/0
18.3.2014 10:09

P70e83t59r 40V48i18n52t93r38l55í13k 3686614271

to budou spíše auta na řepku, občas to taky potkám ;-D

0/0
19.3.2014 0:53

M80o69n56i81k71a 69R65o63l97l32o39v89á 5383132356425

Manželův bratranec na to jezdil,tedy tvrdil to,ale osobně jsem ho nikdy neviděla lít olej do nádrže.Ale je fakt,že pro "vyjetej"olej z friťáku si chodil..........

+1/0
18.3.2014 10:10

J27a77n 95P74r98o19v13a47z51n33í79k 6648224410581

Diesel vydrží i benzin (v rozumném poměru), třeba i ten olej.

0/0
18.3.2014 15:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.