Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H81o95n97z90a 76F35o35r36m74a24n 3420449752109

Brambor v obchodě vybírám a neberu viditelně špatné, ale když si představím, kolik je občas potřeba oškrabat kvůli černošedým flekům pod slupkou, tak dobrou chuť. Jinak mám také dojem, že solanin se nalézá pod slupkou každé starší brambory (ten nazelenalý brambor co byl vystaven světlu ho jen obsahuje více), takže ještě jednou dobrou chuť. :-/

+1/0
21.3.2014 10:06

T24o95m28a64s 69N37o96v42o85t85n68y 3921936418429

to je zajimavý, když jsou podle těch šašků v popelnicích u hyprů takové lahůdky, tak že na pultech je takový humus....

+1/0
19.3.2014 8:56

T55o34m15á47š 62K95u48c74h68a30ř 3617441518531

Asi by bylo dobré do článku doplnit, že především u déle skladovaných brambor se pod slupkou ukládá jedovatý solanin a chaconin, které se teplotní úpravou nezničí. To je důvod, proč nové brambory klidně sníme i se slupkou, ale déle uskladněné oloupeme. Takže z nových brambor klidně, ale ze starých bych si to rozmyslel.

+2/0
19.3.2014 8:49

L32u35k74á18š 19K13r84á91l 8558821577650

Připravit chipsy ze ZBYTKŮ BRAMBOR, tomu bych rozuměl. Ale ZE SLUPEK? To opravdu nemohou myslet vážně.

0/0
19.3.2014 8:08

R49u20d21o31l82f 41R93u92b29e88š 3379965231144

Já brambory neloupu, proč si přidělávat práci? A když je slupka špatná tak ji vyhazuju protože nežeru solanin.

R^

Jen připomínám... použitý toaletní papír nevyhazujte, bude se hodit místo ubrousků v příštím dílu Zachran-odpadky.cz

+3/0
19.3.2014 3:13

T75o30m58a43s 18N91o55v88o63t60n93y 3841836388579

;-DR^

0/0
19.3.2014 8:56

P63e78t31r 88V95i56n38t63r46l46í30k 3506574341

iniciativa zachraň jídlo? a co s tím olejem v utěrce? vymačkat a zpátky nakapat do fritézy...? :-)

+1/0
19.3.2014 0:58

J42i97ř76í 94Š15v36e63h42l21a 1734654202596

Nařežeš tu utěrku a uděláš chutnou utěrkovou polévku.

+3/0
19.3.2014 1:42

O56l60i37v97e56r 65N45e64u19m15a18n26n 3570476669

Rezat se nemusi, staci ji dat na hodinku do papinaku s korenovou zeleninou  korenim. Priste jde pouzit zase, proste jako stara znama "sekyrkova".

+2/0
19.3.2014 6:14

B21e96n 87P50a97v63k30a 1617273887781

A když nemáte slupky, tak tam dejte nehty. A když nemáte ani nehty, tak si bramborové chipsy udělejte třeba z much.

Jinak mě dost překvapuje loupání brambor nožem. Slušný oddíl. Ostatní použijí škrabku.

+2/−1
18.3.2014 22:50
Foto

P11a93v30l67a 56N33o85v95á 7808120198485

Naše morče běžně konzumuje veškerý odpad z ovoce a zeleniny, který se nezpracuje. Ale bramborové slupky obchází obloukem. Asi mu vynadám že plítvá jídlem R^;-D

0/0
18.3.2014 22:31

Š72á84r21k68a 32M91a67t77y57á88š96o31v24á 1851245212959

napřed vynadejte sobě, plýtvat je správně ;-)

+1/0
19.3.2014 6:57

J35a97r20o18s77l63a51v 43P51a57r84k40i60n65s63o12n 5572247659851

ještě chybí polévka z rybích očí, kočičích pracek, psích řitních otvorů, kuřecích hlav a kloak. škoda to vyhazovat, když to může ještě posloužit.

+1/0
18.3.2014 22:21

J94i96ř68í 58Š20v30e21h96l98a 1524704192736

Čím tenčí slupky, tím lepší! Tak to čumím:)

0/0
18.3.2014 21:47

I10v55a14n 98M39a94r30e69k 6344808442

!! No už jsme tu měli "pochoutky" z kuřecích kůžiček ,teď pro změnu zase "delikatesa" z bramborových šupek které mohou být v této pozdní době díky nakličování brambor plné prudce jedovatého solaninu,čekám jen kdy se tu objeví další "specialita" vyrobená třeba  z kuřecích biskupů ! ? ! ? 8-o  ;-(  Rv !!

+1/0
18.3.2014 20:42

R82a47d95o33s42l29a65v 70K57l35a11u37d38a 5614968564512

Pečenou kuřecí kůži miluju... ale šlupky od brambor j úlet.

0/0
18.3.2014 21:09

S54i44m97o86n74a 65P60a19n59t12ů28č29k44o25v69á 3268345742723

No vidíte, sto lidí, sto chutí, já bych naopak kuřecí kůži nepozřela ani kdyby mi hrozila smrt hladem, zato brambory když mají hezkou šlupku neloupu už léta. Jen důkladně okartáčuji pod horkou vodou, vařím vcelku jen v trošce vody, nebo úplně v páře na pařáku. Takto uvařené brambory chutnají i samotné, když se z nich i se šlupkami udělá kaše, je to pochoutka pro celou rodinu. Dvanáctiletý syn už jinou kaši ani nechce jíst, při chystání rodinných oslav vždy trvá na tom, abych kaši dělala já. Podmínkou je ale opravdu hezká slupka, bez klíčků, zelených skvrn, a podobně, nejlépe z vlastní zahrádky, nebo od sedláka.

0/0
18.3.2014 21:52

T34o87m63a79s 86N98o60v48o98t27n75y 3461416488779

Tak ono asi málokdo žere kůži jen tak jak to dělá ten hňup z Novy, ale vypečená z vypečeného kuřátka k masu :-)

+1/0
19.3.2014 8:58

M25i89r81o56s18l81a45v23a 82Š26e47d51i22n19o40v21á 2137855340324

se slupkama mě napadla lakomá Barka přikládám text 

Nejlakomější držgrešle ze všech byla Barka, farářova kuchařka. To bylo každému známo. Nejenom že schraňovala šlupky od buřtů a šila z nich záclony, nejenom že se do zrcadla nepodívala, aby se neopotřebovalo, ale to byla ona, co tenkrát, když jela do Loun dostavníkem, místo jízdenky chtěla si nechat koleno vrtat, a co k tomu nedošlo jenom proto, že když kočímu to koleno ukázala, raději ji nechal jet zadarmo, než by zneuctil nebozez.

+3/−1
18.3.2014 20:37

E63l89i63š21k86a 24K27u61č91e83r64o85v80á 7669102783433

hm, dělám to sofistikovaněji. brambory, pokud mají pěknou šlupku, neloupu. upeču je i se slupkou.

+11/0
18.3.2014 20:01

V77l66a89d87i74m80i63r 49Z57a47b38l67o16u71d60i16l 6257241349360

No to je teda napad, hlavne zdravi velmi prospesny... :-/

0/0
18.3.2014 19:58

V70í68t 92N63o83v30á97k 5604605701559

nebylo by lepší, místo těchto volovin, spíše řešit pěstování plodin na paliva? Kdyby se místo řepky pěstovaly potraviny, tak budem imrvére všichni přežraný

+5/0
18.3.2014 17:33

D19a61n76i35e29l 43S43c87h19a10c71h39e75r88l 9923845212146

Nechápu jak může někoho trápit co za potraviny vyhodím, když mi je nekupoval...:-)

0/0
18.3.2014 15:52

V78l64a51d74i52m72í18r 72F35i14b53i81g13e87r 5864901281154

Oni myslí na to že by se tím mohli nakrmit hladovějící žijící v prostředí kde se může hospodařit celoročně, ale neuživí je to.

+1/0
18.3.2014 17:05

D39a46n40i71e81l 35S25c35h98a39c26h74e89r45l 9863555812156

Aha :-) tak až hladovějicí v prostředí, kde se může hospodařit celoročně budou  zajímat moje problémy s naplněním lednice, tak ať mi dají vědět...:-)

0/0
18.3.2014 17:09

P14e44t18r 14D26o56k18t39o44r 6366961828529

Pane redaktore, syrové šupky z brambor vám slepice žrát nebudou, pokud teda myslíte kura domácího;-) Slepicím se to musí uvařit a nejlépe smíchat se šrotem:-)

+7/0
18.3.2014 14:11

V84í70t 86N55o74v73á16k 5814255581269

slepice je sežerou syrové bez problémů

+3/−1
18.3.2014 17:30

B72o78h56u60m23i18l 94S56t15e80j86s82k95a34l 4296837633526

Když jsou týden vyhladovělé tak sežerou i syrové, jinak ani náhodou.

+2/0
18.3.2014 19:20

J88a38r25o86s41l14a12v88a 21N80o74v32á 5878847918400

Naše slepice mají velký travnatý výběh, celý den hrabou a zobou, přesto se po syrových bramborových slupkách mohou utlouct! A to dostávají krmení 2x denně. Ony jsou ale zvyklé, že co před nimi neuteče, je jedlé. Takže nám taky baští slimáky. :-)

+1/0
18.3.2014 19:54

T47o10m56á25š 35L41u49d77v70í96k 5860898303546

První článek zde, který se týká této "iniciativy" a zároveň se snaží být objektivní. Nelze si nepovšimnout, že se od těch minulých liší především ve dvou aspektech: 1. z kuchyně zmizel ušmudlaný doktor filozofie, 2. článek psal někdo jiný.

Marku, díky Vám! I když mne článek nepřesvědčil k tomu, abych rval slupky z brambor do fritézy (nemám doma fritézu), dokázal jste alespoň to, že v redakci sedí i lidé, kteří neztratili schopnost kritického myšlení a objektivní žurnalistiky. Pozdravujte ty dvě kolegyně, které tu svými články tak zapáleně propagovaly "chleboráky" a "fritátu".

Hezký den! :-)

+2/0
18.3.2014 12:39

J89a51n39a 33M69e86r56o90p24e 7568209287829

No, taky chleboráky i fritáta jsou krom úchylného jména vcelku jedlé. Tady i ten článek píše, že celý recept je vtip.

0/0
18.3.2014 21:24

M75i39c57h98a96l 14K92r80e83j17č36í 1646560881473

Loupat brambory je barbarismus. Rv Právě slupka jim dodává chuť, navíc obsahuje nejvíc vitamínů. Bramboru stačí okartáčovat a opláchnout vodou.

+3/0
18.3.2014 11:53
Foto

L25u44k27á21š 68N66o89v33o92t63n25ý 6156837558848

To je ale demagogický článek. Proč by měly slupky od brambor udělat lepší službu v kompostu než v podobě smažených lupínků? Nota bene, když to ten dotyčný krájí tak, že bramboru neoškrabe, ale odkrojí i s kusem brambory?

0/0
18.3.2014 11:26
Foto

P10e14t17r 58Š73r47a23i96e88r 9853362722167

Slupky od brambor není potřeba zachraňovat. Dnes už i ve slušné restauraci dostanete brambory (nejen "americké") se slupkou a doma to tak dělám už dávno (včetně bramboráků). Slupka, pokud nevypadá hnusně, není po očištění kartáčkem nic jedovatého...:-P;-)

+1/0
18.3.2014 10:51

V44l13a68d22i96m19í75r 79F39i98b59i26g84e16r 5644451811984

Tak nejjedovatější je když je zelená, jinak nehrozí nic horšího než nedočištěná hlína.

0/0
18.3.2014 10:54

L19a35d97i17s31l57a97v 25M98i12k46a 1371359414924

Měli by udělat novou podrubriku k těmto rádoby šetřivým postupům s jidlem.....Blicí koutek.

+2/0
18.3.2014 10:47

Z83u87z89a94n12a 17V73l79a15c69h15o57v41á 8886402570

Tak pečené brambůrky i neloupané jsou dobrota, ale abych si smažila slupky, to je snad vtip? A co udělám s bramborou?;-D

0/0
18.3.2014 10:43

V61l16a86d27i47m18í36r 80F20i23b81i19g72e42r 5114721271324

No dá se z ní udělat kaše, nakrájet do polévky, opéct, udělat také lupínky atd. Možností jsou desítky.

0/0
18.3.2014 10:56

Z10u27z74a49n78a 90V45l54a92c46h26o10v65á 8366682530

No ovšem, ale v tom případě přece nebudu smažit slupky...;-D

0/0
18.3.2014 12:38

V84l30a47d24i54m75í61r 18F83i88b35i64g16e71r 5684411391194

Kdo chce 100% využití tak smaží, kdyby o tom nenapsali tak by mě to v životě nenapadlo a i přesto to zkoušet nebudu.

+1/0
18.3.2014 16:49

B87o23h82u21m37i94l81a 91M24a89j63e20r56o54v50á 4287561794

Kdo si chce zničit stoprocentně žaludek smaží

+1/0
18.3.2014 19:39

I34v13a 77M34a65k65a65l89o65v79á 1486309769830

Na jedení slupky nevidím nic špatného, již nějakou dobu (pokud nejsem brambory hodně špatné - staré) tak je pořádně omyjeme a vaříme a pak jíme se slupkou. Na takové to přípravě "brambůrků" nevidím nic špatného. Jen jako milovník smažených brambor bych škrabkou oškrábala bramboru na poloviční velikost abych toho mohla friťákem prohnat více :-D

Zbytečnost tohoto počínání je otázkou, jako zdravotní nezávadnost této stravy - ale co může být zdravého na smaženém?

+5/0
18.3.2014 10:28

M69a56r48e55k 70S72u92c52h41á61n60e70k 2541726418799

Kdyby ty brambory obíral škrabkou a ne nožem, tak má o polovinu méně odpadu. Ale chápu, že cílem byly "pořadné" slupky.

+2/0
18.3.2014 10:04

P23e87t25r88a 16N35o40v62á56k27o55v47á 7388116534938

Za a) jak jakou škrabkou, za b) i tak bych se hádala, protože to oloupal poměrně tence a za c) kdyby to bylo totálně tenké jak papír, tak z toho zase neudělá ty chipsy a vyhodí to, takže by měl odpad, který takto nemá.

+1/0
18.3.2014 10:45

J22a79n 50P10r16o94v57a82z85n81í70k 6258724940211

Olej z fritézy nevylévejte, můžete si z něj připravit chutnou kávu nebo čaj.

+13/0
18.3.2014 9:38

V91l58a85d65i59m15í87r 76Š44n26e84k 9974528276551

slyšel jsem, že to někteří spoluobčané lijí do svých starších vozů s dieselovým motorem...

Ale nevím, co je na tom pravdy....?;-D

+4/0
18.3.2014 9:47

P23a40v17l66a 58N73o32v41á 3725283398415

Bohužel je to pravda. Je to i cítit. To pak jedete za tím autem a přijdete si jak ve fastfoodu.

+3/0
18.3.2014 10:09

P12e34t63r 24V89i61n16t63r88l52í44k 3926874331

to budou spíše auta na řepku, občas to taky potkám ;-D

0/0
19.3.2014 0:53

M12o15n82i30k95a 14R65o40l67l40o17v16á 5453462686265

Manželův bratranec na to jezdil,tedy tvrdil to,ale osobně jsem ho nikdy neviděla lít olej do nádrže.Ale je fakt,že pro "vyjetej"olej z friťáku si chodil..........

+1/0
18.3.2014 10:10

J22a47n 30P72r85o52v79a11z94n46í46k 6638664700951

Diesel vydrží i benzin (v rozumném poměru), třeba i ten olej.

0/0
18.3.2014 15:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.