Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L50u96d83v49í68k 66G36a79j84d45o19š27í23k 2455623884842

> A. Doskočilová, A. Nová

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že portaviny z mirovlnky jsou nějaké závadné. Spíš jde o to, že způsob jak se potraviny zahřívají je pro to čeho chceme dosáhnout velmi nešťastný. Od doby vynálezu mikrovlnky se vlastně stále řeší, jak odstranit nebo aspoň zmírnit všechny nectnosti, nevýhody a problémy které při tomto způsobu tepelné přípravy vznikají.

Proto tvrdím, že mikrovlny jsou výhodné pouze pro ohřev (do 50° C) již hotových jídel. Ve všech ostatních případech včetně vaření převažují nevýhody nad výhodami, takže nemá moc smysl tento způsob přípravy využívat. S nástupem indukcí pak padla i poslední výhoda - úspora energie.

0/0
16.7.2014 10:59

M23i54l31o34š 12K82o13v29a87č 7165378356750

toto je ješte náročnejší jako klasické zavarování

+3/0
16.7.2014 10:58

K85a65r77o57l77i64n13a 76B54a66d97i71n59o27v39á 8429661671295

není nad klasicky zavarovaci hrnec a s teplomerem...:-)

+6/0
15.7.2014 20:54

P10a88v29e77l 92F58o61l90t55á24n 4920802694

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je zkvašení a následné vypálení.

Výsledek skvost.  :-)

(doporučuje 11 z deseti doktorů)

+12/0
15.7.2014 19:18

A12u36g66u54s24t 45F90o95r89m22á62n37e90k 6905449240826

Tomu se říká, využívat moderní technologii za každou cenu. Zavařujeme podstatně jednodušeji a bez cukru.

0/0
15.7.2014 17:19

P29a98v85e59l 41S26o33b74o31t43k84a 5820424

Mikrovlnku NEBRAT!!!!

A nepište mi tu že nemám pravdu, dokud si neuděláte tento velmi jednoduchý experiment:

Vezměte porcelánový hrnek (nebo jakýkoli, sklo,...), do něj nalejte vodu a vložte syrové vejce. Podle množství vody nastavte výkon a nechte motat cca 10 - 20 minut... zkrátka aby bylo na tvrdo. Nezoufejte když se netrefíte na poprvé, jen bacha pokud to přeženete s výkonem, pak vejce pukne a zasviní (nebo zničí) vám mikrovlnku. Tak hezky piánko.

No a pokud se vám podaří trefit to vajíčko na tvrdo...., tak vidíte - ouha - JE CELÉ ČERNÉ. Ano,toto dělají mikrovlny i přes vrstvu vody s bílkovinami. Takže pokud někdo neradi přepálené tuky a smažené, věřte, že z mikrovlnky jich dostáváte opravdu hodně.

+2/−6
15.7.2014 14:08

P74e27t10r 52K57o23v35a43ř51í53k 1141903189977

Co má zavařování ovoce (tj. cukry) společného s bílkovinami, ba dokonce s přepálenými tuky? 8-o

+2/0
15.7.2014 14:19

L84u62d19v39í62k 15G95a81j75d56o94š79í92k 2805703804702

Samozřejmě to společného nemá NIC.

Nicméně na tom že mikrovlnka se používá pouze na ohřívání a nikoliv na vaření to nic nemění.

0/−1
15.7.2014 14:28

P72e94t46r 64K48o11v56a48ř89í19k 1901213119117

Jste rozhodl vy? Přečtěte si návod. ;-)

+1/−1
15.7.2014 14:32

A95l32e86n70a 68D34o60s19k36o47č93i34l29o81v75á 7520624482144

Nemáte pravdu, v mikrovlnce lze i vařit. :-)

0/0
15.7.2014 14:34

L88u65d89v60í58k 93G52a27j28d61o14š10í59k 2875853364552

Jistě že lze.

Není ale v podstatě žádný rozumná důvod proč byste to měla dělat, pokud tedy není mikrovlnka jediný spotřebič na tepelnou přípravu pokrmů který máte. :-)

0/0
15.7.2014 17:41

A41l71e44n42a 75D47o75s64k87o95č48i18l43o11v53á 7110594512164

Mám mikrovlnku s funkcemi na vaření, pečení, zapékání, pečení pizzy a grilování. Tak oni ti pitomci to tam asi dali z frajeřiny, že? :-):-):-);-D

+5/−1
15.7.2014 18:27

S52t14a68n19i63s34l11a30v50a 20Z48a91p57l46e42t75a24l72o49v10a 6686509529248

nee oni jsou velmi chytří a tak tam samozřejmě dávají informace které potřebují aby se TO dobře prodávalo ...:-)

+1/0
15.7.2014 19:37

A92n98d25r67e19a 97N56o54v29á 8754711306395

v mikrovlnce se musíte naučit vařit. Je to uplně jiné vaření. Chvíli zabere než odhadnete časy, výkony, přikrytí. Ale když se to naučíte, je to fajn vaření.

+1/−1
15.7.2014 20:24

S50t93a31n37i55s27l27a55v29a 33Z44a93p11l83e59t16a37l23o53v87a 6106109659778

ale pořád není jasné jestli je to "jiné kmitání" vhodné pro zažívací ústrojí, je překvapivě mnoho lidí, kterým takto upravené potraviny nedělají dobře

a jaký má vliv dlouhodobé používání na zdraví je problém stejně jako u mobilů - studie jsou, ale moc se nezveřejňují přestože jsou velmi zajímavé

0/−3
15.7.2014 21:38

A56n11d73r48e27a 62N17o52v20á 8474681546315

nikdo nikdy neprokázal, že by pokrmy z mw trouby škodily zdraví nebo, že by jídlo z nich bylo "jiné" než jídlo ohřáté klasickým způsobem.

+2/0
15.7.2014 21:48

S54t49a26n17i29s90l24a65v60a 80Z83a13p65l28e75t16a52l82o48v29a 6826199929208

jj nikdo nikdy neprokázal že škodlivé nejsou ...

0/0
15.7.2014 21:50

A73n44d80r64e89a 72N56o44v42á 8984171316385

existuje i vyjádření WHO o zdravotní nezávadnosti. Nevím, jak jinak byste chtěla dokázat něco, co není.

+3/0
15.7.2014 21:51

S32t49a28n80i74s90l82a97v42a 74Z78a67p33l37e38t75a43l56o19v67a 6616269569448

např:

Vynález mikrovlnné trouby a její masové přijetí populací se překrývá s nástupem obezity v rozvinutých zemích světa. Nejen, že mikrovlnka učinila pohodlnějším jíst více obezitu podporujících jídel, ale také ničila většinu nutričního obsahu těchto jídel, takže někteří spotřebitelé byli v trvalém stavu podvýživy a přejídání se. Jinými slovy, lidé jí příliš mnoho kalorií, ale ne dostatek skutečných živin. Na této skutečnosti se podílí i mikrovlnné trouby. Výsledkem je samozřejmě to, co vidíme dnes: epidemická výskyt cukrovky, rakoviny, srdečních nemocí, deprese, selhávání ledvin, nemoci jater,

0/−4
15.7.2014 22:22

S78t32a61n73i62s73l42a78v56a 34Z76a90p64l31e50t43a23l52o50v16a 6526889559258

WHO občas své názory opravuje ....;-)

0/0
15.7.2014 22:23

P46a76v80e81l 60O85d59r10a86z54i27l 6114579147500

Korelace nemusí nutně kauzální. Prostě lidi začali po válce víc papati.

+3/0
16.7.2014 0:26

P17a97v86e13l 12F86o93l61t90á15n 4130242714

Nezaměňujte prosím koincidenci s příčinnou souvislostí.

Domnívám se že rozežranost je věcí svobodné vůle a ne zaviněna mikrovlnkou.

+2/0
16.7.2014 1:37

S70t40a97n11i50s78l22a75v23a 42Z90a12p16l75e43t60a79l42o45v35a 6486489299588

Mikrovlnka nefunguje, jak tvrdí reklama, jen tak mimochodem. Činí vaše jídlo horkým. Ale mechanismus, kterým je teplo vytvářeno, způsobuje vnitřní poškození jemných molekulárních struktur vitaminů a fytoživin. Minerály jsou nicméně celkem nezasaženy, takže stále dostáváte v ozářené potravě nějaký hořčík, vápník a zinek, stejně jako v neozářené potravě, ale veledůležité vitaminy B, anthokyaniny, flavonoidy a další nutriční prvky jsou mikrovlnami snadno zničeny.

+1/−4
15.7.2014 22:24

S36t63a20n43i62s19l21a29v87a 57Z58a18p41l51e86t25a23l48o11v31a 6536529319538

http://www.uspesna-lecba.cz/news/skodlivost-mikrovlnnych-trub/

0/0
15.7.2014 22:25

A57l36e51n66a 82D65o44s16k30o63č48i41l67o91v86á 7650824812694

"Mike Adams říká" - to je vskutku důvěryhodný zdroj... ;-D

+1/0
15.7.2014 22:50

S64t88a27n46i41s41l24a80v95a 26Z74a10p10l21e52t59a95l73o14v98a 6336189269508

ale ono jich je víc ... ale nemám tolik času na vyhledávání a ani potřebu Vás přesvědčovat

zkuste to sama - jestli ovšem máte zájem dozvědět se i jiné názory než "WHO" a výrobců mw ;-)

0/−2
16.7.2014 0:18

P48a63v30e41l 40O77d45r41a36z15i89l 6224429557540

Názorů různých pomatenců najdete spoustu. Když se pak třeba zamyslíte, tak třeba zjistíte, že flavonoidy se rozkládají při každém vaření, zatímco vitamíny B řady se zachovávají lépe právě při mikrovlnném vaření (http://pubget.com/paper/pgtmp_1e1a620e656af26af2fb51f3458ba772/the-effect-of-microwave-heating-on-retention-of-some-b-vitamins)

Divný, co?

+2/0
16.7.2014 0:43

A49l18e64n44a 93D76o14s51k67o62č92i63l57o66v41á 7310114672854

Přesně. Ovšem pro někoho je obtížné je zamyslet se. :-) Jednodušší je bezmyšlenkovitě papouškovat neověřené žvásty.

+2/0
16.7.2014 8:02

L15u63d94v81í54k 90G36a61j66d54o66š13í51k 2415393194312

To ale není mikrovlnka, ale kombinovaná trouba s mikrovlnami. :-)

Jistě negrilujete pomocí mikrovln.

0/0
16.7.2014 10:15

P29a65v58e86l 55S10o72b74o98t55k44a 5720504

Myslíte, že když vidíte co udělala mikrovlnka s vejcem ale nevidíte že se něco podobného stalo s jablkem tak je vše ok? 

Že když ohříváte nebo vaříte je v tom rozdíl?

Zkuste si dát to vejce do mikrovlnky a pak mi tu napište, jestli pořád ještě doma mikrovlníte.

+1/−4
15.7.2014 14:51

P98e35t27r 60K10o63v23a55ř96í88k 1371733629207

Vaření ve skořápce: základem úspěchu je nízký výkon – cca 300 wattů a miska s vodou. Do té položte vajíčko tak, aby bylo zcela potopené. Vařte čtyři minuty natvrdo – třeba vyzkoušet, každá mikrovlnka vaří trochu jinak. Některé bude stačit 3,5 minuty, jiná se snadno dostane až k pěti. Vajíčka nevyndávejte hned, ale nechte je v mikrovlnce ještě 2 minuty dojít.

Pokud budete vajíčko smažit na pánvi, taky vám zčerná. Vařené ve vroucí vodě dosáhne max. 100°C, takže se spálit nemůže.

+6/0
15.7.2014 14:59

O38n53d70ř43e90j 17S54t75a10r94o20c16h 5170603182134

Pomóc, mikrovlnný satan na nás doráží ze všech stran!

+4/0
15.7.2014 14:23

P90a10v44e16l 53S12o88b94o44t49k80a 5570654

Klídek, uvědomte si, že v konečném důsledku jsou mikrovlnky společnosti velmi prospěšné, protože čím nižšího věku se dožijete, tím méně budete čerpat zdravotní péči a penzi.

+4/−1
15.7.2014 14:53

A55l29e43n83a 65D81o66s53k79o43č77i39l91o28v65á 7510964712224

Máte odkaz na nějaký seriózní výzkum škodlivosti mikrovlnného záření? Pokud ne, je vaše tvrzení na úrovni "9 blabla z 10 nedoporučuje vařit v MT" :-)

+2/0
15.7.2014 14:59

P20e89t45r 35H83e66l74l88e71r 5233766444864

Tak mikrovlnné záření je velice škodlivé, pokud ho budete pouštět na sebe! ;-D

0/0
15.7.2014 18:11

A21l90e44n23a 53D62o37s26k40o73č98i81l77o64v56á 7400754832534

To půjde asi těžko, jsem docela velká holka :-):-):-);-)

0/0
15.7.2014 18:29

P13e55t72r 98S79v40o70b69o87d46a 9783423877984

kolega kdysi dělal pokus - převařená voda na sporáku a "převařená" voda z mikrovlnky... vychladnout a zalévat tím kytky... :-) uvidíte :-)

0/0
15.7.2014 20:01

A64l85e39n90a 49D20o32s72k40o41č35i88l94o17v81á 7310844252494

http://ceskapozice.lidovky.cz/uz-je-to-tu-zase-mikrovlnka-pry-zabiji-vodu-fkk-/tema.aspx?c=A130908_222837_pozice_135467

0/0
15.7.2014 20:07

P77a63v56e49l 30O55d75r73a29z48i27l 6754869687890

Milé, ale já jsem poněkud alergický na vyjádření typu "mikrovlny mohou vodu jen ohřát, fyziká zná jen teplo."

Ne, že by to třeba neplatilo v tomto případě, ale proto, že někdo považuje dnešní stav fyziky za nějak směrodatný, což zřejmě považovala spousta "odborníků" dávno před objevem jaderné energie a podobných záležitostí.

0/0
16.7.2014 0:49

S38t53a33n66i45s52l28a24v60a 64Z26a58p55l55e30t20a81l32o91v66a 6526889229208

:-) ale zrovna tak to lze říct naopak !!

máte nějaký seriozní výzkum že mikrovlny neškodí ?

samozřejmě nemyslím od výrobců mikrovlnek;-)

0/0
15.7.2014 19:35

P51a31v44e45l 14O49d12r80a65z37i71l 6394139707630

Je to prosté: pokud vám takový výzkum chybí ke spokojenému užívání MWO, tak ji nepoužívejte. Pokud chcete přesvědčovat ostatní, že je MWO nebezpečná, tak budete něco muset prokázat vy.

MWO je nebezpečná především proto, že nešika v ní snadno udělá víc škody, než v kastrolu s vodou na sporáku.

+2/0
16.7.2014 0:46

R84o61m15a10n 93Č10e45c92h50u37r80a 6732859747589

Tebe minula fyzika ale dost velkým obloukem... ;-D

+2/0
15.7.2014 20:39

P48a16v19e86l 62O94d49r46a58z33i92l 6854549837900

Dělal jsem v mikrovlnné troubě řadu vajec, a černé nebylo žádné. A to i bez vody. Váš pokus je nemyslný už jenom proto, že po ohřátí vody na 100°C rozhodně nepotřebujete 20 minut na vaření vejce natvrdo.

+1/0
16.7.2014 0:29

L44u57d76v31í97k 65G17a94j70d82o70š57í57k 2705553114942

Paní redaktorce bych doporučil ještě jednodušší postup:

Naplňte sklenice čím chcete, zavíčkujte je kovovými víčky a dejte do mikrovlnky na plný výkon. Bude stačit tak maximálně na minutu.

Lepší zavařeninu jste v životě nejedla. Navíc to má tu výhodu, že sklenice nemusíte před použitím otvírat. Dokonce možná nebudete muset otvírat ani mikrovlnku...

+4/−2
15.7.2014 14:02

L71u77d74v76í89k 66G22a40j91d75o59š26í12k 2645863264292

"Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru..."

To je lež a naprostý nesmysl, protože nejšetrnější způsob konzervace ovoce je sušení kdy navíc nemusíte přidávat cukr vůbec žádný.

S takovou větou na úvod jsem dál vážně už nečetl. :-/

+5/0
15.7.2014 13:46

P38e24t65r 90J14e75l77í58n60e26k 9178924535733

Takové sušené jahody...

+2/0
15.7.2014 15:21

M79i58c25h95a87l 71R60e52j81z26e15k 5946117305781

O hodne jsi prisel, pokuds je nezkusil. Je to to nejlepsi co jsem jedl. Samozrejme kompotovani je absolutne nejmin setrne az po suseni a mrazeni.

0/0
15.7.2014 15:37

P50e53t55r 91H66e65l79l33e46r 5213606664824

Já třeba sušený ovoce nesnáším kompletně.

0/0
15.7.2014 18:12

J46a91n41a 80N75o79v71á53k51o21v14á 7987240429238

To jste ještě nejedl? Jsou výborné.

0/0
15.7.2014 17:30

M45a21r62t31i31n66a 93T59r37o69j16a62n29o90v42á 5593958395

Nějak mi uniká výhoda toho, matlat se s tím nadvakrát a zejména jahody týrat zbytečným vařením v mikrovlnce..

Dle receptu získáte skleničku rozvařených nesladkých jahod (ovšem za dvojnásobné množství práce a času, to je velká výhoda...) a nikoliv jahodový kompot.

+9/0
15.7.2014 12:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.