Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L16u52d59v17í26k 96G15a98j66d43o22š24í69k 2825323314522

> A. Doskočilová, A. Nová

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že portaviny z mirovlnky jsou nějaké závadné. Spíš jde o to, že způsob jak se potraviny zahřívají je pro to čeho chceme dosáhnout velmi nešťastný. Od doby vynálezu mikrovlnky se vlastně stále řeší, jak odstranit nebo aspoň zmírnit všechny nectnosti, nevýhody a problémy které při tomto způsobu tepelné přípravy vznikají.

Proto tvrdím, že mikrovlny jsou výhodné pouze pro ohřev (do 50° C) již hotových jídel. Ve všech ostatních případech včetně vaření převažují nevýhody nad výhodami, takže nemá moc smysl tento způsob přípravy využívat. S nástupem indukcí pak padla i poslední výhoda - úspora energie.

0/0
16.7.2014 10:59

M15i81l38o28š 28K36o25v62a62č 7115728356520

toto je ješte náročnejší jako klasické zavarování

+3/0
16.7.2014 10:58

K89a55r53o40l67i42n83a 42B63a26d24i69n59o55v31á 8229441681375

není nad klasicky zavarovaci hrnec a s teplomerem...:-)

+6/0
15.7.2014 20:54

P87a82v94e19l 91F51o87l25t44á53n 4630942414

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je zkvašení a následné vypálení.

Výsledek skvost.  :-)

(doporučuje 11 z deseti doktorů)

+12/0
15.7.2014 19:18

A73u23g52u66s69t 39F24o88r46m20á50n64e24k 6575689800936

Tomu se říká, využívat moderní technologii za každou cenu. Zavařujeme podstatně jednodušeji a bez cukru.

0/0
15.7.2014 17:19

P49a28v42e44l 47S69o94b45o60t88k79a 5260484

Mikrovlnku NEBRAT!!!!

A nepište mi tu že nemám pravdu, dokud si neuděláte tento velmi jednoduchý experiment:

Vezměte porcelánový hrnek (nebo jakýkoli, sklo,...), do něj nalejte vodu a vložte syrové vejce. Podle množství vody nastavte výkon a nechte motat cca 10 - 20 minut... zkrátka aby bylo na tvrdo. Nezoufejte když se netrefíte na poprvé, jen bacha pokud to přeženete s výkonem, pak vejce pukne a zasviní (nebo zničí) vám mikrovlnku. Tak hezky piánko.

No a pokud se vám podaří trefit to vajíčko na tvrdo...., tak vidíte - ouha - JE CELÉ ČERNÉ. Ano,toto dělají mikrovlny i přes vrstvu vody s bílkovinami. Takže pokud někdo neradi přepálené tuky a smažené, věřte, že z mikrovlnky jich dostáváte opravdu hodně.

+2/−6
15.7.2014 14:08

P87e98t30r 81K95o45v12a63ř51í15k 1531473509717

Co má zavařování ovoce (tj. cukry) společného s bílkovinami, ba dokonce s přepálenými tuky? 8-o

+2/0
15.7.2014 14:19

L53u54d77v92í29k 44G50a13j44d62o96š35í52k 2575313194492

Samozřejmě to společného nemá NIC.

Nicméně na tom že mikrovlnka se používá pouze na ohřívání a nikoliv na vaření to nic nemění.

0/−1
15.7.2014 14:28

P44e72t97r 32K50o43v41a61ř32í77k 1391973239887

Jste rozhodl vy? Přečtěte si návod. ;-)

+1/−1
15.7.2014 14:32

A95l95e96n50a 90D81o94s59k81o97č83i64l67o84v69á 7910534422424

Nemáte pravdu, v mikrovlnce lze i vařit. :-)

0/0
15.7.2014 14:34

L64u18d74v52í49k 12G20a46j41d95o65š20í15k 2315733104392

Jistě že lze.

Není ale v podstatě žádný rozumná důvod proč byste to měla dělat, pokud tedy není mikrovlnka jediný spotřebič na tepelnou přípravu pokrmů který máte. :-)

0/0
15.7.2014 17:41

A55l17e40n36a 54D83o89s98k47o85č75i55l90o40v33á 7960644582794

Mám mikrovlnku s funkcemi na vaření, pečení, zapékání, pečení pizzy a grilování. Tak oni ti pitomci to tam asi dali z frajeřiny, že? :-):-):-);-D

+5/−1
15.7.2014 18:27

S31t53a56n47i79s45l62a63v25a 86Z77a42p93l84e40t46a46l12o16v19a 6336839529128

nee oni jsou velmi chytří a tak tam samozřejmě dávají informace které potřebují aby se TO dobře prodávalo ...:-)

+1/0
15.7.2014 19:37

A26n44d89r50e65a 41N23o49v72á 8924771846975

v mikrovlnce se musíte naučit vařit. Je to uplně jiné vaření. Chvíli zabere než odhadnete časy, výkony, přikrytí. Ale když se to naučíte, je to fajn vaření.

+1/−1
15.7.2014 20:24

S68t59a89n90i30s74l21a68v53a 80Z70a59p93l86e94t58a48l56o47v10a 6546319459548

ale pořád není jasné jestli je to "jiné kmitání" vhodné pro zažívací ústrojí, je překvapivě mnoho lidí, kterým takto upravené potraviny nedělají dobře

a jaký má vliv dlouhodobé používání na zdraví je problém stejně jako u mobilů - studie jsou, ale moc se nezveřejňují přestože jsou velmi zajímavé

0/−3
15.7.2014 21:38

A22n97d82r72e38a 69N11o16v54á 8474761516255

nikdo nikdy neprokázal, že by pokrmy z mw trouby škodily zdraví nebo, že by jídlo z nich bylo "jiné" než jídlo ohřáté klasickým způsobem.

+2/0
15.7.2014 21:48

S28t13a18n41i42s71l62a29v89a 70Z54a28p90l33e46t40a84l53o47v23a 6446779319918

jj nikdo nikdy neprokázal že škodlivé nejsou ...

0/0
15.7.2014 21:50

A64n15d55r19e52a 42N30o52v38á 8684221586825

existuje i vyjádření WHO o zdravotní nezávadnosti. Nevím, jak jinak byste chtěla dokázat něco, co není.

+3/0
15.7.2014 21:51

S35t32a36n37i53s46l45a63v74a 69Z93a39p38l79e49t80a26l92o11v87a 6816639839258

např:

Vynález mikrovlnné trouby a její masové přijetí populací se překrývá s nástupem obezity v rozvinutých zemích světa. Nejen, že mikrovlnka učinila pohodlnějším jíst více obezitu podporujících jídel, ale také ničila většinu nutričního obsahu těchto jídel, takže někteří spotřebitelé byli v trvalém stavu podvýživy a přejídání se. Jinými slovy, lidé jí příliš mnoho kalorií, ale ne dostatek skutečných živin. Na této skutečnosti se podílí i mikrovlnné trouby. Výsledkem je samozřejmě to, co vidíme dnes: epidemická výskyt cukrovky, rakoviny, srdečních nemocí, deprese, selhávání ledvin, nemoci jater,

0/−4
15.7.2014 22:22

S44t75a57n13i92s12l25a40v87a 39Z18a55p94l63e93t92a47l25o88v44a 6616799249628

WHO občas své názory opravuje ....;-)

0/0
15.7.2014 22:23

P79a71v21e75l 20O69d10r71a47z21i92l 6774889427700

Korelace nemusí nutně kauzální. Prostě lidi začali po válce víc papati.

+3/0
16.7.2014 0:26

P71a53v62e51l 97F70o93l85t61á98n 4170502654

Nezaměňujte prosím koincidenci s příčinnou souvislostí.

Domnívám se že rozežranost je věcí svobodné vůle a ne zaviněna mikrovlnkou.

+2/0
16.7.2014 1:37

S73t49a63n64i61s94l32a31v89a 49Z30a27p39l46e17t82a70l25o14v15a 6546279909978

Mikrovlnka nefunguje, jak tvrdí reklama, jen tak mimochodem. Činí vaše jídlo horkým. Ale mechanismus, kterým je teplo vytvářeno, způsobuje vnitřní poškození jemných molekulárních struktur vitaminů a fytoživin. Minerály jsou nicméně celkem nezasaženy, takže stále dostáváte v ozářené potravě nějaký hořčík, vápník a zinek, stejně jako v neozářené potravě, ale veledůležité vitaminy B, anthokyaniny, flavonoidy a další nutriční prvky jsou mikrovlnami snadno zničeny.

+1/−4
15.7.2014 22:24

S38t26a90n85i84s58l76a12v29a 43Z96a97p57l38e26t93a19l48o80v14a 6426339689338

http://www.uspesna-lecba.cz/news/skodlivost-mikrovlnnych-trub/

0/0
15.7.2014 22:25

A85l12e90n82a 13D45o21s56k57o64č35i45l13o45v45á 7400724272974

"Mike Adams říká" - to je vskutku důvěryhodný zdroj... ;-D

+1/0
15.7.2014 22:50

S94t49a19n35i41s98l19a94v15a 45Z86a65p14l57e66t10a82l67o92v98a 6826329499498

ale ono jich je víc ... ale nemám tolik času na vyhledávání a ani potřebu Vás přesvědčovat

zkuste to sama - jestli ovšem máte zájem dozvědět se i jiné názory než "WHO" a výrobců mw ;-)

0/−2
16.7.2014 0:18

P91a12v80e89l 73O13d50r40a24z35i72l 6834769767580

Názorů různých pomatenců najdete spoustu. Když se pak třeba zamyslíte, tak třeba zjistíte, že flavonoidy se rozkládají při každém vaření, zatímco vitamíny B řady se zachovávají lépe právě při mikrovlnném vaření (http://pubget.com/paper/pgtmp_1e1a620e656af26af2fb51f3458ba772/the-effect-of-microwave-heating-on-retention-of-some-b-vitamins)

Divný, co?

+2/0
16.7.2014 0:43

A83l92e50n15a 21D70o98s31k87o46č45i62l72o78v28á 7240714102684

Přesně. Ovšem pro někoho je obtížné je zamyslet se. :-) Jednodušší je bezmyšlenkovitě papouškovat neověřené žvásty.

+2/0
16.7.2014 8:02

L42u39d28v29í31k 12G94a55j50d78o83š82í33k 2165183194152

To ale není mikrovlnka, ale kombinovaná trouba s mikrovlnami. :-)

Jistě negrilujete pomocí mikrovln.

0/0
16.7.2014 10:15

P42a26v38e78l 92S80o91b52o37t49k76a 5610954

Myslíte, že když vidíte co udělala mikrovlnka s vejcem ale nevidíte že se něco podobného stalo s jablkem tak je vše ok? 

Že když ohříváte nebo vaříte je v tom rozdíl?

Zkuste si dát to vejce do mikrovlnky a pak mi tu napište, jestli pořád ještě doma mikrovlníte.

+1/−4
15.7.2014 14:51

P21e10t83r 17K43o29v65a73ř28í13k 1261253579517

Vaření ve skořápce: základem úspěchu je nízký výkon – cca 300 wattů a miska s vodou. Do té položte vajíčko tak, aby bylo zcela potopené. Vařte čtyři minuty natvrdo – třeba vyzkoušet, každá mikrovlnka vaří trochu jinak. Některé bude stačit 3,5 minuty, jiná se snadno dostane až k pěti. Vajíčka nevyndávejte hned, ale nechte je v mikrovlnce ještě 2 minuty dojít.

Pokud budete vajíčko smažit na pánvi, taky vám zčerná. Vařené ve vroucí vodě dosáhne max. 100°C, takže se spálit nemůže.

+6/0
15.7.2014 14:59

O13n63d21ř56e63j 68S22t80a55r71o89c49h 5570353752924

Pomóc, mikrovlnný satan na nás doráží ze všech stran!

+4/0
15.7.2014 14:23

P61a27v92e54l 66S82o98b25o71t88k53a 5410234

Klídek, uvědomte si, že v konečném důsledku jsou mikrovlnky společnosti velmi prospěšné, protože čím nižšího věku se dožijete, tím méně budete čerpat zdravotní péči a penzi.

+4/−1
15.7.2014 14:53

A38l88e88n26a 92D23o91s82k39o54č21i27l92o70v39á 7960354512984

Máte odkaz na nějaký seriózní výzkum škodlivosti mikrovlnného záření? Pokud ne, je vaše tvrzení na úrovni "9 blabla z 10 nedoporučuje vařit v MT" :-)

+2/0
15.7.2014 14:59

P12e84t30r 64H95e83l74l25e79r 5673426594364

Tak mikrovlnné záření je velice škodlivé, pokud ho budete pouštět na sebe! ;-D

0/0
15.7.2014 18:11

A15l29e46n86a 76D67o14s10k70o37č37i86l97o78v28á 7230444862704

To půjde asi těžko, jsem docela velká holka :-):-):-);-)

0/0
15.7.2014 18:29

P22e40t41r 53S67v34o30b19o48d76a 9133713227614

kolega kdysi dělal pokus - převařená voda na sporáku a "převařená" voda z mikrovlnky... vychladnout a zalévat tím kytky... :-) uvidíte :-)

0/0
15.7.2014 20:01

A89l87e51n92a 20D58o82s94k30o41č56i91l77o96v15á 7550114452794

http://ceskapozice.lidovky.cz/uz-je-to-tu-zase-mikrovlnka-pry-zabiji-vodu-fkk-/tema.aspx?c=A130908_222837_pozice_135467

0/0
15.7.2014 20:07

P70a47v95e72l 74O77d61r55a58z65i33l 6674649257340

Milé, ale já jsem poněkud alergický na vyjádření typu "mikrovlny mohou vodu jen ohřát, fyziká zná jen teplo."

Ne, že by to třeba neplatilo v tomto případě, ale proto, že někdo považuje dnešní stav fyziky za nějak směrodatný, což zřejmě považovala spousta "odborníků" dávno před objevem jaderné energie a podobných záležitostí.

0/0
16.7.2014 0:49

S17t90a76n29i34s38l87a27v19a 10Z95a74p56l32e13t91a74l66o91v50a 6246939249758

:-) ale zrovna tak to lze říct naopak !!

máte nějaký seriozní výzkum že mikrovlny neškodí ?

samozřejmě nemyslím od výrobců mikrovlnek;-)

0/0
15.7.2014 19:35

P25a57v12e33l 39O96d72r91a76z52i88l 6244789817210

Je to prosté: pokud vám takový výzkum chybí ke spokojenému užívání MWO, tak ji nepoužívejte. Pokud chcete přesvědčovat ostatní, že je MWO nebezpečná, tak budete něco muset prokázat vy.

MWO je nebezpečná především proto, že nešika v ní snadno udělá víc škody, než v kastrolu s vodou na sporáku.

+2/0
16.7.2014 0:46

R51o81m29a85n 71Č78e12c15h33u54r72a 6582109727739

Tebe minula fyzika ale dost velkým obloukem... ;-D

+2/0
15.7.2014 20:39

P20a23v75e10l 14O75d35r63a87z22i37l 6144979137420

Dělal jsem v mikrovlnné troubě řadu vajec, a černé nebylo žádné. A to i bez vody. Váš pokus je nemyslný už jenom proto, že po ohřátí vody na 100°C rozhodně nepotřebujete 20 minut na vaření vejce natvrdo.

+1/0
16.7.2014 0:29

L88u22d92v55í50k 67G93a18j52d95o22š51í78k 2785653474712

Paní redaktorce bych doporučil ještě jednodušší postup:

Naplňte sklenice čím chcete, zavíčkujte je kovovými víčky a dejte do mikrovlnky na plný výkon. Bude stačit tak maximálně na minutu.

Lepší zavařeninu jste v životě nejedla. Navíc to má tu výhodu, že sklenice nemusíte před použitím otvírat. Dokonce možná nebudete muset otvírat ani mikrovlnku...

+4/−2
15.7.2014 14:02

L28u12d42v75í47k 78G76a44j25d28o41š72í44k 2745133124892

"Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru..."

To je lež a naprostý nesmysl, protože nejšetrnější způsob konzervace ovoce je sušení kdy navíc nemusíte přidávat cukr vůbec žádný.

S takovou větou na úvod jsem dál vážně už nečetl. :-/

+5/0
15.7.2014 13:46

P64e60t65r 53J32e15l25í15n33e13k 9908334565843

Takové sušené jahody...

+2/0
15.7.2014 15:21

M31i73c64h84a94l 70R66e51j43z25e21k 5346497615441

O hodne jsi prisel, pokuds je nezkusil. Je to to nejlepsi co jsem jedl. Samozrejme kompotovani je absolutne nejmin setrne az po suseni a mrazeni.

0/0
15.7.2014 15:37

P17e31t18r 49H87e23l14l81e27r 5953966264694

Já třeba sušený ovoce nesnáším kompletně.

0/0
15.7.2014 18:12

J24a74n85a 20N68o42v19á97k78o88v18á 7407330239278

To jste ještě nejedl? Jsou výborné.

0/0
15.7.2014 17:30

M50a42r96t65i63n70a 25T80r81o82j68a71n27o91v47á 5883978545

Nějak mi uniká výhoda toho, matlat se s tím nadvakrát a zejména jahody týrat zbytečným vařením v mikrovlnce..

Dle receptu získáte skleničku rozvařených nesladkých jahod (ovšem za dvojnásobné množství práce a času, to je velká výhoda...) a nikoliv jahodový kompot.

+9/0
15.7.2014 12:04





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.