Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L84u23d77v69í24k 62G36a12j29d16o92š55í20k 2715123634312

> A. Doskočilová, A. Nová

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že portaviny z mirovlnky jsou nějaké závadné. Spíš jde o to, že způsob jak se potraviny zahřívají je pro to čeho chceme dosáhnout velmi nešťastný. Od doby vynálezu mikrovlnky se vlastně stále řeší, jak odstranit nebo aspoň zmírnit všechny nectnosti, nevýhody a problémy které při tomto způsobu tepelné přípravy vznikají.

Proto tvrdím, že mikrovlny jsou výhodné pouze pro ohřev (do 50° C) již hotových jídel. Ve všech ostatních případech včetně vaření převažují nevýhody nad výhodami, takže nemá moc smysl tento způsob přípravy využívat. S nástupem indukcí pak padla i poslední výhoda - úspora energie.

0/0
16.7.2014 10:59

M81i96l52o77š 47K12o97v93a76č 7715618696290

toto je ješte náročnejší jako klasické zavarování

+3/0
16.7.2014 10:58

K35a56r63o93l80i74n88a 89B48a10d47i84n62o35v60á 8569201811455

není nad klasicky zavarovaci hrnec a s teplomerem...:-)

+6/0
15.7.2014 20:54

P50a61v52e95l 29F77o12l26t35á91n 4750602384

Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je zkvašení a následné vypálení.

Výsledek skvost.  :-)

(doporučuje 11 z deseti doktorů)

+12/0
15.7.2014 19:18

A18u52g44u41s84t 90F45o54r10m36á10n31e62k 6865979120606

Tomu se říká, využívat moderní technologii za každou cenu. Zavařujeme podstatně jednodušeji a bez cukru.

0/0
15.7.2014 17:19

P18a24v45e10l 23S19o52b21o23t42k38a 5780694

Mikrovlnku NEBRAT!!!!

A nepište mi tu že nemám pravdu, dokud si neuděláte tento velmi jednoduchý experiment:

Vezměte porcelánový hrnek (nebo jakýkoli, sklo,...), do něj nalejte vodu a vložte syrové vejce. Podle množství vody nastavte výkon a nechte motat cca 10 - 20 minut... zkrátka aby bylo na tvrdo. Nezoufejte když se netrefíte na poprvé, jen bacha pokud to přeženete s výkonem, pak vejce pukne a zasviní (nebo zničí) vám mikrovlnku. Tak hezky piánko.

No a pokud se vám podaří trefit to vajíčko na tvrdo...., tak vidíte - ouha - JE CELÉ ČERNÉ. Ano,toto dělají mikrovlny i přes vrstvu vody s bílkovinami. Takže pokud někdo neradi přepálené tuky a smažené, věřte, že z mikrovlnky jich dostáváte opravdu hodně.

+2/−6
15.7.2014 14:08

P21e46t82r 21K92o86v74a31ř48í66k 1461133649697

Co má zavařování ovoce (tj. cukry) společného s bílkovinami, ba dokonce s přepálenými tuky? 8-o

+2/0
15.7.2014 14:19

L16u51d29v51í11k 93G71a14j76d58o77š98í38k 2985403714812

Samozřejmě to společného nemá NIC.

Nicméně na tom že mikrovlnka se používá pouze na ohřívání a nikoliv na vaření to nic nemění.

0/−1
15.7.2014 14:28

P91e43t85r 93K71o52v92a74ř61í28k 1481253369707

Jste rozhodl vy? Přečtěte si návod. ;-)

+1/−1
15.7.2014 14:32

A78l73e51n16a 18D57o71s31k37o50č69i45l88o49v87á 7190254532494

Nemáte pravdu, v mikrovlnce lze i vařit. :-)

0/0
15.7.2014 14:34

L38u47d71v92í86k 23G18a42j56d38o50š78í39k 2255403384832

Jistě že lze.

Není ale v podstatě žádný rozumná důvod proč byste to měla dělat, pokud tedy není mikrovlnka jediný spotřebič na tepelnou přípravu pokrmů který máte. :-)

0/0
15.7.2014 17:41

A11l38e61n97a 40D85o34s38k31o49č25i52l14o26v38á 7980364272544

Mám mikrovlnku s funkcemi na vaření, pečení, zapékání, pečení pizzy a grilování. Tak oni ti pitomci to tam asi dali z frajeřiny, že? :-):-):-);-D

+5/−1
15.7.2014 18:27

S34t34a22n68i46s63l84a17v29a 18Z22a16p48l70e58t92a83l24o64v37a 6186199949558

nee oni jsou velmi chytří a tak tam samozřejmě dávají informace které potřebují aby se TO dobře prodávalo ...:-)

+1/0
15.7.2014 19:37

A37n82d13r35e87a 34N35o34v98á 8124391566825

v mikrovlnce se musíte naučit vařit. Je to uplně jiné vaření. Chvíli zabere než odhadnete časy, výkony, přikrytí. Ale když se to naučíte, je to fajn vaření.

+1/−1
15.7.2014 20:24

S82t37a72n28i27s87l73a46v42a 95Z44a91p20l89e38t77a34l70o19v68a 6836599369688

ale pořád není jasné jestli je to "jiné kmitání" vhodné pro zažívací ústrojí, je překvapivě mnoho lidí, kterým takto upravené potraviny nedělají dobře

a jaký má vliv dlouhodobé používání na zdraví je problém stejně jako u mobilů - studie jsou, ale moc se nezveřejňují přestože jsou velmi zajímavé

0/−3
15.7.2014 21:38

A38n79d45r14e86a 27N23o44v34á 8934811846185

nikdo nikdy neprokázal, že by pokrmy z mw trouby škodily zdraví nebo, že by jídlo z nich bylo "jiné" než jídlo ohřáté klasickým způsobem.

+2/0
15.7.2014 21:48

S54t35a81n31i37s19l94a39v88a 55Z38a90p42l88e22t11a78l58o22v27a 6136439679618

jj nikdo nikdy neprokázal že škodlivé nejsou ...

0/0
15.7.2014 21:50

A14n17d61r60e39a 14N91o75v92á 8534391886345

existuje i vyjádření WHO o zdravotní nezávadnosti. Nevím, jak jinak byste chtěla dokázat něco, co není.

+3/0
15.7.2014 21:51

S60t39a34n53i46s10l69a50v74a 96Z70a84p52l91e15t68a83l38o95v22a 6646289929518

např:

Vynález mikrovlnné trouby a její masové přijetí populací se překrývá s nástupem obezity v rozvinutých zemích světa. Nejen, že mikrovlnka učinila pohodlnějším jíst více obezitu podporujících jídel, ale také ničila většinu nutričního obsahu těchto jídel, takže někteří spotřebitelé byli v trvalém stavu podvýživy a přejídání se. Jinými slovy, lidé jí příliš mnoho kalorií, ale ne dostatek skutečných živin. Na této skutečnosti se podílí i mikrovlnné trouby. Výsledkem je samozřejmě to, co vidíme dnes: epidemická výskyt cukrovky, rakoviny, srdečních nemocí, deprese, selhávání ledvin, nemoci jater,

0/−4
15.7.2014 22:22

S42t34a80n92i77s61l37a95v45a 17Z34a28p33l92e52t14a43l17o67v16a 6916199649168

WHO občas své názory opravuje ....;-)

0/0
15.7.2014 22:23

P31a90v50e61l 34O29d49r31a43z21i88l 6284179287170

Korelace nemusí nutně kauzální. Prostě lidi začali po válce víc papati.

+3/0
16.7.2014 0:26

P49a26v76e16l 90F63o19l33t76á13n 4760882704

Nezaměňujte prosím koincidenci s příčinnou souvislostí.

Domnívám se že rozežranost je věcí svobodné vůle a ne zaviněna mikrovlnkou.

+2/0
16.7.2014 1:37

S74t87a18n35i66s73l11a67v95a 30Z73a54p65l72e93t14a52l30o70v32a 6286489989728

Mikrovlnka nefunguje, jak tvrdí reklama, jen tak mimochodem. Činí vaše jídlo horkým. Ale mechanismus, kterým je teplo vytvářeno, způsobuje vnitřní poškození jemných molekulárních struktur vitaminů a fytoživin. Minerály jsou nicméně celkem nezasaženy, takže stále dostáváte v ozářené potravě nějaký hořčík, vápník a zinek, stejně jako v neozářené potravě, ale veledůležité vitaminy B, anthokyaniny, flavonoidy a další nutriční prvky jsou mikrovlnami snadno zničeny.

+1/−4
15.7.2014 22:24

S12t24a89n53i83s59l96a25v94a 72Z27a65p31l27e52t28a20l81o82v51a 6756489939438

http://www.uspesna-lecba.cz/news/skodlivost-mikrovlnnych-trub/

0/0
15.7.2014 22:25

A44l78e20n40a 82D84o27s54k27o85č17i27l74o37v65á 7800394292694

"Mike Adams říká" - to je vskutku důvěryhodný zdroj... ;-D

+1/0
15.7.2014 22:50

S16t75a77n18i79s12l15a10v10a 94Z80a62p29l41e48t77a45l64o62v79a 6266619869828

ale ono jich je víc ... ale nemám tolik času na vyhledávání a ani potřebu Vás přesvědčovat

zkuste to sama - jestli ovšem máte zájem dozvědět se i jiné názory než "WHO" a výrobců mw ;-)

0/−2
16.7.2014 0:18

P45a10v97e11l 34O74d64r76a47z82i23l 6134249187140

Názorů různých pomatenců najdete spoustu. Když se pak třeba zamyslíte, tak třeba zjistíte, že flavonoidy se rozkládají při každém vaření, zatímco vitamíny B řady se zachovávají lépe právě při mikrovlnném vaření (http://pubget.com/paper/pgtmp_1e1a620e656af26af2fb51f3458ba772/the-effect-of-microwave-heating-on-retention-of-some-b-vitamins)

Divný, co?

+2/0
16.7.2014 0:43

A63l14e76n46a 51D21o84s17k32o92č73i45l49o90v51á 7340504222974

Přesně. Ovšem pro někoho je obtížné je zamyslet se. :-) Jednodušší je bezmyšlenkovitě papouškovat neověřené žvásty.

+2/0
16.7.2014 8:02

L91u28d25v31í64k 98G95a78j38d54o75š71í40k 2625513584652

To ale není mikrovlnka, ale kombinovaná trouba s mikrovlnami. :-)

Jistě negrilujete pomocí mikrovln.

0/0
16.7.2014 10:15

P17a56v33e77l 68S62o55b88o48t67k41a 5820724

Myslíte, že když vidíte co udělala mikrovlnka s vejcem ale nevidíte že se něco podobného stalo s jablkem tak je vše ok? 

Že když ohříváte nebo vaříte je v tom rozdíl?

Zkuste si dát to vejce do mikrovlnky a pak mi tu napište, jestli pořád ještě doma mikrovlníte.

+1/−4
15.7.2014 14:51

P46e72t22r 72K83o62v50a16ř83í28k 1361893309177

Vaření ve skořápce: základem úspěchu je nízký výkon – cca 300 wattů a miska s vodou. Do té položte vajíčko tak, aby bylo zcela potopené. Vařte čtyři minuty natvrdo – třeba vyzkoušet, každá mikrovlnka vaří trochu jinak. Některé bude stačit 3,5 minuty, jiná se snadno dostane až k pěti. Vajíčka nevyndávejte hned, ale nechte je v mikrovlnce ještě 2 minuty dojít.

Pokud budete vajíčko smažit na pánvi, taky vám zčerná. Vařené ve vroucí vodě dosáhne max. 100°C, takže se spálit nemůže.

+6/0
15.7.2014 14:59

O35n24d45ř90e72j 29S21t71a98r62o41c83h 5710903532944

Pomóc, mikrovlnný satan na nás doráží ze všech stran!

+4/0
15.7.2014 14:23

P46a49v89e88l 85S43o87b66o26t77k46a 5920324

Klídek, uvědomte si, že v konečném důsledku jsou mikrovlnky společnosti velmi prospěšné, protože čím nižšího věku se dožijete, tím méně budete čerpat zdravotní péči a penzi.

+4/−1
15.7.2014 14:53

A92l81e71n83a 44D29o98s28k59o16č68i37l54o10v92á 7600224632864

Máte odkaz na nějaký seriózní výzkum škodlivosti mikrovlnného záření? Pokud ne, je vaše tvrzení na úrovni "9 blabla z 10 nedoporučuje vařit v MT" :-)

+2/0
15.7.2014 14:59

P73e98t55r 44H45e34l70l85e33r 5553146384404

Tak mikrovlnné záření je velice škodlivé, pokud ho budete pouštět na sebe! ;-D

0/0
15.7.2014 18:11

A53l55e30n26a 48D61o77s19k80o20č11i30l89o70v35á 7370294382704

To půjde asi těžko, jsem docela velká holka :-):-):-);-)

0/0
15.7.2014 18:29

P77e52t41r 20S39v93o97b84o87d83a 9623923887304

kolega kdysi dělal pokus - převařená voda na sporáku a "převařená" voda z mikrovlnky... vychladnout a zalévat tím kytky... :-) uvidíte :-)

0/0
15.7.2014 20:01

A81l49e70n62a 17D66o42s70k34o47č77i35l64o24v68á 7640434832774

http://ceskapozice.lidovky.cz/uz-je-to-tu-zase-mikrovlnka-pry-zabiji-vodu-fkk-/tema.aspx?c=A130908_222837_pozice_135467

0/0
15.7.2014 20:07

P11a21v24e83l 51O73d17r51a48z24i82l 6354239457370

Milé, ale já jsem poněkud alergický na vyjádření typu "mikrovlny mohou vodu jen ohřát, fyziká zná jen teplo."

Ne, že by to třeba neplatilo v tomto případě, ale proto, že někdo považuje dnešní stav fyziky za nějak směrodatný, což zřejmě považovala spousta "odborníků" dávno před objevem jaderné energie a podobných záležitostí.

0/0
16.7.2014 0:49

S76t46a17n83i56s31l17a89v33a 52Z95a33p72l46e20t58a97l78o30v64a 6116969709698

:-) ale zrovna tak to lze říct naopak !!

máte nějaký seriozní výzkum že mikrovlny neškodí ?

samozřejmě nemyslím od výrobců mikrovlnek;-)

0/0
15.7.2014 19:35

P51a91v82e89l 95O26d95r39a20z80i88l 6554299157160

Je to prosté: pokud vám takový výzkum chybí ke spokojenému užívání MWO, tak ji nepoužívejte. Pokud chcete přesvědčovat ostatní, že je MWO nebezpečná, tak budete něco muset prokázat vy.

MWO je nebezpečná především proto, že nešika v ní snadno udělá víc škody, než v kastrolu s vodou na sporáku.

+2/0
16.7.2014 0:46

R41o92m36a67n 62Č44e83c82h97u51r89a 6202879127869

Tebe minula fyzika ale dost velkým obloukem... ;-D

+2/0
15.7.2014 20:39

P38a97v25e52l 82O58d59r47a47z41i69l 6154369557500

Dělal jsem v mikrovlnné troubě řadu vajec, a černé nebylo žádné. A to i bez vody. Váš pokus je nemyslný už jenom proto, že po ohřátí vody na 100°C rozhodně nepotřebujete 20 minut na vaření vejce natvrdo.

+1/0
16.7.2014 0:29

L79u47d26v89í74k 44G94a89j38d75o24š34í30k 2555223434962

Paní redaktorce bych doporučil ještě jednodušší postup:

Naplňte sklenice čím chcete, zavíčkujte je kovovými víčky a dejte do mikrovlnky na plný výkon. Bude stačit tak maximálně na minutu.

Lepší zavařeninu jste v životě nejedla. Navíc to má tu výhodu, že sklenice nemusíte před použitím otvírat. Dokonce možná nebudete muset otvírat ani mikrovlnku...

+4/−2
15.7.2014 14:02

L86u30d70v10í52k 42G75a18j25d49o53š18í12k 2965453514372

"Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru..."

To je lež a naprostý nesmysl, protože nejšetrnější způsob konzervace ovoce je sušení kdy navíc nemusíte přidávat cukr vůbec žádný.

S takovou větou na úvod jsem dál vážně už nečetl. :-/

+5/0
15.7.2014 13:46

P46e62t63r 47J32e48l21í18n50e17k 9868674305703

Takové sušené jahody...

+2/0
15.7.2014 15:21

M33i17c49h59a24l 22R52e92j27z55e88k 5316127285811

O hodne jsi prisel, pokuds je nezkusil. Je to to nejlepsi co jsem jedl. Samozrejme kompotovani je absolutne nejmin setrne az po suseni a mrazeni.

0/0
15.7.2014 15:37

P23e35t70r 25H27e57l76l90e68r 5493666164614

Já třeba sušený ovoce nesnáším kompletně.

0/0
15.7.2014 18:12

J92a64n98a 74N42o66v49á80k36o21v43á 7877860489518

To jste ještě nejedl? Jsou výborné.

0/0
15.7.2014 17:30

M94a38r31t65i28n28a 14T67r85o17j44a62n91o31v11á 5463308825

Nějak mi uniká výhoda toho, matlat se s tím nadvakrát a zejména jahody týrat zbytečným vařením v mikrovlnce..

Dle receptu získáte skleničku rozvařených nesladkých jahod (ovšem za dvojnásobné množství práce a času, to je velká výhoda...) a nikoliv jahodový kompot.

+9/0
15.7.2014 12:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.