Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J78a18k20u30b 86F69e59i61f21a24r 7689749396319

Kečup jsem před mnoha lety úplně odstranil z jídelníčku a vůbec mi nechybí, při vaření jsem ho ostatně nepoužíval nikdy.

+1/0
23.7.2014 22:11

M12i98l26o67š 35K23o83v90a53č 7395428936700

já to už roky nedelám ,nejsou nikde prozrála rajčata a vy tady vyjedete s plechovkou ,tam snad nebudou ty holandské bledule,kdo to zaručí,když vozila strana bulharská rajčata ,to byla báseň

+1/0
23.7.2014 21:44

D12a76v79i53d 53F34i24x90a 4168545662812

A co máte proti kečupu z krámu?

0/0
22.7.2014 22:48

P60a59v29e95l 77S15o34b38o15t54k49a 5110934

Kečupy z krámu jsou bezva, jen neobsahují téměř žádná rajčata:

"Co je kečup podle vyhlášky

Výrobek označený jako „kečup“ musí obsahovat nejméně 25 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.

Kečupy označené jako „Prima, Extra, Speciál“ musí obsahovat nejméně 30 % refraktometrické sušiny, z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčatovou šťávou."

http://www.vitalia.cz/clanky/kecup-se-dela-z-protlaku/

0/0
22.7.2014 23:17

T79o41m47á86š 64K80a86p92l97a57n 8843419703253

Pro ty co nadávají na konzervovaná rajčata - podle mnoha testů jsou lepší než nejen kupovaná, ale i mnohá česká domácí, prostě proto, že to jsou rajčata pěstovaná na sluníčku a aromatičtější kultivary (které by u nás nevyrostly). Nebývají v nich naprosto žádné konzervanty ani nic jiného, konzervuje se jen teplem a hned po sklizni.

+4/−1
22.7.2014 19:15

P50a24v40e94l 54S59o84b73o63t63k94a 5740334

Aha, tak proto jsou kupované kečupy tak dobré.

Ale pak přeci vůbec nemá smysl zkoušet udělat si kečup doma, takovému poctivému kečupu, dělanému z vyzrálých rajčat hned na poli přeci nemůžeme nikdy konkurovat!!

+1/−4
22.7.2014 19:30

P18a64v64e57l 37S77o58b72o92t75k13a 5510734

Místo konzervovaných rajčat a rajčatové pasty v tubě bych doporučoval Rajčatox (obdoba kostek Masoxu, jen jsou dělané do červena).

Budete pak mít zaručeně domácí kečup, u kterého přesně víte, co jste do něj dali!!

0/0
22.7.2014 18:50
Foto

P78e88t61r 11Š44r63a17i89e82r 9233742582947

já nevím, co se tady někdo diví rajčatům v plechovce, vždyť přeci ta konzervovaná rajčata pocházejí ze zemí, kde rajčata rostou opravdu sama a ne jako u nás.. a v takové Itálii je někde konzervují rovnou na plantáži...můžete koupit i 5kg balení a ne ta malá. Třeba v Gastrostelle....;-)

+3/−1
22.7.2014 18:11

J51a18r16m76i82l91a 88M56a78r37e42š10o57v62á 5214517570473

Paní Veselá zkuste místo šunenfleků udělat pro změnu "Grenadýrmarš"

na kousku slaniny osmažit cibuku, přidat to vaše uzené (nemusí být) na to na kostečky nakrájené vařené brambory a na to scedit flíčky - podle chuti přidat česnek, nebo pepř, k tomu děláme špenát.. Bez uzeného je to chutné a levné jídlo.V poměru 1/3 brambor, 2/3 flíčků.

0/0
22.7.2014 17:30

J36a53r80m79i94l21a 62M29a40r66e43š34o50v89á 5974417360493

Už nejméně 30 let vařím každoročně kečup z rajčat ze zahrádky komu jsem tento recept dala, už také nic jiného nevaří: na 1 kg rajčat 2 cibule, 8 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1 lžička kari, 1 lžička zázvoru, 1 lžička čili (nemusí být) 1a1/2 šálku octa 1a 1/4 šálku cukru - sami si ocet a cukr přizpůsobíte vlastní chuti. Rajčata pokrájím, nechám rozvařit, přidám cibuli a česnek, nechám přejít var, pak přidám zbytek po asi 1/2 hodině varu rozmixuji, procedím zkrz cedník - ne kovový - pak ještě vařím do zhoustnutí - pokud si chci vše urychlit, v trošce kečupu rozmíchám škrobovou moučku, kterou naliji do kečupu a nechám přejít var. Pak slívám do skleniček od přesnídávek a za horka hned obracím. Ještě se mi nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila, nebo zbyla. Vařím asi z 5-6 kg rajčat. Stejně bez ingeriencí postupouji u rajské šťávy, ta se ale musí sterilovat. Nekupuji žádný protlak, také nezbyde ani jedna sklenička..Šťávu lze také vařit s kořením na divoko a je základ na rajskou omáčku.

+4/0
22.7.2014 15:22
Foto

V66ě25r91a 21P61o26t98u60ž29á10k86o11v95á 4489353742479

prosím, jak píšete 1apůl šálku octa, jak velký šálek, kolik cca dcl? Děkuji

0/0
22.7.2014 15:30

J24a70r22m93i24l63a 60M31a22r53e86š52o11v25á 5364707830413

šálek počítám asi 3 dcl - jinak záleží na chuti, ona jsou také rajčata pokaždé jiná. nyní mám odrůdu Býčí srdce, je to masité rajče a není tak kyselé. Doporučuji proto při dávkování ochutnávat - my nemáme moc rádi kečup skladký.

0/0
22.7.2014 15:36
Foto

V55ě25r90a 63P80o44t91u61ž42á39k70o94v98á 4749513922279

Děkuji a loupáte rajčata předem?

0/0
22.7.2014 15:38

J65a36r71m11i38l60a 39M14a54r73e75š97o70v73á 5344637920293

Rajčata předem neloupám, protože slupky dodávají kečupu barvu. Po rozmixování kečup cedím přes husté umělohmotné síto - ne kovové!!! Jsem si jistá, že si na kečupu pochutnáte a u tohoto receptu už zůstanete. Sama si ho později přizpůsobíte podle vlastní chuti.

+1/0
22.7.2014 15:42

J32a24r59o89s77l12a62v31a 30N60o27v54á21k10o18v96á 6704431227407

díky za super recept, hned jsem vyzkoušela a moc nám chutná:-)

+1/0
25.7.2014 19:16

J26a64r60m59i35l69a 25M62a70r64e46š40o16v54á 5284777660743

Díky, stejné ohlasy mám od všech, kterým jsem tento recept dala. Můj zeť říká, že kdyby ho ochutnal Heinz, že by to zabalil. Je to neošizený kečup, ve kterém jsou pouze rajčata a žádná chemie Hlavně aby byla letos dobrá úroda rajčat, co nesníme, usušíme, nebo uvaříme kečup, či rajskou šťávu.

0/0
26.7.2014 23:00

J58a69n 47R17a39m78b85o10u62s75e89k 4735135895517

Proč se nemůže článek jmenovat prostě Domácí kečup? O úvodníku ani nemluvě.....

0/0
22.7.2014 10:14

A61l13e67x62a10n63d18r 86K98o59s64t24k85a 5479656819406

Vy tam někde vidíte cokoliv domácího? Kupovaná rajčata z plechovky, kupovaný rajský protlak..

+1/−3
22.7.2014 14:41

J39a94n 84R52a91m18b34o81u72s34e17k 4495725965617

Vy si třeba na "domácí" bublaninu melete mouku, chováte krávu, atd.? Slovo domácí je už v původním názvu...

+3/−1
22.7.2014 14:44

A55l88e54x51a60n25d66r 21K49o81s48t56k73a 5649106629956

Na bublaninu ne, ale dělat kečup z rajčat z konzervy mi přijde fakt ulítlé. Minimálně, už když se s tím dělám, tak v tom nechci mít kovovou pachuť z plechovky a konzervanty, které tam takto máte už od nákupu.

+1/−3
22.7.2014 14:54

M92a59r43e18k 15Z98a68h93r42a80d37i39l 6114469365621

No, oni ty rajčata z plechovky jsou mnohdy v lepší kvalitě, než ty u nás běžně dostupné v supermarketech. Jen nekupovat plechovku za 10 korun...

0/0
22.7.2014 15:13

A67l95e92x24a30n24d72r 83K45o69s53t61k60a 5269726719206

Na kečup obvykle kupuji rajčata tak za 10 kč pytel odhadem 2 kg.. Pankrácká tržnice, večer.. Rajčatáá, pytel za pětku, vemte si to někdo, já už chci jít domů..  Ale jinak máte bohužel pravdu. Ovšem nepřičítal bych to kvalitě konzerv, ale spíš tomu, jaký šmejd se supermarkety snaží prodat za "čerstvou" zeleninu.

+1/−1
22.7.2014 15:19

J55a23k62u52b 50F89e84i56f27a43r 7389809486459

kovová pachuť je naprostý blábol, ta rajčata přijdou do styku s kovem maximálně při krájení, vnitřek každé plechovky je potažen.

0/0
23.7.2014 22:09

D21a92n 69M95a13c69h81o72l44d69a 8347682394252

kdyz vidim do ceho vseho jsou lidi schopni kecup narvat tak je mi zle :) a to proti kecupu nic nemam

0/0
22.7.2014 8:57

J81o63s64e67f 90V90a23l10a 9600273163173

jakmile jsem si precetl "spagety s kecupem", tak mi bylo hned jasne, ze nepujde o zadne kulinarske dobroty.........

+2/−1
22.7.2014 8:24

M66a13r79e43k 12B96u33r42z67a 7907301682117

no vidite, a já do dcery špagety jinak než s kečupem nedostanu. Můžu třeba dvě hodiny vařit tu boloňskou majdu, můžu zkoušet sýrovou omáčku, uhlířské a kdovíjaké, prostě s kečupem jsou jí nejmilejší. Doufám, že jednou z toho vyroste :-)

+1/0
22.7.2014 8:58

M38a82r77t92i28n80a 59T69r24o45j79a73n23o56v54á 5963928195

Třeba jenom neumíte vařit.. :-)) Ono taky mučit boloňskou omáčku dvě hodiny.. že jo... (neberte to doslova, jenom, že jste si o to trochu říkal).

Mimochodem, vy teď máte v redakvi nějaké nové pokyny ohledně užívání češtiny? Je to vidět nejenom v této rubrice, takové pokusy o "neotřelé", ne-li přímo lidové výrazy. Kupř sloveso "chutit" čeština opravdu nezná. Nebo ti odváž(n)í - chybí vám tam "n" - kuchaříci.. Promiňte, ale je to dost křečovité.:-)

0/0
22.7.2014 9:13

M78i95l61a24n 68K63l35o31u71č15e81k 3730905438947

Máte pravdu, boloňská se dělá  klidně 4 hodiny ....

+1/0
22.7.2014 11:28

M65a62r17t44i16n41a 45T55r47o52j66a10n69o88v49á 5783448745

Však já vím, já prostě to umučený mletý moc nemusím... Tak to třeba mají Burzovic děti podobné.:-)

0/0
22.7.2014 11:44

J80a50n 71Š49p23a23t24n66ý 2953182546865

Jestli ono to umuceny mlety nebude tim, ze treba neumite varit :)

0/0
22.7.2014 12:54

M50a54r45t78i56n93a 46T61r85o76j42a49n24o71v11á 5623658425

:-) ano, využitá nahrávka na smeč... ne, tím to nebude...:-)

0/0
22.7.2014 13:13

V32e36r46o97n19i92k32a 26V48e92s30e49l44á 7365117594113

Tak nase dcerka ji testoviny jak s bolonskou omackou, tak s kecupem, rajskou... Ma rada rajcata a veskere rajcatove produkty, to je po mne. Ja jako dite "cpala" kecup a roztekly syr skoro vsude. Treba sunkofleky mne prisly neuveritelne suche, ale s kecupem uz mne chutnaly.

0/0
22.7.2014 16:17

V89ě41r54a 41V82e88t14e17š32n35í51k21o61v11á 5631856288504

Uvítala bych recept na kečup z čerstvých surovin

+1/−3
22.7.2014 6:55

M51a45r52e55k 40B55u52r41z46a 7417161482637

a dvě kila rajčat ze zahrádky je co?

+4/0
22.7.2014 7:37

P69a88v97l74a 10N77o93v63á 3195143848105

Paní to asi nečetla celé ;-)

0/0
22.7.2014 8:18

J89o96s81e68f 47V80a50l82a 9190593763223

ona predstava "zdravych" rajcat v plechovce totiz dost odradi od dalsiho cteni. Clovek se pouze pta, proc misi ta rajcata v plechovce mixovat a znova nekam ukladat, kdyz zu si ten kecup muze jednoduse koupit.... mnozstvi konzervantu se asi o moc lisit nebude

+1/−4
22.7.2014 8:41

M44i10l98a88n 51K51l71o11u82č70e80k 3320635368627

Ano, třeba v konzervě je množství konzervantů nula.

+2/0
22.7.2014 11:35

J17a33n85a 42M40e66r55o49p57e 7708719977609

Ale dosti výrazně se bude lišit množství rajčat. V běžném kečupu je tak max 10%, zpravidla méně.

+1/−1
22.7.2014 12:10
Foto

P64e64t53r 20Š22r84a40i10e78r 9153222672417

Nesmysl. Ve slušné plechovce konzervanty nejsou, vlastně jsem je v rajčatech nikde neviděl, proč by taky byly...?

+1/0
22.7.2014 18:08

P83a26v29l25a 58C15t21i27b42o59r33o27v45á 2540883597

No to je síla -- na první místo fláknout recept na kečup z rajčat z konzervy, jakej to má efekt? Nebude to ani levnější ani zdravější než kupovanej kečup. Teď v sezóně bych čekala NĚKOLIK různých receptů na kečup z čerstvých rajčat...

+5/−5
22.7.2014 6:32

P50a27v78l52a 21C45t28i26b70o19r77o94v62á 2380283737

A ještě maličkost - u receptu z čerstvých rajčat jste jaksi zapomněli napsat, že se musí oloupat ... uvařené rajčatové slupičky nerozmixujete a budete mít kečup s ruličkami ...

+2/−1
22.7.2014 6:34

M73a97r82e38k 30B42u22r66z86a 7427311152307

Prece to budete ještě pasírovat

+3/0
22.7.2014 7:35

P92a75v40l51a 49C37t86i43b24o30r47o97v12á 2530483377

a totál si ucpu cedník .... já teda rajčata loupu, jak na kečup, tak na čatní

+1/0
22.7.2014 7:38

M25i63l13a40d58a 52D47v70o59ř38á18k15o21v65á 6770241230947

taky pasíruju, cedník si nikdy neucpu...a hlavně se zbavím i zrníček:-)

0/0
22.7.2014 7:40

J77i43t46k53a 23J11a40n39ý59r77o45v40á 6288873720396

Neloupu a nepasíruju. Rajčata nakrájím na kusy, papriky očistím nakrájím, přidám sůl, koření cukr a trochu vody a nechám hodinu vařit. Potom to vypnu a teprve druhý den mixuju a plním. Kečup mám krásně hladký, žádná zrníčka ani šlupky. Není nad klasický mixér, tyčový bych při tom množství co dělám spálila, do tohohle dám část uvařené zeleniny i s kořením a mixuji. Za cca minutu a půl je vše do hladka a liji to rovnou z mixeru do sklenic.

0/0
22.7.2014 15:00

M70a78r27e73k 70B50u38r68z90a 7207291812317

tak vidíte vy si dáváte práci s loupáním rajčat a já zase s mytím cedníku :-)

+11/0
22.7.2014 7:48

J58a51r33m83i16l75a 15M89a71r50e12š98o29v91á 5694357290203

Paní Ctiborová ty slupky dávají kečupu barvu, procezením se jich zbavíte. Taky jsem se pokoušela rajčata před vařením oloupat ale není to ono. Kečup sice nemá steně rudou barvu jako kupovaný, protože ten je přibarvovaný. Ale v tom mém j¨sou zase rajčata a žádná chemie.

0/0
22.7.2014 15:26

M29a42r81e93k 98B95u48r34z37a 7147761622127

minimálně si ušetříte škroby konzervanty aromata přečtěte si nálepku na kečupu z krámu :-)

+1/0
22.7.2014 7:45

J81i58ř17í 11S35o22u55č22e22k 5666487989389

Asi jste v poslední době neviděla testy kupovaných kečupů - řada jich totiž obsahuje rajčat méně než 10 %, takže kupujete škrob, případně obarvenou a ochucenou bramborovou kaši naředěnou jablečným pyré. I výrobek z konzervovaných rajčat pak může být nesrovnatelně kvalitnější než průměrný kečup ze supermarketu.

0/0
22.7.2014 11:48

J25a73n51a 57M68e43r70o10p98e 7498499637519

Tak nějak, sama bych hooodně uvítala mít možnost koupit si nějaký kečup, který viděl rajčata jinak než z rychlíku. Úplně jsme ho přestali jíst a přitom mi dříve dost chutnal, ale mrknu na složení a je mi zle ani ho neochutnám.

+2/0
22.7.2014 12:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.