Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J25a30k87u61b 81F10e93i38f41a37r 7169349426849

Kečup jsem před mnoha lety úplně odstranil z jídelníčku a vůbec mi nechybí, při vaření jsem ho ostatně nepoužíval nikdy.

+1/0
23.7.2014 22:11

M49i45l71o59š 97K53o72v49a39č 7285848486770

já to už roky nedelám ,nejsou nikde prozrála rajčata a vy tady vyjedete s plechovkou ,tam snad nebudou ty holandské bledule,kdo to zaručí,když vozila strana bulharská rajčata ,to byla báseň

+1/0
23.7.2014 21:44

D10a49v63i71d 12F61i27x48a 4748515132922

A co máte proti kečupu z krámu?

0/0
22.7.2014 22:48

P60a13v50e60l 25S84o54b14o29t80k28a 5330864

Kečupy z krámu jsou bezva, jen neobsahují téměř žádná rajčata:

"Co je kečup podle vyhlášky

Výrobek označený jako „kečup“ musí obsahovat nejméně 25 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.

Kečupy označené jako „Prima, Extra, Speciál“ musí obsahovat nejméně 30 % refraktometrické sušiny, z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčatovou šťávou."

http://www.vitalia.cz/clanky/kecup-se-dela-z-protlaku/

0/0
22.7.2014 23:17

T29o29m60á51š 79K57a43p96l60a26n 8383909723443

Pro ty co nadávají na konzervovaná rajčata - podle mnoha testů jsou lepší než nejen kupovaná, ale i mnohá česká domácí, prostě proto, že to jsou rajčata pěstovaná na sluníčku a aromatičtější kultivary (které by u nás nevyrostly). Nebývají v nich naprosto žádné konzervanty ani nic jiného, konzervuje se jen teplem a hned po sklizni.

+4/−1
22.7.2014 19:15

P31a80v66e10l 70S29o56b14o91t69k97a 5780124

Aha, tak proto jsou kupované kečupy tak dobré.

Ale pak přeci vůbec nemá smysl zkoušet udělat si kečup doma, takovému poctivému kečupu, dělanému z vyzrálých rajčat hned na poli přeci nemůžeme nikdy konkurovat!!

+1/−4
22.7.2014 19:30

P98a93v72e80l 68S44o48b24o41t96k87a 5330714

Místo konzervovaných rajčat a rajčatové pasty v tubě bych doporučoval Rajčatox (obdoba kostek Masoxu, jen jsou dělané do červena).

Budete pak mít zaručeně domácí kečup, u kterého přesně víte, co jste do něj dali!!

0/0
22.7.2014 18:50
Foto

P55e59t63r 51Š34r31a34i21e19r 9823472232287

já nevím, co se tady někdo diví rajčatům v plechovce, vždyť přeci ta konzervovaná rajčata pocházejí ze zemí, kde rajčata rostou opravdu sama a ne jako u nás.. a v takové Itálii je někde konzervují rovnou na plantáži...můžete koupit i 5kg balení a ne ta malá. Třeba v Gastrostelle....;-)

+3/−1
22.7.2014 18:11

J62a67r72m25i67l81a 80M78a40r96e66š53o57v32á 5374957160483

Paní Veselá zkuste místo šunenfleků udělat pro změnu "Grenadýrmarš"

na kousku slaniny osmažit cibuku, přidat to vaše uzené (nemusí být) na to na kostečky nakrájené vařené brambory a na to scedit flíčky - podle chuti přidat česnek, nebo pepř, k tomu děláme špenát.. Bez uzeného je to chutné a levné jídlo.V poměru 1/3 brambor, 2/3 flíčků.

0/0
22.7.2014 17:30

J69a22r46m57i10l54a 38M27a73r56e77š87o83v89á 5424547260853

Už nejméně 30 let vařím každoročně kečup z rajčat ze zahrádky komu jsem tento recept dala, už také nic jiného nevaří: na 1 kg rajčat 2 cibule, 8 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1 lžička kari, 1 lžička zázvoru, 1 lžička čili (nemusí být) 1a1/2 šálku octa 1a 1/4 šálku cukru - sami si ocet a cukr přizpůsobíte vlastní chuti. Rajčata pokrájím, nechám rozvařit, přidám cibuli a česnek, nechám přejít var, pak přidám zbytek po asi 1/2 hodině varu rozmixuji, procedím zkrz cedník - ne kovový - pak ještě vařím do zhoustnutí - pokud si chci vše urychlit, v trošce kečupu rozmíchám škrobovou moučku, kterou naliji do kečupu a nechám přejít var. Pak slívám do skleniček od přesnídávek a za horka hned obracím. Ještě se mi nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila, nebo zbyla. Vařím asi z 5-6 kg rajčat. Stejně bez ingeriencí postupouji u rajské šťávy, ta se ale musí sterilovat. Nekupuji žádný protlak, také nezbyde ani jedna sklenička..Šťávu lze také vařit s kořením na divoko a je základ na rajskou omáčku.

+4/0
22.7.2014 15:22
Foto

V56ě68r81a 29P50o89t76u28ž65á83k79o73v12á 4829223752979

prosím, jak píšete 1apůl šálku octa, jak velký šálek, kolik cca dcl? Děkuji

0/0
22.7.2014 15:30

J53a15r25m20i71l69a 38M63a17r31e62š19o82v62á 5254767200203

šálek počítám asi 3 dcl - jinak záleží na chuti, ona jsou také rajčata pokaždé jiná. nyní mám odrůdu Býčí srdce, je to masité rajče a není tak kyselé. Doporučuji proto při dávkování ochutnávat - my nemáme moc rádi kečup skladký.

0/0
22.7.2014 15:36
Foto

V59ě79r87a 91P95o66t33u35ž72á42k92o81v74á 4149703242439

Děkuji a loupáte rajčata předem?

0/0
22.7.2014 15:38

J11a20r69m46i96l21a 89M86a81r54e64š55o11v26á 5584357710123

Rajčata předem neloupám, protože slupky dodávají kečupu barvu. Po rozmixování kečup cedím přes husté umělohmotné síto - ne kovové!!! Jsem si jistá, že si na kečupu pochutnáte a u tohoto receptu už zůstanete. Sama si ho později přizpůsobíte podle vlastní chuti.

+1/0
22.7.2014 15:42

J25a28r65o23s29l52a47v44a 65N30o23v48á87k14o21v48á 6804751107497

díky za super recept, hned jsem vyzkoušela a moc nám chutná:-)

+1/0
25.7.2014 19:16

J23a82r75m11i18l83a 78M69a26r41e76š33o49v41á 5684977250453

Díky, stejné ohlasy mám od všech, kterým jsem tento recept dala. Můj zeť říká, že kdyby ho ochutnal Heinz, že by to zabalil. Je to neošizený kečup, ve kterém jsou pouze rajčata a žádná chemie Hlavně aby byla letos dobrá úroda rajčat, co nesníme, usušíme, nebo uvaříme kečup, či rajskou šťávu.

0/0
26.7.2014 23:00

J96a50n 92R58a76m34b65o68u15s76e50k 4895775765597

Proč se nemůže článek jmenovat prostě Domácí kečup? O úvodníku ani nemluvě.....

0/0
22.7.2014 10:14

A62l12e45x88a21n20d67r 67K73o48s88t46k25a 5479726529506

Vy tam někde vidíte cokoliv domácího? Kupovaná rajčata z plechovky, kupovaný rajský protlak..

+1/−3
22.7.2014 14:41

J73a19n 80R13a87m20b35o77u33s85e87k 4165945945697

Vy si třeba na "domácí" bublaninu melete mouku, chováte krávu, atd.? Slovo domácí je už v původním názvu...

+3/−1
22.7.2014 14:44

A18l52e77x94a54n82d11r 53K97o12s30t43k50a 5809836859526

Na bublaninu ne, ale dělat kečup z rajčat z konzervy mi přijde fakt ulítlé. Minimálně, už když se s tím dělám, tak v tom nechci mít kovovou pachuť z plechovky a konzervanty, které tam takto máte už od nákupu.

+1/−3
22.7.2014 14:54

M83a79r96e94k 30Z82a59h51r82a54d86i54l 6374429405431

No, oni ty rajčata z plechovky jsou mnohdy v lepší kvalitě, než ty u nás běžně dostupné v supermarketech. Jen nekupovat plechovku za 10 korun...

0/0
22.7.2014 15:13

A48l45e81x69a37n92d39r 84K71o95s81t15k22a 5809606919466

Na kečup obvykle kupuji rajčata tak za 10 kč pytel odhadem 2 kg.. Pankrácká tržnice, večer.. Rajčatáá, pytel za pětku, vemte si to někdo, já už chci jít domů..  Ale jinak máte bohužel pravdu. Ovšem nepřičítal bych to kvalitě konzerv, ale spíš tomu, jaký šmejd se supermarkety snaží prodat za "čerstvou" zeleninu.

+1/−1
22.7.2014 15:19

J20a92k96u49b 73F78e54i20f54a56r 7579239846729

kovová pachuť je naprostý blábol, ta rajčata přijdou do styku s kovem maximálně při krájení, vnitřek každé plechovky je potažen.

0/0
23.7.2014 22:09

D89a82n 76M72a66c75h65o25l91d38a 8547102934492

kdyz vidim do ceho vseho jsou lidi schopni kecup narvat tak je mi zle :) a to proti kecupu nic nemam

0/0
22.7.2014 8:57

J32o18s52e10f 93V83a67l35a 9720983233973

jakmile jsem si precetl "spagety s kecupem", tak mi bylo hned jasne, ze nepujde o zadne kulinarske dobroty.........

+2/−1
22.7.2014 8:24

M11a21r65e53k 90B80u76r46z98a 7827781442237

no vidite, a já do dcery špagety jinak než s kečupem nedostanu. Můžu třeba dvě hodiny vařit tu boloňskou majdu, můžu zkoušet sýrovou omáčku, uhlířské a kdovíjaké, prostě s kečupem jsou jí nejmilejší. Doufám, že jednou z toho vyroste :-)

+1/0
22.7.2014 8:58

M19a58r54t76i15n21a 28T77r59o70j31a48n15o22v90á 5883328565

Třeba jenom neumíte vařit.. :-)) Ono taky mučit boloňskou omáčku dvě hodiny.. že jo... (neberte to doslova, jenom, že jste si o to trochu říkal).

Mimochodem, vy teď máte v redakvi nějaké nové pokyny ohledně užívání češtiny? Je to vidět nejenom v této rubrice, takové pokusy o "neotřelé", ne-li přímo lidové výrazy. Kupř sloveso "chutit" čeština opravdu nezná. Nebo ti odváž(n)í - chybí vám tam "n" - kuchaříci.. Promiňte, ale je to dost křečovité.:-)

0/0
22.7.2014 9:13

M13i73l53a76n 64K14l36o83u62č29e27k 3130325358737

Máte pravdu, boloňská se dělá  klidně 4 hodiny ....

+1/0
22.7.2014 11:28

M64a79r73t19i79n95a 93T11r79o32j61a94n32o52v75á 5633548205

Však já vím, já prostě to umučený mletý moc nemusím... Tak to třeba mají Burzovic děti podobné.:-)

0/0
22.7.2014 11:44

J59a31n 41Š48p65a80t89n72ý 2773362646575

Jestli ono to umuceny mlety nebude tim, ze treba neumite varit :)

0/0
22.7.2014 12:54

M42a66r97t23i40n56a 20T24r23o76j17a79n51o96v41á 5523408615

:-) ano, využitá nahrávka na smeč... ne, tím to nebude...:-)

0/0
22.7.2014 13:13

V20e53r62o57n22i74k51a 33V41e18s37e89l33á 7255737244743

Tak nase dcerka ji testoviny jak s bolonskou omackou, tak s kecupem, rajskou... Ma rada rajcata a veskere rajcatove produkty, to je po mne. Ja jako dite "cpala" kecup a roztekly syr skoro vsude. Treba sunkofleky mne prisly neuveritelne suche, ale s kecupem uz mne chutnaly.

0/0
22.7.2014 16:17

V28ě37r33a 39V44e16t44e95š45n54í33k68o23v83á 5581306478744

Uvítala bych recept na kečup z čerstvých surovin

+1/−3
22.7.2014 6:55

M54a14r78e19k 84B47u87r33z78a 7157851852837

a dvě kila rajčat ze zahrádky je co?

+4/0
22.7.2014 7:37

P63a76v81l65a 33N12o37v80á 3195553228265

Paní to asi nečetla celé ;-)

0/0
22.7.2014 8:18

J38o95s98e71f 94V53a41l12a 9770983693703

ona predstava "zdravych" rajcat v plechovce totiz dost odradi od dalsiho cteni. Clovek se pouze pta, proc misi ta rajcata v plechovce mixovat a znova nekam ukladat, kdyz zu si ten kecup muze jednoduse koupit.... mnozstvi konzervantu se asi o moc lisit nebude

+1/−4
22.7.2014 8:41

M48i28l47a90n 55K82l65o89u59č68e49k 3150455118917

Ano, třeba v konzervě je množství konzervantů nula.

+2/0
22.7.2014 11:35

J95a44n46a 72M93e33r95o68p18e 7918339167199

Ale dosti výrazně se bude lišit množství rajčat. V běžném kečupu je tak max 10%, zpravidla méně.

+1/−1
22.7.2014 12:10
Foto

P42e54t80r 85Š77r22a94i83e83r 9883882622717

Nesmysl. Ve slušné plechovce konzervanty nejsou, vlastně jsem je v rajčatech nikde neviděl, proč by taky byly...?

+1/0
22.7.2014 18:08

P56a35v78l37a 58C66t59i51b48o16r42o61v95á 2750253317

No to je síla -- na první místo fláknout recept na kečup z rajčat z konzervy, jakej to má efekt? Nebude to ani levnější ani zdravější než kupovanej kečup. Teď v sezóně bych čekala NĚKOLIK různých receptů na kečup z čerstvých rajčat...

+5/−5
22.7.2014 6:32

P78a81v63l59a 58C79t27i23b68o28r66o88v95á 2210593567

A ještě maličkost - u receptu z čerstvých rajčat jste jaksi zapomněli napsat, že se musí oloupat ... uvařené rajčatové slupičky nerozmixujete a budete mít kečup s ruličkami ...

+2/−1
22.7.2014 6:34

M82a41r60e48k 42B39u63r73z49a 7597891152737

Prece to budete ještě pasírovat

+3/0
22.7.2014 7:35

P52a25v25l29a 68C62t20i17b98o22r97o55v60á 2230883487

a totál si ucpu cedník .... já teda rajčata loupu, jak na kečup, tak na čatní

+1/0
22.7.2014 7:38

M91i62l52a93d82a 15D22v43o63ř81á45k51o10v84á 6180301370187

taky pasíruju, cedník si nikdy neucpu...a hlavně se zbavím i zrníček:-)

0/0
22.7.2014 7:40

J94i74t51k72a 75J52a95n46ý75r41o48v49á 6868783490836

Neloupu a nepasíruju. Rajčata nakrájím na kusy, papriky očistím nakrájím, přidám sůl, koření cukr a trochu vody a nechám hodinu vařit. Potom to vypnu a teprve druhý den mixuju a plním. Kečup mám krásně hladký, žádná zrníčka ani šlupky. Není nad klasický mixér, tyčový bych při tom množství co dělám spálila, do tohohle dám část uvařené zeleniny i s kořením a mixuji. Za cca minutu a půl je vše do hladka a liji to rovnou z mixeru do sklenic.

0/0
22.7.2014 15:00

M11a67r37e62k 79B69u20r12z84a 7147791732647

tak vidíte vy si dáváte práci s loupáním rajčat a já zase s mytím cedníku :-)

+11/0
22.7.2014 7:48

J98a36r88m35i33l15a 93M72a50r88e75š51o85v68á 5464127250413

Paní Ctiborová ty slupky dávají kečupu barvu, procezením se jich zbavíte. Taky jsem se pokoušela rajčata před vařením oloupat ale není to ono. Kečup sice nemá steně rudou barvu jako kupovaný, protože ten je přibarvovaný. Ale v tom mém j¨sou zase rajčata a žádná chemie.

0/0
22.7.2014 15:26

M58a72r59e11k 17B61u10r55z25a 7157411692897

minimálně si ušetříte škroby konzervanty aromata přečtěte si nálepku na kečupu z krámu :-)

+1/0
22.7.2014 7:45

J47i26ř71í 20S42o21u60č61e55k 5446887379269

Asi jste v poslední době neviděla testy kupovaných kečupů - řada jich totiž obsahuje rajčat méně než 10 %, takže kupujete škrob, případně obarvenou a ochucenou bramborovou kaši naředěnou jablečným pyré. I výrobek z konzervovaných rajčat pak může být nesrovnatelně kvalitnější než průměrný kečup ze supermarketu.

0/0
22.7.2014 11:48

J47a85n37a 83M51e65r82o88p47e 7258919487359

Tak nějak, sama bych hooodně uvítala mít možnost koupit si nějaký kečup, který viděl rajčata jinak než z rychlíku. Úplně jsme ho přestali jíst a přitom mi dříve dost chutnal, ale mrknu na složení a je mi zle ani ho neochutnám.

+2/0
22.7.2014 12:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.