Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J23a81k86u98b 18F92e93i28f33a57r 7609499636229

Kečup jsem před mnoha lety úplně odstranil z jídelníčku a vůbec mi nechybí, při vaření jsem ho ostatně nepoužíval nikdy.

+1/0
23.7.2014 22:11

M48i20l57o95š 51K52o82v66a47č 7265248316630

já to už roky nedelám ,nejsou nikde prozrála rajčata a vy tady vyjedete s plechovkou ,tam snad nebudou ty holandské bledule,kdo to zaručí,když vozila strana bulharská rajčata ,to byla báseň

+1/0
23.7.2014 21:44

D77a50v56i69d 59F30i30x54a 4868395802742

A co máte proti kečupu z krámu?

0/0
22.7.2014 22:48

P21a52v95e75l 49S60o85b23o31t71k84a 5920124

Kečupy z krámu jsou bezva, jen neobsahují téměř žádná rajčata:

"Co je kečup podle vyhlášky

Výrobek označený jako „kečup“ musí obsahovat nejméně 25 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.

Kečupy označené jako „Prima, Extra, Speciál“ musí obsahovat nejméně 30 % refraktometrické sušiny, z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčatovou šťávou."

http://www.vitalia.cz/clanky/kecup-se-dela-z-protlaku/

0/0
22.7.2014 23:17

T25o83m66á13š 34K89a56p64l19a37n 8803179423383

Pro ty co nadávají na konzervovaná rajčata - podle mnoha testů jsou lepší než nejen kupovaná, ale i mnohá česká domácí, prostě proto, že to jsou rajčata pěstovaná na sluníčku a aromatičtější kultivary (které by u nás nevyrostly). Nebývají v nich naprosto žádné konzervanty ani nic jiného, konzervuje se jen teplem a hned po sklizni.

+4/−1
22.7.2014 19:15

P85a85v70e90l 50S96o74b30o97t95k37a 5660504

Aha, tak proto jsou kupované kečupy tak dobré.

Ale pak přeci vůbec nemá smysl zkoušet udělat si kečup doma, takovému poctivému kečupu, dělanému z vyzrálých rajčat hned na poli přeci nemůžeme nikdy konkurovat!!

+1/−4
22.7.2014 19:30

P13a77v66e11l 11S95o82b46o98t58k69a 5930374

Místo konzervovaných rajčat a rajčatové pasty v tubě bych doporučoval Rajčatox (obdoba kostek Masoxu, jen jsou dělané do červena).

Budete pak mít zaručeně domácí kečup, u kterého přesně víte, co jste do něj dali!!

0/0
22.7.2014 18:50
Foto

P64e90t54r 49Š70r84a91i94e76r 9853492642517

já nevím, co se tady někdo diví rajčatům v plechovce, vždyť přeci ta konzervovaná rajčata pocházejí ze zemí, kde rajčata rostou opravdu sama a ne jako u nás.. a v takové Itálii je někde konzervují rovnou na plantáži...můžete koupit i 5kg balení a ne ta malá. Třeba v Gastrostelle....;-)

+3/−1
22.7.2014 18:11

J63a25r39m22i74l62a 37M25a36r66e22š98o24v65á 5394607280833

Paní Veselá zkuste místo šunenfleků udělat pro změnu "Grenadýrmarš"

na kousku slaniny osmažit cibuku, přidat to vaše uzené (nemusí být) na to na kostečky nakrájené vařené brambory a na to scedit flíčky - podle chuti přidat česnek, nebo pepř, k tomu děláme špenát.. Bez uzeného je to chutné a levné jídlo.V poměru 1/3 brambor, 2/3 flíčků.

0/0
22.7.2014 17:30

J68a94r66m59i75l71a 38M12a10r11e59š57o38v95á 5264197100153

Už nejméně 30 let vařím každoročně kečup z rajčat ze zahrádky komu jsem tento recept dala, už také nic jiného nevaří: na 1 kg rajčat 2 cibule, 8 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1 lžička kari, 1 lžička zázvoru, 1 lžička čili (nemusí být) 1a1/2 šálku octa 1a 1/4 šálku cukru - sami si ocet a cukr přizpůsobíte vlastní chuti. Rajčata pokrájím, nechám rozvařit, přidám cibuli a česnek, nechám přejít var, pak přidám zbytek po asi 1/2 hodině varu rozmixuji, procedím zkrz cedník - ne kovový - pak ještě vařím do zhoustnutí - pokud si chci vše urychlit, v trošce kečupu rozmíchám škrobovou moučku, kterou naliji do kečupu a nechám přejít var. Pak slívám do skleniček od přesnídávek a za horka hned obracím. Ještě se mi nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila, nebo zbyla. Vařím asi z 5-6 kg rajčat. Stejně bez ingeriencí postupouji u rajské šťávy, ta se ale musí sterilovat. Nekupuji žádný protlak, také nezbyde ani jedna sklenička..Šťávu lze také vařit s kořením na divoko a je základ na rajskou omáčku.

+4/0
22.7.2014 15:22
Foto

V60ě58r92a 27P40o21t35u77ž78á86k43o69v64á 4389633852359

prosím, jak píšete 1apůl šálku octa, jak velký šálek, kolik cca dcl? Děkuji

0/0
22.7.2014 15:30

J97a22r12m95i54l52a 78M94a76r48e64š37o20v98á 5224157800323

šálek počítám asi 3 dcl - jinak záleží na chuti, ona jsou také rajčata pokaždé jiná. nyní mám odrůdu Býčí srdce, je to masité rajče a není tak kyselé. Doporučuji proto při dávkování ochutnávat - my nemáme moc rádi kečup skladký.

0/0
22.7.2014 15:36
Foto

V32ě67r59a 94P61o97t26u77ž21á71k87o75v81á 4789503612559

Děkuji a loupáte rajčata předem?

0/0
22.7.2014 15:38

J53a71r51m74i33l94a 15M37a24r79e34š10o90v66á 5304107100523

Rajčata předem neloupám, protože slupky dodávají kečupu barvu. Po rozmixování kečup cedím přes husté umělohmotné síto - ne kovové!!! Jsem si jistá, že si na kečupu pochutnáte a u tohoto receptu už zůstanete. Sama si ho později přizpůsobíte podle vlastní chuti.

+1/0
22.7.2014 15:42

J85a22r91o40s79l73a86v92a 83N43o77v32á85k26o48v21á 6464331127807

díky za super recept, hned jsem vyzkoušela a moc nám chutná:-)

+1/0
25.7.2014 19:16

J70a22r15m33i20l33a 92M82a15r43e72š95o56v77á 5584947340523

Díky, stejné ohlasy mám od všech, kterým jsem tento recept dala. Můj zeť říká, že kdyby ho ochutnal Heinz, že by to zabalil. Je to neošizený kečup, ve kterém jsou pouze rajčata a žádná chemie Hlavně aby byla letos dobrá úroda rajčat, co nesníme, usušíme, nebo uvaříme kečup, či rajskou šťávu.

0/0
26.7.2014 23:00

J70a97n 87R20a12m73b56o50u92s40e26k 4575875975237

Proč se nemůže článek jmenovat prostě Domácí kečup? O úvodníku ani nemluvě.....

0/0
22.7.2014 10:14

A83l14e74x75a68n38d98r 13K73o86s59t33k54a 5399136209146

Vy tam někde vidíte cokoliv domácího? Kupovaná rajčata z plechovky, kupovaný rajský protlak..

+1/−3
22.7.2014 14:41

J47a50n 76R33a31m75b86o61u61s21e44k 4815805415867

Vy si třeba na "domácí" bublaninu melete mouku, chováte krávu, atd.? Slovo domácí je už v původním názvu...

+3/−1
22.7.2014 14:44

A32l12e25x61a11n16d35r 39K86o93s23t44k42a 5459566479286

Na bublaninu ne, ale dělat kečup z rajčat z konzervy mi přijde fakt ulítlé. Minimálně, už když se s tím dělám, tak v tom nechci mít kovovou pachuť z plechovky a konzervanty, které tam takto máte už od nákupu.

+1/−3
22.7.2014 14:54

M53a65r34e42k 68Z20a72h98r36a34d90i14l 6774369865341

No, oni ty rajčata z plechovky jsou mnohdy v lepší kvalitě, než ty u nás běžně dostupné v supermarketech. Jen nekupovat plechovku za 10 korun...

0/0
22.7.2014 15:13

A97l21e19x56a32n78d27r 25K47o60s71t30k68a 5609326749276

Na kečup obvykle kupuji rajčata tak za 10 kč pytel odhadem 2 kg.. Pankrácká tržnice, večer.. Rajčatáá, pytel za pětku, vemte si to někdo, já už chci jít domů..  Ale jinak máte bohužel pravdu. Ovšem nepřičítal bych to kvalitě konzerv, ale spíš tomu, jaký šmejd se supermarkety snaží prodat za "čerstvou" zeleninu.

+1/−1
22.7.2014 15:19

J31a47k47u94b 39F84e83i71f94a75r 7729669286239

kovová pachuť je naprostý blábol, ta rajčata přijdou do styku s kovem maximálně při krájení, vnitřek každé plechovky je potažen.

0/0
23.7.2014 22:09

D93a85n 19M51a40c78h20o41l28d67a 8237332224872

kdyz vidim do ceho vseho jsou lidi schopni kecup narvat tak je mi zle :) a to proti kecupu nic nemam

0/0
22.7.2014 8:57

J92o81s21e86f 39V42a56l67a 9350123333923

jakmile jsem si precetl "spagety s kecupem", tak mi bylo hned jasne, ze nepujde o zadne kulinarske dobroty.........

+2/−1
22.7.2014 8:24

M87a19r83e83k 86B40u63r88z75a 7537941932147

no vidite, a já do dcery špagety jinak než s kečupem nedostanu. Můžu třeba dvě hodiny vařit tu boloňskou majdu, můžu zkoušet sýrovou omáčku, uhlířské a kdovíjaké, prostě s kečupem jsou jí nejmilejší. Doufám, že jednou z toho vyroste :-)

+1/0
22.7.2014 8:58

M60a33r45t37i95n63a 60T73r52o53j37a62n49o54v40á 5303228745

Třeba jenom neumíte vařit.. :-)) Ono taky mučit boloňskou omáčku dvě hodiny.. že jo... (neberte to doslova, jenom, že jste si o to trochu říkal).

Mimochodem, vy teď máte v redakvi nějaké nové pokyny ohledně užívání češtiny? Je to vidět nejenom v této rubrice, takové pokusy o "neotřelé", ne-li přímo lidové výrazy. Kupř sloveso "chutit" čeština opravdu nezná. Nebo ti odváž(n)í - chybí vám tam "n" - kuchaříci.. Promiňte, ale je to dost křečovité.:-)

0/0
22.7.2014 9:13

M32i21l97a31n 51K15l26o44u30č45e12k 3130195948797

Máte pravdu, boloňská se dělá  klidně 4 hodiny ....

+1/0
22.7.2014 11:28

M33a50r66t13i71n40a 96T71r68o51j81a87n29o36v65á 5203448475

Však já vím, já prostě to umučený mletý moc nemusím... Tak to třeba mají Burzovic děti podobné.:-)

0/0
22.7.2014 11:44

J90a55n 49Š72p40a20t70n14ý 2833642386315

Jestli ono to umuceny mlety nebude tim, ze treba neumite varit :)

0/0
22.7.2014 12:54

M46a37r92t41i14n51a 36T20r27o93j98a69n41o28v79á 5733288715

:-) ano, využitá nahrávka na smeč... ne, tím to nebude...:-)

0/0
22.7.2014 13:13

V60e92r30o24n88i67k24a 22V15e28s22e26l90á 7345417574803

Tak nase dcerka ji testoviny jak s bolonskou omackou, tak s kecupem, rajskou... Ma rada rajcata a veskere rajcatove produkty, to je po mne. Ja jako dite "cpala" kecup a roztekly syr skoro vsude. Treba sunkofleky mne prisly neuveritelne suche, ale s kecupem uz mne chutnaly.

0/0
22.7.2014 16:17

V43ě72r17a 54V58e50t96e45š29n92í75k14o24v33á 5201516728194

Uvítala bych recept na kečup z čerstvých surovin

+1/−3
22.7.2014 6:55

M31a79r21e31k 22B30u58r79z86a 7637231162627

a dvě kila rajčat ze zahrádky je co?

+4/0
22.7.2014 7:37

P82a92v39l12a 21N52o20v34á 3695793488975

Paní to asi nečetla celé ;-)

0/0
22.7.2014 8:18

J73o62s74e92f 87V22a64l14a 9720883403863

ona predstava "zdravych" rajcat v plechovce totiz dost odradi od dalsiho cteni. Clovek se pouze pta, proc misi ta rajcata v plechovce mixovat a znova nekam ukladat, kdyz zu si ten kecup muze jednoduse koupit.... mnozstvi konzervantu se asi o moc lisit nebude

+1/−4
22.7.2014 8:41

M91i10l97a32n 77K39l75o33u97č44e95k 3270595208137

Ano, třeba v konzervě je množství konzervantů nula.

+2/0
22.7.2014 11:35

J87a88n25a 90M77e98r77o11p95e 7878989477659

Ale dosti výrazně se bude lišit množství rajčat. V běžném kečupu je tak max 10%, zpravidla méně.

+1/−1
22.7.2014 12:10
Foto

P49e53t86r 88Š15r27a47i16e79r 9303932822877

Nesmysl. Ve slušné plechovce konzervanty nejsou, vlastně jsem je v rajčatech nikde neviděl, proč by taky byly...?

+1/0
22.7.2014 18:08

P47a10v50l83a 45C27t63i23b30o18r54o39v30á 2820133207

No to je síla -- na první místo fláknout recept na kečup z rajčat z konzervy, jakej to má efekt? Nebude to ani levnější ani zdravější než kupovanej kečup. Teď v sezóně bych čekala NĚKOLIK různých receptů na kečup z čerstvých rajčat...

+5/−5
22.7.2014 6:32

P81a40v10l39a 97C31t12i55b96o78r93o70v59á 2100103197

A ještě maličkost - u receptu z čerstvých rajčat jste jaksi zapomněli napsat, že se musí oloupat ... uvařené rajčatové slupičky nerozmixujete a budete mít kečup s ruličkami ...

+2/−1
22.7.2014 6:34

M73a39r92e97k 79B11u15r21z98a 7657971682517

Prece to budete ještě pasírovat

+3/0
22.7.2014 7:35

P71a50v13l27a 97C34t90i72b98o84r37o27v19á 2820163287

a totál si ucpu cedník .... já teda rajčata loupu, jak na kečup, tak na čatní

+1/0
22.7.2014 7:38

M41i21l73a21d75a 45D59v32o12ř20á72k66o69v45á 6980511100507

taky pasíruju, cedník si nikdy neucpu...a hlavně se zbavím i zrníček:-)

0/0
22.7.2014 7:40

J84i79t37k71a 90J58a38n68ý70r22o93v73á 6888373150366

Neloupu a nepasíruju. Rajčata nakrájím na kusy, papriky očistím nakrájím, přidám sůl, koření cukr a trochu vody a nechám hodinu vařit. Potom to vypnu a teprve druhý den mixuju a plním. Kečup mám krásně hladký, žádná zrníčka ani šlupky. Není nad klasický mixér, tyčový bych při tom množství co dělám spálila, do tohohle dám část uvařené zeleniny i s kořením a mixuji. Za cca minutu a půl je vše do hladka a liji to rovnou z mixeru do sklenic.

0/0
22.7.2014 15:00

M71a48r88e84k 44B52u18r91z52a 7867581552237

tak vidíte vy si dáváte práci s loupáním rajčat a já zase s mytím cedníku :-)

+11/0
22.7.2014 7:48

J52a22r69m29i89l20a 33M35a94r17e87š41o52v80á 5144957570503

Paní Ctiborová ty slupky dávají kečupu barvu, procezením se jich zbavíte. Taky jsem se pokoušela rajčata před vařením oloupat ale není to ono. Kečup sice nemá steně rudou barvu jako kupovaný, protože ten je přibarvovaný. Ale v tom mém j¨sou zase rajčata a žádná chemie.

0/0
22.7.2014 15:26

M54a93r46e72k 73B32u28r81z28a 7617621472357

minimálně si ušetříte škroby konzervanty aromata přečtěte si nálepku na kečupu z krámu :-)

+1/0
22.7.2014 7:45

J39i45ř50í 55S64o28u93č37e47k 5886757869289

Asi jste v poslední době neviděla testy kupovaných kečupů - řada jich totiž obsahuje rajčat méně než 10 %, takže kupujete škrob, případně obarvenou a ochucenou bramborovou kaši naředěnou jablečným pyré. I výrobek z konzervovaných rajčat pak může být nesrovnatelně kvalitnější než průměrný kečup ze supermarketu.

0/0
22.7.2014 11:48

J15a36n38a 94M53e27r86o43p19e 7298579147159

Tak nějak, sama bych hooodně uvítala mít možnost koupit si nějaký kečup, který viděl rajčata jinak než z rychlíku. Úplně jsme ho přestali jíst a přitom mi dříve dost chutnal, ale mrknu na složení a je mi zle ani ho neochutnám.

+2/0
22.7.2014 12:12





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.