- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kečup jsem před mnoha lety úplně odstranil z jídelníčku a vůbec mi nechybí, při vaření jsem ho ostatně nepoužíval nikdy.
já to už roky nedelám ,nejsou nikde prozrála rajčata a vy tady vyjedete s plechovkou ,tam snad nebudou ty holandské bledule,kdo to zaručí,když vozila strana bulharská rajčata ,to byla báseň
Kečupy z krámu jsou bezva, jen neobsahují téměř žádná rajčata:
"Co je kečup podle vyhlášky
Výrobek označený jako „kečup“ musí obsahovat nejméně 25 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.
Kečupy označené jako „Prima, Extra, Speciál“ musí obsahovat nejméně 30 % refraktometrické sušiny, z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčatovou šťávou."
Pro ty co nadávají na konzervovaná rajčata - podle mnoha testů jsou lepší než nejen kupovaná, ale i mnohá česká domácí, prostě proto, že to jsou rajčata pěstovaná na sluníčku a aromatičtější kultivary (které by u nás nevyrostly). Nebývají v nich naprosto žádné konzervanty ani nic jiného, konzervuje se jen teplem a hned po sklizni.
Aha, tak proto jsou kupované kečupy tak dobré.
Ale pak přeci vůbec nemá smysl zkoušet udělat si kečup doma, takovému poctivému kečupu, dělanému z vyzrálých rajčat hned na poli přeci nemůžeme nikdy konkurovat!!
Místo konzervovaných rajčat a rajčatové pasty v tubě bych doporučoval Rajčatox (obdoba kostek Masoxu, jen jsou dělané do červena).
Budete pak mít zaručeně domácí kečup, u kterého přesně víte, co jste do něj dali!!
já nevím, co se tady někdo diví rajčatům v plechovce, vždyť přeci ta konzervovaná rajčata pocházejí ze zemí, kde rajčata rostou opravdu sama a ne jako u nás.. a v takové Itálii je někde konzervují rovnou na plantáži...můžete koupit i 5kg balení a ne ta malá. Třeba v Gastrostelle....;-)
Paní Veselá zkuste místo šunenfleků udělat pro změnu "Grenadýrmarš"
na kousku slaniny osmažit cibuku, přidat to vaše uzené (nemusí být) na to na kostečky nakrájené vařené brambory a na to scedit flíčky - podle chuti přidat česnek, nebo pepř, k tomu děláme špenát.. Bez uzeného je to chutné a levné jídlo.V poměru 1/3 brambor, 2/3 flíčků.
Už nejméně 30 let vařím každoročně kečup z rajčat ze zahrádky komu jsem tento recept dala, už také nic jiného nevaří: na 1 kg rajčat 2 cibule, 8 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1 lžička kari, 1 lžička zázvoru, 1 lžička čili (nemusí být) 1a1/2 šálku octa 1a 1/4 šálku cukru - sami si ocet a cukr přizpůsobíte vlastní chuti. Rajčata pokrájím, nechám rozvařit, přidám cibuli a česnek, nechám přejít var, pak přidám zbytek po asi 1/2 hodině varu rozmixuji, procedím zkrz cedník - ne kovový - pak ještě vařím do zhoustnutí - pokud si chci vše urychlit, v trošce kečupu rozmíchám škrobovou moučku, kterou naliji do kečupu a nechám přejít var. Pak slívám do skleniček od přesnídávek a za horka hned obracím. Ještě se mi nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila, nebo zbyla. Vařím asi z 5-6 kg rajčat. Stejně bez ingeriencí postupouji u rajské šťávy, ta se ale musí sterilovat. Nekupuji žádný protlak, také nezbyde ani jedna sklenička..Šťávu lze také vařit s kořením na divoko a je základ na rajskou omáčku.
prosím, jak píšete 1apůl šálku octa, jak velký šálek, kolik cca dcl? Děkuji
Proč se nemůže článek jmenovat prostě Domácí kečup? O úvodníku ani nemluvě.....
Vy tam někde vidíte cokoliv domácího? Kupovaná rajčata z plechovky, kupovaný rajský protlak..
kdyz vidim do ceho vseho jsou lidi schopni kecup narvat tak je mi zle :) a to proti kecupu nic nemam