Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi grilování milují. Na mase šetří, špekáčků je za stejnou cenu víc

Každý grilující u nás v průměru utratí za sezonu 4 tisíce korun jen za suroviny, které hodí na gril. Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř Čechů si nedovedou léto bez grilování vůbec představit, je to slušná kupní síla. Jak ale zjistil průzkum portálu AkcniCeny.cz, i mladí sahají po špekáčcích, protože hlavním kritériem výběru je nejčastěji cena.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B70o83h45u16m58i45r 92M72a84l60ý 6912416597802

Nedávám žádné marinády. Ty akorát přebijí samotnou chuť masa které samo o sobě je dobré. Maso potřu olejem (nemusí být nutně olivový) nechám ho tak 2-3 hoďky odpočinout pod utěrkou. Pak na gril, pouze sůl a pepř, možná i trochu bylinek.

Dobrou chuť.

0/0
7.8.2014 10:34

A90l39e88x60a87n32d54r 95K10o72s69t62k13a 5839826389746

V tomto případě absolutní souhlas se Z. Pohlreichem. V jednoduchosti je síla a kvalitní maso nepotřebuje přerážet vlastní chuť (spíš pachuť) tunami koření. A kupovanou marinádu bych neměl odvahu otestovat ani zadarmo.

0/0
29.7.2014 8:41

M30i92c96h57a23l 26M10i40l91l68e42r 9446492819132

nic proti kvalitni kupovane marinade vyrabene malymi "butikovymi" regionalnimi firmami. Nekolik takovych si vzdycky privezeme z farmarskych trhu, casto z v jinych casti zeme. Tam do nich davaji jejich mistni produkty vcetne koreni a je zajimave porovnat marinady treba z Tasmanie, Jizni Australie nebo Queenslandu - kazda uplne jina.

0/0
30.7.2014 9:46

M17i59c83h88a74l 37M33i65l26l10e31r 9426322749162

Tyhle marinady bud pouzivam jak jsou, nebo je nekdy pouziji jako zaklad, ktery dochutim podle toho, co se bude grillovat pridanim citronu, limetky nebo jineho citrusu, cesneku, anglickeho Worcesteru, ruzneho balsamikoveho octa, melasy z granatovych jablek, koreni, sezamoveho nebo jineho vonaveho oleje prip. s esenci......nebo z techto prisad vytvorim marinadu vlastni.....

0/0
30.7.2014 9:52

P28a51v91e63l 43S27ý42k79o60r46a 7307272537811

Naší generaci stále opakovali, ze grilovani je karcinogenni, opekani na ohni taky, zas tak moc mne grilovani netahne. Media mi ještě nestihla prekopat mysleni.

Ted mne zajimaji spise cerstve zeleninove za studena pomalu lisovane stavy, ziva strava, Chlorella  a potravinova sobestacnost.

Teplem dost zničíte. [>-]

0/0
27.7.2014 23:35

V71l91a92d22i85m72í37r 55H59o72l57ý 8304711636357

Proč ne, vaše volba.

Já grilování moc neholduji, ale jednou za rok kus masa na gril hodím. Samozřejmě ne nějaké opékáčky, a podobné sójové srač.ky vydávané za uzeniny, ale poctivé maso.

+2/0
28.7.2014 0:05

P47a19v80e87l 10S15ý97k26o16r11a 7527702397651

na grilovani by mne stvalo,  ze se mi vodou natlakovane maso seschne. U obchodu. Pokud jej varim, neseschne se. 

Nemuze to uhasit ohen ?

0/0
27.7.2014 22:44

P44a92v64e40l 72S14ý23k57o14r76a 7257432707301

Grilování ? Těžko. Já negriluji vůbec, v mém okolí taky nikdo. Párkrát jsme pekli na ohni prase, občas špekáčky. V  celé ulici tak 1 barák. Ti grilují.

že by někdo griloval ze mne ? 8-o

0/0
27.7.2014 22:35

M30a98r18t79i33n 98P71o46s24p29í37š74i70l 8495321816307

také mám dojem, že grilování bylo hit tak před deseti lety, to každý víkend byl ocítit ze všech stran, poslední roky je to spíš vzácnost. Možná to souvisí s tím, že jak se člověk konečně dočká baráku tak griluje pořád a pak to přestane bavit, sice romantika, ale

0/0
27.7.2014 23:04

H37e44l89e29n98a 53Č17í23ž58k57o32v74á 9201661782158

Ono se to moc dramatizuje -- resp. moc se to vypichuje jako nějaká superzvláštnost. Je to prostě jen další možnost přípravy pokrmů, např. vedle dušení, pečení, smažení... nic víc, nic míň.

0/0
27.7.2014 23:16

P88a45t82r12i79k 33S25v45o16b27o92d89a 3509311926305

Na grilování je krásné akorát to setkání s přáteli a taky koukání do ohně. JInak jakýkoliv jídlo udělaný na nádobí je stokrát lepší než ta znouzectnost jménem grilování.....flákota hovězího nebo krkovice nebo zelenina, budiž, ale nevykostěná drůbež je buď nepropečená nebo z velké části zčernalá...

+3/0
27.7.2014 20:59

T69o85m94á43š 27V23e17r49n59e57r 1575884147675

Tak to bude rukama...

+8/−1
27.7.2014 21:47

P18a40t91r91i68k 68S97v66o83b30o26d95a 3389581316235

Kde bydlíte? dojedu a dáme soutěž..... Kuře s kostma, OK?

0/0
27.7.2014 23:23

M91a88r71t36i41n 91V53o71j65á38č86e35k 9232748658167

tak co ubrat žár a péct ji déle

+4/0
28.7.2014 8:00
Foto

D15a24v35i34d 30K51o63m18á98r53e88k 3663830940988

Nemám problém udělat na grilu nebo na rožni kuře i s kostma aniž by bylo jakkoliv černé nebo nešlo krásně od kosti.Navíc tu kouřovou chuť jakákoliv trouba nenahradí (griluju jen na dobrém dřevě,uhlí smrdí,to nepoužívám) Člověk jen musí vědět jak na to,věnovat se tomu,častěji obracet,hlídat teplotu....Ne to fláknout na plamen a jít chlastat ke stolu s kamarádama nebo okopávat záhony,jak to mnozí dělají,co tak pozoruji na okolních zahrádkách. Pak je to černé a u kosti syrové. To se mi taky ze začátku stávalo,než jsem přišel jak na to :-)

+3/0
28.7.2014 16:47

R24e60g87i31n26e 95M60a95r52t11i14n 6662558930428

Utočím knoflíkem na grilování u šporáku v kuchyni, zapnu přednastavený program/čas (špekáčky, hovězí ...), vhodím na pečící papír, vsunu do trouby, vyberu si vhodné červené, naleju do skleničky, sporák pípne, vyjmu a jdu za kámoši a přítelkyněmi ven kochat se pohledem na západ sluníčka. Pokec a pohoda.;-D Hezký zbytek víkendu.;-D

0/0
27.7.2014 20:41

M60a78r16t90i71n 17H17o67r15ň92á45k 7821691562

cena je to poslední co mě zajímá

+3/0
27.7.2014 20:40
Foto

J95a53n 56L14i50n65h18a26r23t 3691623131195

Rád griluju vepřovou krkovičku, dobře prorostlou. Nakládám ji do indických omáček (Jalfrezi, Tikka Masala) a celkem s tím sklízím úspěch. :-)

0/0
27.7.2014 20:04

M68i78c36h19a12l 39T92r61i26s58k76a 2370937312257

Ohrivani spekacku neni grilovani. Spekacek je tepelne upravena potravina, pri stejne logice mohu na gril postavit hrnec gulasovky a tvrdit, ze griluju.

+2/0
27.7.2014 17:55

J14i60ř68í 98K17o48h48o60u48t 3574381793715

Ohřívat špekáček mohu ve vodě, né na ohni. Tak samo gulášovou polévku. Když tak opékání, v o e :)

+3/0
27.7.2014 18:13

M97a74r95t31i91n 80P97r64o74k98o82p 7652212788688

Tenhle výrok může kandidovat na blbost dne.

+1/−1
27.7.2014 19:15

P58e35t87r 45P14a49v27l16a31t23a 7526690217491

Nejlepší je ryba grilovaná na kameni (losos, tmakrela, ale i pstruh nebo malý kapr)

0/0
27.7.2014 13:41

A56n46e14t64a 95S39o33u77k77u71p29o31v42á 4475499887

Celkově je grilování na kameni bomba! R^

+4/0
27.7.2014 16:13

P40a57v22e59l 24S44ý17k21o73r50a 7837312357201

co teprve na másle, na pánvičce.

0/0
27.7.2014 22:37

H52e34l61e60n20a 12Č52í42ž42k10o95v39á 9141551972638

Super je grilovaná zelenina -- cukety, lilky, rajčata. A nezapomínat na grilované banány, božská a rychlá pochoutka za hubičku, když člověka honí mlsná.

+4/0
27.7.2014 11:50

D59a85v57i18d 62B37r35u13c38k82n94e29r 5422694299805

Ano. Grilovaný ananas též výborná věc, zvlášť ke grilovanému masu.

+3/0
27.7.2014 11:51

H53e26l21e18n28a 88Č15í17ž87k43o27v18á 9141251792578

Jo, taky jsme s úspěchem zkoušeli. Ba i máslovou dýni, taky nebyla k zahození.

+3/0
27.7.2014 11:53

D34a25v42i30d 93B10r17u23c50k65n40e77r 5412334609885

Osobně to nijak nezkouším, nicméně jsou to běžné, jednoduché a velmi chutné esence kuchyně skutečně grillovacích velmocí, jakými jsou portugalsky mluvící země. Kuchyně kterou osobně mám velice rád

0/0
27.7.2014 11:54

B83á84r31a 84T65e92s56n70e52r40o10v58á 5215540544139

Tak zrovna z vámi jmenovaným mně chutná jen ten lilek, a to ještě musí být předtím naložený. Ale co miluji, to je grilovaná paprika, ale nesmí ji člověk na ohni nechat moc dlouho.

+1/0
27.7.2014 12:21

H66e62l97e48n69a 22Č66í12ž59k79o40v86á 9651541272148

No jo, ne každému chutná všechno. Paprika je taky dobrá, na tu jsem zapomněla (a díky za připomenutí, ještě jsme ji letos nedělali, musím to napravit); taky je grilovaná paprika výtečná jako surovina do různých salátů. Nebo po grilování naložit do oleje a nechat odležet, mňam! K vínu přímo famóhní.

0/0
27.7.2014 12:39

H57e95l33e47n32a 33Č86í80ž84k41o71v81á 9541611202838

Pardon, "famózní".

0/0
27.7.2014 12:39

B13á42r38a 70T21e92s86n33e15r89o97v10á 5475390654949

Jj, to máte pravdu, taky z ní dělám salát. Nebo je výborná, když tu půlku před grilováním člověk naplní nějakým sýrem třeba typu cottage (s bylinkami, samozřejmě), to už pak žádné maso nepotřebuje. :-)

0/0
27.7.2014 12:53

V43l76a21d87i31m67í31r 81H30o36l66ý 8254591566287

super jsou i velké krevety.

0/0
28.7.2014 0:08

O56n46d11r25e54j 60K39a80l52m16a34n 1460836934302

Rajče je lepší čerstvý a zbytek podle mně ani není k jídlu...

0/0
27.7.2014 12:59

B85á50r64a 59T92e32s92n87e11r82o16v71á 5555600454689

Souhlasím, že neznám horší teplou zeleninu, než je rajče. Snad jedině kyselá okurka. Ale cukery i lilek jsou v pohodě, jen je umět správně připravit. A taky se nesmí používat ty příšerně přerostlé cukety, co mají půl metru na délku a deset čísel v průměru (ty jsou vhodné max. na smažení, když je nakrájíte na kolečka a obalíte v trojobalu/těstíčku), ale malé cukýnky velikosti max. salátové okurky.

0/0
27.7.2014 13:03

H76e67l87e82n55a 86Č98í84ž51k36o51v73á 9131371462448

Tak já osobně rajčata vůbec nejradši sušená. Ale stejně jako u grilovaných je to prostě jen jiná možnost, nejde o to, jestli "lepší" nebo "horší"; každému holt chutná něco jiného, chápu, že to každý nemusí.

0/0
27.7.2014 13:16

M40a64r75e72k 91T65ů68m26a 4722408396682

Ano, grilování je super věc, akorát je třeba koupit nejkvalitnější suroviny (ať už to je vepřové, hovězí, kuřecí, mořské plody, ryby, či zelenina), a ne ze supermarketu předem marinované masa, které byly vyřazeny z důvodu prošlého data spotřeby... Příprava vlastní marinády navíc zabere nanejvýš 5 minut, a můžete do ní použít takřka cokoliv (med, citrón, pivo, byliny apod.). Jinak při výběru masa doporučuji si najít kvalitní řeznictví, na internetu je recenzí a rad mnoho...:-)

0/0
27.7.2014 11:16

D93a24v70i13d 84B27r51u90c96k93n45e44r 5242234859885

Mořské plody? už vidím, jak amatéři v českých luzích a hájích grilují krevety, humry kraby a sepie.

+1/−1
27.7.2014 11:21

M94a56r52e69k 27T39ů97m62a 4932768516132

Krevety zase tak náročné nejsou. Je to tak minuta, dvě z každé strany. Jinak máte pravdu, že ostatní plody jsou na přípravu nároočnější.

0/0
27.7.2014 12:01

D36a58v23i60d 71B38r80u66c19k98n81e16r 5422114109265

ani nemám pocit, že by se tu tenhle druh zboží někde vůbec prodával. Na ul. 28. října v Praze je Meinl, tam jsem tuhle viděl chobotnice.

0/0
27.7.2014 12:07

M51a89r83e96k 19T25ů56m54a 4112408166982

Zkuste třeba farmářské trhy v Holešovicích na tržnici, tam se čas od času (většinou pátky a soboty) dá něco sehnat... Nebo případně i v Makru.

0/0
27.7.2014 12:12

D47a28v98i57d 68B38r40u34c65k63n76e14r 5232134819625

Teď jsme se vrátili z Mallorky, tam toho bylo až až, a nemám nejmenší strach z absťáku, když  nic z mořských darů do další autentické příležitosti nepozřu.

0/0
27.7.2014 12:17

M55a51r52t75i49n 24P65r83o60k93o58p 7352282178608

all inclusive?

0/0
27.7.2014 13:38

M34a20r81t19i49n 70P51r80o75k46o33p 7222372858118

Proč ne? Statisíce našinců tráví léto už léta v Chorvatsku a kdo by neznal "ligně na žaru"? Tak proč si je neudělat i doma...

0/0
27.7.2014 13:32

D43a63v72i14d 77B61r26u49c25k85n33e50r 5322504309785

Tito našinci úplně nejlíp ze všeho znají luncheon meat z konzervy.

0/0
28.7.2014 9:56

P10a55v81e67l 63O52d61r11a85z18i28l 6404489627220

No pokud tím myslíte, že do Chorvatska jezděj jen "paštikáři," tak to výtečně zapadá do vašeho mrzkého osobnostního profilu.

0/0
12.8.2014 14:10

O31n30d86r89a 79H73ů11ď66a 5456481858408

Nejlepší je si připlatit za flákotu hovězího, osolit opepřit, středně propéct. Nechat chvíli mimo gril a dát si k tomu chleba a rajče. Nějaké nálevy a podobné výmysli jen zastřou opravdovou chuť masa.

+3/0
27.7.2014 11:15

D86a98v49i72d 80B30r64u64c57k83n33e10r 5572544549735

na dobrej hovězí steak musíte mít opravdu spolehlivý grill. Když ho nemáte tak nejjistější je prostě pořád sporák a teflonová nebo keramická pánev. Když je to obyčejnej grill, tak by bylo jistější, pokud jde teda o hovězí, to mletý.

Vám garantuju, že většina lidí, vč. těch, co se třeba i kuchařinou v česku živí, Vám ten hovězí steak na grillu zkazí. A hovězí v Česku je poslední dobou tak drahé, že ve spoustě supermarketů už ho ani neprodávají. Vše jde asi na vývoz nebo co.

+3/−1
27.7.2014 11:26

J39a97n14a 28P94i97v43r70n57c48o63v42a 9612688500805

K čemu kupovat maso v nějakým podělaným supermarketu, když můžu mít maso od řezníka?

+2/−1
27.7.2014 11:30

D64a13v88i29d 64B53r62u81c63k38n21e73r 5742424259495

K čemu si hlavně podělaně dělat steak z masa u řezníka, když si jej můžu dopřát v příjemné restauraci připravený odborníkem

0/0
27.7.2014 11:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.