Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi grilování milují. Na mase šetří, špekáčků je za stejnou cenu víc

Každý grilující u nás v průměru utratí za sezonu 4 tisíce korun jen za suroviny, které hodí na gril. Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř Čechů si nedovedou léto bez grilování vůbec představit, je to slušná kupní síla. Jak ale zjistil průzkum portálu AkcniCeny.cz, i mladí sahají po špekáčcích, protože hlavním kritériem výběru je nejčastěji cena.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B47o35h51u81m30i18r 61M21a34l49ý 6242146267192

Nedávám žádné marinády. Ty akorát přebijí samotnou chuť masa které samo o sobě je dobré. Maso potřu olejem (nemusí být nutně olivový) nechám ho tak 2-3 hoďky odpočinout pod utěrkou. Pak na gril, pouze sůl a pepř, možná i trochu bylinek.

Dobrou chuť.

0/0
7.8.2014 10:34

A96l61e88x77a85n96d20r 89K12o34s46t31k38a 5649336889356

V tomto případě absolutní souhlas se Z. Pohlreichem. V jednoduchosti je síla a kvalitní maso nepotřebuje přerážet vlastní chuť (spíš pachuť) tunami koření. A kupovanou marinádu bych neměl odvahu otestovat ani zadarmo.

0/0
29.7.2014 8:41

M22i84c86h39a46l 77M17i88l46l34e56r 9296772339882

nic proti kvalitni kupovane marinade vyrabene malymi "butikovymi" regionalnimi firmami. Nekolik takovych si vzdycky privezeme z farmarskych trhu, casto z v jinych casti zeme. Tam do nich davaji jejich mistni produkty vcetne koreni a je zajimave porovnat marinady treba z Tasmanie, Jizni Australie nebo Queenslandu - kazda uplne jina.

0/0
30.7.2014 9:46

M17i27c67h88a82l 91M45i70l75l56e33r 9276452979782

Tyhle marinady bud pouzivam jak jsou, nebo je nekdy pouziji jako zaklad, ktery dochutim podle toho, co se bude grillovat pridanim citronu, limetky nebo jineho citrusu, cesneku, anglickeho Worcesteru, ruzneho balsamikoveho octa, melasy z granatovych jablek, koreni, sezamoveho nebo jineho vonaveho oleje prip. s esenci......nebo z techto prisad vytvorim marinadu vlastni.....

0/0
30.7.2014 9:52

P96a86v44e24l 11S29ý39k79o59r82a 7807882497721

Naší generaci stále opakovali, ze grilovani je karcinogenni, opekani na ohni taky, zas tak moc mne grilovani netahne. Media mi ještě nestihla prekopat mysleni.

Ted mne zajimaji spise cerstve zeleninove za studena pomalu lisovane stavy, ziva strava, Chlorella  a potravinova sobestacnost.

Teplem dost zničíte. [>-]

0/0
27.7.2014 23:35

V63l69a34d11i56m23í20r 96H43o15l42ý 8764231216817

Proč ne, vaše volba.

Já grilování moc neholduji, ale jednou za rok kus masa na gril hodím. Samozřejmě ne nějaké opékáčky, a podobné sójové srač.ky vydávané za uzeniny, ale poctivé maso.

+2/0
28.7.2014 0:05

P22a60v71e89l 66S37ý69k84o63r31a 7697772477171

na grilovani by mne stvalo,  ze se mi vodou natlakovane maso seschne. U obchodu. Pokud jej varim, neseschne se. 

Nemuze to uhasit ohen ?

0/0
27.7.2014 22:44

P16a11v13e95l 97S22ý86k98o26r88a 7837672987531

Grilování ? Těžko. Já negriluji vůbec, v mém okolí taky nikdo. Párkrát jsme pekli na ohni prase, občas špekáčky. V  celé ulici tak 1 barák. Ti grilují.

že by někdo griloval ze mne ? 8-o

0/0
27.7.2014 22:35

M38a80r34t15i27n 96P46o32s19p97í81š44i92l 8845701786857

také mám dojem, že grilování bylo hit tak před deseti lety, to každý víkend byl ocítit ze všech stran, poslední roky je to spíš vzácnost. Možná to souvisí s tím, že jak se člověk konečně dočká baráku tak griluje pořád a pak to přestane bavit, sice romantika, ale

0/0
27.7.2014 23:04

H45e72l89e36n14a 39Č79í24ž97k94o23v43á 9821161982378

Ono se to moc dramatizuje -- resp. moc se to vypichuje jako nějaká superzvláštnost. Je to prostě jen další možnost přípravy pokrmů, např. vedle dušení, pečení, smažení... nic víc, nic míň.

0/0
27.7.2014 23:16

P25a55t81r96i64k 59S49v69o83b91o14d23a 3639281116385

Na grilování je krásné akorát to setkání s přáteli a taky koukání do ohně. JInak jakýkoliv jídlo udělaný na nádobí je stokrát lepší než ta znouzectnost jménem grilování.....flákota hovězího nebo krkovice nebo zelenina, budiž, ale nevykostěná drůbež je buď nepropečená nebo z velké části zčernalá...

+3/0
27.7.2014 20:59

T46o12m48á93š 19V26e34r51n53e89r 1295124337875

Tak to bude rukama...

+8/−1
27.7.2014 21:47

P36a91t82r17i77k 38S87v81o30b84o32d29a 3529211346655

Kde bydlíte? dojedu a dáme soutěž..... Kuře s kostma, OK?

0/0
27.7.2014 23:23

M60a79r92t84i96n 79V66o14j27á97č31e40k 9522748408477

tak co ubrat žár a péct ji déle

+4/0
28.7.2014 8:00
Foto

D45a94v65i22d 40K55o49m71á49r64e80k 3633710880738

Nemám problém udělat na grilu nebo na rožni kuře i s kostma aniž by bylo jakkoliv černé nebo nešlo krásně od kosti.Navíc tu kouřovou chuť jakákoliv trouba nenahradí (griluju jen na dobrém dřevě,uhlí smrdí,to nepoužívám) Člověk jen musí vědět jak na to,věnovat se tomu,častěji obracet,hlídat teplotu....Ne to fláknout na plamen a jít chlastat ke stolu s kamarádama nebo okopávat záhony,jak to mnozí dělají,co tak pozoruji na okolních zahrádkách. Pak je to černé a u kosti syrové. To se mi taky ze začátku stávalo,než jsem přišel jak na to :-)

+3/0
28.7.2014 16:47

R22e27g86i38n48e 18M47a90r55t34i77n 6882788170578

Utočím knoflíkem na grilování u šporáku v kuchyni, zapnu přednastavený program/čas (špekáčky, hovězí ...), vhodím na pečící papír, vsunu do trouby, vyberu si vhodné červené, naleju do skleničky, sporák pípne, vyjmu a jdu za kámoši a přítelkyněmi ven kochat se pohledem na západ sluníčka. Pokec a pohoda.;-D Hezký zbytek víkendu.;-D

0/0
27.7.2014 20:41

M38a55r53t84i82n 56H55o21r35ň15á39k 7301441412

cena je to poslední co mě zajímá

+3/0
27.7.2014 20:40
Foto

J98a13n 42L37i34n19h22a65r45t 3901383961145

Rád griluju vepřovou krkovičku, dobře prorostlou. Nakládám ji do indických omáček (Jalfrezi, Tikka Masala) a celkem s tím sklízím úspěch. :-)

0/0
27.7.2014 20:04

M19i86c62h65a70l 64T91r35i35s19k85a 2150267652157

Ohrivani spekacku neni grilovani. Spekacek je tepelne upravena potravina, pri stejne logice mohu na gril postavit hrnec gulasovky a tvrdit, ze griluju.

+2/0
27.7.2014 17:55

J61i33ř19í 87K13o58h56o31u45t 3614531973445

Ohřívat špekáček mohu ve vodě, né na ohni. Tak samo gulášovou polévku. Když tak opékání, v o e :)

+3/0
27.7.2014 18:13

M72a19r62t56i84n 52P45r34o71k48o67p 7652522158738

Tenhle výrok může kandidovat na blbost dne.

+1/−1
27.7.2014 19:15

P92e55t31r 18P52a17v13l22a81t49a 7936540627641

Nejlepší je ryba grilovaná na kameni (losos, tmakrela, ale i pstruh nebo malý kapr)

0/0
27.7.2014 13:41

A27n14e27t66a 56S62o25u56k38u29p73o29v80á 4885839507

Celkově je grilování na kameni bomba! R^

+4/0
27.7.2014 16:13

P32a59v53e82l 37S88ý39k45o54r37a 7687962797161

co teprve na másle, na pánvičce.

0/0
27.7.2014 22:37

H90e96l82e68n54a 44Č50í97ž95k52o57v46á 9261121432328

Super je grilovaná zelenina -- cukety, lilky, rajčata. A nezapomínat na grilované banány, božská a rychlá pochoutka za hubičku, když člověka honí mlsná.

+4/0
27.7.2014 11:50

D35a23v38i41d 27B44r11u79c37k37n74e80r 5212284929275

Ano. Grilovaný ananas též výborná věc, zvlášť ke grilovanému masu.

+3/0
27.7.2014 11:51

H75e32l38e76n46a 22Č44í49ž98k33o62v10á 9341891712378

Jo, taky jsme s úspěchem zkoušeli. Ba i máslovou dýni, taky nebyla k zahození.

+3/0
27.7.2014 11:53

D11a32v11i55d 68B47r87u55c94k12n40e26r 5692684869765

Osobně to nijak nezkouším, nicméně jsou to běžné, jednoduché a velmi chutné esence kuchyně skutečně grillovacích velmocí, jakými jsou portugalsky mluvící země. Kuchyně kterou osobně mám velice rád

0/0
27.7.2014 11:54

B58á40r69a 93T72e66s84n23e78r88o42v93á 5805110554469

Tak zrovna z vámi jmenovaným mně chutná jen ten lilek, a to ještě musí být předtím naložený. Ale co miluji, to je grilovaná paprika, ale nesmí ji člověk na ohni nechat moc dlouho.

+1/0
27.7.2014 12:21

H65e46l79e87n27a 47Č58í38ž43k81o81v44á 9801271782398

No jo, ne každému chutná všechno. Paprika je taky dobrá, na tu jsem zapomněla (a díky za připomenutí, ještě jsme ji letos nedělali, musím to napravit); taky je grilovaná paprika výtečná jako surovina do různých salátů. Nebo po grilování naložit do oleje a nechat odležet, mňam! K vínu přímo famóhní.

0/0
27.7.2014 12:39

H46e85l51e93n30a 76Č63í43ž46k87o76v79á 9151931742938

Pardon, "famózní".

0/0
27.7.2014 12:39

B56á93r60a 32T88e97s59n21e80r41o59v89á 5845500424609

Jj, to máte pravdu, taky z ní dělám salát. Nebo je výborná, když tu půlku před grilováním člověk naplní nějakým sýrem třeba typu cottage (s bylinkami, samozřejmě), to už pak žádné maso nepotřebuje. :-)

0/0
27.7.2014 12:53

V19l12a57d94i58m61í26r 87H81o46l51ý 8384691786327

super jsou i velké krevety.

0/0
28.7.2014 0:08

O49n17d86r87e85j 66K56a50l47m35a40n 1220876274732

Rajče je lepší čerstvý a zbytek podle mně ani není k jídlu...

0/0
27.7.2014 12:59

B57á95r54a 25T69e12s45n79e44r94o77v71á 5495510564309

Souhlasím, že neznám horší teplou zeleninu, než je rajče. Snad jedině kyselá okurka. Ale cukery i lilek jsou v pohodě, jen je umět správně připravit. A taky se nesmí používat ty příšerně přerostlé cukety, co mají půl metru na délku a deset čísel v průměru (ty jsou vhodné max. na smažení, když je nakrájíte na kolečka a obalíte v trojobalu/těstíčku), ale malé cukýnky velikosti max. salátové okurky.

0/0
27.7.2014 13:03

H50e11l19e20n81a 96Č62í55ž93k61o61v19á 9681281482378

Tak já osobně rajčata vůbec nejradši sušená. Ale stejně jako u grilovaných je to prostě jen jiná možnost, nejde o to, jestli "lepší" nebo "horší"; každému holt chutná něco jiného, chápu, že to každý nemusí.

0/0
27.7.2014 13:16

M70a18r87e55k 83T53ů18m29a 4132378526912

Ano, grilování je super věc, akorát je třeba koupit nejkvalitnější suroviny (ať už to je vepřové, hovězí, kuřecí, mořské plody, ryby, či zelenina), a ne ze supermarketu předem marinované masa, které byly vyřazeny z důvodu prošlého data spotřeby... Příprava vlastní marinády navíc zabere nanejvýš 5 minut, a můžete do ní použít takřka cokoliv (med, citrón, pivo, byliny apod.). Jinak při výběru masa doporučuji si najít kvalitní řeznictví, na internetu je recenzí a rad mnoho...:-)

0/0
27.7.2014 11:16

D18a93v16i97d 90B15r88u20c78k16n90e60r 5422984319185

Mořské plody? už vidím, jak amatéři v českých luzích a hájích grilují krevety, humry kraby a sepie.

+1/−1
27.7.2014 11:21

M50a36r20e26k 55T50ů11m41a 4632118466952

Krevety zase tak náročné nejsou. Je to tak minuta, dvě z každé strany. Jinak máte pravdu, že ostatní plody jsou na přípravu nároočnější.

0/0
27.7.2014 12:01

D92a88v16i54d 54B69r47u10c54k62n28e63r 5392374579635

ani nemám pocit, že by se tu tenhle druh zboží někde vůbec prodával. Na ul. 28. října v Praze je Meinl, tam jsem tuhle viděl chobotnice.

0/0
27.7.2014 12:07

M26a37r22e84k 32T10ů78m76a 4262368466662

Zkuste třeba farmářské trhy v Holešovicích na tržnici, tam se čas od času (většinou pátky a soboty) dá něco sehnat... Nebo případně i v Makru.

0/0
27.7.2014 12:12

D91a74v43i89d 67B91r27u89c10k46n15e71r 5602314629865

Teď jsme se vrátili z Mallorky, tam toho bylo až až, a nemám nejmenší strach z absťáku, když  nic z mořských darů do další autentické příležitosti nepozřu.

0/0
27.7.2014 12:17

M18a56r85t28i91n 46P24r36o87k61o73p 7922202398388

all inclusive?

0/0
27.7.2014 13:38

M28a33r79t17i79n 28P37r94o46k19o67p 7632792328498

Proč ne? Statisíce našinců tráví léto už léta v Chorvatsku a kdo by neznal "ligně na žaru"? Tak proč si je neudělat i doma...

0/0
27.7.2014 13:32

D33a11v47i90d 68B68r49u27c74k55n59e17r 5112164289345

Tito našinci úplně nejlíp ze všeho znají luncheon meat z konzervy.

0/0
28.7.2014 9:56

P78a70v17e85l 48O79d24r81a67z79i61l 6494189337820

No pokud tím myslíte, že do Chorvatska jezděj jen "paštikáři," tak to výtečně zapadá do vašeho mrzkého osobnostního profilu.

0/0
12.8.2014 14:10

O44n14d47r37a 71H55ů28ď70a 5686781158148

Nejlepší je si připlatit za flákotu hovězího, osolit opepřit, středně propéct. Nechat chvíli mimo gril a dát si k tomu chleba a rajče. Nějaké nálevy a podobné výmysli jen zastřou opravdovou chuť masa.

+3/0
27.7.2014 11:15

D60a30v21i36d 88B27r84u87c91k71n45e11r 5522864649325

na dobrej hovězí steak musíte mít opravdu spolehlivý grill. Když ho nemáte tak nejjistější je prostě pořád sporák a teflonová nebo keramická pánev. Když je to obyčejnej grill, tak by bylo jistější, pokud jde teda o hovězí, to mletý.

Vám garantuju, že většina lidí, vč. těch, co se třeba i kuchařinou v česku živí, Vám ten hovězí steak na grillu zkazí. A hovězí v Česku je poslední dobou tak drahé, že ve spoustě supermarketů už ho ani neprodávají. Vše jde asi na vývoz nebo co.

+3/−1
27.7.2014 11:26

J87a17n98a 19P51i71v24r13n63c77o56v78a 9602108480175

K čemu kupovat maso v nějakým podělaným supermarketu, když můžu mít maso od řezníka?

+2/−1
27.7.2014 11:30

D42a75v62i61d 56B53r71u31c33k44n89e72r 5672464839845

K čemu si hlavně podělaně dělat steak z masa u řezníka, když si jej můžu dopřát v příjemné restauraci připravený odborníkem

0/0
27.7.2014 11:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.