Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi grilování milují. Na mase šetří, špekáčků je za stejnou cenu víc

Každý grilující u nás v průměru utratí za sezonu 4 tisíce korun jen za suroviny, které hodí na gril. Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř Čechů si nedovedou léto bez grilování vůbec představit, je to slušná kupní síla. Jak ale zjistil průzkum portálu AkcniCeny.cz, i mladí sahají po špekáčcích, protože hlavním kritériem výběru je nejčastěji cena.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B77o84h17u66m89i25r 68M36a23l36ý 6882886937112

Nedávám žádné marinády. Ty akorát přebijí samotnou chuť masa které samo o sobě je dobré. Maso potřu olejem (nemusí být nutně olivový) nechám ho tak 2-3 hoďky odpočinout pod utěrkou. Pak na gril, pouze sůl a pepř, možná i trochu bylinek.

Dobrou chuť.

0/0
7.8.2014 10:34

A66l14e29x21a58n61d43r 54K88o53s68t53k53a 5609206529726

V tomto případě absolutní souhlas se Z. Pohlreichem. V jednoduchosti je síla a kvalitní maso nepotřebuje přerážet vlastní chuť (spíš pachuť) tunami koření. A kupovanou marinádu bych neměl odvahu otestovat ani zadarmo.

0/0
29.7.2014 8:41

M15i61c79h39a79l 83M10i55l78l20e71r 9456352989452

nic proti kvalitni kupovane marinade vyrabene malymi "butikovymi" regionalnimi firmami. Nekolik takovych si vzdycky privezeme z farmarskych trhu, casto z v jinych casti zeme. Tam do nich davaji jejich mistni produkty vcetne koreni a je zajimave porovnat marinady treba z Tasmanie, Jizni Australie nebo Queenslandu - kazda uplne jina.

0/0
30.7.2014 9:46

M83i64c77h91a67l 65M72i89l20l32e94r 9636972459702

Tyhle marinady bud pouzivam jak jsou, nebo je nekdy pouziji jako zaklad, ktery dochutim podle toho, co se bude grillovat pridanim citronu, limetky nebo jineho citrusu, cesneku, anglickeho Worcesteru, ruzneho balsamikoveho octa, melasy z granatovych jablek, koreni, sezamoveho nebo jineho vonaveho oleje prip. s esenci......nebo z techto prisad vytvorim marinadu vlastni.....

0/0
30.7.2014 9:52

P17a25v70e63l 83S36ý24k70o85r30a 7287652787511

Naší generaci stále opakovali, ze grilovani je karcinogenni, opekani na ohni taky, zas tak moc mne grilovani netahne. Media mi ještě nestihla prekopat mysleni.

Ted mne zajimaji spise cerstve zeleninove za studena pomalu lisovane stavy, ziva strava, Chlorella  a potravinova sobestacnost.

Teplem dost zničíte. [>-]

0/0
27.7.2014 23:35

V71l19a63d54i32m69í88r 82H28o83l16ý 8414711686167

Proč ne, vaše volba.

Já grilování moc neholduji, ale jednou za rok kus masa na gril hodím. Samozřejmě ne nějaké opékáčky, a podobné sójové srač.ky vydávané za uzeniny, ale poctivé maso.

+2/0
28.7.2014 0:05

P83a29v12e19l 17S12ý55k74o71r24a 7197682927911

na grilovani by mne stvalo,  ze se mi vodou natlakovane maso seschne. U obchodu. Pokud jej varim, neseschne se. 

Nemuze to uhasit ohen ?

0/0
27.7.2014 22:44

P70a48v10e93l 47S48ý23k40o19r74a 7757812347961

Grilování ? Těžko. Já negriluji vůbec, v mém okolí taky nikdo. Párkrát jsme pekli na ohni prase, občas špekáčky. V  celé ulici tak 1 barák. Ti grilují.

že by někdo griloval ze mne ? 8-o

0/0
27.7.2014 22:35

M85a56r51t64i55n 63P11o11s26p55í70š48i25l 8435911396227

také mám dojem, že grilování bylo hit tak před deseti lety, to každý víkend byl ocítit ze všech stran, poslední roky je to spíš vzácnost. Možná to souvisí s tím, že jak se člověk konečně dočká baráku tak griluje pořád a pak to přestane bavit, sice romantika, ale

0/0
27.7.2014 23:04

H10e95l89e56n45a 16Č46í33ž29k92o53v20á 9361421352778

Ono se to moc dramatizuje -- resp. moc se to vypichuje jako nějaká superzvláštnost. Je to prostě jen další možnost přípravy pokrmů, např. vedle dušení, pečení, smažení... nic víc, nic míň.

0/0
27.7.2014 23:16

P57a88t25r72i54k 23S38v89o69b32o53d33a 3989321786485

Na grilování je krásné akorát to setkání s přáteli a taky koukání do ohně. JInak jakýkoliv jídlo udělaný na nádobí je stokrát lepší než ta znouzectnost jménem grilování.....flákota hovězího nebo krkovice nebo zelenina, budiž, ale nevykostěná drůbež je buď nepropečená nebo z velké části zčernalá...

+3/0
27.7.2014 20:59

T79o62m75á85š 43V49e50r49n14e40r 1355704577895

Tak to bude rukama...

+8/−1
27.7.2014 21:47

P88a23t44r69i67k 54S75v66o67b85o66d10a 3869221626235

Kde bydlíte? dojedu a dáme soutěž..... Kuře s kostma, OK?

0/0
27.7.2014 23:23

M34a95r23t14i39n 73V66o49j44á18č48e74k 9672238868667

tak co ubrat žár a péct ji déle

+4/0
28.7.2014 8:00
Foto

D41a78v43i40d 87K38o64m33á71r23e93k 3883280420628

Nemám problém udělat na grilu nebo na rožni kuře i s kostma aniž by bylo jakkoliv černé nebo nešlo krásně od kosti.Navíc tu kouřovou chuť jakákoliv trouba nenahradí (griluju jen na dobrém dřevě,uhlí smrdí,to nepoužívám) Člověk jen musí vědět jak na to,věnovat se tomu,častěji obracet,hlídat teplotu....Ne to fláknout na plamen a jít chlastat ke stolu s kamarádama nebo okopávat záhony,jak to mnozí dělají,co tak pozoruji na okolních zahrádkách. Pak je to černé a u kosti syrové. To se mi taky ze začátku stávalo,než jsem přišel jak na to :-)

+3/0
28.7.2014 16:47

R37e85g89i15n39e 56M53a60r25t55i94n 6352598160108

Utočím knoflíkem na grilování u šporáku v kuchyni, zapnu přednastavený program/čas (špekáčky, hovězí ...), vhodím na pečící papír, vsunu do trouby, vyberu si vhodné červené, naleju do skleničky, sporák pípne, vyjmu a jdu za kámoši a přítelkyněmi ven kochat se pohledem na západ sluníčka. Pokec a pohoda.;-D Hezký zbytek víkendu.;-D

0/0
27.7.2014 20:41

M97a54r97t98i67n 17H78o32r35ň95á40k 7881411262

cena je to poslední co mě zajímá

+3/0
27.7.2014 20:40
Foto

J79a77n 30L12i54n20h88a76r17t 3571203871285

Rád griluju vepřovou krkovičku, dobře prorostlou. Nakládám ji do indických omáček (Jalfrezi, Tikka Masala) a celkem s tím sklízím úspěch. :-)

0/0
27.7.2014 20:04

M27i83c91h13a15l 26T71r24i49s89k28a 2740557572637

Ohrivani spekacku neni grilovani. Spekacek je tepelne upravena potravina, pri stejne logice mohu na gril postavit hrnec gulasovky a tvrdit, ze griluju.

+2/0
27.7.2014 17:55

J64i19ř98í 66K21o43h44o76u74t 3324141953215

Ohřívat špekáček mohu ve vodě, né na ohni. Tak samo gulášovou polévku. Když tak opékání, v o e :)

+3/0
27.7.2014 18:13

M31a46r50t88i79n 87P60r47o43k91o35p 7712692128408

Tenhle výrok může kandidovat na blbost dne.

+1/−1
27.7.2014 19:15

P86e11t36r 98P61a34v22l97a58t52a 7756840827171

Nejlepší je ryba grilovaná na kameni (losos, tmakrela, ale i pstruh nebo malý kapr)

0/0
27.7.2014 13:41

A27n79e10t30a 59S92o12u49k39u93p66o96v26á 4315269727

Celkově je grilování na kameni bomba! R^

+4/0
27.7.2014 16:13

P93a51v41e14l 89S72ý95k15o43r86a 7187482917461

co teprve na másle, na pánvičce.

0/0
27.7.2014 22:37

H13e12l77e40n25a 22Č34í51ž20k18o37v47á 9711421412648

Super je grilovaná zelenina -- cukety, lilky, rajčata. A nezapomínat na grilované banány, božská a rychlá pochoutka za hubičku, když člověka honí mlsná.

+4/0
27.7.2014 11:50

D18a90v80i84d 57B34r53u77c27k54n83e93r 5862714839635

Ano. Grilovaný ananas též výborná věc, zvlášť ke grilovanému masu.

+3/0
27.7.2014 11:51

H57e91l90e63n28a 84Č15í14ž48k52o41v32á 9761511102628

Jo, taky jsme s úspěchem zkoušeli. Ba i máslovou dýni, taky nebyla k zahození.

+3/0
27.7.2014 11:53

D73a77v78i27d 66B16r88u78c58k98n23e70r 5382394639475

Osobně to nijak nezkouším, nicméně jsou to běžné, jednoduché a velmi chutné esence kuchyně skutečně grillovacích velmocí, jakými jsou portugalsky mluvící země. Kuchyně kterou osobně mám velice rád

0/0
27.7.2014 11:54

B33á72r89a 78T50e76s46n32e84r76o46v14á 5925300114749

Tak zrovna z vámi jmenovaným mně chutná jen ten lilek, a to ještě musí být předtím naložený. Ale co miluji, to je grilovaná paprika, ale nesmí ji člověk na ohni nechat moc dlouho.

+1/0
27.7.2014 12:21

H53e30l30e18n92a 65Č96í50ž13k22o15v28á 9711441742188

No jo, ne každému chutná všechno. Paprika je taky dobrá, na tu jsem zapomněla (a díky za připomenutí, ještě jsme ji letos nedělali, musím to napravit); taky je grilovaná paprika výtečná jako surovina do různých salátů. Nebo po grilování naložit do oleje a nechat odležet, mňam! K vínu přímo famóhní.

0/0
27.7.2014 12:39

H88e92l97e13n61a 31Č22í95ž41k55o42v89á 9691831842388

Pardon, "famózní".

0/0
27.7.2014 12:39

B97á47r27a 17T19e54s53n67e75r49o75v38á 5715270594509

Jj, to máte pravdu, taky z ní dělám salát. Nebo je výborná, když tu půlku před grilováním člověk naplní nějakým sýrem třeba typu cottage (s bylinkami, samozřejmě), to už pak žádné maso nepotřebuje. :-)

0/0
27.7.2014 12:53

V11l38a25d98i31m97í22r 32H17o34l76ý 8474331176797

super jsou i velké krevety.

0/0
28.7.2014 0:08

O28n36d75r30e33j 27K67a97l43m48a40n 1360226544832

Rajče je lepší čerstvý a zbytek podle mně ani není k jídlu...

0/0
27.7.2014 12:59

B34á24r95a 90T87e41s68n85e16r98o35v93á 5985840774169

Souhlasím, že neznám horší teplou zeleninu, než je rajče. Snad jedině kyselá okurka. Ale cukery i lilek jsou v pohodě, jen je umět správně připravit. A taky se nesmí používat ty příšerně přerostlé cukety, co mají půl metru na délku a deset čísel v průměru (ty jsou vhodné max. na smažení, když je nakrájíte na kolečka a obalíte v trojobalu/těstíčku), ale malé cukýnky velikosti max. salátové okurky.

0/0
27.7.2014 13:03

H43e68l68e56n11a 94Č95í35ž33k43o39v81á 9591901702108

Tak já osobně rajčata vůbec nejradši sušená. Ale stejně jako u grilovaných je to prostě jen jiná možnost, nejde o to, jestli "lepší" nebo "horší"; každému holt chutná něco jiného, chápu, že to každý nemusí.

0/0
27.7.2014 13:16

M76a33r98e62k 51T41ů28m47a 4592508696312

Ano, grilování je super věc, akorát je třeba koupit nejkvalitnější suroviny (ať už to je vepřové, hovězí, kuřecí, mořské plody, ryby, či zelenina), a ne ze supermarketu předem marinované masa, které byly vyřazeny z důvodu prošlého data spotřeby... Příprava vlastní marinády navíc zabere nanejvýš 5 minut, a můžete do ní použít takřka cokoliv (med, citrón, pivo, byliny apod.). Jinak při výběru masa doporučuji si najít kvalitní řeznictví, na internetu je recenzí a rad mnoho...:-)

0/0
27.7.2014 11:16

D97a32v67i23d 64B42r95u67c52k96n81e38r 5282694679545

Mořské plody? už vidím, jak amatéři v českých luzích a hájích grilují krevety, humry kraby a sepie.

+1/−1
27.7.2014 11:21

M12a86r35e25k 38T34ů27m75a 4842258646122

Krevety zase tak náročné nejsou. Je to tak minuta, dvě z každé strany. Jinak máte pravdu, že ostatní plody jsou na přípravu nároočnější.

0/0
27.7.2014 12:01

D49a30v96i60d 35B73r36u11c75k25n26e27r 5932124569795

ani nemám pocit, že by se tu tenhle druh zboží někde vůbec prodával. Na ul. 28. října v Praze je Meinl, tam jsem tuhle viděl chobotnice.

0/0
27.7.2014 12:07

M50a70r44e80k 72T73ů45m71a 4242548916722

Zkuste třeba farmářské trhy v Holešovicích na tržnici, tam se čas od času (většinou pátky a soboty) dá něco sehnat... Nebo případně i v Makru.

0/0
27.7.2014 12:12

D49a76v93i27d 31B98r31u13c53k42n66e78r 5852704179305

Teď jsme se vrátili z Mallorky, tam toho bylo až až, a nemám nejmenší strach z absťáku, když  nic z mořských darů do další autentické příležitosti nepozřu.

0/0
27.7.2014 12:17

M84a35r79t28i66n 90P47r16o94k58o11p 7162342668948

all inclusive?

0/0
27.7.2014 13:38

M66a66r24t68i92n 64P51r46o73k85o32p 7712782708948

Proč ne? Statisíce našinců tráví léto už léta v Chorvatsku a kdo by neznal "ligně na žaru"? Tak proč si je neudělat i doma...

0/0
27.7.2014 13:32

D10a93v66i29d 50B52r66u15c56k89n45e32r 5792354339385

Tito našinci úplně nejlíp ze všeho znají luncheon meat z konzervy.

0/0
28.7.2014 9:56

P55a24v67e38l 26O71d16r56a44z42i87l 6154429447280

No pokud tím myslíte, že do Chorvatska jezděj jen "paštikáři," tak to výtečně zapadá do vašeho mrzkého osobnostního profilu.

0/0
12.8.2014 14:10

O67n45d10r58a 17H49ů14ď26a 5526981608678

Nejlepší je si připlatit za flákotu hovězího, osolit opepřit, středně propéct. Nechat chvíli mimo gril a dát si k tomu chleba a rajče. Nějaké nálevy a podobné výmysli jen zastřou opravdovou chuť masa.

+3/0
27.7.2014 11:15

D78a57v42i70d 20B49r56u76c56k21n41e77r 5372864199845

na dobrej hovězí steak musíte mít opravdu spolehlivý grill. Když ho nemáte tak nejjistější je prostě pořád sporák a teflonová nebo keramická pánev. Když je to obyčejnej grill, tak by bylo jistější, pokud jde teda o hovězí, to mletý.

Vám garantuju, že většina lidí, vč. těch, co se třeba i kuchařinou v česku živí, Vám ten hovězí steak na grillu zkazí. A hovězí v Česku je poslední dobou tak drahé, že ve spoustě supermarketů už ho ani neprodávají. Vše jde asi na vývoz nebo co.

+3/−1
27.7.2014 11:26

J17a63n60a 71P22i70v76r86n79c76o26v88a 9512968240385

K čemu kupovat maso v nějakým podělaným supermarketu, když můžu mít maso od řezníka?

+2/−1
27.7.2014 11:30

D64a14v37i98d 12B70r77u65c85k67n71e56r 5132314309295

K čemu si hlavně podělaně dělat steak z masa u řezníka, když si jej můžu dopřát v příjemné restauraci připravený odborníkem

0/0
27.7.2014 11:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.