Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Recept na silné trnkové víno. Surovina zadarmo, ovšem výroba dá práci

„Jakmile udeří mrazy, je lepší se schovat někam do tepla a sáhnout po lahvince hřejivého obsahu,“ říká Vladimír Dolejšek (28), mladý architekt žijící v jihočeském Srubci. Tu pravou zimní pohodu domácí fortifikované víno - tedy víno s přidaným alkoholem - podle něj přinejmenším navodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V53a56c47l18a56v 64H70a71j28e96k 3636499209

Jinak jsem kdysy děla také víno s trnek, ale napůl se šípky. A bylo vynikající.

0/0
20.10.2014 11:42

V20a33c97l15a66v 70H24a76j78e15k 3306649759

23% se mi zdá hodně přehnané. Dělám medovinu a se speciálními kvasinkami se dá dosáhnout kolem 16%, obdobně je tomu i u vína, bez dolihování.

0/0
20.10.2014 11:41

A33l93e14š 82C14e71j37n 5400684391262

Snad nechcete říci,že tahle náhražka, je lepší než poctivá slivovice!

0/0
6.10.2014 20:08
Foto

P91e47t66r 19P62r50o46c13h78á64z15k35a 3882956832134

Nemačkám,cukru dávám méně-asi tak polovic a kvasinky nepouživám.Nedávám ani citron.Neměřím množství alkoholu,ale chuť je skvělá.

0/0
6.10.2014 18:33

O15l84d81ř42i69c39h 50H44o16r95á94k 2124599651165

Trošku mi to nesedí. V perexu se píše o fortifikovaném (dodatečně dolihovaném) vínu a textu se líh nikde nepřidává, či není zmíněn.

Ale abych vyvrátil některé pochybnosti, tak dnes již existují kvasinky umožňující dost rychlý kvasný proces (v řádů dnů až týdnů) až do cca 23% obsahu alkoholu v ovocném kvasu. 

Více informací na alkoholesence.cz

(http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/7-NAVODY-A-POPIS-ZBOZI/9-Turbo-kvasnice-vlastnosti)

Mám to ověřeno, dají se tak vyrábět výborné likéry bez pálení.

+4/0
6.10.2014 10:15

R48a94d66i45m 36P53o32l39á22š95e66k 9236383299259

Koukám, že jsem nějakou dobu nesledoval obor. Dík za informaci.

+1/0
6.10.2014 11:53

R49a77d77i82m 41P56o65l34á41š19e14k 9956793219159

17,5 % alkoholu bez přídavku čistého lihu!? ;-D;-D a hotovo za pár týdnů!?

Chtělo by to trochu víc studovat výrobu vína a kvašení. Kvasinky se přestávají množit po dosažení cca 8 % alkoholu v kvasu, po dosažení cca 12 - 14 % začínají i zbývající živé kvasinky umírat. Po dosažení těch cca 8 % etanolu intenzita kvašení začne zpomalovat, po překročení cca 12 % intenzita prudce poklesne, víno potom může dokvašovat mnoho měsíců.

5 - 6 kilo cukru na 20 litrů odpovídá 25 - 30 kilo cukru na 100 litrů, to odpovídá při stzoprocentní účinnosti kvašení 12,5 - 15 % lihu ve 100 l vína. To je tak akorát na prokvašení většiny cukrů a na to, že ve víně pak zůstane 1 - 2 % zbytkového  cukru, které dělá plnější chuť.

Další zvýšení obsahu lihu už není možné přidáváním cukrů a dalším kvašením. Je to možné pouze přidáním čistého vypáleného alkoholu. Ostatně takhle se ve skutečnosti dělá to portské, přidáním alkoholu.

0/0
6.10.2014 9:17

J40i17ř83í 61S55o69u81č57e87k 5456687579379

Nějaký cukr je i v těch trnkách a rychlost kvašení velmi závisí na teplotě. Pokud se nechladí, může jít výrazně rychleji. I klasické víno vyrobené čistě z hroznů a bez fortifikace může mít kolem 17 % alkoholu. Ve Francii taková vína seženete bez většího úsilí a z ročníků jako 2003 a 2006 se dala vyrobit i v ČR. Jinak tohle je stejně akademická debata, protože v úvodu článku je výslovně uvedeno, že k fortifikaci při výrobě došlo.

0/0
6.10.2014 10:06

J20a40n27a 54N77o91v66o74t85n19á 4865382649633

"Dřina"??? Čištění hub je také dřina? Pod tímto pojmem si představuji něco úplně jiného. A kvasinky či živná sůl opravdu není potřeba! Dělám např. šípkové víno, bez obojího se hravě obejdu. Prostě to tam nedávám a víno - kam se hrabe Portské.

0/0
6.10.2014 7:46





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.