Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Při přípravě kvasu pro pálenici hlídejte hlavně teplotu a deku

Říká se, že kudy teče zkapalněné ovoce, tudy léčí. Než ho odvezete vypálit, musíte z něj připravit kvas. Od jeho kvality se pak odvíjí i kvalita pálenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I95v92a13n 85M27a40r11e30k 6334338572

!!Ta mapa "Pálenic" je sice pěkná ale např. v okolí mého bydliště je "hustota" pálenic daleko vyšší než udává mapa (a to mám na mysli jen pálenice legální)>>>na ty domácí-černé  by nestačila ani velkoformátová mapa velikosti fotbalového hřiště ! ! ! 8-o R^ ;-D!!

+1/0
23.9.2014 19:42

A39n78n60a 26K25o56v51á12ř87o90v75á 9329539469533

S tím termínem pro objednání je to ošidné. Nevím jak v Čechách, ale u nás seženete takto volný termín jen v pálenicích, o kterých se ví, že nestojí za moc. Kvalitní pálenice mají obsazeno několik měsíců dopředu.

0/0
23.9.2014 12:47

H23a96n72u75š 57H65o94r64á33k 9161964196563

Jablka a hrusky lepsi vymostovat a kvasit most. Min pektinu v kvasu, kapalina lip kvasi a i se s tim o neco lip manipuluje. A v neposledni rade se da jeste pred palenim upijet.

+1/0
23.9.2014 12:35

A95n17t83o13n69í69n 43Z88e25l11i32n10k25a 5944928705880

Páni novináři, trestuhodně hecujete podobnými články a reportážemi z pěstitelských pálenic lidi. Chlastají a kouří trávu i školáci. Podle mne urychlujete náš zmar.

+1/−6
23.9.2014 10:07

R26a11d67i59m 46S87v33o89b78o76d35a 9613859666412

V Madarsku je povoleno vypalit pro vlastni spotrebu 50l 86% alkoholu bez dane (na osobu rocne).

to je docela ferova dohoda, ne?

+6/0
23.9.2014 9:51

L73i45b78o48r 19H84e20g54l69a64s 5979956495759

Jistě, že je. Protože daň, vybraná v ČR z legálních pálenic je naprosto směšná oproti tomu, co "proteče" všemi "nelegálními" sklepními zařízeními...

+1/0
23.9.2014 9:54

P42a70v12e92l 43O89d95r51a95z59i28l 6594229897920

Ano, výsledkem je trapná vybraná částka, otravování legálních páleničářů a rizika pro ty nelegální.

0/0
23.9.2014 10:41

L18i36b38o43r 89H36e78g26l54a61s 5149166555969

Tak jen ve zkratce a s humorem :)

- "Jsou i experti, kteří kvasí ve stolitrových..." - já mám tři dvoustovky :)

- "V domě najděte místo, kde se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C" - u letních kvasů téměř nemožné, ale je pravda, že (v létě) čím chladněji, tím líp...

- "Deka se začíná propadat. Je ji vhodné zachytit, než se propadne. Kdo prošvihne tuto chvíli a nechá deku utopit, pokazí si celou várku." - pitomost. Záleží, jak celá deka vypadá. U trnek jsem v životě neměl plíseň ani žádný jiný nepořádek a když se nestihne sebrat, nic se neděje... A na to navazuje "V tomto momentě se objednáváme na pálení." - tohle platí možná v Čechách. Pokud byste na Moravě volali do pálenice "v tento moment", dostanete se na řadu za měsíc a půl. Minulý týden jsme objednávali pálení a první volný termín je 8.11. ve 22:00 (podotýkám, že pálenice jede téměř nonstop).

- Mapa pálenic - to je hodně legrační věc. Naštěstí každej ve svým okolí tu svoji pálenici zná, takže je tato "mapa" naprosto zbytečná. Ale je fakt sranda, že ve Zlínském kraji je zaznamenáno asi 15 pálenic a je jich tu 10x víc (pochopitelně těch legálních).

+5/0
23.9.2014 9:12

V94á48c91l82a24v 45P16o33u68s52t76k45a 3310491282

R^R^

0/0
23.9.2014 9:30

L29i58b72o29r 60N61e37d68b61a59l 9487630532568

Tak to dopadne, když začne pražák psát "odborně" o pálení......;-D. Ve všem máte samozřejmě pravdu, nechápu, kde autor sbíral tahle "moudra".

+1/0
23.9.2014 9:54

R40a39d82i49m 53P10o21l36á75š96e54k 9866833669859

A deka je spíš záležitost už hotového vykvašeného kvasu, který čeká, až bude v pálenici termín. 

Nádoba se při kvašení neplní po okraj, nechává se takových 10 - 20 cm od vrchu volných. Když se nádoba pořádně přikryje, vznikající oxid uhličitý povrch kvasu chrání.  Navíc se kvasící kvas pravidelně promíchává, hlavně tvrdší nepomleté  ovoce měkne až v kvasu a promícháváním rozmělňuje, do kvasu se uvolňují cukry a příchuť z ovoce a kvas se homogenizuje. V ideálním případě se potom kvas vypaluje právě tehdy, jak hlavní podíl dokvasí a zbývající kvašení už produkuje tak málo oxidu uhličitého, že to na ochranu kvasu ani v uzavřené nádobě nestačí. 

Pokud ne, teprve potom vzniká deka. Ale to zase záleží na hustotě kvasu, u hodně řídkých kvasů třeba z myrobalánu  nebo třešní deka vzniká velice těžko nebo vůbec. Tyto kvasy zároveň jako rané kvasy za vysokých letních teplot, se rychle, během týdnů kazí  Naopak  u pozdních kvasů, zvláště ze švestek, se potom dá využít nizkých teplot  a hotový kvas skladovat bez větší ůjmy v podstatě až do pozdního  jara.

+2/0
23.9.2014 10:51

S65t54a14n39i96s34l12a40v85a 93Z45a67p78l39e33t75a81l61o75v37a 6236939949778

A ještě bych přidala -  "švestky pomačkat"   ;-)

0/0
23.9.2014 13:53

L48i17b92o82r 74T74y73m76e69š 8825958147449

No tak ten seznam pálenic, ke kterému jsem se proklikal je tedy dost strohý, chybí tam dost pálenic, které znám (buď tam sám jezdím, nebo jsem jezdil a i kolem kterých projíždím), takže by to autoři stránek měli aktualizovat. Na Severní Moravě chybí třeba Tichá, Štramberk, Veřovice, Starý Jičín, ve Zlínském kraji třeba Dolní Bečva

0/0
23.9.2014 6:32

R34a56d31i38m 97P96o54l18á42š41e95k 9516313719349

To je jednoduché. Ten seznam či mapa je převzatá  tuším z Google a ten na databázích firem vydělává.  Neboli když za majitelem pálenice přišel prodejce googlu a nabídl mu za úplatu registraci v databázi, majitel ho vyhodil. 

Naštěstí stále pořád většina zákazníků pálenic vybírá pálenici postaru a ne na internetu přes chytrý telefon či tablet, takže to moc nevadí.

0/0
23.9.2014 8:40

J17i39n72d71ř59i36c89h 89H41a29n65z20a30l67í96k 9953426296406

A pripravte si dost penez pro zlodejskej stat, kterej vam to usili vysoce zdani.

+3/0
23.9.2014 6:29

L56a15d54i98s25l95a49v 68A15n74t95o41š 6529126486699

Mám samoty pokrk. Myslíte, že mohu vypadnout, prototže chci?

+1/0
23.9.2014 2:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.