Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Při přípravě kvasu pro pálenici hlídejte hlavně teplotu a deku

Říká se, že kudy teče zkapalněné ovoce, tudy léčí. Než ho odvezete vypálit, musíte z něj připravit kvas. Od jeho kvality se pak odvíjí i kvalita pálenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I46v61a73n 85M60a53r87e79k 6494428362

!!Ta mapa "Pálenic" je sice pěkná ale např. v okolí mého bydliště je "hustota" pálenic daleko vyšší než udává mapa (a to mám na mysli jen pálenice legální)>>>na ty domácí-černé  by nestačila ani velkoformátová mapa velikosti fotbalového hřiště ! ! ! 8-o R^ ;-D!!

+1/0
23.9.2014 19:42

A54n92n94a 89K42o53v63á63ř16o11v10á 9159179779893

S tím termínem pro objednání je to ošidné. Nevím jak v Čechách, ale u nás seženete takto volný termín jen v pálenicích, o kterých se ví, že nestojí za moc. Kvalitní pálenice mají obsazeno několik měsíců dopředu.

0/0
23.9.2014 12:47

H26a50n53u95š 56H63o70r89á69k 9571114946873

Jablka a hrusky lepsi vymostovat a kvasit most. Min pektinu v kvasu, kapalina lip kvasi a i se s tim o neco lip manipuluje. A v neposledni rade se da jeste pred palenim upijet.

+1/0
23.9.2014 12:35

A84n59t40o71n44í78n 38Z62e73l97i23n11k27a 5554468955450

Páni novináři, trestuhodně hecujete podobnými články a reportážemi z pěstitelských pálenic lidi. Chlastají a kouří trávu i školáci. Podle mne urychlujete náš zmar.

+1/−6
23.9.2014 10:07

R56a66d17i69m 37S46v36o52b84o71d83a 9133359426412

V Madarsku je povoleno vypalit pro vlastni spotrebu 50l 86% alkoholu bez dane (na osobu rocne).

to je docela ferova dohoda, ne?

+6/0
23.9.2014 9:51

L57i75b78o55r 70H38e69g38l48a36s 5519526395949

Jistě, že je. Protože daň, vybraná v ČR z legálních pálenic je naprosto směšná oproti tomu, co "proteče" všemi "nelegálními" sklepními zařízeními...

+1/0
23.9.2014 9:54

P39a18v33e92l 33O10d44r86a27z56i22l 6134289587160

Ano, výsledkem je trapná vybraná částka, otravování legálních páleničářů a rizika pro ty nelegální.

0/0
23.9.2014 10:41

L54i59b48o64r 80H52e51g76l89a35s 5179856375689

Tak jen ve zkratce a s humorem :)

- "Jsou i experti, kteří kvasí ve stolitrových..." - já mám tři dvoustovky :)

- "V domě najděte místo, kde se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C" - u letních kvasů téměř nemožné, ale je pravda, že (v létě) čím chladněji, tím líp...

- "Deka se začíná propadat. Je ji vhodné zachytit, než se propadne. Kdo prošvihne tuto chvíli a nechá deku utopit, pokazí si celou várku." - pitomost. Záleží, jak celá deka vypadá. U trnek jsem v životě neměl plíseň ani žádný jiný nepořádek a když se nestihne sebrat, nic se neděje... A na to navazuje "V tomto momentě se objednáváme na pálení." - tohle platí možná v Čechách. Pokud byste na Moravě volali do pálenice "v tento moment", dostanete se na řadu za měsíc a půl. Minulý týden jsme objednávali pálení a první volný termín je 8.11. ve 22:00 (podotýkám, že pálenice jede téměř nonstop).

- Mapa pálenic - to je hodně legrační věc. Naštěstí každej ve svým okolí tu svoji pálenici zná, takže je tato "mapa" naprosto zbytečná. Ale je fakt sranda, že ve Zlínském kraji je zaznamenáno asi 15 pálenic a je jich tu 10x víc (pochopitelně těch legálních).

+5/0
23.9.2014 9:12

V43á84c93l95a57v 54P63o59u19s11t41k96a 3700571322

R^R^

0/0
23.9.2014 9:30

L43i66b20o21r 31N92e75d13b86a58l 9527870402438

Tak to dopadne, když začne pražák psát "odborně" o pálení......;-D. Ve všem máte samozřejmě pravdu, nechápu, kde autor sbíral tahle "moudra".

+1/0
23.9.2014 9:54

R67a26d24i16m 27P83o71l27á16š70e14k 9526943509469

A deka je spíš záležitost už hotového vykvašeného kvasu, který čeká, až bude v pálenici termín. 

Nádoba se při kvašení neplní po okraj, nechává se takových 10 - 20 cm od vrchu volných. Když se nádoba pořádně přikryje, vznikající oxid uhličitý povrch kvasu chrání.  Navíc se kvasící kvas pravidelně promíchává, hlavně tvrdší nepomleté  ovoce měkne až v kvasu a promícháváním rozmělňuje, do kvasu se uvolňují cukry a příchuť z ovoce a kvas se homogenizuje. V ideálním případě se potom kvas vypaluje právě tehdy, jak hlavní podíl dokvasí a zbývající kvašení už produkuje tak málo oxidu uhličitého, že to na ochranu kvasu ani v uzavřené nádobě nestačí. 

Pokud ne, teprve potom vzniká deka. Ale to zase záleží na hustotě kvasu, u hodně řídkých kvasů třeba z myrobalánu  nebo třešní deka vzniká velice těžko nebo vůbec. Tyto kvasy zároveň jako rané kvasy za vysokých letních teplot, se rychle, během týdnů kazí  Naopak  u pozdních kvasů, zvláště ze švestek, se potom dá využít nizkých teplot  a hotový kvas skladovat bez větší ůjmy v podstatě až do pozdního  jara.

+2/0
23.9.2014 10:51

S32t83a81n92i53s56l67a95v74a 16Z75a66p80l17e47t14a65l32o26v50a 6846279899528

A ještě bych přidala -  "švestky pomačkat"   ;-)

0/0
23.9.2014 13:53

L72i59b25o60r 49T16y78m97e35š 8665638747709

No tak ten seznam pálenic, ke kterému jsem se proklikal je tedy dost strohý, chybí tam dost pálenic, které znám (buď tam sám jezdím, nebo jsem jezdil a i kolem kterých projíždím), takže by to autoři stránek měli aktualizovat. Na Severní Moravě chybí třeba Tichá, Štramberk, Veřovice, Starý Jičín, ve Zlínském kraji třeba Dolní Bečva

0/0
23.9.2014 6:32

R93a85d86i10m 29P49o10l51á26š89e20k 9676653479299

To je jednoduché. Ten seznam či mapa je převzatá  tuším z Google a ten na databázích firem vydělává.  Neboli když za majitelem pálenice přišel prodejce googlu a nabídl mu za úplatu registraci v databázi, majitel ho vyhodil. 

Naštěstí stále pořád většina zákazníků pálenic vybírá pálenici postaru a ne na internetu přes chytrý telefon či tablet, takže to moc nevadí.

0/0
23.9.2014 8:40

J78i98n61d15ř92i38c29h 93H40a17n56z67a36l77í41k 9243526726436

A pripravte si dost penez pro zlodejskej stat, kterej vam to usili vysoce zdani.

+3/0
23.9.2014 6:29

L71a45d39i50s64l77a89v 11A56n69t15o91š 6829686596289

Mám samoty pokrk. Myslíte, že mohu vypadnout, prototže chci?

+1/0
23.9.2014 2:13





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.