Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Při přípravě kvasu pro pálenici hlídejte hlavně teplotu a deku

Říká se, že kudy teče zkapalněné ovoce, tudy léčí. Než ho odvezete vypálit, musíte z něj připravit kvas. Od jeho kvality se pak odvíjí i kvalita pálenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I54v29a92n 41M74a66r13e18k 6454808622

!!Ta mapa "Pálenic" je sice pěkná ale např. v okolí mého bydliště je "hustota" pálenic daleko vyšší než udává mapa (a to mám na mysli jen pálenice legální)>>>na ty domácí-černé  by nestačila ani velkoformátová mapa velikosti fotbalového hřiště ! ! ! 8-o R^ ;-D!!

+1/0
23.9.2014 19:42

A35n41n56a 65K83o71v53á37ř98o52v70á 9159509199393

S tím termínem pro objednání je to ošidné. Nevím jak v Čechách, ale u nás seženete takto volný termín jen v pálenicích, o kterých se ví, že nestojí za moc. Kvalitní pálenice mají obsazeno několik měsíců dopředu.

0/0
23.9.2014 12:47

H27a29n52u74š 84H62o16r51á14k 9131744356173

Jablka a hrusky lepsi vymostovat a kvasit most. Min pektinu v kvasu, kapalina lip kvasi a i se s tim o neco lip manipuluje. A v neposledni rade se da jeste pred palenim upijet.

+1/0
23.9.2014 12:35

A49n85t12o55n65í33n 16Z89e87l55i91n12k67a 5734388135110

Páni novináři, trestuhodně hecujete podobnými články a reportážemi z pěstitelských pálenic lidi. Chlastají a kouří trávu i školáci. Podle mne urychlujete náš zmar.

+1/−6
23.9.2014 10:07

R57a86d90i64m 36S85v87o91b16o77d72a 9353149606802

V Madarsku je povoleno vypalit pro vlastni spotrebu 50l 86% alkoholu bez dane (na osobu rocne).

to je docela ferova dohoda, ne?

+6/0
23.9.2014 9:51

L95i27b30o59r 66H68e59g83l85a33s 5369406955829

Jistě, že je. Protože daň, vybraná v ČR z legálních pálenic je naprosto směšná oproti tomu, co "proteče" všemi "nelegálními" sklepními zařízeními...

+1/0
23.9.2014 9:54

P82a93v41e23l 10O11d27r47a26z84i59l 6264669727270

Ano, výsledkem je trapná vybraná částka, otravování legálních páleničářů a rizika pro ty nelegální.

0/0
23.9.2014 10:41

L38i26b62o51r 40H30e71g55l17a53s 5449876375169

Tak jen ve zkratce a s humorem :)

- "Jsou i experti, kteří kvasí ve stolitrových..." - já mám tři dvoustovky :)

- "V domě najděte místo, kde se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C" - u letních kvasů téměř nemožné, ale je pravda, že (v létě) čím chladněji, tím líp...

- "Deka se začíná propadat. Je ji vhodné zachytit, než se propadne. Kdo prošvihne tuto chvíli a nechá deku utopit, pokazí si celou várku." - pitomost. Záleží, jak celá deka vypadá. U trnek jsem v životě neměl plíseň ani žádný jiný nepořádek a když se nestihne sebrat, nic se neděje... A na to navazuje "V tomto momentě se objednáváme na pálení." - tohle platí možná v Čechách. Pokud byste na Moravě volali do pálenice "v tento moment", dostanete se na řadu za měsíc a půl. Minulý týden jsme objednávali pálení a první volný termín je 8.11. ve 22:00 (podotýkám, že pálenice jede téměř nonstop).

- Mapa pálenic - to je hodně legrační věc. Naštěstí každej ve svým okolí tu svoji pálenici zná, takže je tato "mapa" naprosto zbytečná. Ale je fakt sranda, že ve Zlínském kraji je zaznamenáno asi 15 pálenic a je jich tu 10x víc (pochopitelně těch legálních).

+5/0
23.9.2014 9:12

V78á12c58l57a95v 32P93o77u92s90t59k79a 3780791142

R^R^

0/0
23.9.2014 9:30

L73i17b52o91r 21N67e94d19b77a54l 9517610322858

Tak to dopadne, když začne pražák psát "odborně" o pálení......;-D. Ve všem máte samozřejmě pravdu, nechápu, kde autor sbíral tahle "moudra".

+1/0
23.9.2014 9:54

R15a56d65i38m 19P19o16l56á66š19e76k 9936433489699

A deka je spíš záležitost už hotového vykvašeného kvasu, který čeká, až bude v pálenici termín. 

Nádoba se při kvašení neplní po okraj, nechává se takových 10 - 20 cm od vrchu volných. Když se nádoba pořádně přikryje, vznikající oxid uhličitý povrch kvasu chrání.  Navíc se kvasící kvas pravidelně promíchává, hlavně tvrdší nepomleté  ovoce měkne až v kvasu a promícháváním rozmělňuje, do kvasu se uvolňují cukry a příchuť z ovoce a kvas se homogenizuje. V ideálním případě se potom kvas vypaluje právě tehdy, jak hlavní podíl dokvasí a zbývající kvašení už produkuje tak málo oxidu uhličitého, že to na ochranu kvasu ani v uzavřené nádobě nestačí. 

Pokud ne, teprve potom vzniká deka. Ale to zase záleží na hustotě kvasu, u hodně řídkých kvasů třeba z myrobalánu  nebo třešní deka vzniká velice těžko nebo vůbec. Tyto kvasy zároveň jako rané kvasy za vysokých letních teplot, se rychle, během týdnů kazí  Naopak  u pozdních kvasů, zvláště ze švestek, se potom dá využít nizkých teplot  a hotový kvas skladovat bez větší ůjmy v podstatě až do pozdního  jara.

+2/0
23.9.2014 10:51

S59t79a50n91i75s13l78a37v45a 45Z94a20p16l49e78t50a80l41o55v16a 6856139239498

A ještě bych přidala -  "švestky pomačkat"   ;-)

0/0
23.9.2014 13:53

L69i93b67o59r 85T82y43m72e61š 8705188937719

No tak ten seznam pálenic, ke kterému jsem se proklikal je tedy dost strohý, chybí tam dost pálenic, které znám (buď tam sám jezdím, nebo jsem jezdil a i kolem kterých projíždím), takže by to autoři stránek měli aktualizovat. Na Severní Moravě chybí třeba Tichá, Štramberk, Veřovice, Starý Jičín, ve Zlínském kraji třeba Dolní Bečva

0/0
23.9.2014 6:32

R21a39d20i11m 76P38o92l73á24š94e49k 9276393359239

To je jednoduché. Ten seznam či mapa je převzatá  tuším z Google a ten na databázích firem vydělává.  Neboli když za majitelem pálenice přišel prodejce googlu a nabídl mu za úplatu registraci v databázi, majitel ho vyhodil. 

Naštěstí stále pořád většina zákazníků pálenic vybírá pálenici postaru a ne na internetu přes chytrý telefon či tablet, takže to moc nevadí.

0/0
23.9.2014 8:40

J11i91n62d73ř75i37c52h 15H19a21n77z59a61l60í46k 9543776706556

A pripravte si dost penez pro zlodejskej stat, kterej vam to usili vysoce zdani.

+3/0
23.9.2014 6:29

L19a30d25i94s83l36a83v 55A94n78t72o19š 6689526186599

Mám samoty pokrk. Myslíte, že mohu vypadnout, prototže chci?

+1/0
23.9.2014 2:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.