Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M37o53n86i93k81a 95R87o38l64l54o85v12á 5943822686625

Z dnešních píp to fakt dobře natočí i blondýna..............

0/0
7.11.2014 20:02

H98o39n85z46a 83K89o44z58e94l 8414809952844

Clanek je o cepovani piva ,ale na fotkach pivo neni.

0/0
6.11.2014 9:15

P18e67t72r 64L88u22d66a90n41e25k 1477954707773

My co se řídíme heslem: "Je jedno co pijem, hlavně že se motáme!", si nalejeme pivo z petláhve a o nějaký malicherný spory o čepování piva se nezajímáme.

+1/0
5.11.2014 19:48

J88a41n 36S84o20u22k55u66p 1914434926175

Když z té petky lejete správé vzory, tak s tím není problém

+3/0
5.11.2014 19:50

R95o72s90t18i73s37l24a73v 74Š41i28g20u63t 4677310653373

Tak řeší se tu sudy,přitom jen okolo mě je téměř v polovině hospod tank.Jinak si myslím,že tlačit pivo kompresorem je rozhodně lépe než CO2.A už vůbec nechápu,proč bych měl do sebe cpát pivo tlačené CO2 načepované najednou?!!!Proč se mám nafukovat CO2?!Pochopím po prvním doušku.Pokud je pivo přesycené,prostě si další nedám.V jedné hospodě si dám Plzeň a nemá chybu.Ve druhé stojí za prd.To samé platí u jiných značek.Jednou jsem se účastnil takové akce "jak se má,nebo by se mělo čepovat"...Hnusné,najedenkrát natočené pivo bez pěny...Sto lidí-sto chutí.Nemyslím si,že by existoval nějaký správný a nejlepší recept na čepování piva.Navíc si myslím záleží na tom,jakou má ta hospoda výtoč a jak se stará o veškeré zařízení nutné k čepování piva...

+6/0
5.11.2014 16:19

H61o96n15z57a 15K34o45z48e73l 8884619902114

A taky jaky ma pivo.

0/0
6.11.2014 9:16

M71i10l73a79n 48W38e75l67s49e15r 5762598248311

Ten článek je zase trochu reklama na Prazdroj.... např. ty výčepní kohouty "nostalgie", které používá zejména Prazdroj (viz zmínka v článku, že někdo nečistí sítka...)

V 95% hospod tyto kohouty se sítkem nemají. Používají běžné kohouty se zadní pěnou a s kompenzátorem průtoku.

Takže Vás tady školí pán na mercedes, ale u vás v hospodě máte všichni škodovky a renaulty....

+3/0
5.11.2014 15:54

J20a70n 56S58o25u50k19u85p 1194574676315

Tyhle ´zase trochu reklamy na Prazdroj´ se tu objevují pravidelně.

+2/0
5.11.2014 15:57

B83ě38l27a 72H65o24r10á94k92o89v43á 1948272259870

Výčepák natočí přesně takové pivo, jaké zákazník a zaměstnavatel zaplatí...;-)

0/0
5.11.2014 14:38

J77a46r75o93m86í58r 74Ž30e96l64í12s51k43o 9425491264445

Jo dnes potkat opravdu v hospodě hospodského co umí natočit pivo je zázrak. Většinou je to pivní on*nie (to se asi nesmí napsat) a nebo dočepovávání na několikrát. Prostě humus. A největší síla je že se to děje i v pivovarských hospodách i těch malých pivovarů. No a to CO2 stejně jako kolega pode mnou je neskutečná kravina! Tím se čepuje jen v nalejvárnách, ale ne tam kde se točí kvalitní dobré pivo.

0/0
5.11.2014 14:24

J62a75n 72S61o66u54k22u86p 1254284136945

Ve většině lokálů se čepuje docela odporné pivo, tam není moc co zkazit. Tkz. moravský způsob (z výšky) je pak paradoxně v takovém případě lepší varianta, protože se z piva dostane to ono nechtěné cočko. Kde tomu tak není, mělo by se čepovat poctivě (nebýt líný sklo zvednout). Konspirátorsky se domnívám, že záměrem velkého pivovaru je propagovat čep s maximálním obsahem cočka, které dodává pivu říz, který jinak těmto pivům už dnes chybí.

0/0
5.11.2014 14:38

V81o78j21t49ě56c32h 37R43o37z70s66í80v86a82l 5390253965654

nezapomenu na naseho moravskeho kolegu, ktery se byl shcopen do krve hadat (i s vycepakem), ze pivo se musi tocit nadvakrat. ;-D

0/0
5.11.2014 15:26

J41a27n 26S81o38u72k12u10p 1614284716975

Tyhle spory o točení piva, to je takový folklor už. Já na to moc nedám, pokud mi vysloveně s půllitrem nevirbluje, neslévá, nebo to nenechá padat z deseti metrů do skla, tak mě to nějak netankuje. Rozumný výčepák ví, jak natočit pivo tak, aby ho nezničil. Stejně jako fáma, že na Moravě se nechá pivo zásadně padat - v kupě českých hospod mi ho nechali padat a v kupě moravských mi točili po skle, pivnic mám ochozených po republice dost. Nemám potřebu si dávat všude automaticky škopek - když vidím mizérii za pultem, tak si nedám nic, nebo případně leda vodu. Vysloveně háklivý sem akorát na špatně vymyté sklenice, to už sem pár hádek a reklamací s výčepákem prodělal.

0/0
5.11.2014 15:49

V14l79a63s79t50i42m73i17l 16T71e82n44c56e78r 4450570647110

Když musíte rychle natočit 10 škopků pro rozjetou partu u stolu, tak nevím jak ty těžké půllitry držet u pípy. Když pivo nebudou mít rychle na stole, tak budou řvát jak tygři. Když v lokále "zdechl pes" a u stolu sedí jeden zoufalec, tak se dá s tim pivem pohrát.

0/0
6.11.2014 8:36

O22n94d70ř43e89j 40M92a80l26ý 3914763583273

To se dá právě dost rychle natočit na "hladinku". Jednou jsem byl U zlatého tygra v Praze a měl jsem natočený pivo za 3s, fakt jsem tomu nevěřil. Perfektní míra a hlavně perfektní pivo.

0/0
7.11.2014 1:03

V57l79a56d30i33m17í79r 76Ž67e41l61e18z61n80í67k 1268366592161

Hladinku si dám 1-2 a víc do sebe nenatlačím, i když mám žízeň, protože je tam moc CO2. Pro lepší pitelnost (6-10 piv) je rozhodně lepší čepovat pivo na 2-3x a roztáčet z výšky, což doporučuje i Budvar. Takže Moraváci to dělají správně!

0/0
19.12.2014 20:07

P39e28t38r 41S14v33a62č70i13n91a 8256269371582

šnyt je fajn, ale s jedním nakonec by mě asi domů neposlali

0/0
5.11.2014 14:11

A51l58e37s 76P11r77o26k12o91p59e23c 8121267625799

Nejlepší točené pivo je dle mého názoru to, které je točené vzduchem a ne CO2 či různými směsi plynů. Ale je to asi věc osobního vkusu, tedy proti gustu, žádný dišputát. Taková jedenáctka Polička u Kozáků v Trpíně, to je mňaminka....

+5/0
5.11.2014 12:32

R85u51d97o63l45f 53P93e93k18á52r37e18k 9902511279253

No, vzduchem jen když sud vytočíte do druhého dne, pak už to je koza... Doma tlačím Biogonem a paráda! Říz si naladím dle chuti a teploty. Jinak základ je v čistotě pivních cest

0/0
5.11.2014 13:43

V81o34j41t60ě13c51h 23R44o98z91s36í11v74a60l 5280803645164

tak nejlepsi je vzduchem tlacit na folii. tzn nemichat do toho piva nic dalsiho. ale to se u sudu nedela :o(

0/0
5.11.2014 15:19

R66u47d31o31l28f 15P23e50k45á34r82e61k 9432771609983

Vzduchem přes šprcku v každém případě, ale tankovnu bych asi doma neprosadil a játrům by to asi také neprospělo;-)

+1/0
5.11.2014 16:16

J20i59n13d28ř79i92c24h 96H88a84n35z22a39l12í85k 9893866686336

Jinak zasada - kde maj "trojboj" - plzen, gambac a kozel - tam si plzen nikdy nedavam, temer s jistotou bude stat za prd. Plzen jen tam kde se toci vyhradne plzen, i kdyz je na cesky pomery predrazena....

+4/0
5.11.2014 12:21
Foto

K21a12t41e87ř16i76n51a 18M44a82r10t81í75n96k55o79v34á 8667667271819

Víte, že máte pravdu? Já si vždycky říkala, proč je někde Plzeň tak hnusná... Budu si na to dávat taky pozor.

0/0
5.11.2014 12:38

T22o18m90á26š 29V33e62s75e11l70ý 5585128890539

Jestli ono to nebude spíš tím, že to namíchají z granulátu na necelých 15 stupňů, při vyšší teplotě a tlaku to nechají pár dní odstát, naředí na 11.9 a prodávají. Šmakuláda ;-D

+1/0
5.11.2014 13:44

T32o68m51á67š 44V79e21s47e98l42ý 5145108550729

jo a ještě jsem zapomněl napsat, že vodu kupují z Radbuzy od Plzeňské teplárenské, proženou to reverzní osmózou a doplní "vhodným složením minerálů" ;-D

+3/0
5.11.2014 13:46

J84a13n 76S77o77u16k91u78p 1774214146155

"namíchají z granulátu", myslíte konkrétně jak?

0/0
5.11.2014 14:31

V91o15j54t38ě76c23h 34R39o20z10s23í28v66a83l 5770213625284

nemysli konkkretne vubec, jen papouskuje blaboluy, ktere nemuze dokazat :-P

0/0
5.11.2014 14:55

J41a26n 56S84o97u93k78u79p 1334774496275

Já už se s názorem, že někdo pivo vaří ´z prášku´ a že to dělají hlavně malé pivovary, párkrát setkal, by mě zajímalo, kde se tahle fáma bere. Tady podle mistra Veselého to dělá i PU. Nejsem obdivovatel produkce toho pivovaru, ale ta myšlenka mi přijde dost ujetá.

0/0
5.11.2014 15:01

H76o45n22z16a 12K96o23z69e32l 8144869362154

To neni ujety.Maj to napsany i na lahvi ve slozeni.

0/0
6.11.2014 9:30

J11a34n 64S25o58u74k74u32p 1924224196355

Ano, ale mají tam napsáno ´chmelový granulát´. To je akorát forma, ve které se přidává chmel (slisovaný do podoby granulí), to je vše, daleko od ´namíchá se pivo z granulátu´.

0/0
7.11.2014 11:02

H21o80n75z88a 59K46o87z26e14l 8964259152954

Ne,maji napsano chmelove produkty.

0/0
7.11.2014 11:47

J60a73n 34S35o22u40k90u90p 1684484296145

Jinak řezení v HGB zas nějak vzácné není, v tom má pravdu.

+2/0
5.11.2014 15:02

V57o40j64t39ě90c64h 63R46o26z51s60í34v53a27l 5160713315184

tak vzheldem k tomu, ze reagoval na poznamku o Plzenskem lezaku, tak bohapuste lze. HGB je smutna realita dnesnich dni, ale to jsou "supermarketova" piva. Slusne povovary tuto metodu nepouzivaji.  Ambrosius a podobne delikatesy se daji nastesti uspesne ignorovat.

pokud myslel granulovany chmel, tak ten naopak pouzivaji skoro vsichni, protoze je to levnejsi a rozdil je minimalni. to s tou vodou je uz uplna kokotina, napr. proto, ze levnejsi by bylo i vzit vodu z kohoutku...

+1/0
5.11.2014 15:24

J49a60n 40S88o46u44k82u40p 1334734896315

Slušné pivovary, např. Gamrinus, Radegast, Svijany?

+1/0
5.11.2014 15:30

A62l50e20š 59N68e80k33v79a86s54i63l 3797522430662

Snad jen to, že HGB používá Gambrinus a Svijany - to jen tak dva od boku, o kterých je to jednoznačně vědět ;)

0/0
5.11.2014 16:21

J61a13n 14S90o39u60k78u12p 1844304276165

Mně se nechce ten link hledat, ale dá se regulérně najít na netu, který pivec instaloval hgb (je to přímo na webu dodavatele technologie).

0/0
5.11.2014 19:56

H90o49n69z11a 23K35o66z82e78l 8104739402604

Plzen stoji za prd vsude.

0/0
6.11.2014 9:28
Foto

J17i51r65k16a 92M77i85k42š53í52k 4791538702

Já má zkušenost z desetileté práce pro jeden z největších pivovarů u nás, že 85% lidí jedno jaké pivo prodávají!

Rv:-/

0/0
5.11.2014 11:15

J14i10n45d43ř29i19c97h 79H20a53n30z70a84l78í77k 9123166536616

V Praze to jedno neni, Prazaci jsou vybiraji. To na vsi vetsinou brecej kdyz jde jejich utrejch jako gambac, starac nebo kozel o korunu vejs.

+1/0
5.11.2014 12:16

A47l84e46s 81P92r69o41k76o47p62e29c 8441687645799

No, nemám to zmapované, ale v místech, kde na vsi chodím do hospody tak v 90% případů se dnes europiva již netočí. Naopak bych řekl, že lidé na vsi jsou větší fajnšměkři, ale je pravda, že nejsou ochotni platit velké částky za půllitr piva.

+1/0
5.11.2014 12:29

J15i57n83d98ř89i29c20h 88H32a71n87z13a86l33í34k 9933676166966

Nemate dojem ze spravne natocena plzen je vlastne vzdycky podmirak?

+1/−2
5.11.2014 7:54

M59i11l72a33n 97K79l98o74u39č24e39k 3480715868847

Ne jakto podmírák, podmírák znamená jenom to, že to neumí natočit.

+1/0
5.11.2014 9:28

J87i57n91d26ř31i88c58h 80H58a58n68z74a72l69í50k 9123286716456

Kdyz jdu do Kolkovny nebo Deminky a dalsich hospod kde tocej dobrou Plzen, tak Plzen se toci na jedno natoceni a ma celkem vysokou penu. Vzdycky zacne clovek pit pivo jeste s penou, ale kdyby se nechala pena vysumet tak jsem presvedcen ze pivo nebude ke znacce. Tak se proste toci. Jen Slehofer ma podmiraky rad

:-)

+1/0
5.11.2014 12:14

R66u98d16o81l54f 83P59e80k47á12r46e82k 9402201709123

Plzeňský "ušáky" jsou udělaný a kalibrovaný tak aby se tam ta vysoká pěna vešla, alespoň ty, co mám doma...

0/0
5.11.2014 13:47

A44l44e86š 57N47e90k35v98a62s57i77l 3797122920572

I tak to je často, jak p. Hanzalík píše ;)

0/0
5.11.2014 16:22

H40o41n89z41a 10K38o75z54e23l 8834159282704

Pivo se cepuje ne toci,ale Plzen neni pivo tak je to fuk.

0/0
6.11.2014 9:42

Z86b56y33n39ě85k 22Š12a21f91a71r82č18í30k 5357798615364

"Ajťáci říkají, chyba je mezi hlavou a počítačem" 8-o

Ne, toto opravdu neříkají.

+4/0
5.11.2014 0:38

D29a48n57i70e46l 54D63r64á57b27e39k 8260260705902

na helpdeskách jo

+2/−1
5.11.2014 2:51

V66í94t23ě49z55s66l86a40v 20K48l19u16s20á79k 4736185366961

Ne, opravdu neříkají. Správně je to "mezi klávesnicí a židlí", tzv. PEBKAC, ale co bychom chtěli, že milá Lupo...

+17/0
5.11.2014 5:30

M52a47r59e64k 15B39u38r93z23a 7697511212547

On asi bude vycepak spis expert na pivo nez na pocitace, ale opravil jsem, aby to bylo vecne spravne :-) Marek

+8/0
5.11.2014 7:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.