Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M81o89n85i14k51a 12R95o39l13l22o97v18á 5823242436125

Z dnešních píp to fakt dobře natočí i blondýna..............

0/0
7.11.2014 20:02

H45o62n27z15a 83K53o16z72e21l 8204329402514

Clanek je o cepovani piva ,ale na fotkach pivo neni.

0/0
6.11.2014 9:15

P53e85t59r 30L67u35d12a15n16e62k 1527294117853

My co se řídíme heslem: "Je jedno co pijem, hlavně že se motáme!", si nalejeme pivo z petláhve a o nějaký malicherný spory o čepování piva se nezajímáme.

+1/0
5.11.2014 19:48

J64a32n 74S27o87u20k31u42p 1894404726365

Když z té petky lejete správé vzory, tak s tím není problém

+3/0
5.11.2014 19:50

R28o72s79t29i96s94l32a27v 92Š88i66g65u39t 4377830813763

Tak řeší se tu sudy,přitom jen okolo mě je téměř v polovině hospod tank.Jinak si myslím,že tlačit pivo kompresorem je rozhodně lépe než CO2.A už vůbec nechápu,proč bych měl do sebe cpát pivo tlačené CO2 načepované najednou?!!!Proč se mám nafukovat CO2?!Pochopím po prvním doušku.Pokud je pivo přesycené,prostě si další nedám.V jedné hospodě si dám Plzeň a nemá chybu.Ve druhé stojí za prd.To samé platí u jiných značek.Jednou jsem se účastnil takové akce "jak se má,nebo by se mělo čepovat"...Hnusné,najedenkrát natočené pivo bez pěny...Sto lidí-sto chutí.Nemyslím si,že by existoval nějaký správný a nejlepší recept na čepování piva.Navíc si myslím záleží na tom,jakou má ta hospoda výtoč a jak se stará o veškeré zařízení nutné k čepování piva...

+6/0
5.11.2014 16:19

H36o24n10z77a 90K63o53z20e33l 8664189752354

A taky jaky ma pivo.

0/0
6.11.2014 9:16

M97i48l98a35n 44W71e41l78s43e78r 5482818888691

Ten článek je zase trochu reklama na Prazdroj.... např. ty výčepní kohouty "nostalgie", které používá zejména Prazdroj (viz zmínka v článku, že někdo nečistí sítka...)

V 95% hospod tyto kohouty se sítkem nemají. Používají běžné kohouty se zadní pěnou a s kompenzátorem průtoku.

Takže Vás tady školí pán na mercedes, ale u vás v hospodě máte všichni škodovky a renaulty....

+3/0
5.11.2014 15:54

J10a56n 34S97o53u64k12u62p 1564904586915

Tyhle ´zase trochu reklamy na Prazdroj´ se tu objevují pravidelně.

+2/0
5.11.2014 15:57

B58ě79l50a 15H40o77r17á69k32o58v89á 1138392449810

Výčepák natočí přesně takové pivo, jaké zákazník a zaměstnavatel zaplatí...;-)

0/0
5.11.2014 14:38

J51a90r51o67m97í57r 83Ž15e37l43í96s17k29o 9115981944435

Jo dnes potkat opravdu v hospodě hospodského co umí natočit pivo je zázrak. Většinou je to pivní on*nie (to se asi nesmí napsat) a nebo dočepovávání na několikrát. Prostě humus. A největší síla je že se to děje i v pivovarských hospodách i těch malých pivovarů. No a to CO2 stejně jako kolega pode mnou je neskutečná kravina! Tím se čepuje jen v nalejvárnách, ale ne tam kde se točí kvalitní dobré pivo.

0/0
5.11.2014 14:24

J32a81n 25S50o29u51k30u67p 1404824386315

Ve většině lokálů se čepuje docela odporné pivo, tam není moc co zkazit. Tkz. moravský způsob (z výšky) je pak paradoxně v takovém případě lepší varianta, protože se z piva dostane to ono nechtěné cočko. Kde tomu tak není, mělo by se čepovat poctivě (nebýt líný sklo zvednout). Konspirátorsky se domnívám, že záměrem velkého pivovaru je propagovat čep s maximálním obsahem cočka, které dodává pivu říz, který jinak těmto pivům už dnes chybí.

0/0
5.11.2014 14:38

V48o63j75t93ě74c97h 33R21o18z17s10í16v22a52l 5570563725794

nezapomenu na naseho moravskeho kolegu, ktery se byl shcopen do krve hadat (i s vycepakem), ze pivo se musi tocit nadvakrat. ;-D

0/0
5.11.2014 15:26

J35a34n 50S70o12u39k49u48p 1294194366275

Tyhle spory o točení piva, to je takový folklor už. Já na to moc nedám, pokud mi vysloveně s půllitrem nevirbluje, neslévá, nebo to nenechá padat z deseti metrů do skla, tak mě to nějak netankuje. Rozumný výčepák ví, jak natočit pivo tak, aby ho nezničil. Stejně jako fáma, že na Moravě se nechá pivo zásadně padat - v kupě českých hospod mi ho nechali padat a v kupě moravských mi točili po skle, pivnic mám ochozených po republice dost. Nemám potřebu si dávat všude automaticky škopek - když vidím mizérii za pultem, tak si nedám nic, nebo případně leda vodu. Vysloveně háklivý sem akorát na špatně vymyté sklenice, to už sem pár hádek a reklamací s výčepákem prodělal.

0/0
5.11.2014 15:49

V77l15a63s46t96i59m68i85l 79T46e33n10c68e33r 4580140417220

Když musíte rychle natočit 10 škopků pro rozjetou partu u stolu, tak nevím jak ty těžké půllitry držet u pípy. Když pivo nebudou mít rychle na stole, tak budou řvát jak tygři. Když v lokále "zdechl pes" a u stolu sedí jeden zoufalec, tak se dá s tim pivem pohrát.

0/0
6.11.2014 8:36

O50n24d55ř86e34j 81M57a68l38ý 3514533143953

To se dá právě dost rychle natočit na "hladinku". Jednou jsem byl U zlatého tygra v Praze a měl jsem natočený pivo za 3s, fakt jsem tomu nevěřil. Perfektní míra a hlavně perfektní pivo.

0/0
7.11.2014 1:03

V92l70a69d86i89m79í94r 74Ž51e91l35e81z74n64í64k 1898646162491

Hladinku si dám 1-2 a víc do sebe nenatlačím, i když mám žízeň, protože je tam moc CO2. Pro lepší pitelnost (6-10 piv) je rozhodně lepší čepovat pivo na 2-3x a roztáčet z výšky, což doporučuje i Budvar. Takže Moraváci to dělají správně!

0/0
19.12.2014 20:07

P78e94t60r 31S84v64a63č49i90n19a 8346869371202

šnyt je fajn, ale s jedním nakonec by mě asi domů neposlali

0/0
5.11.2014 14:11

A18l81e56s 64P37r64o42k71o35p60e43c 8591227825889

Nejlepší točené pivo je dle mého názoru to, které je točené vzduchem a ne CO2 či různými směsi plynů. Ale je to asi věc osobního vkusu, tedy proti gustu, žádný dišputát. Taková jedenáctka Polička u Kozáků v Trpíně, to je mňaminka....

+5/0
5.11.2014 12:32

R31u85d62o85l88f 23P41e86k31á90r91e38k 9572191199863

No, vzduchem jen když sud vytočíte do druhého dne, pak už to je koza... Doma tlačím Biogonem a paráda! Říz si naladím dle chuti a teploty. Jinak základ je v čistotě pivních cest

0/0
5.11.2014 13:43

V52o44j72t49ě77c36h 78R55o34z92s23í67v94a87l 5230393135154

tak nejlepsi je vzduchem tlacit na folii. tzn nemichat do toho piva nic dalsiho. ale to se u sudu nedela :o(

0/0
5.11.2014 15:19

R40u96d51o96l15f 34P55e95k67á51r95e77k 9212791439313

Vzduchem přes šprcku v každém případě, ale tankovnu bych asi doma neprosadil a játrům by to asi také neprospělo;-)

+1/0
5.11.2014 16:16

J84i49n12d94ř45i86c23h 22H17a61n43z84a61l37í76k 9333426686956

Jinak zasada - kde maj "trojboj" - plzen, gambac a kozel - tam si plzen nikdy nedavam, temer s jistotou bude stat za prd. Plzen jen tam kde se toci vyhradne plzen, i kdyz je na cesky pomery predrazena....

+4/0
5.11.2014 12:21
Foto

K79a83t47e14ř75i96n80a 30M54a10r38t35í71n71k27o76v42á 8957807291899

Víte, že máte pravdu? Já si vždycky říkala, proč je někde Plzeň tak hnusná... Budu si na to dávat taky pozor.

0/0
5.11.2014 12:38

T93o56m61á28š 21V42e87s15e18l20ý 5255828130199

Jestli ono to nebude spíš tím, že to namíchají z granulátu na necelých 15 stupňů, při vyšší teplotě a tlaku to nechají pár dní odstát, naředí na 11.9 a prodávají. Šmakuláda ;-D

+1/0
5.11.2014 13:44

T87o26m53á32š 20V97e81s46e24l36ý 5405878840339

jo a ještě jsem zapomněl napsat, že vodu kupují z Radbuzy od Plzeňské teplárenské, proženou to reverzní osmózou a doplní "vhodným složením minerálů" ;-D

+3/0
5.11.2014 13:46

J12a14n 61S25o91u63k83u12p 1274234806495

"namíchají z granulátu", myslíte konkrétně jak?

0/0
5.11.2014 14:31

V28o11j43t66ě49c29h 63R60o11z92s38í85v92a13l 5460713465634

nemysli konkkretne vubec, jen papouskuje blaboluy, ktere nemuze dokazat :-P

0/0
5.11.2014 14:55

J45a73n 27S61o73u29k35u91p 1804974576725

Já už se s názorem, že někdo pivo vaří ´z prášku´ a že to dělají hlavně malé pivovary, párkrát setkal, by mě zajímalo, kde se tahle fáma bere. Tady podle mistra Veselého to dělá i PU. Nejsem obdivovatel produkce toho pivovaru, ale ta myšlenka mi přijde dost ujetá.

0/0
5.11.2014 15:01

H33o89n47z18a 79K68o65z73e17l 8394539272834

To neni ujety.Maj to napsany i na lahvi ve slozeni.

0/0
6.11.2014 9:30

J82a50n 10S24o98u34k96u19p 1244764196135

Ano, ale mají tam napsáno ´chmelový granulát´. To je akorát forma, ve které se přidává chmel (slisovaný do podoby granulí), to je vše, daleko od ´namíchá se pivo z granulátu´.

0/0
7.11.2014 11:02

H64o65n69z48a 86K55o43z35e19l 8224399382304

Ne,maji napsano chmelove produkty.

0/0
7.11.2014 11:47

J78a56n 33S37o83u76k18u52p 1544444746175

Jinak řezení v HGB zas nějak vzácné není, v tom má pravdu.

+2/0
5.11.2014 15:02

V17o97j57t56ě57c34h 64R49o98z64s91í55v70a52l 5720833775964

tak vzheldem k tomu, ze reagoval na poznamku o Plzenskem lezaku, tak bohapuste lze. HGB je smutna realita dnesnich dni, ale to jsou "supermarketova" piva. Slusne povovary tuto metodu nepouzivaji.  Ambrosius a podobne delikatesy se daji nastesti uspesne ignorovat.

pokud myslel granulovany chmel, tak ten naopak pouzivaji skoro vsichni, protoze je to levnejsi a rozdil je minimalni. to s tou vodou je uz uplna kokotina, napr. proto, ze levnejsi by bylo i vzit vodu z kohoutku...

+1/0
5.11.2014 15:24

J36a17n 74S14o86u93k68u88p 1444304856755

Slušné pivovary, např. Gamrinus, Radegast, Svijany?

+1/0
5.11.2014 15:30

A90l39e20š 70N49e81k53v47a69s80i20l 3297712680932

Snad jen to, že HGB používá Gambrinus a Svijany - to jen tak dva od boku, o kterých je to jednoznačně vědět ;)

0/0
5.11.2014 16:21

J71a83n 32S81o64u25k49u56p 1124724226875

Mně se nechce ten link hledat, ale dá se regulérně najít na netu, který pivec instaloval hgb (je to přímo na webu dodavatele technologie).

0/0
5.11.2014 19:56

H26o89n38z12a 46K61o13z98e22l 8404499752874

Plzen stoji za prd vsude.

0/0
6.11.2014 9:28
Foto

J90i52r41k97a 28M17i31k12š28í97k 4231928872

Já má zkušenost z desetileté práce pro jeden z největších pivovarů u nás, že 85% lidí jedno jaké pivo prodávají!

Rv:-/

0/0
5.11.2014 11:15

J39i85n68d56ř55i54c10h 34H50a74n57z91a92l39í42k 9653576196806

V Praze to jedno neni, Prazaci jsou vybiraji. To na vsi vetsinou brecej kdyz jde jejich utrejch jako gambac, starac nebo kozel o korunu vejs.

+1/0
5.11.2014 12:16

A32l68e33s 75P72r68o21k29o79p88e97c 8821177105289

No, nemám to zmapované, ale v místech, kde na vsi chodím do hospody tak v 90% případů se dnes europiva již netočí. Naopak bych řekl, že lidé na vsi jsou větší fajnšměkři, ale je pravda, že nejsou ochotni platit velké částky za půllitr piva.

+1/0
5.11.2014 12:29

J63i89n16d34ř10i62c17h 41H45a97n40z73a77l42í72k 9193356686796

Nemate dojem ze spravne natocena plzen je vlastne vzdycky podmirak?

+1/−2
5.11.2014 7:54

M36i39l30a15n 45K86l31o77u37č65e38k 3540765138937

Ne jakto podmírák, podmírák znamená jenom to, že to neumí natočit.

+1/0
5.11.2014 9:28

J56i35n65d38ř55i90c26h 43H33a23n64z37a74l30í48k 9253306506436

Kdyz jdu do Kolkovny nebo Deminky a dalsich hospod kde tocej dobrou Plzen, tak Plzen se toci na jedno natoceni a ma celkem vysokou penu. Vzdycky zacne clovek pit pivo jeste s penou, ale kdyby se nechala pena vysumet tak jsem presvedcen ze pivo nebude ke znacce. Tak se proste toci. Jen Slehofer ma podmiraky rad

:-)

+1/0
5.11.2014 12:14

R89u92d93o19l78f 93P79e57k70á53r24e30k 9132181489863

Plzeňský "ušáky" jsou udělaný a kalibrovaný tak aby se tam ta vysoká pěna vešla, alespoň ty, co mám doma...

0/0
5.11.2014 13:47

A94l16e40š 22N54e69k11v74a23s29i52l 3977642710372

I tak to je často, jak p. Hanzalík píše ;)

0/0
5.11.2014 16:22

H63o34n37z86a 73K15o90z74e45l 8604809462494

Pivo se cepuje ne toci,ale Plzen neni pivo tak je to fuk.

0/0
6.11.2014 9:42

Z53b64y93n82ě60k 10Š45a17f81a62r47č83í61k 5817648195924

"Ajťáci říkají, chyba je mezi hlavou a počítačem" 8-o

Ne, toto opravdu neříkají.

+4/0
5.11.2014 0:38

D15a43n51i11e26l 65D40r79á84b61e67k 8280660165622

na helpdeskách jo

+2/−1
5.11.2014 2:51

V94í64t23ě41z81s13l53a98v 77K53l12u34s91á79k 4906525536901

Ne, opravdu neříkají. Správně je to "mezi klávesnicí a židlí", tzv. PEBKAC, ale co bychom chtěli, že milá Lupo...

+17/0
5.11.2014 5:30

M82a77r26e37k 55B47u31r52z81a 7437431142367

On asi bude vycepak spis expert na pivo nez na pocitace, ale opravil jsem, aby to bylo vecne spravne :-) Marek

+8/0
5.11.2014 7:00





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.