Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M29o29n20i42k65a 27R94o47l42l15o16v35á 5583882516835

Z dnešních píp to fakt dobře natočí i blondýna..............

0/0
7.11.2014 20:02

H23o58n66z62a 16K91o88z80e34l 8204799952774

Clanek je o cepovani piva ,ale na fotkach pivo neni.

0/0
6.11.2014 9:15

P71e52t37r 82L47u26d63a63n15e77k 1847724777123

My co se řídíme heslem: "Je jedno co pijem, hlavně že se motáme!", si nalejeme pivo z petláhve a o nějaký malicherný spory o čepování piva se nezajímáme.

+1/0
5.11.2014 19:48

J79a22n 52S15o52u62k50u38p 1314234656195

Když z té petky lejete správé vzory, tak s tím není problém

+3/0
5.11.2014 19:50

R36o40s38t17i54s46l97a68v 70Š61i78g51u20t 4717860293173

Tak řeší se tu sudy,přitom jen okolo mě je téměř v polovině hospod tank.Jinak si myslím,že tlačit pivo kompresorem je rozhodně lépe než CO2.A už vůbec nechápu,proč bych měl do sebe cpát pivo tlačené CO2 načepované najednou?!!!Proč se mám nafukovat CO2?!Pochopím po prvním doušku.Pokud je pivo přesycené,prostě si další nedám.V jedné hospodě si dám Plzeň a nemá chybu.Ve druhé stojí za prd.To samé platí u jiných značek.Jednou jsem se účastnil takové akce "jak se má,nebo by se mělo čepovat"...Hnusné,najedenkrát natočené pivo bez pěny...Sto lidí-sto chutí.Nemyslím si,že by existoval nějaký správný a nejlepší recept na čepování piva.Navíc si myslím záleží na tom,jakou má ta hospoda výtoč a jak se stará o veškeré zařízení nutné k čepování piva...

+6/0
5.11.2014 16:19

H79o80n89z38a 89K19o68z81e15l 8374439362424

A taky jaky ma pivo.

0/0
6.11.2014 9:16

M31i23l27a37n 89W33e34l97s33e47r 5732188418271

Ten článek je zase trochu reklama na Prazdroj.... např. ty výčepní kohouty "nostalgie", které používá zejména Prazdroj (viz zmínka v článku, že někdo nečistí sítka...)

V 95% hospod tyto kohouty se sítkem nemají. Používají běžné kohouty se zadní pěnou a s kompenzátorem průtoku.

Takže Vás tady školí pán na mercedes, ale u vás v hospodě máte všichni škodovky a renaulty....

+3/0
5.11.2014 15:54

J42a10n 93S79o74u31k31u51p 1424754806455

Tyhle ´zase trochu reklamy na Prazdroj´ se tu objevují pravidelně.

+2/0
5.11.2014 15:57

B30ě69l35a 49H19o64r42á37k40o64v34á 1818802629930

Výčepák natočí přesně takové pivo, jaké zákazník a zaměstnavatel zaplatí...;-)

0/0
5.11.2014 14:38

J19a56r42o25m30í57r 90Ž35e80l20í56s67k14o 9215791804515

Jo dnes potkat opravdu v hospodě hospodského co umí natočit pivo je zázrak. Většinou je to pivní on*nie (to se asi nesmí napsat) a nebo dočepovávání na několikrát. Prostě humus. A největší síla je že se to děje i v pivovarských hospodách i těch malých pivovarů. No a to CO2 stejně jako kolega pode mnou je neskutečná kravina! Tím se čepuje jen v nalejvárnách, ale ne tam kde se točí kvalitní dobré pivo.

0/0
5.11.2014 14:24

J53a12n 64S71o82u38k19u74p 1144864776755

Ve většině lokálů se čepuje docela odporné pivo, tam není moc co zkazit. Tkz. moravský způsob (z výšky) je pak paradoxně v takovém případě lepší varianta, protože se z piva dostane to ono nechtěné cočko. Kde tomu tak není, mělo by se čepovat poctivě (nebýt líný sklo zvednout). Konspirátorsky se domnívám, že záměrem velkého pivovaru je propagovat čep s maximálním obsahem cočka, které dodává pivu říz, který jinak těmto pivům už dnes chybí.

0/0
5.11.2014 14:38

V21o98j22t37ě21c93h 98R59o59z87s39í43v54a38l 5610953375264

nezapomenu na naseho moravskeho kolegu, ktery se byl shcopen do krve hadat (i s vycepakem), ze pivo se musi tocit nadvakrat. ;-D

0/0
5.11.2014 15:26

J60a83n 81S35o36u59k38u47p 1724134166545

Tyhle spory o točení piva, to je takový folklor už. Já na to moc nedám, pokud mi vysloveně s půllitrem nevirbluje, neslévá, nebo to nenechá padat z deseti metrů do skla, tak mě to nějak netankuje. Rozumný výčepák ví, jak natočit pivo tak, aby ho nezničil. Stejně jako fáma, že na Moravě se nechá pivo zásadně padat - v kupě českých hospod mi ho nechali padat a v kupě moravských mi točili po skle, pivnic mám ochozených po republice dost. Nemám potřebu si dávat všude automaticky škopek - když vidím mizérii za pultem, tak si nedám nic, nebo případně leda vodu. Vysloveně háklivý sem akorát na špatně vymyté sklenice, to už sem pár hádek a reklamací s výčepákem prodělal.

0/0
5.11.2014 15:49

V53l13a57s14t98i57m55i76l 10T84e80n90c95e65r 4720310267540

Když musíte rychle natočit 10 škopků pro rozjetou partu u stolu, tak nevím jak ty těžké půllitry držet u pípy. Když pivo nebudou mít rychle na stole, tak budou řvát jak tygři. Když v lokále "zdechl pes" a u stolu sedí jeden zoufalec, tak se dá s tim pivem pohrát.

0/0
6.11.2014 8:36

O76n22d47ř87e36j 92M92a85l71ý 3614973733313

To se dá právě dost rychle natočit na "hladinku". Jednou jsem byl U zlatého tygra v Praze a měl jsem natočený pivo za 3s, fakt jsem tomu nevěřil. Perfektní míra a hlavně perfektní pivo.

0/0
7.11.2014 1:03

V95l52a15d43i35m84í49r 38Ž14e50l59e26z74n12í89k 1388706862161

Hladinku si dám 1-2 a víc do sebe nenatlačím, i když mám žízeň, protože je tam moc CO2. Pro lepší pitelnost (6-10 piv) je rozhodně lepší čepovat pivo na 2-3x a roztáčet z výšky, což doporučuje i Budvar. Takže Moraváci to dělají správně!

0/0
19.12.2014 20:07

P30e27t36r 93S16v65a76č63i21n23a 8846939781352

šnyt je fajn, ale s jedním nakonec by mě asi domů neposlali

0/0
5.11.2014 14:11

A62l84e48s 90P32r46o46k76o25p72e70c 8861717605909

Nejlepší točené pivo je dle mého názoru to, které je točené vzduchem a ne CO2 či různými směsi plynů. Ale je to asi věc osobního vkusu, tedy proti gustu, žádný dišputát. Taková jedenáctka Polička u Kozáků v Trpíně, to je mňaminka....

+5/0
5.11.2014 12:32

R12u56d11o73l90f 52P14e69k58á97r76e57k 9302381259283

No, vzduchem jen když sud vytočíte do druhého dne, pak už to je koza... Doma tlačím Biogonem a paráda! Říz si naladím dle chuti a teploty. Jinak základ je v čistotě pivních cest

0/0
5.11.2014 13:43

V56o80j89t22ě27c51h 46R47o50z69s52í11v62a32l 5290933265724

tak nejlepsi je vzduchem tlacit na folii. tzn nemichat do toho piva nic dalsiho. ale to se u sudu nedela :o(

0/0
5.11.2014 15:19

R18u65d83o29l86f 81P58e24k89á92r54e87k 9262471109543

Vzduchem přes šprcku v každém případě, ale tankovnu bych asi doma neprosadil a játrům by to asi také neprospělo;-)

+1/0
5.11.2014 16:16

J24i16n80d47ř72i59c19h 62H33a31n10z12a16l35í78k 9813416566296

Jinak zasada - kde maj "trojboj" - plzen, gambac a kozel - tam si plzen nikdy nedavam, temer s jistotou bude stat za prd. Plzen jen tam kde se toci vyhradne plzen, i kdyz je na cesky pomery predrazena....

+4/0
5.11.2014 12:21
Foto

K58a44t36e93ř17i63n12a 61M53a92r61t53í14n11k18o18v22á 8227777101579

Víte, že máte pravdu? Já si vždycky říkala, proč je někde Plzeň tak hnusná... Budu si na to dávat taky pozor.

0/0
5.11.2014 12:38

T55o30m95á65š 81V56e18s63e24l71ý 5565688280509

Jestli ono to nebude spíš tím, že to namíchají z granulátu na necelých 15 stupňů, při vyšší teplotě a tlaku to nechají pár dní odstát, naředí na 11.9 a prodávají. Šmakuláda ;-D

+1/0
5.11.2014 13:44

T19o87m22á73š 83V69e97s65e69l71ý 5775948100979

jo a ještě jsem zapomněl napsat, že vodu kupují z Radbuzy od Plzeňské teplárenské, proženou to reverzní osmózou a doplní "vhodným složením minerálů" ;-D

+3/0
5.11.2014 13:46

J27a65n 69S63o56u71k13u24p 1394374346165

"namíchají z granulátu", myslíte konkrétně jak?

0/0
5.11.2014 14:31

V93o97j39t30ě14c83h 85R60o97z29s10í48v92a39l 5590893595344

nemysli konkkretne vubec, jen papouskuje blaboluy, ktere nemuze dokazat :-P

0/0
5.11.2014 14:55

J86a86n 55S19o45u57k12u92p 1214564466945

Já už se s názorem, že někdo pivo vaří ´z prášku´ a že to dělají hlavně malé pivovary, párkrát setkal, by mě zajímalo, kde se tahle fáma bere. Tady podle mistra Veselého to dělá i PU. Nejsem obdivovatel produkce toho pivovaru, ale ta myšlenka mi přijde dost ujetá.

0/0
5.11.2014 15:01

H57o83n48z76a 75K98o36z49e66l 8924189482984

To neni ujety.Maj to napsany i na lahvi ve slozeni.

0/0
6.11.2014 9:30

J96a65n 30S69o27u21k22u63p 1154504466605

Ano, ale mají tam napsáno ´chmelový granulát´. To je akorát forma, ve které se přidává chmel (slisovaný do podoby granulí), to je vše, daleko od ´namíchá se pivo z granulátu´.

0/0
7.11.2014 11:02

H83o61n80z27a 21K72o39z23e12l 8714259982254

Ne,maji napsano chmelove produkty.

0/0
7.11.2014 11:47

J62a59n 63S19o66u93k78u16p 1204484916815

Jinak řezení v HGB zas nějak vzácné není, v tom má pravdu.

+2/0
5.11.2014 15:02

V32o93j44t34ě41c51h 43R11o26z90s47í54v31a54l 5300773345954

tak vzheldem k tomu, ze reagoval na poznamku o Plzenskem lezaku, tak bohapuste lze. HGB je smutna realita dnesnich dni, ale to jsou "supermarketova" piva. Slusne povovary tuto metodu nepouzivaji.  Ambrosius a podobne delikatesy se daji nastesti uspesne ignorovat.

pokud myslel granulovany chmel, tak ten naopak pouzivaji skoro vsichni, protoze je to levnejsi a rozdil je minimalni. to s tou vodou je uz uplna kokotina, napr. proto, ze levnejsi by bylo i vzit vodu z kohoutku...

+1/0
5.11.2014 15:24

J35a49n 30S53o63u60k57u53p 1484554676535

Slušné pivovary, např. Gamrinus, Radegast, Svijany?

+1/0
5.11.2014 15:30

A73l23e87š 45N88e78k93v88a70s29i81l 3967982710222

Snad jen to, že HGB používá Gambrinus a Svijany - to jen tak dva od boku, o kterých je to jednoznačně vědět ;)

0/0
5.11.2014 16:21

J18a87n 22S73o10u81k23u22p 1524604776395

Mně se nechce ten link hledat, ale dá se regulérně najít na netu, který pivec instaloval hgb (je to přímo na webu dodavatele technologie).

0/0
5.11.2014 19:56

H83o75n86z13a 86K43o72z26e34l 8654849642514

Plzen stoji za prd vsude.

0/0
6.11.2014 9:28
Foto

J82i45r35k16a 66M32i54k91š48í48k 4651358812

Já má zkušenost z desetileté práce pro jeden z největších pivovarů u nás, že 85% lidí jedno jaké pivo prodávají!

Rv:-/

0/0
5.11.2014 11:15

J66i71n60d10ř45i84c21h 48H20a22n83z26a94l63í36k 9543866526126

V Praze to jedno neni, Prazaci jsou vybiraji. To na vsi vetsinou brecej kdyz jde jejich utrejch jako gambac, starac nebo kozel o korunu vejs.

+1/0
5.11.2014 12:16

A56l31e27s 45P86r16o85k37o32p46e44c 8361307765159

No, nemám to zmapované, ale v místech, kde na vsi chodím do hospody tak v 90% případů se dnes europiva již netočí. Naopak bych řekl, že lidé na vsi jsou větší fajnšměkři, ale je pravda, že nejsou ochotni platit velké částky za půllitr piva.

+1/0
5.11.2014 12:29

J75i10n65d33ř30i10c53h 12H71a33n51z88a71l68í28k 9473606956636

Nemate dojem ze spravne natocena plzen je vlastne vzdycky podmirak?

+1/−2
5.11.2014 7:54

M78i59l49a36n 72K93l58o57u87č12e75k 3840625488897

Ne jakto podmírák, podmírák znamená jenom to, že to neumí natočit.

+1/0
5.11.2014 9:28

J86i35n87d63ř31i12c12h 29H54a22n45z26a23l68í14k 9973836396666

Kdyz jdu do Kolkovny nebo Deminky a dalsich hospod kde tocej dobrou Plzen, tak Plzen se toci na jedno natoceni a ma celkem vysokou penu. Vzdycky zacne clovek pit pivo jeste s penou, ale kdyby se nechala pena vysumet tak jsem presvedcen ze pivo nebude ke znacce. Tak se proste toci. Jen Slehofer ma podmiraky rad

:-)

+1/0
5.11.2014 12:14

R97u54d36o73l92f 38P70e52k65á98r95e47k 9882491819803

Plzeňský "ušáky" jsou udělaný a kalibrovaný tak aby se tam ta vysoká pěna vešla, alespoň ty, co mám doma...

0/0
5.11.2014 13:47

A92l59e96š 74N60e75k39v93a24s36i77l 3457872830142

I tak to je často, jak p. Hanzalík píše ;)

0/0
5.11.2014 16:22

H90o54n94z50a 44K60o60z94e34l 8594599462304

Pivo se cepuje ne toci,ale Plzen neni pivo tak je to fuk.

0/0
6.11.2014 9:42

Z73b56y75n41ě87k 20Š48a86f64a15r31č24í41k 5597658605354

"Ajťáci říkají, chyba je mezi hlavou a počítačem" 8-o

Ne, toto opravdu neříkají.

+4/0
5.11.2014 0:38

D63a80n93i14e91l 93D98r46á29b41e63k 8710250115392

na helpdeskách jo

+2/−1
5.11.2014 2:51

V19í46t49ě79z11s13l10a72v 65K14l89u88s29á30k 4286105396731

Ne, opravdu neříkají. Správně je to "mezi klávesnicí a židlí", tzv. PEBKAC, ale co bychom chtěli, že milá Lupo...

+17/0
5.11.2014 5:30

M33a94r64e35k 53B80u62r76z93a 7677771832247

On asi bude vycepak spis expert na pivo nez na pocitace, ale opravil jsem, aby to bylo vecne spravne :-) Marek

+8/0
5.11.2014 7:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.