Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Seznam alergenů je výborný byznys. Hlavně pro kontrolory, říká Pohlreich

Od soboty 13. prosince se v restauracích setkáte s revolucí. Podle jídelního lístku byste měli poznat, zda uvařená jídla neobsahují alergeny, na které jste citliví. Podle některých jde však o nesmysl, protože to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L42i27b70o24r 45V50y29k33o81u96p72i85l 9926405969807

AŤ už jdou ti unijní kreténi do fialy. Já mám alergii na pi...y a takový jídelňák mně zrovna jako taková jedna velká připadá. Alergik si v hospodě stejně neškrtne. Podívejte se na obaly některých potravin, na půlce z nich je "pro jistotu" napsáno, že mohou obsahovat stopy kde čeho včetně skořápkového ovoce. To už jsem četl na džusu, salátu, uzeninách i taveném sýru. Další sloupeček kalorické hodnoty a pak obsah éček a nakonec vitamínů, nejraději jak absolutně, tak na 100 g a navrch v procentech. Do restaurace si přece chodíme počíst a zanadávat nad jídelním lístkem, že?

+1/0
13.12.2014 0:51

P86e49t66r 46Č61e96r11n38ý 8892762452397

Myslím, že se v tomto eurobordelu už nikdo nikdy nevyzná. A mám pocit že náš stát byl zase jednou papežštější než papež,  on nám neslouží, on dusí.

0/0
12.12.2014 8:45

A48l65e72š 41P58o72d30r96o58u50ž61e24k 9552633804600

V restauraci dnes stačí říct, na co jsem alergický a snaží se vyhovět k mé spokojenosti. Strávník si výběr restaurace reguluje sám. Je zcela logické, že celiatik (alergik na lepek) se nepůjde najíst do pizzerie. I když se pizza dá udělat i z bezlepkové mouky. Chtít na restauracích, aby měly v menu jídel označení alergenů je možná nadbytečnost, ale nikomu a ničemu to neuškodí. Ale domluva s číšníkem či v některých menších provozovnách přímo s kuchařem je vždy lepší než ta deklarace alergenů v jídelním lístku. Stejně se v 90 procentech případů bude jednat o jídla na objednávku, pokud by ta restaurace nebyla přímo specializována na dietní stravu.:-)

0/0
10.12.2014 11:09

H60o23n21z82a 70K85r44o55u46ž11e24k 3954659728237

Když už, tak celiak a ne celiatik...

+1/−1
11.12.2014 12:17

V16í59t 51J86e51ž57e17k 4236609819345

To že jsou na jídeláku označená jídla pro vegetariány (tedy bezmasá jídla), to nikomu nevadí. Přitom vegetariáni se svého jídelníčku zřekli dobrovolně, na rozdíl od alergiků, kteří se s tím narodili a nic s tím neudělají i kdyby se na hlavu stavěli..

0/−2
10.12.2014 10:33

A60r88n90o26š83t 46S50t46á56r38e26k 4322280645944

Pokud je mi známo, uvádění vegetariánských jídel není povinné. Ale to jen tak na okraj. Alergeny jsou dost jiný problém. Pokud vím, stačí jen malé množství dané látky, aby se spustila alergická reakce. Zajímalo by mne, jestli si uvědomujete, že náklady na nějaké pitomé nápisy a seznamy je to nejmenší. Zkuste si představit, jak by to muselo vypadat v kuchyni běžné restaurace, aby mohli zaručit, že se alergeny z jednoho jídla nepřenesou do dalšího. To by museli v podstatě mít kuchyni pro každou skupinu extra, nebo jiná opatření, která výrazně -výrazně- provoz zdraží.

Jinými slovy, tenhle zákon všem zvedne ceny jídel.

0/0
10.12.2014 10:58

V85í96t 13J36e28ž82e61k 4836879119485

Musím Vás opravit ve vašich znalostech alergie (potravinové). To, že stačí na nějaké znatelné a objektivní (viditelné) projevy alergie i malé množství není přesné. Alergie se může projevit mnoha způsoby (ten nejhorší je samozřejmě anafylaxe). Další možnosti jsou, např u celiakie, že vás to nemusí ohrozit přímo na životě, ale pomalu Vám to ničí část vnitřností, což má za následek další navazující zdravotní potíže. Prostě u někoho stačí malé množství a má anafylaxi (ten by do nějaké neznámé restauraci rozhodně neměl chodit), jiný to pozná druhý den (bolesti, zvracení...) a pak jsou ti, co to poznají až několik měsíců později - hubnutí, nespavost atd...

Právě těm neakutním alergikům to ohromně pomůže. Musel byste zažít na vlastní kůži výraz číšníků/číšnic jak se tváří, když jim řeknete že jste alergičtí na to a to a jestli právě tohle jídlo můžu nemohu ne.. A když jste někde mimo domov a jídlo z restaurace je široko daleko jediná varianta, tak to není jednoduché...

0/0
10.12.2014 11:39

P13a38v73e18l 64O14d68r20a14z20i93l 6574199967210

Zdravím, jak prosímvás povinnost uvádět alergeny zvedne cenu jídel?

0/−1
11.12.2014 10:24

H28o32n75z59a 30K35r63o33u91ž21e37k 3624789968417

Co to je za blábol? Od začátku do konce nesmysl.

0/0
11.12.2014 12:12

H15o38n41z95a 45K12r43o27u64ž18e67k 3244959848807

Koukám, že pan Pohlreich vůbec neví, co to je život s potravinovou alergií. Takže samozřejmě každý ví, že on dává do míchaných vajec smetanu a máslo, proto tato vejce nesmí lidé s alergií na laktózu. Zrovna tak ví, že svíčkovou zahušťuje moukou a ne pasírovanou zeleninou, proto ji nemohou celiaci. 

A co s týká paní Slimákové, i v Globusu se dělá s moukou. A přesto tam v restauraci dělají jedno bezlepkové jídlo denně.

+1/−3
9.12.2014 11:21

R85a18d77i18m 84K49o64k65t34a 7882817139199

Kdo nezažil, nepochopí a mektá hlouposti. Kdo má nějakou potravinovou alergii nebo nesnášenlivost chápe a ví, že bude mit život o něco méně obtížnější a třeba si po letech troufne do restaurace.

Většina číšníků (ze skušenosti 90%) vůbec netuší z čeho je pokrm složený a co třeba znamená nesnášenlivost lepku, a že když tvrdím, že hranolky jsou přece bezlepkový protože jsou to brambory, tak musím vědět, že mám oddělěný olej, a že jsem v tom friťáku před tím nesmažil řízek v trojobalu.

+4/0
9.12.2014 10:55

L83i71b91o41r 56T35e22s62a51ř 9807646253812

A v kolika jazycích musí být informace přítomná. Doufám, že nikdo neopomene běžně používanou Čínštinu, Arabštinu, Hebrejštinu a Japonštinu...;-)

+3/−1
9.12.2014 3:47
Foto

J42a41n 65D26o95č18e95k36a55l 1764696281325

Tak někdy je to dobré vědět. Např. jsem si v Makru koupil pytel buráků a bylo na něm napsáno:"... může obsahovat stopové množství arašídů..." Podotýkám, že to není vtip! Ale nevím, jak to asi mysleli ;-D

+3/−1
9.12.2014 0:08

R29i87c76h39a21r22d 60K23á54b33a 8949328630380

Zrejme jste si poridil nejakou nahrazku s prichuti podzemnice olejne. ;-)

+2/0
9.12.2014 0:54
Foto

K55a73r55e36l 37P29l34a81c45h91ý 6566266854239

Ano presne tak, Host oznami, nac je alergicky a neni preci puroblem.

0/0
8.12.2014 23:57

A74r75n65o84š79t 64S92t39á31r91e87k 4842700165804

Dal bych na jídelní lístek: "Všechna naše jídla obsahují alergeny."

A komu to vadí, ať se jde najíst jinam.

+5/−2
8.12.2014 23:49

R28u20d92o11l85f 41P97e10k12á24r91e93k 9982631939933

Přesně! Já když si dám deset kousků a proložím to nějakým tím veselým kalíškem, tak taky vím, že mi to neudělá dobře. Tak se podle toho zařídím a dám si jen pět šest piv, dva tři prcky a hajdy domů...

+1/0
9.12.2014 0:33

V28í65t 44J36e41ž57e29k 4666789589895

Takovým jako jste Vy, by nevadila jedna, dvě potravinové alergie navíc, alespoň byste zjistil co to je..

0/−3
10.12.2014 10:31

P79e25t14r 45K41r49á21l 4384200388152

Idnes se zeptal těch lepších restaurací, kde jsou číšníci na vyšší úrovní a vědí, co se tam vůbec vaří. V těch ostatních je to naopak. Ale věřím, že rozepisovat alergeny u denních nabídek je teda pořádný opruz...

+2/0
8.12.2014 23:24

P92a22v88e43l 66O83d76r49a11z45i31l 6374939897510

No tak pokud nepíšou jídeláky na psacím stroji, tak to není žádný problém.

0/−2
9.12.2014 16:06

J50i46ř90í 78K44a80l29i62n48a 5198324986863

Alergikům bych doporučil,stravovat se sám a nespoléhat se na jiné.V případě komplikací bude mít stejně problém dokázat pochybení někoho jiného....:-(

+6/−1
8.12.2014 23:08

P57e67t24r 82Z64d18e37n39ě43k 2294689854

Každý je svého osudu rušňovodič;-(

+2/−1
8.12.2014 23:13

B98o94h80u49m78i79l82a 18M46a58j68e87r72o46v36á 4577401684

No ono to třeba na dovolené není sranda, pokud nejste jako mnozí Češi šílenec co vozí svoje potraviny do ciziny. Velké procento restaurací v celé Evropě používá polotovary, které jenom ohřeje takže ani kuchař neví co v jídle OPRAVDU JE!!

0/0
9.12.2014 14:16

P80e27t73r 53Z50d23e86n62ě23k 2214359434

Tak a jsme na začátku. Domnívám se, že další předpis EU bude obsahovat to, co jednotlivci budou smět/nesmět vyměšovat. Už se na to těším......

+3/−1
8.12.2014 23:08

V22í17t 57J58e75ž94e30k 4676679699525

Tak já nevím, ale připadám si jak Ála v říši divů. Hodně často se na diskuzích řeší, že výrobci vyrábí potravinové hnusy a že do výrobků přidávají kdejaký humus. V té chvíli je hromada diskutérů naštvaná, jak to může stát dovolit a jak jsou ti výrobci hrozní a zlí... Tady stačí jen jeden článek o vyhlášce, která pomůže k tomu, aby si diskutéři mohli zjistit co výrobek obsahuje a měli lepší přehled o blafech... ale ono ne, oni raději budou mektat a nadávat dál, tentokrát, že to je taky špatně a obchodníky najednou budou hájit...

Nevím jak někteří, ale mě docela zajímá co za obsahuje která potravina. Ale zřejmě někomu je úplně jedno jaké blafy požívá, hlavně když si u toho dostatečně vynadává na EU... jojo, některým blbcům se hold nikdo nezavděčí, budou si svůj trudomyslný a depresivní život vylévat dál, ať se děje co se děje...

+3/−8
8.12.2014 23:05

V28l14a49d30i65m23í76r 44H90o12l84ý 8884981146807

Částečně máte pravdu, ale když budu mít alergii na ryby a vejce, tak si filé v těstíčku v restauraci neobjednám a nepotřebuji si přečíst v jídelním lístu, že obsahuje ryby a vejce.

+12/−1
8.12.2014 23:21

V30í36t 98J65e92ž29e93k 4356339359755

O tom se píše přímo ve vyhlášce, že pokud je obsah výrobku shodný s jeho názvem a pokud tam nejsou další složky, tak se tam název nemusí uvádět.

0/0
9.12.2014 8:19

S65t88a76n81i44s48l22a59v14a 10Z31a18p46l42e57t96a57l97o31v14a 6716699759898

a jsou už k té vyhlášce prováděcí předpisy ?

ze zkušenosti vím že to bude jenom další komedie

0/0
10.12.2014 7:20

V49í46t 40J69e86ž35e84k 4546949419875

Na jedné straně jste pesimistická, že už existuje prováděcí předpis, na druhé straně věříte, že všechno co se o tom nyní píše je pravda :-D

Text najdete na -> http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/oznacovani-potravin-a-obaly/

0/0
10.12.2014 10:27

S11t78a11n35i12s53l60a91v30a 25Z35a76p56l55e86t46a37l74o37v53a 6606269169158

no mám jisté zkušenosti z podobného oboru ;-)

0/0
10.12.2014 10:40

V53í97t 75J29e43ž23e95k 4336909469255

To je možné, ale nelze všechno kumulovat dle zkušeností odjinud...

Oni by samozřejmě žádné předpisy nemusely být, ale to by museli být i slušní obchodníci, nesměli by šidit, vymýšlet si na obalech co jejich výrobek obsahuje, nesměli by tam dávat humusy... Prostě je to o lidech a pokud se vyskytne takových vykuků pár, tak je vhodné je nějakým způsobem usměrnit. A protože nežijeme v Asii, tak místo sekání rukou máme předpisy, vyhlášky a zákony...

0/−1
10.12.2014 10:50

R19i56c28h29a77r69d 26K25á97b28a 8319148920400

Smysl by davalo, aby restaurace misto "Pochoutka pani nadlesni" napsala do listku, ze se jedna o pecenou kanci kytu s brusinkama, karlovarskym knedlikem a omackou z estragonu ... coz take vetsina rozumnych restauraci uvadi. Ale informace o tom, ze v krab muze obsahovat krabi maso, nebo omacka, polevka, kendlik, rizek mouku a arasidova zalivka buraky je trochu k nicemu. Jak pisu nize, komu hrozi anafylakticky sok tak na jidelni listek stejne neda a Ti ostatni se tak jako tak muzou zeptat personalu. Proc by nejaky canc v karte mel byt vice duveryhodny nez personal?

+4/0
9.12.2014 0:17

V79í97t 18N66o66v59á56k 5274835291959

je povinností restaurace mít jídelní lístek?

+3/−1
8.12.2014 22:39

J98i61ř26í 11K81a22l80i32n63a 5498304286283

Podle mě nikde není psaná povinnost restaurace mít jídelní lístek a jakým způsobem seznámí hosta se sortimentem,je na jejich uvážení.

+2/−1
8.12.2014 22:53

M18a34r81t56i89n 89V55o79j53á24č50e81k 9252358818797

říkejte si tomu jak chcete ,ale musí psanou formou seznámit hosta s cenou za hmotnost pokrmu a ten pokrm musí odpovídat tomu za co platí...tzn jde i o přesnou recepturu ...přeci jen i ČOI kontroluje váhy mas a dalších surovin

+1/−2
8.12.2014 22:58

J44i37ř39í 15K53a81l71i86n40a 5408644966803

Jste si jistý,že to musí být psanou formou?

+3/−1
8.12.2014 23:04

P72e68t28r 17N88ě33m83e72c 4375722612147

v hospodě je běžně "jídelní lístek" napsán na tabuli, bez vahy - ted u toho budou alergeny :(

+1/0
8.12.2014 23:18

L32i37b73o10r 77T94e41s19a17ř 9757656173292

není, ani zaměstnanec / firma nemusí mít běžný účet a pod ale jaksi podvědomě se to očekává...

Podle nového OZ, stačí slovní sdělení...;-)

0/0
9.12.2014 3:49

A66n72t79o20n40í18n 61Č56í20ž43e87k 1248782294449

Já jsem alergický na Vopěnku a pravdoláskaře. Bude se to tam také uvádět?

0/−2
8.12.2014 22:37

J43i21ř52í 65N77e79u29m66e63i12s65t64e29r 2852385623611

Ne, na to si nechte napsat prášek.

+5/0
8.12.2014 22:51

A52n50t80o13n27í98n 56R62ů31ž95i70č80k63a 4654887793616

já jsem zase alergický na socany a komouše ;-)

+6/0
8.12.2014 22:59
Foto

J42a53k64u62b 87V91a59š52k75o 1158944912893

Máme stejnou alergii. No teď si říkám, že by nebylo od věci, aby to byla taky povinná informace, každej by měl na krku hezky pověšenou cedulku ;-)

+1/0
9.12.2014 5:46

J57i58ř61í 27K76a92l62i17n35a 5658304276973

Já jsem zase alergickej na všechny kontrolory,jednou jsem byl v hospě a přišla tam čojka,no museli si vyslechnout poznámky o lehkoživkách,buze......,parazitech státního rozpožtu,příjemný jim to asi moc nebylo, brzo vypadli. Nemůžu si pomoct,tyhle prodloužený chapadla policejního státu prostě nesnesu

+3/0
8.12.2014 23:00

A70l92e31š 11J97a39v15ů75r71e88k 2192969250500

už tu kvalitu informací vidím v nějakých putykách, kde "kuchař", sotva dodělal učňák, a hlavně jak to bude místní štamgasty hrozně zajímat. To je zase nesmysl ... .

+6/0
8.12.2014 22:20

T38o17m96á19š 54B90l74a87h72o18š 6396287445230

Neomarxisti dnes nebudou znárodňovat, oni to podnikání zlikvidují jinak. Třeba takto.

+8/0
8.12.2014 22:17

V78í78t 45J38e95ž67e74k 4606819819825

Mohli by se v této diskuzi vyjadřovat především lidé, kterých se to týká, nebo alespoň ti co mají ponětí co to potravinová alergie vůbec je? Mám pocit, že hodně lidí zde akorát hodnotí svůj názor na EU, než samotnou vyhlášku a jaký to bude mít efekt. Navíc se zde mnozí akorát pěkně ztrapňují, když lze z jejich 'chytrého' komentáře vyčíst, že jsou v otázce alergie úplní tupci, ale přesto mají potřebu svá moudra pustit do světa...

+4/−3
8.12.2014 22:12

V92í92t 60J51e82ž88e37k 4666949469665

Aneb -> "Dokážete si představit to ticho, kdyby se lidé vyjadřovali pouze k tomu, čemu rozumí?".

+7/0
8.12.2014 22:12

D95a58v33i17d 52M79a28t42ě38j88ů 2985862407578

Kdo o alergiich neco vi nebo s nimi ma primou zkusenost, zepta se: Pomuze mi tato nova regulace v necem? Budu se na to znaceni moci spolehnout? Nebo se radeji jeste zeptam cisnika/kuchare? A mel bych v pripade silne alergie na nejakou celkem beznou potravinu nebo jeji prisadu vubec chodit jist do hospody? .... Tak co, mistre nad vsemi mistry alergiky nejmistrovatejsi, odpovite?

+9/0
8.12.2014 22:24

V20í39t 60J85e53ž70e41k 4456379729175

Tady se ale nejedná pouze o restaurace, jak se tu z diskuze může zdát..

Jestli je někdo silně alergický a již stopové množství ho může ohrozit na životě, tak je velmi velká nezodpovědnost jít do restaurace a svěřit jí svůj život..

Má-li někdo zkušenosti s ptaním se na alergeny, tak jistě zná idiotské výrazy ve tváří číšníků i prodavačů..

+3/0
8.12.2014 22:30

E80v94a 22M66a56t38i16á56š82k42o78v42á 6463445669

Do restaurací kvůli silné potravinové alergii (anafylaktický šok) už hodně let nechodím a seznam alergenů je mi k ničemu, protože jsem alergická na potraviny, které v něm nejsou. Možná někomu seznam pomůže, ale spíš si myslím, že je to jen další úřednický výmysl, protože nikdo nezaručí, že i když v konkrétním jídle určitý alergen není, že se tam neobjeví stopové množství z jiných jídel.

+8/0
8.12.2014 22:47







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.