Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Seznam alergenů je výborný byznys. Hlavně pro kontrolory, říká Pohlreich

Od soboty 13. prosince se v restauracích setkáte s revolucí. Podle jídelního lístku byste měli poznat, zda uvařená jídla neobsahují alergeny, na které jste citliví. Podle některých jde však o nesmysl, protože to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L77i80b59o51r 63V91y96k93o27u86p89i19l 9646615599517

AŤ už jdou ti unijní kreténi do fialy. Já mám alergii na pi...y a takový jídelňák mně zrovna jako taková jedna velká připadá. Alergik si v hospodě stejně neškrtne. Podívejte se na obaly některých potravin, na půlce z nich je "pro jistotu" napsáno, že mohou obsahovat stopy kde čeho včetně skořápkového ovoce. To už jsem četl na džusu, salátu, uzeninách i taveném sýru. Další sloupeček kalorické hodnoty a pak obsah éček a nakonec vitamínů, nejraději jak absolutně, tak na 100 g a navrch v procentech. Do restaurace si přece chodíme počíst a zanadávat nad jídelním lístkem, že?

+1/0
13.12.2014 0:51

P15e25t83r 26Č47e37r75n59ý 8982832792277

Myslím, že se v tomto eurobordelu už nikdo nikdy nevyzná. A mám pocit že náš stát byl zase jednou papežštější než papež,  on nám neslouží, on dusí.

0/0
12.12.2014 8:45

A26l48e97š 91P68o24d28r19o67u94ž59e31k 9482443134160

V restauraci dnes stačí říct, na co jsem alergický a snaží se vyhovět k mé spokojenosti. Strávník si výběr restaurace reguluje sám. Je zcela logické, že celiatik (alergik na lepek) se nepůjde najíst do pizzerie. I když se pizza dá udělat i z bezlepkové mouky. Chtít na restauracích, aby měly v menu jídel označení alergenů je možná nadbytečnost, ale nikomu a ničemu to neuškodí. Ale domluva s číšníkem či v některých menších provozovnách přímo s kuchařem je vždy lepší než ta deklarace alergenů v jídelním lístku. Stejně se v 90 procentech případů bude jednat o jídla na objednávku, pokud by ta restaurace nebyla přímo specializována na dietní stravu.:-)

0/0
10.12.2014 11:09

H69o54n64z75a 88K53r68o70u33ž58e32k 3494159988517

Když už, tak celiak a ne celiatik...

+1/−1
11.12.2014 12:17

V79í22t 79J76e77ž87e96k 4496499429495

To že jsou na jídeláku označená jídla pro vegetariány (tedy bezmasá jídla), to nikomu nevadí. Přitom vegetariáni se svého jídelníčku zřekli dobrovolně, na rozdíl od alergiků, kteří se s tím narodili a nic s tím neudělají i kdyby se na hlavu stavěli..

0/−2
10.12.2014 10:33

A83r19n65o62š76t 13S34t68á89r54e28k 4142370725794

Pokud je mi známo, uvádění vegetariánských jídel není povinné. Ale to jen tak na okraj. Alergeny jsou dost jiný problém. Pokud vím, stačí jen malé množství dané látky, aby se spustila alergická reakce. Zajímalo by mne, jestli si uvědomujete, že náklady na nějaké pitomé nápisy a seznamy je to nejmenší. Zkuste si představit, jak by to muselo vypadat v kuchyni běžné restaurace, aby mohli zaručit, že se alergeny z jednoho jídla nepřenesou do dalšího. To by museli v podstatě mít kuchyni pro každou skupinu extra, nebo jiná opatření, která výrazně -výrazně- provoz zdraží.

Jinými slovy, tenhle zákon všem zvedne ceny jídel.

0/0
10.12.2014 10:58

V37í68t 20J91e78ž14e68k 4536789199685

Musím Vás opravit ve vašich znalostech alergie (potravinové). To, že stačí na nějaké znatelné a objektivní (viditelné) projevy alergie i malé množství není přesné. Alergie se může projevit mnoha způsoby (ten nejhorší je samozřejmě anafylaxe). Další možnosti jsou, např u celiakie, že vás to nemusí ohrozit přímo na životě, ale pomalu Vám to ničí část vnitřností, což má za následek další navazující zdravotní potíže. Prostě u někoho stačí malé množství a má anafylaxi (ten by do nějaké neznámé restauraci rozhodně neměl chodit), jiný to pozná druhý den (bolesti, zvracení...) a pak jsou ti, co to poznají až několik měsíců později - hubnutí, nespavost atd...

Právě těm neakutním alergikům to ohromně pomůže. Musel byste zažít na vlastní kůži výraz číšníků/číšnic jak se tváří, když jim řeknete že jste alergičtí na to a to a jestli právě tohle jídlo můžu nemohu ne.. A když jste někde mimo domov a jídlo z restaurace je široko daleko jediná varianta, tak to není jednoduché...

0/0
10.12.2014 11:39

P66a34v28e71l 14O24d42r49a69z58i14l 6704809287240

Zdravím, jak prosímvás povinnost uvádět alergeny zvedne cenu jídel?

0/−1
11.12.2014 10:24

H45o19n95z60a 18K52r14o97u60ž38e39k 3574629458247

Co to je za blábol? Od začátku do konce nesmysl.

0/0
11.12.2014 12:12

H65o85n52z17a 45K10r50o27u50ž13e70k 3874139308327

Koukám, že pan Pohlreich vůbec neví, co to je život s potravinovou alergií. Takže samozřejmě každý ví, že on dává do míchaných vajec smetanu a máslo, proto tato vejce nesmí lidé s alergií na laktózu. Zrovna tak ví, že svíčkovou zahušťuje moukou a ne pasírovanou zeleninou, proto ji nemohou celiaci. 

A co s týká paní Slimákové, i v Globusu se dělá s moukou. A přesto tam v restauraci dělají jedno bezlepkové jídlo denně.

+1/−3
9.12.2014 11:21

R97a38d72i64m 67K58o57k28t10a 7262627359669

Kdo nezažil, nepochopí a mektá hlouposti. Kdo má nějakou potravinovou alergii nebo nesnášenlivost chápe a ví, že bude mit život o něco méně obtížnější a třeba si po letech troufne do restaurace.

Většina číšníků (ze skušenosti 90%) vůbec netuší z čeho je pokrm složený a co třeba znamená nesnášenlivost lepku, a že když tvrdím, že hranolky jsou přece bezlepkový protože jsou to brambory, tak musím vědět, že mám oddělěný olej, a že jsem v tom friťáku před tím nesmažil řízek v trojobalu.

+4/0
9.12.2014 10:55

L43i73b66o78r 13T54e92s28a27ř 9737826233942

A v kolika jazycích musí být informace přítomná. Doufám, že nikdo neopomene běžně používanou Čínštinu, Arabštinu, Hebrejštinu a Japonštinu...;-)

+3/−1
9.12.2014 3:47
Foto

J91a54n 56D46o63č10e76k37a39l 1114836971765

Tak někdy je to dobré vědět. Např. jsem si v Makru koupil pytel buráků a bylo na něm napsáno:"... může obsahovat stopové množství arašídů..." Podotýkám, že to není vtip! Ale nevím, jak to asi mysleli ;-D

+3/−1
9.12.2014 0:08

R65i18c67h52a89r81d 74K82á82b76a 8469918830580

Zrejme jste si poridil nejakou nahrazku s prichuti podzemnice olejne. ;-)

+2/0
9.12.2014 0:54
Foto

K37a14r80e63l 89P50l72a66c12h70ý 6636616624579

Ano presne tak, Host oznami, nac je alergicky a neni preci puroblem.

0/0
8.12.2014 23:57

A39r14n72o82š80t 35S88t84á60r74e82k 4102480215194

Dal bych na jídelní lístek: "Všechna naše jídla obsahují alergeny."

A komu to vadí, ať se jde najíst jinam.

+5/−2
8.12.2014 23:49

R77u20d54o78l50f 49P33e57k46á92r56e14k 9972151959873

Přesně! Já když si dám deset kousků a proložím to nějakým tím veselým kalíškem, tak taky vím, že mi to neudělá dobře. Tak se podle toho zařídím a dám si jen pět šest piv, dva tři prcky a hajdy domů...

+1/0
9.12.2014 0:33

V38í29t 26J53e77ž13e62k 4206589699525

Takovým jako jste Vy, by nevadila jedna, dvě potravinové alergie navíc, alespoň byste zjistil co to je..

0/−3
10.12.2014 10:31

P53e16t80r 89K12r60á57l 4344600188812

Idnes se zeptal těch lepších restaurací, kde jsou číšníci na vyšší úrovní a vědí, co se tam vůbec vaří. V těch ostatních je to naopak. Ale věřím, že rozepisovat alergeny u denních nabídek je teda pořádný opruz...

+2/0
8.12.2014 23:24

P22a18v15e55l 36O88d34r30a89z78i63l 6854549797310

No tak pokud nepíšou jídeláky na psacím stroji, tak to není žádný problém.

0/−2
9.12.2014 16:06

J67i40ř73í 56K43a30l79i95n79a 5518644136533

Alergikům bych doporučil,stravovat se sám a nespoléhat se na jiné.V případě komplikací bude mít stejně problém dokázat pochybení někoho jiného....:-(

+6/−1
8.12.2014 23:08

P52e50t80r 44Z79d55e17n18ě47k 2314769734

Každý je svého osudu rušňovodič;-(

+2/−1
8.12.2014 23:13

B85o37h79u72m88i30l36a 19M79a92j26e59r14o74v61á 4417211354

No ono to třeba na dovolené není sranda, pokud nejste jako mnozí Češi šílenec co vozí svoje potraviny do ciziny. Velké procento restaurací v celé Evropě používá polotovary, které jenom ohřeje takže ani kuchař neví co v jídle OPRAVDU JE!!

0/0
9.12.2014 14:16

P14e70t85r 79Z76d49e97n29ě15k 2984729234

Tak a jsme na začátku. Domnívám se, že další předpis EU bude obsahovat to, co jednotlivci budou smět/nesmět vyměšovat. Už se na to těším......

+3/−1
8.12.2014 23:08

V29í18t 96J82e56ž91e10k 4336899309385

Tak já nevím, ale připadám si jak Ála v říši divů. Hodně často se na diskuzích řeší, že výrobci vyrábí potravinové hnusy a že do výrobků přidávají kdejaký humus. V té chvíli je hromada diskutérů naštvaná, jak to může stát dovolit a jak jsou ti výrobci hrozní a zlí... Tady stačí jen jeden článek o vyhlášce, která pomůže k tomu, aby si diskutéři mohli zjistit co výrobek obsahuje a měli lepší přehled o blafech... ale ono ne, oni raději budou mektat a nadávat dál, tentokrát, že to je taky špatně a obchodníky najednou budou hájit...

Nevím jak někteří, ale mě docela zajímá co za obsahuje která potravina. Ale zřejmě někomu je úplně jedno jaké blafy požívá, hlavně když si u toho dostatečně vynadává na EU... jojo, některým blbcům se hold nikdo nezavděčí, budou si svůj trudomyslný a depresivní život vylévat dál, ať se děje co se děje...

+3/−8
8.12.2014 23:05

V92l72a59d33i30m40í15r 92H75o96l22ý 8274161866167

Částečně máte pravdu, ale když budu mít alergii na ryby a vejce, tak si filé v těstíčku v restauraci neobjednám a nepotřebuji si přečíst v jídelním lístu, že obsahuje ryby a vejce.

+12/−1
8.12.2014 23:21

V59í39t 73J69e24ž36e46k 4666729189625

O tom se píše přímo ve vyhlášce, že pokud je obsah výrobku shodný s jeho názvem a pokud tam nejsou další složky, tak se tam název nemusí uvádět.

0/0
9.12.2014 8:19

S30t27a68n40i86s44l82a41v91a 16Z27a25p76l87e10t15a96l25o17v90a 6906949509428

a jsou už k té vyhlášce prováděcí předpisy ?

ze zkušenosti vím že to bude jenom další komedie

0/0
10.12.2014 7:20

V70í58t 29J16e12ž56e15k 4866259679195

Na jedné straně jste pesimistická, že už existuje prováděcí předpis, na druhé straně věříte, že všechno co se o tom nyní píše je pravda :-D

Text najdete na -> http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/oznacovani-potravin-a-obaly/

0/0
10.12.2014 10:27

S86t34a44n19i76s44l73a93v98a 42Z24a96p81l23e31t48a51l64o27v70a 6356759369698

no mám jisté zkušenosti z podobného oboru ;-)

0/0
10.12.2014 10:40

V38í25t 75J39e45ž10e39k 4986199779235

To je možné, ale nelze všechno kumulovat dle zkušeností odjinud...

Oni by samozřejmě žádné předpisy nemusely být, ale to by museli být i slušní obchodníci, nesměli by šidit, vymýšlet si na obalech co jejich výrobek obsahuje, nesměli by tam dávat humusy... Prostě je to o lidech a pokud se vyskytne takových vykuků pár, tak je vhodné je nějakým způsobem usměrnit. A protože nežijeme v Asii, tak místo sekání rukou máme předpisy, vyhlášky a zákony...

0/−1
10.12.2014 10:50

R80i61c16h40a55r26d 10K50á98b55a 8619478910800

Smysl by davalo, aby restaurace misto "Pochoutka pani nadlesni" napsala do listku, ze se jedna o pecenou kanci kytu s brusinkama, karlovarskym knedlikem a omackou z estragonu ... coz take vetsina rozumnych restauraci uvadi. Ale informace o tom, ze v krab muze obsahovat krabi maso, nebo omacka, polevka, kendlik, rizek mouku a arasidova zalivka buraky je trochu k nicemu. Jak pisu nize, komu hrozi anafylakticky sok tak na jidelni listek stejne neda a Ti ostatni se tak jako tak muzou zeptat personalu. Proc by nejaky canc v karte mel byt vice duveryhodny nez personal?

+4/0
9.12.2014 0:17

V17í63t 31N97o95v83á20k 5964745791619

je povinností restaurace mít jídelní lístek?

+3/−1
8.12.2014 22:39

J67i43ř58í 98K12a24l86i13n10a 5498864446343

Podle mě nikde není psaná povinnost restaurace mít jídelní lístek a jakým způsobem seznámí hosta se sortimentem,je na jejich uvážení.

+2/−1
8.12.2014 22:53

M70a54r34t34i36n 23V76o76j83á58č37e45k 9182118228927

říkejte si tomu jak chcete ,ale musí psanou formou seznámit hosta s cenou za hmotnost pokrmu a ten pokrm musí odpovídat tomu za co platí...tzn jde i o přesnou recepturu ...přeci jen i ČOI kontroluje váhy mas a dalších surovin

+1/−2
8.12.2014 22:58

J12i82ř85í 35K78a87l82i51n51a 5958414736433

Jste si jistý,že to musí být psanou formou?

+3/−1
8.12.2014 23:04

P91e40t30r 28N96ě37m51e58c 4845702612137

v hospodě je běžně "jídelní lístek" napsán na tabuli, bez vahy - ted u toho budou alergeny :(

+1/0
8.12.2014 23:18

L83i83b84o31r 62T93e23s74a19ř 9977666103192

není, ani zaměstnanec / firma nemusí mít běžný účet a pod ale jaksi podvědomě se to očekává...

Podle nového OZ, stačí slovní sdělení...;-)

0/0
9.12.2014 3:49

A55n81t71o82n82í39n 81Č12í42ž90e28k 1168262204729

Já jsem alergický na Vopěnku a pravdoláskaře. Bude se to tam také uvádět?

0/−2
8.12.2014 22:37

J70i44ř26í 22N34e31u93m14e96i29s88t11e27r 2982335933731

Ne, na to si nechte napsat prášek.

+5/0
8.12.2014 22:51

A30n19t51o55n79í75n 12R40ů78ž10i51č91k66a 4244457833496

já jsem zase alergický na socany a komouše ;-)

+6/0
8.12.2014 22:59
Foto

J13a74k80u53b 74V86a60š76k73o 1628934372633

Máme stejnou alergii. No teď si říkám, že by nebylo od věci, aby to byla taky povinná informace, každej by měl na krku hezky pověšenou cedulku ;-)

+1/0
9.12.2014 5:46

J13i18ř96í 53K84a17l68i27n89a 5688234806553

Já jsem zase alergickej na všechny kontrolory,jednou jsem byl v hospě a přišla tam čojka,no museli si vyslechnout poznámky o lehkoživkách,buze......,parazitech státního rozpožtu,příjemný jim to asi moc nebylo, brzo vypadli. Nemůžu si pomoct,tyhle prodloužený chapadla policejního státu prostě nesnesu

+3/0
8.12.2014 23:00

A30l52e22š 40J14a52v27ů77r94e57k 2222299550310

už tu kvalitu informací vidím v nějakých putykách, kde "kuchař", sotva dodělal učňák, a hlavně jak to bude místní štamgasty hrozně zajímat. To je zase nesmysl ... .

+6/0
8.12.2014 22:20

T89o77m16á22š 18B12l24a96h42o94š 6226397385240

Neomarxisti dnes nebudou znárodňovat, oni to podnikání zlikvidují jinak. Třeba takto.

+8/0
8.12.2014 22:17

V32í22t 16J66e71ž28e65k 4186649429575

Mohli by se v této diskuzi vyjadřovat především lidé, kterých se to týká, nebo alespoň ti co mají ponětí co to potravinová alergie vůbec je? Mám pocit, že hodně lidí zde akorát hodnotí svůj názor na EU, než samotnou vyhlášku a jaký to bude mít efekt. Navíc se zde mnozí akorát pěkně ztrapňují, když lze z jejich 'chytrého' komentáře vyčíst, že jsou v otázce alergie úplní tupci, ale přesto mají potřebu svá moudra pustit do světa...

+4/−3
8.12.2014 22:12

V50í19t 85J17e59ž83e34k 4386849789485

Aneb -> "Dokážete si představit to ticho, kdyby se lidé vyjadřovali pouze k tomu, čemu rozumí?".

+7/0
8.12.2014 22:12
Foto

D83a55v15i78d 40M33a20t27ě28j74ů 2245132547818

Kdo o alergiich neco vi nebo s nimi ma primou zkusenost, zepta se: Pomuze mi tato nova regulace v necem? Budu se na to znaceni moci spolehnout? Nebo se radeji jeste zeptam cisnika/kuchare? A mel bych v pripade silne alergie na nejakou celkem beznou potravinu nebo jeji prisadu vubec chodit jist do hospody? .... Tak co, mistre nad vsemi mistry alergiky nejmistrovatejsi, odpovite?

+9/0
8.12.2014 22:24

V51í54t 56J36e64ž81e23k 4726639669915

Tady se ale nejedná pouze o restaurace, jak se tu z diskuze může zdát..

Jestli je někdo silně alergický a již stopové množství ho může ohrozit na životě, tak je velmi velká nezodpovědnost jít do restaurace a svěřit jí svůj život..

Má-li někdo zkušenosti s ptaním se na alergeny, tak jistě zná idiotské výrazy ve tváří číšníků i prodavačů..

+3/0
8.12.2014 22:30

E38v89a 81M20a87t10i52á45š82k38o59v61á 6923875429

Do restaurací kvůli silné potravinové alergii (anafylaktický šok) už hodně let nechodím a seznam alergenů je mi k ničemu, protože jsem alergická na potraviny, které v něm nejsou. Možná někomu seznam pomůže, ale spíš si myslím, že je to jen další úřednický výmysl, protože nikdo nezaručí, že i když v konkrétním jídle určitý alergen není, že se tam neobjeví stopové množství z jiných jídel.

+8/0
8.12.2014 22:47







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.