Diskuze

Seznam alergenů je výborný byznys. Hlavně pro kontrolory, říká Pohlreich

Od soboty 13. prosince se v restauracích setkáte s revolucí. Podle jídelního lístku byste měli poznat, zda uvařená jídla neobsahují alergeny, na které jste citliví. Podle některých jde však o nesmysl, protože to lze řešit normální domluvou mezi číšníkem a hostem a dotazem, co ve kterém jídle je.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

AŤ už jdou ti unijní kreténi do fialy. Já mám alergii na pi...y a takový jídelňák mně zrovna jako taková jedna velká připadá. Alergik si v hospodě stejně neškrtne. Podívejte se na obaly některých potravin, na půlce z nich je "pro jistotu" napsáno, že mohou obsahovat stopy kde čeho včetně skořápkového ovoce. To už jsem četl na džusu, salátu, uzeninách i taveném sýru. Další sloupeček kalorické hodnoty a pak obsah éček a nakonec vitamínů, nejraději jak absolutně, tak na 100 g a navrch v procentech. Do restaurace si přece chodíme počíst a zanadávat nad jídelním lístkem, že?

1 0
možnosti

P43e40t68r 79Č95e76r50n73ý

12. 12. 2014 8:45

Myslím, že se v tomto eurobordelu už nikdo nikdy nevyzná. A mám pocit že náš stát byl zase jednou papežštější než papež,  on nám neslouží, on dusí.

0 0
možnosti
AP

V restauraci dnes stačí říct, na co jsem alergický a snaží se vyhovět k mé spokojenosti. Strávník si výběr restaurace reguluje sám. Je zcela logické, že celiatik (alergik na lepek) se nepůjde najíst do pizzerie. I když se pizza dá udělat i z bezlepkové mouky. Chtít na restauracích, aby měly v menu jídel označení alergenů je možná nadbytečnost, ale nikomu a ničemu to neuškodí. Ale domluva s číšníkem či v některých menších provozovnách přímo s kuchařem je vždy lepší než ta deklarace alergenů v jídelním lístku. Stejně se v 90 procentech případů bude jednat o jídla na objednávku, pokud by ta restaurace nebyla přímo specializována na dietní stravu.:-)

0 0
možnosti
HK

Když už, tak celiak a ne celiatik...

1 1
možnosti
VJ

V34í89t 84J53e86ž40e58k

10. 12. 2014 10:33

To že jsou na jídeláku označená jídla pro vegetariány (tedy bezmasá jídla), to nikomu nevadí. Přitom vegetariáni se svého jídelníčku zřekli dobrovolně, na rozdíl od alergiků, kteří se s tím narodili a nic s tím neudělají i kdyby se na hlavu stavěli..

0 2
možnosti
AS

Pokud je mi známo, uvádění vegetariánských jídel není povinné. Ale to jen tak na okraj. Alergeny jsou dost jiný problém. Pokud vím, stačí jen malé množství dané látky, aby se spustila alergická reakce. Zajímalo by mne, jestli si uvědomujete, že náklady na nějaké pitomé nápisy a seznamy je to nejmenší. Zkuste si představit, jak by to muselo vypadat v kuchyni běžné restaurace, aby mohli zaručit, že se alergeny z jednoho jídla nepřenesou do dalšího. To by museli v podstatě mít kuchyni pro každou skupinu extra, nebo jiná opatření, která výrazně -výrazně- provoz zdraží.

Jinými slovy, tenhle zákon všem zvedne ceny jídel.

0 0
možnosti
HK

Koukám, že pan Pohlreich vůbec neví, co to je život s potravinovou alergií. Takže samozřejmě každý ví, že on dává do míchaných vajec smetanu a máslo, proto tato vejce nesmí lidé s alergií na laktózu. Zrovna tak ví, že svíčkovou zahušťuje moukou a ne pasírovanou zeleninou, proto ji nemohou celiaci. 

A co s týká paní Slimákové, i v Globusu se dělá s moukou. A přesto tam v restauraci dělají jedno bezlepkové jídlo denně.

1 3
možnosti
RK

R87a96d77i66m 17K37o92k80t97a

9. 12. 2014 10:55

Kdo nezažil, nepochopí a mektá hlouposti. Kdo má nějakou potravinovou alergii nebo nesnášenlivost chápe a ví, že bude mit život o něco méně obtížnější a třeba si po letech troufne do restaurace.

Většina číšníků (ze skušenosti 90%) vůbec netuší z čeho je pokrm složený a co třeba znamená nesnášenlivost lepku, a že když tvrdím, že hranolky jsou přece bezlepkový protože jsou to brambory, tak musím vědět, že mám oddělěný olej, a že jsem v tom friťáku před tím nesmažil řízek v trojobalu.

4 0
možnosti
LT

A v kolika jazycích musí být informace přítomná. Doufám, že nikdo neopomene běžně používanou Čínštinu, Arabštinu, Hebrejštinu a Japonštinu...;-)

3 1
možnosti
Foto

Tak někdy je to dobré vědět. Např. jsem si v Makru koupil pytel buráků a bylo na něm napsáno:"... může obsahovat stopové množství arašídů..." Podotýkám, že to není vtip! Ale nevím, jak to asi mysleli ;-D

3 1
možnosti
RK

Zrejme jste si poridil nejakou nahrazku s prichuti podzemnice olejne. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Ano presne tak, Host oznami, nac je alergicky a neni preci puroblem.

0 0
možnosti
AS

Dal bych na jídelní lístek: "Všechna naše jídla obsahují alergeny."

A komu to vadí, ať se jde najíst jinam.

5 2
možnosti
RP

Přesně! Já když si dám deset kousků a proložím to nějakým tím veselým kalíškem, tak taky vím, že mi to neudělá dobře. Tak se podle toho zařídím a dám si jen pět šest piv, dva tři prcky a hajdy domů...

1 0
možnosti