Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M33o53n11i96k22a 46R23o88l67l75o27v96á 5793732546695

Možná jsem článek nečetla důkladně,ale tušíte někdo co je ta zelená voda pod kulajdovým ragú?Čerstvý kopr používám,ale tolik zelené šťávy nikdy nepustil,mě to připadá jak kdybych rozmrazila špenát a na to kydla kulajdu.;-)

0/0
12.12.2014 21:57

T13e18r78e18z36i20e 87H10r55o74b23s74k34á 5503534683290

Tedy kulajdu nebo ragu-kulajdu si moc neumám představit s hlívou ustřičnou.

Mám ji ráda, ale chutná úplně jinak než klasická houbová směs pro kulajdu.

Jednou jsem jí v houbovém ragu ( jinem) vyzkoušela a moc mi tu nechutnalo.

Hlíva ústičná mi chutná ve falešné dršťkové polévce. Jinak je podle mě dost nevýrazná.

A z té tenké potravinové folie - nedostávají se z ní nejaké látky při vaření do vejce? Takový tenoučký igelit v prudkém varu..

+4/−1
12.12.2014 9:13

J53a94n 63J74a68n77e71č82e36k 9680233250636

Ano, mám k tomu vaření v igelitu taky osobní nedůvěru.

+3/0
12.12.2014 9:48

M47a34r25t24i95n 39K31o25p93e22c65k11ý 3518477339474

Patrně byste to měl tomu šéfkuchaři z michelinských restaurací vysvětlit. :-)

+2/−1
12.12.2014 12:40

J63a27n 32J58a77n36e78č89e93k 9430393160356

Šéfkuchař ať si vaří v čem chce, mně to nepřesvědčilo ;-)

+3/0
12.12.2014 12:52

H10e50l73e83n90a 37V87e59v19e53r23k47o13v58a 3819967

V potravinové folii vařím knedlíky a ok.Ale na mírném varu.

0/0
12.12.2014 10:35

J72a27n 40J48a44n71e51č89e66k 9850203550346

"Na mírném varu" je v nádobě s podtlakem? To si rád nechám vysvětlit...

0/−2
12.12.2014 11:23

P30e61t10r24a 88N93o70v91á27k59o20v44á 7878536724198

Ne to je tak, že necháte něco přijít k varu a pak stáhnete plotýnku, aby se ten var jen udržoval, ale nelítalo to z hrnce.

+2/0
12.12.2014 12:09

J20a73n 77J96a92n31e25č98e67k 9900373970826

Jaký teplotní rozdíl má vroucí voda v normálním hrnci na velký nebo malý výkon plotýnky? Mistr fyziky Václav Král to jistě rád objasní, když dal mínus, žejo? ;-D

+1/0
12.12.2014 12:23

H27e15l26e42n34a 88V91e23v33e24r63k20o14v55a 3679307

Nechápu co je na tom složitého.Voda vře,stupeň 6,dám knedlíky a stáhnu na 1,5.Jen se to převaluje jako vývar.20 minut a hotovo.Knedlík se nikdy nerozvaří,neoslizne a mám téměř čistý kastrol.

+2/0
12.12.2014 12:37

J14a56n 27J78a80n55e21č41e57k 9400973450116

Jde o teplotu vroucí vody, ta je pořád stejná na všechny stupně - pokud voda skutečně vře.

+2/0
12.12.2014 12:39

M97a66r72t18i98n 53K92o11p62e64c79k94ý 3868597249854

Mistr fyziky jste spíš vy. V prudce vřící vodě se vytváří ode dna ve velkém množství a velikosti bubliny páry, která má mnohem vyšší teplotu než voda. Tyto bubliny přichází samozřejmě do styku i s potravinami v hrnci. :-P

0/0
12.12.2014 12:44

J87a74n 57J77a62n43e19č29e12k 9700933840846

"Mnohem vyšší" rozhodně ne, a jde o tu folii, jestli je ve vodě 100° nebo v páře 110° už takovou roli asi nehraje.

+2/0
12.12.2014 12:49

O93n89d55ř22e75j 25S96t47a95r55o23c36h 5120933622974

Právě, že nejde o teplotu vody. Jde o víření vody. Vývar se taky musí "táhnout" a voda nesmí prudce vřít, protože velké množství páry odnese "sílu" vývaru.

+3/0
12.12.2014 12:47

H84e67l61e27n70a 51V33e87v32e92r63k56o52v16a 3379597

Pane Janeček,nic ve zlém,ale vyzkoušejte a uvidíte.

0/0
12.12.2014 18:39

J18a26n 68J73a34n82e20č43e27k 9480913290436

Vůbec nic jsi nepochopila ani nevysvětlila, ale hlavně že umíš kliknout na mínus ;-D

0/−4
12.12.2014 19:37

H51e60l49e55n30a 26V13e41v66e23r51k66o67v89a 3829607

Ale tak se Honzo nezlob,když už si tedy tykáme.Normálně to vyzkoušej,vždyť 4 plotýnky  na sporáku a kastrol navíc máme snad všichni.R^

+1/0
12.12.2014 20:45

J49a93n 88J27a63n28e85č34e88k 9730123560276

Nepochopila jsi, o čem je v tomto vláknu řeč. To je jakási nedůvěra v to, že se z folie během vaření neuvolňují škodlivé látky. Zatím jsem totiž neměl v ruce klasickou potravinářskou folii, na které by bylo výslovně napsáno "lze používat na vaření" - jinak nepochybuju, že by ty knedlíky nebyly uvařené dobře, jen mě to prostě moc neláká ;-)

0/0
12.12.2014 21:01

H10e32l59e14n54a 80V42e24v11e32r89k34o28v50a 3139277

No,myslím,že až tak natvrdlá nejsem.Vzhledem k tomu,že vařím takovým způsobem knedlík tak 2 x do roka,tak to nikomu neublíží.Tu folii beru jako usnadnění práce,doma,nemám ráda patllání se s těstem.Ale ztracené vejce bych takovým způsobem netýrala.To zvládnu v hrnci s vodou.Ty máš nějaké zkušenosti v profi  kuchyni?

0/0
12.12.2014 23:02

H16e66l92e37n82a 76V53e13v11e79r32k73o24v66a 3569237

Tak to bych mohla.Zítra uvařím.R^

0/0
12.12.2014 8:35
Foto

P55e24t66r 90Š90r62a22i18e49r 9463472712977

To rádoby ztracené vejce ale potom má zcela jinou chuť, vy motáci....:-P To jste tam mohli dát rovnou vejce natvrdo, jako leckde....

+4/−1
12.12.2014 0:43

M92a45r76e82k 17B82u17r18z29a 7447321772557

Dobrý den, dovolím si oponovat. Vznikne pevný bílkový obal s tekutým žloutkem. Tedy totéž, co klasicky vytvářeným pošírovaným vejcem. Podle mě je to ideální návod pro toho, komu normální vejce prostě nejde. Vyzkoušejte, uvidíte.

+1/0
12.12.2014 8:21

J12i74n57d67r98i44c74h 75K78o14l83a22r 7350520535833

Uplne totez ne. Tusim, ze ztracene vejce se toci ve vode, ve ktere je i ocet. Muze se to mirne odrazit v chuti a ten povrch bude taky jiny, nez z toho sacku. Ale vasi metodu urcite nezatracuju.

+5/0
12.12.2014 10:03

H86e45l39e81n14a 17V43e55v90e17r82k49o15v35a 3789437

Používám citron místo octa při vaření a dochucování.

+1/0
12.12.2014 12:31

T22o45m59á47š 60K81a46p13l96a32n 8243419913703

ten ocet tam být nutně nemusí, ten jen pomáhá srážení bílkovin. Jestli máte rád octovou příchuť, není samozřejmě problém to pak zastříknout octovou vodou. Každopádně v tom ragů / kulajdě už ocet (víno) máte, takže to není rozdíl. Osobně mám rád pak celou porci zastříknout jemně citrónem, přidá na svěžesti.

+2/0
12.12.2014 20:35

B81e39n 62P33a42v97k92a 1947503947401

Nevidím rozdíl mezi přípravou ve folii a přípravou volského oka. U toho ztraceného vejce je fór právě v tom, že se to prostě rozklepne do vody. V té jednoduchosti. Prostě přínos folie nula nula pr... Akorát je to hezké, že.

Jinak to vše chutná samozřejmě stejně. Je to prostě vejde na měkko.

+1/0
12.12.2014 14:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.