Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M29o72n90i95k97a 11R94o90l35l41o11v41á 5293622126225

Možná jsem článek nečetla důkladně,ale tušíte někdo co je ta zelená voda pod kulajdovým ragú?Čerstvý kopr používám,ale tolik zelené šťávy nikdy nepustil,mě to připadá jak kdybych rozmrazila špenát a na to kydla kulajdu.;-)

0/0
12.12.2014 21:57

T17e81r85e89z97i60e 24H21r22o76b97s90k42á 5353694253960

Tedy kulajdu nebo ragu-kulajdu si moc neumám představit s hlívou ustřičnou.

Mám ji ráda, ale chutná úplně jinak než klasická houbová směs pro kulajdu.

Jednou jsem jí v houbovém ragu ( jinem) vyzkoušela a moc mi tu nechutnalo.

Hlíva ústičná mi chutná ve falešné dršťkové polévce. Jinak je podle mě dost nevýrazná.

A z té tenké potravinové folie - nedostávají se z ní nejaké látky při vaření do vejce? Takový tenoučký igelit v prudkém varu..

+4/−1
12.12.2014 9:13

J74a89n 50J20a24n95e97č41e76k 9850183200976

Ano, mám k tomu vaření v igelitu taky osobní nedůvěru.

+3/0
12.12.2014 9:48

M42a12r93t30i72n 63K27o62p72e10c20k88ý 3828897299194

Patrně byste to měl tomu šéfkuchaři z michelinských restaurací vysvětlit. :-)

+2/−1
12.12.2014 12:40

J11a37n 80J85a30n16e85č13e31k 9730553250736

Šéfkuchař ať si vaří v čem chce, mně to nepřesvědčilo ;-)

+3/0
12.12.2014 12:52

H10e84l34e69n12a 61V12e91v11e58r82k16o85v75a 3579477

V potravinové folii vařím knedlíky a ok.Ale na mírném varu.

0/0
12.12.2014 10:35

J25a93n 32J44a24n23e23č18e10k 9190583220746

"Na mírném varu" je v nádobě s podtlakem? To si rád nechám vysvětlit...

0/−2
12.12.2014 11:23

P20e71t36r45a 75N52o92v34á85k61o26v72á 7938366364948

Ne to je tak, že necháte něco přijít k varu a pak stáhnete plotýnku, aby se ten var jen udržoval, ale nelítalo to z hrnce.

+2/0
12.12.2014 12:09

J61a59n 14J34a10n38e71č96e41k 9670233190766

Jaký teplotní rozdíl má vroucí voda v normálním hrnci na velký nebo malý výkon plotýnky? Mistr fyziky Václav Král to jistě rád objasní, když dal mínus, žejo? ;-D

+1/0
12.12.2014 12:23

H32e85l66e78n57a 86V44e69v97e85r66k97o35v50a 3839607

Nechápu co je na tom složitého.Voda vře,stupeň 6,dám knedlíky a stáhnu na 1,5.Jen se to převaluje jako vývar.20 minut a hotovo.Knedlík se nikdy nerozvaří,neoslizne a mám téměř čistý kastrol.

+2/0
12.12.2014 12:37

J17a77n 47J69a24n75e32č95e94k 9120263450986

Jde o teplotu vroucí vody, ta je pořád stejná na všechny stupně - pokud voda skutečně vře.

+2/0
12.12.2014 12:39

M50a23r92t88i98n 84K33o53p75e61c68k23ý 3858847369274

Mistr fyziky jste spíš vy. V prudce vřící vodě se vytváří ode dna ve velkém množství a velikosti bubliny páry, která má mnohem vyšší teplotu než voda. Tyto bubliny přichází samozřejmě do styku i s potravinami v hrnci. :-P

0/0
12.12.2014 12:44

J66a30n 79J84a61n70e68č36e52k 9770953450826

"Mnohem vyšší" rozhodně ne, a jde o tu folii, jestli je ve vodě 100° nebo v páře 110° už takovou roli asi nehraje.

+2/0
12.12.2014 12:49

O28n50d19ř96e10j 82S20t43a12r39o47c67h 5250183372334

Právě, že nejde o teplotu vody. Jde o víření vody. Vývar se taky musí "táhnout" a voda nesmí prudce vřít, protože velké množství páry odnese "sílu" vývaru.

+3/0
12.12.2014 12:47

H76e35l75e47n72a 51V35e63v76e85r64k38o65v70a 3429647

Pane Janeček,nic ve zlém,ale vyzkoušejte a uvidíte.

0/0
12.12.2014 18:39

J52a68n 23J89a98n85e42č17e40k 9810833120396

Vůbec nic jsi nepochopila ani nevysvětlila, ale hlavně že umíš kliknout na mínus ;-D

0/−4
12.12.2014 19:37

H74e64l70e85n26a 19V75e65v96e25r13k41o81v72a 3339577

Ale tak se Honzo nezlob,když už si tedy tykáme.Normálně to vyzkoušej,vždyť 4 plotýnky  na sporáku a kastrol navíc máme snad všichni.R^

+1/0
12.12.2014 20:45

J44a95n 38J87a22n13e48č31e72k 9940203630426

Nepochopila jsi, o čem je v tomto vláknu řeč. To je jakási nedůvěra v to, že se z folie během vaření neuvolňují škodlivé látky. Zatím jsem totiž neměl v ruce klasickou potravinářskou folii, na které by bylo výslovně napsáno "lze používat na vaření" - jinak nepochybuju, že by ty knedlíky nebyly uvařené dobře, jen mě to prostě moc neláká ;-)

0/0
12.12.2014 21:01

H81e29l81e22n72a 76V10e31v30e35r88k57o62v23a 3929587

No,myslím,že až tak natvrdlá nejsem.Vzhledem k tomu,že vařím takovým způsobem knedlík tak 2 x do roka,tak to nikomu neublíží.Tu folii beru jako usnadnění práce,doma,nemám ráda patllání se s těstem.Ale ztracené vejce bych takovým způsobem netýrala.To zvládnu v hrnci s vodou.Ty máš nějaké zkušenosti v profi  kuchyni?

0/0
12.12.2014 23:02

H29e23l68e33n41a 73V83e68v97e96r92k90o47v38a 3819237

Tak to bych mohla.Zítra uvařím.R^

0/0
12.12.2014 8:35
Foto

P46e77t84r 21Š63r19a19i77e22r 9923112232187

To rádoby ztracené vejce ale potom má zcela jinou chuť, vy motáci....:-P To jste tam mohli dát rovnou vejce natvrdo, jako leckde....

+4/−1
12.12.2014 0:43

M15a10r39e70k 31B50u73r84z74a 7837291162887

Dobrý den, dovolím si oponovat. Vznikne pevný bílkový obal s tekutým žloutkem. Tedy totéž, co klasicky vytvářeným pošírovaným vejcem. Podle mě je to ideální návod pro toho, komu normální vejce prostě nejde. Vyzkoušejte, uvidíte.

+1/0
12.12.2014 8:21

J62i53n63d40r97i88c60h 15K88o63l25a98r 7670810845853

Uplne totez ne. Tusim, ze ztracene vejce se toci ve vode, ve ktere je i ocet. Muze se to mirne odrazit v chuti a ten povrch bude taky jiny, nez z toho sacku. Ale vasi metodu urcite nezatracuju.

+5/0
12.12.2014 10:03

H31e36l21e36n51a 24V37e45v64e88r69k63o61v46a 3619737

Používám citron místo octa při vaření a dochucování.

+1/0
12.12.2014 12:31

T87o61m38á70š 94K68a33p74l13a66n 8163969733963

ten ocet tam být nutně nemusí, ten jen pomáhá srážení bílkovin. Jestli máte rád octovou příchuť, není samozřejmě problém to pak zastříknout octovou vodou. Každopádně v tom ragů / kulajdě už ocet (víno) máte, takže to není rozdíl. Osobně mám rád pak celou porci zastříknout jemně citrónem, přidá na svěžesti.

+2/0
12.12.2014 20:35

B66e93n 58P62a71v77k12a 1327723307351

Nevidím rozdíl mezi přípravou ve folii a přípravou volského oka. U toho ztraceného vejce je fór právě v tom, že se to prostě rozklepne do vody. V té jednoduchosti. Prostě přínos folie nula nula pr... Akorát je to hezké, že.

Jinak to vše chutná samozřejmě stejně. Je to prostě vejde na měkko.

+1/0
12.12.2014 14:24





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.