Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Geniální vychytávka na ztracené vejce. Zkuste houbové ragú s vůní kulajdy

V restauraci Babiččina zahrada připravují tuto „kulajdu trochu jinak“ jako předkrm. Ač nejsem příliš velký milovník hub, toto jsem musel zkusit doma uvařit a ihned jsem na žádost rodiny musel zařadit do stálého jídelníčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M46o51n35i64k53a 40R72o36l52l96o35v53á 5163692806915

Možná jsem článek nečetla důkladně,ale tušíte někdo co je ta zelená voda pod kulajdovým ragú?Čerstvý kopr používám,ale tolik zelené šťávy nikdy nepustil,mě to připadá jak kdybych rozmrazila špenát a na to kydla kulajdu.;-)

0/0
12.12.2014 21:57

T46e11r94e53z65i18e 26H35r42o23b48s18k90á 5693694753630

Tedy kulajdu nebo ragu-kulajdu si moc neumám představit s hlívou ustřičnou.

Mám ji ráda, ale chutná úplně jinak než klasická houbová směs pro kulajdu.

Jednou jsem jí v houbovém ragu ( jinem) vyzkoušela a moc mi tu nechutnalo.

Hlíva ústičná mi chutná ve falešné dršťkové polévce. Jinak je podle mě dost nevýrazná.

A z té tenké potravinové folie - nedostávají se z ní nejaké látky při vaření do vejce? Takový tenoučký igelit v prudkém varu..

+4/−1
12.12.2014 9:13

J75a28n 85J91a65n59e75č82e87k 9450613700916

Ano, mám k tomu vaření v igelitu taky osobní nedůvěru.

+3/0
12.12.2014 9:48

M69a50r15t61i66n 12K21o84p36e96c43k44ý 3948827639184

Patrně byste to měl tomu šéfkuchaři z michelinských restaurací vysvětlit. :-)

+2/−1
12.12.2014 12:40

J60a34n 21J43a86n56e92č97e13k 9110483330606

Šéfkuchař ať si vaří v čem chce, mně to nepřesvědčilo ;-)

+3/0
12.12.2014 12:52

H94e67l21e72n74a 21V37e32v63e72r36k40o68v91a 3639767

V potravinové folii vařím knedlíky a ok.Ale na mírném varu.

0/0
12.12.2014 10:35

J41a41n 48J42a94n41e51č63e66k 9900303260536

"Na mírném varu" je v nádobě s podtlakem? To si rád nechám vysvětlit...

0/−2
12.12.2014 11:23

P65e98t90r47a 19N24o69v21á79k32o56v33á 7498676704438

Ne to je tak, že necháte něco přijít k varu a pak stáhnete plotýnku, aby se ten var jen udržoval, ale nelítalo to z hrnce.

+2/0
12.12.2014 12:09

J12a55n 17J60a12n70e58č84e66k 9690743500666

Jaký teplotní rozdíl má vroucí voda v normálním hrnci na velký nebo malý výkon plotýnky? Mistr fyziky Václav Král to jistě rád objasní, když dal mínus, žejo? ;-D

+1/0
12.12.2014 12:23

H16e75l30e88n22a 49V12e24v60e46r44k40o37v72a 3699157

Nechápu co je na tom složitého.Voda vře,stupeň 6,dám knedlíky a stáhnu na 1,5.Jen se to převaluje jako vývar.20 minut a hotovo.Knedlík se nikdy nerozvaří,neoslizne a mám téměř čistý kastrol.

+2/0
12.12.2014 12:37

J39a49n 34J90a61n95e41č45e59k 9820903570336

Jde o teplotu vroucí vody, ta je pořád stejná na všechny stupně - pokud voda skutečně vře.

+2/0
12.12.2014 12:39

M40a43r93t80i97n 40K29o41p71e13c33k40ý 3168397859124

Mistr fyziky jste spíš vy. V prudce vřící vodě se vytváří ode dna ve velkém množství a velikosti bubliny páry, která má mnohem vyšší teplotu než voda. Tyto bubliny přichází samozřejmě do styku i s potravinami v hrnci. :-P

0/0
12.12.2014 12:44

J30a62n 46J66a33n69e37č38e89k 9830253270966

"Mnohem vyšší" rozhodně ne, a jde o tu folii, jestli je ve vodě 100° nebo v páře 110° už takovou roli asi nehraje.

+2/0
12.12.2014 12:49

O57n77d55ř31e25j 29S26t12a67r34o48c38h 5970103632314

Právě, že nejde o teplotu vody. Jde o víření vody. Vývar se taky musí "táhnout" a voda nesmí prudce vřít, protože velké množství páry odnese "sílu" vývaru.

+3/0
12.12.2014 12:47

H70e97l58e74n22a 88V54e62v67e49r25k25o96v32a 3309847

Pane Janeček,nic ve zlém,ale vyzkoušejte a uvidíte.

0/0
12.12.2014 18:39

J97a26n 51J85a31n72e81č89e56k 9130293980246

Vůbec nic jsi nepochopila ani nevysvětlila, ale hlavně že umíš kliknout na mínus ;-D

0/−4
12.12.2014 19:37

H95e34l21e62n26a 10V38e62v59e57r41k62o57v97a 3949447

Ale tak se Honzo nezlob,když už si tedy tykáme.Normálně to vyzkoušej,vždyť 4 plotýnky  na sporáku a kastrol navíc máme snad všichni.R^

+1/0
12.12.2014 20:45

J28a85n 25J47a27n65e26č19e16k 9270503980436

Nepochopila jsi, o čem je v tomto vláknu řeč. To je jakási nedůvěra v to, že se z folie během vaření neuvolňují škodlivé látky. Zatím jsem totiž neměl v ruce klasickou potravinářskou folii, na které by bylo výslovně napsáno "lze používat na vaření" - jinak nepochybuju, že by ty knedlíky nebyly uvařené dobře, jen mě to prostě moc neláká ;-)

0/0
12.12.2014 21:01

H78e87l77e90n45a 66V20e62v64e48r90k66o36v98a 3309177

No,myslím,že až tak natvrdlá nejsem.Vzhledem k tomu,že vařím takovým způsobem knedlík tak 2 x do roka,tak to nikomu neublíží.Tu folii beru jako usnadnění práce,doma,nemám ráda patllání se s těstem.Ale ztracené vejce bych takovým způsobem netýrala.To zvládnu v hrnci s vodou.Ty máš nějaké zkušenosti v profi  kuchyni?

0/0
12.12.2014 23:02

H67e44l56e43n72a 90V85e20v91e96r54k34o76v83a 3379327

Tak to bych mohla.Zítra uvařím.R^

0/0
12.12.2014 8:35
Foto

P46e26t92r 46Š78r96a19i17e38r 9183282652187

To rádoby ztracené vejce ale potom má zcela jinou chuť, vy motáci....:-P To jste tam mohli dát rovnou vejce natvrdo, jako leckde....

+4/−1
12.12.2014 0:43

M78a81r18e82k 46B25u40r40z17a 7467331622117

Dobrý den, dovolím si oponovat. Vznikne pevný bílkový obal s tekutým žloutkem. Tedy totéž, co klasicky vytvářeným pošírovaným vejcem. Podle mě je to ideální návod pro toho, komu normální vejce prostě nejde. Vyzkoušejte, uvidíte.

+1/0
12.12.2014 8:21

J17i18n43d72r46i71c12h 22K69o27l90a91r 7980480785483

Uplne totez ne. Tusim, ze ztracene vejce se toci ve vode, ve ktere je i ocet. Muze se to mirne odrazit v chuti a ten povrch bude taky jiny, nez z toho sacku. Ale vasi metodu urcite nezatracuju.

+5/0
12.12.2014 10:03

H64e90l81e13n73a 76V65e24v27e39r60k73o31v39a 3189587

Používám citron místo octa při vaření a dochucování.

+1/0
12.12.2014 12:31

T72o42m34á16š 94K67a89p36l72a19n 8393129693273

ten ocet tam být nutně nemusí, ten jen pomáhá srážení bílkovin. Jestli máte rád octovou příchuť, není samozřejmě problém to pak zastříknout octovou vodou. Každopádně v tom ragů / kulajdě už ocet (víno) máte, takže to není rozdíl. Osobně mám rád pak celou porci zastříknout jemně citrónem, přidá na svěžesti.

+2/0
12.12.2014 20:35

B54e42n 37P66a39v80k18a 1457703557431

Nevidím rozdíl mezi přípravou ve folii a přípravou volského oka. U toho ztraceného vejce je fór právě v tom, že se to prostě rozklepne do vody. V té jednoduchosti. Prostě přínos folie nula nula pr... Akorát je to hezké, že.

Jinak to vše chutná samozřejmě stejně. Je to prostě vejde na měkko.

+1/0
12.12.2014 14:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.