Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J86a59n65a 47D91u78k33o25v77a 1253880271797

Pane Miller nemate nejaky super recept na morske potvoryJa je miluju,jsem byvala kucharka a rada bych vyzkousela neco co u nas neni samozrejmost,a co je u protinozcu za narodni jidlo,u nas pored figuruje na 1.miste knedlo,zelo,vepro,i v men veku a s 35 letou praxi se rada priucim diky

0/0
22.12.2014 14:00

M21i35c23h77a23l 88M23i23l69l17e68r 9146922899322

:-)

Narodni jidlo je v prvni rade steak. Vetsina Australanu ma rada poradny kus masa na taliri. Ackoliv kvalitni steak neni nejlevnejsi, prijde v porovnani s platy podstatne levneji nez v Cesku. Tudiz i porce jsou vetsi. Pouzivaji se ruzne casti hoveziho od bifteku po kytu, od ruznych typu zvirat, vcetne Angus nebo Wagyu. Eye Fillet steak (biftek), Porterhouse, Rump steak, Scotch fillet... (neznam preklad do cestiny, protoze se to boura trochu jinak),  o ruzne tlousce a delce odlezenosti masa.

Nekdo steak marinuje predem (pri vyrobe marinady se fantazii meze nekladou), pak griluje pod grilem, na BBQ nebo smazi/pece na panvi (nejlepe ta s ryzkovanym dnem). Jiny steak jen lehce opepri, osoli, potre olejem a dodava prichute az na konci pred servirovanim.

Muj syn si jako studak privydelaval v jedne restauraci a pouziva recept od jejich sefkuchare. Steak delal na plotne s grilem i pevnym platem (tedy podobny BBQ) a v teple plotny udrzoval misku s marinadou a stetcem, kterym steak potiral z propecene strany jakmile ho obratil a po dokonceni take z druhe strany. Pak nechal steak par minut odstat na predehratem taliri v teple pod lampami (doma v troube predehrate na nejakych 80C). Pokud se steak nepodaval s nejakou omackou podle objednavky hosta -nejcastejsi jednoducha houbova, peprova, Diane apod., daval na nej kus bylinkoveho nebo cesnekoveho masla a serviroval. Serviruje se po australsku nejtradicneji s bramborem (pecenym nebo hranolky) a 3 druhy seleniny, dusene nebo varene, ale nejlepe jeste trosku kroupajici: brokolice, zelene lusky, cervene papriky, cukety, hrasek, kolecka mrkve, kvetak anebo misto toho michany salat.

Dalsi v popularite jsou pecena ci grillovana kurata, kureci rizky. Nezridka ve forme a la Parmiggiana (pro jemnocitnost Cechu a stredoevropske rizkove kultury nebudu radsi ani popisovat. Vyvinulo se to z rizku a la Cordon Bleu).

+1/0
23.12.2014 2:33

M47i59c13h81a21l 70M82i36l73l22e95r 9356572669112

Z morskych potvor, kterych je na vyber opravdu dost, jsou v Australii nejpopularnejsi ruzne druhy a velikosti krevet. Velkym se rika prawns, malym shrimps, na rozdil od Americanu, kteri i ty velke nazyvaji shrimps. Nejchutnejsi jsou lehce opecene s cesnekovym maslem a citronem, velmi popularni jsou marinovane v ruznych marinadach az po ruzne asijske nebo tichomorske chutove kombinace (s tropickym ovocem) a opecene na BBQ.

"BBQ prawns" jsou prakticky dalsi australske narodni jidlo, vedle zminenych steaku, kurat a specialni kategorie, Aussie meat pies. =misky z krehkeho testa plnene dusenou masovou naplni (hovezi mlete maso nebo kostky hoveziho, jehneciho nebo kurete) v hustych omackach (houbova, kari, peprova, thajska s koriandrem, burgundska vinova atd), pokryte vikem z listkoveho testa a upecene. Nektere druhy se podavaji se s tradicni "tomato sauce", australskou rajskou omackou podobnou kecupu.

Popularni australsky herec Paul Hogan, Krokodyl Dundee, natocil reklamu pro turisty z USA. Na barbecue griloval krevety a nakonec dodal dnes uz klasickou vetu "Tak prijedte a ja vam prihodim extra krevetu na "barbie"."

Krevety jsou velmi popularni soucasti vanocniho menu, zvlast dobre pri nasich letnich teplotach. Priprava je velmi jednoducha, a rodinna porce je 750 az 1kg nebo vic  "zelenych" - syrovych krevet.

Nejjednodussi marinada je olivovy olej, 10 strouzku cesneku, najemno nasekanych, sul, cerstve mlety cerny pepr. Kdo ma rad, muze pridat i susene nebo cerstve nasekane papricky cili. Krevetam odriznout hlavu, oloupat krunyr, vyjmout zazivaci trakt podel hrbetu (tzv. zilu), ale nechat ocasni ploutvicku. Nechat marinovat v chladnu pres noc. Druhy den pridat do marinady podle chuti bile vino a stavu z citronu nebo limetky. Pak osmazit na panvi, grilovat na BBQ nebo v ohnivzdorne misce opeci v troube 220C (asi 8 min). Posypat cerstvou nasekanou petrzelkou. Servirovat s vekou nebo bilym chlebem.

0/0
23.12.2014 3:14

M78i76c83h11a92l 44M60i28l83l26e96r 9886262529962

obmeny marinady

Jedna z asijskych: slunecnicovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sojova omacka, med, nastrouhany zazvor, stava z limetky, nakonec nasekane listky koriandru(nemusi byt)

Tropicka: makadamiovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sul, nasekane cervene papricky cili, stava z limetky nebo citronu, nakonec nasekane kousky manga a/nebo ananasu

Mexicka: olivovy nebo avokadovy olej, cesnek, sul, pepr, uzena spanelska paprika (pimenton), stava z limetky, nakonec servirovat s platky grilovaneho avokada a nasekanymi salotkami

+1/0
23.12.2014 3:24

P43ř97e88m11y77s28l 22Č16e15r18n38í97k 9487644269628

Mě stačí samotná ryba kapr ;-D salát je směs různých bejkáren a všichni mají tu svou ;-D a tak ať se na vánoce s chutí přežerou ;-D

0/0
22.12.2014 7:07

J65a56n68a 38D91u30k91o95v86a 1853410291657

At jde pan POHLREICH s tim jeho salatem do haje ,pan Puncochar dela bezkonkurencni salat. Kdyz vary tak bez nadavek, u toho placala musite nejdriv odehnat deti od televize a to si mysli buhvi jakej neni borec.Je v TV uz 5 let bylo by na case odejit a dat moznost mladym sikovnym kucharum,jako je pan Kasparek nebo ital Ridi,nez tenhle nafoukany plesoun.

0/−6
21.12.2014 12:34
Foto

F24r81a65n83t76i78š97e46k 55Č87e82r65n69ý 2777911648460

Hrášek, celer a mrkev do salátu ? To bych nesnesl ...

0/−9
19.12.2014 14:42

A22n62n66a 62T40v41a56r23ů14ž23k16o91v24á 4911856915508

Když si zeleninu nakrájíte na docela miniaturní kostoičky, tak to chuťově ani nepoznáte. Takové ty kvádry, ty bych též nesnesla.

+4/−1
19.12.2014 15:59

O90s36k72a24r 71R85a28z26á19k 1679858717323

Chuťově ani nepoznáte? Tak proč to tam vůbec dávat?;-)

+3/−1
20.12.2014 21:44

T52o10m41á50š 73B78u61r12a 4822496184

Rozumím. A z čeho všeho se tedy ten Váš bramborový salát skládá, prosím?

+1/0
22.12.2014 13:06
Foto

F69r71a65n91t53i41š94e95k 72Č28e86r65n91ý 2317491758480

pouze brambory,pepř,sůl,okurka,vajíčka a majonéza.

0/−1
22.12.2014 18:08
Foto

M45a31r72t70i51n 81F69a15l59t72ý28n 9161406474178

Trapny kecy...

Udelat salat neni zas tak velky umeni... Krom toho, piylat se s tou vsi zeleninou nozem dela jen hlupak. :-P

0/−14
18.12.2014 21:10

L85u63k53a98s 30N36e72m76e72c 7899970132654

Jasně, inteligent napíše příspěvek, kterému není vůbec rozumět.

+7/−1
18.12.2014 22:36

J43a49r28o33m13í23r 65N61a75v47a28r88a 7940859936683

:D :D Někdo tu píše o hlupákovi a přitom by takle blbě tu větu nenapsal ani třeťák na základce... Tak to se fakt směju pane Faltýne!!

0/0
23.12.2014 9:16

D76a88n42i79e78l79a 37U77r50b54a21n72o53v10á 2804520785146

néééééééééééééééééé, hrášek néééééééééééééé!;-D

+3/−3
18.12.2014 11:40

M70i20c54h94a13l 26P81o55n19o26c34n19ý 2354505781

Hrasek 4life! ;-D

+3/0
18.12.2014 16:33

E18v94a 10D64r32o85z63d22o49v81á 7579127925175

Hrášek je nejlepší.:-)

+5/−1
18.12.2014 17:55

M75i66c74h20a89l 24M83i23l80l85e26r 9976332699202

zalezitost osobni chuti.

V mladi jsem hrasek nenavidel, pozdeji jsem si zvyknul a zvlast bramborovy salat si bez nej nedovedu predstavit.

 Tady u nas nepopuzivame sterilovany, ale mrazeny, jen lehce povareny v mikrovlnce s minimalnim mnozstvim vody pod hraskem.

+4/0
19.12.2014 4:14

A53n40n29a 70T93v45a15r79ů86ž56k28o17v96á 4141226555248

Mi tam zase steril. hrášek velmi chutná.

+2/0
19.12.2014 16:00

M87i47c43h59a59e98l 44D35o94u93c23h24a 2488332611920

Kdysi jsem si to taky myslel... :-P

0/0
20.12.2014 1:38
Foto

M11i95r51o38s40l98a71v 70S85t86e63i71n17e85r 1185685398123

Jak vidím, česká tradice žije. Tak přeji všem, aby se jim ten "babiččin salát" povedl a žádná kůstka se nezapíchla do jejich žíznivých hrdel!

+9/0
17.12.2014 19:59
Foto

P20ř84e36m60y92s41l 83Č45e98j50p 8908657488336

Tak to bych mu poradil ruční kráječ na brambory, na vajíčka, na zeleninu :o) Přeci jenom tlačit třeba 5kg brambor skrze nůž, je docela vopruz :o)

A celer? Ani náhodou :o)

+5/−3
16.12.2014 19:51

M65i23c95h18a69l 27H82e88g75e72n73b71a45r71t 9288188853542

nic proti bramborovému salátu, ale co by byl bez pořádného kusu masa :D

+2/−5
16.12.2014 15:15

M83i46c23h76a65l 50P12o20n53o94c98n30ý 2784295481

Rozhodne doufam, ze myslis maso VEDLE salatu, ne V salatu ... ;-D

+7/0
18.12.2014 16:33

M39a16r92t89i10n 97J22i28r30o19u63s85e30k 7946225265898

Tak holátka, letos žádnej salát, jasný??!! Není to žádnej bramborovej, ale  ruskej a všechno ruský je špatný, ba nejšpatnější na světě. Jo a až budete vařit guláš, neříkejte tomu guláš, když uvaříte perkelt. ;-D

+2/−13
15.12.2014 19:23
Foto

M64i45r81o12s19l88a56v 54S15t59e72i87n88e55r 1925535338153

Ach jo, perklelt je z vepřového, ale my vaříme gulyasz z hovězí klížky, s pálivou paprikou, mletým kmínem a množstvím cibule. Patří do něho i kousky brambor a nakonec na proužky nakrájená pálivá paprika. V Čechách to sotva někde dostanete- musíte si udělat výlet do Debrecína a zastavit v některé csárdě. V Blatné na náměstí však ty pravé maďarské papriky v zelenině dostanete.

+3/0
17.12.2014 20:05

M65a35r28t85i55n 70J28i91r66o12u63s80e24k 7416775195658

S bramborama, to už je to perkelt. Perkelt může být z libovolnýho masa, i z hovězí kližky.

+2/0
18.12.2014 15:03

P43e47t46r30a 27N45o44v93á47k49o39v40á 7638706424958

My na to používáme sterilovanou Moravanku nebo Kunovjanku (tu, co nepálí), k tomu pomocí krájítka předvařené brambory a do půl hodiny není co řešit.

+14/−5
15.12.2014 15:55

L89u56k90a70s 77N88e20m82e27c 7319540902334

To musi bejt hnus :-(.

+1/−17
15.12.2014 20:22

H45e41l19e79n88a 59V16e86v84e47r89k83o90v17a 3319877

Ale kdepak,dělala jsem to spousty let a výborné.A tu zeleninu s feferonkou.Máme rádi pikantní.

+11/−2
15.12.2014 21:26

J60i13ř40í 31Š84v33e83h86l48a 1864534362626

Vaření zeleniny s bramborami ve slupce mi nepřijde dobré, dokonce bych řekl, že v případě bramborového salátu je to hřích:) Ale to už jsou detaily.

+7/−3
15.12.2014 15:23

J12a95r89o53s69l12a17v29a 60N73o21v35á 5198157188110

Vařit vše spolu ve vodě se mi taky nezdá. Brambory ve slupce i zeleninu a vejce vařím v parním hrnci, každé v jiném patře a to je fajn.

+3/0
15.12.2014 19:18
Foto

M85i86r80o88s94l65a27v 23S68t48e21i56n32e40r 1115165798343

Zelenina potřebuje max. 15 minut, brambory tak přes 20 min., podle velikosti třeba i 25 min., to byste zeleninu rozvařila na kaši. Tak raději zvlášť. Zelenina má být ještě "al dente" čili zub ji má cítit, nesmí být moc měkká.

+3/0
17.12.2014 20:24

M81i51c98h40a30l 15M23i67l10l39e29r 9956742289752

Brambory varime na plotne, zeleninu nakrajenou na vetsi dily, ktere se po uvareni rozkraji na kosticky, v mikrovlnce, v minimalnim mnozstvi vody pod ni. Varime kazdy druh zvlast, abychom meli presnou kontrolu o stupni uvarenosti. Kazdy druh zeleniny varime ve stejne misce a nakonec mam v misce velmi chutnou koncentrovanou vodu z korenove zeleniny, kterou pouzivame spolu s lakem od okurek jako zalivku na salat, aby se pres noc do nakrajene zeleniny zatahla.

Tohle je ovsem mozne delat jenom tam, kde se dela jen male mnozstvi salatu. U nas je o vanocich leto, takze majonezove salaty jsou na rocni dobu dost tezke a vedle toho se doporucuje je spotrebovat za pomerne kratkou dobu. (Ne aby sedely v obri mise na zemi v ultrachladne spajzce az do Silvestra, jako se to delavalo doma za meho detstvi;-D)

Vzhledem k tomu, ze nase stedrovecerni vecere je 4 chodova, obvykle obsahuje uzeneho lososa s avokadem jako studeny predkrm a morske potvory na masle a cesneku nez dojde na pecenou rybu a bramborovy salat, po ktere nasleduje tradicni, pareny anglosasky "plum- pudding" s teplou vanilkovou omackou a la sodo, brandy maslem a vanilkovou zmrzlinou po strane, nikdo se nechce precpat bramborovym salatem, protoze by jinak nemel misto v zaludku na to ostatni. Bramborovy salat potom dojidame na Bozi Hod a na Silvestra delame cerstvou davku.

0/−1
19.12.2014 2:22

J85a61r10o71s46l66a46v 77M76e83d31u90n59a 6962298727140

neznám nic horšího na vánoce než anglický pudding - jednou jsem to málem nepřežil

0/−1
19.12.2014 22:31

M55i83c32h66a11l 55M65i75l74l36e65r 9876922729722

asi jsi jedl nejakou levnou zpotvoreninu z nejnizsi pricky samoobsluhy, vyrobenou z nejlevnejsich materialu a osizenou o vse dobre. Nebo od nejake velesetrive kutilky.

Neznas ty lahudkove s poradnou davkou kandovaneho ovoce, pomerancu, mandli a neosizene o poctivou davku whisky, brandy nebo rumu.

Na poradnem plum-puddingu se nesmi setrit a neprijde levne, at se dela doma nebo se kupuje v cukrarnach. O ty levne bych nezavadil ani palcem od nohy.

+2/−1
20.12.2014 5:54

J91a80r46o78s11l44a42v 67M44e72d32u55n98a 6232638707790

u nás  z nejnižší příčky samoobsluhy? to myslíte Kaufland? hahaha.... ani jako vtip...... náhodou, anglické potraviny mám dost zmáknuté, a něco prostě můžu a něco naprosto ne, a do té druhé kategorie ostrovní hrůzy krom jiného patří právě ten tzv. pudink....vše, o čem mluvíš, v tom hnusu bylo - prostě pejsek a kočička dělali tentokrát pudding...

dávám přednost kvalitním českým domácím vánočním jídlům, anglický pudding mi nesmí řpes práh....

jinak, jsi ok, že za jiný názor v podstatě nadáváš jiným do socek? je ti 15 nebo o něco víc?

0/0
20.12.2014 18:15

M66i25c49h90a94l 18M83i15l43l94e70r 9396802899822

je videt, ze zrovna neoplyvas fistronem a mas potize s chapanim textu. Ja jsem ti totiz nikde nenadaval, ani te nenazval sockou a pokud se tohle zrodilo v tve fantazii, poukazuje to i na nezdravou precitlivelost a vztahovacnost.

!Tak tedy po lopate: mel jsem za to, ze ti ten spatny plum-pud naservirovala nejaka velesetrna kutilka, ktera se domnivala, ze udelat jakykoliv PP s jakymikoliv prisadami je dost dobre uz jen kvuli nazvu. Nebo: zes ze zvedavosti chtel PP ochutnat nekde v Anglii co to vlastne je a kvuli ziskani informace nechtel utracet vic, nez bylo potrebne minimum. Nic zavadneho. Je v tom nekde nazvani sockou, citlivko?

U nas napr. jsou ty nejlevnejsi PP na zminenych nejnizsich polickach v samosce. Nebo se pripravuji v restauracich a hospodach jako soucast menu pro hromadne predvanocni oslavne obedy pro skupiny kolegu z prace, klubovych zajmovych skupin atd. Tyhle "vytvory" obvykle chutnaji asi jako suchy pernik, ktery byl zvlhcen ohratim v pare a daji se jist jen temi, kdo po obede jeste maji hlad a maji moznost je zalit velkym mnozstvim vanilkove omacky. Takove zrudne PP by nam pres prah domu take nesmely!

U PP jako u vseho plati, ze je jen tak dobry jak kvalitni suroviny se do nej daji a kolik pece se venuje jeho priprave. Technologie vyzaduje hodiny vareni, nekolikatydenni ulezeni a pak delsi nahrivani pred podavanim s kvalitni polevou a dalsimi pridavky a na tom take nelze setrit.

Kvalitni PP neprijde nijak levne. Kdo nema cas se s tim delat doma a venovat tomu a potrebnou pozornost, tomu nezbyva, nez za kvalitu a praci profesionala zaplatit. Tady napr. jeden musi ocekavat, ze za prima individualne vyrabeny PP vareny v tradicnim kalikovem platne zaplati v cukrarne nebo podobne vyrobne ekv. od 500Kc nahoru, podle vahy nekde treba i ekv. 1200Kc za 2+kg "holomka".

0/0
21.12.2014 3:55

M20i57c98h77a60l 50M70i69l22l26e86r 9936782989662

jedinou nevyhodou je zdejsi rocni obdobi, protoze plum-pudding, nejlepe podavany polity tvrdym alkoholem a zapaleny, sespolu s dalsimi tradicnimi vanocnimi jidly jako pecenym krocanem/krutou a pecenou sunkovou kytou opravdu nejlepe hodi na zimu.

Proto take se v Australii rozsiril zvyk slavit "Christmas in July" neboli vanoce v cervenci. Kdo by si rad pochutnal na tradicnich vanocnich lahudkach uprostred australske zimy, ma moznost to udelat v ramci popularniho obeda nebo vecere s tematem "vanoce v cervenci".

0/0
20.12.2014 5:59

J62a21r65o84s31l77a32v 81M95e72d61u72n66a 6492708377630

aha, australská kuchyně, tak teď už to dost chápu......tak to radši i tu Anglii...

0/−2
20.12.2014 18:16

M81i48c45h50a23l 84M20i38l94l54e36r 9736182249142

jeje- to jsi me rozesmal.

Pochlub se, co vis o australske kuchyni? Podle "australská kuchyně.....tak to radši i tu Anglii" dokazujes, ze leda velke kulove.

Myslis, ze to je kus klokana nebo ovce opekane na ohnicku?;-D

Pro tvou osvetu: nejpopularnejsi v Australii je maso v ruznych formach a podstatne vetsi porce, nez v Evrope. BBQ je oblibene o vikendech a vzhledem k podnebi, mozne v lete/zime.

1.misto zaujima kvalitni hoveziho steak / biftek, grillovany nebo na BBQ se smesi varene zeleniny a brambor, nebo hranolky, salat. V popularite nasleduji rizky (kureci), pecena /grillovana kurata, hovezi, jehneci, veprova pecene, kotlety jehneci, hovezi, veprove grillovane nebo BBQ. Ano klokan take- ve forme steaku, duseny podobny gulasi nebo jako hamburger. Smazene nebo grillovane ryby s hranolky (fish & chips) - nejcasteji losos, pstruh, zralok, hamburgery. Vedle toho spousta jidel od pristehovalcu z celeho sveta, ktere v Australii rychle zdomacnely- bolonske spagety, lasagne, risotto a dalsi italska jidla, recke a turecke speciality - kofty, kebab, souvlakia, calamari, marocke tajine, Chao mein, Rogan Josh, smazena ryze, singaporske nudle, dim sims a dalsi cinske, indicke, thajske a vietnamske speciality, stredoevropske gulase a dorty/zakusky, nesmirny pocet druhu syru, salamu, nakladanych zelenin, vybornych chlebu podle receptu z celeho sveta - i kvaskovy zitny.

Nejpopularnejsi take away nebo domu dorucene jidlo je australska pizza, lepsi nez kterakoliv evropska. Zdejsi Italove uz pred 45 lety zjistili, ze Australane chteji neco podstatnejsiho nez tenke testo s rajskou omackou, par kousky kabanosu a mozzarellou. Vytvorili mistni verzi svrstvou prisad na pokryti aspon 2 cm vysokou- salamy, klobasy, sunky, prosciutto, kousky grillovaneho kurete, angl. slanina, mlete maso, krevety, musle, calamari, ancovicky, olivy, papriky, zampiony atd  a z toho mnoho kombinaci na vyber.

0/0
21.12.2014 4:44

M16i76c41h59a73l 94M68i14l87l75e13r 9156972769142

jeste musim dodat, ze v Australii diky jejimu obklopeni morem jsou i na jedelnicku prumerne australske rodiny ruzne druhy ryb a morskych potvor - krevety, ustrice, musle, humry, ruzne druhy raku a staly se proto i soucasti mistniho vanocniho menu.

0/0
21.12.2014 4:57

M30a51r88t33i21n 40V63o25j49á35č55e55k 9352338948177

mimochodem krájení brambor -na to je dobrý takový to vykrajovátko (kolečko s napnutejma drátkama) narazit a po požadované délce kostičky otočit a je to a netřeba krájet 3kg brambor

+27/0
15.12.2014 9:48

T87o58m56á66š 89K17a20p62l68a23n 8443579743203

jen pozor na tu cibuli, když je tam déle než den, tak salát začíná chytat pachuť. Když děláte salát na víc dní, tak raději cibuli přidávejte do hotového (jemnější šalotku, nebo spařenou klasickou).

+9/−3
15.12.2014 9:30

M79i21c61h90a33l 84M84i83l12l73e51r 9606912349272

jj...... Moje babicka, ktera byla znama tim nejchutnejsim vanocnim salatem vubec, vzdycky tvrde stala proti cibuli, ze je na jemny bramborovy salat prilis "surova."

Tim spis, kdyz salat zacinala 23/12 vecer a jeste teplou zeleninu zalevala zalivkou, aby se jeji chut zatahla do brambor a zeleniny a salat mel cas se pekne prolezet. Kdyby k te teple zelenine dala i syrovou cibuli, to by byl pekny smrad za 24 hodin a cibulova chut by vsechny jemnejsi chute doslova zabila.Rv

+5/0
15.12.2014 11:15

L48u42k80a91s 67N24e56m50e19c 7239220402354

;-D  jj, kazdej druhej ma nebo mel babicku, ktera delala ten vubec nejlepsi bramborovej salat ;-D

+9/0
15.12.2014 20:24

A64d97a95m 16K49ř38i54v43s93k44ý 1983204310133

No, všichni máme společné předky... :D

+2/0
16.12.2014 5:21

J55a82r25o38s25l85a44v 29M79e62d65u17n94a 6332698527760

většina má takové babičky dvě, to je pak taděláno na menší rodinný problém...;-)

+1/0
20.12.2014 18:17
Foto

M20i54r59o29s13l77a44v 21S62t78e82i54n96e80r 1805455218103

Tak na tu cibuli mám trik- nakrájím co nejjemněji, dám do misky a zaleju octem. Asi tak po dvou- třech hodinách vše dám do sítka, propláchnu horkou  vodou a nechám odkapat. Ocet té cibuli vezme její štiplavost.

A opravdu je lépe, tu cibuli,a  třeba i trochu  nasekané čerstvé zelené petrželky  do salátu zamíchat až pár hodin před servírováním.

Salát se dělá pouze z vychladlých komponent- ještě teplá zelenina, vejce  nebo brambory ho zkazí. Majonéza se zamíchá vychlazená do vychlazeného salátu a nechá několik hodin dozrávat.

Může se dát vedle hrášku i nadrobno nasekaná pražská šunka. Bílý pepř se hodí lépe, než černý.

Hotový salát nahoře potřu čerstvou čistou majonézou, na ni pokladu barevnou ozdobu- kousky rajčat, na vějířky nakrájené půlky cornichonů, kapary, kolečka vařených vajec. Jako poslední ozdobu dám několik lžiček červeného kaviáru- malossolu.

0/0
17.12.2014 19:20

M67i92c84h96a54l 89M44i28l42l50e42r 9426312739512

"Ocet té cibuli vezme její štiplavost."

Tenhle trik pouzivam na spanelske fialove cibule a jako kyselinu pouzivam stavu z limetky.  R^

My ale jsme tak navykli na salat bez cibule, ze by nam to prislo divne i s tou "odstipanou" cibuli. Jarni cibulky - salotky nam vyhovuji mnohem lepe.

0/0
18.12.2014 7:40





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.