Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J43a27n49a 24D44u54k44o92v28a 1903560491157

Pane Miller nemate nejaky super recept na morske potvoryJa je miluju,jsem byvala kucharka a rada bych vyzkousela neco co u nas neni samozrejmost,a co je u protinozcu za narodni jidlo,u nas pored figuruje na 1.miste knedlo,zelo,vepro,i v men veku a s 35 letou praxi se rada priucim diky

0/0
22.12.2014 14:00

M21i93c49h32a88l 72M74i14l63l44e43r 9956262609652

:-)

Narodni jidlo je v prvni rade steak. Vetsina Australanu ma rada poradny kus masa na taliri. Ackoliv kvalitni steak neni nejlevnejsi, prijde v porovnani s platy podstatne levneji nez v Cesku. Tudiz i porce jsou vetsi. Pouzivaji se ruzne casti hoveziho od bifteku po kytu, od ruznych typu zvirat, vcetne Angus nebo Wagyu. Eye Fillet steak (biftek), Porterhouse, Rump steak, Scotch fillet... (neznam preklad do cestiny, protoze se to boura trochu jinak),  o ruzne tlousce a delce odlezenosti masa.

Nekdo steak marinuje predem (pri vyrobe marinady se fantazii meze nekladou), pak griluje pod grilem, na BBQ nebo smazi/pece na panvi (nejlepe ta s ryzkovanym dnem). Jiny steak jen lehce opepri, osoli, potre olejem a dodava prichute az na konci pred servirovanim.

Muj syn si jako studak privydelaval v jedne restauraci a pouziva recept od jejich sefkuchare. Steak delal na plotne s grilem i pevnym platem (tedy podobny BBQ) a v teple plotny udrzoval misku s marinadou a stetcem, kterym steak potiral z propecene strany jakmile ho obratil a po dokonceni take z druhe strany. Pak nechal steak par minut odstat na predehratem taliri v teple pod lampami (doma v troube predehrate na nejakych 80C). Pokud se steak nepodaval s nejakou omackou podle objednavky hosta -nejcastejsi jednoducha houbova, peprova, Diane apod., daval na nej kus bylinkoveho nebo cesnekoveho masla a serviroval. Serviruje se po australsku nejtradicneji s bramborem (pecenym nebo hranolky) a 3 druhy seleniny, dusene nebo varene, ale nejlepe jeste trosku kroupajici: brokolice, zelene lusky, cervene papriky, cukety, hrasek, kolecka mrkve, kvetak anebo misto toho michany salat.

Dalsi v popularite jsou pecena ci grillovana kurata, kureci rizky. Nezridka ve forme a la Parmiggiana (pro jemnocitnost Cechu a stredoevropske rizkove kultury nebudu radsi ani popisovat. Vyvinulo se to z rizku a la Cordon Bleu).

+1/0
23.12.2014 2:33

M98i19c43h47a59l 93M32i80l46l40e40r 9226952119422

Z morskych potvor, kterych je na vyber opravdu dost, jsou v Australii nejpopularnejsi ruzne druhy a velikosti krevet. Velkym se rika prawns, malym shrimps, na rozdil od Americanu, kteri i ty velke nazyvaji shrimps. Nejchutnejsi jsou lehce opecene s cesnekovym maslem a citronem, velmi popularni jsou marinovane v ruznych marinadach az po ruzne asijske nebo tichomorske chutove kombinace (s tropickym ovocem) a opecene na BBQ.

"BBQ prawns" jsou prakticky dalsi australske narodni jidlo, vedle zminenych steaku, kurat a specialni kategorie, Aussie meat pies. =misky z krehkeho testa plnene dusenou masovou naplni (hovezi mlete maso nebo kostky hoveziho, jehneciho nebo kurete) v hustych omackach (houbova, kari, peprova, thajska s koriandrem, burgundska vinova atd), pokryte vikem z listkoveho testa a upecene. Nektere druhy se podavaji se s tradicni "tomato sauce", australskou rajskou omackou podobnou kecupu.

Popularni australsky herec Paul Hogan, Krokodyl Dundee, natocil reklamu pro turisty z USA. Na barbecue griloval krevety a nakonec dodal dnes uz klasickou vetu "Tak prijedte a ja vam prihodim extra krevetu na "barbie"."

Krevety jsou velmi popularni soucasti vanocniho menu, zvlast dobre pri nasich letnich teplotach. Priprava je velmi jednoducha, a rodinna porce je 750 az 1kg nebo vic  "zelenych" - syrovych krevet.

Nejjednodussi marinada je olivovy olej, 10 strouzku cesneku, najemno nasekanych, sul, cerstve mlety cerny pepr. Kdo ma rad, muze pridat i susene nebo cerstve nasekane papricky cili. Krevetam odriznout hlavu, oloupat krunyr, vyjmout zazivaci trakt podel hrbetu (tzv. zilu), ale nechat ocasni ploutvicku. Nechat marinovat v chladnu pres noc. Druhy den pridat do marinady podle chuti bile vino a stavu z citronu nebo limetky. Pak osmazit na panvi, grilovat na BBQ nebo v ohnivzdorne misce opeci v troube 220C (asi 8 min). Posypat cerstvou nasekanou petrzelkou. Servirovat s vekou nebo bilym chlebem.

0/0
23.12.2014 3:14

M63i75c42h14a29l 67M55i87l80l46e12r 9106782829162

obmeny marinady

Jedna z asijskych: slunecnicovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sojova omacka, med, nastrouhany zazvor, stava z limetky, nakonec nasekane listky koriandru(nemusi byt)

Tropicka: makadamiovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sul, nasekane cervene papricky cili, stava z limetky nebo citronu, nakonec nasekane kousky manga a/nebo ananasu

Mexicka: olivovy nebo avokadovy olej, cesnek, sul, pepr, uzena spanelska paprika (pimenton), stava z limetky, nakonec servirovat s platky grilovaneho avokada a nasekanymi salotkami

+1/0
23.12.2014 3:24

P27ř27e92m78y93s18l 56Č19e88r20n87í22k 9127914589608

Mě stačí samotná ryba kapr ;-D salát je směs různých bejkáren a všichni mají tu svou ;-D a tak ať se na vánoce s chutí přežerou ;-D

0/0
22.12.2014 7:07

J78a12n31a 79D66u63k22o41v96a 1523300611107

At jde pan POHLREICH s tim jeho salatem do haje ,pan Puncochar dela bezkonkurencni salat. Kdyz vary tak bez nadavek, u toho placala musite nejdriv odehnat deti od televize a to si mysli buhvi jakej neni borec.Je v TV uz 5 let bylo by na case odejit a dat moznost mladym sikovnym kucharum,jako je pan Kasparek nebo ital Ridi,nez tenhle nafoukany plesoun.

0/−6
21.12.2014 12:34
Foto

F57r93a52n96t39i22š22e28k 26Č17e33r16n66ý 2537921408550

Hrášek, celer a mrkev do salátu ? To bych nesnesl ...

0/−9
19.12.2014 14:42

A52n95n32a 84T33v96a57r12ů49ž63k15o61v81á 4501866945188

Když si zeleninu nakrájíte na docela miniaturní kostoičky, tak to chuťově ani nepoznáte. Takové ty kvádry, ty bych též nesnesla.

+4/−1
19.12.2014 15:59

O41s25k45a24r 72R78a45z41á61k 1939968737103

Chuťově ani nepoznáte? Tak proč to tam vůbec dávat?;-)

+3/−1
20.12.2014 21:44

T19o28m11á51š 98B34u38r25a 4342966944

Rozumím. A z čeho všeho se tedy ten Váš bramborový salát skládá, prosím?

+1/0
22.12.2014 13:06
Foto

F94r89a58n17t66i44š66e45k 21Č57e22r76n94ý 2407791268850

pouze brambory,pepř,sůl,okurka,vajíčka a majonéza.

0/−1
22.12.2014 18:08
Foto

M53a70r12t59i38n 48F53a85l60t39ý50n 9621656924168

Trapny kecy...

Udelat salat neni zas tak velky umeni... Krom toho, piylat se s tou vsi zeleninou nozem dela jen hlupak. :-P

0/−14
18.12.2014 21:10

L28u49k29a81s 30N38e74m26e37c 7609610512964

Jasně, inteligent napíše příspěvek, kterému není vůbec rozumět.

+7/−1
18.12.2014 22:36

J50a15r20o29m17í52r 70N62a94v44a65r50a 7150309166143

:D :D Někdo tu píše o hlupákovi a přitom by takle blbě tu větu nenapsal ani třeťák na základce... Tak to se fakt směju pane Faltýne!!

0/0
23.12.2014 9:16

D25a82n55i63e15l58a 54U21r96b95a57n77o54v73á 2974750965556

néééééééééééééééééé, hrášek néééééééééééééé!;-D

+3/−3
18.12.2014 11:40

M44i54c29h31a55l 23P31o52n33o15c62n41ý 2254175681

Hrasek 4life! ;-D

+3/0
18.12.2014 16:33

E21v22a 77D16r87o91z91d60o98v31á 7209937925185

Hrášek je nejlepší.:-)

+5/−1
18.12.2014 17:55

M30i46c89h53a58l 85M60i84l92l37e42r 9416612359492

zalezitost osobni chuti.

V mladi jsem hrasek nenavidel, pozdeji jsem si zvyknul a zvlast bramborovy salat si bez nej nedovedu predstavit.

 Tady u nas nepopuzivame sterilovany, ale mrazeny, jen lehce povareny v mikrovlnce s minimalnim mnozstvim vody pod hraskem.

+4/0
19.12.2014 4:14

A57n65n80a 49T19v42a61r30ů69ž18k63o52v92á 4291106445288

Mi tam zase steril. hrášek velmi chutná.

+2/0
19.12.2014 16:00

M38i44c12h67a72e86l 65D31o17u35c28h50a 2738562391660

Kdysi jsem si to taky myslel... :-P

0/0
20.12.2014 1:38
Foto

M21i51r64o38s53l82a75v 67S25t29e45i94n42e67r 6658924913235

Jak vidím, česká tradice žije. Tak přeji všem, aby se jim ten "babiččin salát" povedl a žádná kůstka se nezapíchla do jejich žíznivých hrdel!

+9/0
17.12.2014 19:59
Foto

P12ř27e32m80y83s78l 25Č28e12j16p 8438797948616

Tak to bych mu poradil ruční kráječ na brambory, na vajíčka, na zeleninu :o) Přeci jenom tlačit třeba 5kg brambor skrze nůž, je docela vopruz :o)

A celer? Ani náhodou :o)

+5/−3
16.12.2014 19:51

M33i84c81h77a44l 15H73e55g68e43n52b52a51r70t 9878488693342

nic proti bramborovému salátu, ale co by byl bez pořádného kusu masa :D

+2/−5
16.12.2014 15:15

M57i59c53h22a44l 40P67o85n23o35c79n68ý 2344455341

Rozhodne doufam, ze myslis maso VEDLE salatu, ne V salatu ... ;-D

+7/0
18.12.2014 16:33

M83a70r57t84i86n 57J86i49r56o58u87s38e40k 7366535395628

Tak holátka, letos žádnej salát, jasný??!! Není to žádnej bramborovej, ale  ruskej a všechno ruský je špatný, ba nejšpatnější na světě. Jo a až budete vařit guláš, neříkejte tomu guláš, když uvaříte perkelt. ;-D

+2/−13
15.12.2014 19:23
Foto

M45i19r32o45s17l21a50v 51S19t58e91i48n74e98r 6198164283675

Ach jo, perklelt je z vepřového, ale my vaříme gulyasz z hovězí klížky, s pálivou paprikou, mletým kmínem a množstvím cibule. Patří do něho i kousky brambor a nakonec na proužky nakrájená pálivá paprika. V Čechách to sotva někde dostanete- musíte si udělat výlet do Debrecína a zastavit v některé csárdě. V Blatné na náměstí však ty pravé maďarské papriky v zelenině dostanete.

+3/0
17.12.2014 20:05

M98a40r63t81i75n 69J20i96r62o55u11s36e58k 7686945275328

S bramborama, to už je to perkelt. Perkelt může být z libovolnýho masa, i z hovězí kližky.

+2/0
18.12.2014 15:03

P25e23t88r75a 59N16o43v77á97k94o11v81á 7588786314218

My na to používáme sterilovanou Moravanku nebo Kunovjanku (tu, co nepálí), k tomu pomocí krájítka předvařené brambory a do půl hodiny není co řešit.

+14/−5
15.12.2014 15:55

L68u54k98a98s 62N42e61m35e20c 7579940492824

To musi bejt hnus :-(.

+1/−17
15.12.2014 20:22

H10e32l52e57n75a 93V92e39v90e49r33k29o14v76a 3749187

Ale kdepak,dělala jsem to spousty let a výborné.A tu zeleninu s feferonkou.Máme rádi pikantní.

+11/−2
15.12.2014 21:26

J25i14ř76í 79Š24v88e24h95l27a 1694814602626

Vaření zeleniny s bramborami ve slupce mi nepřijde dobré, dokonce bych řekl, že v případě bramborového salátu je to hřích:) Ale to už jsou detaily.

+7/−3
15.12.2014 15:23

J65a11r21o92s93l97a72v58a 33N82o83v38á 5818777148740

Vařit vše spolu ve vodě se mi taky nezdá. Brambory ve slupce i zeleninu a vejce vařím v parním hrnci, každé v jiném patře a to je fajn.

+3/0
15.12.2014 19:18
Foto

M78i57r64o86s26l93a53v 27S68t67e20i17n55e39r 6168214413755

Zelenina potřebuje max. 15 minut, brambory tak přes 20 min., podle velikosti třeba i 25 min., to byste zeleninu rozvařila na kaši. Tak raději zvlášť. Zelenina má být ještě "al dente" čili zub ji má cítit, nesmí být moc měkká.

+3/0
17.12.2014 20:24

M34i47c22h36a20l 78M12i59l90l31e91r 9516422209202

Brambory varime na plotne, zeleninu nakrajenou na vetsi dily, ktere se po uvareni rozkraji na kosticky, v mikrovlnce, v minimalnim mnozstvi vody pod ni. Varime kazdy druh zvlast, abychom meli presnou kontrolu o stupni uvarenosti. Kazdy druh zeleniny varime ve stejne misce a nakonec mam v misce velmi chutnou koncentrovanou vodu z korenove zeleniny, kterou pouzivame spolu s lakem od okurek jako zalivku na salat, aby se pres noc do nakrajene zeleniny zatahla.

Tohle je ovsem mozne delat jenom tam, kde se dela jen male mnozstvi salatu. U nas je o vanocich leto, takze majonezove salaty jsou na rocni dobu dost tezke a vedle toho se doporucuje je spotrebovat za pomerne kratkou dobu. (Ne aby sedely v obri mise na zemi v ultrachladne spajzce az do Silvestra, jako se to delavalo doma za meho detstvi;-D)

Vzhledem k tomu, ze nase stedrovecerni vecere je 4 chodova, obvykle obsahuje uzeneho lososa s avokadem jako studeny predkrm a morske potvory na masle a cesneku nez dojde na pecenou rybu a bramborovy salat, po ktere nasleduje tradicni, pareny anglosasky "plum- pudding" s teplou vanilkovou omackou a la sodo, brandy maslem a vanilkovou zmrzlinou po strane, nikdo se nechce precpat bramborovym salatem, protoze by jinak nemel misto v zaludku na to ostatni. Bramborovy salat potom dojidame na Bozi Hod a na Silvestra delame cerstvou davku.

0/−1
19.12.2014 2:22

J30a47r21o27s73l46a70v 57M92e33d36u86n64a 6122938757720

neznám nic horšího na vánoce než anglický pudding - jednou jsem to málem nepřežil

0/−1
19.12.2014 22:31

M95i15c53h65a62l 52M47i84l84l66e13r 9326352279342

asi jsi jedl nejakou levnou zpotvoreninu z nejnizsi pricky samoobsluhy, vyrobenou z nejlevnejsich materialu a osizenou o vse dobre. Nebo od nejake velesetrive kutilky.

Neznas ty lahudkove s poradnou davkou kandovaneho ovoce, pomerancu, mandli a neosizene o poctivou davku whisky, brandy nebo rumu.

Na poradnem plum-puddingu se nesmi setrit a neprijde levne, at se dela doma nebo se kupuje v cukrarnach. O ty levne bych nezavadil ani palcem od nohy.

+2/−1
20.12.2014 5:54

J98a96r34o91s93l92a66v 39M62e89d28u12n82a 6902468577960

u nás  z nejnižší příčky samoobsluhy? to myslíte Kaufland? hahaha.... ani jako vtip...... náhodou, anglické potraviny mám dost zmáknuté, a něco prostě můžu a něco naprosto ne, a do té druhé kategorie ostrovní hrůzy krom jiného patří právě ten tzv. pudink....vše, o čem mluvíš, v tom hnusu bylo - prostě pejsek a kočička dělali tentokrát pudding...

dávám přednost kvalitním českým domácím vánočním jídlům, anglický pudding mi nesmí řpes práh....

jinak, jsi ok, že za jiný názor v podstatě nadáváš jiným do socek? je ti 15 nebo o něco víc?

0/0
20.12.2014 18:15

M54i29c54h37a66l 53M67i94l72l41e88r 9796672359672

je videt, ze zrovna neoplyvas fistronem a mas potize s chapanim textu. Ja jsem ti totiz nikde nenadaval, ani te nenazval sockou a pokud se tohle zrodilo v tve fantazii, poukazuje to i na nezdravou precitlivelost a vztahovacnost.

!Tak tedy po lopate: mel jsem za to, ze ti ten spatny plum-pud naservirovala nejaka velesetrna kutilka, ktera se domnivala, ze udelat jakykoliv PP s jakymikoliv prisadami je dost dobre uz jen kvuli nazvu. Nebo: zes ze zvedavosti chtel PP ochutnat nekde v Anglii co to vlastne je a kvuli ziskani informace nechtel utracet vic, nez bylo potrebne minimum. Nic zavadneho. Je v tom nekde nazvani sockou, citlivko?

U nas napr. jsou ty nejlevnejsi PP na zminenych nejnizsich polickach v samosce. Nebo se pripravuji v restauracich a hospodach jako soucast menu pro hromadne predvanocni oslavne obedy pro skupiny kolegu z prace, klubovych zajmovych skupin atd. Tyhle "vytvory" obvykle chutnaji asi jako suchy pernik, ktery byl zvlhcen ohratim v pare a daji se jist jen temi, kdo po obede jeste maji hlad a maji moznost je zalit velkym mnozstvim vanilkove omacky. Takove zrudne PP by nam pres prah domu take nesmely!

U PP jako u vseho plati, ze je jen tak dobry jak kvalitni suroviny se do nej daji a kolik pece se venuje jeho priprave. Technologie vyzaduje hodiny vareni, nekolikatydenni ulezeni a pak delsi nahrivani pred podavanim s kvalitni polevou a dalsimi pridavky a na tom take nelze setrit.

Kvalitni PP neprijde nijak levne. Kdo nema cas se s tim delat doma a venovat tomu a potrebnou pozornost, tomu nezbyva, nez za kvalitu a praci profesionala zaplatit. Tady napr. jeden musi ocekavat, ze za prima individualne vyrabeny PP vareny v tradicnim kalikovem platne zaplati v cukrarne nebo podobne vyrobne ekv. od 500Kc nahoru, podle vahy nekde treba i ekv. 1200Kc za 2+kg "holomka".

0/0
21.12.2014 3:55

M16i11c86h67a76l 12M81i78l38l75e89r 9756432509632

jedinou nevyhodou je zdejsi rocni obdobi, protoze plum-pudding, nejlepe podavany polity tvrdym alkoholem a zapaleny, sespolu s dalsimi tradicnimi vanocnimi jidly jako pecenym krocanem/krutou a pecenou sunkovou kytou opravdu nejlepe hodi na zimu.

Proto take se v Australii rozsiril zvyk slavit "Christmas in July" neboli vanoce v cervenci. Kdo by si rad pochutnal na tradicnich vanocnich lahudkach uprostred australske zimy, ma moznost to udelat v ramci popularniho obeda nebo vecere s tematem "vanoce v cervenci".

0/0
20.12.2014 5:59

J93a47r18o16s77l15a71v 96M42e52d66u95n30a 6612778597940

aha, australská kuchyně, tak teď už to dost chápu......tak to radši i tu Anglii...

0/−2
20.12.2014 18:16

M63i60c94h81a13l 78M79i94l71l50e26r 9606762779342

jeje- to jsi me rozesmal.

Pochlub se, co vis o australske kuchyni? Podle "australská kuchyně.....tak to radši i tu Anglii" dokazujes, ze leda velke kulove.

Myslis, ze to je kus klokana nebo ovce opekane na ohnicku?;-D

Pro tvou osvetu: nejpopularnejsi v Australii je maso v ruznych formach a podstatne vetsi porce, nez v Evrope. BBQ je oblibene o vikendech a vzhledem k podnebi, mozne v lete/zime.

1.misto zaujima kvalitni hoveziho steak / biftek, grillovany nebo na BBQ se smesi varene zeleniny a brambor, nebo hranolky, salat. V popularite nasleduji rizky (kureci), pecena /grillovana kurata, hovezi, jehneci, veprova pecene, kotlety jehneci, hovezi, veprove grillovane nebo BBQ. Ano klokan take- ve forme steaku, duseny podobny gulasi nebo jako hamburger. Smazene nebo grillovane ryby s hranolky (fish & chips) - nejcasteji losos, pstruh, zralok, hamburgery. Vedle toho spousta jidel od pristehovalcu z celeho sveta, ktere v Australii rychle zdomacnely- bolonske spagety, lasagne, risotto a dalsi italska jidla, recke a turecke speciality - kofty, kebab, souvlakia, calamari, marocke tajine, Chao mein, Rogan Josh, smazena ryze, singaporske nudle, dim sims a dalsi cinske, indicke, thajske a vietnamske speciality, stredoevropske gulase a dorty/zakusky, nesmirny pocet druhu syru, salamu, nakladanych zelenin, vybornych chlebu podle receptu z celeho sveta - i kvaskovy zitny.

Nejpopularnejsi take away nebo domu dorucene jidlo je australska pizza, lepsi nez kterakoliv evropska. Zdejsi Italove uz pred 45 lety zjistili, ze Australane chteji neco podstatnejsiho nez tenke testo s rajskou omackou, par kousky kabanosu a mozzarellou. Vytvorili mistni verzi svrstvou prisad na pokryti aspon 2 cm vysokou- salamy, klobasy, sunky, prosciutto, kousky grillovaneho kurete, angl. slanina, mlete maso, krevety, musle, calamari, ancovicky, olivy, papriky, zampiony atd  a z toho mnoho kombinaci na vyber.

0/0
21.12.2014 4:44

M53i18c47h51a70l 60M57i61l43l13e54r 9256202159602

jeste musim dodat, ze v Australii diky jejimu obklopeni morem jsou i na jedelnicku prumerne australske rodiny ruzne druhy ryb a morskych potvor - krevety, ustrice, musle, humry, ruzne druhy raku a staly se proto i soucasti mistniho vanocniho menu.

0/0
21.12.2014 4:57

M27a60r26t93i21n 82V55o81j89á68č38e21k 9152648558457

mimochodem krájení brambor -na to je dobrý takový to vykrajovátko (kolečko s napnutejma drátkama) narazit a po požadované délce kostičky otočit a je to a netřeba krájet 3kg brambor

+27/0
15.12.2014 9:48

T64o73m42á52š 21K23a36p87l44a16n 8973609773573

jen pozor na tu cibuli, když je tam déle než den, tak salát začíná chytat pachuť. Když děláte salát na víc dní, tak raději cibuli přidávejte do hotového (jemnější šalotku, nebo spařenou klasickou).

+9/−3
15.12.2014 9:30

M63i69c88h21a32l 64M44i81l66l50e97r 9366562829412

jj...... Moje babicka, ktera byla znama tim nejchutnejsim vanocnim salatem vubec, vzdycky tvrde stala proti cibuli, ze je na jemny bramborovy salat prilis "surova."

Tim spis, kdyz salat zacinala 23/12 vecer a jeste teplou zeleninu zalevala zalivkou, aby se jeji chut zatahla do brambor a zeleniny a salat mel cas se pekne prolezet. Kdyby k te teple zelenine dala i syrovou cibuli, to by byl pekny smrad za 24 hodin a cibulova chut by vsechny jemnejsi chute doslova zabila.Rv

+5/0
15.12.2014 11:15

L48u52k95a87s 67N88e50m77e61c 7489130342374

;-D  jj, kazdej druhej ma nebo mel babicku, ktera delala ten vubec nejlepsi bramborovej salat ;-D

+9/0
15.12.2014 20:24

A59d15a83m 93K14ř41i14v67s31k92ý 1413894100823

No, všichni máme společné předky... :D

+2/0
16.12.2014 5:21

J17a90r54o84s65l53a55v 94M62e11d72u19n67a 6222918377720

většina má takové babičky dvě, to je pak taděláno na menší rodinný problém...;-)

+1/0
20.12.2014 18:17
Foto

M29i40r17o32s60l66a13v 31S25t77e73i27n58e64r 6968664163435

Tak na tu cibuli mám trik- nakrájím co nejjemněji, dám do misky a zaleju octem. Asi tak po dvou- třech hodinách vše dám do sítka, propláchnu horkou  vodou a nechám odkapat. Ocet té cibuli vezme její štiplavost.

A opravdu je lépe, tu cibuli,a  třeba i trochu  nasekané čerstvé zelené petrželky  do salátu zamíchat až pár hodin před servírováním.

Salát se dělá pouze z vychladlých komponent- ještě teplá zelenina, vejce  nebo brambory ho zkazí. Majonéza se zamíchá vychlazená do vychlazeného salátu a nechá několik hodin dozrávat.

Může se dát vedle hrášku i nadrobno nasekaná pražská šunka. Bílý pepř se hodí lépe, než černý.

Hotový salát nahoře potřu čerstvou čistou majonézou, na ni pokladu barevnou ozdobu- kousky rajčat, na vějířky nakrájené půlky cornichonů, kapary, kolečka vařených vajec. Jako poslední ozdobu dám několik lžiček červeného kaviáru- malossolu.

0/0
17.12.2014 19:20

M85i17c62h46a80l 80M64i51l81l31e93r 9726902759932

"Ocet té cibuli vezme její štiplavost."

Tenhle trik pouzivam na spanelske fialove cibule a jako kyselinu pouzivam stavu z limetky.  R^

My ale jsme tak navykli na salat bez cibule, ze by nam to prislo divne i s tou "odstipanou" cibuli. Jarni cibulky - salotky nam vyhovuji mnohem lepe.

0/0
18.12.2014 7:40







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.