Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J29a89n37a 59D85u81k22o36v92a 1723900651107

Pane Miller nemate nejaky super recept na morske potvoryJa je miluju,jsem byvala kucharka a rada bych vyzkousela neco co u nas neni samozrejmost,a co je u protinozcu za narodni jidlo,u nas pored figuruje na 1.miste knedlo,zelo,vepro,i v men veku a s 35 letou praxi se rada priucim diky

0/0
22.12.2014 14:00

M14i57c14h90a81l 39M49i21l97l23e93r 9236502189302

:-)

Narodni jidlo je v prvni rade steak. Vetsina Australanu ma rada poradny kus masa na taliri. Ackoliv kvalitni steak neni nejlevnejsi, prijde v porovnani s platy podstatne levneji nez v Cesku. Tudiz i porce jsou vetsi. Pouzivaji se ruzne casti hoveziho od bifteku po kytu, od ruznych typu zvirat, vcetne Angus nebo Wagyu. Eye Fillet steak (biftek), Porterhouse, Rump steak, Scotch fillet... (neznam preklad do cestiny, protoze se to boura trochu jinak),  o ruzne tlousce a delce odlezenosti masa.

Nekdo steak marinuje predem (pri vyrobe marinady se fantazii meze nekladou), pak griluje pod grilem, na BBQ nebo smazi/pece na panvi (nejlepe ta s ryzkovanym dnem). Jiny steak jen lehce opepri, osoli, potre olejem a dodava prichute az na konci pred servirovanim.

Muj syn si jako studak privydelaval v jedne restauraci a pouziva recept od jejich sefkuchare. Steak delal na plotne s grilem i pevnym platem (tedy podobny BBQ) a v teple plotny udrzoval misku s marinadou a stetcem, kterym steak potiral z propecene strany jakmile ho obratil a po dokonceni take z druhe strany. Pak nechal steak par minut odstat na predehratem taliri v teple pod lampami (doma v troube predehrate na nejakych 80C). Pokud se steak nepodaval s nejakou omackou podle objednavky hosta -nejcastejsi jednoducha houbova, peprova, Diane apod., daval na nej kus bylinkoveho nebo cesnekoveho masla a serviroval. Serviruje se po australsku nejtradicneji s bramborem (pecenym nebo hranolky) a 3 druhy seleniny, dusene nebo varene, ale nejlepe jeste trosku kroupajici: brokolice, zelene lusky, cervene papriky, cukety, hrasek, kolecka mrkve, kvetak anebo misto toho michany salat.

Dalsi v popularite jsou pecena ci grillovana kurata, kureci rizky. Nezridka ve forme a la Parmiggiana (pro jemnocitnost Cechu a stredoevropske rizkove kultury nebudu radsi ani popisovat. Vyvinulo se to z rizku a la Cordon Bleu).

+1/0
23.12.2014 2:33

M32i26c89h69a32l 49M85i67l90l18e45r 9436282959822

Z morskych potvor, kterych je na vyber opravdu dost, jsou v Australii nejpopularnejsi ruzne druhy a velikosti krevet. Velkym se rika prawns, malym shrimps, na rozdil od Americanu, kteri i ty velke nazyvaji shrimps. Nejchutnejsi jsou lehce opecene s cesnekovym maslem a citronem, velmi popularni jsou marinovane v ruznych marinadach az po ruzne asijske nebo tichomorske chutove kombinace (s tropickym ovocem) a opecene na BBQ.

"BBQ prawns" jsou prakticky dalsi australske narodni jidlo, vedle zminenych steaku, kurat a specialni kategorie, Aussie meat pies. =misky z krehkeho testa plnene dusenou masovou naplni (hovezi mlete maso nebo kostky hoveziho, jehneciho nebo kurete) v hustych omackach (houbova, kari, peprova, thajska s koriandrem, burgundska vinova atd), pokryte vikem z listkoveho testa a upecene. Nektere druhy se podavaji se s tradicni "tomato sauce", australskou rajskou omackou podobnou kecupu.

Popularni australsky herec Paul Hogan, Krokodyl Dundee, natocil reklamu pro turisty z USA. Na barbecue griloval krevety a nakonec dodal dnes uz klasickou vetu "Tak prijedte a ja vam prihodim extra krevetu na "barbie"."

Krevety jsou velmi popularni soucasti vanocniho menu, zvlast dobre pri nasich letnich teplotach. Priprava je velmi jednoducha, a rodinna porce je 750 az 1kg nebo vic  "zelenych" - syrovych krevet.

Nejjednodussi marinada je olivovy olej, 10 strouzku cesneku, najemno nasekanych, sul, cerstve mlety cerny pepr. Kdo ma rad, muze pridat i susene nebo cerstve nasekane papricky cili. Krevetam odriznout hlavu, oloupat krunyr, vyjmout zazivaci trakt podel hrbetu (tzv. zilu), ale nechat ocasni ploutvicku. Nechat marinovat v chladnu pres noc. Druhy den pridat do marinady podle chuti bile vino a stavu z citronu nebo limetky. Pak osmazit na panvi, grilovat na BBQ nebo v ohnivzdorne misce opeci v troube 220C (asi 8 min). Posypat cerstvou nasekanou petrzelkou. Servirovat s vekou nebo bilym chlebem.

0/0
23.12.2014 3:14

M51i25c51h21a55l 42M76i24l27l73e92r 9956962739472

obmeny marinady

Jedna z asijskych: slunecnicovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sojova omacka, med, nastrouhany zazvor, stava z limetky, nakonec nasekane listky koriandru(nemusi byt)

Tropicka: makadamiovy nebo arasidovy olej, cesnek, pepr, sul, nasekane cervene papricky cili, stava z limetky nebo citronu, nakonec nasekane kousky manga a/nebo ananasu

Mexicka: olivovy nebo avokadovy olej, cesnek, sul, pepr, uzena spanelska paprika (pimenton), stava z limetky, nakonec servirovat s platky grilovaneho avokada a nasekanymi salotkami

+1/0
23.12.2014 3:24

P88ř62e42m35y67s12l 64Č55e31r81n18í74k 9627744409278

Mě stačí samotná ryba kapr ;-D salát je směs různých bejkáren a všichni mají tu svou ;-D a tak ať se na vánoce s chutí přežerou ;-D

0/0
22.12.2014 7:07

J93a77n31a 97D76u49k57o22v32a 1573780111177

At jde pan POHLREICH s tim jeho salatem do haje ,pan Puncochar dela bezkonkurencni salat. Kdyz vary tak bez nadavek, u toho placala musite nejdriv odehnat deti od televize a to si mysli buhvi jakej neni borec.Je v TV uz 5 let bylo by na case odejit a dat moznost mladym sikovnym kucharum,jako je pan Kasparek nebo ital Ridi,nez tenhle nafoukany plesoun.

0/−6
21.12.2014 12:34
Foto

F89r23a27n65t36i62š23e61k 19Č30e30r75n84ý 2347271778210

Hrášek, celer a mrkev do salátu ? To bych nesnesl ...

0/−9
19.12.2014 14:42

A77n47n77a 26T79v72a48r93ů46ž81k72o28v17á 4121746115418

Když si zeleninu nakrájíte na docela miniaturní kostoičky, tak to chuťově ani nepoznáte. Takové ty kvádry, ty bych též nesnesla.

+4/−1
19.12.2014 15:59

O69s71k87a54r 85R89a15z98á26k 1659528607973

Chuťově ani nepoznáte? Tak proč to tam vůbec dávat?;-)

+3/−1
20.12.2014 21:44

T32o76m49á83š 62B42u28r44a 4702156254

Rozumím. A z čeho všeho se tedy ten Váš bramborový salát skládá, prosím?

+1/0
22.12.2014 13:06
Foto

F89r34a31n52t88i31š75e43k 85Č79e35r11n21ý 2677271498550

pouze brambory,pepř,sůl,okurka,vajíčka a majonéza.

0/−1
22.12.2014 18:08
Foto

M48a40r87t84i61n 27F47a12l23t91ý21n 9501796874808

Trapny kecy...

Udelat salat neni zas tak velky umeni... Krom toho, piylat se s tou vsi zeleninou nozem dela jen hlupak. :-P

0/−14
18.12.2014 21:10

L50u22k20a98s 20N79e96m14e96c 7359200522834

Jasně, inteligent napíše příspěvek, kterému není vůbec rozumět.

+7/−1
18.12.2014 22:36

J46a60r97o11m25í80r 42N56a23v14a49r53a 7420719486193

:D :D Někdo tu píše o hlupákovi a přitom by takle blbě tu větu nenapsal ani třeťák na základce... Tak to se fakt směju pane Faltýne!!

0/0
23.12.2014 9:16

D64a44n75i98e37l96a 24U42r16b96a70n11o78v88á 2834460455146

néééééééééééééééééé, hrášek néééééééééééééé!;-D

+3/−3
18.12.2014 11:40

M54i10c86h70a95l 47P26o42n40o56c75n33ý 2204515101

Hrasek 4life! ;-D

+3/0
18.12.2014 16:33

E89v64a 29D23r80o81z67d70o24v63á 7799767865565

Hrášek je nejlepší.:-)

+5/−1
18.12.2014 17:55

M35i42c52h16a25l 38M17i61l88l20e65r 9576362169582

zalezitost osobni chuti.

V mladi jsem hrasek nenavidel, pozdeji jsem si zvyknul a zvlast bramborovy salat si bez nej nedovedu predstavit.

 Tady u nas nepopuzivame sterilovany, ale mrazeny, jen lehce povareny v mikrovlnce s minimalnim mnozstvim vody pod hraskem.

+4/0
19.12.2014 4:14

A23n91n25a 88T43v17a74r29ů66ž68k27o97v73á 4531276885318

Mi tam zase steril. hrášek velmi chutná.

+2/0
19.12.2014 16:00

M86i35c78h67a64e67l 61D25o93u40c51h36a 2978902471590

Kdysi jsem si to taky myslel... :-P

0/0
20.12.2014 1:38
Foto

M95i94r96o20s58l88a81v 80S24t63e84i37n13e38r 6928334523135

Jak vidím, česká tradice žije. Tak přeji všem, aby se jim ten "babiččin salát" povedl a žádná kůstka se nezapíchla do jejich žíznivých hrdel!

+9/0
17.12.2014 19:59
Foto

P42ř42e75m17y85s93l 33Č50e82j20p 8788317558196

Tak to bych mu poradil ruční kráječ na brambory, na vajíčka, na zeleninu :o) Přeci jenom tlačit třeba 5kg brambor skrze nůž, je docela vopruz :o)

A celer? Ani náhodou :o)

+5/−3
16.12.2014 19:51

M37i25c91h39a63l 14H92e83g95e84n44b21a64r29t 9818278333642

nic proti bramborovému salátu, ale co by byl bez pořádného kusu masa :D

+2/−5
16.12.2014 15:15

M42i73c50h63a48l 26P72o51n11o31c73n88ý 2514595581

Rozhodne doufam, ze myslis maso VEDLE salatu, ne V salatu ... ;-D

+7/0
18.12.2014 16:33

M90a53r16t52i58n 21J87i82r59o24u52s51e52k 7296825855438

Tak holátka, letos žádnej salát, jasný??!! Není to žádnej bramborovej, ale  ruskej a všechno ruský je špatný, ba nejšpatnější na světě. Jo a až budete vařit guláš, neříkejte tomu guláš, když uvaříte perkelt. ;-D

+2/−13
15.12.2014 19:23
Foto

M92i16r79o53s86l63a35v 50S78t15e22i48n76e52r 6358324333815

Ach jo, perklelt je z vepřového, ale my vaříme gulyasz z hovězí klížky, s pálivou paprikou, mletým kmínem a množstvím cibule. Patří do něho i kousky brambor a nakonec na proužky nakrájená pálivá paprika. V Čechách to sotva někde dostanete- musíte si udělat výlet do Debrecína a zastavit v některé csárdě. V Blatné na náměstí však ty pravé maďarské papriky v zelenině dostanete.

+3/0
17.12.2014 20:05

M69a67r74t80i21n 22J90i63r29o55u20s91e96k 7246675475488

S bramborama, to už je to perkelt. Perkelt může být z libovolnýho masa, i z hovězí kližky.

+2/0
18.12.2014 15:03

P72e54t46r52a 76N63o27v36á87k16o22v91á 7488706394408

My na to používáme sterilovanou Moravanku nebo Kunovjanku (tu, co nepálí), k tomu pomocí krájítka předvařené brambory a do půl hodiny není co řešit.

+14/−5
15.12.2014 15:55

L38u29k66a87s 82N23e82m39e29c 7269860762334

To musi bejt hnus :-(.

+1/−17
15.12.2014 20:22

H67e68l70e23n35a 97V43e27v68e77r28k13o50v80a 3839717

Ale kdepak,dělala jsem to spousty let a výborné.A tu zeleninu s feferonkou.Máme rádi pikantní.

+11/−2
15.12.2014 21:26

J96i41ř72í 96Š19v66e93h50l59a 1704494852766

Vaření zeleniny s bramborami ve slupce mi nepřijde dobré, dokonce bych řekl, že v případě bramborového salátu je to hřích:) Ale to už jsou detaily.

+7/−3
15.12.2014 15:23

J80a63r37o29s91l70a46v44a 72N44o30v58á 5568667328340

Vařit vše spolu ve vodě se mi taky nezdá. Brambory ve slupce i zeleninu a vejce vařím v parním hrnci, každé v jiném patře a to je fajn.

+3/0
15.12.2014 19:18
Foto

M25i84r14o25s45l77a65v 25S37t46e90i87n16e84r 6158154723795

Zelenina potřebuje max. 15 minut, brambory tak přes 20 min., podle velikosti třeba i 25 min., to byste zeleninu rozvařila na kaši. Tak raději zvlášť. Zelenina má být ještě "al dente" čili zub ji má cítit, nesmí být moc měkká.

+3/0
17.12.2014 20:24

M34i14c82h82a90l 34M26i49l71l25e86r 9926932319252

Brambory varime na plotne, zeleninu nakrajenou na vetsi dily, ktere se po uvareni rozkraji na kosticky, v mikrovlnce, v minimalnim mnozstvi vody pod ni. Varime kazdy druh zvlast, abychom meli presnou kontrolu o stupni uvarenosti. Kazdy druh zeleniny varime ve stejne misce a nakonec mam v misce velmi chutnou koncentrovanou vodu z korenove zeleniny, kterou pouzivame spolu s lakem od okurek jako zalivku na salat, aby se pres noc do nakrajene zeleniny zatahla.

Tohle je ovsem mozne delat jenom tam, kde se dela jen male mnozstvi salatu. U nas je o vanocich leto, takze majonezove salaty jsou na rocni dobu dost tezke a vedle toho se doporucuje je spotrebovat za pomerne kratkou dobu. (Ne aby sedely v obri mise na zemi v ultrachladne spajzce az do Silvestra, jako se to delavalo doma za meho detstvi;-D)

Vzhledem k tomu, ze nase stedrovecerni vecere je 4 chodova, obvykle obsahuje uzeneho lososa s avokadem jako studeny predkrm a morske potvory na masle a cesneku nez dojde na pecenou rybu a bramborovy salat, po ktere nasleduje tradicni, pareny anglosasky "plum- pudding" s teplou vanilkovou omackou a la sodo, brandy maslem a vanilkovou zmrzlinou po strane, nikdo se nechce precpat bramborovym salatem, protoze by jinak nemel misto v zaludku na to ostatni. Bramborovy salat potom dojidame na Bozi Hod a na Silvestra delame cerstvou davku.

0/−1
19.12.2014 2:22

J84a44r43o12s94l88a73v 78M32e23d29u89n22a 6392898617380

neznám nic horšího na vánoce než anglický pudding - jednou jsem to málem nepřežil

0/−1
19.12.2014 22:31

M33i39c27h59a19l 38M91i19l92l29e92r 9316812359512

asi jsi jedl nejakou levnou zpotvoreninu z nejnizsi pricky samoobsluhy, vyrobenou z nejlevnejsich materialu a osizenou o vse dobre. Nebo od nejake velesetrive kutilky.

Neznas ty lahudkove s poradnou davkou kandovaneho ovoce, pomerancu, mandli a neosizene o poctivou davku whisky, brandy nebo rumu.

Na poradnem plum-puddingu se nesmi setrit a neprijde levne, at se dela doma nebo se kupuje v cukrarnach. O ty levne bych nezavadil ani palcem od nohy.

+2/−1
20.12.2014 5:54

J11a23r37o62s91l85a81v 66M94e24d30u53n67a 6942988887610

u nás  z nejnižší příčky samoobsluhy? to myslíte Kaufland? hahaha.... ani jako vtip...... náhodou, anglické potraviny mám dost zmáknuté, a něco prostě můžu a něco naprosto ne, a do té druhé kategorie ostrovní hrůzy krom jiného patří právě ten tzv. pudink....vše, o čem mluvíš, v tom hnusu bylo - prostě pejsek a kočička dělali tentokrát pudding...

dávám přednost kvalitním českým domácím vánočním jídlům, anglický pudding mi nesmí řpes práh....

jinak, jsi ok, že za jiný názor v podstatě nadáváš jiným do socek? je ti 15 nebo o něco víc?

0/0
20.12.2014 18:15

M86i93c82h10a11l 32M63i61l17l60e92r 9756462269392

je videt, ze zrovna neoplyvas fistronem a mas potize s chapanim textu. Ja jsem ti totiz nikde nenadaval, ani te nenazval sockou a pokud se tohle zrodilo v tve fantazii, poukazuje to i na nezdravou precitlivelost a vztahovacnost.

!Tak tedy po lopate: mel jsem za to, ze ti ten spatny plum-pud naservirovala nejaka velesetrna kutilka, ktera se domnivala, ze udelat jakykoliv PP s jakymikoliv prisadami je dost dobre uz jen kvuli nazvu. Nebo: zes ze zvedavosti chtel PP ochutnat nekde v Anglii co to vlastne je a kvuli ziskani informace nechtel utracet vic, nez bylo potrebne minimum. Nic zavadneho. Je v tom nekde nazvani sockou, citlivko?

U nas napr. jsou ty nejlevnejsi PP na zminenych nejnizsich polickach v samosce. Nebo se pripravuji v restauracich a hospodach jako soucast menu pro hromadne predvanocni oslavne obedy pro skupiny kolegu z prace, klubovych zajmovych skupin atd. Tyhle "vytvory" obvykle chutnaji asi jako suchy pernik, ktery byl zvlhcen ohratim v pare a daji se jist jen temi, kdo po obede jeste maji hlad a maji moznost je zalit velkym mnozstvim vanilkove omacky. Takove zrudne PP by nam pres prah domu take nesmely!

U PP jako u vseho plati, ze je jen tak dobry jak kvalitni suroviny se do nej daji a kolik pece se venuje jeho priprave. Technologie vyzaduje hodiny vareni, nekolikatydenni ulezeni a pak delsi nahrivani pred podavanim s kvalitni polevou a dalsimi pridavky a na tom take nelze setrit.

Kvalitni PP neprijde nijak levne. Kdo nema cas se s tim delat doma a venovat tomu a potrebnou pozornost, tomu nezbyva, nez za kvalitu a praci profesionala zaplatit. Tady napr. jeden musi ocekavat, ze za prima individualne vyrabeny PP vareny v tradicnim kalikovem platne zaplati v cukrarne nebo podobne vyrobne ekv. od 500Kc nahoru, podle vahy nekde treba i ekv. 1200Kc za 2+kg "holomka".

0/0
21.12.2014 3:55

M36i46c33h27a24l 68M18i70l38l39e38r 9976312439192

jedinou nevyhodou je zdejsi rocni obdobi, protoze plum-pudding, nejlepe podavany polity tvrdym alkoholem a zapaleny, sespolu s dalsimi tradicnimi vanocnimi jidly jako pecenym krocanem/krutou a pecenou sunkovou kytou opravdu nejlepe hodi na zimu.

Proto take se v Australii rozsiril zvyk slavit "Christmas in July" neboli vanoce v cervenci. Kdo by si rad pochutnal na tradicnich vanocnich lahudkach uprostred australske zimy, ma moznost to udelat v ramci popularniho obeda nebo vecere s tematem "vanoce v cervenci".

0/0
20.12.2014 5:59

J19a90r96o39s68l73a74v 57M35e75d20u32n64a 6492588497790

aha, australská kuchyně, tak teď už to dost chápu......tak to radši i tu Anglii...

0/−2
20.12.2014 18:16

M55i22c82h39a64l 70M90i40l52l83e72r 9186142929932

jeje- to jsi me rozesmal.

Pochlub se, co vis o australske kuchyni? Podle "australská kuchyně.....tak to radši i tu Anglii" dokazujes, ze leda velke kulove.

Myslis, ze to je kus klokana nebo ovce opekane na ohnicku?;-D

Pro tvou osvetu: nejpopularnejsi v Australii je maso v ruznych formach a podstatne vetsi porce, nez v Evrope. BBQ je oblibene o vikendech a vzhledem k podnebi, mozne v lete/zime.

1.misto zaujima kvalitni hoveziho steak / biftek, grillovany nebo na BBQ se smesi varene zeleniny a brambor, nebo hranolky, salat. V popularite nasleduji rizky (kureci), pecena /grillovana kurata, hovezi, jehneci, veprova pecene, kotlety jehneci, hovezi, veprove grillovane nebo BBQ. Ano klokan take- ve forme steaku, duseny podobny gulasi nebo jako hamburger. Smazene nebo grillovane ryby s hranolky (fish & chips) - nejcasteji losos, pstruh, zralok, hamburgery. Vedle toho spousta jidel od pristehovalcu z celeho sveta, ktere v Australii rychle zdomacnely- bolonske spagety, lasagne, risotto a dalsi italska jidla, recke a turecke speciality - kofty, kebab, souvlakia, calamari, marocke tajine, Chao mein, Rogan Josh, smazena ryze, singaporske nudle, dim sims a dalsi cinske, indicke, thajske a vietnamske speciality, stredoevropske gulase a dorty/zakusky, nesmirny pocet druhu syru, salamu, nakladanych zelenin, vybornych chlebu podle receptu z celeho sveta - i kvaskovy zitny.

Nejpopularnejsi take away nebo domu dorucene jidlo je australska pizza, lepsi nez kterakoliv evropska. Zdejsi Italove uz pred 45 lety zjistili, ze Australane chteji neco podstatnejsiho nez tenke testo s rajskou omackou, par kousky kabanosu a mozzarellou. Vytvorili mistni verzi svrstvou prisad na pokryti aspon 2 cm vysokou- salamy, klobasy, sunky, prosciutto, kousky grillovaneho kurete, angl. slanina, mlete maso, krevety, musle, calamari, ancovicky, olivy, papriky, zampiony atd  a z toho mnoho kombinaci na vyber.

0/0
21.12.2014 4:44

M87i42c12h67a98l 35M93i74l86l86e82r 9466682559352

jeste musim dodat, ze v Australii diky jejimu obklopeni morem jsou i na jedelnicku prumerne australske rodiny ruzne druhy ryb a morskych potvor - krevety, ustrice, musle, humry, ruzne druhy raku a staly se proto i soucasti mistniho vanocniho menu.

0/0
21.12.2014 4:57

M41a72r68t46i66n 78V59o46j11á86č13e44k 9802408718897

mimochodem krájení brambor -na to je dobrý takový to vykrajovátko (kolečko s napnutejma drátkama) narazit a po požadované délce kostičky otočit a je to a netřeba krájet 3kg brambor

+27/0
15.12.2014 9:48

T35o49m26á57š 76K61a75p12l20a98n 8863509653953

jen pozor na tu cibuli, když je tam déle než den, tak salát začíná chytat pachuť. Když děláte salát na víc dní, tak raději cibuli přidávejte do hotového (jemnější šalotku, nebo spařenou klasickou).

+9/−3
15.12.2014 9:30

M33i33c60h91a46l 70M31i11l57l23e56r 9706222419592

jj...... Moje babicka, ktera byla znama tim nejchutnejsim vanocnim salatem vubec, vzdycky tvrde stala proti cibuli, ze je na jemny bramborovy salat prilis "surova."

Tim spis, kdyz salat zacinala 23/12 vecer a jeste teplou zeleninu zalevala zalivkou, aby se jeji chut zatahla do brambor a zeleniny a salat mel cas se pekne prolezet. Kdyby k te teple zelenine dala i syrovou cibuli, to by byl pekny smrad za 24 hodin a cibulova chut by vsechny jemnejsi chute doslova zabila.Rv

+5/0
15.12.2014 11:15

L18u45k96a34s 21N79e36m69e68c 7839740752444

;-D  jj, kazdej druhej ma nebo mel babicku, ktera delala ten vubec nejlepsi bramborovej salat ;-D

+9/0
15.12.2014 20:24

A23d16a85m 22K74ř79i85v54s31k34ý 1693594570753

No, všichni máme společné předky... :D

+2/0
16.12.2014 5:21

J40a79r59o52s49l94a75v 49M39e12d74u88n60a 6192278747790

většina má takové babičky dvě, to je pak taděláno na menší rodinný problém...;-)

+1/0
20.12.2014 18:17
Foto

M71i90r45o55s36l87a85v 21S63t65e28i38n85e54r 6838264143855

Tak na tu cibuli mám trik- nakrájím co nejjemněji, dám do misky a zaleju octem. Asi tak po dvou- třech hodinách vše dám do sítka, propláchnu horkou  vodou a nechám odkapat. Ocet té cibuli vezme její štiplavost.

A opravdu je lépe, tu cibuli,a  třeba i trochu  nasekané čerstvé zelené petrželky  do salátu zamíchat až pár hodin před servírováním.

Salát se dělá pouze z vychladlých komponent- ještě teplá zelenina, vejce  nebo brambory ho zkazí. Majonéza se zamíchá vychlazená do vychlazeného salátu a nechá několik hodin dozrávat.

Může se dát vedle hrášku i nadrobno nasekaná pražská šunka. Bílý pepř se hodí lépe, než černý.

Hotový salát nahoře potřu čerstvou čistou majonézou, na ni pokladu barevnou ozdobu- kousky rajčat, na vějířky nakrájené půlky cornichonů, kapary, kolečka vařených vajec. Jako poslední ozdobu dám několik lžiček červeného kaviáru- malossolu.

0/0
17.12.2014 19:20

M40i66c18h84a25l 34M95i40l16l50e83r 9436392289422

"Ocet té cibuli vezme její štiplavost."

Tenhle trik pouzivam na spanelske fialove cibule a jako kyselinu pouzivam stavu z limetky.  R^

My ale jsme tak navykli na salat bez cibule, ze by nam to prislo divne i s tou "odstipanou" cibuli. Jarni cibulky - salotky nam vyhovuji mnohem lepe.

0/0
18.12.2014 7:40







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.