Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M22a73r81t22i73n 51J95i74r17o41u95s61e12k 7436815915958

Kapr nesmrdí, pokud je uloven z písáku nebo třeba z Rozkoše, kde je dno jílové. Jináč k zabíjení, ideální je rána nad oči a dekapitace hlavy. Tím i vykrvácí a pak se vám nebude ještě půl hodiny mrskat.

0/0
18.12.2014 15:08
Foto

R79a77d15e51k 33H40a97n79k88a 8846527519573

Kazdymu chutna neco jinyho. Ja mam rad dravce. Kapra nemusim.

0/0
17.12.2014 21:21

P96e72t97r 12V97r20á73n93a 6978691916826

Kapr nesmrdí POKUD JE VYSÁDKOVANÝ. To znamená 4 - 6 týdnů v čisté tekoucí vodě na sádkách. Problém je v tom že dneska má každý Jouda soukromej rybníček a každej druhej rybníček je ve stavu pochybném. Pak rybu prodá velkoprodejcům nevysádkovanou a to je ten problém.

Řešení je vyhýbat se kádím u supermarketů a zajít si na sádky přímo k rybářům kde je ryba kvalitní a pořídí se i levněji.

+3/0
17.12.2014 21:04
Foto

J36i88r43k82a 41V83a66n52o33u58r44e33k 6627104448700

Cela vec je podle meho spis o tom, ze kapr proste neni ryba z nejchutnejsich i kdyby byl sebekvalitnejsi ;-D ... U nas se jeji chov ujal historicky predevsim z ekonomickych duvodu. Snad jedinou dalsi zemi, kde jsou ochotni kapra jist je Cina ... Snedl jsem kapru spousty a beru je tak nejak jako tradicni, ale krome Vanoc je nevyhledavam ;-)

+3/0
17.12.2014 23:40

P28e11t80r 17V22r67á92n51a 6808761216636

"..ujal.. z ekonomickych důvodů..." čili ceněnou rybou byl (viz jiné vlákno).

Krom nás a Číňanů si na kaprovi pravda zřídka, ale přeci jen pochutnaji i v některých částech Rakouska a Německa.

0/0
18.12.2014 1:08
Foto

J83i17r28k87a 88V58a74n19o76u89r62e23k 6137484598790

Tak samozrejme :-) .... cenenou byl jen pro toho, kdo tezil z jeho chovu a prodeje ;-)

0/0
18.12.2014 1:17

L84u97d25v37í38k 74G35a67j94d90o12š64í72k 2125683254402

To si k tomu ještě přidejte to, že Číňani snědí v podstatě vše co je poživatelné a kapra připravují často na pálivo s chili, které dokonale přebije chuť masa.

To není moc povzbudivý obrázek našich vytříbených jazýčků.

+2/0
18.12.2014 10:29

J56a43n 14T34a35r92a37b48a 4666146739189

Kapr je vodní prase a smrdí vždy. Proto ho taky devět desetin populace této planety nepovažuje za poživatelnou rybu. V Rakousko-Uhersku ho drtivá většina lidí na vánoce pozře jako tradiční pokrm, ale jindy v průběhu roku ho samozřejmě nejí. Takže pána chápu jako že si zkusil lobbing pro svůj byznys, ale moc se mu to nepovedlo.

+3/−2
17.12.2014 20:37

J22i95ř86í 36S42o77u85č90e89k 5596247329169

Vždycky se bavím, když někdo vyvozuje závěry - které předkládá jako obecně platné - na základě vlastních zkušeností, které jsou zjevně velmi omezené. Jedl jste kapra z řeky? Jedl jste kapra z přehradní nádrže? Jedl jste kapra z pískovny? Jedl jste kapra připravovaného člověkem, který má s vařením sladkovodních ryb (pro sebe) dvacet-třicet let zkušeností? Dokážu si představit, jak byste na tyto otázky odpověděl - tolik k vašemu „vždy“ :-)

0/0
19.12.2014 23:57

V50i10k78t43o49r 97W58o45l53f 8592148863886

U článků o tradičních rituálních porážkách zvířat a obětech pro indická božstva křičíme, jak je to nelidské, barbarské a kdo ví co ještě a pak na vánoce v rámci svojí tradice zabijeme statisíce kaprů...

+1/−1
17.12.2014 20:17

J59a81n 94T24a37r40a34b82a 4346496969299

Co je na tom špatně? Lidstvo taky zabíjí miliardy poživatelných ryb, vepřů,  ovcí, koz,  kuřat a krocanů a stamiliony kusů hovězího dobytka, hadů, žab, krokodýlů a bůhvíčeho dalšího. Člověk je predátor stejně jako lev, potkan, hyena, aligátor atd., nebudu opisovat celou zoologii, obstarává si obživu zcela přirozeným způsobem, což je u predátorů zabíjením v rámci potravního řetězce. To je příroda.

+4/0
17.12.2014 20:42

K80a27m21i17l 50D50o26l14e93z74e72l 6972376904882

proc utracet za podradnou, plevelnou rybu, kdyz si clovek za srovnatelne penize muze koupit kvalitni?

+4/−2
17.12.2014 20:04

J53i70r56i 40K89u71c69e19r75a 5957190986112

je chutná ;-)

+1/−4
17.12.2014 20:08

J39a64n 35T47a95r46a47b54a 4656676849199

Je odporná. Její kvalita zcela koresponduje s cenou.

+3/−1
17.12.2014 20:53

J95a85k46u51b 16F12e30i48f18a74r 7209709806279

Chleba je odporný, protože je levný. Ano, to je logické;-D

0/0
18.12.2014 10:05
Foto

A77d80a16m 38B97a64r73t95o97n35í62k 4798840666632

Jakou kvalitní?

0/0
17.12.2014 20:09

J32a67n 69T92a87r60a92b64a 4546646669789

Candát, pstruh, siven, lipan, hlavatka, naprostá většina mořských ryb a paryb. Přesně to, co drtivá většina lidské populace -na rozdíl od kapra - konzumuje.

Jedinou výhodou kapra je to, že jeho "výroba" je mimořádně levná, což pro část populace převažuje jeho nekvalitu. V řadě zemí dokonce kapr vůbec není považován za bezpečně poživatelnou rybu. Například v části USA.

+3/0
17.12.2014 20:47
Foto

J68i65r47k37a 69V29a45n10o87u20r87e35k 6277624838730

Tak ono v USA jako celku jsou pravdepodobne naprosto nejzavadnejsi potraviny na svete. Nejake povazovani kapra za "zavadnou" rybu je proto celkem usmevne a diskutabilni ... ;-)

+3/0
17.12.2014 23:43

M86a17r97t59i33n 91J57i47r68o14u75s22e13k 7436805975238

Je vidět, že jen kecáš! Lipan zapáchá tak, že se kapr jen krčí v koutku.

0/0
18.12.2014 15:11

T15o96m96á95š 59K42r51a85j92í96č21e79k 7438755346

Pán je gurmán...

0/0
17.12.2014 20:15

O50s45k84a65r 43K42o16v60a30ř88í95k 8897763986627

Proč stahovat kapra z kůže? Kůže je na kaprovi tím nejlepším. Filetování chápu, každému se nechtějí vybírat kosti i když u kapra je to naprosto v pohodě. Ale stažením přichází o část chuti.

+4/−1
17.12.2014 15:29

L95u51k81a90s 31N64e68m88e49c 7499710192434

My kuzi stahujeme, ikdyz ji milujeme ... oba s manzelkou pak dostaneme zlucnikovy zachvat :-P

0/0
17.12.2014 18:09

J23a81n 71F41r44o37l11í85k 6206880955554

Většina občanů kupuje kapra v červenci a nechává ho půl roku v mrazáku.;-)

0/−2
17.12.2014 15:12
Foto

J15i59r45k96a 81V46a96n56o20u43r52e63k 6757124718810

Aha ... vetsina obcanu jako vy nebo z vasi rodiny? Jinak neni dost dobre mozne vedet, co dela vetsina obcanu :-P

0/0
17.12.2014 23:45

J56a44k25u70b 33F72e46i47f27a63r 7559489976759

U nás se kapr vždycky stahoval a nikdy u žádného - ať kupovaného nebo od rybáře - jsem neměl pocit, že by smrděl.

Ale pak jsou lidé, pro které je bramborák moc bramborový a kyselo moc kyselý....:-P

+10/0
17.12.2014 13:18
Foto

J85i62r84k44a 25V14a33n90o67u13r74e61k 6327794398170

A to je spatne? :-)

0/0
17.12.2014 23:44

P65a41v65e29l 39S75l72a34d31o42v22n96í79k 6287893587586

Tak to mi asi vždycky vyloví a prodají kapra z mrazáku.:-/

+3/−1
17.12.2014 12:48
Foto

I43v57o 88Z77r40n86í66k 4577645764212

Ano funguje mléko nebo pokapaný citron taky je potřeba použít ke smažení čerstvý olej a po jedné várce na panvi klidně dát nový, pak je to R^

+1/0
17.12.2014 12:43
Foto

A71d49a66m 17B19a97r24t82o77n46í20k 4888590236812

Sádlo

+1/0
17.12.2014 20:11

J90a35n 21T49a23r25a13b87a 4316506399349

Nejspolehlivější je nahradit kapra kvalitní rybou. To funguje bezvadně.

+2/−1
17.12.2014 20:51
Foto

R69o30s74t74i79s96l47a98v 27H27r14á74č31e52k 6378970796680

Kapr je ryba, tak smrdí rybinou. Být to kytka tak smrdí po kytkách.:-)

+3/0
17.12.2014 12:15

M79a72r69t84i17n 71P21i37t31u62c88h45a 8462508293475

Zkuste někdy třeba steak z tuňáka. To je taky ryba ;-)

+4/−3
17.12.2014 12:22

J16a49n 32T48a31r69a62b58a 4906416209319

Jenže tu české panelákové kuchařky nezaplatí a nedovedou ani tepelně upravit, aniž by ji zničily. Takže smaží superlevného kapra, na kterém není co zkazit a rodina to jednou za rok vydrží.

+2/0
17.12.2014 20:50

P35e35t71r 95V64e24s39e84l12ý 7183594398458

Ano,pan Ing.Matěj Kovář má pravdu,nejlepší kapr je z minulého dne (může být naložen třeba do mléka).

A každé vánoce se těším na polévku z kapra:-P.

Petr Veselý ze Znojma.

+5/−1
17.12.2014 11:03

A54l65e20x66a51n65d44r 43C83h52y26t40i61l 2154222355421

Obcas opravdu smrdi nevabne, ale mne spis vadi ty kosti. Ja musim mit jidla plnou hubu, abych si ho intenzivne vychutnal. Nimrat se v kaprovi 20 minut, nez najdu vsechny kosti, to uz pak bude jidlo studeny. Letos poprve bude ryba a bude to losos.

+5/−4
17.12.2014 10:21
Foto

J34i65r65k75a 58V56a59n54o67u58r26e30k 6797534918690

Koukam, ze od pokrytcu jste to schytal ;-D ... Vetsina Cechu, ktere jsem potkal v zahranici, ji jine - morske ryby. Z pocatku mi to prislo divne a tak jsem travil cele dny tim, ze jsem shanel cerstveho kapra na cinskych trzistich. Nikdo jiny kapra neji. Dnes uz tak vyhraneny nejsem a uz i chapu, ze dat si dobrou rybu a pochutnat si na ni, nekdy prevazi pseudo tradice

+2/0
17.12.2014 23:49

P81a64v28e17l 33M76i79k25u43l54a 6188283136377

Ponožky také nesmrdí, když je nenecháte týden na nohách ;-)

+6/0
17.12.2014 10:10

M45a41r85t98i67n 83P37i92t71u71c13h87a 8912548873935

Kapr je hlavně odpadní ryba pro chudinu.

Zvykem totiž dříve bylo se na vánoce postit (nejíst maso) a ryby nebyly za maso považovány. Bohatší rodiny jedly kvalitnější (a výrazně dražší) ryby jako štika nebo losos.

Kapra bylo při výlovech vždy nadbytek, proto se časem ujala chybná představa o kapru jako tradiční vánoční rybě. A pokud tahle dost málo kalitní ryba někomu vyhovuje, ať si ho užije.

+10/−13
17.12.2014 10:01

L33u87k65a24s 48N47e11m90e42c 7789400972244

Dík, nám vyhovuje.

+9/−3
17.12.2014 10:07

M17a68r35t51i46n 17P82i17t61u20c75h87a 8192868383265

Budiž vám to přáno. Já to beru stejně, jako když se někdo nechá dobrovolně zmlátit, moc se mu to líbí a ještě za to platí. Respektuju to, ale sám to podstupovat nehodlám ;-)

+7/−10
17.12.2014 10:53

K31a31r50e24l 92N36ě36m45e37c 2853264286898

Ale stal se z toho zvyk pro tradiční českou štědrovečerní večeři. To nemůžete popřít. V historii se najde řada úkazů, kdy se něco stalo zvykem omylem. A ať už je to u kapra pravda, nebo ne, teď je to pěkný zvyk a kapr na stůl o Štědrém dni patří.

+2/0
17.12.2014 19:43

J80a17n 55T69a38r12a83b96a 4526906839719

To je pravda. Jako tradici to beru. Jen ji trošku upravujeme a kapra nahrazujeme poživatelnou rybou, zpravidla platýsem nebo candátem.

+1/0
17.12.2014 20:56
Foto

J77i88r35k38a 60V72a73n20o56u88r83e31k 6807424888230

Ano, tradicni se postupne stal dejme tomu za poslednich sto let. le jinak to i behem teto doby bylo jak pise pan Pitucha

0/0
17.12.2014 23:51

P90e63t27r 62V53r94á79n63a 6268101246476

A k tomu jste došel jak že losos byl výrazně dražší a jedly ho jen bohaté rodiny?

Lososi byli v 19.stol.po vykuchání nakládáni do sudů, do soli. Služebnictvo si vymiňovalo při nástupu do služby, že nebudou mít v době tahu lososů a následujících měsících k jídlu lososa víc než třikrát týdně :-)

Losos býval pokrmem chudých. Kapr naopak ceněná hospodářská ryba.

0/0
17.12.2014 20:55
Foto

J58i55r11k57a 65V55a25n86o19u91r33e34k 6887944228690

Na to jste prisel proboha jak s tou cenenou rybou?? ;-D

0/0
17.12.2014 23:52

P47e61t37r 66V18r33á93n55a 6748431726596

Je třeba jít hlouběji než jen do 19. a 18. stol. Širší historický kontext. Např. v knihách smolných lze lecos najít.

0/0
18.12.2014 0:59
Foto

J72i32r90k60a 22V26a83n43o22u12r34e17k 6117744448120

:-) ... je pravdou, ze takovych knih mam jen pramalo :-)

0/0
18.12.2014 1:19

T55o38m 36S14e12h76n86a46l 4941504555346

Jak byste mi prosim definoval "malo kvalitni" rybu?

0/0
20.12.2014 7:44

M60i54c82h32a82e65l 24M86e10n72s21i72k 8211776570442

"Tradiční výtka... zní, že RYBÍ maso je načichlé RYBINOU."

Asi by mělo vonět po fialkách;-D

+1/0
17.12.2014 9:56

J36a29n 65T42a87r91a10b45a 4166676579949

Naprostá většina ostatních ryb nesmrdí.

+3/0
17.12.2014 20:56





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.