Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M77a45r47t21i43n 41J54i55r47o20u73s84e37k 7946575605668

Kapr nesmrdí, pokud je uloven z písáku nebo třeba z Rozkoše, kde je dno jílové. Jináč k zabíjení, ideální je rána nad oči a dekapitace hlavy. Tím i vykrvácí a pak se vám nebude ještě půl hodiny mrskat.

0/0
18.12.2014 15:08
Foto

R49a62d77e91k 22H82a83n78k38a 8856507789983

Kazdymu chutna neco jinyho. Ja mam rad dravce. Kapra nemusim.

0/0
17.12.2014 21:21

P74e32t80r 95V85r11á84n70a 6128121106346

Kapr nesmrdí POKUD JE VYSÁDKOVANÝ. To znamená 4 - 6 týdnů v čisté tekoucí vodě na sádkách. Problém je v tom že dneska má každý Jouda soukromej rybníček a každej druhej rybníček je ve stavu pochybném. Pak rybu prodá velkoprodejcům nevysádkovanou a to je ten problém.

Řešení je vyhýbat se kádím u supermarketů a zajít si na sádky přímo k rybářům kde je ryba kvalitní a pořídí se i levněji.

+3/0
17.12.2014 21:04
Foto

J18i55r42k32a 35V10a94n63o93u37r82e10k 6657614628420

Cela vec je podle meho spis o tom, ze kapr proste neni ryba z nejchutnejsich i kdyby byl sebekvalitnejsi ;-D ... U nas se jeji chov ujal historicky predevsim z ekonomickych duvodu. Snad jedinou dalsi zemi, kde jsou ochotni kapra jist je Cina ... Snedl jsem kapru spousty a beru je tak nejak jako tradicni, ale krome Vanoc je nevyhledavam ;-)

+3/0
17.12.2014 23:40

P14e54t13r 76V48r25á98n61a 6568981706596

"..ujal.. z ekonomickych důvodů..." čili ceněnou rybou byl (viz jiné vlákno).

Krom nás a Číňanů si na kaprovi pravda zřídka, ale přeci jen pochutnaji i v některých částech Rakouska a Německa.

0/0
18.12.2014 1:08
Foto

J80i78r60k74a 90V86a74n38o46u16r59e49k 6827454108460

Tak samozrejme :-) .... cenenou byl jen pro toho, kdo tezil z jeho chovu a prodeje ;-)

0/0
18.12.2014 1:17

L49u79d39v34í47k 52G65a56j97d33o85š92í55k 2795743364392

To si k tomu ještě přidejte to, že Číňani snědí v podstatě vše co je poživatelné a kapra připravují často na pálivo s chili, které dokonale přebije chuť masa.

To není moc povzbudivý obrázek našich vytříbených jazýčků.

+2/0
18.12.2014 10:29

J44a81n 24T76a17r18a78b86a 4346956979949

Kapr je vodní prase a smrdí vždy. Proto ho taky devět desetin populace této planety nepovažuje za poživatelnou rybu. V Rakousko-Uhersku ho drtivá většina lidí na vánoce pozře jako tradiční pokrm, ale jindy v průběhu roku ho samozřejmě nejí. Takže pána chápu jako že si zkusil lobbing pro svůj byznys, ale moc se mu to nepovedlo.

+3/−2
17.12.2014 20:37

J63i92ř12í 24S62o22u75č68e46k 5216387229149

Vždycky se bavím, když někdo vyvozuje závěry - které předkládá jako obecně platné - na základě vlastních zkušeností, které jsou zjevně velmi omezené. Jedl jste kapra z řeky? Jedl jste kapra z přehradní nádrže? Jedl jste kapra z pískovny? Jedl jste kapra připravovaného člověkem, který má s vařením sladkovodních ryb (pro sebe) dvacet-třicet let zkušeností? Dokážu si představit, jak byste na tyto otázky odpověděl - tolik k vašemu „vždy“ :-)

0/0
19.12.2014 23:57

V76i67k10t80o81r 66W40o33l20f 8482638843696

U článků o tradičních rituálních porážkách zvířat a obětech pro indická božstva křičíme, jak je to nelidské, barbarské a kdo ví co ještě a pak na vánoce v rámci svojí tradice zabijeme statisíce kaprů...

+1/−1
17.12.2014 20:17

J41a71n 59T47a23r56a67b60a 4436406839789

Co je na tom špatně? Lidstvo taky zabíjí miliardy poživatelných ryb, vepřů,  ovcí, koz,  kuřat a krocanů a stamiliony kusů hovězího dobytka, hadů, žab, krokodýlů a bůhvíčeho dalšího. Člověk je predátor stejně jako lev, potkan, hyena, aligátor atd., nebudu opisovat celou zoologii, obstarává si obživu zcela přirozeným způsobem, což je u predátorů zabíjením v rámci potravního řetězce. To je příroda.

+4/0
17.12.2014 20:42

K92a66m97i66l 91D33o52l12e71z39e50l 6782156514382

proc utracet za podradnou, plevelnou rybu, kdyz si clovek za srovnatelne penize muze koupit kvalitni?

+4/−2
17.12.2014 20:04

J66i70r52i 53K48u38c91e80r14a 5197980976802

je chutná ;-)

+1/−4
17.12.2014 20:08

J54a52n 42T36a25r12a88b98a 4426656279259

Je odporná. Její kvalita zcela koresponduje s cenou.

+3/−1
17.12.2014 20:53

J20a82k96u12b 30F80e41i70f27a10r 7889899856459

Chleba je odporný, protože je levný. Ano, to je logické;-D

0/0
18.12.2014 10:05

A49d11a85m 92B57a92r34t71o56n29í96k 4238620136622

Jakou kvalitní?

0/0
17.12.2014 20:09

J39a33n 15T35a38r37a54b93a 4786836379669

Candát, pstruh, siven, lipan, hlavatka, naprostá většina mořských ryb a paryb. Přesně to, co drtivá většina lidské populace -na rozdíl od kapra - konzumuje.

Jedinou výhodou kapra je to, že jeho "výroba" je mimořádně levná, což pro část populace převažuje jeho nekvalitu. V řadě zemí dokonce kapr vůbec není považován za bezpečně poživatelnou rybu. Například v části USA.

+3/0
17.12.2014 20:47
Foto

J37i63r53k62a 51V50a79n61o87u23r48e18k 6347894488360

Tak ono v USA jako celku jsou pravdepodobne naprosto nejzavadnejsi potraviny na svete. Nejake povazovani kapra za "zavadnou" rybu je proto celkem usmevne a diskutabilni ... ;-)

+3/0
17.12.2014 23:43

M77a14r16t27i38n 17J87i75r83o64u56s17e94k 7166165195298

Je vidět, že jen kecáš! Lipan zapáchá tak, že se kapr jen krčí v koutku.

0/0
18.12.2014 15:11

T35o95m18á13š 65K54r72a82j50í74č25e84k 7958115486

Pán je gurmán...

0/0
17.12.2014 20:15

O88s28k26a73r 76K20o38v29a74ř76í78k 8857923716667

Proč stahovat kapra z kůže? Kůže je na kaprovi tím nejlepším. Filetování chápu, každému se nechtějí vybírat kosti i když u kapra je to naprosto v pohodě. Ale stažením přichází o část chuti.

+4/−1
17.12.2014 15:29

L80u16k38a87s 97N92e39m33e21c 7599420432864

My kuzi stahujeme, ikdyz ji milujeme ... oba s manzelkou pak dostaneme zlucnikovy zachvat :-P

0/0
17.12.2014 18:09

J41a71n 90F86r63o18l28í75k 6896420415194

Většina občanů kupuje kapra v červenci a nechává ho půl roku v mrazáku.;-)

0/−2
17.12.2014 15:12
Foto

J96i75r42k35a 86V67a78n21o83u93r18e55k 6177124548580

Aha ... vetsina obcanu jako vy nebo z vasi rodiny? Jinak neni dost dobre mozne vedet, co dela vetsina obcanu :-P

0/0
17.12.2014 23:45

J94a14k23u44b 75F50e87i12f85a90r 7329849536899

U nás se kapr vždycky stahoval a nikdy u žádného - ať kupovaného nebo od rybáře - jsem neměl pocit, že by smrděl.

Ale pak jsou lidé, pro které je bramborák moc bramborový a kyselo moc kyselý....:-P

+10/0
17.12.2014 13:18
Foto

J90i73r96k78a 11V26a96n96o33u90r62e32k 6137474638450

A to je spatne? :-)

0/0
17.12.2014 23:44

P79a61v62e68l 80S84l28a96d42o55v87n39í49k 6957453937666

Tak to mi asi vždycky vyloví a prodají kapra z mrazáku.:-/

+3/−1
17.12.2014 12:48
Foto

I92v13o 44Z58r37n11í37k 4617965794322

Ano funguje mléko nebo pokapaný citron taky je potřeba použít ke smažení čerstvý olej a po jedné várce na panvi klidně dát nový, pak je to R^

+1/0
17.12.2014 12:43

A80d53a47m 49B48a50r21t70o31n84í19k 4158540986462

Sádlo

+1/0
17.12.2014 20:11

J54a37n 67T57a37r55a68b65a 4196446299859

Nejspolehlivější je nahradit kapra kvalitní rybou. To funguje bezvadně.

+2/−1
17.12.2014 20:51

R51o59s35t17i82s14l95a26v 88H18r48á90č98e84k 6748710816830

Kapr je ryba, tak smrdí rybinou. Být to kytka tak smrdí po kytkách.:-)

+3/0
17.12.2014 12:15

M96a88r58t90i55n 98P92i49t52u75c21h86a 8382148293635

Zkuste někdy třeba steak z tuňáka. To je taky ryba ;-)

+4/−3
17.12.2014 12:22

J68a20n 95T76a35r10a57b81a 4576466889759

Jenže tu české panelákové kuchařky nezaplatí a nedovedou ani tepelně upravit, aniž by ji zničily. Takže smaží superlevného kapra, na kterém není co zkazit a rodina to jednou za rok vydrží.

+2/0
17.12.2014 20:50

P58e52t80r 95V82e34s46e39l37ý 7593144358238

Ano,pan Ing.Matěj Kovář má pravdu,nejlepší kapr je z minulého dne (může být naložen třeba do mléka).

A každé vánoce se těším na polévku z kapra:-P.

Petr Veselý ze Znojma.

+5/−1
17.12.2014 11:03

A43l61e30x14a11n79d43r 70C44h25y63t75i14l 2584962405751

Obcas opravdu smrdi nevabne, ale mne spis vadi ty kosti. Ja musim mit jidla plnou hubu, abych si ho intenzivne vychutnal. Nimrat se v kaprovi 20 minut, nez najdu vsechny kosti, to uz pak bude jidlo studeny. Letos poprve bude ryba a bude to losos.

+5/−4
17.12.2014 10:21
Foto

J43i19r20k27a 89V98a94n24o14u13r67e88k 6367184168700

Koukam, ze od pokrytcu jste to schytal ;-D ... Vetsina Cechu, ktere jsem potkal v zahranici, ji jine - morske ryby. Z pocatku mi to prislo divne a tak jsem travil cele dny tim, ze jsem shanel cerstveho kapra na cinskych trzistich. Nikdo jiny kapra neji. Dnes uz tak vyhraneny nejsem a uz i chapu, ze dat si dobrou rybu a pochutnat si na ni, nekdy prevazi pseudo tradice

+2/0
17.12.2014 23:49

P63a90v47e37l 77M55i66k55u14l23a 6368263306787

Ponožky také nesmrdí, když je nenecháte týden na nohách ;-)

+6/0
17.12.2014 10:10

M75a49r97t60i26n 93P25i95t52u61c35h89a 8962758753815

Kapr je hlavně odpadní ryba pro chudinu.

Zvykem totiž dříve bylo se na vánoce postit (nejíst maso) a ryby nebyly za maso považovány. Bohatší rodiny jedly kvalitnější (a výrazně dražší) ryby jako štika nebo losos.

Kapra bylo při výlovech vždy nadbytek, proto se časem ujala chybná představa o kapru jako tradiční vánoční rybě. A pokud tahle dost málo kalitní ryba někomu vyhovuje, ať si ho užije.

+10/−13
17.12.2014 10:01

L18u16k57a14s 49N66e58m13e97c 7869520632224

Dík, nám vyhovuje.

+9/−3
17.12.2014 10:07

M76a72r77t93i35n 37P27i90t74u91c21h54a 8672488843125

Budiž vám to přáno. Já to beru stejně, jako když se někdo nechá dobrovolně zmlátit, moc se mu to líbí a ještě za to platí. Respektuju to, ale sám to podstupovat nehodlám ;-)

+7/−10
17.12.2014 10:53

K87a58r89e79l 32N14ě29m67e25c 2383184906948

Ale stal se z toho zvyk pro tradiční českou štědrovečerní večeři. To nemůžete popřít. V historii se najde řada úkazů, kdy se něco stalo zvykem omylem. A ať už je to u kapra pravda, nebo ne, teď je to pěkný zvyk a kapr na stůl o Štědrém dni patří.

+2/0
17.12.2014 19:43

J61a39n 51T60a83r74a88b56a 4946716479579

To je pravda. Jako tradici to beru. Jen ji trošku upravujeme a kapra nahrazujeme poživatelnou rybou, zpravidla platýsem nebo candátem.

+1/0
17.12.2014 20:56
Foto

J90i43r24k46a 59V81a28n72o10u20r37e61k 6837884728520

Ano, tradicni se postupne stal dejme tomu za poslednich sto let. le jinak to i behem teto doby bylo jak pise pan Pitucha

0/0
17.12.2014 23:51

P19e77t95r 29V35r94á23n62a 6688931836726

A k tomu jste došel jak že losos byl výrazně dražší a jedly ho jen bohaté rodiny?

Lososi byli v 19.stol.po vykuchání nakládáni do sudů, do soli. Služebnictvo si vymiňovalo při nástupu do služby, že nebudou mít v době tahu lososů a následujících měsících k jídlu lososa víc než třikrát týdně :-)

Losos býval pokrmem chudých. Kapr naopak ceněná hospodářská ryba.

0/0
17.12.2014 20:55
Foto

J95i54r91k86a 51V31a41n70o15u31r65e55k 6897274938500

Na to jste prisel proboha jak s tou cenenou rybou?? ;-D

0/0
17.12.2014 23:52

P11e89t76r 93V12r46á47n27a 6748281326946

Je třeba jít hlouběji než jen do 19. a 18. stol. Širší historický kontext. Např. v knihách smolných lze lecos najít.

0/0
18.12.2014 0:59
Foto

J29i61r76k65a 97V54a76n55o28u50r19e62k 6567114478870

:-) ... je pravdou, ze takovych knih mam jen pramalo :-)

0/0
18.12.2014 1:19

T21o49m 39S18e11h71n61a78l 4261884695596

Jak byste mi prosim definoval "malo kvalitni" rybu?

0/0
20.12.2014 7:44

M17i73c22h33a97e46l 50M53e53n10s57i44k 8501486320592

"Tradiční výtka... zní, že RYBÍ maso je načichlé RYBINOU."

Asi by mělo vonět po fialkách;-D

+1/0
17.12.2014 9:56

J79a23n 46T11a98r58a15b34a 4886246939569

Naprostá většina ostatních ryb nesmrdí.

+3/0
17.12.2014 20:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.