Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M16a42r90t53i83n 50J71i73r27o45u54s44e72k 7696405165748

Kapr nesmrdí, pokud je uloven z písáku nebo třeba z Rozkoše, kde je dno jílové. Jináč k zabíjení, ideální je rána nad oči a dekapitace hlavy. Tím i vykrvácí a pak se vám nebude ještě půl hodiny mrskat.

0/0
18.12.2014 15:08
Foto

R14a85d73e50k 64H73a82n97k34a 8616867669563

Kazdymu chutna neco jinyho. Ja mam rad dravce. Kapra nemusim.

0/0
17.12.2014 21:21

P16e72t19r 21V70r23á51n81a 6368371466136

Kapr nesmrdí POKUD JE VYSÁDKOVANÝ. To znamená 4 - 6 týdnů v čisté tekoucí vodě na sádkách. Problém je v tom že dneska má každý Jouda soukromej rybníček a každej druhej rybníček je ve stavu pochybném. Pak rybu prodá velkoprodejcům nevysádkovanou a to je ten problém.

Řešení je vyhýbat se kádím u supermarketů a zajít si na sádky přímo k rybářům kde je ryba kvalitní a pořídí se i levněji.

+3/0
17.12.2014 21:04
Foto

J91i45r25k68a 93V81a32n76o69u31r83e50k 6767504688170

Cela vec je podle meho spis o tom, ze kapr proste neni ryba z nejchutnejsich i kdyby byl sebekvalitnejsi ;-D ... U nas se jeji chov ujal historicky predevsim z ekonomickych duvodu. Snad jedinou dalsi zemi, kde jsou ochotni kapra jist je Cina ... Snedl jsem kapru spousty a beru je tak nejak jako tradicni, ale krome Vanoc je nevyhledavam ;-)

+3/0
17.12.2014 23:40

P54e58t87r 83V16r70á38n81a 6348601976266

"..ujal.. z ekonomickych důvodů..." čili ceněnou rybou byl (viz jiné vlákno).

Krom nás a Číňanů si na kaprovi pravda zřídka, ale přeci jen pochutnaji i v některých částech Rakouska a Německa.

0/0
18.12.2014 1:08
Foto

J63i91r77k57a 36V46a72n38o67u38r40e79k 6647894858840

Tak samozrejme :-) .... cenenou byl jen pro toho, kdo tezil z jeho chovu a prodeje ;-)

0/0
18.12.2014 1:17

L87u68d43v30í54k 44G36a76j49d61o96š30í16k 2425443424822

To si k tomu ještě přidejte to, že Číňani snědí v podstatě vše co je poživatelné a kapra připravují často na pálivo s chili, které dokonale přebije chuť masa.

To není moc povzbudivý obrázek našich vytříbených jazýčků.

+2/0
18.12.2014 10:29

J16a22n 76T53a35r23a40b76a 4396496269289

Kapr je vodní prase a smrdí vždy. Proto ho taky devět desetin populace této planety nepovažuje za poživatelnou rybu. V Rakousko-Uhersku ho drtivá většina lidí na vánoce pozře jako tradiční pokrm, ale jindy v průběhu roku ho samozřejmě nejí. Takže pána chápu jako že si zkusil lobbing pro svůj byznys, ale moc se mu to nepovedlo.

+3/−2
17.12.2014 20:37

J18i29ř25í 83S52o92u65č27e77k 5706297659109

Vždycky se bavím, když někdo vyvozuje závěry - které předkládá jako obecně platné - na základě vlastních zkušeností, které jsou zjevně velmi omezené. Jedl jste kapra z řeky? Jedl jste kapra z přehradní nádrže? Jedl jste kapra z pískovny? Jedl jste kapra připravovaného člověkem, který má s vařením sladkovodních ryb (pro sebe) dvacet-třicet let zkušeností? Dokážu si představit, jak byste na tyto otázky odpověděl - tolik k vašemu „vždy“ :-)

0/0
19.12.2014 23:57

V18i74k49t52o32r 34W93o97l95f 8572778193416

U článků o tradičních rituálních porážkách zvířat a obětech pro indická božstva křičíme, jak je to nelidské, barbarské a kdo ví co ještě a pak na vánoce v rámci svojí tradice zabijeme statisíce kaprů...

+1/−1
17.12.2014 20:17

J61a55n 13T52a25r93a20b58a 4406416809459

Co je na tom špatně? Lidstvo taky zabíjí miliardy poživatelných ryb, vepřů,  ovcí, koz,  kuřat a krocanů a stamiliony kusů hovězího dobytka, hadů, žab, krokodýlů a bůhvíčeho dalšího. Člověk je predátor stejně jako lev, potkan, hyena, aligátor atd., nebudu opisovat celou zoologii, obstarává si obživu zcela přirozeným způsobem, což je u predátorů zabíjením v rámci potravního řetězce. To je příroda.

+4/0
17.12.2014 20:42

K62a49m77i24l 15D44o91l20e52z27e47l 6902346174242

proc utracet za podradnou, plevelnou rybu, kdyz si clovek za srovnatelne penize muze koupit kvalitni?

+4/−2
17.12.2014 20:04

J31i30r21i 71K47u74c21e41r20a 5247350556342

je chutná ;-)

+1/−4
17.12.2014 20:08

J55a50n 76T42a67r16a68b84a 4256826909239

Je odporná. Její kvalita zcela koresponduje s cenou.

+3/−1
17.12.2014 20:53

J84a97k87u44b 17F21e27i17f79a87r 7389299696439

Chleba je odporný, protože je levný. Ano, to je logické;-D

0/0
18.12.2014 10:05
Foto

A70d51a17m 67B10a78r88t67o64n11í49k 4158330276482

Jakou kvalitní?

0/0
17.12.2014 20:09

J39a16n 47T30a57r62a75b32a 4956126129189

Candát, pstruh, siven, lipan, hlavatka, naprostá většina mořských ryb a paryb. Přesně to, co drtivá většina lidské populace -na rozdíl od kapra - konzumuje.

Jedinou výhodou kapra je to, že jeho "výroba" je mimořádně levná, což pro část populace převažuje jeho nekvalitu. V řadě zemí dokonce kapr vůbec není považován za bezpečně poživatelnou rybu. Například v části USA.

+3/0
17.12.2014 20:47
Foto

J47i54r66k22a 57V71a34n45o26u76r56e81k 6217344278430

Tak ono v USA jako celku jsou pravdepodobne naprosto nejzavadnejsi potraviny na svete. Nejake povazovani kapra za "zavadnou" rybu je proto celkem usmevne a diskutabilni ... ;-)

+3/0
17.12.2014 23:43

M86a94r12t87i98n 68J50i80r90o97u21s79e93k 7296215645978

Je vidět, že jen kecáš! Lipan zapáchá tak, že se kapr jen krčí v koutku.

0/0
18.12.2014 15:11

T70o50m22á96š 88K90r42a97j81í31č61e58k 7648185336

Pán je gurmán...

0/0
17.12.2014 20:15

O45s42k45a11r 10K23o18v77a14ř84í31k 8597593536517

Proč stahovat kapra z kůže? Kůže je na kaprovi tím nejlepším. Filetování chápu, každému se nechtějí vybírat kosti i když u kapra je to naprosto v pohodě. Ale stažením přichází o část chuti.

+4/−1
17.12.2014 15:29

L96u65k90a83s 49N82e14m45e97c 7139680882274

My kuzi stahujeme, ikdyz ji milujeme ... oba s manzelkou pak dostaneme zlucnikovy zachvat :-P

0/0
17.12.2014 18:09

J47a87n 32F35r89o87l43í61k 6836190645834

Většina občanů kupuje kapra v červenci a nechává ho půl roku v mrazáku.;-)

0/−2
17.12.2014 15:12
Foto

J61i71r17k22a 66V41a81n54o39u34r95e66k 6807674508400

Aha ... vetsina obcanu jako vy nebo z vasi rodiny? Jinak neni dost dobre mozne vedet, co dela vetsina obcanu :-P

0/0
17.12.2014 23:45

J96a47k96u40b 33F90e40i25f62a95r 7699719196899

U nás se kapr vždycky stahoval a nikdy u žádného - ať kupovaného nebo od rybáře - jsem neměl pocit, že by smrděl.

Ale pak jsou lidé, pro které je bramborák moc bramborový a kyselo moc kyselý....:-P

+10/0
17.12.2014 13:18
Foto

J22i55r36k98a 87V20a95n33o40u71r86e44k 6867224918640

A to je spatne? :-)

0/0
17.12.2014 23:44

P54a31v46e13l 63S46l22a34d59o70v40n90í58k 6697713197446

Tak to mi asi vždycky vyloví a prodají kapra z mrazáku.:-/

+3/−1
17.12.2014 12:48
Foto

I49v21o 49Z40r80n79í39k 4437735164342

Ano funguje mléko nebo pokapaný citron taky je potřeba použít ke smažení čerstvý olej a po jedné várce na panvi klidně dát nový, pak je to R^

+1/0
17.12.2014 12:43
Foto

A53d88a14m 27B33a96r51t47o34n16í35k 4758420126492

Sádlo

+1/0
17.12.2014 20:11

J26a78n 15T73a70r10a76b10a 4466116519349

Nejspolehlivější je nahradit kapra kvalitní rybou. To funguje bezvadně.

+2/−1
17.12.2014 20:51
Foto

R72o50s17t68i89s40l86a79v 70H65r23á67č60e28k 6338840376240

Kapr je ryba, tak smrdí rybinou. Být to kytka tak smrdí po kytkách.:-)

+3/0
17.12.2014 12:15

M45a16r37t41i62n 59P38i98t45u34c75h87a 8672268803725

Zkuste někdy třeba steak z tuňáka. To je taky ryba ;-)

+4/−3
17.12.2014 12:22

J77a95n 26T47a44r45a55b31a 4776606659469

Jenže tu české panelákové kuchařky nezaplatí a nedovedou ani tepelně upravit, aniž by ji zničily. Takže smaží superlevného kapra, na kterém není co zkazit a rodina to jednou za rok vydrží.

+2/0
17.12.2014 20:50

P22e51t76r 90V72e31s64e44l95ý 7403864578398

Ano,pan Ing.Matěj Kovář má pravdu,nejlepší kapr je z minulého dne (může být naložen třeba do mléka).

A každé vánoce se těším na polévku z kapra:-P.

Petr Veselý ze Znojma.

+5/−1
17.12.2014 11:03

A89l93e61x14a81n97d95r 85C87h49y36t67i88l 2784102605161

Obcas opravdu smrdi nevabne, ale mne spis vadi ty kosti. Ja musim mit jidla plnou hubu, abych si ho intenzivne vychutnal. Nimrat se v kaprovi 20 minut, nez najdu vsechny kosti, to uz pak bude jidlo studeny. Letos poprve bude ryba a bude to losos.

+5/−4
17.12.2014 10:21
Foto

J62i12r92k90a 85V92a57n83o25u45r60e46k 6757464198680

Koukam, ze od pokrytcu jste to schytal ;-D ... Vetsina Cechu, ktere jsem potkal v zahranici, ji jine - morske ryby. Z pocatku mi to prislo divne a tak jsem travil cele dny tim, ze jsem shanel cerstveho kapra na cinskych trzistich. Nikdo jiny kapra neji. Dnes uz tak vyhraneny nejsem a uz i chapu, ze dat si dobrou rybu a pochutnat si na ni, nekdy prevazi pseudo tradice

+2/0
17.12.2014 23:49

P18a53v50e92l 27M94i61k69u60l34a 6118493336827

Ponožky také nesmrdí, když je nenecháte týden na nohách ;-)

+6/0
17.12.2014 10:10

M51a64r83t89i77n 84P63i47t13u11c14h29a 8662628453495

Kapr je hlavně odpadní ryba pro chudinu.

Zvykem totiž dříve bylo se na vánoce postit (nejíst maso) a ryby nebyly za maso považovány. Bohatší rodiny jedly kvalitnější (a výrazně dražší) ryby jako štika nebo losos.

Kapra bylo při výlovech vždy nadbytek, proto se časem ujala chybná představa o kapru jako tradiční vánoční rybě. A pokud tahle dost málo kalitní ryba někomu vyhovuje, ať si ho užije.

+10/−13
17.12.2014 10:01

L21u12k27a97s 80N35e59m66e87c 7679500332404

Dík, nám vyhovuje.

+9/−3
17.12.2014 10:07

M61a90r17t60i42n 92P95i61t85u68c33h14a 8692498483875

Budiž vám to přáno. Já to beru stejně, jako když se někdo nechá dobrovolně zmlátit, moc se mu to líbí a ještě za to platí. Respektuju to, ale sám to podstupovat nehodlám ;-)

+7/−10
17.12.2014 10:53

K97a38r98e34l 20N22ě97m32e34c 2113264156268

Ale stal se z toho zvyk pro tradiční českou štědrovečerní večeři. To nemůžete popřít. V historii se najde řada úkazů, kdy se něco stalo zvykem omylem. A ať už je to u kapra pravda, nebo ne, teď je to pěkný zvyk a kapr na stůl o Štědrém dni patří.

+2/0
17.12.2014 19:43

J11a19n 43T40a17r51a19b96a 4676336699489

To je pravda. Jako tradici to beru. Jen ji trošku upravujeme a kapra nahrazujeme poživatelnou rybou, zpravidla platýsem nebo candátem.

+1/0
17.12.2014 20:56
Foto

J86i35r43k92a 92V20a84n20o77u89r38e51k 6987294488910

Ano, tradicni se postupne stal dejme tomu za poslednich sto let. le jinak to i behem teto doby bylo jak pise pan Pitucha

0/0
17.12.2014 23:51

P84e35t40r 75V89r44á83n58a 6898731626976

A k tomu jste došel jak že losos byl výrazně dražší a jedly ho jen bohaté rodiny?

Lososi byli v 19.stol.po vykuchání nakládáni do sudů, do soli. Služebnictvo si vymiňovalo při nástupu do služby, že nebudou mít v době tahu lososů a následujících měsících k jídlu lososa víc než třikrát týdně :-)

Losos býval pokrmem chudých. Kapr naopak ceněná hospodářská ryba.

0/0
17.12.2014 20:55
Foto

J39i90r39k14a 38V84a33n86o64u38r40e89k 6417944488200

Na to jste prisel proboha jak s tou cenenou rybou?? ;-D

0/0
17.12.2014 23:52

P80e91t40r 86V12r26á22n42a 6918921586516

Je třeba jít hlouběji než jen do 19. a 18. stol. Širší historický kontext. Např. v knihách smolných lze lecos najít.

0/0
18.12.2014 0:59
Foto

J50i83r13k29a 57V86a80n86o60u33r22e24k 6957604378550

:-) ... je pravdou, ze takovych knih mam jen pramalo :-)

0/0
18.12.2014 1:19

T93o50m 44S94e95h73n77a96l 4421754945226

Jak byste mi prosim definoval "malo kvalitni" rybu?

0/0
20.12.2014 7:44

M78i95c21h45a35e80l 46M80e35n21s42i53k 8241606580562

"Tradiční výtka... zní, že RYBÍ maso je načichlé RYBINOU."

Asi by mělo vonět po fialkách;-D

+1/0
17.12.2014 9:56

J78a26n 90T50a88r65a47b51a 4586626559759

Naprostá většina ostatních ryb nesmrdí.

+3/0
17.12.2014 20:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.