Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R38e68g32i32n63e 47M69a98r62t33i90n 6962718880468

;-D My raději bouchámeR^ a podle důlků ve stropu je to poznat.;-) Jen se pak musí umět víno rychle nalévat. A ty blbinky o teplotách nežerte. Každé víno je jiné, nehledě na růžová, červená, a každému chotná jiná teplota. A jsou zastánci i širokých skleniček, údajně lépe vynikne vůně. ! Dost komentářů, pijme s mírou a ve zdraví.;-D

+1/0
24.12.2014 14:38

S41l29a46v24o28m76í97r 83K61o79t91e31k 5488411828620

Moje slova:-)V

+1/0
24.12.2014 15:47

M62a29r58e85k 38S84a83j88d45a 2505110936488

Nemelo by se tocit spis korkem, tj. lahev je v klidu? Nebo by to bylo prilis obtizne? Nebo sektu/sampanskemu naopak pomuze, pokud se "promicha"?

0/−2
24.12.2014 9:48

S67l15a72v30o15m46í81r 12K88o76t78e91k 5538141548650

Neřeš to. Hlavně na zdraví!

+1/0
24.12.2014 15:48

P62a17v28e69l 11J51a65n88s35a 2835229701604

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Já jsem sice pravák, ale přesto bych na tuhle operaci ruce zaměnil, zátku chytil pravou a flaškou otáčel levou.

+2/−1
24.12.2014 7:53

V85a42š91e19k 48P21l78u97s82k80a35l 2197428560811

Taky jsem u čtení takto přemýšlel. Ono to má svojí logiku. Pokud potom chcete nalévat z pravé ruky, musíte si láhev přehodit. Ale kdo z nás je profesionální pingl?

0/0
24.12.2014 9:19

J75a83n 48J18e15ž96e91k 3461555377845

A nejste tak trochu kryptoleváci? Já sekt otvírám přesně tak, jak popisují v článku.

0/0
24.12.2014 9:34

P60a85v13e28l 63J80a92n75s15a 2645179401664

spíš mám trochu víc síly v pravý ruce na pevný uchopení špuntu, levačkou bych ho asi neudržel

0/0
24.12.2014 12:22

J70a61n 56K24u94r48d70í28k 3701394

Nejlépe by bylo zkusit šavli a hrdlo useknout.

+2/0
24.12.2014 12:29

D79a92v36i39d 93K75r47e34j86č21í 9562740326704

Pokud sekt nanaštěrcháte jak závodník na stupních vítězů, tak by to neměl být problém udržet.

0/0
24.12.2014 13:04

P97a30v48e15l 23J92a11n82s17a 2435529961654

já myslel mít sílu na to ten špunt vůbec otáčet, nemám kleště místo prstů, jsem kytarista upřednostňující hbitost před stiskem

0/0
25.12.2014 13:42

S34l74a93v79o70m64í46r 41K10o91t50e23k 5818771348230

Hlavně ať to otevřete. Je jedno jak, třeba se šavlí.:-)

0/0
24.12.2014 15:51

R64e29g45i74n44e 66M30a26r10t30i49n 6892738790438

Sabráž či sabrage8-o

http://cs.wikipedia.org/wiki/Sabr%C3%A1%C5%BE

0/0
24.12.2014 20:54

Z38u21z67a13n81a 88V55o31l98n38a 1899364642116

I pokud druhotne kvaseni probiha v lahvich, pak se ne vzdy jedna o sampanske... Za sampanske se smi oznacovavet jen to, ktere bylo touto metodou vyrobeno pouze ve francouzskem kraji Champagne..

V CR se daji koupit skvele sekty, ktere byly vyrobeny druhotnym kvasenim v lahvi, ale porad to bude "jen" sekt (sumive vino)... Viz treba Chateau Radyne od Bohemia sektu...

Autor by si mel informace ze zdroju overovat - odstavec opsan temer doslova z druheho odkazu, ktery nasel google....

+12/0
24.12.2014 6:10

P73e23t10r 59H68l35á65v28k83a 2108152396281

Přesně tak. Mám doma několik lahví výborného Riva di Franciacorta, které se také vyrábí metodou Champenois, ale výrobce ho pochopitelně nemůže nazývat šampaňským. Je to stále "jen" sekt.

+3/0
24.12.2014 9:50

S45l13a44v30o40m78í52r 59K48o12t44e95k 5118951268630

Hlavně že chutná!

0/0
24.12.2014 15:53

M85i87c44h30a86l 20M92i84l87l10e66r 9426772519422

jj...ani francouzska sumiva vina, vyrabena pomoci "Méthode Champenoise" / "Méthode Traditionnelle" cili druhotnym kvasenim v lahvich, se nesmeji nazyvat sampanske, pokud nejsou vyrabena v kraji Champagne. Spadaji do kategorie "sumiva vina".

0/0
25.12.2014 7:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.