Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R54e89g71i96n13e 18M68a90r79t25i49n 6592828360658

;-D My raději bouchámeR^ a podle důlků ve stropu je to poznat.;-) Jen se pak musí umět víno rychle nalévat. A ty blbinky o teplotách nežerte. Každé víno je jiné, nehledě na růžová, červená, a každému chotná jiná teplota. A jsou zastánci i širokých skleniček, údajně lépe vynikne vůně. ! Dost komentářů, pijme s mírou a ve zdraví.;-D

+1/0
24.12.2014 14:38

S24l58a48v69o69m52í62r 96K61o47t28e19k 5538131648910

Moje slova:-)V

+1/0
24.12.2014 15:47

M65a64r20e15k 67S45a94j48d30a 2675610376768

Nemelo by se tocit spis korkem, tj. lahev je v klidu? Nebo by to bylo prilis obtizne? Nebo sektu/sampanskemu naopak pomuze, pokud se "promicha"?

0/−2
24.12.2014 9:48

S84l64a63v59o89m47í84r 93K25o62t57e86k 5378431298270

Neřeš to. Hlavně na zdraví!

+1/0
24.12.2014 15:48

P52a14v40e88l 76J64a65n66s73a 2175379311154

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Já jsem sice pravák, ale přesto bych na tuhle operaci ruce zaměnil, zátku chytil pravou a flaškou otáčel levou.

+2/−1
24.12.2014 7:53

V49a51š98e58k 65P71l69u63s53k85a38l 2577648440581

Taky jsem u čtení takto přemýšlel. Ono to má svojí logiku. Pokud potom chcete nalévat z pravé ruky, musíte si láhev přehodit. Ale kdo z nás je profesionální pingl?

0/0
24.12.2014 9:19

J69a63n 68J86e38ž76e60k 3131185517485

A nejste tak trochu kryptoleváci? Já sekt otvírám přesně tak, jak popisují v článku.

0/0
24.12.2014 9:34

P37a10v29e11l 29J83a25n17s85a 2845969821284

spíš mám trochu víc síly v pravý ruce na pevný uchopení špuntu, levačkou bych ho asi neudržel

0/0
24.12.2014 12:22

J80a89n 52K83u39r68d92í48k 3571804

Nejlépe by bylo zkusit šavli a hrdlo useknout.

+2/0
24.12.2014 12:29

D88a19v53i12d 23K68r60e56j73č35í 9122750246944

Pokud sekt nanaštěrcháte jak závodník na stupních vítězů, tak by to neměl být problém udržet.

0/0
24.12.2014 13:04

P15a49v47e20l 42J45a11n12s22a 2225139731834

já myslel mít sílu na to ten špunt vůbec otáčet, nemám kleště místo prstů, jsem kytarista upřednostňující hbitost před stiskem

0/0
25.12.2014 13:42

S88l22a46v97o88m89í86r 64K28o80t13e93k 5818201228920

Hlavně ať to otevřete. Je jedno jak, třeba se šavlí.:-)

0/0
24.12.2014 15:51

R16e54g81i11n61e 96M74a50r22t45i63n 6982778950608

Sabráž či sabrage8-o

http://cs.wikipedia.org/wiki/Sabr%C3%A1%C5%BE

0/0
24.12.2014 20:54

Z94u67z86a59n93a 75V60o61l62n77a 1419154712516

I pokud druhotne kvaseni probiha v lahvich, pak se ne vzdy jedna o sampanske... Za sampanske se smi oznacovavet jen to, ktere bylo touto metodou vyrobeno pouze ve francouzskem kraji Champagne..

V CR se daji koupit skvele sekty, ktere byly vyrobeny druhotnym kvasenim v lahvi, ale porad to bude "jen" sekt (sumive vino)... Viz treba Chateau Radyne od Bohemia sektu...

Autor by si mel informace ze zdroju overovat - odstavec opsan temer doslova z druheho odkazu, ktery nasel google....

+12/0
24.12.2014 6:10

P59e46t76r 23H52l27á46v52k22a 2308202796401

Přesně tak. Mám doma několik lahví výborného Riva di Franciacorta, které se také vyrábí metodou Champenois, ale výrobce ho pochopitelně nemůže nazývat šampaňským. Je to stále "jen" sekt.

+3/0
24.12.2014 9:50

S36l46a40v50o86m14í37r 84K57o38t97e91k 5818351248540

Hlavně že chutná!

0/0
24.12.2014 15:53

M63i31c56h86a45l 84M59i15l69l78e14r 9776692529422

jj...ani francouzska sumiva vina, vyrabena pomoci "Méthode Champenoise" / "Méthode Traditionnelle" cili druhotnym kvasenim v lahvich, se nesmeji nazyvat sampanske, pokud nejsou vyrabena v kraji Champagne. Spadaji do kategorie "sumiva vina".

0/0
25.12.2014 7:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.