Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R86e14g36i10n11e 42M65a35r88t97i19n 6152498920868

;-D My raději bouchámeR^ a podle důlků ve stropu je to poznat.;-) Jen se pak musí umět víno rychle nalévat. A ty blbinky o teplotách nežerte. Každé víno je jiné, nehledě na růžová, červená, a každému chotná jiná teplota. A jsou zastánci i širokých skleniček, údajně lépe vynikne vůně. ! Dost komentářů, pijme s mírou a ve zdraví.;-D

+1/0
24.12.2014 14:38

S93l41a30v19o77m29í66r 12K21o22t72e13k 5908271168960

Moje slova:-)V

+1/0
24.12.2014 15:47

M60a37r97e40k 37S71a80j25d46a 2885210826488

Nemelo by se tocit spis korkem, tj. lahev je v klidu? Nebo by to bylo prilis obtizne? Nebo sektu/sampanskemu naopak pomuze, pokud se "promicha"?

0/−2
24.12.2014 9:48

S30l95a13v60o50m19í52r 96K68o90t19e67k 5478341878870

Neřeš to. Hlavně na zdraví!

+1/0
24.12.2014 15:48

P68a62v43e71l 91J22a53n22s93a 2565659681494

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Já jsem sice pravák, ale přesto bych na tuhle operaci ruce zaměnil, zátku chytil pravou a flaškou otáčel levou.

+2/−1
24.12.2014 7:53

V92a40š40e54k 29P72l91u75s98k40a75l 2967538620681

Taky jsem u čtení takto přemýšlel. Ono to má svojí logiku. Pokud potom chcete nalévat z pravé ruky, musíte si láhev přehodit. Ale kdo z nás je profesionální pingl?

0/0
24.12.2014 9:19

J16a30n 69J34e56ž36e58k 3291585487765

A nejste tak trochu kryptoleváci? Já sekt otvírám přesně tak, jak popisují v článku.

0/0
24.12.2014 9:34

P38a83v59e48l 55J62a86n37s29a 2965779371914

spíš mám trochu víc síly v pravý ruce na pevný uchopení špuntu, levačkou bych ho asi neudržel

0/0
24.12.2014 12:22

J15a25n 94K92u62r13d94í93k 3681894

Nejlépe by bylo zkusit šavli a hrdlo useknout.

+2/0
24.12.2014 12:29

D52a87v35i94d 44K91r65e81j20č95í 9792950636914

Pokud sekt nanaštěrcháte jak závodník na stupních vítězů, tak by to neměl být problém udržet.

0/0
24.12.2014 13:04

P49a90v29e44l 66J34a49n19s51a 2425429511214

já myslel mít sílu na to ten špunt vůbec otáčet, nemám kleště místo prstů, jsem kytarista upřednostňující hbitost před stiskem

0/0
25.12.2014 13:42

S62l36a94v45o80m43í24r 68K94o67t36e90k 5928361408950

Hlavně ať to otevřete. Je jedno jak, třeba se šavlí.:-)

0/0
24.12.2014 15:51

R26e94g34i28n40e 10M23a21r75t59i12n 6642138780828

Sabráž či sabrage8-o

http://cs.wikipedia.org/wiki/Sabr%C3%A1%C5%BE

0/0
24.12.2014 20:54

Z62u12z50a53n28a 83V11o43l25n30a 1769794952606

I pokud druhotne kvaseni probiha v lahvich, pak se ne vzdy jedna o sampanske... Za sampanske se smi oznacovavet jen to, ktere bylo touto metodou vyrobeno pouze ve francouzskem kraji Champagne..

V CR se daji koupit skvele sekty, ktere byly vyrobeny druhotnym kvasenim v lahvi, ale porad to bude "jen" sekt (sumive vino)... Viz treba Chateau Radyne od Bohemia sektu...

Autor by si mel informace ze zdroju overovat - odstavec opsan temer doslova z druheho odkazu, ktery nasel google....

+12/0
24.12.2014 6:10

P17e74t41r 22H77l55á26v46k26a 2928312356811

Přesně tak. Mám doma několik lahví výborného Riva di Franciacorta, které se také vyrábí metodou Champenois, ale výrobce ho pochopitelně nemůže nazývat šampaňským. Je to stále "jen" sekt.

+3/0
24.12.2014 9:50

S33l15a82v22o13m91í88r 52K38o90t84e86k 5768411938900

Hlavně že chutná!

0/0
24.12.2014 15:53

M13i20c32h42a25l 24M51i36l33l89e11r 9376452649342

jj...ani francouzska sumiva vina, vyrabena pomoci "Méthode Champenoise" / "Méthode Traditionnelle" cili druhotnym kvasenim v lahvich, se nesmeji nazyvat sampanske, pokud nejsou vyrabena v kraji Champagne. Spadaji do kategorie "sumiva vina".

0/0
25.12.2014 7:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.