Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B79l50a98n38k25a 17B17a26u56e52r10o84v26a 4141410949757

Ja pouzivam dlouhozrnnou ryzi, kterou oprazim do bela na oleji a na 1 hrnek ryze naleju 2 hrnky vody. Pouzivejte zasadne sirsi a nizsi hrnec. Jakmile se ryze zacne varit, tak dam tu nejnizsi teplotu a za 15 min vypnu a necham chvili dojit.

+1/0
19.4.2015 21:01

M98i69l97o18š 51K85o96v86a85č 7565718916380

toto není pilaf ale rizoto ,pilaf je jako hustá polévka ,pilaf je rídky,puvodem turecký pilaf

0/0
18.3.2015 11:00

M73i73c61h86a90l 10M50i29l96l25e96r 9536782229322

8-o

Pilaf neni jako husta polevka.

0/0
18.3.2015 13:26

M23i41l68o92š 29K35o37v63a12č 7505388606440

a pilav  se delá z kroup ,-krupy,  z rýže je rizoto

0/−1
18.3.2015 14:10

M34i28l12o36š 31K13o39v66a42č 7885188686570

pilav se delá z kroup a ne z rýžeR^

0/−1
18.3.2015 14:17

M88i53c69h98a43l 16M43i49l77l96e81r 9786422869462

pilaf se ZASADNE dela z ryze!!!!!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf

Rizoto a risotto jsou dva odlisne pojmy. Ceske rizoto z dlouhozrnne ryze je podobne pilafu. Nejlepsi pilaf je z ryze Basmati nebo Jasminove.

Italske kremove risotto pouziva uplne jiny druh ryze, tlusta kratka zrnka ryze nejcasteji typu Carnaroli nebo Arborio.

0/0
18.3.2015 14:28

M19i59l45o61š 49K15o94v78a23č 7705318746820

a jaký je potom rozdíl mezi pilavem a rizotom,

pilav se delá i z kroup ,v staré kucharské knize ani jiný recept není jenom kroupový

0/0
18.3.2015 20:57

M64i80c52h60a34l 71M46i82l92l13e17r 9316262949552

domnivam se ze mas snad nejakou starou regionalni slovenskou kucharskou knihu a za jeji recepty samozrejme rucit nemohu. Kroupy, kuskus atd pochazeji z jine rodiny obilnin, nez ryze.

Globalne receno, pilaf je jidlo pripravene pouze z ryze a variace na jeho nazev polo, pollo, pilav, pilau, plov, pulao, polu, palaw a pripravu......pochazi krome Balkanu z mimoevropskych zemi: ze Stredniho Vychodu, Jizni Asie, Kavkazu, Indie, Jizni Ameriky, Karibiku, Vychodni Afriky.

V kazdem pripade se jedna o ryzi, varenou v nejakem ochucenem vyvaru, s ruznymi regionalnimi prisadami, bylinkami nebo korenim. Zrnka ryze musi zustat oddelne, ne slepena na kasi. Proto se pouziva dlouhozrnna ryze, nejlepe Basmati nebo jasminova, prip. jine regionalni druhy podobne charakteristiky.

Ceske rizoto prevzalo nazev z italskeho pokrmu risotto, jako smes ryze, zeleniny, pripadne masa a dokonce i italske zasypani syrem, ale pouziva k tomu ryzi vhodnou na pilaf a zmensene mnozstvi vody, aby zrnka ryze zustala oddelena. Na ceske rizoto se ryze nejcasteji vari ve vode, na pilaf se pouzivaji ruzne vyvary a rozhodne se nezasypava syrem.

Pohlreichova rada varit ryzi ve vyvaru misto vody je vyborna pripominka. My to delame uz hodne let.

0/0
19.3.2015 3:29

M30i29l57o87š 25K91o56v82a52č 7555288526920

prodám perí ,nebo i celou perinu

0/0
16.3.2015 21:11

M74i56c38h21a40l 59M83i96l54l31e54r 9706502629262

babiccina nejlepsi ryze byla dovarovana v perinach

0/0
16.3.2015 18:41
Foto

H55a38n40a 33A19n49t57o93n22o43v59á 6897189974984

O těch peřinách jsem slyšela a vždycky mi to přišlo na hlavu. Mám elektrický sporák, stačí dát rýži a vodu v poměru 1:2 a až se voda začne vařit tak vypnout a nechat být. Za 20 minut hotovo. Nevím proč bych měla 2 hodiny čekat.

+1/−1
16.3.2015 14:14

F14r16a29n52t18i46š74e94k 89S66t20r57a75k97a 2122263742396

Až teď mi docvaklo, proč šmejdi ke kastrolům prodávají i různé deky a peřiny. Je to kvůli vaření rýže. ;-D

+19/0
16.3.2015 8:54

Š40á36r23k25a 94M42a53t26y61á25š77o80v69á 1751985542269

R^;-D

+1/0
16.3.2015 11:11

J48a51n 96Č54e78r80n43ý 4496660977902

Ach Zdeňku, jak hluboko jsi klesl - rejže z pytlíků.

0/−7
15.3.2015 20:09

M81i94c20h26a83l 60M76i70l85l88e21r 9856972909832

;-D kdyz jsme prvne prijeli na navstevu do Ceska po mnoha letech v cizine, nasli jsme spajzku pri kuchynce zasobenou ochotnymi pribuznymi a mezi tim byly sacky ryze. Divili se, ze manzelka sacky s diky vratila darci a sla do samosky koupit normalni syrovou ryzi, "ze se s tim chce varit, kdyz je na dovolene".

0/0
19.3.2015 3:37

P59a26v18e95l 44S58o30b81o63t74k76a 5840614

Inu... rýže je jen a pouze o tom mít vyzkoušenou tu správnou ploténku, hrnec a stupeň na kterým ji děláte a jak má být zalitá.

Pak se o ni nemusíte starat, nemusíte míchat nebo dodatečně podlévat a máte ji za 25 minut (pod pokličkou) přesně jak má být.

Vyplatí se zaexperimentovat, pár nepovedených várek se vám bohatě zúročí na úspoře času a na chutném jídle kdykoli pak v budoucnu budete dělat rýži.

+3/0
15.3.2015 19:00

I55v79a 74V37a43l62č43í66k15o61v96á 1189978371681

Zdenda je trošku čuně. Syrový maso krájí na jednom prkénku se zeleninou atd., vařečku vaří s jídlem, asi dřevěný vývar.

Basmati rýži jen solím, žádný řebíček, žádná cibule. A proplachuji, vždy.

+2/−12
15.3.2015 18:39

E36v36a 64D98r62o93z30d26o40v69á 7639417605235

V tom případě děkuji za poklonu, protože jsem stejné čuně. :-)

Cibule s hřebíčkem v rýži je vcelku běžná věc, i když osobně většinou volím variantu bez.

+7/0
15.3.2015 23:03

M55a50r17t75i25n 25V15o24j82á52č45e56k 9272548648217

vy máte na všechno solo prkýnko když vaříte doma?? já tedy ne - přeci ho potom pořádně očistím a umyji tak kde vidíte problém?

+3/−1
16.3.2015 13:36

I87v45a 31V61a54l36č20í77k31o66v34á 1629438671791

http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/27/ryze-v-mikrovlnce-jednoduchost-sama

0/0
15.3.2015 18:34

I31v82a 52V58a20l88č42í82k22o62v22á 1539218631151

Naprosto dokonalá příprava, kdo to zkusil, nedělá to jinak.

0/0
15.3.2015 18:35

Š75á75r61k29a 81M27a20t98y68á28š40o38v53á 1571895512799

souhlas...vařím ji tak už víc jak 15 let

0/0
16.3.2015 11:12

M24i72c23h73a74l 94M53i31l54l62e18r 9986422829972

ano, u nas se ruzne druhy pilafu (nebo i ceske rizoto) zasadne vari  v mikrovlnce  - uz vic jak 20 let.

Naopak ale italske risotto zasadne varime na sporaku.

0/0
19.3.2015 2:40

I24v26a90n 57R11ů24ž85i61č20k83a 3830402790592

Babička připravovala rejži v remosce a dodělávala se v peřinách s dědečkem... R^

+4/0
15.3.2015 17:55

A88r34n31o20š41t 39S48t49á40r11e80k 4172960365644

Kdo se dodělával v peřinách? Rýže, nebo babička?

+3/−1
15.3.2015 21:29

V11ě98r35a 45B41e24n37o66v41á 7507640375219

Problém je jen s peřinami, já je nevlastním, možná, by stačily péřové příkrývky, Tento recept také znám z dob, kdy nebyly mikrovlnky, ale jak je vidět, receptů na rýži je spousta, každý má rád ten svůj.

0/0
15.3.2015 17:34

P13a89v90e63l 72N70o65v37á85k 4873108525591

Ježiš, co jste to tady za retardy? Mastný základ, treba trochu cibulky,  na to rýži, o něco víc vývaru a vaříme cca 20 minut na nízkou teplotu. Nic se nikdy nepřipálí. To je jak ta priblbla metoda sous-vide. Někdo bude trápit maso v plastovém pytlíku s teploměrem pět hodin místo úplně obyčejného smažení nebo pečení. Někdy stačí použít mozek místo kopírování článků na netu.

+3/−8
15.3.2015 16:29

S73a84r89a 76B92e27n59y96o18v83a 8579945471451

Před lety mě někdo poradil naprosto jednoduchý recept, od té doby má všude úspěch. Nutná je nádoba do mikrovlnky s tím ventilkem nahoře. Běžně u asijských obchodníků  do 100 Kč. Nasypu propláchnutou rýži  /nejraději jasmínovou/ zaliju vodou, může se dát trochu oleje , sůl, koření a cibuli s napíchaným hřebíčkem . Vařím na plný výkon 7-8 minut. Vyndám promíchám doplním vodu a ještě jednou na 7-8 minut . Nechám 5 minut odpočívat a je to výborná rýže

+4/−1
15.3.2015 10:42
Foto

R61i67c89h69a76r11d 37P45o50l19á26š44e35k 9704363240219

tak to dělám taky a dostal jsem za to tři mínusy. Zajímavý.

+6/−1
15.3.2015 10:44

M35a91r81t49i51n 76P63e56c46i77n23a 4931163

Používám keramický hrnec, rýže se vůbec nepřipálí ani nerozvaří.

0/0
15.3.2015 9:08

M42i68l34o35š 13K69o95l28m32a51n 6326373447792

Zajímavý objev, ale stejně se to dělalo už kdysi. Teď zbývá už jen dát návod na to, jak správně vařit vodu.

+1/−8
15.3.2015 8:41

L60i58b91o87r 70P92l72a31č13e65k 2941192908351

Jako objev to nikdo neprezentuje ("to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka."). A věřte, že už jsem slyšel od několika "hospodyněk", že kupují zásadně rýži ve varných sáčcích, protože jinak se jim nikdy nepovede.

+12/−1
15.3.2015 8:57

V22í39t33ě23z51s43l75a56v 19Č98a66c66k27ý 4912120504598

Ono taky plno hospodyněk nezná nic jinýho, než kečup, Masox a Vegetu. Chudáci děti.;-€

+1/0
15.3.2015 13:46

M22a17r95t13i97n 54V88o52j10á43č20e65k 9682408938787

no protože ,kdyby přismahly i rýži v pytlíku to by už bylo něco;-D;-D

+1/0
16.3.2015 13:39

F70r15a92n27t18i85š10e13k 13N48o92v30á14k 1746797299617

Tak nevím, ale my vaříme rýži bez peřin a připálenou ji taky nemáme.

+16/0
15.3.2015 7:56

J15a82n12a 93S31t24r84n43a70d50o10v64á 3907495672720

Pěkné, taky jsme to tak doma dělávali. Jen mi přijde, že je video dělané jen jako reklama na to koření. :-(

+4/0
15.3.2015 7:36
Foto

R86i56c86h19a32r51d 35P16o92l98á58š61e68k 9484343630909

Rýži dělám v mikrovlnce ve skleněné nádobě s víkem a ani tam se nepřipálí, jen ji pro jistotu ke konci zkontroluju jestli je akorát a nechám ji tam dojít. Prakticky to vaření nepotřebuje žádnou pozornost.

+7/−7
15.3.2015 0:14

V13ě63r57a 91Č84e48r90m17á83k47o44v10á 8471226980349

Proč ty mínusy?

+3/−1
15.3.2015 16:50
Foto

R57i26c28h92a20r39d 63P56o94l10á32š65e32k 9744313260469

asi nemají mikrovlnku a závidí

+3/−2
15.3.2015 17:24

I73v86a 85V20a79l12č17í95k11o47v13á 1899168541851

To budou Šerani. Těm mikrovlnky berou zdraví.

0/0
15.3.2015 18:48

E58v37a 20D31r15o70z80d73o98v10á 7969837265345

Mínus jsem vám nedala, ale v mikrovlnce mě to prostě nebaví. :-)

Ať si rýži každý dělá po svém, hlavně když se to povede.

0/0
15.3.2015 23:07





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.