Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B16l52a87n62k97a 42B81a26u54e30r73o83v96a 4101430419287

Ja pouzivam dlouhozrnnou ryzi, kterou oprazim do bela na oleji a na 1 hrnek ryze naleju 2 hrnky vody. Pouzivejte zasadne sirsi a nizsi hrnec. Jakmile se ryze zacne varit, tak dam tu nejnizsi teplotu a za 15 min vypnu a necham chvili dojit.

+1/0
19.4.2015 21:01

M50i90l91o49š 42K61o21v98a60č 7875558186450

toto není pilaf ale rizoto ,pilaf je jako hustá polévka ,pilaf je rídky,puvodem turecký pilaf

0/0
18.3.2015 11:00

M86i54c34h23a79l 73M92i19l98l44e46r 9356402829652

8-o

Pilaf neni jako husta polevka.

0/0
18.3.2015 13:26

M98i78l75o47š 28K84o86v38a25č 7585728896750

a pilav  se delá z kroup ,-krupy,  z rýže je rizoto

0/−1
18.3.2015 14:10

M62i46l53o35š 17K18o43v29a58č 7835298696480

pilav se delá z kroup a ne z rýžeR^

0/−1
18.3.2015 14:17

M18i50c56h54a24l 12M78i55l98l81e22r 9176892609982

pilaf se ZASADNE dela z ryze!!!!!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf

Rizoto a risotto jsou dva odlisne pojmy. Ceske rizoto z dlouhozrnne ryze je podobne pilafu. Nejlepsi pilaf je z ryze Basmati nebo Jasminove.

Italske kremove risotto pouziva uplne jiny druh ryze, tlusta kratka zrnka ryze nejcasteji typu Carnaroli nebo Arborio.

0/0
18.3.2015 14:28

M25i18l64o17š 82K27o55v62a89č 7205278316480

a jaký je potom rozdíl mezi pilavem a rizotom,

pilav se delá i z kroup ,v staré kucharské knize ani jiný recept není jenom kroupový

0/0
18.3.2015 20:57

M45i49c93h55a77l 78M75i45l81l70e43r 9706212299632

domnivam se ze mas snad nejakou starou regionalni slovenskou kucharskou knihu a za jeji recepty samozrejme rucit nemohu. Kroupy, kuskus atd pochazeji z jine rodiny obilnin, nez ryze.

Globalne receno, pilaf je jidlo pripravene pouze z ryze a variace na jeho nazev polo, pollo, pilav, pilau, plov, pulao, polu, palaw a pripravu......pochazi krome Balkanu z mimoevropskych zemi: ze Stredniho Vychodu, Jizni Asie, Kavkazu, Indie, Jizni Ameriky, Karibiku, Vychodni Afriky.

V kazdem pripade se jedna o ryzi, varenou v nejakem ochucenem vyvaru, s ruznymi regionalnimi prisadami, bylinkami nebo korenim. Zrnka ryze musi zustat oddelne, ne slepena na kasi. Proto se pouziva dlouhozrnna ryze, nejlepe Basmati nebo jasminova, prip. jine regionalni druhy podobne charakteristiky.

Ceske rizoto prevzalo nazev z italskeho pokrmu risotto, jako smes ryze, zeleniny, pripadne masa a dokonce i italske zasypani syrem, ale pouziva k tomu ryzi vhodnou na pilaf a zmensene mnozstvi vody, aby zrnka ryze zustala oddelena. Na ceske rizoto se ryze nejcasteji vari ve vode, na pilaf se pouzivaji ruzne vyvary a rozhodne se nezasypava syrem.

Pohlreichova rada varit ryzi ve vyvaru misto vody je vyborna pripominka. My to delame uz hodne let.

0/0
19.3.2015 3:29

M64i41l28o26š 57K44o13v49a29č 7225858316620

prodám perí ,nebo i celou perinu

0/0
16.3.2015 21:11

M87i65c43h96a79l 39M20i58l86l65e38r 9216842629432

babiccina nejlepsi ryze byla dovarovana v perinach

0/0
16.3.2015 18:41
Foto

H47a30n46a 70A96n91t96o57n91o10v73á 6147419984734

O těch peřinách jsem slyšela a vždycky mi to přišlo na hlavu. Mám elektrický sporák, stačí dát rýži a vodu v poměru 1:2 a až se voda začne vařit tak vypnout a nechat být. Za 20 minut hotovo. Nevím proč bych měla 2 hodiny čekat.

+1/−1
16.3.2015 14:14

F43r91a57n23t57i25š36e45k 89S80t19r14a76k75a 2892153722806

Až teď mi docvaklo, proč šmejdi ke kastrolům prodávají i různé deky a peřiny. Je to kvůli vaření rýže. ;-D

+19/0
16.3.2015 8:54

Š69á12r97k75a 24M33a69t89y17á51š96o16v35á 1771585232329

R^;-D

+1/0
16.3.2015 11:11

J46a62n 70Č15e27r20n83ý 9554880860860

Ach Zdeňku, jak hluboko jsi klesl - rejže z pytlíků.

0/−7
15.3.2015 20:09

M30i81c12h93a11l 32M71i96l74l66e76r 9336522669182

;-D kdyz jsme prvne prijeli na navstevu do Ceska po mnoha letech v cizine, nasli jsme spajzku pri kuchynce zasobenou ochotnymi pribuznymi a mezi tim byly sacky ryze. Divili se, ze manzelka sacky s diky vratila darci a sla do samosky koupit normalni syrovou ryzi, "ze se s tim chce varit, kdyz je na dovolene".

0/0
19.3.2015 3:37

P84a48v83e55l 41S54o63b53o52t52k11a 5750514

Inu... rýže je jen a pouze o tom mít vyzkoušenou tu správnou ploténku, hrnec a stupeň na kterým ji děláte a jak má být zalitá.

Pak se o ni nemusíte starat, nemusíte míchat nebo dodatečně podlévat a máte ji za 25 minut (pod pokličkou) přesně jak má být.

Vyplatí se zaexperimentovat, pár nepovedených várek se vám bohatě zúročí na úspoře času a na chutném jídle kdykoli pak v budoucnu budete dělat rýži.

+3/0
15.3.2015 19:00

I90v24a 29V34a46l81č69í35k49o12v14á 1139158611471

Zdenda je trošku čuně. Syrový maso krájí na jednom prkénku se zeleninou atd., vařečku vaří s jídlem, asi dřevěný vývar.

Basmati rýži jen solím, žádný řebíček, žádná cibule. A proplachuji, vždy.

+2/−12
15.3.2015 18:39

E54v84a 74D94r50o48z39d69o64v70á 7349837165755

V tom případě děkuji za poklonu, protože jsem stejné čuně. :-)

Cibule s hřebíčkem v rýži je vcelku běžná věc, i když osobně většinou volím variantu bez.

+7/0
15.3.2015 23:03

M79a65r97t70i12n 63V55o25j32á86č36e96k 9142148398677

vy máte na všechno solo prkýnko když vaříte doma?? já tedy ne - přeci ho potom pořádně očistím a umyji tak kde vidíte problém?

+3/−1
16.3.2015 13:36

I54v37a 59V49a44l23č27í96k77o98v20á 1799208661911

http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/27/ryze-v-mikrovlnce-jednoduchost-sama

0/0
15.3.2015 18:34

I45v79a 73V12a31l61č35í27k38o39v39á 1629868671531

Naprosto dokonalá příprava, kdo to zkusil, nedělá to jinak.

0/0
15.3.2015 18:35

Š43á35r39k96a 25M96a34t66y40á65š48o11v91á 1121535752149

souhlas...vařím ji tak už víc jak 15 let

0/0
16.3.2015 11:12

M64i94c90h26a39l 11M17i15l29l19e30r 9206152609392

ano, u nas se ruzne druhy pilafu (nebo i ceske rizoto) zasadne vari  v mikrovlnce  - uz vic jak 20 let.

Naopak ale italske risotto zasadne varime na sporaku.

0/0
19.3.2015 2:40

I38v34a65n 83R49ů23ž50i93č20k23a 3430452820592

Babička připravovala rejži v remosce a dodělávala se v peřinách s dědečkem... R^

+4/0
15.3.2015 17:55

A42r25n84o63š34t 96S90t76á36r13e33k 4322900955864

Kdo se dodělával v peřinách? Rýže, nebo babička?

+3/−1
15.3.2015 21:29

V13ě56r34a 14B18e72n66o45v68á 9359890233

Problém je jen s peřinami, já je nevlastním, možná, by stačily péřové příkrývky, Tento recept také znám z dob, kdy nebyly mikrovlnky, ale jak je vidět, receptů na rýži je spousta, každý má rád ten svůj.

0/0
15.3.2015 17:34

P10a79v12e95l 65N34o55v85á93k 4453558795631

Ježiš, co jste to tady za retardy? Mastný základ, treba trochu cibulky,  na to rýži, o něco víc vývaru a vaříme cca 20 minut na nízkou teplotu. Nic se nikdy nepřipálí. To je jak ta priblbla metoda sous-vide. Někdo bude trápit maso v plastovém pytlíku s teploměrem pět hodin místo úplně obyčejného smažení nebo pečení. Někdy stačí použít mozek místo kopírování článků na netu.

+3/−8
15.3.2015 16:29

S48a60r97a 62B60e27n32y54o17v17a 8669195401731

Před lety mě někdo poradil naprosto jednoduchý recept, od té doby má všude úspěch. Nutná je nádoba do mikrovlnky s tím ventilkem nahoře. Běžně u asijských obchodníků  do 100 Kč. Nasypu propláchnutou rýži  /nejraději jasmínovou/ zaliju vodou, může se dát trochu oleje , sůl, koření a cibuli s napíchaným hřebíčkem . Vařím na plný výkon 7-8 minut. Vyndám promíchám doplním vodu a ještě jednou na 7-8 minut . Nechám 5 minut odpočívat a je to výborná rýže

+4/−1
15.3.2015 10:42
Foto

R86i74c78h25a37r44d 82P89o96l33á17š67e97k 9454193910679

tak to dělám taky a dostal jsem za to tři mínusy. Zajímavý.

+6/−1
15.3.2015 10:44

M10a53r50t69i22n 68P81e18c17i67n68a 4921713

Používám keramický hrnec, rýže se vůbec nepřipálí ani nerozvaří.

0/0
15.3.2015 9:08

M45i86l34o59š 67K20o24l29m28a45n 6796573627732

Zajímavý objev, ale stejně se to dělalo už kdysi. Teď zbývá už jen dát návod na to, jak správně vařit vodu.

+1/−8
15.3.2015 8:41

L55i91b29o85r 44P24l48a66č64e89k 2141732168961

Jako objev to nikdo neprezentuje ("to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka."). A věřte, že už jsem slyšel od několika "hospodyněk", že kupují zásadně rýži ve varných sáčcích, protože jinak se jim nikdy nepovede.

+12/−1
15.3.2015 8:57

V17í29t75ě23z96s34l87a30v 43Č47a76c97k77ý 4482810184708

Ono taky plno hospodyněk nezná nic jinýho, než kečup, Masox a Vegetu. Chudáci děti.;-€

+1/0
15.3.2015 13:46

M21a58r93t36i25n 87V80o34j77á33č77e31k 9442558928147

no protože ,kdyby přismahly i rýži v pytlíku to by už bylo něco;-D;-D

+1/0
16.3.2015 13:39

F27r21a97n69t65i60š38e85k 35N58o80v19á45k 1466107849557

Tak nevím, ale my vaříme rýži bez peřin a připálenou ji taky nemáme.

+16/0
15.3.2015 7:56

J28a91n25a 21S69t91r41n93a88d28o11v19á 3977985912820

Pěkné, taky jsme to tak doma dělávali. Jen mi přijde, že je video dělané jen jako reklama na to koření. :-(

+4/0
15.3.2015 7:36
Foto

R93i60c36h82a48r14d 60P30o18l11á65š16e71k 9874413320929

Rýži dělám v mikrovlnce ve skleněné nádobě s víkem a ani tam se nepřipálí, jen ji pro jistotu ke konci zkontroluju jestli je akorát a nechám ji tam dojít. Prakticky to vaření nepotřebuje žádnou pozornost.

+7/−7
15.3.2015 0:14

V74ě25r62a 77Č92e56r29m65á74k76o41v36á 8761376590889

Proč ty mínusy?

+3/−1
15.3.2015 16:50
Foto

R35i51c85h73a11r17d 24P41o94l13á68š35e35k 9324113860789

asi nemají mikrovlnku a závidí

+3/−2
15.3.2015 17:24

I25v32a 82V39a15l11č13í16k26o72v37á 1299928411731

To budou Šerani. Těm mikrovlnky berou zdraví.

0/0
15.3.2015 18:48

E16v26a 45D45r54o57z90d67o10v30á 7819887875925

Mínus jsem vám nedala, ale v mikrovlnce mě to prostě nebaví. :-)

Ať si rýži každý dělá po svém, hlavně když se to povede.

0/0
15.3.2015 23:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.