Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Rýžový pilaf není v podstatě nic jiného než ochucená rýže, přesto to může být jídlo chutnající božsky. Záleží jen na vás, jakým kořením, zeleninou, bylinkami či masem ho vylepšíte. A uvařit se může skoro sám, v peřinách. Tento a další rýžový recept Zdeněk Pohlreich představí v nedělním premiérovém pokračování pořadu Tak vaří šéf!.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B46l96a32n45k29a 23B89a80u30e59r38o93v70a 4261860109707

Ja pouzivam dlouhozrnnou ryzi, kterou oprazim do bela na oleji a na 1 hrnek ryze naleju 2 hrnky vody. Pouzivejte zasadne sirsi a nizsi hrnec. Jakmile se ryze zacne varit, tak dam tu nejnizsi teplotu a za 15 min vypnu a necham chvili dojit.

+1/0
19.4.2015 21:01

M47i49l23o77š 43K70o40v16a86č 7835928876490

toto není pilaf ale rizoto ,pilaf je jako hustá polévka ,pilaf je rídky,puvodem turecký pilaf

0/0
18.3.2015 11:00

M69i52c64h18a17l 95M53i26l53l26e92r 9986732769192

8-o

Pilaf neni jako husta polevka.

0/0
18.3.2015 13:26

M62i45l41o33š 55K68o48v43a94č 7825758666250

a pilav  se delá z kroup ,-krupy,  z rýže je rizoto

0/−1
18.3.2015 14:10

M57i45l29o11š 41K60o16v72a84č 7625298436820

pilav se delá z kroup a ne z rýžeR^

0/−1
18.3.2015 14:17

M26i31c55h24a13l 65M60i76l70l54e59r 9466292109352

pilaf se ZASADNE dela z ryze!!!!!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf

Rizoto a risotto jsou dva odlisne pojmy. Ceske rizoto z dlouhozrnne ryze je podobne pilafu. Nejlepsi pilaf je z ryze Basmati nebo Jasminove.

Italske kremove risotto pouziva uplne jiny druh ryze, tlusta kratka zrnka ryze nejcasteji typu Carnaroli nebo Arborio.

0/0
18.3.2015 14:28

M57i81l42o50š 80K94o80v34a24č 7615478676140

a jaký je potom rozdíl mezi pilavem a rizotom,

pilav se delá i z kroup ,v staré kucharské knize ani jiný recept není jenom kroupový

0/0
18.3.2015 20:57

M33i98c26h97a50l 39M46i92l29l91e26r 9246882549132

domnivam se ze mas snad nejakou starou regionalni slovenskou kucharskou knihu a za jeji recepty samozrejme rucit nemohu. Kroupy, kuskus atd pochazeji z jine rodiny obilnin, nez ryze.

Globalne receno, pilaf je jidlo pripravene pouze z ryze a variace na jeho nazev polo, pollo, pilav, pilau, plov, pulao, polu, palaw a pripravu......pochazi krome Balkanu z mimoevropskych zemi: ze Stredniho Vychodu, Jizni Asie, Kavkazu, Indie, Jizni Ameriky, Karibiku, Vychodni Afriky.

V kazdem pripade se jedna o ryzi, varenou v nejakem ochucenem vyvaru, s ruznymi regionalnimi prisadami, bylinkami nebo korenim. Zrnka ryze musi zustat oddelne, ne slepena na kasi. Proto se pouziva dlouhozrnna ryze, nejlepe Basmati nebo jasminova, prip. jine regionalni druhy podobne charakteristiky.

Ceske rizoto prevzalo nazev z italskeho pokrmu risotto, jako smes ryze, zeleniny, pripadne masa a dokonce i italske zasypani syrem, ale pouziva k tomu ryzi vhodnou na pilaf a zmensene mnozstvi vody, aby zrnka ryze zustala oddelena. Na ceske rizoto se ryze nejcasteji vari ve vode, na pilaf se pouzivaji ruzne vyvary a rozhodne se nezasypava syrem.

Pohlreichova rada varit ryzi ve vyvaru misto vody je vyborna pripominka. My to delame uz hodne let.

0/0
19.3.2015 3:29

M85i82l81o41š 35K58o89v52a22č 7485488126910

prodám perí ,nebo i celou perinu

0/0
16.3.2015 21:11

M16i93c76h45a61l 37M77i53l56l19e17r 9816162169652

babiccina nejlepsi ryze byla dovarovana v perinach

0/0
16.3.2015 18:41
Foto

H65a28n60a 35A90n93t50o41n29o22v18á 6237799864764

O těch peřinách jsem slyšela a vždycky mi to přišlo na hlavu. Mám elektrický sporák, stačí dát rýži a vodu v poměru 1:2 a až se voda začne vařit tak vypnout a nechat být. Za 20 minut hotovo. Nevím proč bych měla 2 hodiny čekat.

+1/−1
16.3.2015 14:14

F59r47a46n39t98i51š56e63k 85S21t10r56a76k74a 2102343282916

Až teď mi docvaklo, proč šmejdi ke kastrolům prodávají i různé deky a peřiny. Je to kvůli vaření rýže. ;-D

+19/0
16.3.2015 8:54

Š34á34r60k22a 56M17a50t74y73á63š36o47v56á 1891765962709

R^;-D

+1/0
16.3.2015 11:11

J51a17n 63Č19e11r41n49ý 9344440270740

Ach Zdeňku, jak hluboko jsi klesl - rejže z pytlíků.

0/−7
15.3.2015 20:09

M41i94c92h25a88l 55M35i63l12l40e94r 9646342869292

;-D kdyz jsme prvne prijeli na navstevu do Ceska po mnoha letech v cizine, nasli jsme spajzku pri kuchynce zasobenou ochotnymi pribuznymi a mezi tim byly sacky ryze. Divili se, ze manzelka sacky s diky vratila darci a sla do samosky koupit normalni syrovou ryzi, "ze se s tim chce varit, kdyz je na dovolene".

0/0
19.3.2015 3:37

P26a39v30e33l 59S15o14b58o26t64k82a 5330924

Inu... rýže je jen a pouze o tom mít vyzkoušenou tu správnou ploténku, hrnec a stupeň na kterým ji děláte a jak má být zalitá.

Pak se o ni nemusíte starat, nemusíte míchat nebo dodatečně podlévat a máte ji za 25 minut (pod pokličkou) přesně jak má být.

Vyplatí se zaexperimentovat, pár nepovedených várek se vám bohatě zúročí na úspoře času a na chutném jídle kdykoli pak v budoucnu budete dělat rýži.

+3/0
15.3.2015 19:00

I21v87a 21V88a74l42č78í70k20o58v11á 1649228931401

Zdenda je trošku čuně. Syrový maso krájí na jednom prkénku se zeleninou atd., vařečku vaří s jídlem, asi dřevěný vývar.

Basmati rýži jen solím, žádný řebíček, žádná cibule. A proplachuji, vždy.

+2/−12
15.3.2015 18:39

E74v85a 82D75r88o84z12d28o10v84á 7219707825775

V tom případě děkuji za poklonu, protože jsem stejné čuně. :-)

Cibule s hřebíčkem v rýži je vcelku běžná věc, i když osobně většinou volím variantu bez.

+7/0
15.3.2015 23:03

M37a42r64t62i23n 75V89o50j29á32č55e26k 9192668388647

vy máte na všechno solo prkýnko když vaříte doma?? já tedy ne - přeci ho potom pořádně očistím a umyji tak kde vidíte problém?

+3/−1
16.3.2015 13:36

I21v64a 74V39a71l43č87í93k47o90v91á 1869368771141

http://pixy.cz/pixynergia/2008/02/27/ryze-v-mikrovlnce-jednoduchost-sama

0/0
15.3.2015 18:34

I59v10a 42V77a92l47č50í45k13o88v54á 1629368591791

Naprosto dokonalá příprava, kdo to zkusil, nedělá to jinak.

0/0
15.3.2015 18:35

Š28á73r62k88a 29M45a40t20y44á48š48o27v71á 1301875632729

souhlas...vařím ji tak už víc jak 15 let

0/0
16.3.2015 11:12

M24i72c54h82a41l 72M89i24l74l61e85r 9836182169382

ano, u nas se ruzne druhy pilafu (nebo i ceske rizoto) zasadne vari  v mikrovlnce  - uz vic jak 20 let.

Naopak ale italske risotto zasadne varime na sporaku.

0/0
19.3.2015 2:40

I23v29a27n 39R97ů17ž41i73č48k64a 3920392750752

Babička připravovala rejži v remosce a dodělávala se v peřinách s dědečkem... R^

+4/0
15.3.2015 17:55

A29r56n49o26š40t 89S81t75á48r54e82k 4482230675594

Kdo se dodělával v peřinách? Rýže, nebo babička?

+3/−1
15.3.2015 21:29

V56ě11r38a 20B34e96n54o90v89á 7557410505349

Problém je jen s peřinami, já je nevlastním, možná, by stačily péřové příkrývky, Tento recept také znám z dob, kdy nebyly mikrovlnky, ale jak je vidět, receptů na rýži je spousta, každý má rád ten svůj.

0/0
15.3.2015 17:34

P89a88v11e95l 23N93o28v21á68k 4533288345621

Ježiš, co jste to tady za retardy? Mastný základ, treba trochu cibulky,  na to rýži, o něco víc vývaru a vaříme cca 20 minut na nízkou teplotu. Nic se nikdy nepřipálí. To je jak ta priblbla metoda sous-vide. Někdo bude trápit maso v plastovém pytlíku s teploměrem pět hodin místo úplně obyčejného smažení nebo pečení. Někdy stačí použít mozek místo kopírování článků na netu.

+3/−8
15.3.2015 16:29

S74a73r43a 89B83e49n80y27o46v36a 8829145781311

Před lety mě někdo poradil naprosto jednoduchý recept, od té doby má všude úspěch. Nutná je nádoba do mikrovlnky s tím ventilkem nahoře. Běžně u asijských obchodníků  do 100 Kč. Nasypu propláchnutou rýži  /nejraději jasmínovou/ zaliju vodou, může se dát trochu oleje , sůl, koření a cibuli s napíchaným hřebíčkem . Vařím na plný výkon 7-8 minut. Vyndám promíchám doplním vodu a ještě jednou na 7-8 minut . Nechám 5 minut odpočívat a je to výborná rýže

+4/−1
15.3.2015 10:42
Foto

R38i66c92h84a89r65d 91P85o46l58á69š54e94k 9554903120829

tak to dělám taky a dostal jsem za to tři mínusy. Zajímavý.

+6/−1
15.3.2015 10:44

M14a57r58t32i20n 11P15e16c60i32n86a 4621163

Používám keramický hrnec, rýže se vůbec nepřipálí ani nerozvaří.

0/0
15.3.2015 9:08

M95i26l90o65š 61K28o83l62m62a42n 6756383247722

Zajímavý objev, ale stejně se to dělalo už kdysi. Teď zbývá už jen dát návod na to, jak správně vařit vodu.

+1/−8
15.3.2015 8:41

L44i88b92o88r 24P63l32a35č55e56k 2201362608851

Jako objev to nikdo neprezentuje ("to mě naučila už moje maminka. A ji zase její maminka."). A věřte, že už jsem slyšel od několika "hospodyněk", že kupují zásadně rýži ve varných sáčcích, protože jinak se jim nikdy nepovede.

+12/−1
15.3.2015 8:57

V34í66t77ě38z79s49l42a77v 88Č43a36c16k48ý 4302700804298

Ono taky plno hospodyněk nezná nic jinýho, než kečup, Masox a Vegetu. Chudáci děti.;-€

+1/0
15.3.2015 13:46

M17a47r65t26i22n 70V18o33j39á79č50e69k 9792388108417

no protože ,kdyby přismahly i rýži v pytlíku to by už bylo něco;-D;-D

+1/0
16.3.2015 13:39

F59r95a83n13t95i88š81e93k 55N55o66v81á74k 1426607539367

Tak nevím, ale my vaříme rýži bez peřin a připálenou ji taky nemáme.

+16/0
15.3.2015 7:56

J48a72n69a 43S72t62r57n54a98d98o97v72á 3977595422930

Pěkné, taky jsme to tak doma dělávali. Jen mi přijde, že je video dělané jen jako reklama na to koření. :-(

+4/0
15.3.2015 7:36
Foto

R56i52c45h67a84r39d 34P52o19l70á55š87e42k 9894773360239

Rýži dělám v mikrovlnce ve skleněné nádobě s víkem a ani tam se nepřipálí, jen ji pro jistotu ke konci zkontroluju jestli je akorát a nechám ji tam dojít. Prakticky to vaření nepotřebuje žádnou pozornost.

+7/−7
15.3.2015 0:14

V30ě16r67a 66Č68e95r47m39á14k95o89v19á 8951956220719

Proč ty mínusy?

+3/−1
15.3.2015 16:50
Foto

R35i32c96h92a68r95d 23P30o59l72á26š74e24k 9634303720839

asi nemají mikrovlnku a závidí

+3/−2
15.3.2015 17:24

I51v90a 90V75a35l60č14í16k62o87v48á 1259558231571

To budou Šerani. Těm mikrovlnky berou zdraví.

0/0
15.3.2015 18:48

E83v62a 20D92r84o67z27d17o85v17á 7929517315325

Mínus jsem vám nedala, ale v mikrovlnce mě to prostě nebaví. :-)

Ať si rýži každý dělá po svém, hlavně když se to povede.

0/0
15.3.2015 23:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.