Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J37a57n 44S24v70a66t92e41k 4678256398766

Je pravda, že slupky z krevet nevyhodím... ostatně se mi to ještě nestalo. Raději si zajdu do restaurace...

0/0
23.3.2015 7:54

P68a25v65e32l 82S84ý33k90o22r65a 7477862417351

Jsem pochyboval o čerstvosti a zmizelo to.

0/0
22.3.2015 23:31

P61a53v72e61l 70S65ý45k21o91r22a 7657572267821

čerstvé krevety u nás ve vnitrozemí ? [>-]  No já nevím.

0/0
22.3.2015 23:30

O20l62d38ř53i45c62h 79H45o40r80á24k 2114259711175

Zrovna v případě krevet bych si hodně dal pozor na to módní slovo "pasta".

Za prvé, krevety jsou hodně používané v Asijské kuchyni, takže užívat taliánské termíny je trošku legrační a za druhé v kuchyni (zvláště opět Asijské) se hodně používá i tzv. krevetové pasty (známí i jako belachan).

Takže čeština a české slovo "těstoviny" je asi nejlepší používat stále a nebýt za každou cenu "světoví" (nemusíte to pak v zápětí vysvětlovat, co tou pastou myslíte tentokrát).

;-)

+4/0
22.3.2015 18:38

P11e95t90r 50Š18o95r36š 6953551333271

Když už bráníte jazyk, tak to pište správně. Známé, světový.:-(

0/−3
23.3.2015 0:04

M21o20n98i81k21a 30R56o79l54l59o85v12á 5563592216595

Když už tak u slova "známé" se pán evidentně překlikl o písmenko vedle a světoví napsal správně,podle vzoru mladí;-D

+1/0
23.3.2015 6:48
Foto

H38a11n54a 68A69n53t70o82n25o38v61á 6697599914504

Světoví by se dalo obhájit (my Češi nemusíme být za každou cenu světoví).

+1/0
23.3.2015 10:15

P27a54v63e51l 59S87o59b36o63t24k22a 5250574

Stejně tak rybí polévka je o zužitkování toho co byste jinak vyhodili... dobrý kuchař dokáže ze surovin dostat maximum.

+5/0
22.3.2015 14:21

A89l45e62x49a63n37d66r 52K84o49s12t81k58a 8382318286784

A stejně jako rybí polévka je to fajn :)

+1/0
22.3.2015 18:20

A38u35g90u18s36t 23F95o32r56m44á25n84e95k 6785339900306

Jo, on Hruška tady dokázal zužitkovat kuřecí kůžičky.

0/−1
23.3.2015 12:56

B29á87r71a 18T83e20s89n68e68r25o41v32á 5795590344449

Já k plodům moře nemám odpor, jen mi prostě nechutnají...

+2/0
22.3.2015 14:10

J55a87n 97K28a34n42t 9101468638663

A muzete nam prozradit, Baro, co vam chutna ?

0/0
22.3.2015 14:17

B58á42r61a 63T30e23s19n49e53r21o38v19á 5695190594849

Vepřová panenka. Pštrosí steaky. Kachna. Dobře odleželé hovězí. Je toho spousta, ale mořské plody a ryby (a taky růžičková kapusta a houby) mezi to zkrátka nepatří.:-P

+2/0
22.3.2015 14:20

J56a63n 70K87a10n56t 9271668708453

Vidite, pani Baro, to co chutna vam, chutna i mne a navic miluju morske plody (skutecnost, ze ziji ve Francii a cerstve plody more mam kdykoliv k   dispozici, v tom zrejme hraje roli). Vyhybam se pouze szegedinskemu gulasi, ryzovemu nakypu nasladko a sushi...

+1/0
22.3.2015 18:28

M33i53c65h61a39l 38M56i30l89l75e58r 9286702299932

francouzske ustrice VR^

+1/0
23.3.2015 8:55

M69i88l25a83n 70L41i43p56o46w42s53k28i 8963945220196

Tak a ted si vymente telefony ;-)

+2/0
23.3.2015 9:04

O17s96k67a83r 80K91o33v31a61ř60í51k 8477403906857

Pečená kachna, červené zelí, bramborový knedlík... to je náboženství R^

+2/0
22.3.2015 18:39

B74á55r13a 39T25e82s19n34e12r78o34v68á 5655260284499

A jinak jsem reagovala hlavně na tuto větu z článku: „Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich.

+1/0
22.3.2015 14:22

J32a31n90a 77M35r47á97z41k19o46v76á 8536780543680

Jene, mně by chutnalo s Tebou. J.

+1/0
22.3.2015 15:50

J10a42n 13K37a45n87t 9701208398813

Nerikas Jano, co by ti chutnalo ? Ale asi vsechno by bylo mnam, mnam !

0/0
22.3.2015 18:18

I38v12a67n 61M52a11r10e69k 6824258102

A z kuřecích kůžiček a biskupů by tam něco nebylo  ? ! 8-o

+1/−4
22.3.2015 9:44

H41e58l75e37n78a 59V59e69v24e18r91k98o51v88a 3799947

To jste a špatných stránkách.;-D

+2/0
22.3.2015 10:27

M16i88c66h92a28l 33S25l82a45v97í71č36e31k 1759218292789

Proč, z čeho myslíte, že se dělá drůbeží vývar? Kosti, kůže, pařáty - prostě vše, co tak nějak upadne ....;-D

+1/0
22.3.2015 11:33

H40e31l81e52n67a 30V78e77v20e87r92k57o16v61a 3729847

Ta k pardon,mě hned napadl Hruška a jeho plněné kůžičky.

0/0
22.3.2015 15:00

J18a80n 46K66o42t64l43í86n 9499164135477

jestli to ze slepice upadává tak říkajíc "za provozu", tak z toho raději vývar nedělat ;-)

+1/0
19.4.2015 19:08

P39a90v83e86l 20J56a82m68u11l27á94k 5108731445227

já si myslím že ne, ten odpad z krevet je stejnej jako kuřecí kůže a biskup.

;-D

+1/0
22.3.2015 14:01

H70e52l96e37n26a 34V68e87v20e76r42k38o33v27a 3439227

Asi to nemá po vychladnutí 2 cm tukové vrstvy.Rv

+1/0
22.3.2015 16:55

R76o46b91e66r62t 14P33a56c88i65n71a 7214729685751

Ta se sebere a vyhodí...

+1/0
22.3.2015 21:55

J24a45n 37M27a61c79u27r91a 4706963612597

Až na to, že to byl film Slunce, seno, erotika. Ale co chtít po mce, že?

+2/−2
22.3.2015 9:06

P68e75t43r 16J31a18n59d41a 9943497864321

Ale jdi ty.

0/−1
22.3.2015 15:27

M14i79c85h63a57l 58S54l52a82v59í80č57e15k 1359728252249

Všeliké "mořské potvory" jsou vynikající. Ovšem tam, kde jsou skutečně čerstvé a kde je umí připravit. Třeba ve Francii i jinde, kde se během pár hodin po vyložení z lodě ocitnou uložené v drceném ledu na stolech obchodníků. Ty vakuované "plody moře", ze kterých po rozmražení odteče s vodou i jejich šťává a chutí pak připomínají plastik, to je paskvil. Pan Pohlreich a jiní restauratéři snad mají velkododavatele, schopného dodat čerstvé suroviny. Ale zkuste je nakoupit třeba v takovém Ústí n. L. Po odchodu Carefouru nemáte šanci. Velké řetězce něco tak rychle podléhající zkáze prostě nevedou a specializované prodejny nejsou. Ostatně by dlouho nepřežily, jako ta, specializovaná na sýry, které přitom mají daleko delší životnost.

ČR není Praha a Praha není ČR. To by měli mít páni kuchaři (ale i jiní) vždy na mysli, když široké veřejnosti "servírují" své recepty. Vždyť stačí zaběhnout k nejbližšímu řezníkovi a běžně nakoupíte skopové kotletky, svíčkovou, vysoký a nízký roštěnec, kozlečí, jehněčí, telecí ledvinu. No a vedle v zelenině zase vše od mrkve po durian! :-(

0/0
22.3.2015 7:33

P85a32v90e29l 96M11a48r39e33k 7752709855456

No třeba Makro je už v každé zádeli. A jejich nabídka čerstvých ryb i dalších mořských živočichů je skvělá. Mimochodem, třeba hluboce zmrazená chobotnice nebo krevety jsou také velmi dobře využitelné, jen se toho nebát.

+10/0
22.3.2015 7:52

M59i72c68h12a35l 74S18l20a25v14í53č43e12k 1289918452849

Nevím, jestli je krajské město zrovna zadel a Makro (jak již napovídá jeho název) není zrovna dobrý příklad pro maloobchodní prodejnu. Pokud mám chuť na párek či špekáček, balení po 12 a více kusech mne jaksi nenadchne. Ostatně ze svého okolí neznám nikoho (mimo podnikatele či živnostníky), kdo by v Makru nakupoval. Už pro otravování kartou.

+5/−8
22.3.2015 8:07

L67u22k97á47š 48Š91l79e13h24o77f21e86r 1203929205909

Takze problem neni v tom, ze by u vas nebylo kde nakoupit kvalitni morske plody, ale v tom ze se vam nechce jit do vhodneho obchodu... Ano, v Penny asi kvalitni krevety nekoupite ;-)

+7/−1
22.3.2015 8:54

M90i39c44h94a56l 24S24l81a97v28í46č81e22k 1269488282819

Tak mi prozraďte sladké tajemství, kam asi zajít. Penny, Lídl, Albert, Billa, Tesco (končící), Globus či Kaufland jaksi tímto sortimentem neoplývaj a nic jiného zde již není. Jak je tomu v Makru nevím, ale kvůli několika nákupům ročně si kartu zřizovat nebudu. Ono je dobře si nejprve před dobrou radou ověřit skutečné možnosti.

+2/0
22.3.2015 9:41

M95i78l22a91n 81K84l30o68u35č91e39k 3670955798577

Tak vy proste morske plody mit nebudete, co je na tom, nevim proc by to meli mit kuchari na pameti, ale treba tento kuchar uvedl i recepty, na ktere suroviny sezenete i vy, treba neco z veproveho.

+3/0
22.3.2015 11:18

M25i44c63h17a57l 28S43l62a37v29í72č49e81k 1329638662919

Máte pravdu, sortiment vepřového ještě ujde. I když třeba panenku zdaleka nekoupíte vždy. Jinak viz mé ostatní repliky.

0/0
22.3.2015 11:51

M97a85r50t61i32n 31V14o52j64á87č27e43k 9333817831826

já třeba kartu mám a nepodnikám a velký nákupy děláme tam -na maso ryby i ostatní je to lepší než kdekoli hlavně tam není tolik lidí....na letní grilovačky kupujeme maso jen tam

+5/−1
22.3.2015 8:56

M73i64c96h15a65l 53S81l32a39v39í69č27e28k 1389698492509

Inu proč ne, máte-li početnou rodinu. Pro dva starší lidi ale není Makro zrovna to pravé ořechové. A nejde jen o mořské plody. S tím, jak z řetězců zmizel pultový prodej masa (a většinou i uzenin, salátů, sýrů) je i pro běžný masný sortiment nutno jet do centra města, kde pár řezníků ještě zbylo. Takže k několikahodinovému výletu pro 4 kotlety přidejte k nákupu ještě min. 30 Kč za jízdné MHD (tedy pokud jedete jen tam a zpět a zbytek oběhnete pěšky).

0/−4
22.3.2015 9:56

M76i45c73h75a15l 59M55i45l72l34e45r 9586782639642

nevim, proc bych mel chodit nakupovat k reznikovi do vedlejsiho mesta a vazit cestu pro pouhe 4 kotlety!!

Kdyz uz tam jsem, udelal bych vetsi nakup najednou. Kdyz nemam auto, vzal bych nakupni vozejk, druhy pro manzelku a jede se autobusem. No a co jako?

Maso na tyden do lednice a ostatni do mraznicky, podobne s ostatnim - co je na tom tezkeho?

Mne se zda, ze cela tahle saga je jenom hledani ruznych vymluv od nekoho, komu se nelibi ze televizni kuchari predvadeji exotictejsi jidla a suroviny.

+2/0
22.3.2015 10:07

M74i44c26h78a80l 43S62l68a25v32í43č93e61k 1649118862529

Mně to zase přijde jako zcela zcestné. Hovořil jsem o čerstvých surovinách a možnostech jejich nákupu. Maso po týdnu v chladničce vám nejspíš půjde naproti pochlubit se svou hezkou barvou a vůní. A zmražené suroviny se s čerstvými nedají porovnat vůbec. !!

Nemám nic proti tomu, aby TV kuchaři předváděli ty nejexotičtější pokrmy, včetně třeba smažených pavouků. Ostatně o tom byl hezký pořad Kuchař na cestách. Jen by neměli vydávat exotiku za běžnou kuchyni.

+2/−2
22.3.2015 11:31

M52i67c27h32a38l 47M11i39l60l55e85r 9896272579932

chapu, ze krajska a mensi mesta nemaji to same zasobovani jako Praha.

Kdyz ale dnes ma kdekdo auto a v ruznych rodinach vic nez jedno, co jim brani si jednou za mesic nebo za tri si dojet do Prahy na nakup potravin, ktere v jejich okoli nejsou?

Jezdit nakupovat jinam neni v Cesku zadnou zvlastnosti. Porad tady ctu jak ruzni lide jezdi nakupovat do Nemecka, Rakouska, Polska....tak proc ne do Prahy?

Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani.

To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? To by bylo uz jak za komunistu, kdy se snazili vsechno zrezimentovat, zuniformovat a podridit nejnizsimu spolecnemu jmenovateli.  A presto jezdili jezedaci na podzim a nekdy i mimo mej nakupovat do Prahy!

+3/−1
22.3.2015 9:46

M23i89c46h83a74l 11S33l27a42v51í22č20e13k 1729138912159

Trochu divná logika. Pokud pojedu do Prahy na cílený nákup od 10 000 výše, budiž. Pak se těch 500,- Kč a víc za dopravu ztratí. Ale suroviny na 2-3 jídla by se setsakra prodražily. A nedělejte si iluze o příhraničním obchodu. Doba jeho slávy je již dávno pryč. Vyplatí se dnes jen u sortimentu, který je buď výrazně levnější, nebo kvalitnější a to jen v příhraničních oblastech.

A proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni. Ona česká kuchyně je daleko bohatší než knedlo-zelo. Jenže řada receptů je pracných a to se jaksi nenosí. Takže popadni půl kila svíčkové, udělej stejk a máš za pár minut uvařeno. A to nemluvím o módě. Jako před několika lety musel být všude "pršut", tak dneska zase musí být řapíkatý celer, zázvor, římský kmín a pod. snad i ve zmrzlině.

Přitom je zajímavé, že jinde to se zásobováním jde. Třeba v takové Francii je v každém městečku pekař, řezník, sýrař, zeleninář, rybář a trh. A všichni s kvalitním zbožím. Oni si hájí své, své tradice. To jen u nás jsme zabili maloobchodníky a nesmyslně dali nadbytek prostoru nadnárodním řetězcům.

A co se těch jezeďáků týče, to bylo zcela logické. Jednak dostali za celoroční dřinu konečně zaplaceno a na venkově se nedalo koupit skoro nic.

+1/−1
22.3.2015 11:04

M16i23c30h41a62l 34M23i87l39l87e63r 9856672549352

dovolim si nesouhlasit. Napsat "proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni."

velmi silne zavani CENZUROU typu " Co si to ti kuchari, magaziny a televizni stanice dovoluji, ze vysilaji porady, nebo uverejnuji clanky urcene siroke verejnosti, pouzivajici suroviny tezko sehnatelne v malych mestech, ktere se mne osobne nelibi"

1) Pohlreich netvrdi ze jeho vareni je bezna kuchyne. Neni Babica.

2) TV stanice netvrdi, ze to je bezna kuchyne.

3) ceska kuchyne je sice rozmanita, ale nevim proc by se TV stanice nebo magaziny mely omezovat pouze ceskou kuchyni a vsedni suroviny. Mela by je k tomu donutit cenzura nespokojenych penzistu?

 4) nevim proc by se Pohlreichovy recepty mely vysilat v nejakem specialnim poradu a ne tam, kde jsou vysilany, nebo proc by se takove recepty nesmely objevovat v magazinech.

5) vsechny tyhle argumenty uz nevypadaji jako serie vymluv, ale jako HNEVIVE BRBLANI se svetem nespokojeneho penzisty "co si ta televize dneska dovoluje, to za meho mladi nebylo, aby mohli propagovat podpultovky nebo tezko sehnatelne suroviny "

Mam na to jednu hodne praktickou radu: Nikdo nikoho nenuti kupovat magaziny s recepty a pokud je koupi, nikdo nikoho ani nenuti prislusne stranky cist ani je cist online. Na ovladaci i na kazdem televizoru existuje knoflik s vypnutim. Take existuje menic kanalu. Komu se nelibi podobne porady, nemusi se na to divat, muze svobodne prepnout na jiny kanal nebo to vypnout uplne a jit na prochazku do prirody. Nebo treba do hospody na gulas se sesti a potom misto magazinu cist treba Maleho Bobese..

+2/−1
22.3.2015 11:37

M85i59c28h59a41l 83S53l11a40v57í24č59e35k 1549958332479

Není nad dobrou, praktickou, účelnou a korektní radu na nic. Nepsal jste (nebo alespoň nepřekládal) nápovědu k aplikacím Microsoftu? Jinak vaše "logické" veletoče jsou obdivuhodné. Hlavně že víte, že jde z mé strany o výmluvy a hněvivé brblání nespokojeného důchodce, či dokonce pokus o cenzuru. A když už jsme u této, stejně dobře mohu argumentovat, že cenzurou silně zavání tato vaše replika, kdy zavrhujete jakýkoliv jiný názor, než je ten váš. Možná by bylo dobře si znovu místo Malého Bobeše přečíst můj úvodní příspěvek a následující repliky, včetně těch vašich: "Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani" . A v reakci na to se ptám proč by to mělo být nelogické?

Jinak někde tvrdím to, co mi podsouváte? Což takhle reagovat na to, co jsem skutečně napsal?

1. O panu Pohlreichovi jsem se zmínil pouze v úvodním příspěvku a ve zcela jiné souvislosti a kontextu.

2. TV to sice nikde výslovně netvrdí, ale jako běžnou kuchyni to fakticky prezentuje. Čímž mám na mysli současnost, nikoliv pořady o kuchyních restauračních zařízení.

3. "To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? " je vaše věta, já někde píši něco o tom, že se média mají omezovat pouze na českou kuchyni?

4. To je skutečně k smíchu. Kdepak jste to v mých replikách vyčetl? Já o voze, vy o koze. Hodinky nebo holínky, vždyť je to jedno. Obojí se natahuje!

5. Hodně vás naštvu, když řeknu, že ač starobní důchodce, pobírající navíc invalidní (výhodnější!) důchod mne svět ještě neomrzel? A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských.

Na závěr rovněž jednu praktickou radu: nerozdávejte rady (moudré i nemoudré). Ale to si vlastně protiřečím!

+1/−2
22.3.2015 13:28

M34i54c37h91a43l 15M83i12l82l97e17r 9556972419822

;-D;-D cele to je jenom pokracovanim v brblani nahnevaneho penzisty.

 Korunou je odstavec:

"A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských."

Takze priznani, ze pan Slavicek kritizuje neco, co v TV ani NEVIDEL a nemel by ten nejmensi zajem se na to divat a podle svych dalsich priznani ani tyto clanky necte. Jenom chodi do diskuzi brblat "sight unseen", aniz by to videl.

Prese vsechno si vyhrazuje pravo pozadovat, aby porady, ktere SAM NESLEDUJE, byly presentovany "Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni." 8-o8-o8-o8-o

Nekteri brblavi, vecne na neco nahnevani penziste uz skutecne ztratili soudnost.8-o

+1/0
23.3.2015 4:51

H32e61l77e29n28a 12V61e56v91e63r94k85o66v11a 3759637

Ale pane Slavíček,copak je takový problém poprosit někoho známého aby vám kousek něčeho přivezl z Makra?Já jsem to tak dělala a vždy to dobře dopadlo.:-)

+3/−1
22.3.2015 15:10

V83í60ť70a 51N61o70v32á13k 1608213145431

Ty mořské staty bych nevyzdvihoval. S oblibou hodí do mikrovlnky mražené zboží z kdejaké tramtarie :-)

0/0
22.3.2015 15:50

M52o69n77i77k78a 93R40o33l92l48o41v83á 5393672706895

To je nějaký problém,pokud mi vadí "pach moře na rukou",vzít si na loupání krevet chirurgické rukavice?Jinak polívka se dá udělat naprosto ze všeho,takže nic nového neobjevil.............

+1/−2
22.3.2015 7:22

P67a51t98r50i21k 56H54r84a74d37i31l 9219572444760

I ze sekery.Jenze kdyby mi to nekdo neukazal tak to nevim.Dnes zkusim vyvar ze staryho monitoru.

+5/0
22.3.2015 8:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.