Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J24a58n 60S29v37a86t95e81k 4918436308616

Je pravda, že slupky z krevet nevyhodím... ostatně se mi to ještě nestalo. Raději si zajdu do restaurace...

0/0
23.3.2015 7:54

P29a14v63e97l 77S14ý58k22o40r37a 7397282617751

Jsem pochyboval o čerstvosti a zmizelo to.

0/0
22.3.2015 23:31

P58a16v95e67l 69S46ý88k78o73r27a 7877552457431

čerstvé krevety u nás ve vnitrozemí ? [>-]  No já nevím.

0/0
22.3.2015 23:30

O58l21d67ř89i18c64h 47H23o37r68á89k 2374379521175

Zrovna v případě krevet bych si hodně dal pozor na to módní slovo "pasta".

Za prvé, krevety jsou hodně používané v Asijské kuchyni, takže užívat taliánské termíny je trošku legrační a za druhé v kuchyni (zvláště opět Asijské) se hodně používá i tzv. krevetové pasty (známí i jako belachan).

Takže čeština a české slovo "těstoviny" je asi nejlepší používat stále a nebýt za každou cenu "světoví" (nemusíte to pak v zápětí vysvětlovat, co tou pastou myslíte tentokrát).

;-)

+4/0
22.3.2015 18:38

P82e31t30r 11Š74o20r46š 6753941753591

Když už bráníte jazyk, tak to pište správně. Známé, světový.:-(

0/−3
23.3.2015 0:04

M24o39n35i89k79a 88R57o22l77l81o25v71á 5373532206205

Když už tak u slova "známé" se pán evidentně překlikl o písmenko vedle a světoví napsal správně,podle vzoru mladí;-D

+1/0
23.3.2015 6:48
Foto

H91a68n98a 79A18n60t36o66n44o66v35á 6447689474734

Světoví by se dalo obhájit (my Češi nemusíme být za každou cenu světoví).

+1/0
23.3.2015 10:15

P90a93v42e15l 32S83o11b78o20t48k79a 5390384

Stejně tak rybí polévka je o zužitkování toho co byste jinak vyhodili... dobrý kuchař dokáže ze surovin dostat maximum.

+5/0
22.3.2015 14:21

A10l15e58x72a31n98d35r 82K36o75s79t16k77a 8982328446324

A stejně jako rybí polévka je to fajn :)

+1/0
22.3.2015 18:20

A32u76g19u43s50t 79F43o20r15m86á18n66e30k 6695699800956

Jo, on Hruška tady dokázal zužitkovat kuřecí kůžičky.

0/−1
23.3.2015 12:56

B37á44r61a 75T71e46s47n47e17r67o65v35á 5265150114559

Já k plodům moře nemám odpor, jen mi prostě nechutnají...

+2/0
22.3.2015 14:10

J74a25n 56K62a29n66t 9641778388213

A muzete nam prozradit, Baro, co vam chutna ?

0/0
22.3.2015 14:17

B93á48r73a 68T55e19s46n96e13r94o10v70á 5555140724959

Vepřová panenka. Pštrosí steaky. Kachna. Dobře odleželé hovězí. Je toho spousta, ale mořské plody a ryby (a taky růžičková kapusta a houby) mezi to zkrátka nepatří.:-P

+2/0
22.3.2015 14:20

J12a71n 75K53a78n70t 9131658748943

Vidite, pani Baro, to co chutna vam, chutna i mne a navic miluju morske plody (skutecnost, ze ziji ve Francii a cerstve plody more mam kdykoliv k   dispozici, v tom zrejme hraje roli). Vyhybam se pouze szegedinskemu gulasi, ryzovemu nakypu nasladko a sushi...

+1/0
22.3.2015 18:28

M53i33c42h18a77l 95M96i42l35l53e98r 9426972209252

francouzske ustrice VR^

+1/0
23.3.2015 8:55

M78i17l97a59n 73L54i11p57o56w69s61k15i 8623665240766

Tak a ted si vymente telefony ;-)

+2/0
23.3.2015 9:04

O70s13k80a24r 92K72o69v85a32ř73í57k 8707463516127

Pečená kachna, červené zelí, bramborový knedlík... to je náboženství R^

+2/0
22.3.2015 18:39

B39á76r43a 63T90e94s67n24e30r97o32v83á 5615170434909

A jinak jsem reagovala hlavně na tuto větu z článku: „Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich.

+1/0
22.3.2015 14:22

J79a67n38a 32M71r93á39z10k85o43v37á 8726500803520

Jene, mně by chutnalo s Tebou. J.

+1/0
22.3.2015 15:50

J85a19n 27K59a75n84t 9331608848743

Nerikas Jano, co by ti chutnalo ? Ale asi vsechno by bylo mnam, mnam !

0/0
22.3.2015 18:18

I45v65a93n 93M50a85r34e25k 6394668902

A z kuřecích kůžiček a biskupů by tam něco nebylo  ? ! 8-o

+1/−4
22.3.2015 9:44

H78e23l79e66n82a 13V63e14v60e39r50k79o26v78a 3969517

To jste a špatných stránkách.;-D

+2/0
22.3.2015 10:27

M88i83c25h93a44l 77S46l95a57v72í16č91e92k 1509488342519

Proč, z čeho myslíte, že se dělá drůbeží vývar? Kosti, kůže, pařáty - prostě vše, co tak nějak upadne ....;-D

+1/0
22.3.2015 11:33

H85e94l40e14n78a 19V12e29v96e80r23k15o25v24a 3769707

Ta k pardon,mě hned napadl Hruška a jeho plněné kůžičky.

0/0
22.3.2015 15:00

J87a82n 36K54o51t96l43í45n 9429704355407

jestli to ze slepice upadává tak říkajíc "za provozu", tak z toho raději vývar nedělat ;-)

+1/0
19.4.2015 19:08

P56a22v67e88l 12J54a74m92u12l21á83k 5148151905247

já si myslím že ne, ten odpad z krevet je stejnej jako kuřecí kůže a biskup.

;-D

+1/0
22.3.2015 14:01

H80e65l81e51n57a 91V24e31v62e64r97k95o44v96a 3959687

Asi to nemá po vychladnutí 2 cm tukové vrstvy.Rv

+1/0
22.3.2015 16:55

R46o47b76e88r49t 67P55a26c23i68n12a 7774849705521

Ta se sebere a vyhodí...

+1/0
22.3.2015 21:55
Foto

J67a67n 24M34a41c96u36r34a 4436323212537

Až na to, že to byl film Slunce, seno, erotika. Ale co chtít po mce, že?

+2/−2
22.3.2015 9:06

P76e93t55r 56J97a90n75d14a 9693597924161

Ale jdi ty.

0/−1
22.3.2015 15:27

M87i28c35h58a33l 92S92l96a66v62í19č47e75k 1289138602209

Všeliké "mořské potvory" jsou vynikající. Ovšem tam, kde jsou skutečně čerstvé a kde je umí připravit. Třeba ve Francii i jinde, kde se během pár hodin po vyložení z lodě ocitnou uložené v drceném ledu na stolech obchodníků. Ty vakuované "plody moře", ze kterých po rozmražení odteče s vodou i jejich šťává a chutí pak připomínají plastik, to je paskvil. Pan Pohlreich a jiní restauratéři snad mají velkododavatele, schopného dodat čerstvé suroviny. Ale zkuste je nakoupit třeba v takovém Ústí n. L. Po odchodu Carefouru nemáte šanci. Velké řetězce něco tak rychle podléhající zkáze prostě nevedou a specializované prodejny nejsou. Ostatně by dlouho nepřežily, jako ta, specializovaná na sýry, které přitom mají daleko delší životnost.

ČR není Praha a Praha není ČR. To by měli mít páni kuchaři (ale i jiní) vždy na mysli, když široké veřejnosti "servírují" své recepty. Vždyť stačí zaběhnout k nejbližšímu řezníkovi a běžně nakoupíte skopové kotletky, svíčkovou, vysoký a nízký roštěnec, kozlečí, jehněčí, telecí ledvinu. No a vedle v zelenině zase vše od mrkve po durian! :-(

0/0
22.3.2015 7:33

P48a45v56e89l 18M87a63r42e38k 7132629325676

No třeba Makro je už v každé zádeli. A jejich nabídka čerstvých ryb i dalších mořských živočichů je skvělá. Mimochodem, třeba hluboce zmrazená chobotnice nebo krevety jsou také velmi dobře využitelné, jen se toho nebát.

+10/0
22.3.2015 7:52

M13i64c18h44a81l 21S53l45a13v91í70č23e26k 1429238192409

Nevím, jestli je krajské město zrovna zadel a Makro (jak již napovídá jeho název) není zrovna dobrý příklad pro maloobchodní prodejnu. Pokud mám chuť na párek či špekáček, balení po 12 a více kusech mne jaksi nenadchne. Ostatně ze svého okolí neznám nikoho (mimo podnikatele či živnostníky), kdo by v Makru nakupoval. Už pro otravování kartou.

+5/−8
22.3.2015 8:07

L33u65k44á41š 45Š92l15e14h63o55f77e12r 1943919865119

Takze problem neni v tom, ze by u vas nebylo kde nakoupit kvalitni morske plody, ale v tom ze se vam nechce jit do vhodneho obchodu... Ano, v Penny asi kvalitni krevety nekoupite ;-)

+7/−1
22.3.2015 8:54

M91i41c71h95a86l 16S57l24a14v12í41č64e29k 1949718312289

Tak mi prozraďte sladké tajemství, kam asi zajít. Penny, Lídl, Albert, Billa, Tesco (končící), Globus či Kaufland jaksi tímto sortimentem neoplývaj a nic jiného zde již není. Jak je tomu v Makru nevím, ale kvůli několika nákupům ročně si kartu zřizovat nebudu. Ono je dobře si nejprve před dobrou radou ověřit skutečné možnosti.

+2/0
22.3.2015 9:41

M29i71l39a65n 33K71l29o24u38č76e57k 3970675118957

Tak vy proste morske plody mit nebudete, co je na tom, nevim proc by to meli mit kuchari na pameti, ale treba tento kuchar uvedl i recepty, na ktere suroviny sezenete i vy, treba neco z veproveho.

+3/0
22.3.2015 11:18

M77i35c24h49a81l 46S44l45a59v85í26č40e90k 1729498442609

Máte pravdu, sortiment vepřového ještě ujde. I když třeba panenku zdaleka nekoupíte vždy. Jinak viz mé ostatní repliky.

0/0
22.3.2015 11:51

M15a79r76t72i24n 71V36o18j10á75č72e76k 9793667151436

já třeba kartu mám a nepodnikám a velký nákupy děláme tam -na maso ryby i ostatní je to lepší než kdekoli hlavně tam není tolik lidí....na letní grilovačky kupujeme maso jen tam

+5/−1
22.3.2015 8:56

M40i67c50h68a56l 80S46l81a37v92í16č46e54k 1879328652379

Inu proč ne, máte-li početnou rodinu. Pro dva starší lidi ale není Makro zrovna to pravé ořechové. A nejde jen o mořské plody. S tím, jak z řetězců zmizel pultový prodej masa (a většinou i uzenin, salátů, sýrů) je i pro běžný masný sortiment nutno jet do centra města, kde pár řezníků ještě zbylo. Takže k několikahodinovému výletu pro 4 kotlety přidejte k nákupu ještě min. 30 Kč za jízdné MHD (tedy pokud jedete jen tam a zpět a zbytek oběhnete pěšky).

0/−4
22.3.2015 9:56

M22i47c61h30a29l 15M21i52l23l72e46r 9676712819152

nevim, proc bych mel chodit nakupovat k reznikovi do vedlejsiho mesta a vazit cestu pro pouhe 4 kotlety!!

Kdyz uz tam jsem, udelal bych vetsi nakup najednou. Kdyz nemam auto, vzal bych nakupni vozejk, druhy pro manzelku a jede se autobusem. No a co jako?

Maso na tyden do lednice a ostatni do mraznicky, podobne s ostatnim - co je na tom tezkeho?

Mne se zda, ze cela tahle saga je jenom hledani ruznych vymluv od nekoho, komu se nelibi ze televizni kuchari predvadeji exotictejsi jidla a suroviny.

+2/0
22.3.2015 10:07

M59i34c56h42a81l 93S90l58a98v40í89č86e77k 1309708542879

Mně to zase přijde jako zcela zcestné. Hovořil jsem o čerstvých surovinách a možnostech jejich nákupu. Maso po týdnu v chladničce vám nejspíš půjde naproti pochlubit se svou hezkou barvou a vůní. A zmražené suroviny se s čerstvými nedají porovnat vůbec. !!

Nemám nic proti tomu, aby TV kuchaři předváděli ty nejexotičtější pokrmy, včetně třeba smažených pavouků. Ostatně o tom byl hezký pořad Kuchař na cestách. Jen by neměli vydávat exotiku za běžnou kuchyni.

+2/−2
22.3.2015 11:31

M49i21c52h53a67l 80M20i47l44l57e14r 9666722449682

chapu, ze krajska a mensi mesta nemaji to same zasobovani jako Praha.

Kdyz ale dnes ma kdekdo auto a v ruznych rodinach vic nez jedno, co jim brani si jednou za mesic nebo za tri si dojet do Prahy na nakup potravin, ktere v jejich okoli nejsou?

Jezdit nakupovat jinam neni v Cesku zadnou zvlastnosti. Porad tady ctu jak ruzni lide jezdi nakupovat do Nemecka, Rakouska, Polska....tak proc ne do Prahy?

Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani.

To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? To by bylo uz jak za komunistu, kdy se snazili vsechno zrezimentovat, zuniformovat a podridit nejnizsimu spolecnemu jmenovateli.  A presto jezdili jezedaci na podzim a nekdy i mimo mej nakupovat do Prahy!

+3/−1
22.3.2015 9:46

M30i34c40h94a62l 75S32l54a27v56í13č30e88k 1249348742929

Trochu divná logika. Pokud pojedu do Prahy na cílený nákup od 10 000 výše, budiž. Pak se těch 500,- Kč a víc za dopravu ztratí. Ale suroviny na 2-3 jídla by se setsakra prodražily. A nedělejte si iluze o příhraničním obchodu. Doba jeho slávy je již dávno pryč. Vyplatí se dnes jen u sortimentu, který je buď výrazně levnější, nebo kvalitnější a to jen v příhraničních oblastech.

A proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni. Ona česká kuchyně je daleko bohatší než knedlo-zelo. Jenže řada receptů je pracných a to se jaksi nenosí. Takže popadni půl kila svíčkové, udělej stejk a máš za pár minut uvařeno. A to nemluvím o módě. Jako před několika lety musel být všude "pršut", tak dneska zase musí být řapíkatý celer, zázvor, římský kmín a pod. snad i ve zmrzlině.

Přitom je zajímavé, že jinde to se zásobováním jde. Třeba v takové Francii je v každém městečku pekař, řezník, sýrař, zeleninář, rybář a trh. A všichni s kvalitním zbožím. Oni si hájí své, své tradice. To jen u nás jsme zabili maloobchodníky a nesmyslně dali nadbytek prostoru nadnárodním řetězcům.

A co se těch jezeďáků týče, to bylo zcela logické. Jednak dostali za celoroční dřinu konečně zaplaceno a na venkově se nedalo koupit skoro nic.

+1/−1
22.3.2015 11:04

M11i91c79h31a69l 61M15i66l74l32e43r 9596432549412

dovolim si nesouhlasit. Napsat "proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni."

velmi silne zavani CENZUROU typu " Co si to ti kuchari, magaziny a televizni stanice dovoluji, ze vysilaji porady, nebo uverejnuji clanky urcene siroke verejnosti, pouzivajici suroviny tezko sehnatelne v malych mestech, ktere se mne osobne nelibi"

1) Pohlreich netvrdi ze jeho vareni je bezna kuchyne. Neni Babica.

2) TV stanice netvrdi, ze to je bezna kuchyne.

3) ceska kuchyne je sice rozmanita, ale nevim proc by se TV stanice nebo magaziny mely omezovat pouze ceskou kuchyni a vsedni suroviny. Mela by je k tomu donutit cenzura nespokojenych penzistu?

 4) nevim proc by se Pohlreichovy recepty mely vysilat v nejakem specialnim poradu a ne tam, kde jsou vysilany, nebo proc by se takove recepty nesmely objevovat v magazinech.

5) vsechny tyhle argumenty uz nevypadaji jako serie vymluv, ale jako HNEVIVE BRBLANI se svetem nespokojeneho penzisty "co si ta televize dneska dovoluje, to za meho mladi nebylo, aby mohli propagovat podpultovky nebo tezko sehnatelne suroviny "

Mam na to jednu hodne praktickou radu: Nikdo nikoho nenuti kupovat magaziny s recepty a pokud je koupi, nikdo nikoho ani nenuti prislusne stranky cist ani je cist online. Na ovladaci i na kazdem televizoru existuje knoflik s vypnutim. Take existuje menic kanalu. Komu se nelibi podobne porady, nemusi se na to divat, muze svobodne prepnout na jiny kanal nebo to vypnout uplne a jit na prochazku do prirody. Nebo treba do hospody na gulas se sesti a potom misto magazinu cist treba Maleho Bobese..

+2/−1
22.3.2015 11:37

M66i55c28h56a94l 39S58l35a73v88í96č36e21k 1779888572299

Není nad dobrou, praktickou, účelnou a korektní radu na nic. Nepsal jste (nebo alespoň nepřekládal) nápovědu k aplikacím Microsoftu? Jinak vaše "logické" veletoče jsou obdivuhodné. Hlavně že víte, že jde z mé strany o výmluvy a hněvivé brblání nespokojeného důchodce, či dokonce pokus o cenzuru. A když už jsme u této, stejně dobře mohu argumentovat, že cenzurou silně zavání tato vaše replika, kdy zavrhujete jakýkoliv jiný názor, než je ten váš. Možná by bylo dobře si znovu místo Malého Bobeše přečíst můj úvodní příspěvek a následující repliky, včetně těch vašich: "Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani" . A v reakci na to se ptám proč by to mělo být nelogické?

Jinak někde tvrdím to, co mi podsouváte? Což takhle reagovat na to, co jsem skutečně napsal?

1. O panu Pohlreichovi jsem se zmínil pouze v úvodním příspěvku a ve zcela jiné souvislosti a kontextu.

2. TV to sice nikde výslovně netvrdí, ale jako běžnou kuchyni to fakticky prezentuje. Čímž mám na mysli současnost, nikoliv pořady o kuchyních restauračních zařízení.

3. "To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? " je vaše věta, já někde píši něco o tom, že se média mají omezovat pouze na českou kuchyni?

4. To je skutečně k smíchu. Kdepak jste to v mých replikách vyčetl? Já o voze, vy o koze. Hodinky nebo holínky, vždyť je to jedno. Obojí se natahuje!

5. Hodně vás naštvu, když řeknu, že ač starobní důchodce, pobírající navíc invalidní (výhodnější!) důchod mne svět ještě neomrzel? A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských.

Na závěr rovněž jednu praktickou radu: nerozdávejte rady (moudré i nemoudré). Ale to si vlastně protiřečím!

+1/−2
22.3.2015 13:28

M33i39c73h70a52l 87M97i63l77l89e94r 9106102219672

;-D;-D cele to je jenom pokracovanim v brblani nahnevaneho penzisty.

 Korunou je odstavec:

"A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských."

Takze priznani, ze pan Slavicek kritizuje neco, co v TV ani NEVIDEL a nemel by ten nejmensi zajem se na to divat a podle svych dalsich priznani ani tyto clanky necte. Jenom chodi do diskuzi brblat "sight unseen", aniz by to videl.

Prese vsechno si vyhrazuje pravo pozadovat, aby porady, ktere SAM NESLEDUJE, byly presentovany "Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni." 8-o8-o8-o8-o

Nekteri brblavi, vecne na neco nahnevani penziste uz skutecne ztratili soudnost.8-o

+1/0
23.3.2015 4:51

H23e58l88e31n68a 16V27e96v70e42r53k57o80v63a 3789547

Ale pane Slavíček,copak je takový problém poprosit někoho známého aby vám kousek něčeho přivezl z Makra?Já jsem to tak dělala a vždy to dobře dopadlo.:-)

+3/−1
22.3.2015 15:10

V96í42ť84a 39N19o25v66á95k 1128393575411

Ty mořské staty bych nevyzdvihoval. S oblibou hodí do mikrovlnky mražené zboží z kdejaké tramtarie :-)

0/0
22.3.2015 15:50

M61o68n39i73k87a 85R67o97l28l98o36v59á 5263212766985

To je nějaký problém,pokud mi vadí "pach moře na rukou",vzít si na loupání krevet chirurgické rukavice?Jinak polívka se dá udělat naprosto ze všeho,takže nic nového neobjevil.............

+1/−2
22.3.2015 7:22

P20a44t50r82i24k 20H49r12a66d35i37l 9139432314350

I ze sekery.Jenze kdyby mi to nekdo neukazal tak to nevim.Dnes zkusim vyvar ze staryho monitoru.

+5/0
22.3.2015 8:46





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.