Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší. Ze všeho nejdůležitější je ohlídat si, abyste z nich cítili moře a ne rybinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J50a13n 55S77v38a84t47e76k 4978966398196

Je pravda, že slupky z krevet nevyhodím... ostatně se mi to ještě nestalo. Raději si zajdu do restaurace...

0/0
23.3.2015 7:54

P98a13v29e59l 85S54ý51k17o49r86a 7607902117131

Jsem pochyboval o čerstvosti a zmizelo to.

0/0
22.3.2015 23:31

P68a10v30e68l 52S48ý53k21o22r71a 7257632277821

čerstvé krevety u nás ve vnitrozemí ? [>-]  No já nevím.

0/0
22.3.2015 23:30

O88l19d21ř96i84c56h 51H72o96r44á19k 2654949391485

Zrovna v případě krevet bych si hodně dal pozor na to módní slovo "pasta".

Za prvé, krevety jsou hodně používané v Asijské kuchyni, takže užívat taliánské termíny je trošku legrační a za druhé v kuchyni (zvláště opět Asijské) se hodně používá i tzv. krevetové pasty (známí i jako belachan).

Takže čeština a české slovo "těstoviny" je asi nejlepší používat stále a nebýt za každou cenu "světoví" (nemusíte to pak v zápětí vysvětlovat, co tou pastou myslíte tentokrát).

;-)

+4/0
22.3.2015 18:38

P98e85t77r 17Š26o94r37š 6543851273471

Když už bráníte jazyk, tak to pište správně. Známé, světový.:-(

0/−3
23.3.2015 0:04

M97o68n88i37k41a 70R71o36l58l82o79v84á 5173642496665

Když už tak u slova "známé" se pán evidentně překlikl o písmenko vedle a světoví napsal správně,podle vzoru mladí;-D

+1/0
23.3.2015 6:48
Foto

H91a88n20a 92A61n86t53o53n81o38v10á 6617829824854

Světoví by se dalo obhájit (my Češi nemusíme být za každou cenu světoví).

+1/0
23.3.2015 10:15

P78a22v48e34l 93S69o67b92o28t33k64a 5300504

Stejně tak rybí polévka je o zužitkování toho co byste jinak vyhodili... dobrý kuchař dokáže ze surovin dostat maximum.

+5/0
22.3.2015 14:21

A33l98e80x33a88n61d72r 56K20o54s86t60k37a 8792868876504

A stejně jako rybí polévka je to fajn :)

+1/0
22.3.2015 18:20

A78u70g41u59s23t 94F80o73r45m67á34n88e51k 6765639530716

Jo, on Hruška tady dokázal zužitkovat kuřecí kůžičky.

0/−1
23.3.2015 12:56

B48á47r87a 36T72e40s91n60e20r54o16v80á 5265240574919

Já k plodům moře nemám odpor, jen mi prostě nechutnají...

+2/0
22.3.2015 14:10

J14a17n 55K13a58n63t 9221978108193

A muzete nam prozradit, Baro, co vam chutna ?

0/0
22.3.2015 14:17

B94á92r66a 81T38e22s88n90e60r25o20v85á 5195300154169

Vepřová panenka. Pštrosí steaky. Kachna. Dobře odleželé hovězí. Je toho spousta, ale mořské plody a ryby (a taky růžičková kapusta a houby) mezi to zkrátka nepatří.:-P

+2/0
22.3.2015 14:20

J24a63n 58K87a75n30t 9801948738143

Vidite, pani Baro, to co chutna vam, chutna i mne a navic miluju morske plody (skutecnost, ze ziji ve Francii a cerstve plody more mam kdykoliv k   dispozici, v tom zrejme hraje roli). Vyhybam se pouze szegedinskemu gulasi, ryzovemu nakypu nasladko a sushi...

+1/0
22.3.2015 18:28

M88i59c60h48a38l 92M42i15l57l63e48r 9306622549642

francouzske ustrice VR^

+1/0
23.3.2015 8:55

M16i37l47a70n 98L10i41p48o10w75s46k76i 8283245300886

Tak a ted si vymente telefony ;-)

+2/0
23.3.2015 9:04

O76s32k76a73r 60K97o28v20a61ř32í70k 8107523616587

Pečená kachna, červené zelí, bramborový knedlík... to je náboženství R^

+2/0
22.3.2015 18:39

B57á30r49a 15T31e80s63n35e14r23o22v82á 5305230714539

A jinak jsem reagovala hlavně na tuto větu z článku: „Odpor k plodům moře má většinou jen ten, kdo je v životě nejedl. Už bychom mohli být o kousek dál,“ odráží Zdeněk Pohlreich.

+1/0
22.3.2015 14:22

J38a34n85a 74M68r64á36z54k53o15v76á 8696560483810

Jene, mně by chutnalo s Tebou. J.

+1/0
22.3.2015 15:50

J90a78n 35K41a55n47t 9601948838623

Nerikas Jano, co by ti chutnalo ? Ale asi vsechno by bylo mnam, mnam !

0/0
22.3.2015 18:18

I20v93a53n 47M35a73r80e37k 6454948412

A z kuřecích kůžiček a biskupů by tam něco nebylo  ? ! 8-o

+1/−4
22.3.2015 9:44

H86e34l14e13n25a 71V44e74v41e80r44k34o86v80a 3369817

To jste a špatných stránkách.;-D

+2/0
22.3.2015 10:27

M62i76c68h74a24l 90S31l31a39v61í72č26e69k 1809388682239

Proč, z čeho myslíte, že se dělá drůbeží vývar? Kosti, kůže, pařáty - prostě vše, co tak nějak upadne ....;-D

+1/0
22.3.2015 11:33

H77e86l63e63n95a 80V15e78v60e59r74k38o66v70a 3839577

Ta k pardon,mě hned napadl Hruška a jeho plněné kůžičky.

0/0
22.3.2015 15:00

J14a16n 22K53o73t19l57í71n 9419854545897

jestli to ze slepice upadává tak říkajíc "za provozu", tak z toho raději vývar nedělat ;-)

+1/0
19.4.2015 19:08

P16a15v27e12l 56J70a33m83u55l76á82k 5268191105857

já si myslím že ne, ten odpad z krevet je stejnej jako kuřecí kůže a biskup.

;-D

+1/0
22.3.2015 14:01

H33e60l46e80n57a 66V13e25v17e28r21k50o46v10a 3189727

Asi to nemá po vychladnutí 2 cm tukové vrstvy.Rv

+1/0
22.3.2015 16:55

R89o74b87e76r13t 87P51a53c21i92n10a 7404949165361

Ta se sebere a vyhodí...

+1/0
22.3.2015 21:55

J29a23n 71M75a24c73u81r39a 4826863932757

Až na to, že to byl film Slunce, seno, erotika. Ale co chtít po mce, že?

+2/−2
22.3.2015 9:06

P65e55t62r 59J93a80n88d16a 9223307574411

Ale jdi ty.

0/−1
22.3.2015 15:27

M22i66c45h49a61l 60S76l94a92v55í44č36e71k 1279788892139

Všeliké "mořské potvory" jsou vynikající. Ovšem tam, kde jsou skutečně čerstvé a kde je umí připravit. Třeba ve Francii i jinde, kde se během pár hodin po vyložení z lodě ocitnou uložené v drceném ledu na stolech obchodníků. Ty vakuované "plody moře", ze kterých po rozmražení odteče s vodou i jejich šťává a chutí pak připomínají plastik, to je paskvil. Pan Pohlreich a jiní restauratéři snad mají velkododavatele, schopného dodat čerstvé suroviny. Ale zkuste je nakoupit třeba v takovém Ústí n. L. Po odchodu Carefouru nemáte šanci. Velké řetězce něco tak rychle podléhající zkáze prostě nevedou a specializované prodejny nejsou. Ostatně by dlouho nepřežily, jako ta, specializovaná na sýry, které přitom mají daleko delší životnost.

ČR není Praha a Praha není ČR. To by měli mít páni kuchaři (ale i jiní) vždy na mysli, když široké veřejnosti "servírují" své recepty. Vždyť stačí zaběhnout k nejbližšímu řezníkovi a běžně nakoupíte skopové kotletky, svíčkovou, vysoký a nízký roštěnec, kozlečí, jehněčí, telecí ledvinu. No a vedle v zelenině zase vše od mrkve po durian! :-(

0/0
22.3.2015 7:33

P79a21v20e57l 35M90a59r40e14k 7932289735576

No třeba Makro je už v každé zádeli. A jejich nabídka čerstvých ryb i dalších mořských živočichů je skvělá. Mimochodem, třeba hluboce zmrazená chobotnice nebo krevety jsou také velmi dobře využitelné, jen se toho nebát.

+10/0
22.3.2015 7:52

M94i17c56h35a35l 62S23l15a43v88í40č58e49k 1939378822689

Nevím, jestli je krajské město zrovna zadel a Makro (jak již napovídá jeho název) není zrovna dobrý příklad pro maloobchodní prodejnu. Pokud mám chuť na párek či špekáček, balení po 12 a více kusech mne jaksi nenadchne. Ostatně ze svého okolí neznám nikoho (mimo podnikatele či živnostníky), kdo by v Makru nakupoval. Už pro otravování kartou.

+5/−8
22.3.2015 8:07

L89u10k76á95š 63Š94l66e80h81o61f51e31r 1873129815879

Takze problem neni v tom, ze by u vas nebylo kde nakoupit kvalitni morske plody, ale v tom ze se vam nechce jit do vhodneho obchodu... Ano, v Penny asi kvalitni krevety nekoupite ;-)

+7/−1
22.3.2015 8:54

M46i30c19h72a57l 22S45l11a71v30í71č26e30k 1519318682409

Tak mi prozraďte sladké tajemství, kam asi zajít. Penny, Lídl, Albert, Billa, Tesco (končící), Globus či Kaufland jaksi tímto sortimentem neoplývaj a nic jiného zde již není. Jak je tomu v Makru nevím, ale kvůli několika nákupům ročně si kartu zřizovat nebudu. Ono je dobře si nejprve před dobrou radou ověřit skutečné možnosti.

+2/0
22.3.2015 9:41

M37i97l63a78n 89K23l35o93u83č13e74k 3200335548527

Tak vy proste morske plody mit nebudete, co je na tom, nevim proc by to meli mit kuchari na pameti, ale treba tento kuchar uvedl i recepty, na ktere suroviny sezenete i vy, treba neco z veproveho.

+3/0
22.3.2015 11:18

M20i49c75h45a25l 47S67l28a78v15í78č43e52k 1449228512349

Máte pravdu, sortiment vepřového ještě ujde. I když třeba panenku zdaleka nekoupíte vždy. Jinak viz mé ostatní repliky.

0/0
22.3.2015 11:51

M53a67r18t22i67n 62V51o45j15á97č46e88k 9893587611806

já třeba kartu mám a nepodnikám a velký nákupy děláme tam -na maso ryby i ostatní je to lepší než kdekoli hlavně tam není tolik lidí....na letní grilovačky kupujeme maso jen tam

+5/−1
22.3.2015 8:56

M94i80c15h14a63l 50S60l31a28v29í36č55e11k 1839698402459

Inu proč ne, máte-li početnou rodinu. Pro dva starší lidi ale není Makro zrovna to pravé ořechové. A nejde jen o mořské plody. S tím, jak z řetězců zmizel pultový prodej masa (a většinou i uzenin, salátů, sýrů) je i pro běžný masný sortiment nutno jet do centra města, kde pár řezníků ještě zbylo. Takže k několikahodinovému výletu pro 4 kotlety přidejte k nákupu ještě min. 30 Kč za jízdné MHD (tedy pokud jedete jen tam a zpět a zbytek oběhnete pěšky).

0/−4
22.3.2015 9:56

M65i97c64h91a10l 73M43i77l97l35e57r 9196652969202

nevim, proc bych mel chodit nakupovat k reznikovi do vedlejsiho mesta a vazit cestu pro pouhe 4 kotlety!!

Kdyz uz tam jsem, udelal bych vetsi nakup najednou. Kdyz nemam auto, vzal bych nakupni vozejk, druhy pro manzelku a jede se autobusem. No a co jako?

Maso na tyden do lednice a ostatni do mraznicky, podobne s ostatnim - co je na tom tezkeho?

Mne se zda, ze cela tahle saga je jenom hledani ruznych vymluv od nekoho, komu se nelibi ze televizni kuchari predvadeji exotictejsi jidla a suroviny.

+2/0
22.3.2015 10:07

M97i38c47h79a70l 89S12l34a47v80í65č66e78k 1819158692419

Mně to zase přijde jako zcela zcestné. Hovořil jsem o čerstvých surovinách a možnostech jejich nákupu. Maso po týdnu v chladničce vám nejspíš půjde naproti pochlubit se svou hezkou barvou a vůní. A zmražené suroviny se s čerstvými nedají porovnat vůbec. !!

Nemám nic proti tomu, aby TV kuchaři předváděli ty nejexotičtější pokrmy, včetně třeba smažených pavouků. Ostatně o tom byl hezký pořad Kuchař na cestách. Jen by neměli vydávat exotiku za běžnou kuchyni.

+2/−2
22.3.2015 11:31

M48i34c97h58a86l 46M26i81l78l56e54r 9846622219302

chapu, ze krajska a mensi mesta nemaji to same zasobovani jako Praha.

Kdyz ale dnes ma kdekdo auto a v ruznych rodinach vic nez jedno, co jim brani si jednou za mesic nebo za tri si dojet do Prahy na nakup potravin, ktere v jejich okoli nejsou?

Jezdit nakupovat jinam neni v Cesku zadnou zvlastnosti. Porad tady ctu jak ruzni lide jezdi nakupovat do Nemecka, Rakouska, Polska....tak proc ne do Prahy?

Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani.

To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? To by bylo uz jak za komunistu, kdy se snazili vsechno zrezimentovat, zuniformovat a podridit nejnizsimu spolecnemu jmenovateli.  A presto jezdili jezedaci na podzim a nekdy i mimo mej nakupovat do Prahy!

+3/−1
22.3.2015 9:46

M90i87c74h39a92l 67S15l96a83v42í96č23e27k 1689738452599

Trochu divná logika. Pokud pojedu do Prahy na cílený nákup od 10 000 výše, budiž. Pak se těch 500,- Kč a víc za dopravu ztratí. Ale suroviny na 2-3 jídla by se setsakra prodražily. A nedělejte si iluze o příhraničním obchodu. Doba jeho slávy je již dávno pryč. Vyplatí se dnes jen u sortimentu, který je buď výrazně levnější, nebo kvalitnější a to jen v příhraničních oblastech.

A proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni. Ona česká kuchyně je daleko bohatší než knedlo-zelo. Jenže řada receptů je pracných a to se jaksi nenosí. Takže popadni půl kila svíčkové, udělej stejk a máš za pár minut uvařeno. A to nemluvím o módě. Jako před několika lety musel být všude "pršut", tak dneska zase musí být řapíkatý celer, zázvor, římský kmín a pod. snad i ve zmrzlině.

Přitom je zajímavé, že jinde to se zásobováním jde. Třeba v takové Francii je v každém městečku pekař, řezník, sýrař, zeleninář, rybář a trh. A všichni s kvalitním zbožím. Oni si hájí své, své tradice. To jen u nás jsme zabili maloobchodníky a nesmyslně dali nadbytek prostoru nadnárodním řetězcům.

A co se těch jezeďáků týče, to bylo zcela logické. Jednak dostali za celoroční dřinu konečně zaplaceno a na venkově se nedalo koupit skoro nic.

+1/−1
22.3.2015 11:04

M11i59c60h77a60l 92M25i59l90l35e85r 9366892149562

dovolim si nesouhlasit. Napsat "proč by bylo nelogické kritizovat TV pořady a kuchaře za používání v podstatě nedostupných surovin? (Což platí i pro řadu magazínu, recepty uvádějících.) Nic proti specialitám, gurmánským receptům a koňským vejcím. Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni."

velmi silne zavani CENZUROU typu " Co si to ti kuchari, magaziny a televizni stanice dovoluji, ze vysilaji porady, nebo uverejnuji clanky urcene siroke verejnosti, pouzivajici suroviny tezko sehnatelne v malych mestech, ktere se mne osobne nelibi"

1) Pohlreich netvrdi ze jeho vareni je bezna kuchyne. Neni Babica.

2) TV stanice netvrdi, ze to je bezna kuchyne.

3) ceska kuchyne je sice rozmanita, ale nevim proc by se TV stanice nebo magaziny mely omezovat pouze ceskou kuchyni a vsedni suroviny. Mela by je k tomu donutit cenzura nespokojenych penzistu?

 4) nevim proc by se Pohlreichovy recepty mely vysilat v nejakem specialnim poradu a ne tam, kde jsou vysilany, nebo proc by se takove recepty nesmely objevovat v magazinech.

5) vsechny tyhle argumenty uz nevypadaji jako serie vymluv, ale jako HNEVIVE BRBLANI se svetem nespokojeneho penzisty "co si ta televize dneska dovoluje, to za meho mladi nebylo, aby mohli propagovat podpultovky nebo tezko sehnatelne suroviny "

Mam na to jednu hodne praktickou radu: Nikdo nikoho nenuti kupovat magaziny s recepty a pokud je koupi, nikdo nikoho ani nenuti prislusne stranky cist ani je cist online. Na ovladaci i na kazdem televizoru existuje knoflik s vypnutim. Take existuje menic kanalu. Komu se nelibi podobne porady, nemusi se na to divat, muze svobodne prepnout na jiny kanal nebo to vypnout uplne a jit na prochazku do prirody. Nebo treba do hospody na gulas se sesti a potom misto magazinu cist treba Maleho Bobese..

+2/−1
22.3.2015 11:37

M92i89c36h84a24l 10S71l56a15v36í83č40e28k 1719808322769

Není nad dobrou, praktickou, účelnou a korektní radu na nic. Nepsal jste (nebo alespoň nepřekládal) nápovědu k aplikacím Microsoftu? Jinak vaše "logické" veletoče jsou obdivuhodné. Hlavně že víte, že jde z mé strany o výmluvy a hněvivé brblání nespokojeného důchodce, či dokonce pokus o cenzuru. A když už jsme u této, stejně dobře mohu argumentovat, že cenzurou silně zavání tato vaše replika, kdy zavrhujete jakýkoliv jiný názor, než je ten váš. Možná by bylo dobře si znovu místo Malého Bobeše přečíst můj úvodní příspěvek a následující repliky, včetně těch vašich: "Je strasne nelogicke kritizovat TV porady a pany kuchare, ze pouzivaji suroviny, ktere jsou v mensich mestech tezko k sehnani" . A v reakci na to se ptám proč by to mělo být nelogické?

Jinak někde tvrdím to, co mi podsouváte? Což takhle reagovat na to, co jsem skutečně napsal?

1. O panu Pohlreichovi jsem se zmínil pouze v úvodním příspěvku a ve zcela jiné souvislosti a kontextu.

2. TV to sice nikde výslovně netvrdí, ale jako běžnou kuchyni to fakticky prezentuje. Čímž mám na mysli současnost, nikoliv pořady o kuchyních restauračních zařízení.

3. "To se maji snad kvuli obcanum malych mest omezit jen na svickovou, gulas a knedlo-zelo s veprovou? " je vaše věta, já někde píši něco o tom, že se média mají omezovat pouze na českou kuchyni?

4. To je skutečně k smíchu. Kdepak jste to v mých replikách vyčetl? Já o voze, vy o koze. Hodinky nebo holínky, vždyť je to jedno. Obojí se natahuje!

5. Hodně vás naštvu, když řeknu, že ač starobní důchodce, pobírající navíc invalidní (výhodnější!) důchod mne svět ještě neomrzel? A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských.

Na závěr rovněž jednu praktickou radu: nerozdávejte rady (moudré i nemoudré). Ale to si vlastně protiřečím!

+1/−2
22.3.2015 13:28

M96i92c16h12a28l 14M40i96l48l53e66r 9766102509902

;-D;-D cele to je jenom pokracovanim v brblani nahnevaneho penzisty.

 Korunou je odstavec:

"A  že TV mi může být ukradena, protože se na ní podívám tak akorát na MS v hokeji a na Vánoce občas na staré pohádky? Určitě si nenechávám vymýt mozek seriály, včetně všech těch kuchařských."

Takze priznani, ze pan Slavicek kritizuje neco, co v TV ani NEVIDEL a nemel by ten nejmensi zajem se na to divat a podle svych dalsich priznani ani tyto clanky necte. Jenom chodi do diskuzi brblat "sight unseen", aniz by to videl.

Prese vsechno si vyhrazuje pravo pozadovat, aby porady, ktere SAM NESLEDUJE, byly presentovany "Ale ve speciálním pořadu a ne je prezentovat jako běžnou kuchyni." 8-o8-o8-o8-o

Nekteri brblavi, vecne na neco nahnevani penziste uz skutecne ztratili soudnost.8-o

+1/0
23.3.2015 4:51

H51e69l38e13n67a 12V87e53v74e74r29k59o87v21a 3929817

Ale pane Slavíček,copak je takový problém poprosit někoho známého aby vám kousek něčeho přivezl z Makra?Já jsem to tak dělala a vždy to dobře dopadlo.:-)

+3/−1
22.3.2015 15:10

V92í42ť79a 33N70o10v25á94k 1518823275461

Ty mořské staty bych nevyzdvihoval. S oblibou hodí do mikrovlnky mražené zboží z kdejaké tramtarie :-)

0/0
22.3.2015 15:50

M98o30n65i63k65a 55R37o59l69l91o77v12á 5323722566245

To je nějaký problém,pokud mi vadí "pach moře na rukou",vzít si na loupání krevet chirurgické rukavice?Jinak polívka se dá udělat naprosto ze všeho,takže nic nového neobjevil.............

+1/−2
22.3.2015 7:22

P16a21t58r13i16k 73H43r15a10d34i95l 9109862204650

I ze sekery.Jenze kdyby mi to nekdo neukazal tak to nevim.Dnes zkusim vyvar ze staryho monitoru.

+5/0
22.3.2015 8:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.