Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Italové odborníci na kávu? To je jen jejich zbožné přání, tvrdí barista

Barista Michal Křižka rád bourá některé z mýtů, které se v nás zahnízdily. Například že káva má být hořká, že nejlíp kávě rozumí Italové nebo že z domácího kávovaru na přípravu espressa za 15–20 tisíc korun vyrobíte dobrou kávu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R22a51d80e49k 97K41l26o73s 4345200728500

zdejší diskutéři jsou jen parta lidí, kterým na kávě nesejde a nebo ano a pan barista jim vyprášil kožich tím, že jim pomluvil espresso v superhyperobchodnich centrech kam chodi a mlaskají nad kafem, za který dali okolo padesátikoruny a protože je to pálka, tak všude chodili a řikali jak chodí při nákupech s mámou na tu kvalitní kávičku v tom obchodním centru kde tráví své víkendy ;-D

0/−1
27.3.2015 8:23
Foto

M66a96r49t49i38n 37V82á28c41l69a60v 3874908933540

Ze ja jsem to četl :( ted si budu muset koupit ten frahý presovač...

+1/−1
22.3.2015 12:49

K51a94r75e38l 17V56a53c53h73u76t 9253782699333

Jedno je jisté - to, co se objevilo na trhu pod názvem "Jihlavanka Espresso Zrnková káva 500g" (prý: Silná, Vyvážená směs Robusta & Arabica, výrazné aroma, silná chuť, jemná pěna) = je ve skutečnosti jen dobře zkarbonizované (a tedy nepředstavitelně předražené) UHLÍ !!!  ;-€;-ORv Pražit kávu (?!) lze zcela zjevně až do úplné kávové smrti!

Ochutnal jsem espresso vyrobené z mnoha druhů komerčních káv (od molochů i z malých pražíren)), ale tohle je fakt něco EXTRA! ;-D

Jo a letos mi přišlo docela zábavné zjištění, že třeba nahoře v italském lyžařském v Santa Caterině nabízejí espresso nikoli italské, nýbrž vyrobené z kávy "molocha" vídeňského = Julius Meinl.  ;-) Myslím tedy, že pití a tedy i nabídka kávy je dnes podřízena nikoli tradicím, ale marketinku a poskytovanému servisu.

+2/0
22.3.2015 8:20

P28a78v71e11l 59S69o46b56o57t49k26a 5610674

Jenže. Když koupíte Lavazza, je to standard. Když si objednáte kávu praženou v Česku, často (velmi často) dostanete kávu jaxtax slušně upraženou, ale plesnivou.

Objednával jsem si z různých pražíren po Česku, ale před cca dvěma třema rokama šla kvalita tak strašně dolů, že už se neodvážím.

Ale kromě Lavazza atd. se dá natrefit i na slušnou kávu jiných značek - základ je koupit jedno balení, vyzkoušet a pak případně zajít pro dalších deset, než danou šarži vyprodají.

Jo - a jedině ružní mletí (pokud nedáte za pomaloběžný mlýnek X tisíc) a filtr v Chytráčkovi, žádné French atd ;-D

0/−1
21.3.2015 21:23

P59a52v90e92l 57S14o85b74o77t57k81a 5650934

A abych neřčechválil... někdy také koupíte Lavazza, naposledy černá plechovka, a nedá se to pít ;-D

0/−1
21.3.2015 21:55

O23n52d75ř71e23j 57M23a93c22k90ů 7885850414338

Jak jsem psal výše, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Jsou noví a mají nepěkný web, ale prodávají nejkvalitnější výběrovou kávu praženou v předních českých pražírnách. Kouzlo je v tom, že Vám každý měsíc přivezou až domů jiné tři kávy a můžete tak objevovat nové skvělé chutě. Balení je moc pěkné, takže se hodí i jako super dárek, který potěší každého. :-)

A rozhodně můžu doporučit i pražírny jako je La Boheme, Coffee Source, Doubleshot, Mamacoffee... ;-)

+1/0
22.3.2015 17:29

L17u94d47v36í21k 55G87a93j11d82o83š66í74k 2825583504312

Tohle je PR La Boheme Cafe nebo co?

Nebo snad značky Lamarzocco?

.

Pan Křížek se sice tváří jako odborník, ale plácá tu bludy. Espresso nelze udělat dobře jinak než strojem za 180 000, načež vám poradí si udělat překapávané? Trochu zvláštní. Že by u Espressa tak strašně záleželo na technologii výroby, ale když kafe zalejete jen horkou vodou tak to je OK? Pane Křížku, trochu si odporujete.

Kvalitní espresso uděláte pokud dodržíte potřebný tlak ve spařovači a teplotu vody. Nic víc k tomu nepotřebujete a tuhle banální podmínku zvládne stroj za 10 000 Kč taky. Otázka je jen jak dlouho to takový stroj vydrží dělat.

Kavárny si kupují profi mašiny za statisíce nikoliv proto, že z jiných káva udělat nejde, ale protože jsou konstuovány na dlouhodobý nepřetržitý provoz.

Jinak spoustu řečí o druzích a kvalitě kávy (s tím se určitě dá souhlasit) ale ani zmínka o tom, že stejně podstatné pro dobrou kávu je, jakou použijete vodu. 8-o

.

Doma si udělám lepší espresso než v kterékoliv restauraci nebo kavárně (vyzkoušeno). V Kavárně mi totiž NIKDY nenabídnou špičkovou kávu kterou by museli nakupovat za 600-800 Kč za kilo protože kavárna je kšeft. Nikoliv dobročinná organizace a šálek kávy by si za 100 Kč nikdo neobjednal.

+13/−1
21.3.2015 11:09

P88e45t64r 56K92u80h85n 3358671486731

Ještě bych dodal, že důležitá je také hrubost mletí. Doma je navíc  možné nastavit sílu kávy, množství vody, káva je čerstvě umletá. Dokonce je možné experimentovat i s domácím pražením a nespoléhat jen na evropský standart pražení. A ty experimenty jsou docela zábavné a překvapující(vlastní zkušenost). Každopádně bez určité kvality základních produktů není možné dobrou kávu vyrobit. Někomu stačí káva jen jako kofeinový pohon, jiný to může mít jako koníčka, někdo z toho dělá vědu. Proč ne?

+5/0
21.3.2015 18:26

V46o61j11t16ě26c79h 77R79o40z30s69í20v16a28l 5510913865554

prominte, ale krome toho, ze mate velmi podivne vyvody z clanku, tak sam pisete bludy. napriklad "evropský standart mleti"(krome toho, ze spravne je standarta a je to ten modrej hadr se zlutejma hvezdickama), zadny "evropsky standard" prazeni neexistuje.

jak si odporuje tvrzeni, poradne espresso si doma neudelate, udelejte si vybornou filtrovanou kavu? navic pripravadobre filtrovane kavy je trochu slozitejsi nez "kafe zalejete jen horkou vodou", takze mu navic podsouvate kraviny z Vasi hlavy. A ani, technologie vyroby espressa je pomerne slozita vec. vyrazne slozitejsi nez jakykoliv zpusob pripravy. A ano, zalezi na dodrzeni vsech detailu. Co s timmate za problem?

jedina, prestoze uz mnohokrat zminena, pravdiva informace je, ze rozdil v cene je predevsim kvuli vydrzi, resp. moznosti intenzivniho provozu. A pak to, ze nemluvil o spouste dalsich vecech ohledne kavy (hrubost mleti, pH vody...) koneckoncu je to rozhovor na idnesu, ne vycerpavajici povidani o kave, ze? ale kdo chce psa jist, sul si najde...

posledni odstavec je blabol zalozeny na predsudku, ze dobry=drahy, coz take neni pravda. Pokud do podniku, kde dobre vari kvalitni kavu, nechodite (zjevne), prosim. Nikdo Vas nenuti. Ale proc mate nedobytne nutkani (na zaklade teto neznalosti) tady vypoustet podobne soudy...Rv

+1/0
24.3.2015 15:38

P82a39v44e71l 69S98o49b76o76t24k23a 5610104

To jste ještě z levného kraje, dobrá káva začíná od koruny za gram výše.

+1/−1
21.3.2015 21:24

L52u16d23v56í49k 80G76a50j94d15o78š19í10k 2285353584372

Bavíme se o velkoobchodní ceně, za kterou nakupují kavárny.

0/0
25.3.2015 19:20

M51i87l97a79n 84L19i38p73o90w11s66k49i 8133635650786

Dalsi odbornik bez ktereho svet nemuze existovat ...:-/

+2/−2
21.3.2015 9:18
Foto

K29a26m13i91l71a 12K20o20b15l86i33h65o62v68á 8794247273485

...ávu naučili pít bílého člověka domorodci kdesi v pralese (historické podrobnosti samozřejmě neznám), a zachutnala mu tak, že ji začal vařit sám... a podívejme se, kam se to až dostalo: dobré kafe doma z kávovaru? Jedině v mašině za 7000 babek. Není to trošku chucpe?

Někdy mám pocit, že podle různých "odborníků na cokoliv" není lepší kávovar, než ten nejdražší, lepší restaurace, než ta s nejdražším steakem z krávy která si užívala 3x denně masáž kopyt, a lepší bublinky, než láhev šampaňského za 5000 korun.

Takhle se podle mě kultura čehokoliv zvednout nedá. Jediné, co se zvedne, je poměr snobů a rádoby znalců v naší populaci...

+8/0
21.3.2015 9:12

M71a35r62t30i67n 96S84k82á57l79a 8204117908518

Masáží kopyt jsi mě dostala ;-D

+2/0
22.3.2015 11:23

D23a40n80i12e32l 65S65c49h76a86c73h96e84r71l 9213325302516

Kamila dobře ty :-)

+1/0
22.3.2015 19:48

K31a64m90i39l 25N97o58v15o16t88n54y 4406985132950

Ale on nedoporučuje si tu mašinu kupovat. Naopak radí si pořídit filtr za pár stovek a dělat si kávu mnohem levněji a kvalitněji. Myslím, že u domácích kávovarů je problém ještě trochu jinde. Ony totiž nefungují tak, že je jednou nastavíte a pak dalších deset let vaříte kafe. V kavárně se nastavuje (měla by se nastavovat) třeba hrubost mletí každý den. To znamená uvařit a vypít, vylít dva až tři šálky každé ráno. Občas i během dne. To se ale v té spoustě kávy Ztratí. Ale pokud si vaříte kávu doma, tak uděláte za den tak maximálně pět káv a k tomu už se dva zkušební šálky dost nevyplatí. Příprava kávy pod takovým tlakem je velmi citlivá na jakékoliv drobné odchylky. Oproti tomu alternativní přípravy výjdou na pár korun, lépe se na nich experimentuje a člověku víc odpustí. Takže si uděláte doma kávu levněji a kvalitněji.

+1/0
23.3.2015 10:12

L81u52d31v87í77k 91G61a81j32d57o74š55í69k 2225223704342

Co to je kvalitněji? Káva z překapávače je úplně jiný nápoj než espresso. Káva se dá připravit mnoha způsoby od arabského v džezvě, přes vitnamský, french press až po espresso.

0/0
25.3.2015 21:50

V58o67j79t36ě59c82h 25R81o52z26s59í76v93a46l 5870703115124

dalsi, ktery ignoruje rozdil mezi "pitim kavy" a "pripravou espressa"... dobrou kavu (jak rika i pan barista) si doma muzete pripravit rozlicnymi zpusoby (o vetsine z nich se tem domorodcum asi ani nesnilo). Pripravit doma dobre espresso je proste rochu narocnejsi. nemyslim, ze na to potrebuju stroj za $7K, ale na druhou stranu, radsi zvolim jiny zpusob a na dobre esspresso s zajd tam, kde krome dobreho stroje maji i dobrou kavu a OBSLUHU (coz je detail, na ktery se pri pozadavcich na dobre espresso zapomina asi nejcasteji...)

0/0
24.3.2015 15:43

V29í88t44ě52z59s68l81a68v 81Č49a51c88k92ý 4932270294818

Pročetl jsem si tu pár příspěvků a jen čumím, co má tahle malá republika odborníků na kávu :-)

+1/0
21.3.2015 8:40

M41a33r68t32i68n 15V15o35j74á12č14e37k 9213867841676

nemyslím zrovna odborníků ,ale kdo jiný by to asi tak četl než ten koho káva zajímá....

+6/0
21.3.2015 8:44

T19o91m80á89š 16K18a20p54l90a10n 8753399623333

Asi takhle - jestli chcete doma kvalitní kávu a nechcete se s tím brblat, pořiďte si Nespresso kapslový kávovar. Mají v kapslích výběrové kávy (jak se tu píše "s příběhem"), určené pro různé velikosti a "typy" kávy-nápoje a ten rozdíl opravdu poznáte - na první pohled, vůni i na ochutnání, a to i když nebudete kafař. Navíc ty kávovary pak mají opravdu tlak (minimálně ty, které pro Nespresso vyrábí Krups), není to maskovaný překapávač jako Tchibo (jednoduchý test - vyndejte po použití kapsli - jestli z ní kape voda, tak je to překapávač, jestli je suchá, jako puk lógru z profi pákového kávovaru, tak je to kvalitní přístroj). Kapsle pak nestojí 8 Kč jako u naprosto nepitelného Tchiba či obstojného ale 10 Kč, ale nebude litovat ani koruny. A ten kávovar stojí tuším okolo 2 tisíc Kč, takže nic dramatického.

No a jestli chcete čerstvou kávu, tak buď si můžete pořídit tedy kvalitnější pákový kávovar (ale žádnou neznačovou čínu ze supermarketu) - musí umět dvě věci - zaprvé dostatečný tlak a za druhé správně ohřát vodu - když jej poprvé zapnete, počkáte až se na něm rozsvítí světýlko a pustíte vodu, tak musí mít 80°C, ty levné (ale i některé horší značkové) začnou dělat kafe klidně s 60°C. A za druhé musí mít dostatečný tlak. Plus strojek na mletí kafe, to je další story co musí všechno umět (jinak mletá káva je pro turka, jiná pro lungo, jiná pro ristretto ...). Dohromady utratíte tak 6-10 tisíc

Ale opět - jestli se s tím nechcete babrat, tak si pořiďte kvalitnější plnoautomat - ale opět - pozor na to jaký - musí mít kovový mlýnek, ne keramický (nevěřte kecům, že keramika je lepší - ničí se atd.), opět pozor na to, jaká je teplota vody první kávy (nezapomeňte, že často bude ten kávovar dělat právě jednu kávu, je to pro domácí použití) - opět všechny ty saeco atd. mají klidně 60°C. Dávejte si pozor taky na to, jakou má spotřebu kávy - ty horší kávovary totiž dohánějí nízkou teplotu a tlak tím, že tam dají prostě o 50 % víc kávy a to je hodně znát. ...

+2/0
21.3.2015 7:39

T64o59m74á63š 56K46a41p79l59a82n 8393269833663

... a pak si ještě u těch plnoautomatů dejte pozor na to, jak často se musí odvápňovat a čistit - hodně skrytý údaj, když si ho ale přečtete, tak zjistíte, že do Saeco, levnějších De-Longhi ... strávíte více času odvápňováním než přípravou kávy, budete to dělat každý týden, po pár kafích.

Tady asi jedinou značku (když nepočítám profi stroje), která má u všech svých plnoautomatů jak správnou teplotu, kovový mlýnek a navíc i vlastní patentovaný systém proti zavápňování, kdy se trubice automaticky promašťují zbytkovým tukem z kávy a prakticky tak nepotřebují odvápňovat (když v nich nebudete jen ohřívat vodu), jsou plnoautomaty od Krupsu. A nejsou navíc ani dražší (typicky 9-15 tisíc Kč).

Zbytek už je na tom, jakou kávu koupíte. Tady absolutní souhlas - je opravdu rozdíl v tom, jakou kávu kupujete a kde. Čerstvě upražená káva voní mnohem intenzivněji než ta, kterou někdo upražil před měsíci a pak jí k nám dovezl v pytli. A není pak ani dražší než ty značkové anonymní kávy.  A když už si někdo dnes kupuje pražírnu, tak je velká pravděpodobnost, že to je srdcař a výsledek bude dobrý, a moderní pražírny ani téměř neumožní přepálit kafe atd. jako kdysi.

+1/0
21.3.2015 7:50

M76i40c70h61a65l 30M82i11l45l39e75r 9326232249402

Co mas proti Saeco?

Nas Incanto de-luxe je stary 8 let, ma dvoji system na kavu - mlynek s nastavenim jemnosti umleti a zasobnikem kavovych zrn i prihradku na predemletou kavu po jedne davce.

Odvapnujeme ho podle navodu pouze, kdyz se nam objevi vyzvani v okenku "decalcify" a to je sotva jednou za rok, nekdy dele.

Zadne svetylko, ze je predehraty, se nam nerozsviti, ale kdyz zapneme ze standby, kavovar nejdriv projde ohrivacim a cisticim cyklem.  Kdyz je predehraty, objevi se v okenku "select product". Potom zvolime objem napoje (3 velikosti) a intenzitu nastavenim tlaku pistu (3 stupne).

Diky predehrivacimu cyklu kava tece horka jak ma byt hned napoprve. Kavovar lze naprogramovat ohledne teploty kavy, jejiho objemu a zvolit mnozstvi kavy k umleti podle individualni chuti (6-10g).

Na prave strane kavovaru je penic mleka, ovladany postrannim knoflikem a take je mozne zvolit alternativu - horkou vodu podle potreby.

0/0
21.3.2015 12:28

V68a39c74l72a51v 46P54e62r56o40u48t35k39a 6428967594881

ten clovek není kavový srdcař a keci o přístroji za desítky tisíc tak dobrá káva není nesouhlas.Stačí něco kava primacafe.cz kde jsou desítky stránek o tom jak mlýt kávu,uschovovat, jaký presovar a jak na něj a pokud začnete např. s gaggia okolo 10 000 kč jste po čase schopni uvařit velice dobré a kvalitní presso ..

+3/−1
21.3.2015 7:26

M33a52r76t60i39n 23V72o41j50á63č23e45k 9873337321276

máte pravdu ,tím domácím kávovarem nedělám 20káv po sobě ,ale stačí aby zvládl 2 v danou chvíli -a to zvládne

+1/0
21.3.2015 7:30

M48a90r53t63i52n 42V30o31j77á23č31e27k 9933527681486

no pán mě připadá buď docela namachrovaný ...ten článek šel udělat normálněji....a myslím ,že dobrý kávy mám vypito dost a na rovinu zrovna třeba v itálii stačilo zastavit na prvním Agipu a dostal jsem esspreso v takový kvalitě na kterou u nás natrefím na 10tý pokus .....mimochodem jako uživatele mě ale vůbec nezajímá kolik má barista ocenění -hlavně abych dostal solidní kávu (nabízí se otázka jak moc vážně berou italové podobné soutěže)

+5/−1
21.3.2015 7:26

V78o85j98t70ě46c79h 38R26o11z41s10í82v41a27l 5680173255184

ano. v Italii dostanete temer vsude levnou a kvalitni kavu. stejne jako v recku, spanelsku portugalsku francii proste vsude, kde vyber a zpusob zpracovani kavy nikdo 40 let neridil centralne. Italove sice vymysleli espresso, dokonce i moka kavovary, ale to spolu zas tolik nesouvisi. Pokud mi u nas pumpar po objednani espresa podava kelimek, ve kterem je 1.5 dc hnede vody a na moje namitky, ze jsem si jeste specialne rekl o "male espresso" a rukou naznacil velikost frtana mi odpovi, ze normalne dela jeste vetsi, tak to srovnani s iItalii dost kulha...Kultura piti kavy v CR je v troskach. Oproti nam dela kafe lepe skoro kazdy (na zapad). Italove v tom nijak nevynikaji.

0/0
24.3.2015 15:57

A89l50e53x95a45n89d31r 54K81o26s91t55k46a 8962938736654

Tráva zelenější. Zrovna v Německu je to s kafem skoro stejné jako u nás, ale pak směrem k Francouzským hranicím se to dost výraazně mění. Třeba v tom, že u benzínky automat nedělá instantní, ale příprava začíná tím, že se odsype pár zrníček kávy do mlýnku atd.

+1/0
21.3.2015 7:16

M11a33r61t79i67n 62V37o62j21á42č47e89k 9593547241116

třeba ta Francie se ale změnila za posledních 10let  dost výrazně ...zrovna třeba na benzínkách presso nedělali jen nějaký překapávaný nebo jaký nescafé

0/0
21.3.2015 7:28

P85e62t27r 93J82a49r19o48c91h 7960213335558

Člověk prostě může být radikál, i když se jedné jenom o kafe. :-)

+4/0
21.3.2015 0:44

M93o13j87m66í60r 66V82r62t38o32c87h 2260433332572

Další machr co pozná když mu namočím do hrnku s kafem ,  že mám cukrovku.

+2/−1
21.3.2015 0:20

R83o64m32a71n 77V53o60c44e76t79k82a 9613241236878

s tim, ze si doma neudelam dobre espresso nesouhlasim, Gagia classic je dobra masinka za par korun oproti 180k, mlynek take od stejne znacky. Jednodruhovky se daji krasne objednat, spis je problem, najit si tu svou chut, stejne jako napr. u vina a rozhodne chut je individualni a tak neznamena, ze extra drahe bude jiste dobre. Navic jak pan barista radi, prekapavanou.... no comment, kdyz se bavime o espressu a levne variante pripravy, tak rozhodne nejblize je mokka konvicka, ta je za pas stovek a rozhodne ma co nabidnout.

+5/0
21.3.2015 0:13

V69o50j13t17ě27c38h 59R32o98z86s40í48v56a40l 5390773495254

co tu mate vsichni proti prekapavane kave??? fakt nechapu. Pocitam, ze ji ani neumite poradne pripravity, kdyz nad ni tak oihrnujete nos. Lepsi dobre udelana filtrovana kava nez zparchantely espresso...

s moka souhlas, vyrobky firmy Bialetti nam zabiraj v kuchyni uz celkem dost mista... :o)

+1/0
24.3.2015 16:00

M61o63j36m74í49r 55V11r43t68o20c86h 2770153682482

Dobrá káva je ta co mi chutná a k tomu aby mě přesvědčoval o opaku , agenta s teplou vodou nepotřebuji.

+5/−1
21.3.2015 0:08

K50a61r46e23l 35Z16a28p34l42e33t83a46l 6150136136469

Ve všem s vámi souhlasím. Kdo je tady ředitel zeměkoule aby rozhodl která káva je ta správná a která ne.

+1/0
21.3.2015 9:08
Foto

D11a43v45i61d 58S60c94h11n56e15b82e68r48g45e30r 9815708983163

Za dobrou kávu zaplatím do sta korun, kafe je moje slabina a je fakt že dobrou kávu aby člověk hledal důsledně, bohužel v restauraci je problém dostat dobrou kávu, a najednou jsem ji vracel že prostě nebyla dobrá, naštěstí pracuji v restauraci kde můžu říct že máme kvalitní kávu a rád si ji vychutnam.

0/0
21.3.2015 0:00

A77l91e64x 23Š18t42a39j93n51e64r 7181954405643

Na moje čaje stačí horká voda. :-)

+1/0
20.3.2015 23:55

V73o84j43t68ě16c88h 88R66o45z65s30í33v58a84l 5950123125744

to byste koukal, jaka veda se  da udelat ze zaliti par suchych listku horkou vodou...

0/0
24.3.2015 16:02

M16i95l35o53s46l30a36v 29D29o66u52b46r48a19v52a 1141749595854

ten clanek to je typickej snobskej bullshit

+3/−6
20.3.2015 23:32

D22a64v19i27d 21B56o98u91c84h82a54l 8969480619

Další hipster, o němž "novinář" nadšeně mluví jako o někom, kdo dokazuje, že kolo není čtvercové, ale trojúhelníkové, přestože všem je to jedno a dávno ví, že kolo je kulaté.

0/−1
20.3.2015 23:17

M42i89c43h39a29e48l 23M42e86n69s32i23k 3983266200

Jen pro přesnost: oni to (všichni) VĚDÍ.

Anebo "vijó", Bóchale ;-)

0/−1
21.3.2015 0:33

P79e54t20r 46V25o88p20i95č78k23a 2952472378502

Pravá káva musí být sklízená pouze pravou rukou, v sudý týden a pražená za úplňku. Jinak to není ono. ;-)

+6/0
20.3.2015 23:03

M45i73l68o13s83l15a29v 18D73o54u21b72r79a76v48a 1931969575814

a musi byt ze treti radky od kraje

0/0
20.3.2015 23:31

A81l14e38x 44Š60t33a71j31n92e64r 7251324105843

A hlavně jen panna čistá!! :-)

0/0
20.3.2015 23:56

P90e50t94r 62K19o24č21i89č71k80a 4649348526197

Pro autora článku: znám jen piccolo. A co je picollo ?

+2/0
20.3.2015 22:44

A42l57e83x 25Š48t65a55j45n17e39r 7181794215823

Pragovka.

+1/0
20.3.2015 23:57

T36o52m57á32š 21K86a88p35l52a41n 8873429703903

no podle pravidel italské výslovnosti to je "pičolo"

+1/−1
21.3.2015 7:20

R42a57d78e35k 80Č62e87r45v80e10n83k44a 5394541434652

jejda pane Kaplane, to zas bude dukátů dole ;-)

0/0
21.3.2015 15:23

M54i39c13h37a63e28l 32M42e23n64s29i17k 3143526370

To by se to muselo psát "piciollo", ne?

0/−1
22.3.2015 22:34

D15a94v63i13d 59M60u81n98z58a93r 3908712574476

dovolte abych dodal…ze nejenom to caffee ale i ty syry, vina, sunky, zmrzlinu a olive oil dostanete lepsi jinde nezli v Italii….tam vam tak akorat ukradnou kolo...

+1/−1
20.3.2015 22:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.