Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Italové odborníci na kávu? To je jen jejich zbožné přání, tvrdí barista

Barista Michal Křižka rád bourá některé z mýtů, které se v nás zahnízdily. Například že káva má být hořká, že nejlíp kávě rozumí Italové nebo že z domácího kávovaru na přípravu espressa za 15–20 tisíc korun vyrobíte dobrou kávu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R67a31d65e17k 64K33l76o46s 4355820988720

zdejší diskutéři jsou jen parta lidí, kterým na kávě nesejde a nebo ano a pan barista jim vyprášil kožich tím, že jim pomluvil espresso v superhyperobchodnich centrech kam chodi a mlaskají nad kafem, za který dali okolo padesátikoruny a protože je to pálka, tak všude chodili a řikali jak chodí při nákupech s mámou na tu kvalitní kávičku v tom obchodním centru kde tráví své víkendy ;-D

0/−1
27.3.2015 8:23
Foto

M37a87r42t90i38n 24V77á67c59l89a51v 3954818423680

Ze ja jsem to četl :( ted si budu muset koupit ten frahý presovač...

+1/−1
22.3.2015 12:49

K29a10r81e89l 64V64a79c53h41u85t 9823572529833

Jedno je jisté - to, co se objevilo na trhu pod názvem "Jihlavanka Espresso Zrnková káva 500g" (prý: Silná, Vyvážená směs Robusta & Arabica, výrazné aroma, silná chuť, jemná pěna) = je ve skutečnosti jen dobře zkarbonizované (a tedy nepředstavitelně předražené) UHLÍ !!!  ;-€;-ORv Pražit kávu (?!) lze zcela zjevně až do úplné kávové smrti!

Ochutnal jsem espresso vyrobené z mnoha druhů komerčních káv (od molochů i z malých pražíren)), ale tohle je fakt něco EXTRA! ;-D

Jo a letos mi přišlo docela zábavné zjištění, že třeba nahoře v italském lyžařském v Santa Caterině nabízejí espresso nikoli italské, nýbrž vyrobené z kávy "molocha" vídeňského = Julius Meinl.  ;-) Myslím tedy, že pití a tedy i nabídka kávy je dnes podřízena nikoli tradicím, ale marketinku a poskytovanému servisu.

+2/0
22.3.2015 8:20

P34a81v28e76l 79S10o53b88o45t59k88a 5620164

Jenže. Když koupíte Lavazza, je to standard. Když si objednáte kávu praženou v Česku, často (velmi často) dostanete kávu jaxtax slušně upraženou, ale plesnivou.

Objednával jsem si z různých pražíren po Česku, ale před cca dvěma třema rokama šla kvalita tak strašně dolů, že už se neodvážím.

Ale kromě Lavazza atd. se dá natrefit i na slušnou kávu jiných značek - základ je koupit jedno balení, vyzkoušet a pak případně zajít pro dalších deset, než danou šarži vyprodají.

Jo - a jedině ružní mletí (pokud nedáte za pomaloběžný mlýnek X tisíc) a filtr v Chytráčkovi, žádné French atd ;-D

0/−1
21.3.2015 21:23

P17a95v25e31l 94S52o12b40o13t58k69a 5590524

A abych neřčechválil... někdy také koupíte Lavazza, naposledy černá plechovka, a nedá se to pít ;-D

0/−1
21.3.2015 21:55

O70n68d77ř83e46j 61M70a67c83k77ů 7635360584328

Jak jsem psal výše, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Jsou noví a mají nepěkný web, ale prodávají nejkvalitnější výběrovou kávu praženou v předních českých pražírnách. Kouzlo je v tom, že Vám každý měsíc přivezou až domů jiné tři kávy a můžete tak objevovat nové skvělé chutě. Balení je moc pěkné, takže se hodí i jako super dárek, který potěší každého. :-)

A rozhodně můžu doporučit i pražírny jako je La Boheme, Coffee Source, Doubleshot, Mamacoffee... ;-)

+1/0
22.3.2015 17:29

L45u75d61v25í17k 13G81a10j95d94o39š93í51k 2485723424442

Tohle je PR La Boheme Cafe nebo co?

Nebo snad značky Lamarzocco?

.

Pan Křížek se sice tváří jako odborník, ale plácá tu bludy. Espresso nelze udělat dobře jinak než strojem za 180 000, načež vám poradí si udělat překapávané? Trochu zvláštní. Že by u Espressa tak strašně záleželo na technologii výroby, ale když kafe zalejete jen horkou vodou tak to je OK? Pane Křížku, trochu si odporujete.

Kvalitní espresso uděláte pokud dodržíte potřebný tlak ve spařovači a teplotu vody. Nic víc k tomu nepotřebujete a tuhle banální podmínku zvládne stroj za 10 000 Kč taky. Otázka je jen jak dlouho to takový stroj vydrží dělat.

Kavárny si kupují profi mašiny za statisíce nikoliv proto, že z jiných káva udělat nejde, ale protože jsou konstuovány na dlouhodobý nepřetržitý provoz.

Jinak spoustu řečí o druzích a kvalitě kávy (s tím se určitě dá souhlasit) ale ani zmínka o tom, že stejně podstatné pro dobrou kávu je, jakou použijete vodu. 8-o

.

Doma si udělám lepší espresso než v kterékoliv restauraci nebo kavárně (vyzkoušeno). V Kavárně mi totiž NIKDY nenabídnou špičkovou kávu kterou by museli nakupovat za 600-800 Kč za kilo protože kavárna je kšeft. Nikoliv dobročinná organizace a šálek kávy by si za 100 Kč nikdo neobjednal.

+13/−1
21.3.2015 11:09

P66e89t52r 51K32u70h42n 3558461516621

Ještě bych dodal, že důležitá je také hrubost mletí. Doma je navíc  možné nastavit sílu kávy, množství vody, káva je čerstvě umletá. Dokonce je možné experimentovat i s domácím pražením a nespoléhat jen na evropský standart pražení. A ty experimenty jsou docela zábavné a překvapující(vlastní zkušenost). Každopádně bez určité kvality základních produktů není možné dobrou kávu vyrobit. Někomu stačí káva jen jako kofeinový pohon, jiný to může mít jako koníčka, někdo z toho dělá vědu. Proč ne?

+5/0
21.3.2015 18:26

V59o45j30t80ě17c72h 88R35o69z77s10í47v44a62l 5640953835504

prominte, ale krome toho, ze mate velmi podivne vyvody z clanku, tak sam pisete bludy. napriklad "evropský standart mleti"(krome toho, ze spravne je standarta a je to ten modrej hadr se zlutejma hvezdickama), zadny "evropsky standard" prazeni neexistuje.

jak si odporuje tvrzeni, poradne espresso si doma neudelate, udelejte si vybornou filtrovanou kavu? navic pripravadobre filtrovane kavy je trochu slozitejsi nez "kafe zalejete jen horkou vodou", takze mu navic podsouvate kraviny z Vasi hlavy. A ani, technologie vyroby espressa je pomerne slozita vec. vyrazne slozitejsi nez jakykoliv zpusob pripravy. A ano, zalezi na dodrzeni vsech detailu. Co s timmate za problem?

jedina, prestoze uz mnohokrat zminena, pravdiva informace je, ze rozdil v cene je predevsim kvuli vydrzi, resp. moznosti intenzivniho provozu. A pak to, ze nemluvil o spouste dalsich vecech ohledne kavy (hrubost mleti, pH vody...) koneckoncu je to rozhovor na idnesu, ne vycerpavajici povidani o kave, ze? ale kdo chce psa jist, sul si najde...

posledni odstavec je blabol zalozeny na predsudku, ze dobry=drahy, coz take neni pravda. Pokud do podniku, kde dobre vari kvalitni kavu, nechodite (zjevne), prosim. Nikdo Vas nenuti. Ale proc mate nedobytne nutkani (na zaklade teto neznalosti) tady vypoustet podobne soudy...Rv

+1/0
24.3.2015 15:38

P66a41v72e41l 39S89o93b24o64t55k33a 5190924

To jste ještě z levného kraje, dobrá káva začíná od koruny za gram výše.

+1/−1
21.3.2015 21:24

L46u70d35v62í54k 41G79a57j31d66o65š69í55k 2405303744502

Bavíme se o velkoobchodní ceně, za kterou nakupují kavárny.

0/0
25.3.2015 19:20

M83i35l78a89n 49L67i22p91o14w57s49k76i 8813945210146

Dalsi odbornik bez ktereho svet nemuze existovat ...:-/

+2/−2
21.3.2015 9:18
Foto

K32a75m37i51l26a 92K69o30b95l35i60h24o19v72á 8344347683335

...ávu naučili pít bílého člověka domorodci kdesi v pralese (historické podrobnosti samozřejmě neznám), a zachutnala mu tak, že ji začal vařit sám... a podívejme se, kam se to až dostalo: dobré kafe doma z kávovaru? Jedině v mašině za 7000 babek. Není to trošku chucpe?

Někdy mám pocit, že podle různých "odborníků na cokoliv" není lepší kávovar, než ten nejdražší, lepší restaurace, než ta s nejdražším steakem z krávy která si užívala 3x denně masáž kopyt, a lepší bublinky, než láhev šampaňského za 5000 korun.

Takhle se podle mě kultura čehokoliv zvednout nedá. Jediné, co se zvedne, je poměr snobů a rádoby znalců v naší populaci...

+8/0
21.3.2015 9:12

M34a58r68t18i21n 91S45k22á86l28a 8864537738278

Masáží kopyt jsi mě dostala ;-D

+2/0
22.3.2015 11:23

D87a86n59i29e25l 52S74c56h82a62c95h78e46r26l 9663525422396

Kamila dobře ty :-)

+1/0
22.3.2015 19:48

K14a57m70i52l 80N96o27v68o43t15n11y 4346175192160

Ale on nedoporučuje si tu mašinu kupovat. Naopak radí si pořídit filtr za pár stovek a dělat si kávu mnohem levněji a kvalitněji. Myslím, že u domácích kávovarů je problém ještě trochu jinde. Ony totiž nefungují tak, že je jednou nastavíte a pak dalších deset let vaříte kafe. V kavárně se nastavuje (měla by se nastavovat) třeba hrubost mletí každý den. To znamená uvařit a vypít, vylít dva až tři šálky každé ráno. Občas i během dne. To se ale v té spoustě kávy Ztratí. Ale pokud si vaříte kávu doma, tak uděláte za den tak maximálně pět káv a k tomu už se dva zkušební šálky dost nevyplatí. Příprava kávy pod takovým tlakem je velmi citlivá na jakékoliv drobné odchylky. Oproti tomu alternativní přípravy výjdou na pár korun, lépe se na nich experimentuje a člověku víc odpustí. Takže si uděláte doma kávu levněji a kvalitněji.

+1/0
23.3.2015 10:12

L73u70d45v54í45k 46G18a14j18d15o93š61í37k 2385483424492

Co to je kvalitněji? Káva z překapávače je úplně jiný nápoj než espresso. Káva se dá připravit mnoha způsoby od arabského v džezvě, přes vitnamský, french press až po espresso.

0/0
25.3.2015 21:50

V12o29j10t40ě87c83h 39R88o75z44s54í56v87a48l 5570933545394

dalsi, ktery ignoruje rozdil mezi "pitim kavy" a "pripravou espressa"... dobrou kavu (jak rika i pan barista) si doma muzete pripravit rozlicnymi zpusoby (o vetsine z nich se tem domorodcum asi ani nesnilo). Pripravit doma dobre espresso je proste rochu narocnejsi. nemyslim, ze na to potrebuju stroj za $7K, ale na druhou stranu, radsi zvolim jiny zpusob a na dobre esspresso s zajd tam, kde krome dobreho stroje maji i dobrou kavu a OBSLUHU (coz je detail, na ktery se pri pozadavcich na dobre espresso zapomina asi nejcasteji...)

0/0
24.3.2015 15:43

V77í71t92ě58z22s33l44a75v 87Č22a74c81k76ý 4722850734688

Pročetl jsem si tu pár příspěvků a jen čumím, co má tahle malá republika odborníků na kávu :-)

+1/0
21.3.2015 8:40

M54a70r14t66i61n 17V28o37j73á59č46e72k 9883807531876

nemyslím zrovna odborníků ,ale kdo jiný by to asi tak četl než ten koho káva zajímá....

+6/0
21.3.2015 8:44

T20o93m68á31š 68K93a34p26l65a40n 8673669443223

Asi takhle - jestli chcete doma kvalitní kávu a nechcete se s tím brblat, pořiďte si Nespresso kapslový kávovar. Mají v kapslích výběrové kávy (jak se tu píše "s příběhem"), určené pro různé velikosti a "typy" kávy-nápoje a ten rozdíl opravdu poznáte - na první pohled, vůni i na ochutnání, a to i když nebudete kafař. Navíc ty kávovary pak mají opravdu tlak (minimálně ty, které pro Nespresso vyrábí Krups), není to maskovaný překapávač jako Tchibo (jednoduchý test - vyndejte po použití kapsli - jestli z ní kape voda, tak je to překapávač, jestli je suchá, jako puk lógru z profi pákového kávovaru, tak je to kvalitní přístroj). Kapsle pak nestojí 8 Kč jako u naprosto nepitelného Tchiba či obstojného ale 10 Kč, ale nebude litovat ani koruny. A ten kávovar stojí tuším okolo 2 tisíc Kč, takže nic dramatického.

No a jestli chcete čerstvou kávu, tak buď si můžete pořídit tedy kvalitnější pákový kávovar (ale žádnou neznačovou čínu ze supermarketu) - musí umět dvě věci - zaprvé dostatečný tlak a za druhé správně ohřát vodu - když jej poprvé zapnete, počkáte až se na něm rozsvítí světýlko a pustíte vodu, tak musí mít 80°C, ty levné (ale i některé horší značkové) začnou dělat kafe klidně s 60°C. A za druhé musí mít dostatečný tlak. Plus strojek na mletí kafe, to je další story co musí všechno umět (jinak mletá káva je pro turka, jiná pro lungo, jiná pro ristretto ...). Dohromady utratíte tak 6-10 tisíc

Ale opět - jestli se s tím nechcete babrat, tak si pořiďte kvalitnější plnoautomat - ale opět - pozor na to jaký - musí mít kovový mlýnek, ne keramický (nevěřte kecům, že keramika je lepší - ničí se atd.), opět pozor na to, jaká je teplota vody první kávy (nezapomeňte, že často bude ten kávovar dělat právě jednu kávu, je to pro domácí použití) - opět všechny ty saeco atd. mají klidně 60°C. Dávejte si pozor taky na to, jakou má spotřebu kávy - ty horší kávovary totiž dohánějí nízkou teplotu a tlak tím, že tam dají prostě o 50 % víc kávy a to je hodně znát. ...

+2/0
21.3.2015 7:39

T66o79m31á67š 64K47a55p33l11a87n 8913599263263

... a pak si ještě u těch plnoautomatů dejte pozor na to, jak často se musí odvápňovat a čistit - hodně skrytý údaj, když si ho ale přečtete, tak zjistíte, že do Saeco, levnějších De-Longhi ... strávíte více času odvápňováním než přípravou kávy, budete to dělat každý týden, po pár kafích.

Tady asi jedinou značku (když nepočítám profi stroje), která má u všech svých plnoautomatů jak správnou teplotu, kovový mlýnek a navíc i vlastní patentovaný systém proti zavápňování, kdy se trubice automaticky promašťují zbytkovým tukem z kávy a prakticky tak nepotřebují odvápňovat (když v nich nebudete jen ohřívat vodu), jsou plnoautomaty od Krupsu. A nejsou navíc ani dražší (typicky 9-15 tisíc Kč).

Zbytek už je na tom, jakou kávu koupíte. Tady absolutní souhlas - je opravdu rozdíl v tom, jakou kávu kupujete a kde. Čerstvě upražená káva voní mnohem intenzivněji než ta, kterou někdo upražil před měsíci a pak jí k nám dovezl v pytli. A není pak ani dražší než ty značkové anonymní kávy.  A když už si někdo dnes kupuje pražírnu, tak je velká pravděpodobnost, že to je srdcař a výsledek bude dobrý, a moderní pražírny ani téměř neumožní přepálit kafe atd. jako kdysi.

+1/0
21.3.2015 7:50

M37i18c87h90a42l 84M58i20l84l48e45r 9726362899612

Co mas proti Saeco?

Nas Incanto de-luxe je stary 8 let, ma dvoji system na kavu - mlynek s nastavenim jemnosti umleti a zasobnikem kavovych zrn i prihradku na predemletou kavu po jedne davce.

Odvapnujeme ho podle navodu pouze, kdyz se nam objevi vyzvani v okenku "decalcify" a to je sotva jednou za rok, nekdy dele.

Zadne svetylko, ze je predehraty, se nam nerozsviti, ale kdyz zapneme ze standby, kavovar nejdriv projde ohrivacim a cisticim cyklem.  Kdyz je predehraty, objevi se v okenku "select product". Potom zvolime objem napoje (3 velikosti) a intenzitu nastavenim tlaku pistu (3 stupne).

Diky predehrivacimu cyklu kava tece horka jak ma byt hned napoprve. Kavovar lze naprogramovat ohledne teploty kavy, jejiho objemu a zvolit mnozstvi kavy k umleti podle individualni chuti (6-10g).

Na prave strane kavovaru je penic mleka, ovladany postrannim knoflikem a take je mozne zvolit alternativu - horkou vodu podle potreby.

0/0
21.3.2015 12:28

V15a92c12l60a31v 10P31e30r54o55u23t96k66a 6158427664491

ten clovek není kavový srdcař a keci o přístroji za desítky tisíc tak dobrá káva není nesouhlas.Stačí něco kava primacafe.cz kde jsou desítky stránek o tom jak mlýt kávu,uschovovat, jaký presovar a jak na něj a pokud začnete např. s gaggia okolo 10 000 kč jste po čase schopni uvařit velice dobré a kvalitní presso ..

+3/−1
21.3.2015 7:26

M24a29r52t82i84n 57V91o40j35á78č88e45k 9473617511286

máte pravdu ,tím domácím kávovarem nedělám 20káv po sobě ,ale stačí aby zvládl 2 v danou chvíli -a to zvládne

+1/0
21.3.2015 7:30

M33a35r63t51i18n 67V35o57j65á89č20e64k 9133637711516

no pán mě připadá buď docela namachrovaný ...ten článek šel udělat normálněji....a myslím ,že dobrý kávy mám vypito dost a na rovinu zrovna třeba v itálii stačilo zastavit na prvním Agipu a dostal jsem esspreso v takový kvalitě na kterou u nás natrefím na 10tý pokus .....mimochodem jako uživatele mě ale vůbec nezajímá kolik má barista ocenění -hlavně abych dostal solidní kávu (nabízí se otázka jak moc vážně berou italové podobné soutěže)

+5/−1
21.3.2015 7:26

V78o66j93t33ě22c81h 85R50o29z75s73í18v89a93l 5750663775594

ano. v Italii dostanete temer vsude levnou a kvalitni kavu. stejne jako v recku, spanelsku portugalsku francii proste vsude, kde vyber a zpusob zpracovani kavy nikdo 40 let neridil centralne. Italove sice vymysleli espresso, dokonce i moka kavovary, ale to spolu zas tolik nesouvisi. Pokud mi u nas pumpar po objednani espresa podava kelimek, ve kterem je 1.5 dc hnede vody a na moje namitky, ze jsem si jeste specialne rekl o "male espresso" a rukou naznacil velikost frtana mi odpovi, ze normalne dela jeste vetsi, tak to srovnani s iItalii dost kulha...Kultura piti kavy v CR je v troskach. Oproti nam dela kafe lepe skoro kazdy (na zapad). Italove v tom nijak nevynikaji.

0/0
24.3.2015 15:57

A14l62e23x42a23n60d77r 44K24o59s10t36k50a 8242238846804

Tráva zelenější. Zrovna v Německu je to s kafem skoro stejné jako u nás, ale pak směrem k Francouzským hranicím se to dost výraazně mění. Třeba v tom, že u benzínky automat nedělá instantní, ale příprava začíná tím, že se odsype pár zrníček kávy do mlýnku atd.

+1/0
21.3.2015 7:16

M75a20r72t61i38n 12V50o68j31á27č15e81k 9913817301696

třeba ta Francie se ale změnila za posledních 10let  dost výrazně ...zrovna třeba na benzínkách presso nedělali jen nějaký překapávaný nebo jaký nescafé

0/0
21.3.2015 7:28

P37e95t93r 91J73a13r80o89c98h 7310183165158

Člověk prostě může být radikál, i když se jedné jenom o kafe. :-)

+4/0
21.3.2015 0:44

M25o72j80m49í79r 61V80r95t83o93c89h 2610143212192

Další machr co pozná když mu namočím do hrnku s kafem ,  že mám cukrovku.

+2/−1
21.3.2015 0:20

R18o22m95a53n 27V44o67c93e53t57k83a 9803281986578

s tim, ze si doma neudelam dobre espresso nesouhlasim, Gagia classic je dobra masinka za par korun oproti 180k, mlynek take od stejne znacky. Jednodruhovky se daji krasne objednat, spis je problem, najit si tu svou chut, stejne jako napr. u vina a rozhodne chut je individualni a tak neznamena, ze extra drahe bude jiste dobre. Navic jak pan barista radi, prekapavanou.... no comment, kdyz se bavime o espressu a levne variante pripravy, tak rozhodne nejblize je mokka konvicka, ta je za pas stovek a rozhodne ma co nabidnout.

+5/0
21.3.2015 0:13

V57o21j51t47ě23c21h 10R65o28z10s79í89v75a25l 5960183785234

co tu mate vsichni proti prekapavane kave??? fakt nechapu. Pocitam, ze ji ani neumite poradne pripravity, kdyz nad ni tak oihrnujete nos. Lepsi dobre udelana filtrovana kava nez zparchantely espresso...

s moka souhlas, vyrobky firmy Bialetti nam zabiraj v kuchyni uz celkem dost mista... :o)

+1/0
24.3.2015 16:00

M29o85j87m21í98r 92V18r71t54o46c80h 2850183332212

Dobrá káva je ta co mi chutná a k tomu aby mě přesvědčoval o opaku , agenta s teplou vodou nepotřebuji.

+5/−1
21.3.2015 0:08

K12a75r89e13l 55Z98a67p69l97e84t53a61l 6260676236629

Ve všem s vámi souhlasím. Kdo je tady ředitel zeměkoule aby rozhodl která káva je ta správná a která ne.

+1/0
21.3.2015 9:08
Foto

D81a68v83i20d 29S44c38h35n62e36b23e27r90g92e72r 9635978133663

Za dobrou kávu zaplatím do sta korun, kafe je moje slabina a je fakt že dobrou kávu aby člověk hledal důsledně, bohužel v restauraci je problém dostat dobrou kávu, a najednou jsem ji vracel že prostě nebyla dobrá, naštěstí pracuji v restauraci kde můžu říct že máme kvalitní kávu a rád si ji vychutnam.

0/0
21.3.2015 0:00

A91l84e15x 13Š32t25a39j88n52e39r 7941334285923

Na moje čaje stačí horká voda. :-)

+1/0
20.3.2015 23:55

V30o23j71t54ě50c52h 28R65o69z68s27í72v14a43l 5840663615674

to byste koukal, jaka veda se  da udelat ze zaliti par suchych listku horkou vodou...

0/0
24.3.2015 16:02

M52i13l25o58s24l76a97v 14D26o21u22b95r73a82v83a 1321679745784

ten clanek to je typickej snobskej bullshit

+3/−6
20.3.2015 23:32

D42a83v41i22d 50B42o86u47c61h56a22l 8259480949

Další hipster, o němž "novinář" nadšeně mluví jako o někom, kdo dokazuje, že kolo není čtvercové, ale trojúhelníkové, přestože všem je to jedno a dávno ví, že kolo je kulaté.

0/−1
20.3.2015 23:17

M19i65c66h34a76e19l 56M94e35n75s29i60k 3533566140

Jen pro přesnost: oni to (všichni) VĚDÍ.

Anebo "vijó", Bóchale ;-)

0/−1
21.3.2015 0:33

P76e40t59r 10V44o92p92i73č69k40a 2272122358652

Pravá káva musí být sklízená pouze pravou rukou, v sudý týden a pražená za úplňku. Jinak to není ono. ;-)

+6/0
20.3.2015 23:03

M26i77l58o64s82l58a44v 87D22o12u17b54r65a73v83a 1261249655674

a musi byt ze treti radky od kraje

0/0
20.3.2015 23:31

A85l18e10x 17Š47t17a44j19n30e72r 7411134495253

A hlavně jen panna čistá!! :-)

0/0
20.3.2015 23:56

P77e33t49r 62K44o74č96i48č92k81a 4259228326907

Pro autora článku: znám jen piccolo. A co je picollo ?

+2/0
20.3.2015 22:44

A84l28e14x 65Š42t85a21j98n58e91r 7501644755203

Pragovka.

+1/0
20.3.2015 23:57

T36o52m13á80š 44K23a62p34l67a48n 8903269143513

no podle pravidel italské výslovnosti to je "pičolo"

+1/−1
21.3.2015 7:20

R42a12d67e54k 35Č29e96r97v81e55n83k44a 5594441474372

jejda pane Kaplane, to zas bude dukátů dole ;-)

0/0
21.3.2015 15:23

M62i84c82h56a83e27l 70M87e68n28s19i50k 3153516400

To by se to muselo psát "piciollo", ne?

0/−1
22.3.2015 22:34

D73a46v30i82d 53M49u18n61z18a65r 3108332164826

dovolte abych dodal…ze nejenom to caffee ale i ty syry, vina, sunky, zmrzlinu a olive oil dostanete lepsi jinde nezli v Italii….tam vam tak akorat ukradnou kolo...

+1/−1
20.3.2015 22:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.