- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Bio sůl? Bio vápenec? Bio půda?
Za minulého režimu to bylo 40 let s chemií a ta samá půda je rázem bio?
Než je zemědělec zařazen mezi "bio", probíhá několik let ozdravení půdy.
Chemie se ale používala již před minulým režimem a chemie se významně používá v západní Evropě.
Vic takovych lidi. Tez pracuji v BIO prumyslu a souhlasim s nim. Lidi se uci za kvalitu platit
Kazdopadne mi dovolte jedno prirovnani z Rakouska z Intersparu, kde bylo pulka zbozi BIO zamichane mezi ostatni uplne jako standard. Cesi kdyz uz maji bio tak jeden regal a ceduli ze tu je bio! V Rakousku je to standard. A v prepoctu za podobnou cenu!
No, jako zootechnik jsem maturovala v roce 1991 - i tenkrát se dojilo 2x denně, krmila se jetelotravní senáž, kukuřičná siláž, v podstatě se všechno dělalo téměř stejně, ale byl to normovaný standard. Dnes je to holt několikanásobně dražší BIO... (neříkám, že dnes není leccos pro zvířata lepší, ale dělá se z BIOpotravin zbytečná věda)...
Mám takovou otázku. Jak vypadá mléko bez chemie? Když jenom 88 procenty je tvořeno vodou, což není nic jiného než chemická sloučenina. A co teprve další látky jako sacharidy, bílkoviny či dokonce minerály objevující se v mléce, to asi taky není chemie... :)
Chemie mysleno jako umele pridane vitaminy,latky,mineraly. Proste veci nikoliv prirozene se tam objevujici ??
Biopotraviny jsou škodlivé, určitě víc, než "normální" potraviny.
...hlavně na peněženku...
"Výroba biojogurtů je na tom s jednoduchostí podobně. Mléko projde pasterizací, přidá se jogurtová kultura a zajistí se potřebná teplota. Toť vše."
To je hodně manipulativní prohlášení. Ano, takhle by to ideálně mělo fungovat. Nicméně málokdo si dovede představit ty tuny a tuny byrokracie, nařízení, předpisů, norem, vyhlášek, kterými je třeba se prokousat, a které je třeba splnit.
Než vůbec dojde na výrobu jogurtů, tak to stojí miliony. A potom neustálé buzerace a kontroly, revize atd...
Když je to tak jednoduché, proč to stojí spotřebitele dvakrát dráže?
No napada me u tohoto prikladu treba to, ze jedna krava nadoji mene, ackoli vyzaduje stejne, nebo i vice pece.
Podobně to dnes funguje v každém druhém JZD, jen se s tím nepotřebujou chvástat.
V dnešní době neznám jediné funkční JZD, tak nevím, zda jste si trochu nespletl dobu.
Co takhle místo "bio" říkat tradiční hospodaření a úcta ke krajině jako existenčního prvku pro následné generace.
V dobách kdy pole, louka, koza, prase a kráva byly základem existence člověka, možnost přežití, tak se k majetku majitelé chovali co nejlépe, aby pole předali v pořádku ne-li lepší dalším potomkům roku. Dobytek nezřídka dostával větší péči než dítě. Je to drsné, ale někdy menší tragédií pro rodinu byla smrt těžce nemocného dítěte než uhynutí krávy, protož ne ní stále existence celé rodiny.
Dobrý den pane Jeřábek, rozumím... Bohužel ale žijeme v době, kdy cokoliv bez chemie musí mít speciální nálepku bio, aby bylo úplně jasno, a je to tedy svým způsobem alternativa... Je tedy otázka, co by si kdo představil pod pojmem tradiční... :)
"I bio musí hospodařit ekonomicky, ale mi krávě v těchto mantinelech nabídneme maximum."
vážení redaktoři, fakt si ty texty před uveřejněním nečtete? tohle prostě praští do očí každého kdo má alespoň 5 tříd základní školy
Dobrý den, jedná se o autentické vyjádření farmáře, proto je také uvedeno jako přímá řeč. Kdo chce pochopit, co tím říká, ten s tím doufám nemá problém...