Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I29v42a 91V59a97l34č45í81k21o52v48á 1609398971701

To by sterilizované skalpely byly na jedno použití? 85 stupňů na degradaci oceli se mi zdá poněkud málo. Je tu nějaký metalurg?

+1/0
26.7.2015 14:33

J57i83r22i 59O82s38v90a78l53d 2595844326797

Nerezová ocel kuchyňská (chrom-niklová) je určená pro použití při teplotách do 450°C (ČSN 10088-1 1.4301).

Karel Hons, výrobce nožů z Asociace nožířů ČR říká že horká voda nemá na ostří nože vliv, že je to jen pověra.

http://www.carnansky.cz/articles/813923699359766778738889727473-file_kuchynske-noze.pdf

+1/0
26.7.2015 23:48

P69a23v21e72l 89O75d62r32a32z81i41l 6914659387340

Voda ne, ale ten virvál v myčce jo.

0/0
29.7.2015 21:40

L59i63b94o44r 78S71e45i57b60e66r61t 5492875429749

Pan Zuckerbecker měl asi na mysli pouťový nůž z tureckého medu.

Tak ten bych do myčky taky nedával.:-P

+1/0
25.7.2015 14:22

M75i53l59o22š 96B41o74u70k63a45l 8473347123804

I z prdu lze udělat vědu... :-)

+4/−3
22.7.2015 11:09

M67i26r10o65s29l89a63v 49K52e18r49h21á62t 6538211507866

Před dvěma lety jsem si koupil narychlo nože u vietnamců, celou sadu i s ocílkou za asi 200,-. Mám je hozené v šuplíku a myjuje v myčce. Když je sem-tam nabrousím ocílkou řežou jedna radost. A teď by mě zajímalo kolik stojí takové ty nože které se nesmějí dávat do myčky a do šuplíku a musím je brousit pod úhlem nejdřív kamenem a pak ocílkou a předpokládám že bych jim měl také vyhradit vlastní pokoj v baráku.

+10/−4
21.7.2015 19:39

J29i57ř55í 38S81c79h68a95d 6580871981591

Pokud Vás zajíma cena profesionálního (kuchařského) nože, tak se cena pohybuje i okolo 4000,- za kus.

+3/0
22.7.2015 9:09

G95a53b68r64i89e43l 66H94o29r97t77e34n 9331449203114

To je z té speciální oceli, která zásadně mění své vlastnosti při polití horkou vodou?:-)

+10/0
23.7.2015 21:46

L43a86d63i29s76l25a89v 78S73o98k86o57l 1130172405892

;-D

0/0
24.7.2015 13:04

P14a52v97e48l 84O30d29r85a25z30i87l 6514329327920

Takhle úplně ne, ale ano, hodně drahý nůž z hodně drahé oceli bude zřejmě náchylnější na poškození, než plechovka ze sady za dvě kila.

0/0
29.7.2015 21:41

P70a78v34e19l 94O68d32r43a16z74i94l 6644139857630

Mno, když brousíte ocílkou, to musí bejt jako břytva, pane.

0/0
23.7.2015 14:45

L87a87d17i72s81l34a94v 34S80o24k10o47l 1980872735672

?

0/0
24.7.2015 13:04

I56v79a 37V18a32l92č21í71k67o70v46á 1339538291261

Ocílka jen rovná ostří...

+1/0
26.7.2015 14:35
Foto

R43o32s37t41i80s78l49a96v 97T46a97r20a18b56a 7688448695479

Kdysi před léty jsem viděl jak s nabroušeným nožem brusič uřízl spodek rajčete a potom ho položil na prkénko a jednou rukou ho naplocho bez držení krájel. Trvalo mně to deset let.

0/0
20.7.2015 21:49

M28a25r37e94k 62V70e75s25e49l11ý 1457108510154

Jednou za pul roku vezmu vsechny noze do garaze a protahnu je na kotoucove brusce na tom jemnejsim kameni. To tak se s tim pizlat na nejakem sutru. Ocilka je uplna pakarna. Kuchynsky nuz je hrube naradi a ne skalpel.

+5/−8
18.7.2015 15:58

P63a80v77e20l 66O16d93r27a58z81i90l 6194219837630

A na sucho, žejo.

+1/0
20.7.2015 15:03

M11a97r15e38k 91V31e79s60e60l25ý 1407768140964

Ano, je v tom nejaky velky rozdil?

+1/−3
20.7.2015 15:05

J56o41s44e39f 40K46a12r37f74í30k 7682425466840

No asi jako trtka na sucho;-)

+4/0
21.7.2015 11:00

M50a85r22t23i26n 10L46ž94i22č22a41ř 9105267582504

Suchej sex mají rádi afrikánci co k nám běží přes moře a obohátí nás s ním zde

+2/−2
21.7.2015 11:16

P27a22v61e35l 59O74d81r53a26z10i94l 6354779457940

Při broušení na tom jemnějším kotouči ani ne.

0/0
23.7.2015 14:45

A54l46e38x74a47n12d23r 75C66h11y43t28i12l 2384232865611

V mycce nozum spis skodi to, kdyz se noze daji tak, ze jejich ostri o neco bouchaji. Pokud je nuz zafixovany tak, aby se nemohl hybat a aby do nej nemohlo nic bouchat, nijak zvlast se netupi. Ostatne mam jeden drazsi nuz(cca 700,-), ktery myju v ruce po kazdem pouziti, ale ten zbytek za 100 korun s umelou rukojeti davam normalne do mycky.

+2/0
17.7.2015 9:14
Foto

V61o57j17t17ě17c86h 19P68a41v94l23í31k 5744681584278

Nože v myčče myji, neboť je to pohodlné. Ano, myčka (mycí prášek/gel) žere ostří docela rychle, ale není až takový problém občas vzit brousek a nože dobrousit. Že by to nešlo, není pravda, zachránit se dá i úplně zubatý nůž. Jediné, co se brousí mizerně jsou pilkovité nože a co nejde vůbec jsou mikropilky - ale ty už nemám, právě z tohoto důvodu.

+1/0
17.7.2015 8:28

D67a94v71i50d 21K47o61h50o55u59t 8911406726524

Myslím, že zaměstnávat někoho, jako je Martina Čermáková, se jeví jako vysoce kontraproduktivní.

+2/−1
16.7.2015 17:15

I40v39a47n43a 77N69o38v86a67k37o68v43a 2522882919112

Spis si myslim, ze pro nuz je mycka spis problem kvuli rukojeti. Pokud je drevena, nytovana. Plastove to prezijou. Keramicke s tou jakoby gumovou rukojeti prezijou taky, ale silikon kterym jsou slepene ne.

0/0
15.7.2015 9:57
Foto

M96i52c25h59a17l 66J71a75n24o98v16á61č 8577256555463

Jeeee, tady je zas chytrolinu. Pan to rekl blbe, pri 85 stupnich ocel samozrejme nezmekne. Problem je v tom, ze v horke vode se odlamuje ostri. Staci se podivat na ostri pod mikroskopem, jak to vlastne vypada a co s tim udela horka voda. Ono to ostri na konci fakt nema 1mm, ale spis jen par mikronu. Nabrousit se to pak samozrejme da, ale da to pak zbytecne moc prace.

-nuz se cisti studenou vodou a studenym vlhkym hadrikem. Ne, opravdu tam pak nezustanou bacily, ktere vas zabijou. To uz bych byl mrtvy tolikrat...

-Tohle vam rekne kazdy hloupy reznik, kteremu kdybyste jeho nuz dali do mycky, tak vam nakope vaginy.

-Argumentovat skalpelama v nemocnici a jejich vyvarovanim je tak hloupe, ze to boucha dverma. Dnesni skalpely maji vymenitelne ostri, meni se porad.

+2/−9
14.7.2015 9:50

S26e10i65d74l 87P96e98t30r 1401981675124

Jeeee, další chytrolín ...:-)

- atomová mřížka oceli má rozměrově setsakra o hodně  méně než nějaký ten mikron ... Doštudujou se nejdříve a pak teprve přijdou pokecat na téma metalurgie, ju? ..;-D 

- dávat nože, vyjma příborových,  do myčky je samozřejmě naprostá 3,14čovina a hlavně lenost/lemplovitost, o tom žádná ..

Avšak  argumentovat proti tomuto zlozvyku jakýmsi "popuštěním oceli při 85 st." je pitomostí ještě o řád vyšší ...

+13/−1
15.7.2015 0:14

M17i67c57h69a49l 57R16a75š80k64a 6851679629

Pokud by břit degradoval při 85° tak by nůž při obrábění oceli, kde jsou teploty mnohem vyšší musel vydržet jen pár sekund.

+7/0
15.7.2015 9:15

P33a43v70e18l 79O70d22r90a52z42i85l 6244149147970

No, ocel se neobrábí kuchyňským nožem a při obrábění je základem dobré chlazení.

+1/−4
16.7.2015 15:34

P32a84v60e49l 63S64t17a65v39j66a13n50í49k 6748805397411

Sanitace nožů na jatkách se dělá při 83°C ve vodě.

+4/0
15.7.2015 23:06

J13i51r53i 35O90s49v68a86l76d 2585734816437

To že na břit působí horká voda je pověra. Dokonce jsou myčky na řeznické nože ve kterých se nůž myje horkou vodou a párou. Kromě toho by mé zajímalo co by řekl inspektor SZPI kdyby viděl řezníka jak nůž jenom opláchl ve studene vodě a  utřel hadrem.

0/0
26.7.2015 8:06

J65a44n 58K83o90p29e25č31e13k 3548678148139

Tak to je zase jeden odborník na krystalickou mřížku ušlechtilých ocelí. a bacha, jestli nenabrousíte na úhel 15 stupňů, tak nic neuříznete! Akorát mi nejde do hlavy, že dáváme do myčky nože od počátku, kdy jsme ji kdysi zakoupili a nože vždy řezaly kupodivu dobře. Je to zkrátka blábol nějakého hloupého kuchtíka.

+5/−2
13.7.2015 22:14

P14a39v31e47l 19O22d10r82a71z59i77l 6174819257730

Pokud používáte program "KSH", tedy knife sharpening-honing, pak je vše v nejlepším pořádku.

I tak je ale nesmysl dávat do myčky něco, co spolehlivě, šetrně a bezpečně umyji v ruce za několik sekund.

+2/0
14.7.2015 22:21

I72v15a89n35a 31N72o31v54a66k57o54v64a 2182382579832

za nekolik sekund mam spolehlive umyty jakykoliv kus nadobi, ktery davam do mycky. A pokud ne, tak si s tim vetsinou ani ona neporadi.

+10/0
15.7.2015 9:29

P48a31v85e20l 46O48d66r45a73z97i70l 6154669517110

Taky říkám, že je to zbytečnej krám.

+1/−2
16.7.2015 15:35
Foto

V74o55j52t25ě23c29h 45P41a81v59l71í73k 5914541144718

Ne, pokud těch kusů nádobí, z nichž každý lze umýt za pár vteřin, je plná myčka.

+5/0
17.7.2015 8:30

P35a87v21e55l 30O71d77r34a16z68i26l 6364609677640

Nesmíte holt zadělat komplet všechno nádobí při dělání chleba s máslem.

+1/0
20.7.2015 15:05

J12o64z81e98f 21H91l24a38v47a17c 2495364470725

na valše se dá taky vyprat a máte doma pračku, ne? :-)

0/0
22.7.2015 6:52

P21a41v11e72l 81O93d20r30a39z96i30l 6464569967910

Mám, ale tak jako nedávám drahé a kvalitní nože do myčky, tak do pračky nedávám oblek za dvacku, žejo.

+1/−1
23.7.2015 14:47

A73l26e56x16a90n92d42r 21C57h96y49t13i16l 2924332145771

Gratuluji. Tot stala argumentace tech, co mycku nepouzivaji a nikdy nepocitili komfort jejiho pouzivani. I moje partnerka a jeji matka tvrdily cele roky, ze tech par kousku nadobi je hned. Jakmile si na mycku obe zvykly, uz na ni nedaji dopustit.

+1/0
17.7.2015 9:17

P93e37t25r 63K77o72z54á80k 8355847777744

Pan Izák je těžce neznalý technologie zpracování ocelí, když tvrdí, že při teplotách okolo 85° ( pokud vím myčka má max. 70°C ) se žádná krystalická změna zrna oceli rozhodně nekoná! A pokud se nekoná krystalická změna, nemohou se tedy měnit ani mechanické vlastnosti. Nejnižší teploty, které by mohly ohrozit ostří, jsou někde na několika stovkách stupňů s výdrží několik hodin ... 

Jedinou škodou může být pouze agresívní prostředí se solí, které je značně oxidační. Avšak těch pár minut, kterým je ocel vystavena, a následně opláchnuta, by neměla mít příliš vliv korozi břitu, pokud se ovšem jedná o skutečně kvalitní oceli.

Spíše bych viděl jisté potencionální poškození u rukojetí nožů, kvalitní oceli se v myčce toho moc nestane. Avšak i já patřím do skupiny, která myje nože ručně.

Jen mě překvapuje, že léta vykládaný mýtus a nesmysl ještě někdo otiskne v dnešní době do internetového článku! Rv8-o

+14/0
13.7.2015 13:39

R45a27d45e62k 43Č33o79s 3416816628778

Kromě toho kuchyňský nůž nabroušený na 15 stupňů je další nesmysl. Na 15-17 se brousí břitvy. Pokud takto někdo nabrousí kuchyňský nůž běžné kvality, bude ho brousit tak 3x do týdne úplně od nuly.

+4/0
13.7.2015 15:38

P30e53t75r 42K90o13z37á15k 8915527517294

Tak asi ano. Ale zase je to jen o kvalitě, tvrdosti oceli. Je vcelku oříšek mít současně velmi trvanlivé ostří ( tvrdý materiál ) a současně houževnatý, aby se neštípal, či vylamoval. Takže ano, uhel broušení je prostě kompromis. A na měkké oceli je v podstatě nesmysl brousit uhly 15-17°, jelikož trvanlivost bude ubohá a stěží použitelná.

0/0
13.7.2015 21:44

J80a37r17o10s70l74a79v 16S25a67n74t39n60e86r 9688823239911

Tak měknutí nože při 85 stupních je pochopitelně úplná blbost neználka, ale je možné, že ke ztrátě ostrosti dochází. Přece jenom na dobře nabroušeném břitu nože je jen několik ktystalů FeC a ty mohou být narušeny agresivitou (samozřejmě ekologického) prostředí myčky při mytí. Opravdu kvalitní nůž bych tam nedával. Stačí opláchnout a otřít, protože v myčce se stejně otupí o ostatní příbory a nože. Většinou se ale v kuchyních nacházejí nože velmi nevalné kvality, kterým to určitě neublíží. Místo řezání i po nabroušení  pouze pižlají.

+5/−1
12.7.2015 13:47

P32a24v25e16l 70S87t44a81v50j53a30n91í34k 6328265457181

Nevím, která současná myčka vykouzlí 85°C a navíc by mě zajímalo, jak sterilizují nože řezníci. Ti je musí mít opravdu do vrtule…8-o

O popouštění oceli při 85°C už někdo něco psal ;-D.

+3/0
11.7.2015 22:25

I55v42a61n14a 60N75o47v20a54k23o25v54a 2312302239232

kdysi davno kdyz jsem delala v masokombinatu, tak se sterilizovalo peroxidem

0/0
15.7.2015 9:32

P69a38v36e22l 20S49t71a28v30j31a59n23í89k 6448575927511

Teď se používají sanitační nádoby s vodou, kde termostat udržuje 83°C. Řezník odkládá nůž do nádoby, tím ho průběžně dezinfikuje.

0/0
15.7.2015 23:06

L40e36o30p19o41l55d 75P14r60o57k72e88š 8599304407

Protože kuchtíci a řezníci nemají pořádný nářadí  , tak ze svých 5 nožíků dělají akademickou zápletku. Jednou pindají o bakteriích jak je důležité všechno sterilizovat  a podruhé ,  se nože nesmí ani mýt . Maso krájí každý člověk každý den.

Řezníci by se mněli raději starat , aby se párky párky nedělaly ze separátů a z peří a nato jak se brousí nůž jim celkem kašlu.

+14/0
11.7.2015 14:57

T16o31m95a95s 14H35a68t83l24e 4413821109613

mám čtyřicet let rybičku, uříznu s ní  cokoliv venku, doma, nabrousím na kameni a je jak břitva

+2/0
11.7.2015 6:01

P57a74v95e29l 72O24d94r98a14z81i23l 6624319607620

A teď tu o Karkulce.

0/0
11.7.2015 20:48

J75a81n 67S98v89o52b90o93d48a 3536675828560

A tys ji nikdy nečetl? Doporučuji, byla červená jak celé Rusko

+1/0
11.7.2015 21:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.