Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I67v11a 97V83a84l67č85í50k31o19v19á 1209858161641

To by sterilizované skalpely byly na jedno použití? 85 stupňů na degradaci oceli se mi zdá poněkud málo. Je tu nějaký metalurg?

+1/0
26.7.2015 14:33

J29i62r82i 71O79s33v45a19l38d 2815884986847

Nerezová ocel kuchyňská (chrom-niklová) je určená pro použití při teplotách do 450°C (ČSN 10088-1 1.4301).

Karel Hons, výrobce nožů z Asociace nožířů ČR říká že horká voda nemá na ostří nože vliv, že je to jen pověra.

http://www.carnansky.cz/articles/813923699359766778738889727473-file_kuchynske-noze.pdf

+1/0
26.7.2015 23:48

P34a61v27e21l 86O81d63r57a92z75i28l 6874269447550

Voda ne, ale ten virvál v myčce jo.

0/0
29.7.2015 21:40

L96i47b60o68r 43S51e85i38b73e54r74t 5822325909689

Pan Zuckerbecker měl asi na mysli pouťový nůž z tureckého medu.

Tak ten bych do myčky taky nedával.:-P

+1/0
25.7.2015 14:22

M11i94l67o10š 25B69o90u96k32a13l 8523167363864

I z prdu lze udělat vědu... :-)

+4/−3
22.7.2015 11:09

M64i82r63o88s89l22a90v 31K30e64r43h48á33t 6538661217986

Před dvěma lety jsem si koupil narychlo nože u vietnamců, celou sadu i s ocílkou za asi 200,-. Mám je hozené v šuplíku a myjuje v myčce. Když je sem-tam nabrousím ocílkou řežou jedna radost. A teď by mě zajímalo kolik stojí takové ty nože které se nesmějí dávat do myčky a do šuplíku a musím je brousit pod úhlem nejdřív kamenem a pak ocílkou a předpokládám že bych jim měl také vyhradit vlastní pokoj v baráku.

+10/−4
21.7.2015 19:39

J40i66ř33í 73S32c30h25a28d 6850151491371

Pokud Vás zajíma cena profesionálního (kuchařského) nože, tak se cena pohybuje i okolo 4000,- za kus.

+3/0
22.7.2015 9:09

G64a89b44r58i50e18l 70H21o92r42t77e77n 9781749133664

To je z té speciální oceli, která zásadně mění své vlastnosti při polití horkou vodou?:-)

+10/0
23.7.2015 21:46

L75a46d47i40s20l14a21v 49S13o22k42o62l 1470702135172

;-D

0/0
24.7.2015 13:04

P50a93v64e73l 97O89d81r44a94z10i15l 6974889557930

Takhle úplně ne, ale ano, hodně drahý nůž z hodně drahé oceli bude zřejmě náchylnější na poškození, než plechovka ze sady za dvě kila.

0/0
29.7.2015 21:41

P57a26v58e51l 49O67d19r26a60z78i94l 6554379757170

Mno, když brousíte ocílkou, to musí bejt jako břytva, pane.

0/0
23.7.2015 14:45

L73a32d38i70s36l84a19v 38S68o85k63o12l 1440202975222

?

0/0
24.7.2015 13:04

I59v56a 28V83a46l88č28í63k49o41v77á 1149948121431

Ocílka jen rovná ostří...

+1/0
26.7.2015 14:35
Foto

R53o68s87t36i82s69l28a28v 18T47a87r88a65b84a 7648738155619

Kdysi před léty jsem viděl jak s nabroušeným nožem brusič uřízl spodek rajčete a potom ho položil na prkénko a jednou rukou ho naplocho bez držení krájel. Trvalo mně to deset let.

0/0
20.7.2015 21:49

M65a44r97e19k 90V70e83s14e73l30ý 1937178140434

Jednou za pul roku vezmu vsechny noze do garaze a protahnu je na kotoucove brusce na tom jemnejsim kameni. To tak se s tim pizlat na nejakem sutru. Ocilka je uplna pakarna. Kuchynsky nuz je hrube naradi a ne skalpel.

+5/−8
18.7.2015 15:58

P66a51v20e43l 56O83d25r52a41z37i19l 6464579987610

A na sucho, žejo.

+1/0
20.7.2015 15:03

M78a83r67e71k 52V39e66s45e43l76ý 1267518770944

Ano, je v tom nejaky velky rozdil?

+1/−3
20.7.2015 15:05

J96o34s11e42f 54K32a24r73f30í26k 7312465226120

No asi jako trtka na sucho;-)

+4/0
21.7.2015 11:00

M70a10r54t22i84n 51L94ž46i36č45a61ř 9135987162764

Suchej sex mají rádi afrikánci co k nám běží přes moře a obohátí nás s ním zde

+2/−2
21.7.2015 11:16

P66a40v41e46l 56O44d13r17a13z13i75l 6474149627510

Při broušení na tom jemnějším kotouči ani ne.

0/0
23.7.2015 14:45

A49l15e26x63a74n43d32r 13C65h36y98t60i97l 2654802505331

V mycce nozum spis skodi to, kdyz se noze daji tak, ze jejich ostri o neco bouchaji. Pokud je nuz zafixovany tak, aby se nemohl hybat a aby do nej nemohlo nic bouchat, nijak zvlast se netupi. Ostatne mam jeden drazsi nuz(cca 700,-), ktery myju v ruce po kazdem pouziti, ale ten zbytek za 100 korun s umelou rukojeti davam normalne do mycky.

+2/0
17.7.2015 9:14
Foto

V17o96j63t84ě88c10h 65P67a66v91l51í18k 5194131904828

Nože v myčče myji, neboť je to pohodlné. Ano, myčka (mycí prášek/gel) žere ostří docela rychle, ale není až takový problém občas vzit brousek a nože dobrousit. Že by to nešlo, není pravda, zachránit se dá i úplně zubatý nůž. Jediné, co se brousí mizerně jsou pilkovité nože a co nejde vůbec jsou mikropilky - ale ty už nemám, právě z tohoto důvodu.

+1/0
17.7.2015 8:28

D83a94v56i86d 45K41o42h43o36u75t 8191566836154

Myslím, že zaměstnávat někoho, jako je Martina Čermáková, se jeví jako vysoce kontraproduktivní.

+2/−1
16.7.2015 17:15

I51v32a62n52a 39N16o97v65a60k14o60v95a 2172502809932

Spis si myslim, ze pro nuz je mycka spis problem kvuli rukojeti. Pokud je drevena, nytovana. Plastove to prezijou. Keramicke s tou jakoby gumovou rukojeti prezijou taky, ale silikon kterym jsou slepene ne.

0/0
15.7.2015 9:57
Foto

M56i32c18h76a23l 69J33a63n87o75v63á30č 8587236895183

Jeeee, tady je zas chytrolinu. Pan to rekl blbe, pri 85 stupnich ocel samozrejme nezmekne. Problem je v tom, ze v horke vode se odlamuje ostri. Staci se podivat na ostri pod mikroskopem, jak to vlastne vypada a co s tim udela horka voda. Ono to ostri na konci fakt nema 1mm, ale spis jen par mikronu. Nabrousit se to pak samozrejme da, ale da to pak zbytecne moc prace.

-nuz se cisti studenou vodou a studenym vlhkym hadrikem. Ne, opravdu tam pak nezustanou bacily, ktere vas zabijou. To uz bych byl mrtvy tolikrat...

-Tohle vam rekne kazdy hloupy reznik, kteremu kdybyste jeho nuz dali do mycky, tak vam nakope vaginy.

-Argumentovat skalpelama v nemocnici a jejich vyvarovanim je tak hloupe, ze to boucha dverma. Dnesni skalpely maji vymenitelne ostri, meni se porad.

+2/−9
14.7.2015 9:50

S82e61i49d28l 55P65e73t83r 1831271435514

Jeeee, další chytrolín ...:-)

- atomová mřížka oceli má rozměrově setsakra o hodně  méně než nějaký ten mikron ... Doštudujou se nejdříve a pak teprve přijdou pokecat na téma metalurgie, ju? ..;-D 

- dávat nože, vyjma příborových,  do myčky je samozřejmě naprostá 3,14čovina a hlavně lenost/lemplovitost, o tom žádná ..

Avšak  argumentovat proti tomuto zlozvyku jakýmsi "popuštěním oceli při 85 st." je pitomostí ještě o řád vyšší ...

+13/−1
15.7.2015 0:14

M36i48c33h90a62l 41R28a86š48k16a 6911809979

Pokud by břit degradoval při 85° tak by nůž při obrábění oceli, kde jsou teploty mnohem vyšší musel vydržet jen pár sekund.

+7/0
15.7.2015 9:15

P98a64v63e52l 77O17d46r24a51z23i55l 6114619487890

No, ocel se neobrábí kuchyňským nožem a při obrábění je základem dobré chlazení.

+1/−4
16.7.2015 15:34

P58a33v92e94l 36S80t36a48v51j71a66n26í94k 6128695757681

Sanitace nožů na jatkách se dělá při 83°C ve vodě.

+4/0
15.7.2015 23:06

J67i30r55i 11O19s41v15a20l95d 2375844356777

To že na břit působí horká voda je pověra. Dokonce jsou myčky na řeznické nože ve kterých se nůž myje horkou vodou a párou. Kromě toho by mé zajímalo co by řekl inspektor SZPI kdyby viděl řezníka jak nůž jenom opláchl ve studene vodě a  utřel hadrem.

0/0
26.7.2015 8:06

J89a11n 91K37o38p24e23č95e54k 3268718258219

Tak to je zase jeden odborník na krystalickou mřížku ušlechtilých ocelí. a bacha, jestli nenabrousíte na úhel 15 stupňů, tak nic neuříznete! Akorát mi nejde do hlavy, že dáváme do myčky nože od počátku, kdy jsme ji kdysi zakoupili a nože vždy řezaly kupodivu dobře. Je to zkrátka blábol nějakého hloupého kuchtíka.

+5/−2
13.7.2015 22:14

P79a21v89e51l 21O80d46r85a42z41i91l 6874489917870

Pokud používáte program "KSH", tedy knife sharpening-honing, pak je vše v nejlepším pořádku.

I tak je ale nesmysl dávat do myčky něco, co spolehlivě, šetrně a bezpečně umyji v ruce za několik sekund.

+2/0
14.7.2015 22:21

I83v39a52n51a 23N73o81v64a34k66o73v55a 2622722239132

za nekolik sekund mam spolehlive umyty jakykoliv kus nadobi, ktery davam do mycky. A pokud ne, tak si s tim vetsinou ani ona neporadi.

+10/0
15.7.2015 9:29

P83a85v97e61l 92O30d54r26a13z87i90l 6574699107480

Taky říkám, že je to zbytečnej krám.

+1/−2
16.7.2015 15:35
Foto

V88o32j35t21ě25c72h 29P12a46v97l56í65k 5844461354838

Ne, pokud těch kusů nádobí, z nichž každý lze umýt za pár vteřin, je plná myčka.

+5/0
17.7.2015 8:30

P23a29v37e18l 12O50d40r93a63z84i36l 6484359827340

Nesmíte holt zadělat komplet všechno nádobí při dělání chleba s máslem.

+1/0
20.7.2015 15:05

J94o33z27e83f 32H36l60a96v39a63c 2835604620465

na valše se dá taky vyprat a máte doma pračku, ne? :-)

0/0
22.7.2015 6:52

P64a68v79e77l 13O77d37r41a90z46i48l 6914409567400

Mám, ale tak jako nedávám drahé a kvalitní nože do myčky, tak do pračky nedávám oblek za dvacku, žejo.

+1/−1
23.7.2015 14:47

A46l80e75x63a73n61d41r 67C61h12y57t61i32l 2974542285881

Gratuluji. Tot stala argumentace tech, co mycku nepouzivaji a nikdy nepocitili komfort jejiho pouzivani. I moje partnerka a jeji matka tvrdily cele roky, ze tech par kousku nadobi je hned. Jakmile si na mycku obe zvykly, uz na ni nedaji dopustit.

+1/0
17.7.2015 9:17

P76e57t98r 25K55o70z32á14k 8955627417794

Pan Izák je těžce neznalý technologie zpracování ocelí, když tvrdí, že při teplotách okolo 85° ( pokud vím myčka má max. 70°C ) se žádná krystalická změna zrna oceli rozhodně nekoná! A pokud se nekoná krystalická změna, nemohou se tedy měnit ani mechanické vlastnosti. Nejnižší teploty, které by mohly ohrozit ostří, jsou někde na několika stovkách stupňů s výdrží několik hodin ... 

Jedinou škodou může být pouze agresívní prostředí se solí, které je značně oxidační. Avšak těch pár minut, kterým je ocel vystavena, a následně opláchnuta, by neměla mít příliš vliv korozi břitu, pokud se ovšem jedná o skutečně kvalitní oceli.

Spíše bych viděl jisté potencionální poškození u rukojetí nožů, kvalitní oceli se v myčce toho moc nestane. Avšak i já patřím do skupiny, která myje nože ručně.

Jen mě překvapuje, že léta vykládaný mýtus a nesmysl ještě někdo otiskne v dnešní době do internetového článku! Rv8-o

+14/0
13.7.2015 13:39

R44a40d95e14k 65Č91o81s 3176956888848

Kromě toho kuchyňský nůž nabroušený na 15 stupňů je další nesmysl. Na 15-17 se brousí břitvy. Pokud takto někdo nabrousí kuchyňský nůž běžné kvality, bude ho brousit tak 3x do týdne úplně od nuly.

+4/0
13.7.2015 15:38

P32e11t27r 74K55o26z15á43k 8465287587244

Tak asi ano. Ale zase je to jen o kvalitě, tvrdosti oceli. Je vcelku oříšek mít současně velmi trvanlivé ostří ( tvrdý materiál ) a současně houževnatý, aby se neštípal, či vylamoval. Takže ano, uhel broušení je prostě kompromis. A na měkké oceli je v podstatě nesmysl brousit uhly 15-17°, jelikož trvanlivost bude ubohá a stěží použitelná.

0/0
13.7.2015 21:44

J81a57r24o89s20l53a59v 76S97a98n86t26n70e60r 9578653159711

Tak měknutí nože při 85 stupních je pochopitelně úplná blbost neználka, ale je možné, že ke ztrátě ostrosti dochází. Přece jenom na dobře nabroušeném břitu nože je jen několik ktystalů FeC a ty mohou být narušeny agresivitou (samozřejmě ekologického) prostředí myčky při mytí. Opravdu kvalitní nůž bych tam nedával. Stačí opláchnout a otřít, protože v myčce se stejně otupí o ostatní příbory a nože. Většinou se ale v kuchyních nacházejí nože velmi nevalné kvality, kterým to určitě neublíží. Místo řezání i po nabroušení  pouze pižlají.

+5/−1
12.7.2015 13:47

P20a91v86e72l 76S24t38a94v75j86a90n28í94k 6618845257231

Nevím, která současná myčka vykouzlí 85°C a navíc by mě zajímalo, jak sterilizují nože řezníci. Ti je musí mít opravdu do vrtule…8-o

O popouštění oceli při 85°C už někdo něco psal ;-D.

+3/0
11.7.2015 22:25

I55v50a12n71a 62N46o22v85a32k23o10v14a 2932682499382

kdysi davno kdyz jsem delala v masokombinatu, tak se sterilizovalo peroxidem

0/0
15.7.2015 9:32

P74a17v66e37l 19S80t10a61v25j76a71n85í79k 6148345407541

Teď se používají sanitační nádoby s vodou, kde termostat udržuje 83°C. Řezník odkládá nůž do nádoby, tím ho průběžně dezinfikuje.

0/0
15.7.2015 23:06

L46e11o24p12o10l57d 55P74r86o53k10e38š 8899814287

Protože kuchtíci a řezníci nemají pořádný nářadí  , tak ze svých 5 nožíků dělají akademickou zápletku. Jednou pindají o bakteriích jak je důležité všechno sterilizovat  a podruhé ,  se nože nesmí ani mýt . Maso krájí každý člověk každý den.

Řezníci by se mněli raději starat , aby se párky párky nedělaly ze separátů a z peří a nato jak se brousí nůž jim celkem kašlu.

+14/0
11.7.2015 14:57

T51o89m29a54s 28H87a14t74l50e 4503551849733

mám čtyřicet let rybičku, uříznu s ní  cokoliv venku, doma, nabrousím na kameni a je jak břitva

+2/0
11.7.2015 6:01

P35a15v28e87l 68O58d57r67a34z35i73l 6584209617320

A teď tu o Karkulce.

0/0
11.7.2015 20:48

J37a98n 32S34v94o53b44o89d83a 3796225658420

A tys ji nikdy nečetl? Doporučuji, byla červená jak celé Rusko

+1/0
11.7.2015 21:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.