Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I58v10a 79V32a45l41č49í26k37o45v30á 1529318621531

To by sterilizované skalpely byly na jedno použití? 85 stupňů na degradaci oceli se mi zdá poněkud málo. Je tu nějaký metalurg?

+1/0
26.7.2015 14:33

J45i57r16i 84O21s66v58a79l85d 2925984396427

Nerezová ocel kuchyňská (chrom-niklová) je určená pro použití při teplotách do 450°C (ČSN 10088-1 1.4301).

Karel Hons, výrobce nožů z Asociace nožířů ČR říká že horká voda nemá na ostří nože vliv, že je to jen pověra.

http://www.carnansky.cz/articles/813923699359766778738889727473-file_kuchynske-noze.pdf

+1/0
26.7.2015 23:48

P77a28v86e69l 51O20d50r82a38z32i70l 6224709697960

Voda ne, ale ten virvál v myčce jo.

0/0
29.7.2015 21:40

L86i60b78o21r 32S87e94i45b32e77r48t 5812185419119

Pan Zuckerbecker měl asi na mysli pouťový nůž z tureckého medu.

Tak ten bych do myčky taky nedával.:-P

+1/0
25.7.2015 14:22

M81i82l47o17š 90B25o93u71k33a27l 8263167933754

I z prdu lze udělat vědu... :-)

+4/−3
22.7.2015 11:09

M76i15r66o82s83l83a66v 63K84e80r76h26á18t 6118451927196

Před dvěma lety jsem si koupil narychlo nože u vietnamců, celou sadu i s ocílkou za asi 200,-. Mám je hozené v šuplíku a myjuje v myčce. Když je sem-tam nabrousím ocílkou řežou jedna radost. A teď by mě zajímalo kolik stojí takové ty nože které se nesmějí dávat do myčky a do šuplíku a musím je brousit pod úhlem nejdřív kamenem a pak ocílkou a předpokládám že bych jim měl také vyhradit vlastní pokoj v baráku.

+10/−4
21.7.2015 19:39

J35i77ř48í 71S42c46h83a83d 6270921881551

Pokud Vás zajíma cena profesionálního (kuchařského) nože, tak se cena pohybuje i okolo 4000,- za kus.

+3/0
22.7.2015 9:09

G93a15b80r11i68e55l 72H80o98r34t56e43n 9281969653394

To je z té speciální oceli, která zásadně mění své vlastnosti při polití horkou vodou?:-)

+10/0
23.7.2015 21:46

L73a17d91i36s40l18a89v 38S54o13k43o67l 1810972655902

;-D

0/0
24.7.2015 13:04

P77a18v89e74l 95O25d48r55a71z21i19l 6104309147530

Takhle úplně ne, ale ano, hodně drahý nůž z hodně drahé oceli bude zřejmě náchylnější na poškození, než plechovka ze sady za dvě kila.

0/0
29.7.2015 21:41

P44a79v53e19l 19O10d62r24a85z25i52l 6554649217150

Mno, když brousíte ocílkou, to musí bejt jako břytva, pane.

0/0
23.7.2015 14:45

L97a10d67i64s64l19a17v 89S43o58k68o46l 1630282975892

?

0/0
24.7.2015 13:04

I17v50a 59V97a86l37č87í55k90o25v92á 1149598531681

Ocílka jen rovná ostří...

+1/0
26.7.2015 14:35
Foto

R82o43s66t23i18s42l64a48v 43T37a89r20a59b50a 7628978945879

Kdysi před léty jsem viděl jak s nabroušeným nožem brusič uřízl spodek rajčete a potom ho položil na prkénko a jednou rukou ho naplocho bez držení krájel. Trvalo mně to deset let.

0/0
20.7.2015 21:49

M34a44r14e15k 23V27e69s22e21l73ý 1497268120404

Jednou za pul roku vezmu vsechny noze do garaze a protahnu je na kotoucove brusce na tom jemnejsim kameni. To tak se s tim pizlat na nejakem sutru. Ocilka je uplna pakarna. Kuchynsky nuz je hrube naradi a ne skalpel.

+5/−8
18.7.2015 15:58

P89a88v84e13l 96O15d88r56a51z11i25l 6694969277370

A na sucho, žejo.

+1/0
20.7.2015 15:03

M15a37r27e96k 26V34e18s64e77l29ý 1487528950304

Ano, je v tom nejaky velky rozdil?

+1/−3
20.7.2015 15:05

J89o98s27e35f 58K30a69r65f59í11k 7892975776910

No asi jako trtka na sucho;-)

+4/0
21.7.2015 11:00

M13a88r52t30i52n 83L16ž46i31č28a85ř 9155807342164

Suchej sex mají rádi afrikánci co k nám běží přes moře a obohátí nás s ním zde

+2/−2
21.7.2015 11:16

P82a57v62e91l 36O60d11r97a44z47i95l 6664489767250

Při broušení na tom jemnějším kotouči ani ne.

0/0
23.7.2015 14:45

A17l27e56x26a60n87d76r 28C10h22y23t53i76l 2974482535491

V mycce nozum spis skodi to, kdyz se noze daji tak, ze jejich ostri o neco bouchaji. Pokud je nuz zafixovany tak, aby se nemohl hybat a aby do nej nemohlo nic bouchat, nijak zvlast se netupi. Ostatne mam jeden drazsi nuz(cca 700,-), ktery myju v ruce po kazdem pouziti, ale ten zbytek za 100 korun s umelou rukojeti davam normalne do mycky.

+2/0
17.7.2015 9:14
Foto

V45o58j76t53ě36c15h 50P40a11v90l17í81k 5554261664688

Nože v myčče myji, neboť je to pohodlné. Ano, myčka (mycí prášek/gel) žere ostří docela rychle, ale není až takový problém občas vzit brousek a nože dobrousit. Že by to nešlo, není pravda, zachránit se dá i úplně zubatý nůž. Jediné, co se brousí mizerně jsou pilkovité nože a co nejde vůbec jsou mikropilky - ale ty už nemám, právě z tohoto důvodu.

+1/0
17.7.2015 8:28

D15a21v68i57d 63K72o28h15o38u62t 8791226176334

Myslím, že zaměstnávat někoho, jako je Martina Čermáková, se jeví jako vysoce kontraproduktivní.

+2/−1
16.7.2015 17:15

I98v95a92n56a 31N89o10v71a79k21o16v84a 7590952689463

Spis si myslim, ze pro nuz je mycka spis problem kvuli rukojeti. Pokud je drevena, nytovana. Plastove to prezijou. Keramicke s tou jakoby gumovou rukojeti prezijou taky, ale silikon kterym jsou slepene ne.

0/0
15.7.2015 9:57
Foto

M54i94c56h83a71l 86J78a95n84o71v40á70č 8247736355383

Jeeee, tady je zas chytrolinu. Pan to rekl blbe, pri 85 stupnich ocel samozrejme nezmekne. Problem je v tom, ze v horke vode se odlamuje ostri. Staci se podivat na ostri pod mikroskopem, jak to vlastne vypada a co s tim udela horka voda. Ono to ostri na konci fakt nema 1mm, ale spis jen par mikronu. Nabrousit se to pak samozrejme da, ale da to pak zbytecne moc prace.

-nuz se cisti studenou vodou a studenym vlhkym hadrikem. Ne, opravdu tam pak nezustanou bacily, ktere vas zabijou. To uz bych byl mrtvy tolikrat...

-Tohle vam rekne kazdy hloupy reznik, kteremu kdybyste jeho nuz dali do mycky, tak vam nakope vaginy.

-Argumentovat skalpelama v nemocnici a jejich vyvarovanim je tak hloupe, ze to boucha dverma. Dnesni skalpely maji vymenitelne ostri, meni se porad.

+2/−9
14.7.2015 9:50

S21e87i97d94l 76P68e43t40r 1571511785234

Jeeee, další chytrolín ...:-)

- atomová mřížka oceli má rozměrově setsakra o hodně  méně než nějaký ten mikron ... Doštudujou se nejdříve a pak teprve přijdou pokecat na téma metalurgie, ju? ..;-D 

- dávat nože, vyjma příborových,  do myčky je samozřejmě naprostá 3,14čovina a hlavně lenost/lemplovitost, o tom žádná ..

Avšak  argumentovat proti tomuto zlozvyku jakýmsi "popuštěním oceli při 85 st." je pitomostí ještě o řád vyšší ...

+13/−1
15.7.2015 0:14

M84i65c33h61a22l 26R96a71š59k59a 6391569159

Pokud by břit degradoval při 85° tak by nůž při obrábění oceli, kde jsou teploty mnohem vyšší musel vydržet jen pár sekund.

+7/0
15.7.2015 9:15

P57a58v55e10l 78O25d37r56a31z53i16l 6584189337330

No, ocel se neobrábí kuchyňským nožem a při obrábění je základem dobré chlazení.

+1/−4
16.7.2015 15:34

P65a49v71e98l 24S78t93a89v36j45a27n38í85k 6348705737261

Sanitace nožů na jatkách se dělá při 83°C ve vodě.

+4/0
15.7.2015 23:06

J40i26r88i 42O61s84v85a17l34d 2655944536647

To že na břit působí horká voda je pověra. Dokonce jsou myčky na řeznické nože ve kterých se nůž myje horkou vodou a párou. Kromě toho by mé zajímalo co by řekl inspektor SZPI kdyby viděl řezníka jak nůž jenom opláchl ve studene vodě a  utřel hadrem.

0/0
26.7.2015 8:06

J15a33n 49K45o15p61e67č34e62k 3678298638619

Tak to je zase jeden odborník na krystalickou mřížku ušlechtilých ocelí. a bacha, jestli nenabrousíte na úhel 15 stupňů, tak nic neuříznete! Akorát mi nejde do hlavy, že dáváme do myčky nože od počátku, kdy jsme ji kdysi zakoupili a nože vždy řezaly kupodivu dobře. Je to zkrátka blábol nějakého hloupého kuchtíka.

+5/−2
13.7.2015 22:14

P50a31v59e78l 89O28d90r44a89z14i63l 6844919897230

Pokud používáte program "KSH", tedy knife sharpening-honing, pak je vše v nejlepším pořádku.

I tak je ale nesmysl dávat do myčky něco, co spolehlivě, šetrně a bezpečně umyji v ruce za několik sekund.

+2/0
14.7.2015 22:21

I98v46a70n44a 76N32o62v84a35k68o63v71a 7900352749423

za nekolik sekund mam spolehlive umyty jakykoliv kus nadobi, ktery davam do mycky. A pokud ne, tak si s tim vetsinou ani ona neporadi.

+10/0
15.7.2015 9:29

P30a34v31e82l 43O45d73r74a81z58i70l 6434449807290

Taky říkám, že je to zbytečnej krám.

+1/−2
16.7.2015 15:35
Foto

V69o77j21t63ě31c57h 29P84a62v87l46í34k 5204351554988

Ne, pokud těch kusů nádobí, z nichž každý lze umýt za pár vteřin, je plná myčka.

+5/0
17.7.2015 8:30

P18a24v70e43l 60O69d17r79a62z71i94l 6614279617280

Nesmíte holt zadělat komplet všechno nádobí při dělání chleba s máslem.

+1/0
20.7.2015 15:05

J49o53z49e92f 93H79l71a53v84a11c 2495674930965

na valše se dá taky vyprat a máte doma pračku, ne? :-)

0/0
22.7.2015 6:52

P36a58v61e28l 73O47d67r98a69z40i10l 6584619677660

Mám, ale tak jako nedávám drahé a kvalitní nože do myčky, tak do pračky nedávám oblek za dvacku, žejo.

+1/−1
23.7.2015 14:47

A11l68e95x79a70n41d60r 29C46h70y85t42i21l 2114222825521

Gratuluji. Tot stala argumentace tech, co mycku nepouzivaji a nikdy nepocitili komfort jejiho pouzivani. I moje partnerka a jeji matka tvrdily cele roky, ze tech par kousku nadobi je hned. Jakmile si na mycku obe zvykly, uz na ni nedaji dopustit.

+1/0
17.7.2015 9:17

P18e55t35r 68K98o10z75á15k 8805937337494

Pan Izák je těžce neznalý technologie zpracování ocelí, když tvrdí, že při teplotách okolo 85° ( pokud vím myčka má max. 70°C ) se žádná krystalická změna zrna oceli rozhodně nekoná! A pokud se nekoná krystalická změna, nemohou se tedy měnit ani mechanické vlastnosti. Nejnižší teploty, které by mohly ohrozit ostří, jsou někde na několika stovkách stupňů s výdrží několik hodin ... 

Jedinou škodou může být pouze agresívní prostředí se solí, které je značně oxidační. Avšak těch pár minut, kterým je ocel vystavena, a následně opláchnuta, by neměla mít příliš vliv korozi břitu, pokud se ovšem jedná o skutečně kvalitní oceli.

Spíše bych viděl jisté potencionální poškození u rukojetí nožů, kvalitní oceli se v myčce toho moc nestane. Avšak i já patřím do skupiny, která myje nože ručně.

Jen mě překvapuje, že léta vykládaný mýtus a nesmysl ještě někdo otiskne v dnešní době do internetového článku! Rv8-o

+14/0
13.7.2015 13:39

R42a81d66e34k 10Č39o91s 3176746398258

Kromě toho kuchyňský nůž nabroušený na 15 stupňů je další nesmysl. Na 15-17 se brousí břitvy. Pokud takto někdo nabrousí kuchyňský nůž běžné kvality, bude ho brousit tak 3x do týdne úplně od nuly.

+4/0
13.7.2015 15:38

P56e97t57r 57K57o49z15á42k 8975117687304

Tak asi ano. Ale zase je to jen o kvalitě, tvrdosti oceli. Je vcelku oříšek mít současně velmi trvanlivé ostří ( tvrdý materiál ) a současně houževnatý, aby se neštípal, či vylamoval. Takže ano, uhel broušení je prostě kompromis. A na měkké oceli je v podstatě nesmysl brousit uhly 15-17°, jelikož trvanlivost bude ubohá a stěží použitelná.

0/0
13.7.2015 21:44

J74a88r47o37s78l75a75v 63S98a38n44t87n81e22r 9258483599381

Tak měknutí nože při 85 stupních je pochopitelně úplná blbost neználka, ale je možné, že ke ztrátě ostrosti dochází. Přece jenom na dobře nabroušeném břitu nože je jen několik ktystalů FeC a ty mohou být narušeny agresivitou (samozřejmě ekologického) prostředí myčky při mytí. Opravdu kvalitní nůž bych tam nedával. Stačí opláchnout a otřít, protože v myčce se stejně otupí o ostatní příbory a nože. Většinou se ale v kuchyních nacházejí nože velmi nevalné kvality, kterým to určitě neublíží. Místo řezání i po nabroušení  pouze pižlají.

+5/−1
12.7.2015 13:47

P83a52v88e10l 33S95t75a90v22j53a27n10í83k 6658655787641

Nevím, která současná myčka vykouzlí 85°C a navíc by mě zajímalo, jak sterilizují nože řezníci. Ti je musí mít opravdu do vrtule…8-o

O popouštění oceli při 85°C už někdo něco psal ;-D.

+3/0
11.7.2015 22:25

I12v69a47n59a 49N80o33v15a27k62o69v75a 7450342669813

kdysi davno kdyz jsem delala v masokombinatu, tak se sterilizovalo peroxidem

0/0
15.7.2015 9:32

P26a41v74e65l 51S60t87a62v31j46a97n54í77k 6318125567221

Teď se používají sanitační nádoby s vodou, kde termostat udržuje 83°C. Řezník odkládá nůž do nádoby, tím ho průběžně dezinfikuje.

0/0
15.7.2015 23:06

L78e22o78p44o70l65d 93P15r42o16k25e76š 8299594287

Protože kuchtíci a řezníci nemají pořádný nářadí  , tak ze svých 5 nožíků dělají akademickou zápletku. Jednou pindají o bakteriích jak je důležité všechno sterilizovat  a podruhé ,  se nože nesmí ani mýt . Maso krájí každý člověk každý den.

Řezníci by se mněli raději starat , aby se párky párky nedělaly ze separátů a z peří a nato jak se brousí nůž jim celkem kašlu.

+14/0
11.7.2015 14:57

T58o85m17a72s 84H47a72t87l21e 4863691899823

mám čtyřicet let rybičku, uříznu s ní  cokoliv venku, doma, nabrousím na kameni a je jak břitva

+2/0
11.7.2015 6:01

P75a79v59e19l 53O72d84r12a85z79i39l 6404829647660

A teď tu o Karkulce.

0/0
11.7.2015 20:48

J75a60n 35S17v57o22b78o86d42a 3566685518870

A tys ji nikdy nečetl? Doporučuji, byla červená jak celé Rusko

+1/0
11.7.2015 21:38





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.