- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
To by sterilizované skalpely byly na jedno použití? 85 stupňů na degradaci oceli se mi zdá poněkud málo. Je tu nějaký metalurg?
Nerezová ocel kuchyňská (chrom-niklová) je určená pro použití při teplotách do 450°C (ČSN 10088-1 1.4301).
Karel Hons, výrobce nožů z Asociace nožířů ČR říká že horká voda nemá na ostří nože vliv, že je to jen pověra.
http://www.carnansky.cz/articles/813923699359766778738889727473-file_kuchynske-noze.pdf
Pan Zuckerbecker měl asi na mysli pouťový nůž z tureckého medu.
Tak ten bych do myčky taky nedával.
Před dvěma lety jsem si koupil narychlo nože u vietnamců, celou sadu i s ocílkou za asi 200,-. Mám je hozené v šuplíku a myjuje v myčce. Když je sem-tam nabrousím ocílkou řežou jedna radost. A teď by mě zajímalo kolik stojí takové ty nože které se nesmějí dávat do myčky a do šuplíku a musím je brousit pod úhlem nejdřív kamenem a pak ocílkou a předpokládám že bych jim měl také vyhradit vlastní pokoj v baráku.
Pokud Vás zajíma cena profesionálního (kuchařského) nože, tak se cena pohybuje i okolo 4000,- za kus.
Kdysi před léty jsem viděl jak s nabroušeným nožem brusič uřízl spodek rajčete a potom ho položil na prkénko a jednou rukou ho naplocho bez držení krájel. Trvalo mně to deset let.
Jednou za pul roku vezmu vsechny noze do garaze a protahnu je na kotoucove brusce na tom jemnejsim kameni. To tak se s tim pizlat na nejakem sutru. Ocilka je uplna pakarna. Kuchynsky nuz je hrube naradi a ne skalpel.
V mycce nozum spis skodi to, kdyz se noze daji tak, ze jejich ostri o neco bouchaji. Pokud je nuz zafixovany tak, aby se nemohl hybat a aby do nej nemohlo nic bouchat, nijak zvlast se netupi. Ostatne mam jeden drazsi nuz(cca 700,-), ktery myju v ruce po kazdem pouziti, ale ten zbytek za 100 korun s umelou rukojeti davam normalne do mycky.
Nože v myčče myji, neboť je to pohodlné. Ano, myčka (mycí prášek/gel) žere ostří docela rychle, ale není až takový problém občas vzit brousek a nože dobrousit. Že by to nešlo, není pravda, zachránit se dá i úplně zubatý nůž. Jediné, co se brousí mizerně jsou pilkovité nože a co nejde vůbec jsou mikropilky - ale ty už nemám, právě z tohoto důvodu.
Myslím, že zaměstnávat někoho, jako je Martina Čermáková, se jeví jako vysoce kontraproduktivní.
Spis si myslim, ze pro nuz je mycka spis problem kvuli rukojeti. Pokud je drevena, nytovana. Plastove to prezijou. Keramicke s tou jakoby gumovou rukojeti prezijou taky, ale silikon kterym jsou slepene ne.