Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T94o92m43á60š 24K36a78v50a25n 7785688907146

Kafe nepiju a mam klid..

0/−1
26.8.2015 17:49

J86o81s55e91f 40Č29t83v90r46t55n22í53č56e50k 8240772109989

Za tu dobu bych udělal 30 hnusných instantních...;-)

0/0
5.8.2015 16:44

M59a90r81e91k 85V26e95s22e27l57ý 1877308820414

Dolce Gusto ... cista prace R^:-) Tohle je moc komplikovane a zdlouhave.

0/0
5.8.2015 15:31

R92u66d52o40l87f 55P86e44k67á87r81e49k 9852191109573

No. Proti gustu...

0/0
5.8.2015 16:15

M78i51c65h87a85l 98M27a70c85h43e73k 1814412624189

Kdo si dělá aspoň občas kávu a místo odměrky či lžíce potřebuje zmíněnou digitální váhu, musí být krapet ujetý člověk.

+3/−2
4.8.2015 23:16

L15u61d54v10í26k 61G68a89j64d41o70š18í42k 2165753254482

Když už jsme u toho, tak by mě zajímalo, jak se technicky zařídí ta 95 °C teplá voda, když už se na tom tak bazíruje.

To je něco podobného. ;-)

+1/−1
5.8.2015 0:14

K43a75r91e10l 43N82a23s32t80o19u65p16i24l 3340351620361

Tak já si třeba filtrovanou kávu dělám v práci, kde mám jen klasickou konvici, nechám vodu po uvaření chvíli stát, aby poklesla teplota a potom tu kávu zaleju, zrovna tak nemám digitální váhu a do mlýnku nabírám zrnka odměrkou od aeropressu (kde sem si na začátku zvážil, kolik tváží plná odměrka)....sice to není úplně 100 pro, ale já jsem spokojen... kávu obvykle kupuju od Doubleshotu, většinou natural, když mají...

+3/0
5.8.2015 8:34

L37u48d68v57í40k 66G23a20j93d78o53š91í50k 2545473104972

Já spíš narážím na to, že voda 95 °C teplá klokotá a takto horkou vodu do kávy ve skutečnosti nemáte šanci dostat. Voda chvilku odstátá, která právě přestala klokotat má v našich obvyklých nadmořských výškách teplotu kolem 90 °C.

0/−2
5.8.2015 11:27

K89a40m29i34l 90M39n73i90c59h 6552544659399

To máte asi nějakou špatnou vodu. Já si denně zalévám kávu 95°C vodou a nekloktá.

0/0
5.8.2015 13:53

L78u44d80v92í46k 28G84a80j29d65o96š30í88k 2895713774432

A měřil jste to někdy? Spíš to bude tím, že nemáte vodu teplou 95 °C.

0/−1
5.8.2015 18:29

O18n67d26ř82e14j 10M70a95c62k57ů 7185110854118

Pokud máte rád výběrovou kávu a chtěl byste střídat různé druhy a chutě i doma, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Každý měsíc dostanete tři jiné kávy z nejlepších českých pražíren výběrové kávy (La Boheme, Gill's, Mamacoffee, Original Coffee, Coffee Source a mnoho dalších). Balení vypadá krásně, v balíčku je sláma a degustační kartičky, které si vyplňujete a zkoumáte jednotlivé chutě. Je to taková hra. :-) Zároveň jsou tam i různé informace o jednotlivých kávách. :-)

0/−3
5.8.2015 11:54

J82o40s59e96f 59Č55t31v68r66t79n41í91č19e39k 8440282609409

1.konvice s nastavením teploty

2.odstavíš počkáš 10 minut...

+1/0
5.8.2015 16:44

M81a91r39i70e 61K38o17v47á28ř44o37v27á 9970789464342

Jednoduše: přivedete vodu do varu a pak necháte minutu chladnout.

0/0
10.8.2015 21:29

T46i33b39o44r 50V18i76z38v35a33r72y 9734654513455

Tohle celé si ušetřím z Nespressem. Překapávaná mi moc nejede.

+1/−1
4.8.2015 21:35

O32n75d26ř71e25j 48M54a32c21k78ů 7245270144708

Kvalita filtrované kávy se s Nespressem absolutně nedá srovnávat. je to v podstatě jiná komodita. Vyzkoušejte a uvidíte. :-) Ale prvně bych doporučoval jít do nějaké kvalitní kavárny, kde Vám umí filtrovanou kávu připravit. Je totiž hodně lehké tento skvělý nápoj pokazit. ;-)

0/0
5.8.2015 11:56

E86l43i16š55k85a 10K98u77č51e63r53o65v15á 7969862723653

já nevím, jsem asi konzervativní, ale stejně mám nejraději ten náprstek protlačený přes páku...

+3/0
4.8.2015 21:13

K12a94r68e21l 54N82a40s90t11o35u53p24i27l 3450471880931

v rozmanitosti je krása...já si zas neumím představit, že bych pořád pil jen espresso. Radši si někdy dám espresso, někdy filtrovanou, někdy něco s mlékem, někdy ledovou... proč se omezovat na jeden jediný způsob dokola? Není to nuda?

+4/−1
5.8.2015 8:37

E28l77i86š73k65a 72K92u68č32e60r65o27v61á 7809662193833

jo, ledovou dělám tak, že prodloužené espresso naliju na led. filtrovanou nemusím.

+1/0
5.8.2015 14:12

J55a15n 58C87h56i51o15t29e42l84l81i42s 6148730581464

Zrovna teď melu farmářský výběr z El Salvadoru od La Boheme ve svém hario mlýnku, abych si zalil svůj V60 tou boží hario konvičkou.

+1/−1
4.8.2015 17:01
Foto

E37l20e23n16a 91V18o36j46a59n88o64v77á 4196441253698

Mám nejlevnější frenchpress z IKEA, ruční nástěnný mlýnek Porkert z roku 1932, který mele naprosto perfektně a navíc pohodlně. Když chci změnu, pak V60 Hario a filtry.

Kupuji kávu z Doubleshot, Kafe Karlín, nebo La Bohéme, speciálně vhodnou na kávu filtrovanou. Mám ráda např. Ygracheffe Vote Natural, voní i chutná jako medvídci Haribo .... Kávu mám  ráda neslazenou, bez mléka a vařím zásadně z filtrované vody ....a s klukama s Anonymous Café už si tykám :-)

Ale když ráno vstanu levou nohou a potřebuju nakopnout, abych se vůbec zmátořila k tomu něco dělat, zmáčknu čudlík na Nespressu ;-)

Káva je jen další ze způsobů, jak prezentovat svoje snobství .... 

Pokud někomu chutná turek, tak mu prostě chutná turek. Myslím, že by byla škoda, kdyby neochutnal i něco "lepšího", ale pokud mu i poté chutná turek, pak na tom není nic špatného. Nejsem lepším člověkem jen proto, že mi chutná káva, kterou někdo označil za "něco lepšího", na tyhle hipsteřiny jsem vysazená

+14/−2
4.8.2015 15:50

L68u21d85v59í42k 51G23a57j53d88o83š40í88k 2935723244372

V pořádku.

Pak ale nechápu výčet vašich těch vašich praktik, když tedy nejde podle vás o snobárnu.

0/−5
4.8.2015 17:38

O17n48d74ř74e11j 56Z19e55m69a32n 5770414698149

To nikdy nepochopíte.

Lidi, co kávě rozumí a na nic si nehrají, to chápou.

+3/0
4.8.2015 18:51

R72u26d69o55l54f 40P17e32k79á65r33e31k 9602281419723

No, myslím, že kávě rozumím, na nic si nehraju, ale stejně si nejsem jist tím, co vlastně chtěla sdělit...

+5/−2
4.8.2015 20:05

L45u60d56v39í44k 69G23a22j59d65o26š36í64k 2195523524802

Přesně tak...

+3/−1
4.8.2015 23:59

K72a24r84e44l 63N65a90s57t51o24u52p23i81l 3240451190191

přidávám se, taky jsem to nepochopil, přijde mě že si tak nějak psala o sobě a následně se odsoudila...;-D

+3/−2
5.8.2015 8:42

K75a48r96e10l 89N59a65s14t39o27u75p96i78l 3360841600171

dávám mínus, protože přesně vy jste patrně ten typ člověka, který dělá z věcí kolem kávy snobárnu, ikdyž není. Myslíte si že někoho ohromíte tím, že si s někým tykáte? Každý si s někým tyká proboha...Kdyby to bylo jak říkáte, tak tady nevypisujete všechny možné značky kávy nebo zařízení, tím ohromíte tak možná hipstery, vůči kterým se následně vyhrazujete..

+3/−2
5.8.2015 8:41
Foto

E74l83e77n17a 53V12o15j25a90n55o41v96á 4236551163608

Nepochopili. Chtěla jsem tím říct, že jen proto, že se moje chutě zrovna náhodou shodují s trendem, nemusím ze sebe dělat něco víc. Popsala jsem co mi chutná. A že to o mně vůbec, ale vůbec nic nevypovídá. 

Koho ohromovat? Tady? To snad ne ;-D

+6/−2
5.8.2015 9:49

L26u21d52v62í30k 16G20a55j26d86o67š21í31k 2655623454472

Ale pochopil.

Když někdo zdůrazňuje, že kupuje kávu v La Bohéme a tyká si "s klukama s Anonymous Café", tak je to učebnicový příklad snobství. Nebo hipsterství - chcete-li.

Jinak ale máte v tom ostatním pravdu.

+3/−1
5.8.2015 11:37

M97a45r37t64i16n 69Z33i16k54m58u62n52d 7575325664591

Máte to nějaké pomotané :)

0/0
5.8.2015 14:09

R84o36m73a63n 54K96r29á66t90k49ý 2417805488615

Popis u obrázku č. 21 celkem vystihuje téma ;-D

"filtrovaná kráva připravená ve french pressu ..."

0/0
4.8.2015 12:20

L54u17d42v60í84k 89G98a89j92d15o97š13í67k 2635613324592

Hmm... voda o teplotě 95 °C...

Prostě lidově řečeno vroucí vodou.

.

Jinak 20 g kávy na třídecový šálek to je takový ten humus kterému Američani říkají taky "káva".

Každý ať si samozřejmě pije co chce. Já dávám přednost před tímto italskému espressu. Argument že to je levnější neberu.

0/−1
4.8.2015 10:55

K37a81r84e57l 11N17a48s28t41o54u87p33i35l 3310701600461

To je ale hloupy prispevek, mozna to nekdy zkuste ochutnat, nez to nazvete humusem. Italskym espresswm myslite co? Espresso koupene v italii, nebo espresso z vice uprazene kavy?

+2/0
4.8.2015 16:48

L25u11d66v66í32k 76G66a79j38d69o95š90í44k 2955163624672

Myslím že hloupý příspěvek tu čteme od vás.

Espresso je snad jasně definovaný pojem a není třeba se ptát, co je tím myšleno.

A už vůbec nechápu váš dotaz na více upraženou kávu...

0/−3
4.8.2015 17:27

O56n33d46ř53e16j 88Z11e15m96a66n 5730684318539

Protože italské zrno na tento druh kávy je velmi silně upražené a hodně lidí dává přednost mnohem méně upraženému zrnu, ve výsledku jemnější a rozmanitější chuti, protože to italské je moc silné a chuti se v něm ztrácí?

+2/−1
4.8.2015 19:01

L60u87d65v95í93k 10G82a70j11d56o87š15í26k 2135313344912

To ale nevysvětluje proč se ptáte na to co to je espresso.

A vzhledem k tomu, že espresso můžete udělat teoreticky z libovolné kávy a pořád to bude espresso, to ani nevysvětluje dotaz na pražení. ;-)

+1/−2
5.8.2015 0:06

O30n75d11ř83e26j 54Z56e24m94a68n 5100574178449

Tak ted už vysloveně trollujete.

Psal jste o italském expressu a na to jste i byt dotázán. Pan Nastoupil evidentně ví, že Italové to mají na tento druh přípravy silně pražené. Svou reakcí jste docela odhalil svou neznalost a to možná i jako odpověď stačí. Víme, kolik o tom vite.

PS s tím smajlíkem jste trapný...

+2/0
5.8.2015 0:56

K35a76r80e40l 93N50a95s33t91o65u98p45i41l 3370131670751

Děkuji náčelníku, že jste se mě zastal.... přesně tak jsem to myslel...

+1/0
5.8.2015 8:47

L23u76d89v71í83k 14G98a14j72d70o37š93í51k 2745353744792

Zato vy jste to s tím eXpressem "odborně" vylepšíl. ;-D

Že je espresso z více pražené kávy lepší (a proto se z takové kávy taky většinou dělá) nemá snad žádnou souvislost s tím, co je to espresso.

+1/−2
5.8.2015 11:51

O16n74d31ř62e34j 11Z98e64m76a65n 5520874508889

Stále jste neodpověděl. To, že mou příchylnost k francouzské výslovnosti používáte jak adhomi, to taky o vás něco vypovídá.

0/0
5.8.2015 12:03

L47u80d91v19í84k 33G39a36j72d18o68š66í56k 2545573664892

To už si trochu lžete do kapsy, ne?

Říci baristovi že chcete eXpresso je něco podobného jako říci kajakáři že má veslo, nebo potápěči že používá bombu. Prvotřídní faux pas - abych vyhověl vaší příchylnosti k francouřštině ;-).

Ve světle těchto skutečností pak možná začíná dávat smysl vaše otázka na to co to je espresso. Tak si to prosím vygooglujte a nepruďte.

+1/−2
5.8.2015 18:55

K29a38r66e16l 50N42a74s24t22o23u16p41i25l 3570241340881

Ludvo, vidím že vám to tu již vysvětlil Ondřej, mě zajímalo to vaše "italské espresso" zkuste si aspoň přečíst příspěvky, které sám píšete, nebo si je aspoň pamatujte....

+1/0
5.8.2015 8:45

D44a83n65i51e94l 48P17r96o15c63h15á78z52k42a 7732566367846

Skvělé. A příště prosím video, jak se krájí chleba nebo loupe banán.

0/−5
4.8.2015 10:34

J81i10ř55í 72K66l79e95j78n91a 2237778576827

mám french pres z teska a ruční mlýnek- nejlevnější a jde to

+2/0
4.8.2015 9:35

M79a32r71e88k 16M70a50l22ý 1412608511440

Ano, přesně tak to dělám také. Důležitý je dobrý mlýnek s kameny, ne ten s noži. A ten stojí kolem tisícovky. French press může být i levnější, důležitější je dodržet dobu přípravy a samozřejmě mít kávu čerstvě namletou.

+5/0
4.8.2015 9:59

O63n32d80ř47e66j 78Z55e43m56a68n 5610314638879

Ruční mlýnek s noži???

za tisícovku už máte turecký mlýnek, co můžete mít na polici jako ozdobný předmět.

Okolo stovky malou levnou francouzskou konvici.

0/0
4.8.2015 10:12

M85a58r80e70k 58M23a35l41ý 1422898451700

Ne :-) Myslel jsem, že radši ruční s kameny než elektrický (který je samozřejmě pohodlnější) s noži. Kvalitní ruční mlýnek stojí kolem tisícovky, třeba Hario, jestli si dobře vzpomínám, kupoval jsem už před léty.

+1/0
4.8.2015 10:15

O33n43d94ř34e39j 65Z91e49m84a42n 5390104468799

Tak to tomu vašemu původnímu příspěvku s klidem mohu dát + :-)

0/0
4.8.2015 19:04

J30a87k31u57b 67R83a12n56f89t79l 3627278352203

kdepak... prodávají se takový ty oldskůlový za 350 a jsou s kameny :-) Nejdůležitější je surovina (kvalitní zrno) a nezalejvat hned vařící vodou :-)

0/0
4.8.2015 12:41

J11o72s86e20f 24V32o82s31i13c90k76y 4213467316583

Co salek to filtr ? Ony drahe nejsou individualne, ale zacina to pridavat k cene kazdeho tydenniho nakupu !

0/0
4.8.2015 8:39

M85i22c10h49a70l 91M76o72u57c86h87a 9798529803774

Zrovna ty filtry pro Hario stojí cca korunu kus, takže to není nijak dramatické.

+1/0
4.8.2015 8:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.