Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T41o80m47á54š 38K18a36v23a29n 7675238797816

Kafe nepiju a mam klid..

0/−1
26.8.2015 17:49

J96o84s76e65f 57Č80t35v90r73t39n79í35č59e66k 8420732829309

Za tu dobu bych udělal 30 hnusných instantních...;-)

0/0
5.8.2015 16:44

M63a28r62e76k 73V83e42s16e55l53ý 1907528390964

Dolce Gusto ... cista prace R^:-) Tohle je moc komplikovane a zdlouhave.

0/0
5.8.2015 15:31

R51u77d62o11l84f 52P69e92k59á54r56e80k 9972371119623

No. Proti gustu...

0/0
5.8.2015 16:15

M62i35c49h96a60l 51M87a43c17h13e80k 1254742784479

Kdo si dělá aspoň občas kávu a místo odměrky či lžíce potřebuje zmíněnou digitální váhu, musí být krapet ujetý člověk.

+3/−2
4.8.2015 23:16

L81u86d50v37í18k 87G79a71j96d76o92š34í13k 2315273124432

Když už jsme u toho, tak by mě zajímalo, jak se technicky zařídí ta 95 °C teplá voda, když už se na tom tak bazíruje.

To je něco podobného. ;-)

+1/−1
5.8.2015 0:14

K77a54r89e38l 27N88a10s90t36o73u66p76i49l 3870771840751

Tak já si třeba filtrovanou kávu dělám v práci, kde mám jen klasickou konvici, nechám vodu po uvaření chvíli stát, aby poklesla teplota a potom tu kávu zaleju, zrovna tak nemám digitální váhu a do mlýnku nabírám zrnka odměrkou od aeropressu (kde sem si na začátku zvážil, kolik tváží plná odměrka)....sice to není úplně 100 pro, ale já jsem spokojen... kávu obvykle kupuju od Doubleshotu, většinou natural, když mají...

+3/0
5.8.2015 8:34

L18u98d20v86í72k 54G73a55j76d98o82š57í63k 2405853844772

Já spíš narážím na to, že voda 95 °C teplá klokotá a takto horkou vodu do kávy ve skutečnosti nemáte šanci dostat. Voda chvilku odstátá, která právě přestala klokotat má v našich obvyklých nadmořských výškách teplotu kolem 90 °C.

0/−2
5.8.2015 11:27

K81a95m34i56l 52M69n60i36c26h 6612154159309

To máte asi nějakou špatnou vodu. Já si denně zalévám kávu 95°C vodou a nekloktá.

0/0
5.8.2015 13:53

L35u89d63v19í95k 87G50a60j55d50o35š45í37k 2215493704782

A měřil jste to někdy? Spíš to bude tím, že nemáte vodu teplou 95 °C.

0/−1
5.8.2015 18:29

O55n52d17ř23e40j 76M74a57c15k52ů 7225860974488

Pokud máte rád výběrovou kávu a chtěl byste střídat různé druhy a chutě i doma, doporučuji službu www.coffeetohome.cz. Každý měsíc dostanete tři jiné kávy z nejlepších českých pražíren výběrové kávy (La Boheme, Gill's, Mamacoffee, Original Coffee, Coffee Source a mnoho dalších). Balení vypadá krásně, v balíčku je sláma a degustační kartičky, které si vyplňujete a zkoumáte jednotlivé chutě. Je to taková hra. :-) Zároveň jsou tam i různé informace o jednotlivých kávách. :-)

0/−3
5.8.2015 11:54

J36o19s83e95f 79Č39t72v94r60t38n14í56č56e82k 8640442179539

1.konvice s nastavením teploty

2.odstavíš počkáš 10 minut...

+1/0
5.8.2015 16:44

M31a51r31i61e 35K11o22v59á86ř44o47v82á 9970489674512

Jednoduše: přivedete vodu do varu a pak necháte minutu chladnout.

0/0
10.8.2015 21:29

T86i19b28o37r 52V90i49z81v56a56r83y 9354294273745

Tohle celé si ušetřím z Nespressem. Překapávaná mi moc nejede.

+1/−1
4.8.2015 21:35

O49n17d14ř43e75j 95M14a57c57k93ů 7675780854608

Kvalita filtrované kávy se s Nespressem absolutně nedá srovnávat. je to v podstatě jiná komodita. Vyzkoušejte a uvidíte. :-) Ale prvně bych doporučoval jít do nějaké kvalitní kavárny, kde Vám umí filtrovanou kávu připravit. Je totiž hodně lehké tento skvělý nápoj pokazit. ;-)

0/0
5.8.2015 11:56

E22l55i15š17k88a 40K77u35č87e25r77o59v81á 1796788547379

já nevím, jsem asi konzervativní, ale stejně mám nejraději ten náprstek protlačený přes páku...

+3/0
4.8.2015 21:13

K33a67r27e71l 43N90a43s34t74o89u15p70i78l 3580331690951

v rozmanitosti je krása...já si zas neumím představit, že bych pořád pil jen espresso. Radši si někdy dám espresso, někdy filtrovanou, někdy něco s mlékem, někdy ledovou... proč se omezovat na jeden jediný způsob dokola? Není to nuda?

+4/−1
5.8.2015 8:37

E95l43i38š30k21a 38K44u70č81e26r27o96v45á 1326778787489

jo, ledovou dělám tak, že prodloužené espresso naliju na led. filtrovanou nemusím.

+1/0
5.8.2015 14:12

J39a54n 28C42h50i22o24t73e63l64l87i29s 6278460291364

Zrovna teď melu farmářský výběr z El Salvadoru od La Boheme ve svém hario mlýnku, abych si zalil svůj V60 tou boží hario konvičkou.

+1/−1
4.8.2015 17:01
Foto

E22l83e81n20a 97V13o55j87a37n71o18v27á 4166761533828

Mám nejlevnější frenchpress z IKEA, ruční nástěnný mlýnek Porkert z roku 1932, který mele naprosto perfektně a navíc pohodlně. Když chci změnu, pak V60 Hario a filtry.

Kupuji kávu z Doubleshot, Kafe Karlín, nebo La Bohéme, speciálně vhodnou na kávu filtrovanou. Mám ráda např. Ygracheffe Vote Natural, voní i chutná jako medvídci Haribo .... Kávu mám  ráda neslazenou, bez mléka a vařím zásadně z filtrované vody ....a s klukama s Anonymous Café už si tykám :-)

Ale když ráno vstanu levou nohou a potřebuju nakopnout, abych se vůbec zmátořila k tomu něco dělat, zmáčknu čudlík na Nespressu ;-)

Káva je jen další ze způsobů, jak prezentovat svoje snobství .... 

Pokud někomu chutná turek, tak mu prostě chutná turek. Myslím, že by byla škoda, kdyby neochutnal i něco "lepšího", ale pokud mu i poté chutná turek, pak na tom není nic špatného. Nejsem lepším člověkem jen proto, že mi chutná káva, kterou někdo označil za "něco lepšího", na tyhle hipsteřiny jsem vysazená

+14/−2
4.8.2015 15:50

L92u10d19v92í24k 76G62a92j26d15o47š73í78k 2825613974802

V pořádku.

Pak ale nechápu výčet vašich těch vašich praktik, když tedy nejde podle vás o snobárnu.

0/−5
4.8.2015 17:38

O77n19d19ř93e95j 37Z40e50m71a53n 5230504158559

To nikdy nepochopíte.

Lidi, co kávě rozumí a na nic si nehrají, to chápou.

+3/0
4.8.2015 18:51

R56u87d43o46l34f 45P20e42k96á16r29e27k 9812971189243

No, myslím, že kávě rozumím, na nic si nehraju, ale stejně si nejsem jist tím, co vlastně chtěla sdělit...

+5/−2
4.8.2015 20:05

L57u87d56v28í35k 98G44a72j98d14o80š62í72k 2155183784752

Přesně tak...

+3/−1
4.8.2015 23:59

K90a26r90e49l 24N73a45s66t75o22u86p75i20l 3580521620391

přidávám se, taky jsem to nepochopil, přijde mě že si tak nějak psala o sobě a následně se odsoudila...;-D

+3/−2
5.8.2015 8:42

K64a61r58e36l 31N87a98s73t35o41u38p79i33l 3100211480161

dávám mínus, protože přesně vy jste patrně ten typ člověka, který dělá z věcí kolem kávy snobárnu, ikdyž není. Myslíte si že někoho ohromíte tím, že si s někým tykáte? Každý si s někým tyká proboha...Kdyby to bylo jak říkáte, tak tady nevypisujete všechny možné značky kávy nebo zařízení, tím ohromíte tak možná hipstery, vůči kterým se následně vyhrazujete..

+3/−2
5.8.2015 8:41
Foto

E97l26e96n66a 47V41o54j88a41n68o59v21á 4376701133298

Nepochopili. Chtěla jsem tím říct, že jen proto, že se moje chutě zrovna náhodou shodují s trendem, nemusím ze sebe dělat něco víc. Popsala jsem co mi chutná. A že to o mně vůbec, ale vůbec nic nevypovídá. 

Koho ohromovat? Tady? To snad ne ;-D

+6/−2
5.8.2015 9:49

L51u77d24v23í50k 64G93a12j50d50o48š13í37k 2945883864642

Ale pochopil.

Když někdo zdůrazňuje, že kupuje kávu v La Bohéme a tyká si "s klukama s Anonymous Café", tak je to učebnicový příklad snobství. Nebo hipsterství - chcete-li.

Jinak ale máte v tom ostatním pravdu.

+3/−1
5.8.2015 11:37

M70a52r54t46i41n 96Z24i26k81m41u56n40d 7245235134671

Máte to nějaké pomotané :)

0/0
5.8.2015 14:09

R76o13m58a42n 33K91r56á61t13k64ý 2967905158845

Popis u obrázku č. 21 celkem vystihuje téma ;-D

"filtrovaná kráva připravená ve french pressu ..."

0/0
4.8.2015 12:20

L13u72d70v34í72k 98G60a74j15d46o26š98í33k 2815613544202

Hmm... voda o teplotě 95 °C...

Prostě lidově řečeno vroucí vodou.

.

Jinak 20 g kávy na třídecový šálek to je takový ten humus kterému Američani říkají taky "káva".

Každý ať si samozřejmě pije co chce. Já dávám přednost před tímto italskému espressu. Argument že to je levnější neberu.

0/−1
4.8.2015 10:55

K36a34r10e69l 28N84a37s31t46o59u97p84i38l 3410271350761

To je ale hloupy prispevek, mozna to nekdy zkuste ochutnat, nez to nazvete humusem. Italskym espresswm myslite co? Espresso koupene v italii, nebo espresso z vice uprazene kavy?

+2/0
4.8.2015 16:48

L55u52d66v52í88k 40G68a25j38d53o95š16í92k 2325783504192

Myslím že hloupý příspěvek tu čteme od vás.

Espresso je snad jasně definovaný pojem a není třeba se ptát, co je tím myšleno.

A už vůbec nechápu váš dotaz na více upraženou kávu...

0/−3
4.8.2015 17:27

O85n63d79ř84e43j 54Z84e95m50a61n 5110754298179

Protože italské zrno na tento druh kávy je velmi silně upražené a hodně lidí dává přednost mnohem méně upraženému zrnu, ve výsledku jemnější a rozmanitější chuti, protože to italské je moc silné a chuti se v něm ztrácí?

+2/−1
4.8.2015 19:01

L84u81d97v15í15k 12G52a82j45d68o11š13í56k 2835353404652

To ale nevysvětluje proč se ptáte na to co to je espresso.

A vzhledem k tomu, že espresso můžete udělat teoreticky z libovolné kávy a pořád to bude espresso, to ani nevysvětluje dotaz na pražení. ;-)

+1/−2
5.8.2015 0:06

O74n15d87ř31e40j 70Z95e70m19a22n 5670924898169

Tak ted už vysloveně trollujete.

Psal jste o italském expressu a na to jste i byt dotázán. Pan Nastoupil evidentně ví, že Italové to mají na tento druh přípravy silně pražené. Svou reakcí jste docela odhalil svou neznalost a to možná i jako odpověď stačí. Víme, kolik o tom vite.

PS s tím smajlíkem jste trapný...

+2/0
5.8.2015 0:56

K23a61r33e87l 31N21a34s73t44o17u42p80i44l 3260411510371

Děkuji náčelníku, že jste se mě zastal.... přesně tak jsem to myslel...

+1/0
5.8.2015 8:47

L21u24d31v44í11k 24G29a62j50d36o18š44í91k 2405243514782

Zato vy jste to s tím eXpressem "odborně" vylepšíl. ;-D

Že je espresso z více pražené kávy lepší (a proto se z takové kávy taky většinou dělá) nemá snad žádnou souvislost s tím, co je to espresso.

+1/−2
5.8.2015 11:51

O93n88d94ř60e46j 18Z54e50m40a52n 5240964888619

Stále jste neodpověděl. To, že mou příchylnost k francouzské výslovnosti používáte jak adhomi, to taky o vás něco vypovídá.

0/0
5.8.2015 12:03

L54u76d70v39í80k 74G84a78j60d18o68š68í69k 2965643104252

To už si trochu lžete do kapsy, ne?

Říci baristovi že chcete eXpresso je něco podobného jako říci kajakáři že má veslo, nebo potápěči že používá bombu. Prvotřídní faux pas - abych vyhověl vaší příchylnosti k francouřštině ;-).

Ve světle těchto skutečností pak možná začíná dávat smysl vaše otázka na to co to je espresso. Tak si to prosím vygooglujte a nepruďte.

+1/−2
5.8.2015 18:55

K11a65r91e46l 47N61a42s60t76o22u89p59i82l 3760481530461

Ludvo, vidím že vám to tu již vysvětlil Ondřej, mě zajímalo to vaše "italské espresso" zkuste si aspoň přečíst příspěvky, které sám píšete, nebo si je aspoň pamatujte....

+1/0
5.8.2015 8:45

D56a89n24i69e83l 70P13r19o20c43h51á77z49k83a 7532756517976

Skvělé. A příště prosím video, jak se krájí chleba nebo loupe banán.

0/−5
4.8.2015 10:34

J94i33ř68í 17K39l18e96j30n96a 2717888106347

mám french pres z teska a ruční mlýnek- nejlevnější a jde to

+2/0
4.8.2015 9:35

M91a29r26e59k 17M20a10l41ý 1802318431370

Ano, přesně tak to dělám také. Důležitý je dobrý mlýnek s kameny, ne ten s noži. A ten stojí kolem tisícovky. French press může být i levnější, důležitější je dodržet dobu přípravy a samozřejmě mít kávu čerstvě namletou.

+5/0
4.8.2015 9:59

O51n97d18ř98e72j 15Z16e17m34a49n 5570234878819

Ruční mlýnek s noži???

za tisícovku už máte turecký mlýnek, co můžete mít na polici jako ozdobný předmět.

Okolo stovky malou levnou francouzskou konvici.

0/0
4.8.2015 10:12

M84a61r86e50k 15M47a31l42ý 1262858291670

Ne :-) Myslel jsem, že radši ruční s kameny než elektrický (který je samozřejmě pohodlnější) s noži. Kvalitní ruční mlýnek stojí kolem tisícovky, třeba Hario, jestli si dobře vzpomínám, kupoval jsem už před léty.

+1/0
4.8.2015 10:15

O92n67d41ř97e63j 51Z47e73m11a65n 5970214978979

Tak to tomu vašemu původnímu příspěvku s klidem mohu dát + :-)

0/0
4.8.2015 19:04

J82a93k27u67b 79R68a45n29f37t24l 3787938802373

kdepak... prodávají se takový ty oldskůlový za 350 a jsou s kameny :-) Nejdůležitější je surovina (kvalitní zrno) a nezalejvat hned vařící vodou :-)

0/0
4.8.2015 12:41

J89o30s65e90f 23V52o47s22i48c91k50y 4923717496183

Co salek to filtr ? Ony drahe nejsou individualne, ale zacina to pridavat k cene kazdeho tydenniho nakupu !

0/0
4.8.2015 8:39

M83i94c88h38a17l 48M47o48u98c28h49a 9978569473144

Zrovna ty filtry pro Hario stojí cca korunu kus, takže to není nijak dramatické.

+1/0
4.8.2015 8:57





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.