Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové. Ta nám také její přípravu předvedla na kameru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š55á40r42k59a 24Č94e85c42h27o84v72á 8388486445875

Pokud zavařenina na talířku neteče, bude to tuhnout a máte hotovo. Tak se píše všude. Ale co dělat, pokud to je pořád řídké a nerosolovatí se nikde nedočtete.:-P

0/0
11.8.2015 11:28

E89v81a 35K52a80l97l64i43s54t25o12v69á 6697108776830

Tak jsem čekala, co nového, zvláštního se dozvím... a zjistila jsem, že popisují to, jak to dělám už asi 30 let, co zavařuju... :-/

Jen místo nějakých speciálních pektinů používím celá léta obyčejný Pektogel, což je totéž jako ty "speciality", jenom je to prostě z jablek a hlavně to stojí jen pár korun ...

Občas se mi sice stane, že něco neztuhne, jak bych si představovala (hlavně višně mi občas dělají "problémy", ale i tak nikdy nezbyly ;-)), ale jinak se ještě nikdy nic nezkazilo a nezplesnivělo. A to dokonce používám léta furt stejnou vařečku a jednu stejnou lžičku na ochutnávání prostě před dalších strčením do marmelády jenom umyju a nepotřebuju jich tedy "baterii". Lahve samozřejmě sterilizuju v troubě, víčka (i starší, ale s nenarušeným těšněním) samozřejmě vyvařuju v kastrolu s vodou, po zavření sklenice otočím... prostě nic nového..

Asi je to návod pro mladé hospodyňky, které až dodnes marmelády nakupovaly v sámošce... takže je dobře, že tu dostaly návod, jak to udělat doma, ale proč z toho dělat takovou "událost" to fakt nechápu. Asi už dneska chybějí matky a babičky, které by to své dcery a vnučky naučily ...

Jen mám  obavy, aby na to ty mladé dámy měly pro samý internet čas...  :-P

Ono to přece jen chvilku zabere a když všude čtu, jak jsou (i přes všechny současné v vymoženosti, o kterých se nám ani nezdálo) strašně "vytížené".. tak nevím...

+1/0
8.8.2015 17:58

M16i20r94k66a 61P31e71c10h28o23v54á 2602241322617

Zavařovací víčka před použitím kromě umytí desinfikuji savem - na štětičku kápnu savo, přejedu gumovou část víčka a je to. Od té doby nemám problém s plísní.

0/−1
7.8.2015 12:28

S89t28a87n40i27s64l22a30v80a 73Z14a89p78l26e39t51a86l12o81v12a 6686479669138

jíst SAVO ? 8-o

0/−1
7.8.2015 17:35

S83t70a40n85i29s75l92a43v35a 12Z57a19p54l76e25t92a87l31o63v48a 6956189519288

8-o  jíst SAVO ? a to dáváte i dětem ??

0/0
7.8.2015 17:37

J54i18t63k80a 97Č92e20r12n26á 2163386582279

SAVO je pěkné svinstvo. Já víčka čistím líhem a pokud ho  nemám, tak francovkou, SAVO bych na to nepoužila.

+1/0
8.8.2015 14:26

M55i26c96h13a73l 14M58i49l45l17e61r 9106342929232

manzelka potre vicko, gumicky i celofan davkou brandy a jeste cvnkne trochu brandy na vrsek marmelady.

+1/0
7.8.2015 18:34

S70i50m20o94n48a 75B46e33z66n50o25s80k92o92v37á 4552826157894

Po spotřebování marmelád myji víčka i sklenice v myčce. Další rok víčka i sklenice meju v horké vodě s trochou jaru a pak je vypláchnu vařící vodou z konvice. V životě se mi nic nezkazilo.

0/0
10.8.2015 12:43

E71v25a 35K89a78l62l35i30s51t44o59v32á 6587568126500

Tak u vás bych se tedy nechtěla stravovat ! 8-o:-/

0/0
8.8.2015 17:37

J26o80s44e44f 55M15i15k11u63l97í67k 8354817946

Takže dává 1,5 kg ovoce a půl kila cukru a pectin.

To dávám vlastně taky, jenže mám místo toho půl kilový želírák. Takže to vyjde asi nastejno.

0/0
6.8.2015 22:21

J90a80r16m40i65l66a 86P44í29c33h32o50v56á 5542147254933

Želírák je drahý, levnější je cukr + pektin.

0/0
28.8.2015 9:55

J38o58s43e15f 96M35i12k48u54l43í89k 8544327576

Děláte si pektin sama?

0/0
3.9.2015 0:20

P29e29t86e45r 91H95u76s61z21á69r 5198497785775

Samozrejme,ze to jde.Umela to babicka i moje mama.Marmelada bez umelych prisad je samozrejmosti,akorat pohled na regaly billy a albertu nabizi predstavu,ze ne...

0/0
6.8.2015 22:12

O67l69d84ř76i40c56h 20H79o76r78á96k 2514579961605

No jistě, originál citrusový pektin, to je teprve pektin. To nějaký ubohý jablečný a podobně, no řekněme si to upřímně to je pro socky. Ti nikdy nedostanou medaili od agglické ficky nakupující marmelády pro služebnictvo.

Hele lidi, fakt už si nezačínáte připadat jako pako a snobi s podobnými radami?. Ono mimochodem pro našince najdete více alergenů v tom božském citrusovém - citrusy u nás nerostou.

Opravdu si myslíte, že naše babičky měly božské a značkové Fx přípravky? A Opravdu si myslíte, že všechny přípravky do potravin byly vymyšleny pro podvod? Musím váz v tom vašem zoufalém nadšení pro přírodnost zklamat, byly vymyšleny pro ochranu člověka, životů a zdraví - dusičnany a dusitany zachránily tisíce před botulismem, nenápadně plesnivá marmeláda není vidět a spořivá maminka či babička lžící sebere plesnivý ostrůvek nahoře jako by to neprorostlo a nezabije to, ale kumuluje se to v těle a alergici si užijí hned ...

Tak vznikla potravinářské chemie, pro naše zdraví a možnost vytvoření trvanlivých zásob. Teprve potom vznikla kšeftařská chemie.

+9/−2
6.8.2015 20:36

J68i60t42k80a 78Č88e59r11n31á 2563946742509

Citronový pektin neznám, zřejmě se to dostane koupit v drogeriích. V marketech mají želírovací cukr nebo gelfix. Nikde jsem to neviděla a ani nevím, že něco takového existuje. Budu se muset zajímat a případně zakoupitl

0/0
6.8.2015 20:17

A22l51e18n30a 73P90e78t45r92u 4212755640861

Je to normální pektin, psala jsem o průmyslovém měřítku, tj. bude ve většině želírovacích cukrů a podobných přípravků. Prostě je dostupnější, levnější atd. Jinak není nijak lepší, než z jiného ovoce.

0/0
7.8.2015 23:57

M44i51c55h88a80l 26M98i81l23l28e60r 9526282189162

IMHO citronovy pektin je tak trochu prehaneni.

V clanku je naznaceno jakoby citronovy pektin byl nezbytnou soucastkou k zachovani "cistoty marmelady", aby nezplesnivela, ale ve skutecnosti to je jenom osobni volba autorky receptu, 

Po strance chemie, marmelada s normalnim pektinem udela to same jako s tim citronovym. Mozna je vysledek lepsi chutove, ale to si uz kazdy musi prebrat sam jestli jim drazsi cena a shaneni citronoveho pektinu stoji za to.

0/0
8.8.2015 4:50

A36l14e97n51a 95P19e57t30r82u 4312105450551

Já už nevím jak to napsat, na citronovém pektinu není vůbec nic, vůbec nic speciálního, výjimečného nebo tak. Jen jsou citrusy jeho obvyklým zdrojem pro jeho získání ve velkém, tedy průmyslovém měřítku. Samozřejmě se vyrábí i z jablek. A je naprosto, naprosto stejný. Chemicky.

0/0
9.8.2015 10:21

M51i48c86h51a11l 42M94i48l34l66e68r 9606332949322

u nas, protinozcu, se pektin ani nemusi pridavat, protoze mame specialni zelirovaci cukr, s pridanym pektinem. Manzelka dava do dzemu a marmelad min cukru, proto trochu pektinu prida zvlast.

Jsou ho dva druhy, Jeden je na marmelady z citrusobveho ovoce a druhy je na dzemy z jinych druhu ovoce.

(Pozn. zde je marmelada tradicne zavarenina vyrobena pouze z citrusu), ostatni zavareniny jsou oficialne dzemy.)

0/0
9.8.2015 11:26

Z70b91y30n90ě76k 60Š83a50f92a67r57č59í39k 5527138915714

Bez chemie? ;-D Třeba jen cukr je (2R,3R,4S,5S,6R)-2-[(2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.

+4/−1
6.8.2015 19:06
Foto

J67i78ř98í 91K27r24á96k75o68r28a 9849123

Klasický bulvární nadpis.

http://kcc.misantrop.info/2015/01/21/ecka/

0/0
6.8.2015 22:02
Foto

P65a56v57o83l 90K60o32h97a15n 6227840597270

To množstvo cukru je smiešne. Na 1,5 kg marhúľ sa bežne dáva celé jedno kilo cukru niekto dáva aj viac. Žiaden pektín ani iné zahusťovadlo nieje nutné.

+5/−2
6.8.2015 17:01

P95e73t50r 57S53o55k66o19l 8182301797901

My dáváme na 1kg rozvařeného ovoce 35dkg cukru a nic dalšího.

+2/0
6.8.2015 17:07

E40l98i33š51k91a 84K42u69č53e27r97o38v74á 7369862563443

záleží na tom, kterého ovoce. kyselé potřebuje víc, ale souhlasím, že na zralé meruňky stačí udělat poměr 1:3. ale pektin se pak dát musí, jinak to teče (leda by se to nechalo vyvařit jako povidla, ale to pak je jiná chuť a trvá to)

+1/0
6.8.2015 18:13

V75e28n75d92u22l12k21a 25K51u32š21n61i17e12r12o26v81á 4517118273247

Fuj,tak to je asi "dobrota".Netuším jak jinde,ale tady na jihu Moravy dávám 1 kg na 4 kg meruněk a  to ještě přidávám kys.citr. (asi nešizený meruňky)

Ps.rada podlévat meruňky vodou je taky super !!!!

+1/0
6.8.2015 21:41

R81o85m36a75n 14D88o17r87s10k37ý 1676794430928

Kdysi jsem zkousel delat marmeladu v mikrovlnce :-) No fakt. Nejaka spesl mikrovlnka, co mela asi 20 programu na ruzne (pro mikrovlnku) atypicke pokrmy.

Nevim, kde jsem udelal chybu, ale vnitrek mikrovlnky byl vymalovan na oranzovo.

0/0
6.8.2015 10:28

B75a97r29b35o88r75a 28D32o53s29k12o73č57i11l17o17v33á 1790857749788

Dělám všechny marmelády a džemy pouze z ovoce a cukru, příp. koření nebo třeba rum/slivovice (např. povidla -skořice atd.). Žádný přidaný pektin - ať už je přírodní či ne. Místo pektinu dám třeba do meruněk rozvařit pár kuliček rybízu. Vydrží několik let - nesteriluji, jen používám "švýcarský" typ zavařování - lahev ihned po nalití zavřít a otočit na víčko a nechat vystydnout.

+5/0
6.8.2015 10:01

A52l87e96n86a 30P68e35t21r73u 4792285240891

horký rozliv, tj. co praktikujete, je naprosto normální způsob zavařování kyselých potravin, jakými džemy jsou, že by se tomu říkalo "švýcarský" a bylo to jakkoli exotické, to jsem ještě nikdy neslyšela

(a pektin je vždy přírodní, pochází obvykle z citrusových plodů)

+2/0
6.8.2015 10:07

J62a49r62m55i50l25a 32P47í15c22h80o86v40á 5312587514673

Občas pochází pektin i z jablek, možná častěji než z citrusů, protože jablka jsou levnější surovinou

+1/0
6.8.2015 10:23

A22l91e68n66a 51P27e42t60r19u 4332395340661

v průmyslovém měřítku se získává z citrusových plodů, respektive, z tzv. albeda - bílé hmoty pod kůrou; pektin ve větší či menší míře (a i mizivé až zanedbatelné) obsahuje všechno ovoce, zejména nezralé

0/0
6.8.2015 10:25

B97a42r47b46o37r36a 88D19o89s33k34o25č95i47l80o63v82á 1630227409858

spíše konstatování - že pektin netřeba přidávat

0/0
6.8.2015 10:28

P48e95t64r 47K93o36v69a86ř82í73k 1141143539127

To mě zajímá - když děláme marmeládu z třešní, ať do ní sypu kolik chci želírovacího přípravku, pořád je tekutá. Předpokládám, že pár kuliček rybízu by rozhodně nepomohlo. Jak tedy zacházíte s třešněmi?

0/0
6.8.2015 13:25

B57a56r16b64o60r19a 30D75o64s41k77o41č37i19l35o93v36á 1910537129258

na třešně moc nejsme, ale babička dělá - a ty jsou (spolu s višněmi) hodně tekuté pořád - pomůže asi jen hodně vyvařit - teda nevím jestli myslíte marmeládu nebo džem (ten bych snad ke konci prohnala v hrnci tyčovým mixerem). Pokud rybíz, tak bych třeba třetinu rybízu - ostatně na tomhle principu jsou všechny ty linecké marmelády apod.

0/0
6.8.2015 14:35
Foto

J78i34ř15í 50B87r91a54b51e38c 5979558182633

Kilo třešní, 350 g cukru, 1 x pektin. A konec, hotovo R^

0/0
6.8.2015 21:29

J17o58s78e19f 20M82i38k42u41l14í38k 8724597146

Důležité ten rybíz mít, já už mám teďka po rybízu, takže jedině želír. četl jsem o tom, že se dá pectin z vybraných ovocí získávat, ale na druhé straně, pokud mám např. 500 g jablek, tak ty mám 1:4 zředit s dotyčným ovocem. No a to tam teda zase cpu něco jiného, tedy jablka. Pak už to není čistá borůvková, ostružinová atd.

0/0
6.8.2015 22:25

M54i15l41a76n 93Ž28e18r30n63í61č61e45k 8393950691

Chtěl bych vidět jakýkoliv výrobek bez chemie...z čeho teda marmeláda je? Z vakua? Určitě obsahuje H2O ne? Plus další sloučeniny. Chemické složení banánu např: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2577

+8/−5
6.8.2015 9:47

M23i53c85h86a84l 79T37e47s28a38ř 4458522450691

http://tinyurl.com/orfubu9

+1/0
6.8.2015 12:31

I24v32a21n54a 59K49a23d65l47e50c63o57v75á 7817835902119

Dobrý článek, více takových. Musím však upozornit, že meruňkový džem máme už 3 týdny ve sklenicích, meruňková sezona je za námi..... takže časově se autorka "netrefila". Tak snad příště......

+14/−4
6.8.2015 8:12

J62o74s79e78f 67M97i76k88u90l10í29k 8534907246

jojo to je tady vždycky. Autoři článku to vytáhnou ze šuplíku, nebo přijdou z dovolené a píšou, co zažili.

0/0
6.8.2015 22:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.