Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové. Ta nám také její přípravu předvedla na kameru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Š50á45r26k26a 69Č97e26c65h98o87v80á 8498816935765

Pokud zavařenina na talířku neteče, bude to tuhnout a máte hotovo. Tak se píše všude. Ale co dělat, pokud to je pořád řídké a nerosolovatí se nikde nedočtete.:-P

0/0
11.8.2015 11:28

E27v33a 52K65a36l36l72i54s72t60o49v28á 6497138286260

Tak jsem čekala, co nového, zvláštního se dozvím... a zjistila jsem, že popisují to, jak to dělám už asi 30 let, co zavařuju... :-/

Jen místo nějakých speciálních pektinů používím celá léta obyčejný Pektogel, což je totéž jako ty "speciality", jenom je to prostě z jablek a hlavně to stojí jen pár korun ...

Občas se mi sice stane, že něco neztuhne, jak bych si představovala (hlavně višně mi občas dělají "problémy", ale i tak nikdy nezbyly ;-)), ale jinak se ještě nikdy nic nezkazilo a nezplesnivělo. A to dokonce používám léta furt stejnou vařečku a jednu stejnou lžičku na ochutnávání prostě před dalších strčením do marmelády jenom umyju a nepotřebuju jich tedy "baterii". Lahve samozřejmě sterilizuju v troubě, víčka (i starší, ale s nenarušeným těšněním) samozřejmě vyvařuju v kastrolu s vodou, po zavření sklenice otočím... prostě nic nového..

Asi je to návod pro mladé hospodyňky, které až dodnes marmelády nakupovaly v sámošce... takže je dobře, že tu dostaly návod, jak to udělat doma, ale proč z toho dělat takovou "událost" to fakt nechápu. Asi už dneska chybějí matky a babičky, které by to své dcery a vnučky naučily ...

Jen mám  obavy, aby na to ty mladé dámy měly pro samý internet čas...  :-P

Ono to přece jen chvilku zabere a když všude čtu, jak jsou (i přes všechny současné v vymoženosti, o kterých se nám ani nezdálo) strašně "vytížené".. tak nevím...

+1/0
8.8.2015 17:58

M72i13r67k59a 15P15e79c59h22o53v17á 2612391262677

Zavařovací víčka před použitím kromě umytí desinfikuji savem - na štětičku kápnu savo, přejedu gumovou část víčka a je to. Od té doby nemám problém s plísní.

0/−1
7.8.2015 12:28

S53t93a70n33i40s85l76a73v92a 17Z98a91p86l87e46t42a10l11o21v10a 6586869499178

jíst SAVO ? 8-o

0/−1
7.8.2015 17:35

S12t13a60n59i29s96l66a33v62a 68Z12a94p96l22e26t41a42l73o33v13a 6406129309228

8-o  jíst SAVO ? a to dáváte i dětem ??

0/0
7.8.2015 17:37

J34i10t82k47a 81Č46e87r89n59á 2793596562359

SAVO je pěkné svinstvo. Já víčka čistím líhem a pokud ho  nemám, tak francovkou, SAVO bych na to nepoužila.

+1/0
8.8.2015 14:26

M71i63c30h37a83l 27M56i71l77l49e37r 9886242899402

manzelka potre vicko, gumicky i celofan davkou brandy a jeste cvnkne trochu brandy na vrsek marmelady.

+1/0
7.8.2015 18:34

S37i19m26o14n39a 31B80e35z83n92o56s28k61o50v12á 4282696417274

Po spotřebování marmelád myji víčka i sklenice v myčce. Další rok víčka i sklenice meju v horké vodě s trochou jaru a pak je vypláchnu vařící vodou z konvice. V životě se mi nic nezkazilo.

0/0
10.8.2015 12:43

E33v61a 71K65a85l29l62i69s62t28o15v78á 6487378146530

Tak u vás bych se tedy nechtěla stravovat ! 8-o:-/

0/0
8.8.2015 17:37

J33o17s39e69f 18M85i19k23u53l34í87k 8894467136

Takže dává 1,5 kg ovoce a půl kila cukru a pectin.

To dávám vlastně taky, jenže mám místo toho půl kilový želírák. Takže to vyjde asi nastejno.

0/0
6.8.2015 22:21

J54a22r55m48i42l81a 41P26í66c11h77o35v47á 5582297504963

Želírák je drahý, levnější je cukr + pektin.

0/0
28.8.2015 9:55

J77o32s73e97f 84M62i78k66u25l78í59k 8344507976

Děláte si pektin sama?

0/0
3.9.2015 0:20

P31e87t19e46r 62H23u73s77z62á96r 5878127895735

Samozrejme,ze to jde.Umela to babicka i moje mama.Marmelada bez umelych prisad je samozrejmosti,akorat pohled na regaly billy a albertu nabizi predstavu,ze ne...

0/0
6.8.2015 22:12

O44l57d30ř75i80c52h 67H72o73r90á61k 2864609121395

No jistě, originál citrusový pektin, to je teprve pektin. To nějaký ubohý jablečný a podobně, no řekněme si to upřímně to je pro socky. Ti nikdy nedostanou medaili od agglické ficky nakupující marmelády pro služebnictvo.

Hele lidi, fakt už si nezačínáte připadat jako pako a snobi s podobnými radami?. Ono mimochodem pro našince najdete více alergenů v tom božském citrusovém - citrusy u nás nerostou.

Opravdu si myslíte, že naše babičky měly božské a značkové Fx přípravky? A Opravdu si myslíte, že všechny přípravky do potravin byly vymyšleny pro podvod? Musím váz v tom vašem zoufalém nadšení pro přírodnost zklamat, byly vymyšleny pro ochranu člověka, životů a zdraví - dusičnany a dusitany zachránily tisíce před botulismem, nenápadně plesnivá marmeláda není vidět a spořivá maminka či babička lžící sebere plesnivý ostrůvek nahoře jako by to neprorostlo a nezabije to, ale kumuluje se to v těle a alergici si užijí hned ...

Tak vznikla potravinářské chemie, pro naše zdraví a možnost vytvoření trvanlivých zásob. Teprve potom vznikla kšeftařská chemie.

+9/−2
6.8.2015 20:36

J29i36t83k98a 75Č18e19r28n90á 2563636482649

Citronový pektin neznám, zřejmě se to dostane koupit v drogeriích. V marketech mají želírovací cukr nebo gelfix. Nikde jsem to neviděla a ani nevím, že něco takového existuje. Budu se muset zajímat a případně zakoupitl

0/0
6.8.2015 20:17

A25l75e44n24a 14P56e98t88r78u 4222635120341

Je to normální pektin, psala jsem o průmyslovém měřítku, tj. bude ve většině želírovacích cukrů a podobných přípravků. Prostě je dostupnější, levnější atd. Jinak není nijak lepší, než z jiného ovoce.

0/0
7.8.2015 23:57

M31i41c48h89a78l 61M11i79l17l66e42r 9416352789252

IMHO citronovy pektin je tak trochu prehaneni.

V clanku je naznaceno jakoby citronovy pektin byl nezbytnou soucastkou k zachovani "cistoty marmelady", aby nezplesnivela, ale ve skutecnosti to je jenom osobni volba autorky receptu, 

Po strance chemie, marmelada s normalnim pektinem udela to same jako s tim citronovym. Mozna je vysledek lepsi chutove, ale to si uz kazdy musi prebrat sam jestli jim drazsi cena a shaneni citronoveho pektinu stoji za to.

0/0
8.8.2015 4:50

A97l42e81n17a 24P72e27t85r83u 4142885610261

Já už nevím jak to napsat, na citronovém pektinu není vůbec nic, vůbec nic speciálního, výjimečného nebo tak. Jen jsou citrusy jeho obvyklým zdrojem pro jeho získání ve velkém, tedy průmyslovém měřítku. Samozřejmě se vyrábí i z jablek. A je naprosto, naprosto stejný. Chemicky.

0/0
9.8.2015 10:21

M98i40c94h74a25l 71M78i48l76l59e38r 9886142489602

u nas, protinozcu, se pektin ani nemusi pridavat, protoze mame specialni zelirovaci cukr, s pridanym pektinem. Manzelka dava do dzemu a marmelad min cukru, proto trochu pektinu prida zvlast.

Jsou ho dva druhy, Jeden je na marmelady z citrusobveho ovoce a druhy je na dzemy z jinych druhu ovoce.

(Pozn. zde je marmelada tradicne zavarenina vyrobena pouze z citrusu), ostatni zavareniny jsou oficialne dzemy.)

0/0
9.8.2015 11:26

Z23b56y97n53ě38k 49Š43a40f58a44r91č71í56k 5167868175484

Bez chemie? ;-D Třeba jen cukr je (2R,3R,4S,5S,6R)-2-[(2S,3S,4S,5R)-3,4-dihydroxy-2,5-bis(hydroxymethyl)oxolan-2-yl]oxy-6-(hydroxymethyl)oxane-3,4,5-triol.

+4/−1
6.8.2015 19:06
Foto

J13i42ř64í 86K27r73á57k33o25r43a 9239613

Klasický bulvární nadpis.

http://kcc.misantrop.info/2015/01/21/ecka/

0/0
6.8.2015 22:02
Foto

P74a83v86o61l 73K32o14h27a13n 6297630907370

To množstvo cukru je smiešne. Na 1,5 kg marhúľ sa bežne dáva celé jedno kilo cukru niekto dáva aj viac. Žiaden pektín ani iné zahusťovadlo nieje nutné.

+5/−2
6.8.2015 17:01

P63e74t28r 22S78o69k44o68l 8422401297661

My dáváme na 1kg rozvařeného ovoce 35dkg cukru a nic dalšího.

+2/0
6.8.2015 17:07

E65l25i11š53k86a 22K75u33č68e37r80o12v46á 1696128527759

záleží na tom, kterého ovoce. kyselé potřebuje víc, ale souhlasím, že na zralé meruňky stačí udělat poměr 1:3. ale pektin se pak dát musí, jinak to teče (leda by se to nechalo vyvařit jako povidla, ale to pak je jiná chuť a trvá to)

+1/0
6.8.2015 18:13

V73e95n11d74u85l60k25a 25K95u69š39n19i82e12r98o64v66á 4157598753447

Fuj,tak to je asi "dobrota".Netuším jak jinde,ale tady na jihu Moravy dávám 1 kg na 4 kg meruněk a  to ještě přidávám kys.citr. (asi nešizený meruňky)

Ps.rada podlévat meruňky vodou je taky super !!!!

+1/0
6.8.2015 21:41

R49o46m75a62n 83D11o71r82s51k36ý 1596874890948

Kdysi jsem zkousel delat marmeladu v mikrovlnce :-) No fakt. Nejaka spesl mikrovlnka, co mela asi 20 programu na ruzne (pro mikrovlnku) atypicke pokrmy.

Nevim, kde jsem udelal chybu, ale vnitrek mikrovlnky byl vymalovan na oranzovo.

0/0
6.8.2015 10:28

B77a40r47b38o35r92a 93D75o19s56k47o70č64i55l45o84v52á 1600677569888

Dělám všechny marmelády a džemy pouze z ovoce a cukru, příp. koření nebo třeba rum/slivovice (např. povidla -skořice atd.). Žádný přidaný pektin - ať už je přírodní či ne. Místo pektinu dám třeba do meruněk rozvařit pár kuliček rybízu. Vydrží několik let - nesteriluji, jen používám "švýcarský" typ zavařování - lahev ihned po nalití zavřít a otočit na víčko a nechat vystydnout.

+5/0
6.8.2015 10:01

A71l16e48n25a 62P93e31t17r49u 4842485450501

horký rozliv, tj. co praktikujete, je naprosto normální způsob zavařování kyselých potravin, jakými džemy jsou, že by se tomu říkalo "švýcarský" a bylo to jakkoli exotické, to jsem ještě nikdy neslyšela

(a pektin je vždy přírodní, pochází obvykle z citrusových plodů)

+2/0
6.8.2015 10:07

J23a46r25m47i65l83a 98P29í43c15h15o34v97á 5232717974713

Občas pochází pektin i z jablek, možná častěji než z citrusů, protože jablka jsou levnější surovinou

+1/0
6.8.2015 10:23

A33l20e21n18a 75P74e96t16r89u 4692475740211

v průmyslovém měřítku se získává z citrusových plodů, respektive, z tzv. albeda - bílé hmoty pod kůrou; pektin ve větší či menší míře (a i mizivé až zanedbatelné) obsahuje všechno ovoce, zejména nezralé

0/0
6.8.2015 10:25

B55a29r86b26o15r85a 79D32o77s69k49o28č85i67l85o79v20á 1780387159238

spíše konstatování - že pektin netřeba přidávat

0/0
6.8.2015 10:28

P57e68t19r 31K28o66v68a58ř47í26k 1101533979127

To mě zajímá - když děláme marmeládu z třešní, ať do ní sypu kolik chci želírovacího přípravku, pořád je tekutá. Předpokládám, že pár kuliček rybízu by rozhodně nepomohlo. Jak tedy zacházíte s třešněmi?

0/0
6.8.2015 13:25

B44a94r87b37o31r56a 68D35o23s58k51o26č57i71l50o10v47á 1250457239388

na třešně moc nejsme, ale babička dělá - a ty jsou (spolu s višněmi) hodně tekuté pořád - pomůže asi jen hodně vyvařit - teda nevím jestli myslíte marmeládu nebo džem (ten bych snad ke konci prohnala v hrnci tyčovým mixerem). Pokud rybíz, tak bych třeba třetinu rybízu - ostatně na tomhle principu jsou všechny ty linecké marmelády apod.

0/0
6.8.2015 14:35
Foto

J27i72ř47í 67B58r19a72b70e62c 5129148632253

Kilo třešní, 350 g cukru, 1 x pektin. A konec, hotovo R^

0/0
6.8.2015 21:29

J82o71s80e31f 25M68i40k28u84l52í68k 8514267226

Důležité ten rybíz mít, já už mám teďka po rybízu, takže jedině želír. četl jsem o tom, že se dá pectin z vybraných ovocí získávat, ale na druhé straně, pokud mám např. 500 g jablek, tak ty mám 1:4 zředit s dotyčným ovocem. No a to tam teda zase cpu něco jiného, tedy jablka. Pak už to není čistá borůvková, ostružinová atd.

0/0
6.8.2015 22:25

M87i91l74a39n 28Ž41e76r27n31í49č68e72k 8463950631

Chtěl bych vidět jakýkoliv výrobek bez chemie...z čeho teda marmeláda je? Z vakua? Určitě obsahuje H2O ne? Plus další sloučeniny. Chemické složení banánu např: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2577

+8/−5
6.8.2015 9:47

M77i87c71h84a32l 47T65e49s40a62ř 4518312440631

http://tinyurl.com/orfubu9

+1/0
6.8.2015 12:31

I33v94a31n88a 82K34a18d72l58e39c52o58v66á 7837115692539

Dobrý článek, více takových. Musím však upozornit, že meruňkový džem máme už 3 týdny ve sklenicích, meruňková sezona je za námi..... takže časově se autorka "netrefila". Tak snad příště......

+14/−4
6.8.2015 8:12

J40o50s20e85f 72M83i61k39u93l31í39k 8874627576

jojo to je tady vždycky. Autoři článku to vytáhnou ze šuplíku, nebo přijdou z dovolené a píšou, co zažili.

0/0
6.8.2015 22:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.