Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J28o43s47e97f 45M62i42š32k90o65v82s33k87ý 9128181101388

Pani Dvořáku, děkuji za podrobné vysvětlení k burčáku. S potěšením mohu potvrdit, že pravidlo - burčák je jen z tuzemských hroznů - poctivě dodržují v Mikulově. Strávili jsme tam minulý týden, burčák počátkem týdne restauracích nebyl, protože se chystalo vinobraní. V malém výčepu na náměstí, které se jmenuje Náměstí, však prodávali " nízkozkvašený vinný mošt z maďarských hroznů" a poctivě to uvedli na tabuli u vchodu. Dal jsem si 2× dvě decky a bylo to příjemné posezení s příjemným panem majitelem.

0/0
16.9.2015 21:15

M61i36c68h14a88l 79R68e13j52z74e90k 5376837375691

Ivosi diky. Moc

0/0
16.9.2015 0:02

P73a60v57e88l 31J89e48ř13á79b48e73k 7211462644967

Bod 6. mě zaujal.

Myslím, že by tento bod mohl být zařazen do léčebných postupů před endoskopickou prohlídkou střev, žaludku a dalších vyšetření a operací trávicího ústrojí.

+1/0
15.9.2015 21:39

J66a75n41a 95M62r20á20z10k48o74v43á 8556690713140

Jo, a toho, co se v Čechách u cest prodává jako burčák, bych se nenapila ani omylem. Ne proto, že už nechci žádné dítě, ale jsou to patoky.

0/0
15.9.2015 18:54

J62a95n18a 72M40r22á86z20k88o57v56á 8306400763430

Burčiaku jsem holdovala 11 let, co jsem bydlela v Bratislavě - Rači, "Pod Viechou". Lety osvědčená kvalita. Jednou za 4 roky se v Rači konalo vinobraní, střídalo se s Vajnorami, Modrou a Pezinkom. To u nás byly stánky podél cesty, ochutnávalo se po deckách. Ale pozor: burčák se tam pije z keramických malovaných (modranská keramika) decovek, to aby nebyl vidět kal na dně. V r. 1980 bylo zrovna vinobraní v Rači, popili jsme burčáku, dali si husacinu s lokšami a co byste neřekli (?!) za 9 měsíců, přesně na den, jsem povila holčičku. Nejdřív jsem jí říkali Burčáková, dnes už je sama maminkou.

+3/−1
15.9.2015 18:52

K13a16r84e98l 58H41y30n27e59k 9730227816555

Český burčák samozřejmě až koncem srpna a začátkem září. Na Moravě, kam vinnou révu nepřivezl teprve nedávno ten Lucemburk, vydávaný za otce naší vlasti, ale dávno před ním Římané, si na burčáku můžete pochutnat dříve :-).

+1/0
15.9.2015 14:29

J75a29k76u97b 41S84e77m12e72r34á84d 2797656511471

6. tak zrovna v nedeli k tomu stacil jen litr a pul :-) a kvalitniho

+1/0
15.9.2015 14:23

K16a89r78e32l 14N71a37s69t70o22u72p26i45l 3460431600571

Dobrý vinař burčák téměř nedělá, jelikož si ubírá suroviny na výrobu vína...

+1/−6
15.9.2015 13:56

K66a21r89e22l 59N24a44s62t74o69u77p30i15l 3430171920241

respektive neprodává...

+3/−1
15.9.2015 13:56

V36ě79r51a 17F20o27l15t58ý63n35o25v49á 1418676227759

Osobní vzkaz od V.F. - rodiče kuchařského učně protestovali proti zveřejnění videa. Nasaďte si natáčky na hlavu Vy.:-P

0/0
15.9.2015 14:47

K28a67r74e38l 87H91y54n26e57k 9440927166645

Asi jste v jiné diskusi ;)

+2/0
15.9.2015 15:44

V37ě15r79a 12F18o65l91t52ý47n48o15v41á 1588336977949

Upřímná omluva.

0/0
15.9.2015 16:45

K30a16r56e11l 12N46a67s77t14o31u81p62i92l 3710271200501

když už jste úplně mimo téma a kromě neodůvodněných mínusů nemáte co říct, tak alespoň uveďte zdroj....

0/0
15.9.2015 16:09

V30ě57r55a 23F40o74l75t68ý38n78o62v43á 1788636927599

Zdroj - kuchařský učeň a řetízek. Trefil jste se do mého správného názoru a "vtipně" popsal moji hlavu, že ji mám jen na natáčky. VŠEM ostatním se omlouvám za příspěvek mimo téma.

0/0
15.9.2015 16:45

K94a51r86e90l 14N27a69s36t74o79u36p13i97l 3800301370641

zdroj informace, ze rodice protestovali... vy se vazne radsi venujte tem natackam....

+1/0
15.9.2015 21:27

J20i10ř77í 84F64r55o40l87e72c 7335834332977

S burcakem je min prace nez s vinem, tak proc neprodat?

0/0
17.9.2015 6:15

K49a38r32e67l 51H83y35n16e32k 9600317796425

Je řada vinařů, kteří vyrábí hlavně burčák. Výroba vyjde levněji a prodají ho dráž než stáčené víno.

+7/0
15.9.2015 14:33

L13a70d76i87s18l50a97v 33S78o85k17o93l 1480202985282

A to se vylučuje?

0/0
15.9.2015 14:37

K80a43r45e37l 34H50y14n45e56k 9950937316415

Netroufl bych si tvrdit, že to jsou špatní vinaři. Nedělejme si iluze, vinaři nedělají víno pro radost, i když o tom rádi mluví, ale pro obživu ;)

+1/0
15.9.2015 14:43

V58ě78r96a 51F60o83l63t98ý63n81o85v10á 1298636307379

Protest! Můj tatínek měl vinohrad a víno pro radost. 

Mamince se ho nepodařilo vylákat k moři. "Podívaj sa, Slávi, jak má nasaděný burgund a frankovka, co je proti temu moře.":-)

+3/0
15.9.2015 14:51

K28a41r84e17l 34H88y25n92e55k 9900987356305

Souhlasím s Vámi, myslel jsem samozřejmě lidi, pro které je pěstování vína obživou. Samozřejmě z toho můžou mít i radost, ale té se nikdo nenají.

+1/0
15.9.2015 15:28

R90o24b28e65r74t 98H87o64m42o64l56k10a 2630972562451

Dobry vinar dela dobre vino. Nebo dobry burcak. Kolik ceho udela, je jen jeho rozhodnuti. Burcak jsou rychle a dobre penize, za relativne malo prace. Znam i vinare, co z cele urody delaji jen burcak. A to jen ze tridenych hroznu, ne ze tam nahazi ty nejhnusnejsi...

0/0
15.9.2015 22:29

M18i69c30h76a27l 25R21e86j95z51e42k 5856517605611

Hloupost. Burcak prodava za 60 a vino po veskere te pakarne co s nim ma za 70. Premyslej.

0/0
16.9.2015 0:04
Foto

H58a43n17a 49A62n29t34o30n75o65v93á 6637839834524

Že nápoj není burčák čistě protože je z dovozových hroznů mi nevadí. Pořád to je dobré pití. Horší jsou různé jablečňáky a podobné podvrhy.

+1/0
15.9.2015 12:49

V35ě41r79a 84F84o70l31t18ý15n79o37v32á 1248416227459

Pokud na jižní Moravě narazíte na višňák (myslím, že z Lednice)

 - nakoupíte, neprohloupíte.

Prodává se jenom krátkou dobu po dozrání višní.

+2/−1
15.9.2015 14:44

H14e80l16e23n91a 23J45e37l20í86n92k63o81v62á 4404362432690

Když už někde (nejspíše v Makru) na ten vychvalovaný višňák narazíte, doporučuji přečíst si složení = voda, řepný cukr a teprve potom trocha višňové štavy8-o Doporučuji vyhnout se téhle přeslazené břečce dalekým obloukem. I když chápu, že těm, kteří netuší, jak má chutnat burčák, přijde tenhle cukerný roztok a "neskutečný komerční trhák" vhod....

0/−1
15.9.2015 20:47

P19e62t11r 65S88v39a49č38i37n22a 8406159921172

Pijte pivo jen od sládka, kterého znáte;)

0/0
15.9.2015 10:54

V40á60c23l57a69v 91N38o89v14o69t96n91ý 1176497547

Já znám Sládka. Je to Karel;-D

0/0
15.9.2015 11:17

M73a53r92t61i14n 78C21e78r25v50e65n84y 2643118146328

...Miroslava Sladka ;-D

+2/0
15.9.2015 12:33

T26o79m62a13s 68A15u69g43u14s79t15y92n 6147736811890

Supr rada pro většinu republiky, pijte jen u vinaře, kterého dobře znáte :)))

+5/0
15.9.2015 10:48

R93a63d82i28m 77S11v24o95b60o44d72a 9903849376372

to ze je burcak vyrobeny z madarskych hroznu neznamena ze to neni burcak. toto mi pripada jako nejvetsi ulet v historii ochrannych znamek. to je stejne jako by se pivem mohlo nazyvat pivo pouze z ceskeho chmelu. z neceskeho chmelu by se to mohlo pak nazyvat pouze chmelove-sloadovy zkvaseny pasterizovany mirnealkoholicky napoj

+24/−4
15.9.2015 8:48

L84u81k52á27š 38R13y80c49h13t19á88ř 1817973853170

v tom případě šampaňské je podle vás i bohemka a nebo rosijskoje igristoje? nebo např. koňak(cognac) může být jakákoliv vínovice? nebo rum je alkohol vyrobený s brambor?

+14/−2
15.9.2015 9:37

J15a43r59o71s30l80a82v 35P30l12a82c12h67e94t24k84a 7166756936339

No a proc ne? Rum je sice jiny pripad, ale taky s tim zakazem nazvu nesouhlasim.

+4/−2
15.9.2015 10:05

J50a85n 45F77i19a54l59a 7734387955129

Šampaňské v sobě nese název oblasti, burčák ne.

+6/−1
15.9.2015 11:04

R37a87d54i11m 22S28v63o55b54o58d60a 9493439356452

rum je rumem i kdyz je vyrobeny z trtiny na kube nebo v kostarice. stejne je burcak burcakem v rakousku, CR, madarsku nebo mongolsku

+5/0
15.9.2015 13:40

M84a34t28e12j 23C86h74v44í30l69a 1642509278696

Samozřejmě, že to srovnání s rumem není na místě.

Takže když si koupím třeba burčák (pro hnidopichy burčiak) na vinobraní v Skalici (SK), převezu ho domů, tak v momentě překročení hranice u Sudoměric už se z mého burčáku stává častečně zkvašený hroznový mušt? To abych to potom radši vylil, ne?:-P

+5/0
15.9.2015 14:19

V16ě53r39a 28F74o93l56t65ý82n94o30v59á 1318446717109

Hlavně ho převážejte zašpuntovaný ( zazátkovaný ), to nemusíte vylévat.

Lepší otvírání, než u šampusu.;-D

+1/0
15.9.2015 14:41

J52a19n42a 33M29r40á70z25k18o37v92á 8676840453700

Na hranici by měl být ještě celkem v pořádku, ale záleží na tom, kde je u Vás "doma". Jedete-li  do Aše a je teplo, dost možná přivezete burčák zlomený, tzv. rampáš. A ten stojí za prd.

0/0
15.9.2015 18:43

R11a92d49e11k 29H42a74m48p78l 3786111391971

No ale to srovnáváte nesrovnatelné. Šampaňské se vyrábí jinak než perlivé víno (například Bohemka a pod.) Kdežto burčák z hroznů jiných než českých se stále vyrábí úplně stejně jako burčák v Česku (včetně Moravy a Slezska), jen prostě z jiných hroznů. Technologie výroby je ale stejná. Šampaňské se však nedosycuje a proto (kromě jiných důvodů) se jiná vína (šumivá dosycovaná) nemohou nazývat šampaňské. Pokud si někdo vyrobí šampaňské mimo kraj Champagne, nechť si je vyrobí, je to stejné šampaňské, jako to "pravé", ale prostě kvůli ochranným známkám a názvům je tak prodávat nesmí... Stejně jako ten burčák, prostě to burčák je, jen se to nesmí pod tímto názvem (pro mě zcela nesmyslně) prodávat. Holt ochranné známky jsou ochranné známky, ale ty s kvalitou a způsobem výroby a případně i z výsledkem práce mnohdy nemají co dělat...

0/−1
15.9.2015 14:46

L52u90k51á12š 43R76y60c32h26t97á38ř 1447373303890

V podstatě jste si na to odpověděl, ale asi nechtěně mezi řádky. Jde o místo původu. Z českých nebo moravských hroznů - burčák. Z německých v Německu - sturm, atd. Proto jsem uvedl případ champagne a cognac. S rumem to bylo trochu mimo mísu, to uznávám.

A dále IMHO jde hlavně o ochranu spotřebitele, viz. templáři a jejich Víno s Čech a Moravy ze slovensko maďarsko moldavských hroznů.

+3/0
15.9.2015 15:52

V80ě36r71a 30F22o93l36t20ý30n25o39v35á 1148406637329

Pane Hample, asi jsem se vyjádřila nesrozumitelně. Pokud pán poveze burčák ze Skalice zašpuntovaný, po otevření vyletí z lahve jak "šampaňské" - to je jenom přirovnání. Měli jsme vinohrad, zhruba 950 hlav, to bylo burčáku!:-)

0/0
15.9.2015 17:30





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.