Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J27o57s41e33f 30M43i64š31k95o49v93s36k46ý 9978151821738

Pani Dvořáku, děkuji za podrobné vysvětlení k burčáku. S potěšením mohu potvrdit, že pravidlo - burčák je jen z tuzemských hroznů - poctivě dodržují v Mikulově. Strávili jsme tam minulý týden, burčák počátkem týdne restauracích nebyl, protože se chystalo vinobraní. V malém výčepu na náměstí, které se jmenuje Náměstí, však prodávali " nízkozkvašený vinný mošt z maďarských hroznů" a poctivě to uvedli na tabuli u vchodu. Dal jsem si 2× dvě decky a bylo to příjemné posezení s příjemným panem majitelem.

0/0
16.9.2015 21:15

M78i67c41h47a23l 84R56e38j38z49e39k 5606407975621

Ivosi diky. Moc

0/0
16.9.2015 0:02

P68a20v83e98l 45J11e87ř87á13b31e87k 7301782214907

Bod 6. mě zaujal.

Myslím, že by tento bod mohl být zařazen do léčebných postupů před endoskopickou prohlídkou střev, žaludku a dalších vyšetření a operací trávicího ústrojí.

+1/0
15.9.2015 21:39

J76a80n72a 58M41r65á18z78k14o71v83á 8936910933350

Jo, a toho, co se v Čechách u cest prodává jako burčák, bych se nenapila ani omylem. Ne proto, že už nechci žádné dítě, ale jsou to patoky.

0/0
15.9.2015 18:54

J69a65n50a 40M66r35á24z16k46o71v90á 8796380263340

Burčiaku jsem holdovala 11 let, co jsem bydlela v Bratislavě - Rači, "Pod Viechou". Lety osvědčená kvalita. Jednou za 4 roky se v Rači konalo vinobraní, střídalo se s Vajnorami, Modrou a Pezinkom. To u nás byly stánky podél cesty, ochutnávalo se po deckách. Ale pozor: burčák se tam pije z keramických malovaných (modranská keramika) decovek, to aby nebyl vidět kal na dně. V r. 1980 bylo zrovna vinobraní v Rači, popili jsme burčáku, dali si husacinu s lokšami a co byste neřekli (?!) za 9 měsíců, přesně na den, jsem povila holčičku. Nejdřív jsem jí říkali Burčáková, dnes už je sama maminkou.

+3/−1
15.9.2015 18:52

K64a77r27e46l 71H58y86n81e66k 9950607416785

Český burčák samozřejmě až koncem srpna a začátkem září. Na Moravě, kam vinnou révu nepřivezl teprve nedávno ten Lucemburk, vydávaný za otce naší vlasti, ale dávno před ním Římané, si na burčáku můžete pochutnat dříve :-).

+1/0
15.9.2015 14:29

J36a60k16u94b 92S77e60m32e78r47á53d 2657626731351

6. tak zrovna v nedeli k tomu stacil jen litr a pul :-) a kvalitniho

+1/0
15.9.2015 14:23

K85a50r84e79l 61N79a16s16t76o55u31p75i82l 3820831440151

Dobrý vinař burčák téměř nedělá, jelikož si ubírá suroviny na výrobu vína...

+1/−6
15.9.2015 13:56

K93a44r78e85l 65N94a86s59t64o11u85p40i72l 3800191830601

respektive neprodává...

+3/−1
15.9.2015 13:56

V94ě25r20a 80F78o98l29t54ý39n48o70v12á 1778486937139

Osobní vzkaz od V.F. - rodiče kuchařského učně protestovali proti zveřejnění videa. Nasaďte si natáčky na hlavu Vy.:-P

0/0
15.9.2015 14:47

K47a70r27e93l 49H29y54n97e29k 9960777306745

Asi jste v jiné diskusi ;)

+2/0
15.9.2015 15:44

V13ě74r22a 90F31o87l67t33ý34n24o45v59á 1418366567259

Upřímná omluva.

0/0
15.9.2015 16:45

K57a85r62e90l 37N34a19s90t89o21u74p70i22l 3600801310981

když už jste úplně mimo téma a kromě neodůvodněných mínusů nemáte co říct, tak alespoň uveďte zdroj....

0/0
15.9.2015 16:09

V78ě35r73a 58F20o55l60t35ý78n23o56v81á 1448176927979

Zdroj - kuchařský učeň a řetízek. Trefil jste se do mého správného názoru a "vtipně" popsal moji hlavu, že ji mám jen na natáčky. VŠEM ostatním se omlouvám za příspěvek mimo téma.

0/0
15.9.2015 16:45

K82a70r20e25l 38N46a78s64t31o11u20p22i96l 3210721420241

zdroj informace, ze rodice protestovali... vy se vazne radsi venujte tem natackam....

+1/0
15.9.2015 21:27

J59i61ř11í 81F66r47o40l11e64c 7575214612187

S burcakem je min prace nez s vinem, tak proc neprodat?

0/0
17.9.2015 6:15

K54a13r81e71l 38H89y70n15e69k 9410557196365

Je řada vinařů, kteří vyrábí hlavně burčák. Výroba vyjde levněji a prodají ho dráž než stáčené víno.

+7/0
15.9.2015 14:33

L19a45d48i37s67l49a24v 67S83o54k91o26l 1260332795232

A to se vylučuje?

0/0
15.9.2015 14:37

K72a88r66e12l 22H55y16n40e35k 9810827716185

Netroufl bych si tvrdit, že to jsou špatní vinaři. Nedělejme si iluze, vinaři nedělají víno pro radost, i když o tom rádi mluví, ale pro obživu ;)

+1/0
15.9.2015 14:43

V88ě29r54a 72F39o38l93t61ý36n88o71v47á 1508706577889

Protest! Můj tatínek měl vinohrad a víno pro radost. 

Mamince se ho nepodařilo vylákat k moři. "Podívaj sa, Slávi, jak má nasaděný burgund a frankovka, co je proti temu moře.":-)

+3/0
15.9.2015 14:51

K55a22r66e89l 91H95y52n88e16k 9230637386185

Souhlasím s Vámi, myslel jsem samozřejmě lidi, pro které je pěstování vína obživou. Samozřejmě z toho můžou mít i radost, ale té se nikdo nenají.

+1/0
15.9.2015 15:28

R12o85b65e51r59t 93H34o46m53o86l94k84a 2600462982941

Dobry vinar dela dobre vino. Nebo dobry burcak. Kolik ceho udela, je jen jeho rozhodnuti. Burcak jsou rychle a dobre penize, za relativne malo prace. Znam i vinare, co z cele urody delaji jen burcak. A to jen ze tridenych hroznu, ne ze tam nahazi ty nejhnusnejsi...

0/0
15.9.2015 22:29

M64i71c84h57a50l 79R69e26j81z25e92k 5766657655251

Hloupost. Burcak prodava za 60 a vino po veskere te pakarne co s nim ma za 70. Premyslej.

0/0
16.9.2015 0:04
Foto

H74a65n53a 34A13n15t94o89n75o33v51á 6127349714144

Že nápoj není burčák čistě protože je z dovozových hroznů mi nevadí. Pořád to je dobré pití. Horší jsou různé jablečňáky a podobné podvrhy.

+1/0
15.9.2015 12:49

V40ě59r53a 92F51o51l77t79ý67n32o25v49á 1698436117579

Pokud na jižní Moravě narazíte na višňák (myslím, že z Lednice)

 - nakoupíte, neprohloupíte.

Prodává se jenom krátkou dobu po dozrání višní.

+2/−1
15.9.2015 14:44

H80e86l70e30n29a 17J21e94l89í68n81k19o34v97á 4774442542760

Když už někde (nejspíše v Makru) na ten vychvalovaný višňák narazíte, doporučuji přečíst si složení = voda, řepný cukr a teprve potom trocha višňové štavy8-o Doporučuji vyhnout se téhle přeslazené břečce dalekým obloukem. I když chápu, že těm, kteří netuší, jak má chutnat burčák, přijde tenhle cukerný roztok a "neskutečný komerční trhák" vhod....

0/−1
15.9.2015 20:47

P84e42t32r 71S24v73a95č84i85n12a 8876649351562

Pijte pivo jen od sládka, kterého znáte;)

0/0
15.9.2015 10:54

V73á74c70l25a63v 50N84o33v47o58t13n82ý 1696687547

Já znám Sládka. Je to Karel;-D

0/0
15.9.2015 11:17

M69a53r79t94i92n 57C68e34r18v71e96n33y 2433318196168

...Miroslava Sladka ;-D

+2/0
15.9.2015 12:33

T34o43m34a44s 59A36u62g80u13s91t61y93n 6737686411140

Supr rada pro většinu republiky, pijte jen u vinaře, kterého dobře znáte :)))

+5/0
15.9.2015 10:48

R36a40d25i57m 17S69v41o97b15o49d61a 9523669276502

to ze je burcak vyrobeny z madarskych hroznu neznamena ze to neni burcak. toto mi pripada jako nejvetsi ulet v historii ochrannych znamek. to je stejne jako by se pivem mohlo nazyvat pivo pouze z ceskeho chmelu. z neceskeho chmelu by se to mohlo pak nazyvat pouze chmelove-sloadovy zkvaseny pasterizovany mirnealkoholicky napoj

+24/−4
15.9.2015 8:48

L61u98k63á11š 36R39y19c74h19t24á85ř 1507593653320

v tom případě šampaňské je podle vás i bohemka a nebo rosijskoje igristoje? nebo např. koňak(cognac) může být jakákoliv vínovice? nebo rum je alkohol vyrobený s brambor?

+14/−2
15.9.2015 9:37

J89a91r69o12s44l82a65v 18P77l40a11c40h88e21t22k73a 7296476956759

No a proc ne? Rum je sice jiny pripad, ale taky s tim zakazem nazvu nesouhlasim.

+4/−2
15.9.2015 10:05

J52a24n 47F17i93a84l66a 7814847155599

Šampaňské v sobě nese název oblasti, burčák ne.

+6/−1
15.9.2015 11:04

R17a38d58i47m 32S94v67o31b95o89d85a 9693349976302

rum je rumem i kdyz je vyrobeny z trtiny na kube nebo v kostarice. stejne je burcak burcakem v rakousku, CR, madarsku nebo mongolsku

+5/0
15.9.2015 13:40

M62a95t49e65j 13C62h89v78í75l53a 1612179588256

Samozřejmě, že to srovnání s rumem není na místě.

Takže když si koupím třeba burčák (pro hnidopichy burčiak) na vinobraní v Skalici (SK), převezu ho domů, tak v momentě překročení hranice u Sudoměric už se z mého burčáku stává častečně zkvašený hroznový mušt? To abych to potom radši vylil, ne?:-P

+5/0
15.9.2015 14:19

V83ě33r71a 80F64o33l60t61ý74n50o34v78á 1748786617389

Hlavně ho převážejte zašpuntovaný ( zazátkovaný ), to nemusíte vylévat.

Lepší otvírání, než u šampusu.;-D

+1/0
15.9.2015 14:41

J77a82n95a 64M14r84á44z49k56o82v26á 8586820923700

Na hranici by měl být ještě celkem v pořádku, ale záleží na tom, kde je u Vás "doma". Jedete-li  do Aše a je teplo, dost možná přivezete burčák zlomený, tzv. rampáš. A ten stojí za prd.

0/0
15.9.2015 18:43

R86a19d15e22k 66H23a87m69p73l 3696101311971

No ale to srovnáváte nesrovnatelné. Šampaňské se vyrábí jinak než perlivé víno (například Bohemka a pod.) Kdežto burčák z hroznů jiných než českých se stále vyrábí úplně stejně jako burčák v Česku (včetně Moravy a Slezska), jen prostě z jiných hroznů. Technologie výroby je ale stejná. Šampaňské se však nedosycuje a proto (kromě jiných důvodů) se jiná vína (šumivá dosycovaná) nemohou nazývat šampaňské. Pokud si někdo vyrobí šampaňské mimo kraj Champagne, nechť si je vyrobí, je to stejné šampaňské, jako to "pravé", ale prostě kvůli ochranným známkám a názvům je tak prodávat nesmí... Stejně jako ten burčák, prostě to burčák je, jen se to nesmí pod tímto názvem (pro mě zcela nesmyslně) prodávat. Holt ochranné známky jsou ochranné známky, ale ty s kvalitou a způsobem výroby a případně i z výsledkem práce mnohdy nemají co dělat...

0/−1
15.9.2015 14:46

L40u33k87á21š 27R47y74c78h20t93á21ř 1977873323340

V podstatě jste si na to odpověděl, ale asi nechtěně mezi řádky. Jde o místo původu. Z českých nebo moravských hroznů - burčák. Z německých v Německu - sturm, atd. Proto jsem uvedl případ champagne a cognac. S rumem to bylo trochu mimo mísu, to uznávám.

A dále IMHO jde hlavně o ochranu spotřebitele, viz. templáři a jejich Víno s Čech a Moravy ze slovensko maďarsko moldavských hroznů.

+3/0
15.9.2015 15:52

V80ě17r11a 78F80o79l46t69ý68n66o94v24á 1888226317949

Pane Hample, asi jsem se vyjádřila nesrozumitelně. Pokud pán poveze burčák ze Skalice zašpuntovaný, po otevření vyletí z lahve jak "šampaňské" - to je jenom přirovnání. Měli jsme vinohrad, zhruba 950 hlav, to bylo burčáku!:-)

0/0
15.9.2015 17:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.