Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J37o83s48e53f 37M36i14š74k62o12v60s49k97ý 9668101641538

Pani Dvořáku, děkuji za podrobné vysvětlení k burčáku. S potěšením mohu potvrdit, že pravidlo - burčák je jen z tuzemských hroznů - poctivě dodržují v Mikulově. Strávili jsme tam minulý týden, burčák počátkem týdne restauracích nebyl, protože se chystalo vinobraní. V malém výčepu na náměstí, které se jmenuje Náměstí, však prodávali " nízkozkvašený vinný mošt z maďarských hroznů" a poctivě to uvedli na tabuli u vchodu. Dal jsem si 2× dvě decky a bylo to příjemné posezení s příjemným panem majitelem.

0/0
16.9.2015 21:15

M26i14c16h64a19l 81R90e42j70z77e76k 5876617135831

Ivosi diky. Moc

0/0
16.9.2015 0:02

P92a95v93e20l 94J66e18ř86á20b48e54k 7221202364347

Bod 6. mě zaujal.

Myslím, že by tento bod mohl být zařazen do léčebných postupů před endoskopickou prohlídkou střev, žaludku a dalších vyšetření a operací trávicího ústrojí.

+1/0
15.9.2015 21:39

J67a74n70a 12M46r68á66z69k28o12v56á 8206650573370

Jo, a toho, co se v Čechách u cest prodává jako burčák, bych se nenapila ani omylem. Ne proto, že už nechci žádné dítě, ale jsou to patoky.

0/0
15.9.2015 18:54

J85a10n97a 75M55r11á71z88k69o85v17á 8276950263630

Burčiaku jsem holdovala 11 let, co jsem bydlela v Bratislavě - Rači, "Pod Viechou". Lety osvědčená kvalita. Jednou za 4 roky se v Rači konalo vinobraní, střídalo se s Vajnorami, Modrou a Pezinkom. To u nás byly stánky podél cesty, ochutnávalo se po deckách. Ale pozor: burčák se tam pije z keramických malovaných (modranská keramika) decovek, to aby nebyl vidět kal na dně. V r. 1980 bylo zrovna vinobraní v Rači, popili jsme burčáku, dali si husacinu s lokšami a co byste neřekli (?!) za 9 měsíců, přesně na den, jsem povila holčičku. Nejdřív jsem jí říkali Burčáková, dnes už je sama maminkou.

+3/−1
15.9.2015 18:52

K68a79r16e46l 20H12y27n59e66k 9240367356755

Český burčák samozřejmě až koncem srpna a začátkem září. Na Moravě, kam vinnou révu nepřivezl teprve nedávno ten Lucemburk, vydávaný za otce naší vlasti, ale dávno před ním Římané, si na burčáku můžete pochutnat dříve :-).

+1/0
15.9.2015 14:29

J18a47k55u52b 39S82e62m53e24r44á79d 2327946841101

6. tak zrovna v nedeli k tomu stacil jen litr a pul :-) a kvalitniho

+1/0
15.9.2015 14:23

K25a38r51e70l 53N63a42s75t14o29u46p35i67l 3500401610291

Dobrý vinař burčák téměř nedělá, jelikož si ubírá suroviny na výrobu vína...

+1/−6
15.9.2015 13:56

K75a95r80e31l 40N64a86s23t63o20u53p45i35l 3240241260261

respektive neprodává...

+3/−1
15.9.2015 13:56

V43ě37r72a 64F81o21l74t71ý51n32o91v56á 1938126827829

Osobní vzkaz od V.F. - rodiče kuchařského učně protestovali proti zveřejnění videa. Nasaďte si natáčky na hlavu Vy.:-P

0/0
15.9.2015 14:47

K60a56r98e13l 78H83y72n63e57k 9890537876395

Asi jste v jiné diskusi ;)

+2/0
15.9.2015 15:44

V77ě14r31a 18F51o16l13t88ý63n92o83v15á 1598876417949

Upřímná omluva.

0/0
15.9.2015 16:45

K65a68r17e69l 62N73a67s25t22o47u59p63i18l 3170901660861

když už jste úplně mimo téma a kromě neodůvodněných mínusů nemáte co říct, tak alespoň uveďte zdroj....

0/0
15.9.2015 16:09

V41ě72r28a 70F48o51l94t79ý93n96o62v24á 1978286957409

Zdroj - kuchařský učeň a řetízek. Trefil jste se do mého správného názoru a "vtipně" popsal moji hlavu, že ji mám jen na natáčky. VŠEM ostatním se omlouvám za příspěvek mimo téma.

0/0
15.9.2015 16:45

K68a90r30e45l 27N75a14s46t16o94u14p56i48l 3790551120271

zdroj informace, ze rodice protestovali... vy se vazne radsi venujte tem natackam....

+1/0
15.9.2015 21:27

J28i27ř24í 23F34r27o27l21e89c 7685754152107

S burcakem je min prace nez s vinem, tak proc neprodat?

0/0
17.9.2015 6:15

K24a28r62e32l 48H26y69n30e68k 9650687806635

Je řada vinařů, kteří vyrábí hlavně burčák. Výroba vyjde levněji a prodají ho dráž než stáčené víno.

+7/0
15.9.2015 14:33

L52a47d47i40s23l51a59v 96S79o11k80o27l 1440732135332

A to se vylučuje?

0/0
15.9.2015 14:37

K37a17r37e41l 15H80y84n92e26k 9400397416955

Netroufl bych si tvrdit, že to jsou špatní vinaři. Nedělejme si iluze, vinaři nedělají víno pro radost, i když o tom rádi mluví, ale pro obživu ;)

+1/0
15.9.2015 14:43

V58ě61r55a 42F69o73l78t73ý58n55o34v54á 1138446267819

Protest! Můj tatínek měl vinohrad a víno pro radost. 

Mamince se ho nepodařilo vylákat k moři. "Podívaj sa, Slávi, jak má nasaděný burgund a frankovka, co je proti temu moře.":-)

+3/0
15.9.2015 14:51

K15a14r51e65l 95H41y58n41e49k 9580717616535

Souhlasím s Vámi, myslel jsem samozřejmě lidi, pro které je pěstování vína obživou. Samozřejmě z toho můžou mít i radost, ale té se nikdo nenají.

+1/0
15.9.2015 15:28

R24o81b22e27r11t 31H49o34m83o74l98k34a 2590772602121

Dobry vinar dela dobre vino. Nebo dobry burcak. Kolik ceho udela, je jen jeho rozhodnuti. Burcak jsou rychle a dobre penize, za relativne malo prace. Znam i vinare, co z cele urody delaji jen burcak. A to jen ze tridenych hroznu, ne ze tam nahazi ty nejhnusnejsi...

0/0
15.9.2015 22:29

M86i12c46h68a20l 20R36e86j75z98e26k 5136237925211

Hloupost. Burcak prodava za 60 a vino po veskere te pakarne co s nim ma za 70. Premyslej.

0/0
16.9.2015 0:04
Foto

H12a26n29a 43A72n22t36o11n23o76v57á 6307399524414

Že nápoj není burčák čistě protože je z dovozových hroznů mi nevadí. Pořád to je dobré pití. Horší jsou různé jablečňáky a podobné podvrhy.

+1/0
15.9.2015 12:49

V46ě62r96a 39F61o56l35t92ý43n14o55v34á 1518126147459

Pokud na jižní Moravě narazíte na višňák (myslím, že z Lednice)

 - nakoupíte, neprohloupíte.

Prodává se jenom krátkou dobu po dozrání višní.

+2/−1
15.9.2015 14:44

H21e90l63e95n17a 40J44e86l88í59n10k32o90v62á 4884962442430

Když už někde (nejspíše v Makru) na ten vychvalovaný višňák narazíte, doporučuji přečíst si složení = voda, řepný cukr a teprve potom trocha višňové štavy8-o Doporučuji vyhnout se téhle přeslazené břečce dalekým obloukem. I když chápu, že těm, kteří netuší, jak má chutnat burčák, přijde tenhle cukerný roztok a "neskutečný komerční trhák" vhod....

0/−1
15.9.2015 20:47

P62e62t16r 82S40v63a76č32i85n39a 8276869841982

Pijte pivo jen od sládka, kterého znáte;)

0/0
15.9.2015 10:54

V18á40c45l39a75v 55N33o15v28o19t49n12ý 1556127127

Já znám Sládka. Je to Karel;-D

0/0
15.9.2015 11:17

M79a24r57t89i17n 48C50e39r37v60e98n29y 2843548146698

...Miroslava Sladka ;-D

+2/0
15.9.2015 12:33

T12o74m10a24s 59A27u59g30u87s20t56y43n 6957436371180

Supr rada pro většinu republiky, pijte jen u vinaře, kterého dobře znáte :)))

+5/0
15.9.2015 10:48
Foto

R74a30d15i24m 68S96v76o59b67o11d17a 9783769366482

to ze je burcak vyrobeny z madarskych hroznu neznamena ze to neni burcak. toto mi pripada jako nejvetsi ulet v historii ochrannych znamek. to je stejne jako by se pivem mohlo nazyvat pivo pouze z ceskeho chmelu. z neceskeho chmelu by se to mohlo pak nazyvat pouze chmelove-sloadovy zkvaseny pasterizovany mirnealkoholicky napoj

+24/−4
15.9.2015 8:48

L59u24k49á47š 37R55y86c51h61t64á36ř 1117953913160

v tom případě šampaňské je podle vás i bohemka a nebo rosijskoje igristoje? nebo např. koňak(cognac) může být jakákoliv vínovice? nebo rum je alkohol vyrobený s brambor?

+14/−2
15.9.2015 9:37

J43a93r32o90s53l63a48v 89P10l15a96c49h56e58t19k80a 7536616716969

No a proc ne? Rum je sice jiny pripad, ale taky s tim zakazem nazvu nesouhlasim.

+4/−2
15.9.2015 10:05

J29a56n 94F10i61a86l77a 7534597425949

Šampaňské v sobě nese název oblasti, burčák ne.

+6/−1
15.9.2015 11:04
Foto

R80a67d60i67m 22S55v85o81b83o20d34a 9493429406152

rum je rumem i kdyz je vyrobeny z trtiny na kube nebo v kostarice. stejne je burcak burcakem v rakousku, CR, madarsku nebo mongolsku

+5/0
15.9.2015 13:40

M40a91t51e83j 81C49h34v93í86l85a 1982329388666

Samozřejmě, že to srovnání s rumem není na místě.

Takže když si koupím třeba burčák (pro hnidopichy burčiak) na vinobraní v Skalici (SK), převezu ho domů, tak v momentě překročení hranice u Sudoměric už se z mého burčáku stává častečně zkvašený hroznový mušt? To abych to potom radši vylil, ne?:-P

+5/0
15.9.2015 14:19

V85ě94r39a 67F19o26l81t94ý90n96o34v67á 1798876857949

Hlavně ho převážejte zašpuntovaný ( zazátkovaný ), to nemusíte vylévat.

Lepší otvírání, než u šampusu.;-D

+1/0
15.9.2015 14:41

J17a62n68a 56M55r84á11z74k59o55v56á 8726730803230

Na hranici by měl být ještě celkem v pořádku, ale záleží na tom, kde je u Vás "doma". Jedete-li  do Aše a je teplo, dost možná přivezete burčák zlomený, tzv. rampáš. A ten stojí za prd.

0/0
15.9.2015 18:43

R33a56d25e96k 25H93a81m32p24l 3336451111541

No ale to srovnáváte nesrovnatelné. Šampaňské se vyrábí jinak než perlivé víno (například Bohemka a pod.) Kdežto burčák z hroznů jiných než českých se stále vyrábí úplně stejně jako burčák v Česku (včetně Moravy a Slezska), jen prostě z jiných hroznů. Technologie výroby je ale stejná. Šampaňské se však nedosycuje a proto (kromě jiných důvodů) se jiná vína (šumivá dosycovaná) nemohou nazývat šampaňské. Pokud si někdo vyrobí šampaňské mimo kraj Champagne, nechť si je vyrobí, je to stejné šampaňské, jako to "pravé", ale prostě kvůli ochranným známkám a názvům je tak prodávat nesmí... Stejně jako ten burčák, prostě to burčák je, jen se to nesmí pod tímto názvem (pro mě zcela nesmyslně) prodávat. Holt ochranné známky jsou ochranné známky, ale ty s kvalitou a způsobem výroby a případně i z výsledkem práce mnohdy nemají co dělat...

0/−1
15.9.2015 14:46

L59u24k68á45š 17R90y78c46h62t80á20ř 1107923643170

V podstatě jste si na to odpověděl, ale asi nechtěně mezi řádky. Jde o místo původu. Z českých nebo moravských hroznů - burčák. Z německých v Německu - sturm, atd. Proto jsem uvedl případ champagne a cognac. S rumem to bylo trochu mimo mísu, to uznávám.

A dále IMHO jde hlavně o ochranu spotřebitele, viz. templáři a jejich Víno s Čech a Moravy ze slovensko maďarsko moldavských hroznů.

+3/0
15.9.2015 15:52

V63ě69r18a 31F20o82l10t21ý64n89o70v11á 1358396547329

Pane Hample, asi jsem se vyjádřila nesrozumitelně. Pokud pán poveze burčák ze Skalice zašpuntovaný, po otevření vyletí z lahve jak "šampaňské" - to je jenom přirovnání. Měli jsme vinohrad, zhruba 950 hlav, to bylo burčáku!:-)

0/0
15.9.2015 17:30





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.