- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pani Dvořáku, děkuji za podrobné vysvětlení k burčáku. S potěšením mohu potvrdit, že pravidlo - burčák je jen z tuzemských hroznů - poctivě dodržují v Mikulově. Strávili jsme tam minulý týden, burčák počátkem týdne restauracích nebyl, protože se chystalo vinobraní. V malém výčepu na náměstí, které se jmenuje Náměstí, však prodávali " nízkozkvašený vinný mošt z maďarských hroznů" a poctivě to uvedli na tabuli u vchodu. Dal jsem si 2× dvě decky a bylo to příjemné posezení s příjemným panem majitelem.
Bod 6. mě zaujal.
Myslím, že by tento bod mohl být zařazen do léčebných postupů před endoskopickou prohlídkou střev, žaludku a dalších vyšetření a operací trávicího ústrojí.
Jo, a toho, co se v Čechách u cest prodává jako burčák, bych se nenapila ani omylem. Ne proto, že už nechci žádné dítě, ale jsou to patoky.
Burčiaku jsem holdovala 11 let, co jsem bydlela v Bratislavě - Rači, "Pod Viechou". Lety osvědčená kvalita. Jednou za 4 roky se v Rači konalo vinobraní, střídalo se s Vajnorami, Modrou a Pezinkom. To u nás byly stánky podél cesty, ochutnávalo se po deckách. Ale pozor: burčák se tam pije z keramických malovaných (modranská keramika) decovek, to aby nebyl vidět kal na dně. V r. 1980 bylo zrovna vinobraní v Rači, popili jsme burčáku, dali si husacinu s lokšami a co byste neřekli (?!) za 9 měsíců, přesně na den, jsem povila holčičku. Nejdřív jsem jí říkali Burčáková, dnes už je sama maminkou.
Český burčák samozřejmě až koncem srpna a začátkem září. Na Moravě, kam vinnou révu nepřivezl teprve nedávno ten Lucemburk, vydávaný za otce naší vlasti, ale dávno před ním Římané, si na burčáku můžete pochutnat dříve .
6. tak zrovna v nedeli k tomu stacil jen litr a pul a kvalitniho
Dobrý vinař burčák téměř nedělá, jelikož si ubírá suroviny na výrobu vína...
Že nápoj není burčák čistě protože je z dovozových hroznů mi nevadí. Pořád to je dobré pití. Horší jsou různé jablečňáky a podobné podvrhy.
Pokud na jižní Moravě narazíte na višňák (myslím, že z Lednice)
- nakoupíte, neprohloupíte.
Prodává se jenom krátkou dobu po dozrání višní.
Pijte pivo jen od sládka, kterého znáte;)