Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J38a30n 62F13i12a46l21a 7464797725259

Brambory nevařím ve vodě, ale v páře a v papiňáku, je to rychlé a zůstane výborná chuť.

0/0
24.12.2015 11:00

M90a26r87e67k 57S12v98o81b67o56d83a 3493343345

I z novych brambor se da udelat dobre testo na bramboraky nebo halusky, staci pridat lzici bramboroveho skrobu Solamyl.;-)

+1/0
8.11.2015 14:18
Foto

M22i88l17o55š 45F19. 69P53e68c20h92a31r 3253541650885

1) Někdo tu píše, že bychom měli jíst i slupku, protože je zdravá.

2) Někdo jiný, pokud jsem dobře koukal, píše pravý opak.

3) Ne každá brambora má poživatelnou slupku. U některých je to OK, jiné brambory jsou se šlupkou hnusné; tzn. že návod je v každém případě užitečný.

4) Vyzkoušel jsem, ale nepovedlo se mi to. Že bych vařil málo? Po oloupání brambora nebyla syrová, ale je možné, že kdybych vařil déle (aniž bych ji rozvařil), povedlo by se; ještě dám návodu šanci. Každopádně dík za dobrý tip.

5) Oplátkou za dobrý nápad uvedu, jak nejlépe loupat vařená vejce, pokud netrváte na tom, aby zůstala vcelku: rozkrojte nožem a vejce vyloupněte lžičkou.

0/0
8.11.2015 0:05

B47o15h33u38m62i45l 53P49e86t61r58a37s 1623554541802

Brambory by se mely jist neoloupane, protoze slupka z nich obsahuje skoro veskerou vlakninu.

0/0
7.11.2015 3:27

M38a77r88t57i14n 90N44o62v55ý 3462578778730

Ondřeji, mám pro Vás radu - až příští protlačíte bramboru přes to drátěné udělátko, tak nic nekrájejte, ale jen udělátkem pootočte o 90°. Tím protlačenou část odříznete a můžete pokračovat. Práce Vám půjde rychleji od ruky...

0/0
6.11.2015 15:02

H35o85n54z26a 78F19á77t25o95r 2719765444670

No víte co...vezmu bramboru, vydrbu ji kartáčkem, případně okrájím špatné části, povařím, neloupu a jím ;-) Takže návod, děkuji, nepotřebuji.

0/0
5.11.2015 19:13

K67a82r60e41l 89D23r65d21a 6923475657179

Probral jsem brambory s odborníkem a propagátorem GMO. Podle všeho tady šířím pěkné "veřejnoprávní bludy". Nebo, co odborník, to jiné znalosti problematiky. Je tedy na každém, jak si to přebere. Kupodivu, málokdo z dnešních konzumentů o jedovatých bramborách vůbec něco tuší. (A jak vidno, není to ochoten ani přijmout.)

  GM produkty se pečlivě testují. Béla Puskás (níže) to patrně pěkně přepískl.

  Popíjení solaninu z brambor (níže) je léčebná kůra vhodná pro nebožtíky a jejich přátele. Takže platí, "tuto léčbu doma nezkoušejte". ;-D

  Tak snad platí. Brambory solanin fakticky neobsahují. Začnou ho produkovat až při zezelenání, klíčení, poškození či plísni. Směska ze supermarketu se tedy musí vejít do tolerovatelné hodnoty.

  Pro snížení solaninu platí odkrajování zelených částí, vykrajování klíčků a vaření v kmínu. Loupání 2-3 mm se spíš doporučovalo kvůli strupovitosti. (Virová nákaza s produkcí toxinů.) Což dnes není problém.

  Klíčová má být ta zelená barva. Okrajovat, tepelně upravovat. Třeba lilek se tepelnou úpravou solaninu zbavuje. Červené brambory byly vypěstované pro nižší tvorbu solaninu. Zelená rajčata, zelené papriky raději tepelně upravovat.

  Toto je z receptu. Lilku se prý ve starém Řecku říkalo jablko bláznů, protože může dík solaninu připravit o rozum.

  Tady si můžete počíst přehlednou bakalářku. Blín, durman, rulík, brambora, rajče, paprika, lilek... jsou mírně až prudce jedovaté. A co jako? ;-D

https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/30845/dobe%C5%A1ov%C3%A1_2014_dp.pdf?sequence=1&isAllowed=y

0/0
4.11.2015 17:56
Foto

V83l56a70d69i81m25í86r 75V74o61l74k14o 6210822467759

Cením, že umíte uznat nejednoznačnost Vašich předchozích tvrzení. Solanin obsažen je, ale u šlechtěných odrůd Vám fakt neublíží. U brambor zelených či klíčících Vám už chuťové hledisko bráni jíst je se šlupkou.

P.S. Víte, že např. kvalitní slivovice obsahuje cca 1% prudce jedovatého metanolu? Je v této koncentraci neškodný a etanol zajišťuje rozklad jeho metabolitů aniž dojde k otravě. Dokonce je "pachatelem" její skvělé chuti. Věnujme tedy pozornost kvalitě potravin, ale varujme se amatérských závěrů;-)

0/0
8.11.2015 20:04

P65e41t16r 21Z22d45e32n60ě12k 2244569444

Drda je opravdu povedená figurka. Brambory, lilek a rajčata konzumuji pravidelně a nikdy jsem neměl žádné zdravotní potíže. Odkud asi jsou ty brambory, které on konzumuje a prý se po nich přiotrávil? Btw je to ale plodný diskutér, všechna čest...

+1/−1
3.11.2015 21:49

K21a61r42e48l 87D18r93d61a 6173545247569

(Pardon, lupl jsem minus za figurku.) Brambora má být skladována v chladu. Základní problém paneláku, brambora v teple začíná rychle klíčit a produkovat solanin. To by mohl být zdroj v mém případě.

0/0
4.11.2015 18:02

M88a68r92t16i17n 55V30o16j75á88č55e60k 9413537941486

a co vrazit bramboru ddo lednice??pokud jich nemáte 50kg

0/0
8.11.2015 13:57

K34a19r67e66l 68D52r63d22a 6283365257129

Zajímavá diskuse k solaninu. Šťáva ze syrových brambor údajně léčí rakovinu a řadu dalších nemocí. Jak tak koukám, pánové snad dokonce nechávají brambory zezelenat, aby měl bramborový džus větší grády. A vysmívají se ženským webům, které varují před jedovatostí brambor. ;-D

  Solanin narušuje buňky a rakovinové buňky jsou na takové narušení citlivější. Tím dochází k léčbě a očistě organismu. Bramborová šťáva má být silný antioxidant.

http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=3038

0/0
3.11.2015 14:25

S88t83e68p20a27n 58T32o53t52h 8258539565938

tvl... drda... Muj pradeda umrel v 90ti. Mezi valkama pomalu nemeli nic jinyho. Mymu dedovi je aktualne 84 a treba brambor na loupacku za cely zivot snedl nekolik vagonu. je zdravej jako ripa ak doktorce chodi, jen kdyz ji potka na ulici a ona mu rekne, ze by se mel ukazat, ze u ni uz zase leta nebyl.

Jime je cela rodina s chuti a nemame s tim problem (ne ze by to bylo denne). Nekdy si je udelame emericky, jindy vareny, nekdy v knedlikach, jindy zase na loupacku.

V cem se teda projevuje ta jedovatost?? Kdyz se tomu vyvaruju, treba tu budu na veky a strcim do kapsy i Metuzalema.

0/0
3.11.2015 11:38

S49t67e32p16a80n 17T44o23t55h 8378979865568

pardon... dedovi je 87... preklik na klavesnici ;-)

0/0
3.11.2015 11:39

K87a45r14e79l 87D80r39d27a 6273915307449

Párkrát jsem se z brambor otrávil. Nevolnost, závratě, průjmy... Odhaduji, že šlo o moji snahu zpracovat nekvalitní brambory. Aneb, to co koupíme v obchodě je určeno k rychlé spotřebě. Solanin se odbourává několik dní po konzumaci. (Pak má jít i o dlouhodobé problémy. Já třeba řeším klouby. Rajčata a brambory jako nevhodné potvrzuji. Také čočku aj.)

  Na německé Wiki mají, že v roce 1943 měly slušné brambory 320 mg/kg solaninu. A drobné a zelené dokonce 560 mg/kg. Otravy prý byly časté. Dnešní odrůdy mají mít 30-70 mg/kg. Příznaky otravy může vyvolat cca 200 mg solaninu, tedy 3 kg slušných brambor. Nějakých 400-600 mg je smrtící dávka.

  To platí pro dospělého člověka 80-100 kg váhy. Pro dítě se dávka počítá přiměřeně podle tělesné hmotnosti. (Česká Wiki má v údajích chyby.) Konzumní brambora smí mít u nás údajně max. 200 mg/kg solaninu. Někde jsem zahlédl, že špatným skladováním lze hodnotu solaninu zvednout až 500x. Brambora zvyšuje solanin na světle, při poškození, při kontaktu s plísní, při klíčení.

  Doporučuje se brambory škrábat. A to do hloubky 2-3 mm pod slupku. Tak se odstraní části, kde je obsah solaninu nejvyšší (cca 80%). Vykrajovat očka a poškozené části. Vařit ve vodě a kmínu. Čímž se solanin vyplavuje. (Jinde zase radí smažení hranolek v oleji. Olej vyplavuje solanin.) Vodu je třeba vylévat a nepoužívat na další vaření.

  Solanin má nahořklou chuť. Pokud má pro nás vařená brambora "plnou chuť", nebude na tom s nízkým obsahem solaninu nejlépe. Podle mě, vyplatí se kupovat a jíst větší brambory a moc dlouho je doma v bytě neskladovat.

0/0
3.11.2015 15:11

M43a81r30t51i95n19a 65T20r72o29j84a41n16o47v29á 5803878425

No, já nechci všem úplně kazit radost, on pan Drda sice velmi často píše různé grafomaniakální elaboráty (i tady v diskusi ty bludy o GMO a dvouhlavých krysách, nebo co tam psal), že je to až legrační, ale zrovínka s těma bramborama ve šlupce a solaninem má teda naprostou pravdu...:-)

0/0
2.11.2015 10:09

K56a69r33e70l 70D85r48d71a 6373725267759

Taková grafomanská myšlenka pro pobavení k pojmu "od pradávna". Největší sláva brambor na loupačku pochází z dob, kdy průměrný věk mužů byl tak 35 let a žen 40 let. Tehdejší konzumenti brambor nemuseli příliš řešit své zdraví po padesátce. ;-D

  (GMO a krysy jsem si neověřoval, jen citoval.)

0/0
2.11.2015 11:12

K31a75r11e70l 47D34r23d71a 6593275417759

Koukám na ty krysy otrávené bramborami. Je to patrně slavná Pusztaiova aféra, kdy uznávaný vědec mediálně napadl producenty GMO, že testování dopadů GMO potravin provádí přímo na svých konzumentech a ne pečlivě předem v laboratoři. Sám uváděl výzkum, že krysy po GMO bramborách měly poškozený žaludek a imunitní systém. Zda jde o bludy, neumím posoudit.

  Pusztai za svůj postoj získal několik ocenění.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pusztai_affair

https://youtu.be/KNjMJIvI3RY

https://youtu.be/HcjoL1-Z_E8

https://youtu.be/Onw72ShqbP4

(Upozorňuji, že si u videí můžete zapnout titulky a nechat si je překládat do češtiny.)

  Tady je rozhovor s předsedou Ústředního bramborářského svazu České republiky Miloslavem Chlanem s odkazy na aféru. "Lidé jsou zblbnutí škodlivostí GMO. Pravda je taková, že se nemodifikované brambory musí stříkat pesticidy 5x až 10x za rok. To by GM brambory řešily a brambory by byly zdravější. Ještě že jsou Češi rozumní a GMO neodmítají. Chtělo by to více reklamy ve prospěch GMO." ;-D

  Tak tomu říkám vysvětlení k nezávadnosti brambor přímo od pramene. ;-D

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Odbornik-ke-GMO-Obcane-EU-si-mysli-jak-je-geneticka-modifikace-spatna-ale-344158

0/0
2.11.2015 12:56

J82a67n 60S72t73e49h60l58í38k 1839449596214

Drda, ty brambory fakt nenávidí. Co mu udělali, vojely starou?

0/−1
31.10.2015 18:08

K71a20r44e13l 33D81r92d93a 6953965197399

Proč myslíte, že brambory?

0/0
2.11.2015 7:06

K44a98r93e66l 26D82r38d38a 6573865127349

Před bramborou byl v Evropě tuřín a vodnice. Brambora je na jídelníčku zcela nahradila po druhé světové válce. Přitom tuřín je zdravější a dietnější.

  Fakt šlo jen o nenávist. Tuříny se jedly za obou sv. válek. Kdo se vrátil z koncentráku měl tuřín spojený s nelidským ponížením a odporným jídlem. Tuřín byl záměrně u nás vyškrtnut z jídelníčku hned po válce. Němcům ho zase nouze ordinovala 1945-1948. Takže Němci opustili tuřín z podobné nenávisti v 50. letech.

  Vlastně návod, jak měnit jídelníček, nenávist. ;-D

0/0
2.11.2015 19:13

J74i97ř86í 21K67ř47í46ž 2407514596756

Nám, spotřebitelům ve Státech, GMO potraviny nejsou šumák, ale bohužel s tím nejde moc dělat. Kdo to nechce jezt musí do prodejen s organickýma potravinama a ty jsou dvakrát dražší.

+1/0
31.10.2015 12:52

K24a77r68e35l 45D48r81d86a 6703505437389

Právě u nás běží Jamie Oliver a Jamieho revoluce ve stravování. Řeší tam obézní cukrovkáře mezi dětmi na amerických školách. Obézní buřt je fakt v Americe asi standard. Školská rada ho vyhazuje ze školních jídelen, že děti jedí přesně to, co jíst mají.

  Celé je to pojato jako kritika Američanů a jejich kultury dlabat masově ve fast foodech.

  Dost to připomíná Čechy, když jim někdo pohaní brambory či knedlíky. Také je každý druhý buřt chytrý až hrůza a raději si dál nechá uřezávat nohy a nádory, než by měnil jídelníček. ;-)

  (A pokud jde o cenu, je to všude stejné. I v Česku je odpad levnější a nejprodávanější. A co jako?) ;-)

0/0
2.11.2015 7:05

P50e66t91r 21S11l15a31v63í83k 3174197377354

Dnes jsem to zkusil brambory B letošní, a je to nefungující blbost, a žena se mi směje :-(

+4/0
31.10.2015 11:52
Foto

R93o80m36a58n 60K78r87a84t33o79c87h57v56i91l 1887758108419

Když čtu pana Drdu, tak nechápu, že Němci ještě nevymřeli.

0/0
31.10.2015 8:23

K82a40r68e45l 54D75r35d45a 6343295947909

Copak, znají také brambory?

  Když čtu místní Čechy, zrušil bych fofrem v Česku zdravotní pojištění. Solidarita je hezká věc. Ale být solidární s někým, kdo záměrně poškozuje zdraví sobě i své rodině, je otázkou bezmezné hlouposti na straně plátců pojištění. ;-)

0/0
31.10.2015 10:39

M16a67r40t10i50n 67J55i38r19o71u55s53e26k 7856135635538

Toto je ale brambora vyhovující předpisu EU o tvaru a velikosti brambory. Běžná realita jsou různě tvarované brambory s různými vadami a pak to přestane fungovat. :-)

+8/−1
30.10.2015 15:21
Foto

J23i41n87d83ř74i35š95k65a 58Z36a60c32h24o53v67á 6888420720290

To je objev panečku..

0/0
30.10.2015 14:54

J26a55n 50K31a29r70e32l 21N84o24v29a67k 5716704908216

článek o ničem.. brambory již kupuji oloupané a uvařene! ;-D

0/−10
30.10.2015 10:31

L86u17c16i40e 41L43i44c91h40n93o15v93s28k87á 6639839227828

Tak někteří lidé mají rádi čerstvé potraviny ne polotovary...

+12/0
30.10.2015 11:37

K46a96r71e20l 67D23r52d24a 6213505397679

Tak to se musím poptat ve své restauraci, zda mi předkládají polotovary. ;-D

0/−1
30.10.2015 14:58

J87o61s33e42f 79Š80á36t41a86v82a 2214581896359

Vy jste buď velkej provokatér,nebo jste snědl velké množsví zelenejch brambor.(ty právě obsahují velké množství solaninu,když dozrají tak solanin zmizí.Ten taky obsahují zelená rajčata.Ve zralích již není.)

0/0
1.11.2015 10:57

K65a37r92e96l 60D44r54d87a 6333935487769

Moment, Vy nakoupíte zelené brambory a počkáte "až dojdou" a zelená zmizí? ;-D Vážně? ;-D 

 (Ten solanin nemizí zcela.)

+1/0
2.11.2015 11:06

M49i91r87o 27M32a92t62e72j16k53a 5706847173827

fuj

0/0
4.12.2015 18:25

K56a80r95e63l 84D23r29d42a 6573245317239

Jde mandelinka bramborová po silnici od Rozvadova na Plzeň a potká veš.

"Hey Weshmen!," povídá jí, "žegni mi, gde ye tady poule bramborejšn."

Veš na ní civí jako z jara, a když mandelinka dotaz zopakuje, odpoví:

"Izvinitě, ja něznáju ja tóže turíst."

  Měl jste někdo doma tuhle pěknou dětskou knížku Ondřeje Sekory?

http://cl.ff.cuni.cz/sorela/galerie/Bramborouk0001.htm

+1/−2
30.10.2015 9:10

K89a93r22e10l 37D38r92d12a 6413435537699

Má to skvělý dovětek. Dnes se snaží genetici pustit do světa GMO brambory, co amerického brouka zaženou svoji jedovatostí. "Ekologičtí teroristé" tyto snahy v Evropě údajně překazili. Takže firmy se nově zaměřují na Ameriku a Asii, kde je to spotřebitelům šumák.

  Snad jen McDonald's vydal prohlášení, že o GMO brambory pro své zákazníky nestojí.

  Prý je k mání ruská studie o konkrétních GMO bramborách, která prokazuje, že se další generace pokusných krys rodily s velkým množstvím vrozených vad.

0/0
31.10.2015 6:16

B59e28n94e27d28i21k65t 17V88á76c87l73a91v69í18k 8350565175449

Brsmbory na loupačku, to je bomba, každý si sám oloupe svou. Jinak oloupané brabory mají také svou chuť a tu vodu z nich používám jako hodnotnou část polévky (třeba česnečky). Pravda je, že jsme byly bramborářský stát, některé dovezené brambory nemají dobrou chuť ani vařené ve slupce.

+7/−2
30.10.2015 5:08

K72a94r18e12l 68D59r16d26a 6413915157519

Voda z brambor patří do záchodu. Je jedovatá. ;-)

+3/−4
30.10.2015 8:20

K22a36r35e14l 66D27r12d23a 6453585237349

Brambory na loupačku jsou jedovaté. Měly by se jíst výjimečně. ;-)

  Otrava z brambor může být smrtelná. Jde o to hubit "škůdce", co chtějí bramboru jíst. Projevuje se nevolností, průjmy, zvracením, bolestí hlavy, závratěmi... Při větší dávce nastávají halucinace, ochrnutí, smrt.

  Kritické jsou zelené brambory (zelená nevadí, ale taková brambora zvýší obsah jedu na svoji ochranu), očka, poškozené brambory, bramborová plíseň, uskladněné naklíčené brambory na jaře... takový ten běžný průměr ze supermarketu. ;-D Poškozená brambora by se neměla vykrajovat, ale vyhodit. Rozhodně nevařit z jedovaté vody na jaře česnečku.

  Povolená dávka je asi 1 kg bezvadných brambor či 1 mizerná brambora. Olej a voda obsah jedu snižuje. Takže hranolky a vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku.

  Jsou hlášeny otravy celých škol. Některé studie prokazují, že konzumace brambor má vliv na vrozené vady dětí v oblastech trpících na plíseň bramborovou. ;-)

0/−13
30.10.2015 8:52

J22a15n 48K17a67r30e66l 54N33o98v79a73k 5516254368666

;-D;-D "olej snizuje obsah jedu" ;-D;-D

+1/0
30.10.2015 10:22

K22a94r33e25l 83D35r74d46a 6653655517189

Za a) to píšu, abyste to pochopili, za b) je to pravda. Co jako?

0/0
30.10.2015 15:02

J54a93r97o24m81í83r 88B62r21ů97n57a 4219341594273

Hovno?

0/0
2.11.2015 9:02

P23e56t61r 61V50e89s44e10l50ý 8345975492866

Neměl byste se tak moc cpát těma destilovanejma bramborama.

+6/0
30.10.2015 13:40
Foto

V40l11a51d11i77m58í10r 39V10o65l91k66o 6360732557249

Solanin obsahují i borůvky, rajčata či červená řepa. Jejich příznivé účinky jsou ale výrazně vyšši. Strava má být komplexní. Tělo malé koncentrace jedovatých látek bez obtíží zvládá odnepaměti.

Tyto izolované náhledy na věc už vedly k mnoha mýtům o ne/zdravé stravě

+4/−1
30.10.2015 16:13

M46a22r89t34i18n 61D89u13f13e10k 3272197928574

ano to je hormeze

0/0
30.10.2015 22:57

K89a82r44e12l 32D19r55d55a 6423755597879

Marně dohledávám borůvky a červenou řepu. Nikdy jsem o tom neslyšel.

  Solanin obsahují z principu rostliny rodu Solanum, tedy lilkovité. Hlavně brambora, rajče, lilek. Nejproblematičtější je brambora.

  Nevím co si představujete pod pojmem "izolovaný náhled". Osobně jsem se bramborou již několikrát otrávil. A divím se, že to nikdo u nás neřeší. Brambory do Česka patří a o jejich nebezpečnosti bychom měli znát vše jako první. Na rajče zase máme v rodině zaznamenanou alergii...

  (Ostatně, moje babička tohle znala od pradávna a celou rodinu učila vykrajovat očka. Raději více než méně. Brambory loupala... Dnešní mladé kuchařky zblblé nesmysly, by jedly i slupku. Je to znát i zde na diskusi.)

  Právě proto, že tělo po požití špatně připravených brambor musí odbourávat solanin, zatěžují brambory naše tělo "efekty", které by potravina přinášet neměla. (Nevolnost, pocit těžkého jídla.) Takže je vhodné se vyhnout i výrobkům z brambor, třeba i těm, co jsou jen zahuštěny bramborovým škrobem.

  Brambory na loupačku jsou dle mého názoru špatně připravené brambory. Konzumace slupky je problematická... O tom je zhruba článek a o tom jde diskuse. (Vaše výhrady nejsou jako vždy přesné.)

0/0
31.10.2015 6:05

V22l89a69d93a24n 26Č88e85r13n22ý 8172246783776

Vy máte dost. Brambory na loupačku se konzumují odnepaměti, nemají nic společného s mladými. Slupka se u nich nekonzumuje, brambory se loupou, jen s tím rozdílem, že ne před, ale po uvaření. Samozřejmě se také vaří ve vodě, jako běžné strouhané brambory. Brambory na loupačku jsou daleko chutěnjší a s ostrouhanými se chuťově nedají srovnávat.

+2/−1
31.10.2015 9:24

K21a48r97e77l 40D89r46d52a 6753185327339

Dost máte Vy. Ještě jste opomněl detailně popsat techniku loupání horké brambory.

  Ta brambora je proto tak chutná, že je víc jedovatá. Čest Vašemu skvělému jídlu. Aspoň bude od Vás pokoj. Jen vaši blízcí na Vaši moudrost dojedou také. ;-)

0/−5
31.10.2015 10:30

K50a45r67e89l 78D24r74d29a 6493985437189

Konzumace slupky je odkaz na diskusi - aneb americké brambory populární v Česku. Přinesou vám je dnes v každé restauraci.

  Hezký je vtip níže, že současná česká čuňata dlabou brambory i se slupkou. Má 21 plusů a měl jsem pocit, že všichni tady vědí, čemu se smějí. Asi žiji ve velkém omylu. ;-D

0/0
31.10.2015 10:49

V54l76a75d29a33n 54Č97e17r57n64ý 8452686503696

"vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku." No jasně... brambory na loupačku se asi vaří v petroleji. ;-D

0/−1
31.10.2015 9:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.