Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J65a88n 96F68i81a42l18a 7174717745439

Brambory nevařím ve vodě, ale v páře a v papiňáku, je to rychlé a zůstane výborná chuť.

0/0
24.12.2015 11:00

M17a60r17e30k 92S94v62o78b65o41d54a 3773803955

I z novych brambor se da udelat dobre testo na bramboraky nebo halusky, staci pridat lzici bramboroveho skrobu Solamyl.;-)

+1/0
8.11.2015 14:18
Foto

M90i87l36o23š 98F33. 18P94e90c76h30a31r 3493671850755

1) Někdo tu píše, že bychom měli jíst i slupku, protože je zdravá.

2) Někdo jiný, pokud jsem dobře koukal, píše pravý opak.

3) Ne každá brambora má poživatelnou slupku. U některých je to OK, jiné brambory jsou se šlupkou hnusné; tzn. že návod je v každém případě užitečný.

4) Vyzkoušel jsem, ale nepovedlo se mi to. Že bych vařil málo? Po oloupání brambora nebyla syrová, ale je možné, že kdybych vařil déle (aniž bych ji rozvařil), povedlo by se; ještě dám návodu šanci. Každopádně dík za dobrý tip.

5) Oplátkou za dobrý nápad uvedu, jak nejlépe loupat vařená vejce, pokud netrváte na tom, aby zůstala vcelku: rozkrojte nožem a vejce vyloupněte lžičkou.

0/0
8.11.2015 0:05

B41o11h57u70m24i43l 50P76e58t70r11a16s 1613224211212

Brambory by se mely jist neoloupane, protoze slupka z nich obsahuje skoro veskerou vlakninu.

0/0
7.11.2015 3:27

M26a72r89t54i81n 93N71o50v34ý 3222698398980

Ondřeji, mám pro Vás radu - až příští protlačíte bramboru přes to drátěné udělátko, tak nic nekrájejte, ale jen udělátkem pootočte o 90°. Tím protlačenou část odříznete a můžete pokračovat. Práce Vám půjde rychleji od ruky...

0/0
6.11.2015 15:02

H70o55n93z92a 88F10á53t29o20r 2819575464590

No víte co...vezmu bramboru, vydrbu ji kartáčkem, případně okrájím špatné části, povařím, neloupu a jím ;-) Takže návod, děkuji, nepotřebuji.

0/0
5.11.2015 19:13

K63a38r31e12l 42D77r65d19a 6153755777409

Probral jsem brambory s odborníkem a propagátorem GMO. Podle všeho tady šířím pěkné "veřejnoprávní bludy". Nebo, co odborník, to jiné znalosti problematiky. Je tedy na každém, jak si to přebere. Kupodivu, málokdo z dnešních konzumentů o jedovatých bramborách vůbec něco tuší. (A jak vidno, není to ochoten ani přijmout.)

  GM produkty se pečlivě testují. Béla Puskás (níže) to patrně pěkně přepískl.

  Popíjení solaninu z brambor (níže) je léčebná kůra vhodná pro nebožtíky a jejich přátele. Takže platí, "tuto léčbu doma nezkoušejte". ;-D

  Tak snad platí. Brambory solanin fakticky neobsahují. Začnou ho produkovat až při zezelenání, klíčení, poškození či plísni. Směska ze supermarketu se tedy musí vejít do tolerovatelné hodnoty.

  Pro snížení solaninu platí odkrajování zelených částí, vykrajování klíčků a vaření v kmínu. Loupání 2-3 mm se spíš doporučovalo kvůli strupovitosti. (Virová nákaza s produkcí toxinů.) Což dnes není problém.

  Klíčová má být ta zelená barva. Okrajovat, tepelně upravovat. Třeba lilek se tepelnou úpravou solaninu zbavuje. Červené brambory byly vypěstované pro nižší tvorbu solaninu. Zelená rajčata, zelené papriky raději tepelně upravovat.

  Toto je z receptu. Lilku se prý ve starém Řecku říkalo jablko bláznů, protože může dík solaninu připravit o rozum.

  Tady si můžete počíst přehlednou bakalářku. Blín, durman, rulík, brambora, rajče, paprika, lilek... jsou mírně až prudce jedovaté. A co jako? ;-D

https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/30845/dobe%C5%A1ov%C3%A1_2014_dp.pdf?sequence=1&isAllowed=y

0/0
4.11.2015 17:56
Foto

V92l46a38d17i46m11í73r 21V76o86l25k17o 6230722227669

Cením, že umíte uznat nejednoznačnost Vašich předchozích tvrzení. Solanin obsažen je, ale u šlechtěných odrůd Vám fakt neublíží. U brambor zelených či klíčících Vám už chuťové hledisko bráni jíst je se šlupkou.

P.S. Víte, že např. kvalitní slivovice obsahuje cca 1% prudce jedovatého metanolu? Je v této koncentraci neškodný a etanol zajišťuje rozklad jeho metabolitů aniž dojde k otravě. Dokonce je "pachatelem" její skvělé chuti. Věnujme tedy pozornost kvalitě potravin, ale varujme se amatérských závěrů;-)

0/0
8.11.2015 20:04

P90e16t90r 41Z18d32e39n43ě29k 2324799904

Drda je opravdu povedená figurka. Brambory, lilek a rajčata konzumuji pravidelně a nikdy jsem neměl žádné zdravotní potíže. Odkud asi jsou ty brambory, které on konzumuje a prý se po nich přiotrávil? Btw je to ale plodný diskutér, všechna čest...

+1/−1
3.11.2015 21:49

K73a89r65e78l 25D61r94d62a 6243225727799

(Pardon, lupl jsem minus za figurku.) Brambora má být skladována v chladu. Základní problém paneláku, brambora v teple začíná rychle klíčit a produkovat solanin. To by mohl být zdroj v mém případě.

0/0
4.11.2015 18:02

M82a35r81t76i23n 24V87o69j65á98č27e98k 9843457321706

a co vrazit bramboru ddo lednice??pokud jich nemáte 50kg

0/0
8.11.2015 13:57

K17a94r86e23l 31D82r46d86a 6303455907609

Zajímavá diskuse k solaninu. Šťáva ze syrových brambor údajně léčí rakovinu a řadu dalších nemocí. Jak tak koukám, pánové snad dokonce nechávají brambory zezelenat, aby měl bramborový džus větší grády. A vysmívají se ženským webům, které varují před jedovatostí brambor. ;-D

  Solanin narušuje buňky a rakovinové buňky jsou na takové narušení citlivější. Tím dochází k léčbě a očistě organismu. Bramborová šťáva má být silný antioxidant.

http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=3038

0/0
3.11.2015 14:25

S76t58e51p78a42n 21T57o82t49h 8628309155438

tvl... drda... Muj pradeda umrel v 90ti. Mezi valkama pomalu nemeli nic jinyho. Mymu dedovi je aktualne 84 a treba brambor na loupacku za cely zivot snedl nekolik vagonu. je zdravej jako ripa ak doktorce chodi, jen kdyz ji potka na ulici a ona mu rekne, ze by se mel ukazat, ze u ni uz zase leta nebyl.

Jime je cela rodina s chuti a nemame s tim problem (ne ze by to bylo denne). Nekdy si je udelame emericky, jindy vareny, nekdy v knedlikach, jindy zase na loupacku.

V cem se teda projevuje ta jedovatost?? Kdyz se tomu vyvaruju, treba tu budu na veky a strcim do kapsy i Metuzalema.

0/0
3.11.2015 11:38

S20t34e74p71a66n 93T78o38t34h 8558299345598

pardon... dedovi je 87... preklik na klavesnici ;-)

0/0
3.11.2015 11:39

K57a10r87e94l 55D76r32d37a 6913165567489

Párkrát jsem se z brambor otrávil. Nevolnost, závratě, průjmy... Odhaduji, že šlo o moji snahu zpracovat nekvalitní brambory. Aneb, to co koupíme v obchodě je určeno k rychlé spotřebě. Solanin se odbourává několik dní po konzumaci. (Pak má jít i o dlouhodobé problémy. Já třeba řeším klouby. Rajčata a brambory jako nevhodné potvrzuji. Také čočku aj.)

  Na německé Wiki mají, že v roce 1943 měly slušné brambory 320 mg/kg solaninu. A drobné a zelené dokonce 560 mg/kg. Otravy prý byly časté. Dnešní odrůdy mají mít 30-70 mg/kg. Příznaky otravy může vyvolat cca 200 mg solaninu, tedy 3 kg slušných brambor. Nějakých 400-600 mg je smrtící dávka.

  To platí pro dospělého člověka 80-100 kg váhy. Pro dítě se dávka počítá přiměřeně podle tělesné hmotnosti. (Česká Wiki má v údajích chyby.) Konzumní brambora smí mít u nás údajně max. 200 mg/kg solaninu. Někde jsem zahlédl, že špatným skladováním lze hodnotu solaninu zvednout až 500x. Brambora zvyšuje solanin na světle, při poškození, při kontaktu s plísní, při klíčení.

  Doporučuje se brambory škrábat. A to do hloubky 2-3 mm pod slupku. Tak se odstraní části, kde je obsah solaninu nejvyšší (cca 80%). Vykrajovat očka a poškozené části. Vařit ve vodě a kmínu. Čímž se solanin vyplavuje. (Jinde zase radí smažení hranolek v oleji. Olej vyplavuje solanin.) Vodu je třeba vylévat a nepoužívat na další vaření.

  Solanin má nahořklou chuť. Pokud má pro nás vařená brambora "plnou chuť", nebude na tom s nízkým obsahem solaninu nejlépe. Podle mě, vyplatí se kupovat a jíst větší brambory a moc dlouho je doma v bytě neskladovat.

0/0
3.11.2015 15:11

M65a73r86t49i31n53a 74T81r78o21j57a71n24o63v51á 5213318525

No, já nechci všem úplně kazit radost, on pan Drda sice velmi často píše různé grafomaniakální elaboráty (i tady v diskusi ty bludy o GMO a dvouhlavých krysách, nebo co tam psal), že je to až legrační, ale zrovínka s těma bramborama ve šlupce a solaninem má teda naprostou pravdu...:-)

0/0
2.11.2015 10:09

K13a32r53e81l 62D57r94d53a 6163525817169

Taková grafomanská myšlenka pro pobavení k pojmu "od pradávna". Největší sláva brambor na loupačku pochází z dob, kdy průměrný věk mužů byl tak 35 let a žen 40 let. Tehdejší konzumenti brambor nemuseli příliš řešit své zdraví po padesátce. ;-D

  (GMO a krysy jsem si neověřoval, jen citoval.)

0/0
2.11.2015 11:12

K27a28r27e33l 10D29r90d88a 6123115537519

Koukám na ty krysy otrávené bramborami. Je to patrně slavná Pusztaiova aféra, kdy uznávaný vědec mediálně napadl producenty GMO, že testování dopadů GMO potravin provádí přímo na svých konzumentech a ne pečlivě předem v laboratoři. Sám uváděl výzkum, že krysy po GMO bramborách měly poškozený žaludek a imunitní systém. Zda jde o bludy, neumím posoudit.

  Pusztai za svůj postoj získal několik ocenění.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pusztai_affair

https://youtu.be/KNjMJIvI3RY

https://youtu.be/HcjoL1-Z_E8

https://youtu.be/Onw72ShqbP4

(Upozorňuji, že si u videí můžete zapnout titulky a nechat si je překládat do češtiny.)

  Tady je rozhovor s předsedou Ústředního bramborářského svazu České republiky Miloslavem Chlanem s odkazy na aféru. "Lidé jsou zblbnutí škodlivostí GMO. Pravda je taková, že se nemodifikované brambory musí stříkat pesticidy 5x až 10x za rok. To by GM brambory řešily a brambory by byly zdravější. Ještě že jsou Češi rozumní a GMO neodmítají. Chtělo by to více reklamy ve prospěch GMO." ;-D

  Tak tomu říkám vysvětlení k nezávadnosti brambor přímo od pramene. ;-D

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Odbornik-ke-GMO-Obcane-EU-si-mysli-jak-je-geneticka-modifikace-spatna-ale-344158

0/0
2.11.2015 12:56

J79a46n 52S25t80e91h35l20í15k 1499139336934

Drda, ty brambory fakt nenávidí. Co mu udělali, vojely starou?

0/−1
31.10.2015 18:08

K83a21r39e53l 76D46r32d98a 6723925397539

Proč myslíte, že brambory?

0/0
2.11.2015 7:06

K90a62r31e29l 41D49r11d78a 6123125257159

Před bramborou byl v Evropě tuřín a vodnice. Brambora je na jídelníčku zcela nahradila po druhé světové válce. Přitom tuřín je zdravější a dietnější.

  Fakt šlo jen o nenávist. Tuříny se jedly za obou sv. válek. Kdo se vrátil z koncentráku měl tuřín spojený s nelidským ponížením a odporným jídlem. Tuřín byl záměrně u nás vyškrtnut z jídelníčku hned po válce. Němcům ho zase nouze ordinovala 1945-1948. Takže Němci opustili tuřín z podobné nenávisti v 50. letech.

  Vlastně návod, jak měnit jídelníček, nenávist. ;-D

0/0
2.11.2015 19:13

J78i72ř24í 27K71ř11í76ž 2247934386266

Nám, spotřebitelům ve Státech, GMO potraviny nejsou šumák, ale bohužel s tím nejde moc dělat. Kdo to nechce jezt musí do prodejen s organickýma potravinama a ty jsou dvakrát dražší.

+1/0
31.10.2015 12:52

K18a61r44e35l 64D31r52d17a 6533225707889

Právě u nás běží Jamie Oliver a Jamieho revoluce ve stravování. Řeší tam obézní cukrovkáře mezi dětmi na amerických školách. Obézní buřt je fakt v Americe asi standard. Školská rada ho vyhazuje ze školních jídelen, že děti jedí přesně to, co jíst mají.

  Celé je to pojato jako kritika Američanů a jejich kultury dlabat masově ve fast foodech.

  Dost to připomíná Čechy, když jim někdo pohaní brambory či knedlíky. Také je každý druhý buřt chytrý až hrůza a raději si dál nechá uřezávat nohy a nádory, než by měnil jídelníček. ;-)

  (A pokud jde o cenu, je to všude stejné. I v Česku je odpad levnější a nejprodávanější. A co jako?) ;-)

0/0
2.11.2015 7:05

P38e13t90r 72S10l12a54v91í81k 3944347747134

Dnes jsem to zkusil brambory B letošní, a je to nefungující blbost, a žena se mi směje :-(

+4/0
31.10.2015 11:52
Foto

R32o14m37a70n 25K24r59a61t46o22c67h96v24i46l 1577588938719

Když čtu pana Drdu, tak nechápu, že Němci ještě nevymřeli.

0/0
31.10.2015 8:23

K91a18r82e84l 23D80r38d76a 6223495467449

Copak, znají také brambory?

  Když čtu místní Čechy, zrušil bych fofrem v Česku zdravotní pojištění. Solidarita je hezká věc. Ale být solidární s někým, kdo záměrně poškozuje zdraví sobě i své rodině, je otázkou bezmezné hlouposti na straně plátců pojištění. ;-)

0/0
31.10.2015 10:39

M23a36r69t31i41n 26J24i45r37o97u20s37e91k 7906325755858

Toto je ale brambora vyhovující předpisu EU o tvaru a velikosti brambory. Běžná realita jsou různě tvarované brambory s různými vadami a pak to přestane fungovat. :-)

+8/−1
30.10.2015 15:21
Foto

Jindřiška 9643956420860

To je objev panečku..

0/0
30.10.2015 14:54

J32a42n 65K30a46r89e56l 42N48o12v20a24k 5116974408366

článek o ničem.. brambory již kupuji oloupané a uvařene! ;-D

0/−10
30.10.2015 10:31

L92u14c40i44e 58L44i92c96h55n91o32v57s61k90á 6569529147578

Tak někteří lidé mají rádi čerstvé potraviny ne polotovary...

+12/0
30.10.2015 11:37

K89a93r13e10l 94D35r67d12a 6873955987239

Tak to se musím poptat ve své restauraci, zda mi předkládají polotovary. ;-D

0/−1
30.10.2015 14:58

J89o91s90e48f 92Š60á65t97a37v87a 2484681746539

Vy jste buď velkej provokatér,nebo jste snědl velké množsví zelenejch brambor.(ty právě obsahují velké množství solaninu,když dozrají tak solanin zmizí.Ten taky obsahují zelená rajčata.Ve zralích již není.)

0/0
1.11.2015 10:57

K67a98r79e57l 54D67r20d53a 6183465327919

Moment, Vy nakoupíte zelené brambory a počkáte "až dojdou" a zelená zmizí? ;-D Vážně? ;-D 

 (Ten solanin nemizí zcela.)

+1/0
2.11.2015 11:06

M19i15r76o 55M56a96t96e41j11k40a 5656237973957

fuj

0/0
4.12.2015 18:25

K85a16r29e12l 54D44r35d50a 6673675317399

Jde mandelinka bramborová po silnici od Rozvadova na Plzeň a potká veš.

"Hey Weshmen!," povídá jí, "žegni mi, gde ye tady poule bramborejšn."

Veš na ní civí jako z jara, a když mandelinka dotaz zopakuje, odpoví:

"Izvinitě, ja něznáju ja tóže turíst."

  Měl jste někdo doma tuhle pěknou dětskou knížku Ondřeje Sekory?

http://cl.ff.cuni.cz/sorela/galerie/Bramborouk0001.htm

+1/−2
30.10.2015 9:10

K51a41r13e46l 83D54r26d10a 6503605307809

Má to skvělý dovětek. Dnes se snaží genetici pustit do světa GMO brambory, co amerického brouka zaženou svoji jedovatostí. "Ekologičtí teroristé" tyto snahy v Evropě údajně překazili. Takže firmy se nově zaměřují na Ameriku a Asii, kde je to spotřebitelům šumák.

  Snad jen McDonald's vydal prohlášení, že o GMO brambory pro své zákazníky nestojí.

  Prý je k mání ruská studie o konkrétních GMO bramborách, která prokazuje, že se další generace pokusných krys rodily s velkým množstvím vrozených vad.

0/0
31.10.2015 6:16

B41e51n70e42d51i37k42t 66V59á57c80l13a34v15í91k 8860655685469

Brsmbory na loupačku, to je bomba, každý si sám oloupe svou. Jinak oloupané brabory mají také svou chuť a tu vodu z nich používám jako hodnotnou část polévky (třeba česnečky). Pravda je, že jsme byly bramborářský stát, některé dovezené brambory nemají dobrou chuť ani vařené ve slupce.

+7/−2
30.10.2015 5:08

K18a34r26e55l 65D38r64d55a 6213955967549

Voda z brambor patří do záchodu. Je jedovatá. ;-)

+3/−4
30.10.2015 8:20

K35a84r47e70l 12D73r92d97a 6403355647799

Brambory na loupačku jsou jedovaté. Měly by se jíst výjimečně. ;-)

  Otrava z brambor může být smrtelná. Jde o to hubit "škůdce", co chtějí bramboru jíst. Projevuje se nevolností, průjmy, zvracením, bolestí hlavy, závratěmi... Při větší dávce nastávají halucinace, ochrnutí, smrt.

  Kritické jsou zelené brambory (zelená nevadí, ale taková brambora zvýší obsah jedu na svoji ochranu), očka, poškozené brambory, bramborová plíseň, uskladněné naklíčené brambory na jaře... takový ten běžný průměr ze supermarketu. ;-D Poškozená brambora by se neměla vykrajovat, ale vyhodit. Rozhodně nevařit z jedovaté vody na jaře česnečku.

  Povolená dávka je asi 1 kg bezvadných brambor či 1 mizerná brambora. Olej a voda obsah jedu snižuje. Takže hranolky a vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku.

  Jsou hlášeny otravy celých škol. Některé studie prokazují, že konzumace brambor má vliv na vrozené vady dětí v oblastech trpících na plíseň bramborovou. ;-)

0/−13
30.10.2015 8:52

J92a59n 98K21a77r61e38l 44N81o23v22a56k 5246954158136

;-D;-D "olej snizuje obsah jedu" ;-D;-D

+1/0
30.10.2015 10:22

K86a80r31e69l 62D13r54d28a 6853445887239

Za a) to píšu, abyste to pochopili, za b) je to pravda. Co jako?

0/0
30.10.2015 15:02

J72a69r16o81m68í46r 61B15r39ů52n77a 4589671614713

Hovno?

0/0
2.11.2015 9:02

P22e72t89r 55V16e67s88e21l58ý 8145935272896

Neměl byste se tak moc cpát těma destilovanejma bramborama.

+6/0
30.10.2015 13:40
Foto

V15l80a35d43i72m24í71r 22V17o39l86k77o 6430102737439

Solanin obsahují i borůvky, rajčata či červená řepa. Jejich příznivé účinky jsou ale výrazně vyšši. Strava má být komplexní. Tělo malé koncentrace jedovatých látek bez obtíží zvládá odnepaměti.

Tyto izolované náhledy na věc už vedly k mnoha mýtům o ne/zdravé stravě

+4/−1
30.10.2015 16:13

M12a71r12t10i40n 42D54u95f87e82k 3542827578564

ano to je hormeze

0/0
30.10.2015 22:57

K77a74r28e71l 98D57r27d44a 6843525897599

Marně dohledávám borůvky a červenou řepu. Nikdy jsem o tom neslyšel.

  Solanin obsahují z principu rostliny rodu Solanum, tedy lilkovité. Hlavně brambora, rajče, lilek. Nejproblematičtější je brambora.

  Nevím co si představujete pod pojmem "izolovaný náhled". Osobně jsem se bramborou již několikrát otrávil. A divím se, že to nikdo u nás neřeší. Brambory do Česka patří a o jejich nebezpečnosti bychom měli znát vše jako první. Na rajče zase máme v rodině zaznamenanou alergii...

  (Ostatně, moje babička tohle znala od pradávna a celou rodinu učila vykrajovat očka. Raději více než méně. Brambory loupala... Dnešní mladé kuchařky zblblé nesmysly, by jedly i slupku. Je to znát i zde na diskusi.)

  Právě proto, že tělo po požití špatně připravených brambor musí odbourávat solanin, zatěžují brambory naše tělo "efekty", které by potravina přinášet neměla. (Nevolnost, pocit těžkého jídla.) Takže je vhodné se vyhnout i výrobkům z brambor, třeba i těm, co jsou jen zahuštěny bramborovým škrobem.

  Brambory na loupačku jsou dle mého názoru špatně připravené brambory. Konzumace slupky je problematická... O tom je zhruba článek a o tom jde diskuse. (Vaše výhrady nejsou jako vždy přesné.)

0/0
31.10.2015 6:05

V15l42a12d77a72n 67Č24e77r55n41ý 8902266583716

Vy máte dost. Brambory na loupačku se konzumují odnepaměti, nemají nic společného s mladými. Slupka se u nich nekonzumuje, brambory se loupou, jen s tím rozdílem, že ne před, ale po uvaření. Samozřejmě se také vaří ve vodě, jako běžné strouhané brambory. Brambory na loupačku jsou daleko chutěnjší a s ostrouhanými se chuťově nedají srovnávat.

+2/−1
31.10.2015 9:24

K35a38r54e89l 69D87r63d59a 6603225587709

Dost máte Vy. Ještě jste opomněl detailně popsat techniku loupání horké brambory.

  Ta brambora je proto tak chutná, že je víc jedovatá. Čest Vašemu skvělému jídlu. Aspoň bude od Vás pokoj. Jen vaši blízcí na Vaši moudrost dojedou také. ;-)

0/−5
31.10.2015 10:30

K10a25r25e67l 86D59r19d79a 6373225927209

Konzumace slupky je odkaz na diskusi - aneb americké brambory populární v Česku. Přinesou vám je dnes v každé restauraci.

  Hezký je vtip níže, že současná česká čuňata dlabou brambory i se slupkou. Má 21 plusů a měl jsem pocit, že všichni tady vědí, čemu se smějí. Asi žiji ve velkém omylu. ;-D

0/0
31.10.2015 10:49

V20l86a67d79a10n 46Č83e12r23n37ý 8322876883946

"vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku." No jasně... brambory na loupačku se asi vaří v petroleji. ;-D

0/−1
31.10.2015 9:19





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.