Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J62a62n 87F11i10a36l50a 7644227705399

Brambory nevařím ve vodě, ale v páře a v papiňáku, je to rychlé a zůstane výborná chuť.

0/0
24.12.2015 11:00

M51a81r88e96k 29S22v61o37b42o47d88a 3613263495

I z novych brambor se da udelat dobre testo na bramboraky nebo halusky, staci pridat lzici bramboroveho skrobu Solamyl.;-)

+1/0
8.11.2015 14:18
Foto

M16i78l53o46š 48F48. 20P75e49c66h44a10r 3403451540905

1) Někdo tu píše, že bychom měli jíst i slupku, protože je zdravá.

2) Někdo jiný, pokud jsem dobře koukal, píše pravý opak.

3) Ne každá brambora má poživatelnou slupku. U některých je to OK, jiné brambory jsou se šlupkou hnusné; tzn. že návod je v každém případě užitečný.

4) Vyzkoušel jsem, ale nepovedlo se mi to. Že bych vařil málo? Po oloupání brambora nebyla syrová, ale je možné, že kdybych vařil déle (aniž bych ji rozvařil), povedlo by se; ještě dám návodu šanci. Každopádně dík za dobrý tip.

5) Oplátkou za dobrý nápad uvedu, jak nejlépe loupat vařená vejce, pokud netrváte na tom, aby zůstala vcelku: rozkrojte nožem a vejce vyloupněte lžičkou.

0/0
8.11.2015 0:05

B17o96h61u81m40i57l 40P60e66t16r48a72s 1503804721102

Brambory by se mely jist neoloupane, protoze slupka z nich obsahuje skoro veskerou vlakninu.

0/0
7.11.2015 3:27

M70a60r93t56i95n 28N73o31v28ý 3742418328610

Ondřeji, mám pro Vás radu - až příští protlačíte bramboru přes to drátěné udělátko, tak nic nekrájejte, ale jen udělátkem pootočte o 90°. Tím protlačenou část odříznete a můžete pokračovat. Práce Vám půjde rychleji od ruky...

0/0
6.11.2015 15:02

H28o81n26z81a 51F40á91t10o43r 2199575474920

No víte co...vezmu bramboru, vydrbu ji kartáčkem, případně okrájím špatné části, povařím, neloupu a jím ;-) Takže návod, děkuji, nepotřebuji.

0/0
5.11.2015 19:13

K78a41r98e46l 35D68r92d43a 6383795507979

Probral jsem brambory s odborníkem a propagátorem GMO. Podle všeho tady šířím pěkné "veřejnoprávní bludy". Nebo, co odborník, to jiné znalosti problematiky. Je tedy na každém, jak si to přebere. Kupodivu, málokdo z dnešních konzumentů o jedovatých bramborách vůbec něco tuší. (A jak vidno, není to ochoten ani přijmout.)

  GM produkty se pečlivě testují. Béla Puskás (níže) to patrně pěkně přepískl.

  Popíjení solaninu z brambor (níže) je léčebná kůra vhodná pro nebožtíky a jejich přátele. Takže platí, "tuto léčbu doma nezkoušejte". ;-D

  Tak snad platí. Brambory solanin fakticky neobsahují. Začnou ho produkovat až při zezelenání, klíčení, poškození či plísni. Směska ze supermarketu se tedy musí vejít do tolerovatelné hodnoty.

  Pro snížení solaninu platí odkrajování zelených částí, vykrajování klíčků a vaření v kmínu. Loupání 2-3 mm se spíš doporučovalo kvůli strupovitosti. (Virová nákaza s produkcí toxinů.) Což dnes není problém.

  Klíčová má být ta zelená barva. Okrajovat, tepelně upravovat. Třeba lilek se tepelnou úpravou solaninu zbavuje. Červené brambory byly vypěstované pro nižší tvorbu solaninu. Zelená rajčata, zelené papriky raději tepelně upravovat.

  Toto je z receptu. Lilku se prý ve starém Řecku říkalo jablko bláznů, protože může dík solaninu připravit o rozum.

  Tady si můžete počíst přehlednou bakalářku. Blín, durman, rulík, brambora, rajče, paprika, lilek... jsou mírně až prudce jedovaté. A co jako? ;-D

https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/30845/dobe%C5%A1ov%C3%A1_2014_dp.pdf?sequence=1&isAllowed=y

0/0
4.11.2015 17:56
Foto

V93l88a33d39i62m64í25r 17V97o48l34k32o 6900982497809

Cením, že umíte uznat nejednoznačnost Vašich předchozích tvrzení. Solanin obsažen je, ale u šlechtěných odrůd Vám fakt neublíží. U brambor zelených či klíčících Vám už chuťové hledisko bráni jíst je se šlupkou.

P.S. Víte, že např. kvalitní slivovice obsahuje cca 1% prudce jedovatého metanolu? Je v této koncentraci neškodný a etanol zajišťuje rozklad jeho metabolitů aniž dojde k otravě. Dokonce je "pachatelem" její skvělé chuti. Věnujme tedy pozornost kvalitě potravin, ale varujme se amatérských závěrů;-)

0/0
8.11.2015 20:04

P10e36t50r 45Z18d13e48n41ě31k 2814499724

Drda je opravdu povedená figurka. Brambory, lilek a rajčata konzumuji pravidelně a nikdy jsem neměl žádné zdravotní potíže. Odkud asi jsou ty brambory, které on konzumuje a prý se po nich přiotrávil? Btw je to ale plodný diskutér, všechna čest...

+1/−1
3.11.2015 21:49

K38a28r88e11l 74D83r56d51a 6673695807549

(Pardon, lupl jsem minus za figurku.) Brambora má být skladována v chladu. Základní problém paneláku, brambora v teple začíná rychle klíčit a produkovat solanin. To by mohl být zdroj v mém případě.

0/0
4.11.2015 18:02

M41a39r93t40i17n 76V55o36j28á22č42e12k 9383157881906

a co vrazit bramboru ddo lednice??pokud jich nemáte 50kg

0/0
8.11.2015 13:57

K49a90r17e80l 24D52r78d79a 6583325577179

Zajímavá diskuse k solaninu. Šťáva ze syrových brambor údajně léčí rakovinu a řadu dalších nemocí. Jak tak koukám, pánové snad dokonce nechávají brambory zezelenat, aby měl bramborový džus větší grády. A vysmívají se ženským webům, které varují před jedovatostí brambor. ;-D

  Solanin narušuje buňky a rakovinové buňky jsou na takové narušení citlivější. Tím dochází k léčbě a očistě organismu. Bramborová šťáva má být silný antioxidant.

http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?f=12&t=3038

0/0
3.11.2015 14:25

S51t97e22p39a55n 95T14o77t18h 8178339535358

tvl... drda... Muj pradeda umrel v 90ti. Mezi valkama pomalu nemeli nic jinyho. Mymu dedovi je aktualne 84 a treba brambor na loupacku za cely zivot snedl nekolik vagonu. je zdravej jako ripa ak doktorce chodi, jen kdyz ji potka na ulici a ona mu rekne, ze by se mel ukazat, ze u ni uz zase leta nebyl.

Jime je cela rodina s chuti a nemame s tim problem (ne ze by to bylo denne). Nekdy si je udelame emericky, jindy vareny, nekdy v knedlikach, jindy zase na loupacku.

V cem se teda projevuje ta jedovatost?? Kdyz se tomu vyvaruju, treba tu budu na veky a strcim do kapsy i Metuzalema.

0/0
3.11.2015 11:38

S23t54e26p84a86n 72T69o93t65h 8118769625988

pardon... dedovi je 87... preklik na klavesnici ;-)

0/0
3.11.2015 11:39

K39a88r60e24l 81D84r29d48a 6833305987129

Párkrát jsem se z brambor otrávil. Nevolnost, závratě, průjmy... Odhaduji, že šlo o moji snahu zpracovat nekvalitní brambory. Aneb, to co koupíme v obchodě je určeno k rychlé spotřebě. Solanin se odbourává několik dní po konzumaci. (Pak má jít i o dlouhodobé problémy. Já třeba řeším klouby. Rajčata a brambory jako nevhodné potvrzuji. Také čočku aj.)

  Na německé Wiki mají, že v roce 1943 měly slušné brambory 320 mg/kg solaninu. A drobné a zelené dokonce 560 mg/kg. Otravy prý byly časté. Dnešní odrůdy mají mít 30-70 mg/kg. Příznaky otravy může vyvolat cca 200 mg solaninu, tedy 3 kg slušných brambor. Nějakých 400-600 mg je smrtící dávka.

  To platí pro dospělého člověka 80-100 kg váhy. Pro dítě se dávka počítá přiměřeně podle tělesné hmotnosti. (Česká Wiki má v údajích chyby.) Konzumní brambora smí mít u nás údajně max. 200 mg/kg solaninu. Někde jsem zahlédl, že špatným skladováním lze hodnotu solaninu zvednout až 500x. Brambora zvyšuje solanin na světle, při poškození, při kontaktu s plísní, při klíčení.

  Doporučuje se brambory škrábat. A to do hloubky 2-3 mm pod slupku. Tak se odstraní části, kde je obsah solaninu nejvyšší (cca 80%). Vykrajovat očka a poškozené části. Vařit ve vodě a kmínu. Čímž se solanin vyplavuje. (Jinde zase radí smažení hranolek v oleji. Olej vyplavuje solanin.) Vodu je třeba vylévat a nepoužívat na další vaření.

  Solanin má nahořklou chuť. Pokud má pro nás vařená brambora "plnou chuť", nebude na tom s nízkým obsahem solaninu nejlépe. Podle mě, vyplatí se kupovat a jíst větší brambory a moc dlouho je doma v bytě neskladovat.

0/0
3.11.2015 15:11

M55a42r10t20i81n42a 66T62r55o11j96a61n93o71v58á 5863228855

No, já nechci všem úplně kazit radost, on pan Drda sice velmi často píše různé grafomaniakální elaboráty (i tady v diskusi ty bludy o GMO a dvouhlavých krysách, nebo co tam psal), že je to až legrační, ale zrovínka s těma bramborama ve šlupce a solaninem má teda naprostou pravdu...:-)

0/0
2.11.2015 10:09

K95a45r76e56l 66D24r27d93a 6343485347869

Taková grafomanská myšlenka pro pobavení k pojmu "od pradávna". Největší sláva brambor na loupačku pochází z dob, kdy průměrný věk mužů byl tak 35 let a žen 40 let. Tehdejší konzumenti brambor nemuseli příliš řešit své zdraví po padesátce. ;-D

  (GMO a krysy jsem si neověřoval, jen citoval.)

0/0
2.11.2015 11:12

K39a34r27e81l 40D40r68d83a 6823675197989

Koukám na ty krysy otrávené bramborami. Je to patrně slavná Pusztaiova aféra, kdy uznávaný vědec mediálně napadl producenty GMO, že testování dopadů GMO potravin provádí přímo na svých konzumentech a ne pečlivě předem v laboratoři. Sám uváděl výzkum, že krysy po GMO bramborách měly poškozený žaludek a imunitní systém. Zda jde o bludy, neumím posoudit.

  Pusztai za svůj postoj získal několik ocenění.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pusztai_affair

https://youtu.be/KNjMJIvI3RY

https://youtu.be/HcjoL1-Z_E8

https://youtu.be/Onw72ShqbP4

(Upozorňuji, že si u videí můžete zapnout titulky a nechat si je překládat do češtiny.)

  Tady je rozhovor s předsedou Ústředního bramborářského svazu České republiky Miloslavem Chlanem s odkazy na aféru. "Lidé jsou zblbnutí škodlivostí GMO. Pravda je taková, že se nemodifikované brambory musí stříkat pesticidy 5x až 10x za rok. To by GM brambory řešily a brambory by byly zdravější. Ještě že jsou Češi rozumní a GMO neodmítají. Chtělo by to více reklamy ve prospěch GMO." ;-D

  Tak tomu říkám vysvětlení k nezávadnosti brambor přímo od pramene. ;-D

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Odbornik-ke-GMO-Obcane-EU-si-mysli-jak-je-geneticka-modifikace-spatna-ale-344158

0/0
2.11.2015 12:56

J53a37n 90S98t30e20h35l41í36k 1969339626354

Drda, ty brambory fakt nenávidí. Co mu udělali, vojely starou?

0/−1
31.10.2015 18:08

K98a74r84e92l 87D18r28d38a 6683715727449

Proč myslíte, že brambory?

0/0
2.11.2015 7:06

K21a40r28e28l 37D13r37d36a 6773135387339

Před bramborou byl v Evropě tuřín a vodnice. Brambora je na jídelníčku zcela nahradila po druhé světové válce. Přitom tuřín je zdravější a dietnější.

  Fakt šlo jen o nenávist. Tuříny se jedly za obou sv. válek. Kdo se vrátil z koncentráku měl tuřín spojený s nelidským ponížením a odporným jídlem. Tuřín byl záměrně u nás vyškrtnut z jídelníčku hned po válce. Němcům ho zase nouze ordinovala 1945-1948. Takže Němci opustili tuřín z podobné nenávisti v 50. letech.

  Vlastně návod, jak měnit jídelníček, nenávist. ;-D

0/0
2.11.2015 19:13

J28i72ř24í 22K91ř59í42ž 2107634566416

Nám, spotřebitelům ve Státech, GMO potraviny nejsou šumák, ale bohužel s tím nejde moc dělat. Kdo to nechce jezt musí do prodejen s organickýma potravinama a ty jsou dvakrát dražší.

+1/0
31.10.2015 12:52

K64a82r90e94l 59D89r69d84a 6653275637189

Právě u nás běží Jamie Oliver a Jamieho revoluce ve stravování. Řeší tam obézní cukrovkáře mezi dětmi na amerických školách. Obézní buřt je fakt v Americe asi standard. Školská rada ho vyhazuje ze školních jídelen, že děti jedí přesně to, co jíst mají.

  Celé je to pojato jako kritika Američanů a jejich kultury dlabat masově ve fast foodech.

  Dost to připomíná Čechy, když jim někdo pohaní brambory či knedlíky. Také je každý druhý buřt chytrý až hrůza a raději si dál nechá uřezávat nohy a nádory, než by měnil jídelníček. ;-)

  (A pokud jde o cenu, je to všude stejné. I v Česku je odpad levnější a nejprodávanější. A co jako?) ;-)

0/0
2.11.2015 7:05

P79e17t23r 97S92l94a36v56í95k 3454617747244

Dnes jsem to zkusil brambory B letošní, a je to nefungující blbost, a žena se mi směje :-(

+4/0
31.10.2015 11:52
Foto

R93o16m46a18n 39K72r79a63t97o62c45h46v18i77l 1457178288729

Když čtu pana Drdu, tak nechápu, že Němci ještě nevymřeli.

0/0
31.10.2015 8:23

K15a63r64e43l 15D78r61d48a 6143375107459

Copak, znají také brambory?

  Když čtu místní Čechy, zrušil bych fofrem v Česku zdravotní pojištění. Solidarita je hezká věc. Ale být solidární s někým, kdo záměrně poškozuje zdraví sobě i své rodině, je otázkou bezmezné hlouposti na straně plátců pojištění. ;-)

0/0
31.10.2015 10:39

M29a31r26t79i65n 82J33i75r36o54u83s53e80k 7536775605848

Toto je ale brambora vyhovující předpisu EU o tvaru a velikosti brambory. Běžná realita jsou různě tvarované brambory s různými vadami a pak to přestane fungovat. :-)

+8/−1
30.10.2015 15:21
Foto

J27i90n49d76ř71i55š20k59a 59Z11a67c55h89o67v52á 6638620430230

To je objev panečku..

0/0
30.10.2015 14:54

J30a37n 22K61a82r51e46l 60N78o20v62a61k 5106114628866

článek o ničem.. brambory již kupuji oloupané a uvařene! ;-D

0/−10
30.10.2015 10:31

L45u59c67i56e 74L15i30c15h81n65o30v45s86k40á 6899279197638

Tak někteří lidé mají rádi čerstvé potraviny ne polotovary...

+12/0
30.10.2015 11:37

K39a56r15e38l 65D35r35d94a 6403495967499

Tak to se musím poptat ve své restauraci, zda mi předkládají polotovary. ;-D

0/−1
30.10.2015 14:58

J66o53s36e79f 16Š13á94t86a48v25a 2174161786279

Vy jste buď velkej provokatér,nebo jste snědl velké množsví zelenejch brambor.(ty právě obsahují velké množství solaninu,když dozrají tak solanin zmizí.Ten taky obsahují zelená rajčata.Ve zralích již není.)

0/0
1.11.2015 10:57

K30a10r73e48l 30D44r51d46a 6713155817179

Moment, Vy nakoupíte zelené brambory a počkáte "až dojdou" a zelená zmizí? ;-D Vážně? ;-D 

 (Ten solanin nemizí zcela.)

+1/0
2.11.2015 11:06

M93i41r30o 78M73a79t18e42j98k75a 5186167343857

fuj

0/0
4.12.2015 18:25

K32a31r24e23l 49D97r58d48a 6153345317919

Jde mandelinka bramborová po silnici od Rozvadova na Plzeň a potká veš.

"Hey Weshmen!," povídá jí, "žegni mi, gde ye tady poule bramborejšn."

Veš na ní civí jako z jara, a když mandelinka dotaz zopakuje, odpoví:

"Izvinitě, ja něznáju ja tóže turíst."

  Měl jste někdo doma tuhle pěknou dětskou knížku Ondřeje Sekory?

http://cl.ff.cuni.cz/sorela/galerie/Bramborouk0001.htm

+1/−2
30.10.2015 9:10

K29a61r96e29l 81D31r97d98a 6193625667689

Má to skvělý dovětek. Dnes se snaží genetici pustit do světa GMO brambory, co amerického brouka zaženou svoji jedovatostí. "Ekologičtí teroristé" tyto snahy v Evropě údajně překazili. Takže firmy se nově zaměřují na Ameriku a Asii, kde je to spotřebitelům šumák.

  Snad jen McDonald's vydal prohlášení, že o GMO brambory pro své zákazníky nestojí.

  Prý je k mání ruská studie o konkrétních GMO bramborách, která prokazuje, že se další generace pokusných krys rodily s velkým množstvím vrozených vad.

0/0
31.10.2015 6:16

B51e36n96e46d27i53k91t 66V23á43c21l30a31v57í65k 8820575545369

Brsmbory na loupačku, to je bomba, každý si sám oloupe svou. Jinak oloupané brabory mají také svou chuť a tu vodu z nich používám jako hodnotnou část polévky (třeba česnečky). Pravda je, že jsme byly bramborářský stát, některé dovezené brambory nemají dobrou chuť ani vařené ve slupce.

+7/−2
30.10.2015 5:08

K94a57r80e60l 56D44r78d92a 6863185357759

Voda z brambor patří do záchodu. Je jedovatá. ;-)

+3/−4
30.10.2015 8:20

K68a64r54e71l 22D11r22d30a 6603425637789

Brambory na loupačku jsou jedovaté. Měly by se jíst výjimečně. ;-)

  Otrava z brambor může být smrtelná. Jde o to hubit "škůdce", co chtějí bramboru jíst. Projevuje se nevolností, průjmy, zvracením, bolestí hlavy, závratěmi... Při větší dávce nastávají halucinace, ochrnutí, smrt.

  Kritické jsou zelené brambory (zelená nevadí, ale taková brambora zvýší obsah jedu na svoji ochranu), očka, poškozené brambory, bramborová plíseň, uskladněné naklíčené brambory na jaře... takový ten běžný průměr ze supermarketu. ;-D Poškozená brambora by se neměla vykrajovat, ale vyhodit. Rozhodně nevařit z jedovaté vody na jaře česnečku.

  Povolená dávka je asi 1 kg bezvadných brambor či 1 mizerná brambora. Olej a voda obsah jedu snižuje. Takže hranolky a vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku.

  Jsou hlášeny otravy celých škol. Některé studie prokazují, že konzumace brambor má vliv na vrozené vady dětí v oblastech trpících na plíseň bramborovou. ;-)

0/−13
30.10.2015 8:52

J84a49n 76K96a34r64e24l 50N64o36v70a21k 5696744498116

;-D;-D "olej snizuje obsah jedu" ;-D;-D

+1/0
30.10.2015 10:22

K48a59r14e58l 87D67r51d64a 6763845537809

Za a) to píšu, abyste to pochopili, za b) je to pravda. Co jako?

0/0
30.10.2015 15:02

J45a33r74o62m92í12r 75B16r67ů80n68a 4329921834213

Hovno?

0/0
2.11.2015 9:02

P42e93t43r 11V46e60s20e81l10ý 8375155892266

Neměl byste se tak moc cpát těma destilovanejma bramborama.

+6/0
30.10.2015 13:40
Foto

V96l22a30d48i21m42í14r 40V60o18l28k67o 6980432437669

Solanin obsahují i borůvky, rajčata či červená řepa. Jejich příznivé účinky jsou ale výrazně vyšši. Strava má být komplexní. Tělo malé koncentrace jedovatých látek bez obtíží zvládá odnepaměti.

Tyto izolované náhledy na věc už vedly k mnoha mýtům o ne/zdravé stravě

+4/−1
30.10.2015 16:13

M90a81r64t13i56n 19D70u43f82e16k 3302357518744

ano to je hormeze

0/0
30.10.2015 22:57

K86a21r59e19l 55D59r29d20a 6603785797809

Marně dohledávám borůvky a červenou řepu. Nikdy jsem o tom neslyšel.

  Solanin obsahují z principu rostliny rodu Solanum, tedy lilkovité. Hlavně brambora, rajče, lilek. Nejproblematičtější je brambora.

  Nevím co si představujete pod pojmem "izolovaný náhled". Osobně jsem se bramborou již několikrát otrávil. A divím se, že to nikdo u nás neřeší. Brambory do Česka patří a o jejich nebezpečnosti bychom měli znát vše jako první. Na rajče zase máme v rodině zaznamenanou alergii...

  (Ostatně, moje babička tohle znala od pradávna a celou rodinu učila vykrajovat očka. Raději více než méně. Brambory loupala... Dnešní mladé kuchařky zblblé nesmysly, by jedly i slupku. Je to znát i zde na diskusi.)

  Právě proto, že tělo po požití špatně připravených brambor musí odbourávat solanin, zatěžují brambory naše tělo "efekty", které by potravina přinášet neměla. (Nevolnost, pocit těžkého jídla.) Takže je vhodné se vyhnout i výrobkům z brambor, třeba i těm, co jsou jen zahuštěny bramborovým škrobem.

  Brambory na loupačku jsou dle mého názoru špatně připravené brambory. Konzumace slupky je problematická... O tom je zhruba článek a o tom jde diskuse. (Vaše výhrady nejsou jako vždy přesné.)

0/0
31.10.2015 6:05

V24l43a47d27a75n 25Č18e54r49n85ý 8692876503866

Vy máte dost. Brambory na loupačku se konzumují odnepaměti, nemají nic společného s mladými. Slupka se u nich nekonzumuje, brambory se loupou, jen s tím rozdílem, že ne před, ale po uvaření. Samozřejmě se také vaří ve vodě, jako běžné strouhané brambory. Brambory na loupačku jsou daleko chutěnjší a s ostrouhanými se chuťově nedají srovnávat.

+2/−1
31.10.2015 9:24

K64a14r22e78l 88D85r82d40a 6553495347879

Dost máte Vy. Ještě jste opomněl detailně popsat techniku loupání horké brambory.

  Ta brambora je proto tak chutná, že je víc jedovatá. Čest Vašemu skvělému jídlu. Aspoň bude od Vás pokoj. Jen vaši blízcí na Vaši moudrost dojedou také. ;-)

0/−5
31.10.2015 10:30

K16a71r71e14l 33D76r37d84a 6283495677129

Konzumace slupky je odkaz na diskusi - aneb americké brambory populární v Česku. Přinesou vám je dnes v každé restauraci.

  Hezký je vtip níže, že současná česká čuňata dlabou brambory i se slupkou. Má 21 plusů a měl jsem pocit, že všichni tady vědí, čemu se smějí. Asi žiji ve velkém omylu. ;-D

0/0
31.10.2015 10:49

V58l36a65d78a47n 35Č89e31r14n72ý 8632156473106

"vařené brambory ve vodě jsou mnohem zdravější než brambory na loupačku." No jasně... brambory na loupačku se asi vaří v petroleji. ;-D

0/−1
31.10.2015 9:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.