Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Žádný nůž není ztracený. Brusič mu dodal starý lesk

Ani extrémně zašlý nůž není ztracený. Milovník nožů zvaný Togitogi se rozhodl ukázat, že pokud v rezavém torzu objevíte kvalitativní poklad, stojí za to dát si práci s obnovou. Odborník radí, jak správně brousit za pomocí kamenů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J84a20n 93J46e47č34m45í15n46e72k 3279151811646

Viděli jste rukojeť? Buď ten cvok nasadil novou rukojeť na nůž před renovací, což je pěkná hloupost...Anebo se nejdná o nůž starší než pár měsíců pokrytý tzv.rychlou rzí, které nenarušuje kov do hloubky.

0/0
23.11.2015 12:26

D58a72v46i65d 32R98y15c75h60e50t49s91k17ý 9736261750980

Taky mě to trefilo - myslím že to prostě nechal v kýblu aby mohl ukázat to odstranění rychlé rzi...

0/0
24.11.2015 7:49

W87a90l62t20e77r 85L55i90b82l 3347141721

Tyto Japonske noze , pokud jsou vysoce kvalitni, jsou vyrobeny z dvou druhu oceli, plocha cast je tvrda uhlikova a druha z mekciho materialu. Jsou to rucne vyrobene nastroje a Japonsti kuchari jsou na ne obzvlaste hrdi, pokud si je muzou dovolit  koupit. Tyto noze se dedi, zrovnatak jako mece. Rukoveti tech nejlepsich jsou samozreme ze slonoviny a ty stare unikaty byly udelany ze Sibirske slonoviny (mamutich klu). Muj kuchar mel ty noze tri a ja si jeden z mych nozu nabrousil Japonskym spusobem. Musi se ale brousit na pravou anebo levou ruku.

0/0
23.11.2015 7:20
Foto

M78i67r79o65s12l22a76v 80S93t73e14i78n43e42r 6958964413375

Pásová bruska je na takový silně korodovaný nůž to nejlepší. Pás je třeba volit se zrnitostí 800, aby se vytvořila jemně matná plocha. Samotný břit pak odborník vybrousí na mokrém kameni.

0/0
22.11.2015 20:53
Foto

R41o30s96t28i59s93l73a94v 62T67a78r75a18b32a 7518568765709

Trošku šméčko takové rzy dosáhnete u těhle nožů snadno. Dobře odmastíte a potom stačí natřít štávou ze zeleniny nejlépe ze zelí a nechat týden na vzduchu a máte vymalováno. Pro dříve řezníci řvali když jim nože brali pod horkou vodou částečná mastnota na nich musela zůstat jinak kvalitní nože byli do další zabíjačky flekaté.

+1/0
22.11.2015 19:03

O34n36d18ř23e62j 31Z74e93m27a58n 5400434538599

Tak odmaštění není problém. Jde i to ho potom pořádně osušit a držet v suchu.

0/0
22.11.2015 20:46

M92a50r95t71i52n 81P48r30o71s38t27ý 9240223240969

Nejlepsi noze jsou svetozname noze Henkelbach od Horsta Fuchse. Ty by, prosim, ostatni noze prerizly spolu i s brusicem a tim brusnym kamenem. A nakonec by urcite prerizly i Chucka Norrise!

;-D

+7/0
21.11.2015 22:55
Foto

M95i56r90o85s28l36a17v 10S33t16e43i95n84e98r 6558464313335

Švýcarské Victorinox jsou daleko známější a zatím bez konkurence.

0/0
22.11.2015 20:58

S35t26a24n80i55s83l34a87v 84A16u46g83u45s17t61i79n 2296614832520

Tady je chlapíkova Youtubka:

https://www.youtube.com/user/SharpnerTOGITOGI

0/0
21.11.2015 20:14

V66á40c65l43a94v 48V45a48n52ě45k 3712815802917

stopkový lamelák P60 a vrtačka 4 minuty

0/−3
21.11.2015 15:29

S87t87a80n80i75s45l11a93v 48A32u93g85u32s97t87i32n 2296364832470

Proč tak surově? Mosazný kartáč a je to.

0/0
21.11.2015 15:41

R80a67d84a57n 46K59u44b87a49n42t 1703730119640

Pro šťouraly:

U moře zrezne i nerez. Proto může být rukojeť relativně nová

0/0
21.11.2015 15:28

P25e73t90r 48H80a17v16l65í46n 6276211119617

Materiál teda nic moc, jestli tedy ta liška byla pravá...

0/0
21.11.2015 14:48

S23t49a63n22i52s55l95a53v 16A29u94g32u38s84t65i15n 2976884322220

Uhlíkovka rezne... Nějaký hovado to nechalo ve dřezu nebo na zahradě.

+1/0
21.11.2015 15:36

R30o43m72a57n 37M86i12r39o74s12l47a40v 4357583817746

At je to jakkoli, tak Japonci umí nože perfektně, mám jeden sám a obdaroval jsem jimii i děti (svoje a dospělé). Těch pár tisíc za nádherný nůž stojí.Vidět, jak se snoubí estetika s vysokou kvalitou a  funkčností při jakémkoli krájení, řezání... je radost.

+2/0
21.11.2015 14:28

P98e77t57r 30V54r67á70n67a 6708531576786

Je to japonský nůž a japonský brusič. Měče + nože v Japonsku = "náboženství".

Až tohle pochopíte tak si snad ty připitomělé hlášky o bruskách a rozbruskách odpustíte..

+6/−1
21.11.2015 13:35

T30o98m41á29š 31R77e49k91t16o90r 1648254687939

Hůavně je to normální podfuk. Je to novej nůž schválně zrezlej. A navíc na jednu stranu (ze zadu pod rukojetí ten japonskej "náboženskej" brusič zapoměl...

+2/−1
21.11.2015 13:40

P24e41t27r 56V91r12á36n82a 6398971216736

Kecy v kleci. Zrezlej je. Sice nikde nijak moc dlouho neležel, to je pravda, ale i kdyby byl ponechán jen krátkodobě ke zreznutí právě kvůli tomuhle vpravdě instruktážnímu videu, pořád je přirozeně zrezlej. Tečka. Podfuk by to byl kdyby byl nazrzavo natřenej.

+5/−1
21.11.2015 13:46

B91o75ž74e11n89a 65N43o53v60o53t12n16á 1208142790426

A rukojeť ve stejném prostředí neležela? Takhle novoučká by nebyla

0/0
24.11.2015 21:43

A82n91t86o92n15í85n 73Č56í36ž53e95k 1658752934269

Zcela nová rukojeť, pak podivné čachry... Spíš to ve mně vyvolává značné pochybnosti. A to zvláště, pokud by to na brusce bylo hotové asi za stejnou dobu, co trvá to video.

+1/−3
21.11.2015 12:24

M11a30r19e13k 57V26e41s88e74l58ý 1357498620864

Ocelovy kartac na vrtacku a kotoucova bruska. Za 5 minut bych mel hotovo ;-D

+2/−5
21.11.2015 12:02

J24a49n 80P97o55s50p56í15š33i80l 4861894117547

a určitě bys to takhle naleštil a nůž ani trochu nepoškrábal, co

+4/0
21.11.2015 15:34

J63o21s46e87f84f 58M85u15s88i93l 7759845666600

na kotoučové brusce múžeš mít i látkovej nebo filcovej kotouč. Trochu jemný brusný pastičky a pak doleštit. Nic těžkýho.

+1/−2
21.11.2015 17:04

T97o28m55á59š 33M92a48x39a 5553830775487

Já si takto renovoval 4 nože Solingen po prababiččce. Od tý doby jsem nekoupil do kuchyně žádnej další, kvalita je holt lepší než kvantita :-)R^

+10/0
21.11.2015 10:48
Foto

R74o54s24t85i32s70l36a39v 43T20a46r87a60b77a 7388378445919

Dříve značka Sollingen byla záruka kvality. Dnes pod značkou Sollingen (Sollingen je město) dělá nože kde jakej šupák a podle toho taky vypadá. Měl jsem v ruce Sollingeny za které bych nedal ani 100Kč.

0/0
22.11.2015 19:08

V13o78j64t89ě53c35h 62H40u39b76k61a 6248815908148

Je to hezký no.. jen ta investice do těch wet stounů není malá, pokavad budete akční a objednáte si je treba na ebay tak vás potrebné 3 hrubosti vyjdou na 2000. Kdyby ste chtěli japonskou kvalitu a kameny velké jako na videu tak si pripravte tak 4000

0/0
21.11.2015 10:39

J16o19s20e60f 73V18a53l24a 9400313633173

da se objednat i tady, zhruba do 100 Kc /kus http://www.nhtools.cz/brusivo/brusne-materialy-carborundum-brousek-na-kosu.html

+1/−1
21.11.2015 13:28

V18o71j72t24ě20c11h 20H91u73b69k20a 6638705598698

Nemáte pravdu, brousek na kosu mívá hrubost 200 ty brousky co se pouzivají tam mají hrubosti 1000-10 000 jedná se o japonské wet stone. stojí opravdu hodně, pokavad se podíváte na to video, uvidíte jak ten prebrousený nuz má lesklé ostrí .. to s brousky za stovku neudeláte.

+4/0
21.11.2015 17:11

J39o95s61e81f 95V64a96l56a 9700283263833

http://www.noze-nuz.com/recenze/brousky_1/brousky_1.php

0/0
21.11.2015 19:02

V27o93j34t50ě58c32h 70H54u32b67k14a 6468145798798

podívejte se sem: http://www.noze-nuz.com/japanese_waterstone/japanese_waterstone.php

i na vasich oblíbených stránkách ten brousek zacíná na 1000kc, jemný na dokonalé vybroušení zacíná pak na 2000kc

0/0
22.11.2015 13:05

S22t41a49n10i95s13l57a83v 83A43u68g80u21s53t73i26n 2536904842360

Když je koupíš v japonsku v železářství tak stojej pár babek.

0/−1
21.11.2015 15:38

P73a79v44e68l 15J47e88ř24á16b38e57k 7451902834267

Já to říkám pořád.

Železo zrezne hned, ale dřevo je pořád jako nové.:-)

+1/0
20.11.2015 18:23

T43o38m78á25š 87R23e46k50t65o25r 1628884437789

A co teprv papír na samolepce co?

+2/0
21.11.2015 13:41

L92u86d91v22í94k 53G47a61j14d41o90š65í68k 2685773144212

To jsou zase bláboly "odborníků". :-/

Ten nesmysl o uhlíku je fakt síla. Jako by v nerez oceli uhlík nebyl.

Mimochodem, mám osobní zkušenost s opravdu kvalitním nožem Sollingen z nerez oceli. Omylem byl se slupkami vyhozen na kompost. Našel jsem ho při prosívání kompostu jako černou hroudu asi po třech letech. Po očištění byl kov netknutý a nůž slouží perfektně dodnes a nikdo by na něm jeho osud nepoznal. Takže nevykládejte, že dobrý nůž musí reznout. Metalurgie přeci jen za posledních 50 let trochu pokročila.

Broušení jen proti ostří je taky spíš pověra. Při broušení je úplně jedno jakým směrem materiál ubíráte. Jehla vzniká tak jak tak v závislosti na kvalitě a tvrdosti kovu. Jednou po směru ostří, jednou v protisměru.  Stejně jí musíte na závěr odstranit a po přeleštění ostří je výsledek totožný.

Ocílka, pane "odborníku", neslouží k broušení nože.

+18/−2
20.11.2015 14:17
Foto

P45e29t68r 56P81o24k22o68r48n60ý 2421924126885

No podle rukověti která je zcela netknutá, to je nový nůž nechaný chvíli zreznout pro velký efekt...takováhle povrchová koroze se odstraní snadno.

+16/−5
20.11.2015 7:28

T84o98m79á37š 44C69h52r78u87d72i95m75s73k83ý 5954576767816

Bych  to po česku líznul flexou a bylo by ;-D

+9/−1
20.11.2015 8:53

J87a20n 50N53o24v19á45k 4146777983369

Nebo na hrubo ocelovým dráťákem ;-D

+1/−1
20.11.2015 9:06

J14i85ř29í 21Z39ý11k79a 9699873491690

nebo to fouknout samodomo pískovačkou

0/−1
20.11.2015 15:57

J50i92ř49í 80L82e85b47d48u84š51k13a 7640213234776

Nebo je přidělaná dodatečně kvůli lepší manipulaci

+18/0
20.11.2015 9:07

O54n65d27ř98e64j 74Š78r60á68m19e56k 3623540941769

Také bych to tak viděl

+3/0
20.11.2015 10:20

L17u93d48v50í98k 59G73a38j61d28o39š60í51k 2625823634102

Tak tak.

Pořádně zrezlý nůž by měl v kovu takové díry, které by už nikdo nerozleštil.

+1/−1
20.11.2015 16:03

L25a32d46i24s32l31a70v 85S28o70k29o24l 1750902855392

rukověť;-D;-D;-D

+4/0
21.11.2015 10:40

L56u36d57v27í74k 37G43a93j90d88o46š46í44k 2275193154362

Hodinky nebo holinky...

Všichni včetně vás ale asi chápou, jak to pan Pokorný myslel. :-)

0/0
21.11.2015 11:02

L92a61d38i71s39l92a71v 26S79o23k41o13l 1180472525482

R^

0/0
21.11.2015 11:37

J74o21s15e56f 16R82i49c94h12t29e40r 9426335487823

a nenapadlo tě že tam dali novou, protože z té staré už nic nezbylo?? :-P

+1/0
21.11.2015 12:10

T52o20m18á48š 97R33e11k83t95o63r 1558574577299

Nesmysl, to bych pak nechal kus rzavého pod tím dřevem kam se pak nedostanu... Buď bych to čistil bez ní a nasadil ji až před broušením, nebo ji tam nedal vůbec a nasadil až nakonec.

0/0
21.11.2015 13:46

B62o86ž80e98n92a 95N52o96v10o79t85n78á 1878762370726

To bylo první, čeho jsem si všimla: novotou zářící rukojeť, ještě s firemní nálepkou.Rv

0/0
24.11.2015 21:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.