Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Žádný nůž není ztracený. Brusič mu dodal starý lesk

Ani extrémně zašlý nůž není ztracený. Milovník nožů zvaný Togitogi se rozhodl ukázat, že pokud v rezavém torzu objevíte kvalitativní poklad, stojí za to dát si práci s obnovou. Odborník radí, jak správně brousit za pomocí kamenů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J86a27n 52J63e34č75m94í42n14e56k 3489871281416

Viděli jste rukojeť? Buď ten cvok nasadil novou rukojeť na nůž před renovací, což je pěkná hloupost...Anebo se nejdná o nůž starší než pár měsíců pokrytý tzv.rychlou rzí, které nenarušuje kov do hloubky.

0/0
23.11.2015 12:26

D92a33v65i25d 75R13y98c96h82e40t60s12k86ý 9476131770740

Taky mě to trefilo - myslím že to prostě nechal v kýblu aby mohl ukázat to odstranění rychlé rzi...

0/0
24.11.2015 7:49

W54a67l58t16e31r 35L26i42b25l 3837311221

Tyto Japonske noze , pokud jsou vysoce kvalitni, jsou vyrobeny z dvou druhu oceli, plocha cast je tvrda uhlikova a druha z mekciho materialu. Jsou to rucne vyrobene nastroje a Japonsti kuchari jsou na ne obzvlaste hrdi, pokud si je muzou dovolit  koupit. Tyto noze se dedi, zrovnatak jako mece. Rukoveti tech nejlepsich jsou samozreme ze slonoviny a ty stare unikaty byly udelany ze Sibirske slonoviny (mamutich klu). Muj kuchar mel ty noze tri a ja si jeden z mych nozu nabrousil Japonskym spusobem. Musi se ale brousit na pravou anebo levou ruku.

0/0
23.11.2015 7:20
Foto

M93i28r51o19s50l33a61v 93S25t50e94i64n87e30r 6688324733735

Pásová bruska je na takový silně korodovaný nůž to nejlepší. Pás je třeba volit se zrnitostí 800, aby se vytvořila jemně matná plocha. Samotný břit pak odborník vybrousí na mokrém kameni.

0/0
22.11.2015 20:53
Foto

R17o94s11t77i73s43l59a82v 85T12a40r97a43b87a 7248758695469

Trošku šméčko takové rzy dosáhnete u těhle nožů snadno. Dobře odmastíte a potom stačí natřít štávou ze zeleniny nejlépe ze zelí a nechat týden na vzduchu a máte vymalováno. Pro dříve řezníci řvali když jim nože brali pod horkou vodou částečná mastnota na nich musela zůstat jinak kvalitní nože byli do další zabíjačky flekaté.

+1/0
22.11.2015 19:03

O41n59d77ř95e78j 26Z79e39m26a62n 5510434148579

Tak odmaštění není problém. Jde i to ho potom pořádně osušit a držet v suchu.

0/0
22.11.2015 20:46

M19a50r20t23i27n 91P49r76o75s89t50ý 9740903830529

Nejlepsi noze jsou svetozname noze Henkelbach od Horsta Fuchse. Ty by, prosim, ostatni noze prerizly spolu i s brusicem a tim brusnym kamenem. A nakonec by urcite prerizly i Chucka Norrise!

;-D

+7/0
21.11.2015 22:55
Foto

M61i76r72o54s97l84a42v 23S39t97e31i61n93e13r 6438294433685

Švýcarské Victorinox jsou daleko známější a zatím bez konkurence.

0/0
22.11.2015 20:58

S35t50a33n46i13s61l52a53v 91A81u12g15u37s50t88i55n 2736114742690

Tady je chlapíkova Youtubka:

https://www.youtube.com/user/SharpnerTOGITOGI

0/0
21.11.2015 20:14

V59á58c33l18a96v 83V29a69n86ě82k 3712565312407

stopkový lamelák P60 a vrtačka 4 minuty

0/−3
21.11.2015 15:29

S32t57a11n37i39s69l91a55v 40A49u40g37u91s93t21i14n 2576684272680

Proč tak surově? Mosazný kartáč a je to.

0/0
21.11.2015 15:41

R98a75d90a10n 38K16u77b32a83n14t 1973390589150

Pro šťouraly:

U moře zrezne i nerez. Proto může být rukojeť relativně nová

0/0
21.11.2015 15:28

P19e66t96r 71H72a44v10l66í13n 6916671659557

Materiál teda nic moc, jestli tedy ta liška byla pravá...

0/0
21.11.2015 14:48

S36t75a74n78i23s86l13a71v 32A80u20g37u11s62t24i33n 2566444412960

Uhlíkovka rezne... Nějaký hovado to nechalo ve dřezu nebo na zahradě.

+1/0
21.11.2015 15:36

R43o87m12a47n 60M95i54r34o98s18l87a17v 4697493317946

At je to jakkoli, tak Japonci umí nože perfektně, mám jeden sám a obdaroval jsem jimii i děti (svoje a dospělé). Těch pár tisíc za nádherný nůž stojí.Vidět, jak se snoubí estetika s vysokou kvalitou a  funkčností při jakémkoli krájení, řezání... je radost.

+2/0
21.11.2015 14:28

P17e39t29r 26V70r12á47n43a 6258611446436

Je to japonský nůž a japonský brusič. Měče + nože v Japonsku = "náboženství".

Až tohle pochopíte tak si snad ty připitomělé hlášky o bruskách a rozbruskách odpustíte..

+6/−1
21.11.2015 13:35

T46o52m79á44š 32R33e58k92t86o72r 1408614897589

Hůavně je to normální podfuk. Je to novej nůž schválně zrezlej. A navíc na jednu stranu (ze zadu pod rukojetí ten japonskej "náboženskej" brusič zapoměl...

+2/−1
21.11.2015 13:40

P46e33t72r 31V30r40á22n91a 6378491156226

Kecy v kleci. Zrezlej je. Sice nikde nijak moc dlouho neležel, to je pravda, ale i kdyby byl ponechán jen krátkodobě ke zreznutí právě kvůli tomuhle vpravdě instruktážnímu videu, pořád je přirozeně zrezlej. Tečka. Podfuk by to byl kdyby byl nazrzavo natřenej.

+5/−1
21.11.2015 13:46

B79o71ž85e64n14a 44N44o19v89o61t65n18á 1718472260726

A rukojeť ve stejném prostředí neležela? Takhle novoučká by nebyla

0/0
24.11.2015 21:43

A11n29t65o87n63í79n 52Č10í19ž52e40k 1248132334599

Zcela nová rukojeť, pak podivné čachry... Spíš to ve mně vyvolává značné pochybnosti. A to zvláště, pokud by to na brusce bylo hotové asi za stejnou dobu, co trvá to video.

+1/−3
21.11.2015 12:24

M51a94r26e21k 77V30e11s18e36l26ý 1557498560704

Ocelovy kartac na vrtacku a kotoucova bruska. Za 5 minut bych mel hotovo ;-D

+2/−5
21.11.2015 12:02

J16a22n 57P92o95s29p35í29š49i33l 4261914427637

a určitě bys to takhle naleštil a nůž ani trochu nepoškrábal, co

+4/0
21.11.2015 15:34

J93o91s13e93f85f 37M16u65s75i30l 7149945796280

na kotoučové brusce múžeš mít i látkovej nebo filcovej kotouč. Trochu jemný brusný pastičky a pak doleštit. Nic těžkýho.

+1/−2
21.11.2015 17:04

T57o61m46á33š 13M52a47x46a 5273650205377

Já si takto renovoval 4 nože Solingen po prababiččce. Od tý doby jsem nekoupil do kuchyně žádnej další, kvalita je holt lepší než kvantita :-)R^

+10/0
21.11.2015 10:48
Foto

R40o26s75t76i87s61l38a67v 53T41a34r51a54b69a 7438108555819

Dříve značka Sollingen byla záruka kvality. Dnes pod značkou Sollingen (Sollingen je město) dělá nože kde jakej šupák a podle toho taky vypadá. Měl jsem v ruce Sollingeny za které bych nedal ani 100Kč.

0/0
22.11.2015 19:08

V71o91j34t54ě11c90h 70H78u67b39k20a 6558555858378

Je to hezký no.. jen ta investice do těch wet stounů není malá, pokavad budete akční a objednáte si je treba na ebay tak vás potrebné 3 hrubosti vyjdou na 2000. Kdyby ste chtěli japonskou kvalitu a kameny velké jako na videu tak si pripravte tak 4000

0/0
21.11.2015 10:39

J75o10s74e49f 10V52a26l42a 9510593133293

da se objednat i tady, zhruba do 100 Kc /kus http://www.nhtools.cz/brusivo/brusne-materialy-carborundum-brousek-na-kosu.html

+1/−1
21.11.2015 13:28

V22o80j58t82ě14c45h 70H83u47b45k16a 6708735848268

Nemáte pravdu, brousek na kosu mívá hrubost 200 ty brousky co se pouzivají tam mají hrubosti 1000-10 000 jedná se o japonské wet stone. stojí opravdu hodně, pokavad se podíváte na to video, uvidíte jak ten prebrousený nuz má lesklé ostrí .. to s brousky za stovku neudeláte.

+4/0
21.11.2015 17:11

J82o70s38e42f 85V78a65l26a 9930423343163

http://www.noze-nuz.com/recenze/brousky_1/brousky_1.php

0/0
21.11.2015 19:02

V80o29j75t90ě13c50h 87H50u65b85k80a 6378505198248

podívejte se sem: http://www.noze-nuz.com/japanese_waterstone/japanese_waterstone.php

i na vasich oblíbených stránkách ten brousek zacíná na 1000kc, jemný na dokonalé vybroušení zacíná pak na 2000kc

0/0
22.11.2015 13:05

S53t37a64n67i78s35l66a98v 59A80u31g69u43s43t25i41n 2886714202640

Když je koupíš v japonsku v železářství tak stojej pár babek.

0/−1
21.11.2015 15:38

P13a28v69e25l 67J33e96ř75á26b83e57k 7151442684507

Já to říkám pořád.

Železo zrezne hned, ale dřevo je pořád jako nové.:-)

+1/0
20.11.2015 18:23

T72o65m77á65š 36R54e61k75t41o32r 1298274167329

A co teprv papír na samolepce co?

+2/0
21.11.2015 13:41

L69u48d48v78í97k 59G49a19j94d52o21š12í69k 2325423954722

To jsou zase bláboly "odborníků". :-/

Ten nesmysl o uhlíku je fakt síla. Jako by v nerez oceli uhlík nebyl.

Mimochodem, mám osobní zkušenost s opravdu kvalitním nožem Sollingen z nerez oceli. Omylem byl se slupkami vyhozen na kompost. Našel jsem ho při prosívání kompostu jako černou hroudu asi po třech letech. Po očištění byl kov netknutý a nůž slouží perfektně dodnes a nikdo by na něm jeho osud nepoznal. Takže nevykládejte, že dobrý nůž musí reznout. Metalurgie přeci jen za posledních 50 let trochu pokročila.

Broušení jen proti ostří je taky spíš pověra. Při broušení je úplně jedno jakým směrem materiál ubíráte. Jehla vzniká tak jak tak v závislosti na kvalitě a tvrdosti kovu. Jednou po směru ostří, jednou v protisměru.  Stejně jí musíte na závěr odstranit a po přeleštění ostří je výsledek totožný.

Ocílka, pane "odborníku", neslouží k broušení nože.

+18/−2
20.11.2015 14:17
Foto

P64e98t73r 74P68o33k93o53r37n57ý 2651924836445

No podle rukověti která je zcela netknutá, to je nový nůž nechaný chvíli zreznout pro velký efekt...takováhle povrchová koroze se odstraní snadno.

+16/−5
20.11.2015 7:28

T68o92m23á18š 66C64h70r90u32d55i81m23s25k51ý 5914526977366

Bych  to po česku líznul flexou a bylo by ;-D

+9/−1
20.11.2015 8:53

J55a62n 17N58o94v79á25k 4846537313909

Nebo na hrubo ocelovým dráťákem ;-D

+1/−1
20.11.2015 9:06

J52i12ř68í 75Z97ý89k63a 9499813641970

nebo to fouknout samodomo pískovačkou

0/−1
20.11.2015 15:57

J43i13ř82í 45L76e21b40d22u16š73k49a 7840183574266

Nebo je přidělaná dodatečně kvůli lepší manipulaci

+18/0
20.11.2015 9:07

O60n44d28ř38e51j 79Š26r68á41m13e79k 3533480531119

Také bych to tak viděl

+3/0
20.11.2015 10:20

L88u57d53v90í64k 72G54a21j43d48o72š22í18k 2845783624822

Tak tak.

Pořádně zrezlý nůž by měl v kovu takové díry, které by už nikdo nerozleštil.

+1/−1
20.11.2015 16:03

L66a50d73i12s14l63a35v 56S63o85k24o14l 1730412865732

rukověť;-D;-D;-D

+4/0
21.11.2015 10:40

L61u71d59v36í64k 66G61a87j89d16o93š13í16k 2145603554332

Hodinky nebo holinky...

Všichni včetně vás ale asi chápou, jak to pan Pokorný myslel. :-)

0/0
21.11.2015 11:02

L27a69d80i13s37l85a53v 89S64o18k19o68l 1960392745412

R^

0/0
21.11.2015 11:37

J35o44s32e17f 12R55i12c83h22t24e24r 9566405537563

a nenapadlo tě že tam dali novou, protože z té staré už nic nezbylo?? :-P

+1/0
21.11.2015 12:10

T81o63m58á49š 23R26e91k58t43o73r 1828734117529

Nesmysl, to bych pak nechal kus rzavého pod tím dřevem kam se pak nedostanu... Buď bych to čistil bez ní a nasadil ji až před broušením, nebo ji tam nedal vůbec a nasadil až nakonec.

0/0
21.11.2015 13:46

B77o30ž18e64n38a 74N77o25v32o26t24n24á 1778292250706

To bylo první, čeho jsem si všimla: novotou zářící rukojeť, ještě s firemní nálepkou.Rv

0/0
24.11.2015 21:42





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.