Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P81e77t78r 42N16o12v97á16k 8467221541252

Udělat mi základ na zelnici na másle,letěl by,že by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!

Základ pěkně na maďarském špeku a cibuli,potom maďarskou papriku,zalít vývarem(nejlépe z uzených žeber) přivést do varu,potom brambory,kousek klobásky a když jsou brambory tak napůl,kysané zelí(někdy se musí trošku propláchnout) a dovařit brambory do měkka,pak přidat pokrájené uzené,a podle chuti malinko tmavé jíšky na sádle,!žádná amerika)!!! pak šupky dupky na talíř a podle chuti každého trošku pišty a zakysanou smetanu!

0/0
29.1.2016 22:17

P58e40t40r 36N50o38v82á81k 8387871731142

Založit zelnici na másle!!!

Ten by letěl,ani by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!!

0/0
29.1.2016 22:01

P74a92v81e18l 17M31i91l71i68č96k44a 1724218909201

Zapomněl na trochu sušených hub a suš trnek..

0/0
10.12.2015 16:04

P92e12t55r 54N20o92v37á73k 8347231661472

To by nemuselo být špatný,ty trnky, jsou švestky?

0/0
29.1.2016 22:20

Š49á94r29k39a 10Č48e89c67h11o37v14á 8338376155325

... kysané zelí je samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy.  Tak po 30 min. varu zcela jistě !;-D

+1/0
10.12.2015 7:43

E33r85i71k 42S91a77n27e91t70r44i84k 4288580630104

Neviem slaninu by som tam nedával keď tak niečo z toho: huby, klobáska alebo slivky.

0/0
8.12.2015 13:17

M53i43r82e18k 34K34o28v12a25c42i21k 5511301351117

Já dělám zelňačku z čerstvého zelí. To si nakrouhám den předem do hrnce, osolím a uložím do chladu. Jinak klasika, cibulku na sádle, klobása (rád přidávám i pár kousků hovězího), brambory, vše orestuju, pak teprve zaleju, zelí vařím zvlášť podlité trochou vody a teprve, když jsou brambory uvařené, tak zelí i se šťávou přidám a ještě chvíli povařím.

0/0
6.12.2015 14:33

D27a49n 85M64a32c51h11o36l94d14a 8577262124462

Ja to delam jinak. Koupim kysele zali v pytliku nebo mam od znamych domaci nalozene. To dam s bramborem a kminem do vody a varim. Vedle na panvi cibulka s klobasou a na chvili papriku a chilli. To pak soupnu k zeli. Nakonec mouku s vodou. Problem je trochu s bramborem jak pise polreich.

0/0
6.12.2015 15:03

P38a13v14e49l 52V72ě14t79r93o31v24e97c 6616528402751

No právě, kyselé zelí a syrové brambory bych v jednom hrnci nevařil...

0/0
20.1.2016 1:38

D44a15n 49M50a19c83h10o18l76d44a 8307912804802

Zadna jiska, ale mouka s vodou. Zadna smetana. Ostravska klobasa a hlavne zadny cukr, ma to byt kysele. Davam i chilli at je to ostre.

+2/0
5.12.2015 21:43

P39a29v70e84l 22V95ě82t48r25o84v57e53c 6446168702101

A co myslíte, že jíška je? Nebo tam nedáváte žádný tuk (omastek)?

0/0
20.1.2016 1:41

J37a12n74a 51B73o80u81l96o96v86á 7920306481431

Zelňačku připravuju tak, že nejdřív dám na osmaženou cibulku pokrájené brambory, klobásu a papriku, trochu to osmahnu a pak zaliju vývarem a nechám vařit tak deset minut, brambory se uvaří a pak teprve přidám zelí a další koření, pepř, nové koření a bobkový list. Zahušťuju až moukou rozmíchanou ve vodě, jíšku prakticky nepoužívám, nemusím tedy dávat ze začátku tolik tuku. Na talíři pak zdobím kysanou smetanou.

Zkoušela jsem i variantu s uzenou paprikou a bylo to opravdu jako z uzeného masa. ;-)

+4/0
5.12.2015 18:35
Foto

M95a69r58t11i50n 42V68a41l80i54n63a 6482325111359

A jak říkával Ivan Hlinka, hlavně se z toho neposrat ...

+1/−2
5.12.2015 18:18

J34o35s56e72f 70V72o30s64i78c16k86y 4553897126253

A jeste tu polevku prisoli!Lidi, uvedomujete si, jak silne slane je kysane zeli? Zeli si nakladam sam, tak vim, ze na 1 kg pripadne lzice soli (20g). Vsichni z toho budete mit vysoky tlak!  Aspon si to zeli pred pouzitim poradne properte !

+1/−9
5.12.2015 18:11

P97a94v54e93l 46V24ě57t74r56o69v59e93c 6436438692281

20 gramů soli na kilogram zelí je příliš? Je-li v cca dvou litrech polévky (počítám půl kilogramu zelí) jeden dekagram soli, je to na zadělání problému s vyskoým krevním tlakem? Pak by musely být zakázány všechny polévky, které se podávají v běžných restauracích, protože mají jistě víc, než pět gramů soli na litr polévky..., což je 1,25 gramu na porci (cca čtrvrtina denní doporučené dávky).

+1/0
6.12.2015 0:10

K26a43t73e94ř61i68n94a 91S69e34d96l38á46č71k36o81v84á 3903528476490

Jo, jiste, properu to zeli, abych se zbavila vsech tech skvelych latek, ktere kysane zeli ma - zbyde jen vlaknina. A polevku pak osolim, aby se dala jist, ze. Navic si zpocitejte kolik vychazi na jednu porci, jak uvedl p. Vetrovec.

+6/−1
6.12.2015 1:21

F37r55a40n87t20i97š97e23k 13N69o69v44á72k 6261375726681

Vařením je stejně zničíte, takže je to vcelku fuk :)

0/−4
6.12.2015 8:50

M50i13l42a85n 98Č53e53r32n77ý 5273329879672

Kysané zelí neobsahuje jen vitamín C, ale i třeba kyselinu mléčnou a ta se varem nezničí.

+1/0
6.12.2015 9:58
Foto

I60v57o 78C74h78u93d46o49b30a 9800836921714

správně udělané zelí nepřesolené 20g se dává do hotové polévky tudíž se nevaří ;-D bez ohledu na p. Pohlrejcha:-P

0/−2
6.12.2015 13:03

Š20á92r68k75a 36Č63e65c56h28o83v95á 8468936695415

Propírat kyselé zelí je barbarství !

+5/0
10.12.2015 7:46

I43g66o75r 30S95v79a80t12o83s 8245478617935

Zelnacka rozjasni i nasleduji den po konzumaci.....

+6/0
5.12.2015 15:52

J73a14k63u21b 14F25e60i81f21a83r 7589559616139

někdy už i večer;-D

+1/0
9.12.2015 16:42

P94a10v59e90l 81S57o52b78o88t47k26a 5270514

Nemám rád červenou zelňačku.

Zelí, lehce osmažená cibulka, vařené brambory, kmín a šlehačka, zahustit záklechtkou je podle mne nesrovnatelně lepší.

Žádná paprika, žádné maso nebo uzeniny/klobásky, nehledě k tomu že dnes už uzeninu na buřtguláš/do polévky nikde nekoupíte.

+2/−16
5.12.2015 15:29

Š24á23r86k73a 51Č48e28c93h34o19v91á 8828816645255

Šlehačka ;-D

0/0
10.12.2015 7:47

P81a84v63e46l 46V34ě29t97r87o23v86e69c 6216268602831

Až do přečtení Vašeho příspěvku mne nenapadlo dělat zelňačku z červeného zelí. Kde je to, prosím, obvyklé?

0/0
20.1.2016 1:46

M31i66c97h43a40e96l 69D71o81u19c64h76a 2168352811880

Stačí jenom trošku pozorněji číst - o červeném zelí nikde ani zmínka, ale pan Sobotka píše, že "žádná paprika, žádné uzeniny/klobásky...". Už je to jasnější?

+1/0
20.1.2016 3:24

P74a69v23e73l 64V41ě62t15r77o88v66e75c 6636358412331

Kde se prosím dělá zelňačka z červeného zelí? Mne to dosud nenapadlo ani jsem to nikde neviděl (pokud tedy nemyslíte boršč, kde barvu dává červená řepa).

0/−1
20.1.2016 1:49

R22a92d41i97m 59P97o26l48á53š66e75k 9746523199439

Já zelňačku vařím z toho, co dům dal, tedy pokaždé jinak. Syrové zelí nebo pokud je kysané zelí staré a pokud je maso či uzenina horší kvality, dává se na začátek na olej. Aby se opečením na oleji ta špatná příchuť víceméně ztratila. Pokud je kysané zelí čerstvé a kvalitní, dává se na konec, zarazí se jí var hotové polívky.

Vývary taky používám všemožné, vedle vývaru upotřebím klidně i vodu z vaření těstovin nebo obilné kaše nebo rýže. Já jinak spousty vařených věcí pojídám s chlebem, klobásky, párky, bůček, lalok, koleno atd, taže z toho mám kdispozici spousty vývaru.

Zelňačka u mně je jinak zimní, ta je zahuštěna hodně moukou, víc brambor a hodně opepřená, aby byla na teplo a letní, kdy je zahuštění jen slaboučké a hlavní chuť je spíš z toho kysaného zelí. A když už letní a s kvalitní klobáskou, tak dobrota je potom taková zelňačka s chlebem.

+2/0
5.12.2015 15:24

M21i17l60a87n 31Č50e89r69n57ý 5123659799352

Nikdy jsem z obilné kaše nesléval vodu, ono je to vážně možné?8-o

0/0
5.12.2015 15:27
Foto

R28i80c14h16a55r39d 45P81o23l88á57š75e20k 9254563250869

mě vody při vaření rýže taky nějak moc nezbyde :-)

+2/0
5.12.2015 16:49

R95a38d13i46m 57P41o51l27á79š45e89k 9516503379129

Dá se vody trochu víc a uvařená kaše se nechá vychladnout tak na 50 - 60 st C. Potom se hodí na obyčejné silonové sítko a nadbytečná voda s příslušným "šlemem" neboli škrobem a dalšími látkami prostě vyteče. Je taky možné, pokud to vychladne moc a škrobu se přes sítko nechce, to promýt teplou vodou.

Kaše je potom, když se pořádně uvaří, měkká a zároveň není hnusně ulepená.

A voda z toho je potom taková hodně zahuštěná, docela dobrý polotovar na zahušťovaní jídel  místo mouky.

+1/0
6.12.2015 8:25

E95m59i68l 28P47r93c69h45a63l 5130740358464

High explosive ;-D

0/0
5.12.2015 14:57

I98v73a73n 79M54a11r85e78k 6824958252

Tedy při vší úctě k p.Polreichovi musím konstatovat že má o polévce z kysaného zelí (kyselice či na Slovensku kapustnice) trochu podivné představy ? ! ;-(

+12/−2
5.12.2015 14:51

K44a56t73e13ř21i64n45a 32S46e17d47l17á29č95k56o68v57á 3443428106920

Ma uplne normalni predstavy, jen vy asi nevite, ze zelnacek existuje vice druhu. Neni jen slovenska s houbami a svestkami. Je i bila nebo valasska.

+9/0
5.12.2015 17:16

D38a76n 91M43a46c26h76o69l82d11a 8197802844322

Tak hlavne zelnacka je cervena a bez smetany. Pak kyselo bile a se smetanou

+1/−1
5.12.2015 22:01

P31a58v23e71l 59V91ě20t88r23o61v65e35c 6716348142391

Proč by musela být zelňačka bez smetany a proč by bez papriky nemohla být?

0/0
5.12.2015 23:58

D20a34n 60M82a44c62h45o36l29d31a 8987162684472

Muze byt, ale takhle se vari zelnacka a kyselo. Obmeny uz si dela kazdy sam jak mu chutna. Osobne jsem zelnacku se smetanou nikdy nevidel.

0/−2
6.12.2015 10:29

E63v16a 19K24a70l45l35i84s29t37o43v46á 6657128296830

Tak se přijďte podívat k nám, my ji jinak neděláme. A nejraději z hlávkového zelí (+ samozřejmě brambory, kmín, pepř, bobkový list, na cibulce a špeku udělaná lehká papriková jíška a hlavně rozkrájená čabajka).

+1/0
11.12.2015 3:14

J59a50n 96H58r95a79b70á60n70e48k 8247598360

Já tam dávám i tu šťávu ze zelí, ještě přidám ocet a klobasku dávám pikantní... Tou smetanou se to zjemní, ale je luxusní.

+8/0
5.12.2015 12:23

T33o71m88á89š 17T91a28t70í65č25e88k 5680732970758

To ale potom musíš taky pořádně osladit, ne?

0/−3
5.12.2015 14:39

M29i97l69a26n 11Č24e56r27n49ý 5153199399532

Ocet je zbytečný, klobása nezbytná! A nejlepší je ta opravdová slovenská, co se občas koupí na trhu. Vyzkoušeno!

+3/0
5.12.2015 15:29

M73i86l69o68š 10K20o73v76a22č 7225918416780

ted jsem varil -fazole k tomu kysané zelí,olej paprika,bobkový list,nové korení a je vyborná ,naco to komplikovat

0/0
5.12.2015 11:14

M40i43l17a20n 96Č61e94r84n17ý 5403379629552

Fazole a zelí? To je věru zvláštní modifikace...

+3/0
5.12.2015 15:31
Foto

J86i75ř60í 73B77r65a55b84e45c 5589988212153

To je na výbušnost, ideálně před zápasem ;-DR^

+4/0
5.12.2015 20:02

M93i16l19o34š 92K13o88v32a24č 7475188716120

fazole a zelí to jde k sobe,ja dávam i trochu šošovice,a trochu loupaného hráchu,muže být i bez luštenin pak dávam celé brambory a jíšku

+1/0
5.12.2015 22:03
Foto

P28a55v57e78l 11M61a38c71h57a28č88e46k 5611272623

Nejlepší recept na tuto polévku je v knize Zelňačka. :-)

+4/0
5.12.2015 10:41

P23a84v57e70l 61V96ě49t88r90o11v31e13c 6686518972531

Četl jsem to před léty a už si recept nepamauji a knížku jsem měl půjčenou. Čím se prosím ten recept liší třeba od toho Pohlreichova, prosím?

0/0
20.1.2016 1:56

H45a36n68a 92F52i66n88k10o29v19á 1526655434616

Tohle je už spoustu let naše štědrovečerní polévka (rybí nejíme). Nejlepší je udělat vývar z uzených žeber ;-) a brambory se dají nastrouhat, polívku to hezky zahustí a ochutí.

+11/0
5.12.2015 9:40

N16o14v66o37s14a61d 34M33i24r41o65s58l17a89v 9208609178689

...přesně tak a moje řeč..štědrovečerní ale i novoroční vyprošťovák a nesmí se zapomenout na krapítko sušených hub a žádná jíška pouze jemně strouhaný brambor na zahuštění kam se hrabe biftek ;-D;-D

+3/0
5.12.2015 12:04

M87a75r90t92i26n 90N93i30t41r89i80a60n76s39k45y 2355663688962

Tak tak chlapi... som zo Slovenska varím to rovnako. Ale aj tak je výborné že tá kapustnica sa dá spraviť na milión spôsobov.

+5/0
5.12.2015 12:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.