Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P51e12t52r 88N21o19v38á57k 8117121601702

Udělat mi základ na zelnici na másle,letěl by,že by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!

Základ pěkně na maďarském špeku a cibuli,potom maďarskou papriku,zalít vývarem(nejlépe z uzených žeber) přivést do varu,potom brambory,kousek klobásky a když jsou brambory tak napůl,kysané zelí(někdy se musí trošku propláchnout) a dovařit brambory do měkka,pak přidat pokrájené uzené,a podle chuti malinko tmavé jíšky na sádle,!žádná amerika)!!! pak šupky dupky na talíř a podle chuti každého trošku pišty a zakysanou smetanu!

0/0
29.1.2016 22:17

P96e24t34r 52N57o34v64á87k 8367101861832

Založit zelnici na másle!!!

Ten by letěl,ani by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!!

0/0
29.1.2016 22:01

P34a92v45e43l 63M71i72l69i11č97k95a 1674158819781

Zapomněl na trochu sušených hub a suš trnek..

0/0
10.12.2015 16:04

P39e87t52r 42N21o74v73á84k 8787231401412

To by nemuselo být špatný,ty trnky, jsou švestky?

0/0
29.1.2016 22:20

Š47á93r98k90a 50Č24e68c63h27o72v93á 8928386395905

... kysané zelí je samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy.  Tak po 30 min. varu zcela jistě !;-D

+1/0
10.12.2015 7:43

E68r98i28k 66S46a75n55e34t10r83i67k 4758180600174

Neviem slaninu by som tam nedával keď tak niečo z toho: huby, klobáska alebo slivky.

0/0
8.12.2015 13:17

M65i29r32e40k 34K74o12v16a54c52i46k 5271601661927

Já dělám zelňačku z čerstvého zelí. To si nakrouhám den předem do hrnce, osolím a uložím do chladu. Jinak klasika, cibulku na sádle, klobása (rád přidávám i pár kousků hovězího), brambory, vše orestuju, pak teprve zaleju, zelí vařím zvlášť podlité trochou vody a teprve, když jsou brambory uvařené, tak zelí i se šťávou přidám a ještě chvíli povařím.

0/0
6.12.2015 14:33

D58a14n 81M83a14c85h60o56l92d64a 8917682974172

Ja to delam jinak. Koupim kysele zali v pytliku nebo mam od znamych domaci nalozene. To dam s bramborem a kminem do vody a varim. Vedle na panvi cibulka s klobasou a na chvili papriku a chilli. To pak soupnu k zeli. Nakonec mouku s vodou. Problem je trochu s bramborem jak pise polreich.

0/0
6.12.2015 15:03

P82a48v59e12l 20V17ě73t70r96o14v25e66c 6926738232981

No právě, kyselé zelí a syrové brambory bych v jednom hrnci nevařil...

0/0
20.1.2016 1:38

D57a94n 67M16a35c63h93o33l56d31a 8157722384752

Zadna jiska, ale mouka s vodou. Zadna smetana. Ostravska klobasa a hlavne zadny cukr, ma to byt kysele. Davam i chilli at je to ostre.

+2/0
5.12.2015 21:43

P42a16v13e98l 70V14ě85t25r49o59v28e87c 6166768682471

A co myslíte, že jíška je? Nebo tam nedáváte žádný tuk (omastek)?

0/0
20.1.2016 1:41

J92a85n42a 92B16o96u11l90o80v29á 7540366551881

Zelňačku připravuju tak, že nejdřív dám na osmaženou cibulku pokrájené brambory, klobásu a papriku, trochu to osmahnu a pak zaliju vývarem a nechám vařit tak deset minut, brambory se uvaří a pak teprve přidám zelí a další koření, pepř, nové koření a bobkový list. Zahušťuju až moukou rozmíchanou ve vodě, jíšku prakticky nepoužívám, nemusím tedy dávat ze začátku tolik tuku. Na talíři pak zdobím kysanou smetanou.

Zkoušela jsem i variantu s uzenou paprikou a bylo to opravdu jako z uzeného masa. ;-)

+4/0
5.12.2015 18:35
Foto

M11a11r41t31i71n 19V63a93l12i19n23a 6422545181879

A jak říkával Ivan Hlinka, hlavně se z toho neposrat ...

+1/−2
5.12.2015 18:18

J46o56s26e63f 18V37o28s39i44c68k44y 4143217276513

A jeste tu polevku prisoli!Lidi, uvedomujete si, jak silne slane je kysane zeli? Zeli si nakladam sam, tak vim, ze na 1 kg pripadne lzice soli (20g). Vsichni z toho budete mit vysoky tlak!  Aspon si to zeli pred pouzitim poradne properte !

+1/−9
5.12.2015 18:11

P58a59v68e60l 57V27ě56t84r15o59v83e98c 6836328792731

20 gramů soli na kilogram zelí je příliš? Je-li v cca dvou litrech polévky (počítám půl kilogramu zelí) jeden dekagram soli, je to na zadělání problému s vyskoým krevním tlakem? Pak by musely být zakázány všechny polévky, které se podávají v běžných restauracích, protože mají jistě víc, než pět gramů soli na litr polévky..., což je 1,25 gramu na porci (cca čtrvrtina denní doporučené dávky).

+1/0
6.12.2015 0:10

K51a92t13e44ř71i37n71a 46S60e81d70l95á61č36k14o51v75á 3603598626720

Jo, jiste, properu to zeli, abych se zbavila vsech tech skvelych latek, ktere kysane zeli ma - zbyde jen vlaknina. A polevku pak osolim, aby se dala jist, ze. Navic si zpocitejte kolik vychazi na jednu porci, jak uvedl p. Vetrovec.

+6/−1
6.12.2015 1:21

F93r59a69n89t71i21š14e34k 38N44o17v64á94k 6921205176821

Vařením je stejně zničíte, takže je to vcelku fuk :)

0/−4
6.12.2015 8:50

M78i31l87a32n 98Č74e56r60n33ý 5773549419322

Kysané zelí neobsahuje jen vitamín C, ale i třeba kyselinu mléčnou a ta se varem nezničí.

+1/0
6.12.2015 9:58
Foto

I32v71o 27C10h57u43d43o53b10a 9260676211314

správně udělané zelí nepřesolené 20g se dává do hotové polévky tudíž se nevaří ;-D bez ohledu na p. Pohlrejcha:-P

0/−2
6.12.2015 13:03

Š47á63r41k65a 43Č93e44c92h80o38v74á 8508936835235

Propírat kyselé zelí je barbarství !

+5/0
10.12.2015 7:46

I39g48o42r 58S92v16a21t44o46s 8945448767735

Zelnacka rozjasni i nasleduji den po konzumaci.....

+6/0
5.12.2015 15:52

J38a78k14u30b 20F76e37i92f29a66r 7449609966389

někdy už i večer;-D

+1/0
9.12.2015 16:42

P51a43v52e59l 63S58o30b24o61t82k18a 5280254

Nemám rád červenou zelňačku.

Zelí, lehce osmažená cibulka, vařené brambory, kmín a šlehačka, zahustit záklechtkou je podle mne nesrovnatelně lepší.

Žádná paprika, žádné maso nebo uzeniny/klobásky, nehledě k tomu že dnes už uzeninu na buřtguláš/do polévky nikde nekoupíte.

+2/−16
5.12.2015 15:29

Š36á28r93k70a 97Č26e69c64h12o33v53á 8398266565295

Šlehačka ;-D

0/0
10.12.2015 7:47

P20a80v97e96l 94V76ě69t11r93o44v80e28c 6526238272301

Až do přečtení Vašeho příspěvku mne nenapadlo dělat zelňačku z červeného zelí. Kde je to, prosím, obvyklé?

0/0
20.1.2016 1:46

M21i91c61h10a73e34l 94D45o44u36c73h49a 2198972291460

Stačí jenom trošku pozorněji číst - o červeném zelí nikde ani zmínka, ale pan Sobotka píše, že "žádná paprika, žádné uzeniny/klobásky...". Už je to jasnější?

+1/0
20.1.2016 3:24

P11a10v14e79l 84V21ě32t48r65o27v10e35c 6266978272501

Kde se prosím dělá zelňačka z červeného zelí? Mne to dosud nenapadlo ani jsem to nikde neviděl (pokud tedy nemyslíte boršč, kde barvu dává červená řepa).

0/−1
20.1.2016 1:49

R83a12d42i47m 64P56o55l84á84š61e62k 9686133299909

Já zelňačku vařím z toho, co dům dal, tedy pokaždé jinak. Syrové zelí nebo pokud je kysané zelí staré a pokud je maso či uzenina horší kvality, dává se na začátek na olej. Aby se opečením na oleji ta špatná příchuť víceméně ztratila. Pokud je kysané zelí čerstvé a kvalitní, dává se na konec, zarazí se jí var hotové polívky.

Vývary taky používám všemožné, vedle vývaru upotřebím klidně i vodu z vaření těstovin nebo obilné kaše nebo rýže. Já jinak spousty vařených věcí pojídám s chlebem, klobásky, párky, bůček, lalok, koleno atd, taže z toho mám kdispozici spousty vývaru.

Zelňačka u mně je jinak zimní, ta je zahuštěna hodně moukou, víc brambor a hodně opepřená, aby byla na teplo a letní, kdy je zahuštění jen slaboučké a hlavní chuť je spíš z toho kysaného zelí. A když už letní a s kvalitní klobáskou, tak dobrota je potom taková zelňačka s chlebem.

+2/0
5.12.2015 15:24

M81i81l54a53n 29Č93e33r58n62ý 5443459359152

Nikdy jsem z obilné kaše nesléval vodu, ono je to vážně možné?8-o

0/0
5.12.2015 15:27
Foto

R81i80c73h40a46r66d 42P76o51l22á98š60e25k 9424263590799

mě vody při vaření rýže taky nějak moc nezbyde :-)

+2/0
5.12.2015 16:49

R64a84d39i42m 61P71o97l89á52š22e50k 9166773969309

Dá se vody trochu víc a uvařená kaše se nechá vychladnout tak na 50 - 60 st C. Potom se hodí na obyčejné silonové sítko a nadbytečná voda s příslušným "šlemem" neboli škrobem a dalšími látkami prostě vyteče. Je taky možné, pokud to vychladne moc a škrobu se přes sítko nechce, to promýt teplou vodou.

Kaše je potom, když se pořádně uvaří, měkká a zároveň není hnusně ulepená.

A voda z toho je potom taková hodně zahuštěná, docela dobrý polotovar na zahušťovaní jídel  místo mouky.

+1/0
6.12.2015 8:25

E29m58i46l 64P44r91c28h48a32l 5140400428544

High explosive ;-D

0/0
5.12.2015 14:57

I67v78a89n 41M13a64r80e49k 6744768302

Tedy při vší úctě k p.Polreichovi musím konstatovat že má o polévce z kysaného zelí (kyselice či na Slovensku kapustnice) trochu podivné představy ? ! ;-(

+12/−2
5.12.2015 14:51

K18a75t50e93ř54i90n70a 73S24e77d41l65á95č61k24o87v46á 3453168376310

Ma uplne normalni predstavy, jen vy asi nevite, ze zelnacek existuje vice druhu. Neni jen slovenska s houbami a svestkami. Je i bila nebo valasska.

+9/0
5.12.2015 17:16

D39a52n 31M73a31c19h13o22l26d79a 8537802264552

Tak hlavne zelnacka je cervena a bez smetany. Pak kyselo bile a se smetanou

+1/−1
5.12.2015 22:01

P67a50v33e93l 41V43ě66t28r75o36v22e93c 6786878762441

Proč by musela být zelňačka bez smetany a proč by bez papriky nemohla být?

0/0
5.12.2015 23:58

D13a68n 49M97a78c32h28o29l32d81a 8677602964972

Muze byt, ale takhle se vari zelnacka a kyselo. Obmeny uz si dela kazdy sam jak mu chutna. Osobne jsem zelnacku se smetanou nikdy nevidel.

0/−2
6.12.2015 10:29

E86v84a 79K16a55l46l22i51s74t93o64v21á 6767948606370

Tak se přijďte podívat k nám, my ji jinak neděláme. A nejraději z hlávkového zelí (+ samozřejmě brambory, kmín, pepř, bobkový list, na cibulce a špeku udělaná lehká papriková jíška a hlavně rozkrájená čabajka).

+1/0
11.12.2015 3:14

J39a24n 45H80r75a83b41á27n76e45k 8327148710

Já tam dávám i tu šťávu ze zelí, ještě přidám ocet a klobasku dávám pikantní... Tou smetanou se to zjemní, ale je luxusní.

+8/0
5.12.2015 12:23

T58o75m15á30š 77T48a37t24í72č41e39k 5320612920548

To ale potom musíš taky pořádně osladit, ne?

0/−3
5.12.2015 14:39

M43i66l55a33n 68Č94e51r52n25ý 5253319129522

Ocet je zbytečný, klobása nezbytná! A nejlepší je ta opravdová slovenská, co se občas koupí na trhu. Vyzkoušeno!

+3/0
5.12.2015 15:29

M61i39l20o24š 18K79o25v27a58č 7905978556330

ted jsem varil -fazole k tomu kysané zelí,olej paprika,bobkový list,nové korení a je vyborná ,naco to komplikovat

0/0
5.12.2015 11:14

M22i66l81a15n 58Č24e89r85n83ý 5193889979442

Fazole a zelí? To je věru zvláštní modifikace...

+3/0
5.12.2015 15:31
Foto

J75i17ř32í 89B14r56a45b84e61c 5439318252233

To je na výbušnost, ideálně před zápasem ;-DR^

+4/0
5.12.2015 20:02

M81i77l36o83š 75K57o76v45a81č 7845708196650

fazole a zelí to jde k sobe,ja dávam i trochu šošovice,a trochu loupaného hráchu,muže být i bez luštenin pak dávam celé brambory a jíšku

+1/0
5.12.2015 22:03
Foto

P16a21v65e77l 29M30a25c72h13a18č94e68k 5851502193

Nejlepší recept na tuto polévku je v knize Zelňačka. :-)

+4/0
5.12.2015 10:41

P48a60v32e60l 89V45ě42t22r58o10v43e41c 6306988932311

Četl jsem to před léty a už si recept nepamauji a knížku jsem měl půjčenou. Čím se prosím ten recept liší třeba od toho Pohlreichova, prosím?

0/0
20.1.2016 1:56

H61a79n47a 50F33i28n83k23o10v98á 1506775694416

Tohle je už spoustu let naše štědrovečerní polévka (rybí nejíme). Nejlepší je udělat vývar z uzených žeber ;-) a brambory se dají nastrouhat, polívku to hezky zahustí a ochutí.

+11/0
5.12.2015 9:40

N24o88v16o67s96a31d 61M19i29r30o73s98l16a77v 9858889938729

...přesně tak a moje řeč..štědrovečerní ale i novoroční vyprošťovák a nesmí se zapomenout na krapítko sušených hub a žádná jíška pouze jemně strouhaný brambor na zahuštění kam se hrabe biftek ;-D;-D

+3/0
5.12.2015 12:04

M18a85r42t88i47n 10N84i29t75r19i60a89n93s63k51y 2275843538352

Tak tak chlapi... som zo Slovenska varím to rovnako. Ale aj tak je výborné že tá kapustnica sa dá spraviť na milión spôsobov.

+5/0
5.12.2015 12:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.