Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P48e81t12r 13N12o71v62á24k 8417561861332

Udělat mi základ na zelnici na másle,letěl by,že by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!

Základ pěkně na maďarském špeku a cibuli,potom maďarskou papriku,zalít vývarem(nejlépe z uzených žeber) přivést do varu,potom brambory,kousek klobásky a když jsou brambory tak napůl,kysané zelí(někdy se musí trošku propláchnout) a dovařit brambory do měkka,pak přidat pokrájené uzené,a podle chuti malinko tmavé jíšky na sádle,!žádná amerika)!!! pak šupky dupky na talíř a podle chuti každého trošku pišty a zakysanou smetanu!

0/0
29.1.2016 22:17

P29e77t52r 22N60o30v81á95k 8247851391632

Založit zelnici na másle!!!

Ten by letěl,ani by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!!

0/0
29.1.2016 22:01

P59a61v75e34l 97M39i65l39i22č71k20a 1304498189201

Zapomněl na trochu sušených hub a suš trnek..

0/0
10.12.2015 16:04

P72e97t63r 27N12o29v88á17k 8187981391482

To by nemuselo být špatný,ty trnky, jsou švestky?

0/0
29.1.2016 22:20

Š20á79r95k14a 65Č84e86c26h72o17v13á 8618646315875

... kysané zelí je samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy.  Tak po 30 min. varu zcela jistě !;-D

+1/0
10.12.2015 7:43

E93r63i48k 40S50a50n10e41t86r14i23k 4418980420594

Neviem slaninu by som tam nedával keď tak niečo z toho: huby, klobáska alebo slivky.

0/0
8.12.2015 13:17

M55i44r90e30k 66K98o72v60a40c33i45k 5511351841807

Já dělám zelňačku z čerstvého zelí. To si nakrouhám den předem do hrnce, osolím a uložím do chladu. Jinak klasika, cibulku na sádle, klobása (rád přidávám i pár kousků hovězího), brambory, vše orestuju, pak teprve zaleju, zelí vařím zvlášť podlité trochou vody a teprve, když jsou brambory uvařené, tak zelí i se šťávou přidám a ještě chvíli povařím.

0/0
6.12.2015 14:33

D90a19n 98M67a33c84h29o14l75d10a 8797382554132

Ja to delam jinak. Koupim kysele zali v pytliku nebo mam od znamych domaci nalozene. To dam s bramborem a kminem do vody a varim. Vedle na panvi cibulka s klobasou a na chvili papriku a chilli. To pak soupnu k zeli. Nakonec mouku s vodou. Problem je trochu s bramborem jak pise polreich.

0/0
6.12.2015 15:03

P96a82v12e41l 18V70ě12t18r85o96v73e95c 6496678892191

No právě, kyselé zelí a syrové brambory bych v jednom hrnci nevařil...

0/0
20.1.2016 1:38

D75a95n 45M77a38c59h18o32l59d87a 8217152114622

Zadna jiska, ale mouka s vodou. Zadna smetana. Ostravska klobasa a hlavne zadny cukr, ma to byt kysele. Davam i chilli at je to ostre.

+2/0
5.12.2015 21:43

P32a71v79e12l 77V42ě27t37r11o78v59e11c 6376648252971

A co myslíte, že jíška je? Nebo tam nedáváte žádný tuk (omastek)?

0/0
20.1.2016 1:41

J32a40n79a 60B22o48u45l36o37v61á 7140736801981

Zelňačku připravuju tak, že nejdřív dám na osmaženou cibulku pokrájené brambory, klobásu a papriku, trochu to osmahnu a pak zaliju vývarem a nechám vařit tak deset minut, brambory se uvaří a pak teprve přidám zelí a další koření, pepř, nové koření a bobkový list. Zahušťuju až moukou rozmíchanou ve vodě, jíšku prakticky nepoužívám, nemusím tedy dávat ze začátku tolik tuku. Na talíři pak zdobím kysanou smetanou.

Zkoušela jsem i variantu s uzenou paprikou a bylo to opravdu jako z uzeného masa. ;-)

+4/0
5.12.2015 18:35
Foto

M47a51r29t74i90n 72V43a26l94i19n17a 6972625271509

A jak říkával Ivan Hlinka, hlavně se z toho neposrat ...

+1/−2
5.12.2015 18:18

J36o80s57e30f 32V32o94s16i77c31k52y 4213677626413

A jeste tu polevku prisoli!Lidi, uvedomujete si, jak silne slane je kysane zeli? Zeli si nakladam sam, tak vim, ze na 1 kg pripadne lzice soli (20g). Vsichni z toho budete mit vysoky tlak!  Aspon si to zeli pred pouzitim poradne properte !

+1/−9
5.12.2015 18:11

P15a88v75e95l 14V77ě11t88r23o94v32e40c 6676458442261

20 gramů soli na kilogram zelí je příliš? Je-li v cca dvou litrech polévky (počítám půl kilogramu zelí) jeden dekagram soli, je to na zadělání problému s vyskoým krevním tlakem? Pak by musely být zakázány všechny polévky, které se podávají v běžných restauracích, protože mají jistě víc, než pět gramů soli na litr polévky..., což je 1,25 gramu na porci (cca čtrvrtina denní doporučené dávky).

+1/0
6.12.2015 0:10

K38a38t38e73ř44i63n46a 10S51e27d29l95á78č83k93o21v72á 3833508536650

Jo, jiste, properu to zeli, abych se zbavila vsech tech skvelych latek, ktere kysane zeli ma - zbyde jen vlaknina. A polevku pak osolim, aby se dala jist, ze. Navic si zpocitejte kolik vychazi na jednu porci, jak uvedl p. Vetrovec.

+6/−1
6.12.2015 1:21

F57r37a74n40t75i79š29e42k 19N10o82v47á63k 6161765516331

Vařením je stejně zničíte, takže je to vcelku fuk :)

0/−4
6.12.2015 8:50

M13i75l24a41n 42Č67e77r59n71ý 5923979539552

Kysané zelí neobsahuje jen vitamín C, ale i třeba kyselinu mléčnou a ta se varem nezničí.

+1/0
6.12.2015 9:58
Foto

I73v34o 70C42h87u83d72o26b16a 9880166331704

správně udělané zelí nepřesolené 20g se dává do hotové polévky tudíž se nevaří ;-D bez ohledu na p. Pohlrejcha:-P

0/−2
6.12.2015 13:03

Š97á86r86k78a 11Č55e56c65h16o98v29á 8618806225425

Propírat kyselé zelí je barbarství !

+5/0
10.12.2015 7:46

I96g18o12r 68S69v25a11t39o90s 8895818167185

Zelnacka rozjasni i nasleduji den po konzumaci.....

+6/0
5.12.2015 15:52

J45a28k13u97b 34F52e60i53f87a73r 7169219736549

někdy už i večer;-D

+1/0
9.12.2015 16:42

P27a76v14e35l 87S64o20b44o93t55k18a 5250684

Nemám rád červenou zelňačku.

Zelí, lehce osmažená cibulka, vařené brambory, kmín a šlehačka, zahustit záklechtkou je podle mne nesrovnatelně lepší.

Žádná paprika, žádné maso nebo uzeniny/klobásky, nehledě k tomu že dnes už uzeninu na buřtguláš/do polévky nikde nekoupíte.

+2/−16
5.12.2015 15:29

Š38á26r70k76a 70Č63e66c83h10o89v82á 8438776235185

Šlehačka ;-D

0/0
10.12.2015 7:47

P54a56v57e79l 94V18ě89t65r46o72v15e11c 6816578632911

Až do přečtení Vašeho příspěvku mne nenapadlo dělat zelňačku z červeného zelí. Kde je to, prosím, obvyklé?

0/0
20.1.2016 1:46

M62i40c96h52a37e28l 45D88o49u96c83h62a 2198292351960

Stačí jenom trošku pozorněji číst - o červeném zelí nikde ani zmínka, ale pan Sobotka píše, že "žádná paprika, žádné uzeniny/klobásky...". Už je to jasnější?

+1/0
20.1.2016 3:24

P80a76v66e79l 47V63ě67t20r57o30v61e85c 6156278922781

Kde se prosím dělá zelňačka z červeného zelí? Mne to dosud nenapadlo ani jsem to nikde neviděl (pokud tedy nemyslíte boršč, kde barvu dává červená řepa).

0/−1
20.1.2016 1:49

R97a17d35i79m 84P60o76l56á14š30e60k 9596283499679

Já zelňačku vařím z toho, co dům dal, tedy pokaždé jinak. Syrové zelí nebo pokud je kysané zelí staré a pokud je maso či uzenina horší kvality, dává se na začátek na olej. Aby se opečením na oleji ta špatná příchuť víceméně ztratila. Pokud je kysané zelí čerstvé a kvalitní, dává se na konec, zarazí se jí var hotové polívky.

Vývary taky používám všemožné, vedle vývaru upotřebím klidně i vodu z vaření těstovin nebo obilné kaše nebo rýže. Já jinak spousty vařených věcí pojídám s chlebem, klobásky, párky, bůček, lalok, koleno atd, taže z toho mám kdispozici spousty vývaru.

Zelňačka u mně je jinak zimní, ta je zahuštěna hodně moukou, víc brambor a hodně opepřená, aby byla na teplo a letní, kdy je zahuštění jen slaboučké a hlavní chuť je spíš z toho kysaného zelí. A když už letní a s kvalitní klobáskou, tak dobrota je potom taková zelňačka s chlebem.

+2/0
5.12.2015 15:24

M62i20l94a80n 56Č59e81r25n94ý 5593589879682

Nikdy jsem z obilné kaše nesléval vodu, ono je to vážně možné?8-o

0/0
5.12.2015 15:27
Foto

R17i86c68h87a20r78d 44P26o50l36á88š54e95k 9814293690169

mě vody při vaření rýže taky nějak moc nezbyde :-)

+2/0
5.12.2015 16:49

R63a89d95i70m 42P45o46l63á82š83e27k 9606753969689

Dá se vody trochu víc a uvařená kaše se nechá vychladnout tak na 50 - 60 st C. Potom se hodí na obyčejné silonové sítko a nadbytečná voda s příslušným "šlemem" neboli škrobem a dalšími látkami prostě vyteče. Je taky možné, pokud to vychladne moc a škrobu se přes sítko nechce, to promýt teplou vodou.

Kaše je potom, když se pořádně uvaří, měkká a zároveň není hnusně ulepená.

A voda z toho je potom taková hodně zahuštěná, docela dobrý polotovar na zahušťovaní jídel  místo mouky.

+1/0
6.12.2015 8:25

E27m97i25l 60P53r72c59h61a57l 5830740788404

High explosive ;-D

0/0
5.12.2015 14:57

I28v23a40n 87M81a15r27e89k 6964548732

Tedy při vší úctě k p.Polreichovi musím konstatovat že má o polévce z kysaného zelí (kyselice či na Slovensku kapustnice) trochu podivné představy ? ! ;-(

+12/−2
5.12.2015 14:51

K41a79t42e66ř19i38n77a 98S22e63d52l18á47č38k52o96v81á 3823878796180

Ma uplne normalni predstavy, jen vy asi nevite, ze zelnacek existuje vice druhu. Neni jen slovenska s houbami a svestkami. Je i bila nebo valasska.

+9/0
5.12.2015 17:16

D14a86n 39M16a69c50h51o85l19d43a 8557352824622

Tak hlavne zelnacka je cervena a bez smetany. Pak kyselo bile a se smetanou

+1/−1
5.12.2015 22:01

P17a83v51e93l 45V72ě21t40r58o29v10e75c 6446738662881

Proč by musela být zelňačka bez smetany a proč by bez papriky nemohla být?

0/0
5.12.2015 23:58

D46a10n 71M89a53c10h33o61l32d98a 8717382714222

Muze byt, ale takhle se vari zelnacka a kyselo. Obmeny uz si dela kazdy sam jak mu chutna. Osobne jsem zelnacku se smetanou nikdy nevidel.

0/−2
6.12.2015 10:29

E66v97a 14K81a27l24l29i75s14t38o24v67á 6237278746200

Tak se přijďte podívat k nám, my ji jinak neděláme. A nejraději z hlávkového zelí (+ samozřejmě brambory, kmín, pepř, bobkový list, na cibulce a špeku udělaná lehká papriková jíška a hlavně rozkrájená čabajka).

+1/0
11.12.2015 3:14

J50a19n 73H69r88a46b45á61n45e92k 8967928220

Já tam dávám i tu šťávu ze zelí, ještě přidám ocet a klobasku dávám pikantní... Tou smetanou se to zjemní, ale je luxusní.

+8/0
5.12.2015 12:23

T20o88m40á86š 89T38a63t77í74č62e16k 5280842510248

To ale potom musíš taky pořádně osladit, ne?

0/−3
5.12.2015 14:39

M49i70l19a93n 18Č80e95r28n50ý 5703569339432

Ocet je zbytečný, klobása nezbytná! A nejlepší je ta opravdová slovenská, co se občas koupí na trhu. Vyzkoušeno!

+3/0
5.12.2015 15:29

M91i80l77o66š 40K20o40v30a55č 7125388446330

ted jsem varil -fazole k tomu kysané zelí,olej paprika,bobkový list,nové korení a je vyborná ,naco to komplikovat

0/0
5.12.2015 11:14

M40i22l55a95n 93Č36e39r26n76ý 5923789579322

Fazole a zelí? To je věru zvláštní modifikace...

+3/0
5.12.2015 15:31
Foto

J12i26ř79í 59B89r71a86b91e30c 5519288232473

To je na výbušnost, ideálně před zápasem ;-DR^

+4/0
5.12.2015 20:02

M17i84l82o38š 40K88o47v15a52č 7615938206580

fazole a zelí to jde k sobe,ja dávam i trochu šošovice,a trochu loupaného hráchu,muže být i bez luštenin pak dávam celé brambory a jíšku

+1/0
5.12.2015 22:03
Foto

P11a37v48e65l 50M60a89c47h40a81č97e52k 5851572833

Nejlepší recept na tuto polévku je v knize Zelňačka. :-)

+4/0
5.12.2015 10:41

P43a68v35e62l 74V52ě18t26r78o69v17e94c 6286908232781

Četl jsem to před léty a už si recept nepamauji a knížku jsem měl půjčenou. Čím se prosím ten recept liší třeba od toho Pohlreichova, prosím?

0/0
20.1.2016 1:56

H74a17n38a 77F76i43n29k23o78v57á 1966555934456

Tohle je už spoustu let naše štědrovečerní polévka (rybí nejíme). Nejlepší je udělat vývar z uzených žeber ;-) a brambory se dají nastrouhat, polívku to hezky zahustí a ochutí.

+11/0
5.12.2015 9:40

N96o57v89o93s29a93d 76M59i50r33o47s62l95a56v 9348819308399

...přesně tak a moje řeč..štědrovečerní ale i novoroční vyprošťovák a nesmí se zapomenout na krapítko sušených hub a žádná jíška pouze jemně strouhaný brambor na zahuštění kam se hrabe biftek ;-D;-D

+3/0
5.12.2015 12:04

M45a63r16t38i17n 82N76i15t90r57i29a54n39s38k67y 2805233238582

Tak tak chlapi... som zo Slovenska varím to rovnako. Ale aj tak je výborné že tá kapustnica sa dá spraviť na milión spôsobov.

+5/0
5.12.2015 12:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.