Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P84a32v66e52l 96R64u44s 9268908569540

Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.

0/0
10.12.2015 18:30

P48ř51e42m60y87s81l 33Č73e49r60n80í85k 9867184169878

Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "

0/0
10.12.2015 7:42
Foto

P92a98v95e71l 42R19u63s 9288378729150

A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.

0/0
10.12.2015 2:22
Foto

D16a69v70i21d 38K66o25m19á54r43e19k 3443500180318

Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...

0/0
10.12.2015 4:50

J14o83s13e46f 79P43o90r75t50i27k 8947849224

Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude. 

https://www.youtube.com/watch?v=y1EG-NPNLbU

+1/0
9.12.2015 19:20

P39ř87e24m33y25s76l 27Č14e78r48n51í28k 9717984609548

Nejlepší je candát :-)

0/0
10.12.2015 7:36

K82a63r54e63l 21K14r78p24a89t92a 5704246928305

Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky?

Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí?

0/0
9.12.2015 17:37

M93a43r81t12i78n 66K28a85v28k73a 4896261352452

Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.

0/0
9.12.2015 17:44

M60a28r17t43i39n 30S66v63o49b30o11d34a 4188983428324

proč by to jinak nešlo? Například jateční pistolí? Nebo běžnou zbraní.

0/0
9.12.2015 17:51

P15e13t20r 57S53u18c46h68ý 1308939364966

Tak mi v rodině používáme jateční pistoli a myslel jsem si, že je to snad standard.

0/0
23.12.2015 11:33

R44o80m72a93n 78S43t63o71n84e36k 1839723629401

platí jen vy čtete hoaxy protože toto je v ČR zakázáno. Zvíře musí být před porážkou omráčené

0/0
9.12.2015 21:59

R92u60d10o53l57f 28P52e95k67á86r16e76k 9902521809473

Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?

0/0
9.12.2015 17:25

M45a93r68t28i68n 57K17a54v74k45a 4706471782282

Nesolíte vývar?

0/0
9.12.2015 17:44

M47a93r23t24i85n 68K75a46v17k53a 4486221842862

To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.

+2/0
9.12.2015 16:58

S12o52f20i89a 46H22r48a77d93c21o34v12á 5910977810816

:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.

0/0
9.12.2015 17:21

M81a57r88t68i68n 81K76a38v94k78a 4476971862252

Zkuste. Nikdy to nedělalo problém. Ostatně, jak jsem psal, tak co si pamatuji, tak jsme vždy vařili hlavu se žábry a o to pověře slyším poprvé.

+1/0
9.12.2015 17:46

P79ř56e72m30y51s32l 35Č79e11r65n78í68k 9107114889828

Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat. :-)

0/0
9.12.2015 14:09

T75o76m63á34š 71L89u32d26v27í30k 5740808943666

Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.

+2/0
9.12.2015 14:19

P74ř49e90m78y41s76l 39Č71e55r59n56í12k 9567334889108

Já vím, nějaké ryby už jsem za těch 40let zabil, ale žábry tam prostě nechci. Nějaká krev tam vždycky zůstane, záleží na tom jak pumpuje srdce ryby. Jak rychle nebo pomalu to člověk udělá.

0/0
10.12.2015 7:35

R80a74d48o22s12l69a44v 61K52l88a34u56d12a 5314578534832

Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.

+3/−9
9.12.2015 5:15

M43i89c39h77a31l 69V22e52r14n30e13r 8777696437974

Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.

Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.

+8/0
9.12.2015 7:56

M36a27r49t98i42n 82S63v15o15b38o35d51a 4528823688344

já vyhazuji žábry právě kvůli parazitům. Hořké jsou u makrely.

+1/0
9.12.2015 17:52

P12a12v27e22l 43Ž59e31n58í14š36e68k 7978485408820

Nevím, ale myslím, že žábry jsou prvotně určeny k získávaní kyslíku z vody a u čerstvých ryb jsou krásně červené a čisté.

+2/0
9.12.2015 8:02

L82a55d35i29s83l81a57v 21K11v78a83s34n48i95č28k68a 1693447953115

Tak to víte špatně, spíš hodně nic. Vyndávat se mají kvůli zhořknutí vývaru, já je nevyndávám před, až po uvaření - dělá se mi to líp, nejím je, nevšiml jsem si nějakého negativního vlivu na chuť ostatního dotčeného jídla.

+2/0
9.12.2015 13:10
Foto

D75a51v30i64d 76K95o89m93á15r23e65k 3663730540518

Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D

+12/0
9.12.2015 4:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.