Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P82a60v43e14l 59R41u46s 9838418619600

Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.

0/0
10.12.2015 18:30

P16ř68e88m38y87s94l 71Č77e73r28n25í51k 9447664489318

Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "

0/0
10.12.2015 7:42
Foto

P75a64v54e72l 62R14u85s 9388148759460

A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.

0/0
10.12.2015 2:22
Foto

D12a19v64i27d 32K53o60m48á16r33e40k 3603540380868

Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...

0/0
10.12.2015 4:50

J75o98s93e31f 55P19o86r62t72i65k 8257209264

Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude. 

https://www.youtube.com/watch?v=y1EG-NPNLbU

+1/0
9.12.2015 19:20

P48ř29e66m61y32s50l 97Č25e69r41n85í47k 9677304469218

Nejlepší je candát :-)

0/0
10.12.2015 7:36

K21a47r31e29l 12K64r78p14a72t24a 5914726318875

Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky?

Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí?

0/0
9.12.2015 17:37

M28a38r31t14i39n 28K70a67v94k38a 4276701372782

Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.

0/0
9.12.2015 17:44

M36a69r32t68i87n 47S12v33o39b72o57d28a 4828553498844

proč by to jinak nešlo? Například jateční pistolí? Nebo běžnou zbraní.

0/0
9.12.2015 17:51

P28e78t23r 14S62u80c73h53ý 1378739894336

Tak mi v rodině používáme jateční pistoli a myslel jsem si, že je to snad standard.

0/0
23.12.2015 11:33

R29o91m97a96n 35S59t43o15n28e62k 1549603609481

platí jen vy čtete hoaxy protože toto je v ČR zakázáno. Zvíře musí být před porážkou omráčené

0/0
9.12.2015 21:59

R12u60d81o69l40f 32P64e70k98á54r22e18k 9942801299473

Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?

0/0
9.12.2015 17:25

M49a19r34t97i70n 57K97a13v89k19a 4646261652362

Nesolíte vývar?

0/0
9.12.2015 17:44

M80a25r77t12i46n 68K35a74v28k38a 4726791892462

To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.

+2/0
9.12.2015 16:58

S25o64f29i21a 50H56r63a10d48c51o53v30á 5410447300316

:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.

0/0
9.12.2015 17:21

M97a66r10t50i55n 18K28a85v25k12a 4806231372182

Zkuste. Nikdy to nedělalo problém. Ostatně, jak jsem psal, tak co si pamatuji, tak jsme vždy vařili hlavu se žábry a o to pověře slyším poprvé.

+1/0
9.12.2015 17:46

P29ř67e20m39y77s25l 89Č36e53r84n45í43k 9107224829358

Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat. :-)

0/0
9.12.2015 14:09

T28o77m20á28š 89L30u36d68v15í79k 5440968223826

Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.

+2/0
9.12.2015 14:19

P56ř23e53m39y32s66l 15Č38e62r17n92í88k 9477414399268

Já vím, nějaké ryby už jsem za těch 40let zabil, ale žábry tam prostě nechci. Nějaká krev tam vždycky zůstane, záleží na tom jak pumpuje srdce ryby. Jak rychle nebo pomalu to člověk udělá.

0/0
10.12.2015 7:35

R39a12d94o88s58l94a76v 92K18l16a84u84d21a 5104158714452

Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.

+3/−9
9.12.2015 5:15

M32i58c75h38a29l 77V84e22r44n30e95r 8747606967684

Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.

Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.

+8/0
9.12.2015 7:56

M63a75r27t36i14n 32S45v24o83b37o98d30a 4708253798664

já vyhazuji žábry právě kvůli parazitům. Hořké jsou u makrely.

+1/0
9.12.2015 17:52

P40a98v80e40l 55Ž54e14n39í96š33e53k 7358465108640

Nevím, ale myslím, že žábry jsou prvotně určeny k získávaní kyslíku z vody a u čerstvých ryb jsou krásně červené a čisté.

+2/0
9.12.2015 8:02

L87a37d10i71s76l78a18v 96K84v35a88s22n61i11č51k80a 1893977153225

Tak to víte špatně, spíš hodně nic. Vyndávat se mají kvůli zhořknutí vývaru, já je nevyndávám před, až po uvaření - dělá se mi to líp, nejím je, nevšiml jsem si nějakého negativního vlivu na chuť ostatního dotčeného jídla.

+2/0
9.12.2015 13:10
Foto

D46a60v76i97d 47K95o60m95á14r51e14k 3673380320688

Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D

+12/0
9.12.2015 4:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.