Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P51a40v38e21l 67R88u30s 9228748719260

Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.

0/0
10.12.2015 18:30

P69ř68e47m23y64s60l 79Č57e25r51n89í69k 9267634149178

Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "

0/0
10.12.2015 7:42
Foto

P31a28v52e67l 10R78u25s 9228868709860

A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.

0/0
10.12.2015 2:22
Foto

D44a86v50i87d 95K38o54m60á78r55e19k 3673710620298

Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...

0/0
10.12.2015 4:50

J15o19s60e70f 22P56o62r81t97i93k 8327139264

Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude. 

https://www.youtube.com/watch?v=y1EG-NPNLbU

+1/0
9.12.2015 19:20

P89ř53e35m35y93s73l 45Č69e73r62n93í41k 9707124359618

Nejlepší je candát :-)

0/0
10.12.2015 7:36

K22a59r79e14l 80K73r16p60a26t57a 5394806158525

Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky?

Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí?

0/0
9.12.2015 17:37

M92a73r34t38i70n 35K29a82v72k96a 4276581402552

Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.

0/0
9.12.2015 17:44

M66a39r51t53i37n 30S84v43o51b97o45d26a 4468733198454

proč by to jinak nešlo? Například jateční pistolí? Nebo běžnou zbraní.

0/0
9.12.2015 17:51

P44e64t64r 31S69u29c16h42ý 1418989414396

Tak mi v rodině používáme jateční pistoli a myslel jsem si, že je to snad standard.

0/0
23.12.2015 11:33

R85o82m86a31n 42S60t93o85n16e84k 1529833679581

platí jen vy čtete hoaxy protože toto je v ČR zakázáno. Zvíře musí být před porážkou omráčené

0/0
9.12.2015 21:59

R31u35d91o53l87f 55P73e37k62á61r93e19k 9852461329183

Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?

0/0
9.12.2015 17:25

M22a37r87t55i57n 68K21a24v83k85a 4796321392592

Nesolíte vývar?

0/0
9.12.2015 17:44

M21a79r63t20i97n 79K49a86v21k85a 4656581302352

To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.

+2/0
9.12.2015 16:58

S36o32f74i57a 62H96r72a24d94c22o11v61á 5240777690126

:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.

0/0
9.12.2015 17:21

M74a50r96t12i49n 24K55a74v48k52a 4686341262122

Zkuste. Nikdy to nedělalo problém. Ostatně, jak jsem psal, tak co si pamatuji, tak jsme vždy vařili hlavu se žábry a o to pověře slyším poprvé.

+1/0
9.12.2015 17:46

P88ř97e48m85y86s60l 21Č32e68r41n85í96k 9837504189458

Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat. :-)

0/0
9.12.2015 14:09

T65o70m27á19š 20L24u60d27v84í22k 5760988183206

Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.

+2/0
9.12.2015 14:19

P38ř47e97m92y32s13l 23Č38e90r18n89í52k 9807654269528

Já vím, nějaké ryby už jsem za těch 40let zabil, ale žábry tam prostě nechci. Nějaká krev tam vždycky zůstane, záleží na tom jak pumpuje srdce ryby. Jak rychle nebo pomalu to člověk udělá.

0/0
10.12.2015 7:35

R40a14d66o12s85l96a17v 16K90l73a46u31d10a 5744838214232

Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.

+3/−9
9.12.2015 5:15

M58i12c48h97a89l 28V15e32r36n79e18r 8287666437944

Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.

Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.

+8/0
9.12.2015 7:56

M11a41r80t71i42n 16S34v41o40b90o11d57a 4658913378254

já vyhazuji žábry právě kvůli parazitům. Hořké jsou u makrely.

+1/0
9.12.2015 17:52

P34a77v39e32l 63Ž76e53n49í84š61e79k 7588265988870

Nevím, ale myslím, že žábry jsou prvotně určeny k získávaní kyslíku z vody a u čerstvých ryb jsou krásně červené a čisté.

+2/0
9.12.2015 8:02

L34a40d51i29s68l92a21v 78K16v34a69s18n17i88č70k48a 1393987643825

Tak to víte špatně, spíš hodně nic. Vyndávat se mají kvůli zhořknutí vývaru, já je nevyndávám před, až po uvaření - dělá se mi to líp, nejím je, nevšiml jsem si nějakého negativního vlivu na chuť ostatního dotčeného jídla.

+2/0
9.12.2015 13:10
Foto

D50a37v21i41d 33K87o41m85á80r36e74k 3253400130768

Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D

+12/0
9.12.2015 4:51





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.