- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.
Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "
A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.
Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...
Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude.
Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky
Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí
Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.
Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?
To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.
:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.
Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat.
Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.
Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.
Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.
Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.
Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D