Diskuze

Vyndávat žábry z hlavy před vařením rybí polévky je pověra, tvrdí rybář

Ve většině receptů se tvrdí, že když se vaří vánoční polévka a dělá se vývar, musí se vyndat žábry, aby nezhořkla. Rybář Matěj Kovář ze Sádek Lahovice je však přesvědčený, že to není pravda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PR

P13a43v63e98l 73R52u61s

10. 12. 2015 18:30

Pane Černíku, v diskusi žádnou připomínku o nemožnosti či nechuti zabít kapra nevidím.

0 0
možnosti

Koukám na tu diskusi a hlavní poselství pro ty, co kapra nezabijí ,, ANI SI HO NA VÁNOCE NEKUPUJTE "

0 0
možnosti
PR

P78a37v14e65l 94R39u12s

10. 12. 2015 2:22

A co oči? Uvařit a sníst? Já je dávám pryč i se žábry, známý se zase může po očích utloct.

0 0
možnosti
DK

Já oči v hlavě nechávám. Sice je pak nejím ale nepřijde mi, že by vývaru nějak škodily. Navíc, když jsou vařené, dá pak méně práce je beze zbytku vyndat. Někomu se ale pohled na vařené oči nemusí líbit, tak ať si je klidně vyndá už za syrova...

0 0
možnosti
JP

Nejlepší je šupináč. A nožem podřezat šupiny jde lehce. Žádné šupiny sbírat v červnu nebudete, maso bude kůže dál držet pohromadě a smrdět taky nebude. 

https://www.youtube.com/watch?v=y1EG-NPNLbU

1 0
možnosti
KK

Proč ten zákon má.ochranu zvířectva neplatí i pro halal porážky?

Proč se zvířatům řeže krk zaživa a plného vědomí?

0 0
možnosti
MK

Kůzlata a jehňata se tak zabíjí. Jinak to nejde a je to nejrychlejší.

0 0
možnosti
RP

Občas se mi stane, že mi jikry při vaření ztvrdnou. Kde dělám chybu?

0 0
možnosti
MK

Nesolíte vývar?

0 0
možnosti
MK

To slyším poprvé.....co si pamatuji, tak u nás se vždy vařila kapří hlava a žábry tam byly.

2 0
možnosti
SH

:-D u me je to zase naopak..cela se divim. Ale muzu to letos zkusit je tam nechat.

0 0
možnosti

Žábry jsou hlavně plné krve a to polévka nezkousne, ale nikomu to nebrání si je tam nechat. :-)

0 0
možnosti
TL

Pokud je proříznete, tak plné krve nejsou. Ostatně, je to v článku napsáno.

2 0
možnosti
RK

Pokud vím, žábry jsou filtr, který zachytává nečistoty z vody.... To je důvod, proč je vyndáváme.

3 9
možnosti
MV

Žábry slouží k dýchání, zachytávání kyslíku z vody. Nejsou jako filtr u vysavače, jak si to asi představujete vy. Pokud jsou ve vodě nečistoty, tak se do ryby dostanou tak jako tak, protože ryba při dýchání nejdřív nasaje vodu do tlamy, a pak ji teprve vypustí ven přes žábry. Navíc se voda samozřejmě i s nečistotami dostane do ryby s potravou.

Ale žábry mohou být někdy napadené parazity, takže vyndat je, což není žádná velká dřina, určitě není na škodu.

8 0
možnosti
DK

Polévka, do které dáte hlavu se žábrama, opravdu nezhořkne. Můj otec je nikdy nevyndaval a polévka opravdu nikdy hořká nebyla. Já je ale vyndavám....proč taky ne. Nedá to moc práce a nepřekáží pak při obírání masa z hlavy. Ploutve bych nestříhal, zůstane pak v těle další spousta kostí. Ploutve vždycky u kořenů naříznu nožem a pak je celoé vytrhnu i s kostma. Dá to sice více práce, než je jen ušmiknout nůžkama ale člověk se tak alespoň zbaví spousty kostí navíc, které by pak v hotovém pokrmu překážely. Kapra jsem se naučil i vykošťovat. Není to tak těžké a konzumace takového masa je pak úplně o něčem jiném a člověk si mnohem více pochutná, když nemusí hledat kosti tak dlouho, až je pokrm úplně studený :-D

12 0
možnosti