Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J59i73ř10í 69F77r84o90l63e46c 7955414242737

Anglicky je to welded wine... :-)

+1/0
20.12.2015 0:08

M25i90c55h84a88l 23M50i51l94l90e59r 9206382889742

8-o8-o8-o welded?

Kdybys k tomu nazvu pridal ;-), tak bych bral, ale takhle:-)?

Mulled wine se tomu rika anglicky. Nekde take pouzivaji nemecky vyraz Glühwein.

+1/0
20.12.2015 4:41

J26i37ř27í 82F67r65o90l78e43c 7685854492927

Vsak jsem ho pridal :-) Je to samozrejmne czenglish, podobne jako lubricated like a fox=mazany jako liska,atd :-)

0/0
20.12.2015 5:15

M11i74c72h72a62l 52M76i65l21l94e98r 9516372869632

;-)

0/0
20.12.2015 5:43

E82v50a 59P49e95l25c46o19v77á 5588557175348

My ještě do svařáku přidáváme kousek másla. Eliminuje odpařování alkoholu. A je pak takový "hladký". ;-)

0/0
18.12.2015 22:52

M22i22c25h13a72l 56M49i30l27l85e57r 9856222199142

zalezi na teplote vareni a jeho delce.

I z roztoku vody + alkoholu s maslem nebo olejem se bude alkohol odparovat, pokud bude zahrivany po delsi dobu na teplotu blizkou bodu varu vody, bei vocko o 25C vic, nez je bod varu alkoholu.

Ani mastne "oko" na povrchu roztoku pri takove teplote nezabrani vyparovani alkoholu.

0/0
19.12.2015 5:22

M42i28c40h40a77l 36M94i91l19l45e53r 9776632659932

my nejdriv pripravime esenci svarenim koreni a cukru v malem mnozstvi vina. Pripravovat esenci z vody by byla vecna skoda a redeni chuti vina. Na to musi byt jedine vino.

Pak pridame ostatni vino a uz jen prohrejeme, samozrejme pod bod varu alkoholu. Ztrata alkoholu pri vyrobe esence neni nijak citelna, protoze se jedna jen o male mnozstvi vina.

Komu by preci jen vadilo ze tu trosku alkoholu ztrati, muze do hotoveho svaraku pridat lzicku brandy nebo lzici portskeho.

+4/0
18.12.2015 15:42

M24i16c44h51a53l 98K78r95č78á80l 6478438646642

Jednodušší je to koření vařit v troše vody a až je pěkně vyvařené tak přidat víno.

+3/−2
18.12.2015 15:28

J11a62r83o16s42l76a58v 27P25l39a97c27h29e15t66k29a 7776846636329

Tak autorovi vyroku o tom, ze pri vareni vsechen alkohol vypracha, bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout.

0/−4
18.12.2015 12:50

L70u50k51á69š 65C14a62b31r60n58o40c91h 4395368178816

a k cemu byste dospel? tato vase informace ma nulovou hodnotu ;-)

+2/0
18.12.2015 15:11

J69a71r31o88s44l96a90v 15P53l35a79c72h38e59t12k61a 7796426936609

Dospel bych k tomu, ze nadycha a rozdil proti nesvarenemu vinu nebude moc velky.

0/−5
18.12.2015 15:58

M21i24c50h38a23l 37M65i65l97l15e86r 9916972839582

"bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout."8-o8-o8-o

Opravdu drzis svarak celou hodinu tesne pod bodem vary VODY? 8-o

V tom pripade, kamo, se vsechen alkohol z nej davno vyvaril!;-D

Asi jsi odesel ze skoly bez zakladnich vedomosti chemie a fyziky.

Vis jak se lisi bod varu vody a bod varu alkoholu - v danem pripade ethanolu?

Napovim ti: pri normalnim atmosferickem tlaku je bod varu ethanolu 78.3C.

Za stejnych podminek je bod varu vody 100C. Drz svuj svarak hodinu pri tvych "tesne pod bodem varu vody", tedy treba 95C a veskery ethanol se ti davno odvari, nez ho zacnes pit.

+4/0
18.12.2015 16:12

J16a63r74o86s73l59a45v 25P39l34a88c92h11e55t77k21a 7966426566709

Vsadime se? ;-)

0/0
18.12.2015 16:22

M55i31c92h74a17l 40M34i16l47l48e86r 9746542109952

napsal jsi hovadinu;-D

+2/0
18.12.2015 16:40

J97a15r54o29s10l74a97v 21P13l34a43c64h19e29t92k89a 7596506236139

Nenapsal. Mam totiz doma posledni vykrik techniky, ktery se jmenuje "poklicka". Kdyz si to vyhledas, tak zjistis kde se da sehnat. A vlastne me napada, ze si to muzes i jednoduse overit. Vino ma asi 13 objemovych % alkoholu, coz je asi 10 % hmotnostnich. Takze vezmi lahev vina, dej ji do hrnce, cele to zvaz, pak to prived na 95 stupnu a hodinu nech(s poklickou), pote znovu zvaz. Jestli bude rozdil mensi, nez 10%, tak tam proste porad alkohol mas, jina moznost neexistuje.

0/−3
18.12.2015 16:55

O83n69d98ř79e43j 34H39o76r89á47k 8239474111

No jo, všichni tady zjevně řeší var a odpařování, a ty si k tomu přidáš kondenzaci a machruješ. Takto si samozřejmě můžeš připlácnout k čemukoli cokoli a "argumentovat".

+1/0
18.12.2015 18:42

J59a79r16o52s22l56a94v 56P20l88a50c72h74e24t86k54a 7576376346409

I kdyz nebudu mit poklicku, tak to prece neznamena, ze kdyz privedu svarak k varu, ze tam zadny alkohol nebude. Tady se proste nekdo snazi aplikovat selsky rozum ze bod varu vody je 100 stupnu, bod varu alkoholu je 72, takze kdyz uz se vari vino, tak tam zadny alkohol neni. To je pitomost, protoze by to znamenalo, ze kdyz ohreju vodu na 100 stupnu, tak okamzite zmizi.

0/−2
18.12.2015 18:45

M95i22c38h16a74l 85M74i45l30l30e65r 9206952629592

je videt z tohoto prirovnani, ze vedle ve skole nepobranych znalosti jsi logiku take nepobral;-)

Tak po lopate trochu zakladu fyziky:

1)varis vodu pri 100C v podminkach jejiho bodu varu (pri normalnim atmosferickem tlaku), varis ji hodinu. Jeji hladina se za tu dobu podstatne snizi, ale zda se za tu dobu uplne vypari nebo ne, zalezi na pocatecnim mnozstvi vody. Kdyz te vody bude pullitr, nebude trvat celou hodinu aby se uplne vyparila a ani poklicka ji nezachrani.

2)V druhe nadobe zahrivas kapalinu obsahujici ethanol ( =v normalnich atmosferickych podminkach bod varu 73.2C), na teplotu kousek pod bod varu vody. Rekneme tedy pri 95 - 98C. To znamena, ze na rozdil od te vody, kterou zahrivas ne jejim bodu varu, zahrivas ethanol bei vocko o 22 az 25C vic, nez je jeho bod varu.!!

Jeden nemusi byt atomovy fyzik a laureat Nobelovy ceny aby si spocital, ze ethanol zahrivany HODINU pri teplote o 22-25c vyssi nez je jeho bod varu proste nema sanci v roztoku zustat a nebude tu hodne hloupe tvrdit neco opacneho.;-D

Dokonce ani ten tvuj "velky technologicky vynalez" =poklicka ho nezastavi. V te fazi je totiz ethanol ve forme pary a poklicka jeho vyparovani nezastavi. Vyparovani o neco zpomali ale behem te hodiny pri 95-98C se ethanol proste vyvari.

Nehlede ani k tomu, ze ten chudak svarak bude chutnat hodne blbe z vylouhovanych pachuti kovove poklicky.;-D

+2/0
19.12.2015 5:16

M49i86c47h46a93l 27M55i73l79l57e16r 9676192519322

pletes si totiz chut a vuni svaraku, kterou dostane diky prisadam, s obsahem alkoholu.

Pri vyvareni alkoholu svarak neprijde o korennou/sladkou chut ani vuni, jenom o alkohol.

0/0
18.12.2015 16:43

J42a19r88o17s14l46a50v 10P77l35a80c59h36e89t33k40a 7766226646469

"Pri vyvareni alkoholu prijde o alkohol"

Tohle muzu asi tezko rozporovat;-D

0/−1
18.12.2015 16:56

M67i20l89a39n 23V50i47k 1577575673283

To ten hodinu skoro vařený svařák asi bude mít výtečnou chuť!

+2/0
18.12.2015 17:57

M64i92c97h86a55l 30M88i58l22l97e85r 9686202229672

;-D Hlavne, ze ho Plachetka varil pod poklickou a jeho nealkoholicky svarak ma navic chut vyluhovaneho hliniku z poklicky;-D

+1/0
18.12.2015 21:01







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.