Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J14i61ř15í 95F72r15o49l48e61c 7285444132747

Anglicky je to welded wine... :-)

+1/0
20.12.2015 0:08

M45i80c48h27a35l 97M96i50l75l97e65r 9186952959372

8-o8-o8-o welded?

Kdybys k tomu nazvu pridal ;-), tak bych bral, ale takhle:-)?

Mulled wine se tomu rika anglicky. Nekde take pouzivaji nemecky vyraz Glühwein.

+1/0
20.12.2015 4:41

J75i91ř41í 28F41r97o32l35e79c 7445914612667

Vsak jsem ho pridal :-) Je to samozrejmne czenglish, podobne jako lubricated like a fox=mazany jako liska,atd :-)

0/0
20.12.2015 5:15

M19i44c41h27a53l 53M73i21l98l15e33r 9896642969142

;-)

0/0
20.12.2015 5:43

E87v86a 93P62e89l47c87o54v16á 5938857155288

My ještě do svařáku přidáváme kousek másla. Eliminuje odpařování alkoholu. A je pak takový "hladký". ;-)

0/0
18.12.2015 22:52

M14i91c91h12a28l 94M19i27l90l35e52r 9656462129222

zalezi na teplote vareni a jeho delce.

I z roztoku vody + alkoholu s maslem nebo olejem se bude alkohol odparovat, pokud bude zahrivany po delsi dobu na teplotu blizkou bodu varu vody, bei vocko o 25C vic, nez je bod varu alkoholu.

Ani mastne "oko" na povrchu roztoku pri takove teplote nezabrani vyparovani alkoholu.

0/0
19.12.2015 5:22

M32i57c68h37a77l 26M51i54l98l87e59r 9496432829122

my nejdriv pripravime esenci svarenim koreni a cukru v malem mnozstvi vina. Pripravovat esenci z vody by byla vecna skoda a redeni chuti vina. Na to musi byt jedine vino.

Pak pridame ostatni vino a uz jen prohrejeme, samozrejme pod bod varu alkoholu. Ztrata alkoholu pri vyrobe esence neni nijak citelna, protoze se jedna jen o male mnozstvi vina.

Komu by preci jen vadilo ze tu trosku alkoholu ztrati, muze do hotoveho svaraku pridat lzicku brandy nebo lzici portskeho.

+4/0
18.12.2015 15:42

M41i85c18h82a44l 61K97r49č35á20l 6548738446232

Jednodušší je to koření vařit v troše vody a až je pěkně vyvařené tak přidat víno.

+3/−2
18.12.2015 15:28

J86a97r20o83s47l83a24v 66P83l65a48c59h77e17t97k15a 7336676916319

Tak autorovi vyroku o tom, ze pri vareni vsechen alkohol vypracha, bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout.

0/−4
18.12.2015 12:50

L26u10k21á28š 82C53a32b35r28n41o81c82h 4825798578886

a k cemu byste dospel? tato vase informace ma nulovou hodnotu ;-)

+2/0
18.12.2015 15:11

J43a73r80o43s22l60a85v 73P67l14a47c96h91e76t74k90a 7216696876489

Dospel bych k tomu, ze nadycha a rozdil proti nesvarenemu vinu nebude moc velky.

0/−5
18.12.2015 15:58

M80i22c76h64a21l 77M49i51l59l25e28r 9906212559252

"bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout."8-o8-o8-o

Opravdu drzis svarak celou hodinu tesne pod bodem vary VODY? 8-o

V tom pripade, kamo, se vsechen alkohol z nej davno vyvaril!;-D

Asi jsi odesel ze skoly bez zakladnich vedomosti chemie a fyziky.

Vis jak se lisi bod varu vody a bod varu alkoholu - v danem pripade ethanolu?

Napovim ti: pri normalnim atmosferickem tlaku je bod varu ethanolu 78.3C.

Za stejnych podminek je bod varu vody 100C. Drz svuj svarak hodinu pri tvych "tesne pod bodem varu vody", tedy treba 95C a veskery ethanol se ti davno odvari, nez ho zacnes pit.

+4/0
18.12.2015 16:12

J50a30r96o26s32l44a20v 44P24l51a85c56h84e45t60k62a 7646516516269

Vsadime se? ;-)

0/0
18.12.2015 16:22

M28i52c37h12a18l 92M46i63l29l95e58r 9376982679612

napsal jsi hovadinu;-D

+2/0
18.12.2015 16:40

J81a60r74o48s61l54a17v 78P98l83a33c77h47e40t27k68a 7676936696989

Nenapsal. Mam totiz doma posledni vykrik techniky, ktery se jmenuje "poklicka". Kdyz si to vyhledas, tak zjistis kde se da sehnat. A vlastne me napada, ze si to muzes i jednoduse overit. Vino ma asi 13 objemovych % alkoholu, coz je asi 10 % hmotnostnich. Takze vezmi lahev vina, dej ji do hrnce, cele to zvaz, pak to prived na 95 stupnu a hodinu nech(s poklickou), pote znovu zvaz. Jestli bude rozdil mensi, nez 10%, tak tam proste porad alkohol mas, jina moznost neexistuje.

0/−3
18.12.2015 16:55

O12n45d11ř30e51j 57H34o65r46á61k 8719904761

No jo, všichni tady zjevně řeší var a odpařování, a ty si k tomu přidáš kondenzaci a machruješ. Takto si samozřejmě můžeš připlácnout k čemukoli cokoli a "argumentovat".

+1/0
18.12.2015 18:42

J98a90r71o76s70l12a94v 23P60l69a16c82h74e95t79k28a 7846516176489

I kdyz nebudu mit poklicku, tak to prece neznamena, ze kdyz privedu svarak k varu, ze tam zadny alkohol nebude. Tady se proste nekdo snazi aplikovat selsky rozum ze bod varu vody je 100 stupnu, bod varu alkoholu je 72, takze kdyz uz se vari vino, tak tam zadny alkohol neni. To je pitomost, protoze by to znamenalo, ze kdyz ohreju vodu na 100 stupnu, tak okamzite zmizi.

0/−2
18.12.2015 18:45

M46i37c47h59a25l 16M42i76l29l35e33r 9326922249752

je videt z tohoto prirovnani, ze vedle ve skole nepobranych znalosti jsi logiku take nepobral;-)

Tak po lopate trochu zakladu fyziky:

1)varis vodu pri 100C v podminkach jejiho bodu varu (pri normalnim atmosferickem tlaku), varis ji hodinu. Jeji hladina se za tu dobu podstatne snizi, ale zda se za tu dobu uplne vypari nebo ne, zalezi na pocatecnim mnozstvi vody. Kdyz te vody bude pullitr, nebude trvat celou hodinu aby se uplne vyparila a ani poklicka ji nezachrani.

2)V druhe nadobe zahrivas kapalinu obsahujici ethanol ( =v normalnich atmosferickych podminkach bod varu 73.2C), na teplotu kousek pod bod varu vody. Rekneme tedy pri 95 - 98C. To znamena, ze na rozdil od te vody, kterou zahrivas ne jejim bodu varu, zahrivas ethanol bei vocko o 22 az 25C vic, nez je jeho bod varu.!!

Jeden nemusi byt atomovy fyzik a laureat Nobelovy ceny aby si spocital, ze ethanol zahrivany HODINU pri teplote o 22-25c vyssi nez je jeho bod varu proste nema sanci v roztoku zustat a nebude tu hodne hloupe tvrdit neco opacneho.;-D

Dokonce ani ten tvuj "velky technologicky vynalez" =poklicka ho nezastavi. V te fazi je totiz ethanol ve forme pary a poklicka jeho vyparovani nezastavi. Vyparovani o neco zpomali ale behem te hodiny pri 95-98C se ethanol proste vyvari.

Nehlede ani k tomu, ze ten chudak svarak bude chutnat hodne blbe z vylouhovanych pachuti kovove poklicky.;-D

+2/0
19.12.2015 5:16

M43i38c76h76a68l 97M26i71l53l21e60r 9636692289922

pletes si totiz chut a vuni svaraku, kterou dostane diky prisadam, s obsahem alkoholu.

Pri vyvareni alkoholu svarak neprijde o korennou/sladkou chut ani vuni, jenom o alkohol.

0/0
18.12.2015 16:43

J13a26r36o87s69l31a67v 97P44l79a25c57h29e22t33k57a 7416586526449

"Pri vyvareni alkoholu prijde o alkohol"

Tohle muzu asi tezko rozporovat;-D

0/−1
18.12.2015 16:56

M64i49l91a78n 39V42i97k 1627195223283

To ten hodinu skoro vařený svařák asi bude mít výtečnou chuť!

+2/0
18.12.2015 17:57

M20i60c51h23a76l 17M38i17l98l83e30r 9406762399352

;-D Hlavne, ze ho Plachetka varil pod poklickou a jeho nealkoholicky svarak ma navic chut vyluhovaneho hliniku z poklicky;-D

+1/0
18.12.2015 21:01





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.