Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J79i51ř59í 27F40r10o45l33e13c 7915424812317

Anglicky je to welded wine... :-)

+1/0
20.12.2015 0:08

M69i24c67h84a16l 91M85i18l39l76e74r 9346512559712

8-o8-o8-o welded?

Kdybys k tomu nazvu pridal ;-), tak bych bral, ale takhle:-)?

Mulled wine se tomu rika anglicky. Nekde take pouzivaji nemecky vyraz Glühwein.

+1/0
20.12.2015 4:41

J41i23ř14í 67F74r63o13l39e45c 7405594642107

Vsak jsem ho pridal :-) Je to samozrejmne czenglish, podobne jako lubricated like a fox=mazany jako liska,atd :-)

0/0
20.12.2015 5:15

M14i76c14h33a64l 67M45i69l69l44e98r 9416122289502

;-)

0/0
20.12.2015 5:43

E73v83a 91P87e53l72c90o88v86á 5738167675658

My ještě do svařáku přidáváme kousek másla. Eliminuje odpařování alkoholu. A je pak takový "hladký". ;-)

0/0
18.12.2015 22:52

M84i31c53h55a36l 84M13i62l72l51e68r 9836202129702

zalezi na teplote vareni a jeho delce.

I z roztoku vody + alkoholu s maslem nebo olejem se bude alkohol odparovat, pokud bude zahrivany po delsi dobu na teplotu blizkou bodu varu vody, bei vocko o 25C vic, nez je bod varu alkoholu.

Ani mastne "oko" na povrchu roztoku pri takove teplote nezabrani vyparovani alkoholu.

0/0
19.12.2015 5:22

M78i14c35h72a45l 62M64i60l48l70e20r 9366232869272

my nejdriv pripravime esenci svarenim koreni a cukru v malem mnozstvi vina. Pripravovat esenci z vody by byla vecna skoda a redeni chuti vina. Na to musi byt jedine vino.

Pak pridame ostatni vino a uz jen prohrejeme, samozrejme pod bod varu alkoholu. Ztrata alkoholu pri vyrobe esence neni nijak citelna, protoze se jedna jen o male mnozstvi vina.

Komu by preci jen vadilo ze tu trosku alkoholu ztrati, muze do hotoveho svaraku pridat lzicku brandy nebo lzici portskeho.

+4/0
18.12.2015 15:42

M58i58c98h78a83l 47K89r52č14á26l 6248878116412

Jednodušší je to koření vařit v troše vody a až je pěkně vyvařené tak přidat víno.

+3/−2
18.12.2015 15:28

J32a14r43o70s29l20a81v 47P43l32a13c30h70e15t83k25a 7576896746559

Tak autorovi vyroku o tom, ze pri vareni vsechen alkohol vypracha, bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout.

0/−4
18.12.2015 12:50

L92u20k83á40š 27C33a87b61r31n55o30c73h 4625288258666

a k cemu byste dospel? tato vase informace ma nulovou hodnotu ;-)

+2/0
18.12.2015 15:11

J76a65r92o76s44l20a24v 76P75l63a76c83h67e88t68k33a 7226556486229

Dospel bych k tomu, ze nadycha a rozdil proti nesvarenemu vinu nebude moc velky.

0/−5
18.12.2015 15:58

M29i12c53h95a31l 30M26i87l11l38e66r 9516892279482

"bych dal vypit svaracek co byl hodinu tesne pod bodem varu vody, a nechal bych ho dychnout."8-o8-o8-o

Opravdu drzis svarak celou hodinu tesne pod bodem vary VODY? 8-o

V tom pripade, kamo, se vsechen alkohol z nej davno vyvaril!;-D

Asi jsi odesel ze skoly bez zakladnich vedomosti chemie a fyziky.

Vis jak se lisi bod varu vody a bod varu alkoholu - v danem pripade ethanolu?

Napovim ti: pri normalnim atmosferickem tlaku je bod varu ethanolu 78.3C.

Za stejnych podminek je bod varu vody 100C. Drz svuj svarak hodinu pri tvych "tesne pod bodem varu vody", tedy treba 95C a veskery ethanol se ti davno odvari, nez ho zacnes pit.

+4/0
18.12.2015 16:12

J91a96r96o20s81l94a17v 64P63l55a13c92h41e85t96k60a 7176796126469

Vsadime se? ;-)

0/0
18.12.2015 16:22

M73i22c96h55a24l 92M36i74l46l95e35r 9936502509752

napsal jsi hovadinu;-D

+2/0
18.12.2015 16:40

J36a25r44o65s26l22a47v 89P49l27a37c84h11e14t76k59a 7716866806739

Nenapsal. Mam totiz doma posledni vykrik techniky, ktery se jmenuje "poklicka". Kdyz si to vyhledas, tak zjistis kde se da sehnat. A vlastne me napada, ze si to muzes i jednoduse overit. Vino ma asi 13 objemovych % alkoholu, coz je asi 10 % hmotnostnich. Takze vezmi lahev vina, dej ji do hrnce, cele to zvaz, pak to prived na 95 stupnu a hodinu nech(s poklickou), pote znovu zvaz. Jestli bude rozdil mensi, nez 10%, tak tam proste porad alkohol mas, jina moznost neexistuje.

0/−3
18.12.2015 16:55

O79n10d51ř95e88j 67H42o27r66á30k 8199514901

No jo, všichni tady zjevně řeší var a odpařování, a ty si k tomu přidáš kondenzaci a machruješ. Takto si samozřejmě můžeš připlácnout k čemukoli cokoli a "argumentovat".

+1/0
18.12.2015 18:42

J20a69r45o71s23l85a33v 36P31l56a37c86h18e35t69k68a 7456626176689

I kdyz nebudu mit poklicku, tak to prece neznamena, ze kdyz privedu svarak k varu, ze tam zadny alkohol nebude. Tady se proste nekdo snazi aplikovat selsky rozum ze bod varu vody je 100 stupnu, bod varu alkoholu je 72, takze kdyz uz se vari vino, tak tam zadny alkohol neni. To je pitomost, protoze by to znamenalo, ze kdyz ohreju vodu na 100 stupnu, tak okamzite zmizi.

0/−2
18.12.2015 18:45

M75i95c36h72a48l 76M58i79l29l32e29r 9186842929892

je videt z tohoto prirovnani, ze vedle ve skole nepobranych znalosti jsi logiku take nepobral;-)

Tak po lopate trochu zakladu fyziky:

1)varis vodu pri 100C v podminkach jejiho bodu varu (pri normalnim atmosferickem tlaku), varis ji hodinu. Jeji hladina se za tu dobu podstatne snizi, ale zda se za tu dobu uplne vypari nebo ne, zalezi na pocatecnim mnozstvi vody. Kdyz te vody bude pullitr, nebude trvat celou hodinu aby se uplne vyparila a ani poklicka ji nezachrani.

2)V druhe nadobe zahrivas kapalinu obsahujici ethanol ( =v normalnich atmosferickych podminkach bod varu 73.2C), na teplotu kousek pod bod varu vody. Rekneme tedy pri 95 - 98C. To znamena, ze na rozdil od te vody, kterou zahrivas ne jejim bodu varu, zahrivas ethanol bei vocko o 22 az 25C vic, nez je jeho bod varu.!!

Jeden nemusi byt atomovy fyzik a laureat Nobelovy ceny aby si spocital, ze ethanol zahrivany HODINU pri teplote o 22-25c vyssi nez je jeho bod varu proste nema sanci v roztoku zustat a nebude tu hodne hloupe tvrdit neco opacneho.;-D

Dokonce ani ten tvuj "velky technologicky vynalez" =poklicka ho nezastavi. V te fazi je totiz ethanol ve forme pary a poklicka jeho vyparovani nezastavi. Vyparovani o neco zpomali ale behem te hodiny pri 95-98C se ethanol proste vyvari.

Nehlede ani k tomu, ze ten chudak svarak bude chutnat hodne blbe z vylouhovanych pachuti kovove poklicky.;-D

+2/0
19.12.2015 5:16

M44i41c87h57a11l 56M47i57l53l23e19r 9796412719582

pletes si totiz chut a vuni svaraku, kterou dostane diky prisadam, s obsahem alkoholu.

Pri vyvareni alkoholu svarak neprijde o korennou/sladkou chut ani vuni, jenom o alkohol.

0/0
18.12.2015 16:43

J30a66r11o82s25l23a43v 72P32l46a36c53h16e98t36k29a 7116256446359

"Pri vyvareni alkoholu prijde o alkohol"

Tohle muzu asi tezko rozporovat;-D

0/−1
18.12.2015 16:56

M37i57l15a16n 21V37i47k 1817595393963

To ten hodinu skoro vařený svařák asi bude mít výtečnou chuť!

+2/0
18.12.2015 17:57

M26i17c69h11a61l 16M12i77l76l10e68r 9646202739132

;-D Hlavne, ze ho Plachetka varil pod poklickou a jeho nealkoholicky svarak ma navic chut vyluhovaneho hliniku z poklicky;-D

+1/0
18.12.2015 21:01







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.