- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Cestou na poutní místo Lomec projíždíme obcí Chelčice, známou svojí farmou Zemcheba. Takže pro dva staříky si tam nakoupíme čerstvě sklizená jablka, výběr je z asi 6 hlavních druhů. Vloni v listopadu jsme nakoupili od každé odrůdy asi 15- 16 kilo, celkem dobře na 80 kilo, už bereme z posledních asi 10 jablek. Nejlépe bych hodnotil jejich odrůdu Bohemia a Sirius. Sirius je ještě dnes pěkné a chutné jablko, skladujeme je v podzemní garáži, tma a průměrná teplota kolem +10°C. Ve sklepě je spíš 18°C, tam ta jablka rychle vysychají.
Na zahradě máme Rubín, Matčino a další starší odrůdy, bez postřiku se skladovat nedají- drobné ranky od hmyzu chytají velmi rychle plíseň. Šťáva je z nich ale výborná, zatím je ale musíme vozit do Bavorska. V Jižních Čechách není moderní lis na ovoce s napojenou sterilizační linkou a balením do 5l nebo 10l boxů.
V Bavorsku je několik takových lisů pro soukromé zákazníky, na počkání vám vylisují šťávu z vašich jablek a naplní. 5l box z vlastních jablek přijde na 3,60€.
Jeden Meteor bych objednal někam do oblasti pražského podhradí. Strakovka se to tam jmenuje nebo tak nějak :-).
Za mě naopak vede Rubín a Melodie. Každému holt chutná něco jiného...
Proboha, co tomu diteti je? Nebo co je v tech jabkach? :-)
Pravděpodobně nějaká vrozená porucha vlivem chemických postřiků.
Rubinola je skvělá, tu baštím i já coby hruškožrout. A na tuhle odrůdu se už moc těším.
Za mě teda vede Punčové a Gdanský hranáč.