Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Naučte se škvařit škvarky, základ poctivé kuchyně z vepřového sádla

Během chvilky připravíte skvělou škvarkovou pomazánku, za půl hodiny bramborové placky. Kde vzít domácí sádlo a škvarky, když nemáte tu správnou babičku? No přece doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V75l81a10d93o 76H54r95a51b48i61n71a 9151896949402

ale hlavne nikdy,opakujem nikdy necedit cez plastove sitkoX

0/0
10.2.2016 20:43

J65a97n 36Š33e66b60e15s69t31a 6867470550275

;-D Jo, to může být dobrá zábava ;-D

0/0
10.2.2016 21:12

Z41d59e28n52ě84k 65R16a47j46s26k38ý 4281786535476

Nejvíc mě na článku vadí, že nic pořádně nevysvětlil, a to co vysvětlil mně připadá nesmyslné. Kostičky 1 x 1 je total nesmysl. Aspoň pokud jde o škvarky, sádla z tak malejch kostiček ale může být ovšem víc.8-o

+1/0
10.2.2016 20:06

J52a76n 89V48á90c68l17a34v38í53k 3452636451899

Nebo se pouzije mikrovlnka, je to rychlejsi a min se s tim nadela :-)

0/−1
10.2.2016 13:36

Z88d65e25n34ě15k 20R53a75j41s95k98ý 4911876855496

To se nevychytá!

0/0
10.2.2016 20:03

J31a86n 89V76á48c94l78a36v11í40k 3102336341889

Co se nevychytá?

0/0
13.2.2016 11:44

J69a57r57o59m23í93r 73P43o92p75l45e93r 4483981801314

jj tak to vypadá, když někdo píše o tom co nikdy nejedl a nedělal. Humanitární obory vpřed!!

+1/0
10.2.2016 9:05
Foto

M83a17r66t54i85n 95O94c20h 7389244925146

Škvarky v troubě? To je zase blbost...Rv

+5/0
9.2.2016 19:07

J85i29ř85í 42N56o96s31e40k 1388897171926

Škvaříme v pomalém hrnci, večer tam nasypeme 2 až 3 kilíčka, zapneme na low a ráno je hotovo, jenom slít do sklenic :-)

0/0
9.2.2016 14:00

T26o43m55á28š 42T42a61t41í29č12e49k 5810402940258

A konsistence těch škvarků je tuším stejná, z toho pomalýho hrnce...?

0/0
9.2.2016 14:17

V73l62a47d30o 98H10r68a56b72i88n12a 9461506769492

niekedy sa chystam vytopit mast a skvarky z bociku,to bude uplne ina liga...

0/0
9.2.2016 6:42

L91u93k98a73s 37N52e49m75e76c 7959610612844

Já taky , ale prej to hodně prská. Chtělo by to nějaký osvědčený recept.

0/0
9.2.2016 9:51

M60i81l57a77n 90V68i18k 1917565853813

Bůček občas přidám ke škvařenému sádlu, aby bylo víc výborných škvarků.

0/0
9.2.2016 17:18

J39i40ř94í 20S64o78u20č55e82k 5666667719339

V rubrice Hobby recepty na vepřové škvarky, v rubrice Jihočeského kraje upoutávka na vepřové hody v Ternu. Konečně redakce pochopila. Jen tak dál ;-)

+1/0
8.2.2016 23:05

M85a69r34t47i48n 83H73r93o83u10d85n68ý 5297712104347

Chce to hlavně usilovně míchat a míchat. Jak to pustí sádlo, tak se to škvaří jedna radost.

Problém ale je, že dnes jsou prasata sportovci. Za mejch časů bylo prase 40% sádla (takový 3-4 kýble se vyškvařily), dnes je z prasete sotva malej kbelíček sádla. Kdo by to ale taky jedl. Když ne namazat na chleba, tak je to na poblití. Za mlada se sádlo používalo jako tuk na všechno, dnes už ne. Z topinky dělané na sádle jsem se málem zablil.

Ale škvarečky jsou dobrý, zvláště když jsou pořádně vypražený a pěkně do hněda a občas i s kouskem masa na okrajích.

+1/−8
8.2.2016 21:29
Foto

M45i46r10o50s95l15a71v 32D31v44o93ř19á34k 4902306449709

Prvně bylo když se prase pověsilo zjistit tloušťku špeku. Jenže prase mělo kolem 250 kg i více.

0/0
8.2.2016 22:34

T53o71m21á87š 54T39a19t51í45č17e20k 5310902840868

Dobří řezníci mají dodavatele i těch štíhloplných čuníků. Kromě sádla jze koupit i slaninu o větší tloušťce než 1 cm. Potřeba prochodit okolí. ;-)

0/0
9.2.2016 1:03

T15o65m49á33š 34T95a51t78í11č71e62k 5640912590938

*plnoštíhlých :-/

0/0
9.2.2016 1:06

J79o78s89e30f 37Š17á54t78a90v16a 2894981606969

Topinky dělám jedině na sádle.

+1/0
9.2.2016 17:51

B61o11h39u59š 16S13t67e51j96s19k73a11l 9920201268904

Dneska se právě všichni vrací k sádlu, protože světe div se, prej je zdravé. Když umíte udělat topinky na sádle, tak se nepoblinkáte, prostě z tý topibky nesmí téct ani být nasáklá.

0/0
14.2.2016 13:34

D73a27n90a 50T37e40n40z70l57e78r 5600852585263

Prorostlé sádlo nakrájím na mašince na tenké lístečky, škvařím bez vody, s přidanými jablky nebo cibulí. Když se vyškvaří tuk, zbydou škvarky, které mají tvar bramborových chipsů. A dá se na nich smlsnout stejně, jako na chipsech.

0/0
8.2.2016 20:00

T43o95m89á80š 49T69a32t15í84č56e36k 5380812790558

Jo, vono tam není J! :-)

0/0
9.2.2016 0:47

T35o24m43á62š 98T42a72t17í20č69e31k 5700682120378

Ehm, omlouvám se, to předtím patřilo jinam. Chtěl jsem říct, že pražení tenkých plátků je taková severoamerická záležitost. Ovšem výroba škvarků po našem je prostě jen příjemný vedlejší produkt výroby sádla - a proto nedochucujeme.

Mě překvapila škvařicí tradice v Portugalsku: tam to dělají podobně jako u nás, ale neberou na to čisté sádlo - ona ta jejich prasátka z venkovní pastvy zase až tak tučná nejsou. Spíš škvaří s trochou toho sádla ještě další části prasátka, které u nás spadají pod zabíjačkové pochoutky - ouška apod. Moc zajímavé. :-)

+1/0
9.2.2016 0:56

M51a80r92t79i74n 76N21e22v69r55l67a 2677421444237

Diky hlavně za diskusi. Dělám sádlo se škvarkama už přes 20 let a převzal jsem knouhau od svého táty a ten prostě dával víc vody. Když jsem jednou zkusil dát méně vody tak se mi bleskově a nekontrolovatelně sádlo spálilo. Tak jsem se vrátil k průběžnému podlévání. Vodu nechám odpařit až uplne nakonec. Ale priste zkusím a menší plamen a lépe kontrolovat. Diky všem za inspiraci!

0/0
8.2.2016 19:08

J24e31n64d26a 32K58r83á70s87a 1789206288

2kg sádla, kostky 3cm! Ve varné misce do mikrovlnky na 10 min předehřát a pak do hrnce, podlit vodou s troškou mléka, míchat a za hodinu voňavé škvarky a sádlíčko. .R^. . . ;-)

+1/−3
8.2.2016 18:32

M98a63r13t56i14n 54K45a11r15á78s23e12k 1728174409734

Mléko bych tam dával až skoro před koncem škvaření, jinak se to zbytečně připaluje.

+3/−2
8.2.2016 19:50

J39e72n96d70a 71K20r54á79s72a 1349576438

To jsem dělal dříve, kvůli barvě a chuti. Nyní dám trochu už do teplé vody, před vložením předehřátých kousků z mikrovlnky .....čímž se vše urychlí. ..R^;-)

0/0
8.2.2016 19:55

M95i14c87h42a11l 51K56m14í64n84e39k 8675638578547

já tam hrnek naleju, jak škvarky začnou plavat

0/0
9.2.2016 14:19

J45i17ř62í 52T25u27m19a 9403257819498

Sádlo nakrájet na kostky cca 3 cm a velký kastrol , aby to šlo dobře míchat .Pak trochu podlít vodou , na 50 l hrdnec sádla tak 2-3 dcl vody a šup s tím na kamna a pořádně míchat, míchat a míchat od spoda .

V troubě se o zabijačce škvařílo na pekáči tak sádlo střevní co se pak přidávalo po semletí těchto švarků do jelit.!

+7/0
8.2.2016 17:10

T55o87m19á33š 83T79a95t11í15č11e89k 5800102310598

Jo! Přesně! Vnitřní sádlo se škvařilo v troubě! :-)R^

0/0
9.2.2016 0:58
Foto

M36i19r54o42s38l17a24v 65D18v71o19ř80á42k 4262856729729

Jenže toto sádlo se požívalo při dalším zpracování prasete při zabíjačce.

0/0
9.2.2016 8:31

T60o60m95á67š 94T40a10t59í71č61e52k 5530552350618

No však, dyť to píše Jiří. Já jsem si na to, jak přišla autorka na pečení sádla v troubě, vzpomněl právě díky jeho připomenutí zabíjačky! :-)

0/0
9.2.2016 10:07
Foto

S31t64a90n10i85s81l52a41v 41M32í10č60e73k 3978635835286

Jeden babičkovský: Surové sádlo nakrájet na kostky 2 až 3 cm (1 cm v článku je blbost, oškvarky by byly potom jak rozinky...), do velkého hrnce a podlít vodou (1kg surového sádla = 1 dl vody), škvařit na mírno tak hodinku. Potom přidat bůček nakrájený taktéž na 2 až 3 cm kostky. Průběžně odebíráme sádlo. Až se oškvarky začnou zabarvovat, necháme jen trošku sádla a přidáme na chuť sůl a cca 1dl mléka. Doškvaříme a poté sádlo slijeme do jiné nádoby (je slané a zjemněné mlékem) a oškvarky jsou hotové. Máme nedochucené jemné sádlo na vaření, ochucené na namazání na chleba a špičkové oškvarky. Pomazánku nedělám. Počkám si na sedlinu, která je přímo mňamózní. Jo a dělat oškvarky v troubě? To může jen trouba nebo lenoch. ☺

+27/0
8.2.2016 14:25

T38o26m30á49š 34T91a41t77í53č82e66k 5540712220628

Jo, sedlina nemá chybu! Stejně jako ten recept, díky! :-)R^

+1/0
9.2.2016 1:10

Z45l57a58t76u35š85e 85J90e17l29í64n45k93o79v35á 1615172767332

Mimochodem dobře se škvaří i v domácí pekárně.

Ale mezi námi a upřímně, po přečtení slintám jak bernardýn. ;-)

+9/0
8.2.2016 13:56

L24u38k15a22s 96N72e59m31e42c 7989850852684

Jo, v domaci pekarne je to bezva, akorat mi to VELMI poskrabalo nadobu a musel jsem koupit novou ... takze kdo neveri, at to zkusi.

0/0
8.2.2016 17:47

D19a47l24i26b48o86r 58B42a51r35a23n29e69k 9553466973276

jakoze vam sadlo poskrabalo pekranovou nadobku? to se mi nechce verit

0/0
8.2.2016 22:24

L30u58k77a48s 96N33e40m44e61c 7139750632524

Mám Etu, jak už byly škvarky skoro hotové a točily se kolem háků a rohy nádoby tak prodrely teflon až na hliník. Nádoba byla na vyhození, nová mě stála 750,-. Mlatil jsem se do hlavy...ale dobře mi tak, v diskuzi půlka lidí psala, že se jim stalo to samé a půlka, že dobrý.

0/0
9.2.2016 9:55

T90o31m42á94š 35T56a64t19í22č30e27k 5890712130908

Z čeho je vnitřní povrch té pekárny? Nepopraskal spíš kvůli vysoké teplotě?

0/0
9.2.2016 1:11

L91u36k27a22s 33N25e77m36e18c 7309220232834

Hliník potažený teflonem, klasika. Eta Hormony.

+1/0
9.2.2016 9:56

T80o85m82á82š 77T98a43t91í86č73e29k 5880422170188

Hm, musel bych to vidět. Ale je to tak můj tip. Protože tuk možná dosáhne vyšší teploty, než na co je pekárna navržená. Ale to už bysme zabruslovali do technických detailů ve stylu, jakou to má regulaci teploty... Teflon vydrží dost, ale ten nosný hliník může být celkem tenký, protože se nepočítá s teplotou nad X °C, tím pádem se roztáhne a vzniknou trhliny v tom teflonu.

Jenom tip, řekněme ze zkušenosti.

0/−1
9.2.2016 10:14

W38a59l57t34e29r 48D52i34v85i62š 6407372232932

Fakt to dřou ty škvarky, je to vydřené mechanicky. Taky nám takhle nádoba dopadla.

To nevyhřejete na vyšší teplotu, než jaká tam je běžně při pečení (a limit materiálu je ještě podstatně výš), takže degradace teplem se nekoná.

+2/0
9.2.2016 13:46

T33o74m23á42š 80T37a35t47í44č21e72k 5680982150628

To zní famózně.;-D Škoda, že se na to nemůžu podívat v reálu, jak švarečky položily teflon na lopatky... ;-D

(Samozřejmě to věřím.)

0/0
9.2.2016 14:16

P96a32v90e17l 69F96o58l72t86á92n 4440382614

Koupím cca 1,5 kila sádla na škvaření + 1,5 kila uzené slaniny, syrové to pomelu v mlýnku na maso (šajba s většíma dírama) a následně škvařím na vařiči ve velkém hrnci aby nehrozilo překypění. Žádné podlévání, občasné míchání.

Až je hotovo, přeliji do menšího (skladovacího) hrnce s pokličkou, nechám vystydnout a následně do lednice.

Vytvoří se vlastně dvě vrstvy – dole drobné škvarečky, nad tím hladké voňavé sádlo. Dle potřeby buď beru shora sádlo, nebo zaryji hlouběji dolů do škvarků.

+1/−1
8.2.2016 13:04

Z95d30e47n70ě30k 96D62u97b15e56c60k79ý 3817904240458

Díky za tip.

0/0
8.2.2016 17:31
Foto

M60i60r49o46s71l88a39v 48Z30a52p95l74e12t36a48l 3467985738503

Nepochopil jsem podleti vodou i když už jsem o tom slyšel. Bud od začátku míchám a nebo vezmu lžíci sádla od minule a michat musím stejně 😉 kilo sádla na malý kastrůlek stačí, nejmenší plamen a za hodinku či hodinku a půl jsou...

+3/0
8.2.2016 12:39

T23o72m11á47š 12T51a63t90í75č40e36k 5860162430368

Voda je rychlá, snadná a vypaří se.

+9/0
8.2.2016 12:56

R35o42b94e90r88t 17S89e98d50l77á10r 4877952

Jednoznačne podlievať mliekom R^ u nás nekrájame na kocky 1x1 ale väčšie a potom z nich ešte vytlačíme masť v takom "mačkadle" s rúčkami...používa sa aj na zemiaky... na jedenie sú lepšie škvarky keď sú väčšie, nie sú také tvrdé a zoškvarené..a pomlieť sa dajú samozrejme aj takéto:-P

+2/0
8.2.2016 12:35

J78o17s23e80f 18Z49a10h71á58l22k46a 4943189968636

Škvarky v troubě pohodlně? Spíš bych řekl nebezpečně. Manipulovat s pekáčem plným vřelého sádla není zrovna to pravé ořechové. Stačí hrnec ne sporáku.

+18/0
8.2.2016 11:47

V18l92a64d89i40m74í10r 15F51i17b83i43g33e73r 5604691111634

No přidám pár tipů. Škvarky se dají vyrobit i domácí pekárně, stačí to hodit do nádoby a spustit program marmeláda.:-). Podle potřeby se může program opakovat. A míchání je zajištěno. Dále krom škvaření na sporáku používám pomalý hrnec. Také to krásně zvládne:-)

0/0
8.2.2016 11:23





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.