Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se škvařit škvarky, základ poctivé kuchyně z vepřového sádla

Během chvilky připravíte skvělou škvarkovou pomazánku, za půl hodiny bramborové placky. Kde vzít domácí sádlo a škvarky, když nemáte tu správnou babičku? No přece doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V20l34a45d95o 47H90r45a87b18i61n28a 9481496449682

ale hlavne nikdy,opakujem nikdy necedit cez plastove sitkoX

0/0
10.2.2016 20:43

J95a48n 33Š97e28b94e66s77t41a 6677810760725

;-D Jo, to může být dobrá zábava ;-D

0/0
10.2.2016 21:12

Z81d74e14n93ě59k 70R86a77j36s85k34ý 4901306275466

Nejvíc mě na článku vadí, že nic pořádně nevysvětlil, a to co vysvětlil mně připadá nesmyslné. Kostičky 1 x 1 je total nesmysl. Aspoň pokud jde o škvarky, sádla z tak malejch kostiček ale může být ovšem víc.8-o

+1/0
10.2.2016 20:06

J29a40n 31V68á47c17l38a65v30í56k 3422596251669

Nebo se pouzije mikrovlnka, je to rychlejsi a min se s tim nadela :-)

0/−1
10.2.2016 13:36

Z66d64e79n19ě68k 24R35a85j24s53k88ý 4731816285226

To se nevychytá!

0/0
10.2.2016 20:03

J46a73n 37V73á49c40l21a37v59í17k 3352746451479

Co se nevychytá?

0/0
13.2.2016 11:44

J73a13r38o37m62í68r 28P68o21p21l57e31r 4923531171244

jj tak to vypadá, když někdo píše o tom co nikdy nejedl a nedělal. Humanitární obory vpřed!!

+1/0
10.2.2016 9:05
Foto

M57a42r56t47i18n 19O67c32h 7509274355536

Škvarky v troubě? To je zase blbost...Rv

+5/0
9.2.2016 19:07

J51i58ř60í 88N60o50s76e79k 1848457531646

Škvaříme v pomalém hrnci, večer tam nasypeme 2 až 3 kilíčka, zapneme na low a ráno je hotovo, jenom slít do sklenic :-)

0/0
9.2.2016 14:00

T53o27m14á25š 62T91a19t27í82č52e91k 5760412870108

A konsistence těch škvarků je tuším stejná, z toho pomalýho hrnce...?

0/0
9.2.2016 14:17

V65l93a69d15o 22H51r91a25b68i62n96a 9421426139402

niekedy sa chystam vytopit mast a skvarky z bociku,to bude uplne ina liga...

0/0
9.2.2016 6:42

L44u71k96a13s 81N64e90m63e16c 7879340262354

Já taky , ale prej to hodně prská. Chtělo by to nějaký osvědčený recept.

0/0
9.2.2016 9:51

M68i15l67a22n 28V61i75k 1247905743483

Bůček občas přidám ke škvařenému sádlu, aby bylo víc výborných škvarků.

0/0
9.2.2016 17:18

J52i11ř34í 87S55o98u94č76e84k 5786227579149

V rubrice Hobby recepty na vepřové škvarky, v rubrice Jihočeského kraje upoutávka na vepřové hody v Ternu. Konečně redakce pochopila. Jen tak dál ;-)

+1/0
8.2.2016 23:05

M44a84r27t11i12n 15H97r33o26u75d89n10ý 5567382304247

Chce to hlavně usilovně míchat a míchat. Jak to pustí sádlo, tak se to škvaří jedna radost.

Problém ale je, že dnes jsou prasata sportovci. Za mejch časů bylo prase 40% sádla (takový 3-4 kýble se vyškvařily), dnes je z prasete sotva malej kbelíček sádla. Kdo by to ale taky jedl. Když ne namazat na chleba, tak je to na poblití. Za mlada se sádlo používalo jako tuk na všechno, dnes už ne. Z topinky dělané na sádle jsem se málem zablil.

Ale škvarečky jsou dobrý, zvláště když jsou pořádně vypražený a pěkně do hněda a občas i s kouskem masa na okrajích.

+1/−8
8.2.2016 21:29
Foto

M51i63r29o80s31l63a38v 62D65v75o59ř87á39k 4492506889929

Prvně bylo když se prase pověsilo zjistit tloušťku špeku. Jenže prase mělo kolem 250 kg i více.

0/0
8.2.2016 22:34

T19o17m82á75š 58T23a88t69í49č28e84k 5580972550528

Dobří řezníci mají dodavatele i těch štíhloplných čuníků. Kromě sádla jze koupit i slaninu o větší tloušťce než 1 cm. Potřeba prochodit okolí. ;-)

0/0
9.2.2016 1:03

T65o56m69á37š 57T37a33t22í31č87e47k 5450392480458

*plnoštíhlých :-/

0/0
9.2.2016 1:06

J85o35s49e21f 63Š28á22t40a74v14a 2164901616239

Topinky dělám jedině na sádle.

+1/0
9.2.2016 17:51

B19o76h17u77š 13S44t73e92j79s60k44a81l 9820691538694

Dneska se právě všichni vrací k sádlu, protože světe div se, prej je zdravé. Když umíte udělat topinky na sádle, tak se nepoblinkáte, prostě z tý topibky nesmí téct ani být nasáklá.

0/0
14.2.2016 13:34

D74a53n39a 11T82e97n32z57l44e87r 5470432385613

Prorostlé sádlo nakrájím na mašince na tenké lístečky, škvařím bez vody, s přidanými jablky nebo cibulí. Když se vyškvaří tuk, zbydou škvarky, které mají tvar bramborových chipsů. A dá se na nich smlsnout stejně, jako na chipsech.

0/0
8.2.2016 20:00

T53o31m41á60š 18T77a69t37í61č44e11k 5220422680598

Jo, vono tam není J! :-)

0/0
9.2.2016 0:47

T28o46m38á70š 31T44a40t47í31č21e36k 5780832290688

Ehm, omlouvám se, to předtím patřilo jinam. Chtěl jsem říct, že pražení tenkých plátků je taková severoamerická záležitost. Ovšem výroba škvarků po našem je prostě jen příjemný vedlejší produkt výroby sádla - a proto nedochucujeme.

Mě překvapila škvařicí tradice v Portugalsku: tam to dělají podobně jako u nás, ale neberou na to čisté sádlo - ona ta jejich prasátka z venkovní pastvy zase až tak tučná nejsou. Spíš škvaří s trochou toho sádla ještě další části prasátka, které u nás spadají pod zabíjačkové pochoutky - ouška apod. Moc zajímavé. :-)

+1/0
9.2.2016 0:56

M55a35r58t51i97n 90N59e51v19r45l90a 2147251774667

Diky hlavně za diskusi. Dělám sádlo se škvarkama už přes 20 let a převzal jsem knouhau od svého táty a ten prostě dával víc vody. Když jsem jednou zkusil dát méně vody tak se mi bleskově a nekontrolovatelně sádlo spálilo. Tak jsem se vrátil k průběžnému podlévání. Vodu nechám odpařit až uplne nakonec. Ale priste zkusím a menší plamen a lépe kontrolovat. Diky všem za inspiraci!

0/0
8.2.2016 19:08

J81e85n89d88a 83K68r10á14s67a 1409186898

2kg sádla, kostky 3cm! Ve varné misce do mikrovlnky na 10 min předehřát a pak do hrnce, podlit vodou s troškou mléka, míchat a za hodinu voňavé škvarky a sádlíčko. .R^. . . ;-)

+1/−3
8.2.2016 18:32

M93a38r95t51i90n 53K42a74r54á85s82e27k 1608374859864

Mléko bych tam dával až skoro před koncem škvaření, jinak se to zbytečně připaluje.

+3/−2
8.2.2016 19:50

J60e84n52d35a 32K53r54á54s91a 1939406838

To jsem dělal dříve, kvůli barvě a chuti. Nyní dám trochu už do teplé vody, před vložením předehřátých kousků z mikrovlnky .....čímž se vše urychlí. ..R^;-)

0/0
8.2.2016 19:55

M86i35c54h82a67l 81K69m56í80n49e49k 8235708458907

já tam hrnek naleju, jak škvarky začnou plavat

0/0
9.2.2016 14:19

J36i10ř16í 70T33u41m24a 9273167559658

Sádlo nakrájet na kostky cca 3 cm a velký kastrol , aby to šlo dobře míchat .Pak trochu podlít vodou , na 50 l hrdnec sádla tak 2-3 dcl vody a šup s tím na kamna a pořádně míchat, míchat a míchat od spoda .

V troubě se o zabijačce škvařílo na pekáči tak sádlo střevní co se pak přidávalo po semletí těchto švarků do jelit.!

+7/0
8.2.2016 17:10

T63o70m84á50š 95T98a59t11í90č67e60k 5380432920548

Jo! Přesně! Vnitřní sádlo se škvařilo v troubě! :-)R^

0/0
9.2.2016 0:58
Foto

M26i39r79o44s12l22a60v 18D63v27o90ř86á68k 4602546209369

Jenže toto sádlo se požívalo při dalším zpracování prasete při zabíjačce.

0/0
9.2.2016 8:31

T36o21m62á50š 20T75a85t77í17č71e42k 5390222490118

No však, dyť to píše Jiří. Já jsem si na to, jak přišla autorka na pečení sádla v troubě, vzpomněl právě díky jeho připomenutí zabíjačky! :-)

0/0
9.2.2016 10:07
Foto

S66t80a38n20i53s83l44a58v 97M49í73č63e57k 3518205415306

Jeden babičkovský: Surové sádlo nakrájet na kostky 2 až 3 cm (1 cm v článku je blbost, oškvarky by byly potom jak rozinky...), do velkého hrnce a podlít vodou (1kg surového sádla = 1 dl vody), škvařit na mírno tak hodinku. Potom přidat bůček nakrájený taktéž na 2 až 3 cm kostky. Průběžně odebíráme sádlo. Až se oškvarky začnou zabarvovat, necháme jen trošku sádla a přidáme na chuť sůl a cca 1dl mléka. Doškvaříme a poté sádlo slijeme do jiné nádoby (je slané a zjemněné mlékem) a oškvarky jsou hotové. Máme nedochucené jemné sádlo na vaření, ochucené na namazání na chleba a špičkové oškvarky. Pomazánku nedělám. Počkám si na sedlinu, která je přímo mňamózní. Jo a dělat oškvarky v troubě? To může jen trouba nebo lenoch. ☺

+27/0
8.2.2016 14:25

T68o22m49á49š 10T62a64t75í29č23e74k 5160492110698

Jo, sedlina nemá chybu! Stejně jako ten recept, díky! :-)R^

+1/0
9.2.2016 1:10

Z98l74a69t58u56š86e 42J51e75l13í52n69k12o31v29á 1645602107182

Mimochodem dobře se škvaří i v domácí pekárně.

Ale mezi námi a upřímně, po přečtení slintám jak bernardýn. ;-)

+9/0
8.2.2016 13:56

L53u37k61a26s 80N75e54m77e64c 7319830902984

Jo, v domaci pekarne je to bezva, akorat mi to VELMI poskrabalo nadobu a musel jsem koupit novou ... takze kdo neveri, at to zkusi.

0/0
8.2.2016 17:47

D72a92l11i52b44o71r 70B21a34r16a33n58e22k 9153266903546

jakoze vam sadlo poskrabalo pekranovou nadobku? to se mi nechce verit

0/0
8.2.2016 22:24

L51u87k11a60s 13N71e23m53e77c 7809420642864

Mám Etu, jak už byly škvarky skoro hotové a točily se kolem háků a rohy nádoby tak prodrely teflon až na hliník. Nádoba byla na vyhození, nová mě stála 750,-. Mlatil jsem se do hlavy...ale dobře mi tak, v diskuzi půlka lidí psala, že se jim stalo to samé a půlka, že dobrý.

0/0
9.2.2016 9:55

T54o29m60á69š 38T37a28t22í26č38e47k 5410122540288

Z čeho je vnitřní povrch té pekárny? Nepopraskal spíš kvůli vysoké teplotě?

0/0
9.2.2016 1:11

L56u26k42a72s 47N39e38m49e21c 7719420972794

Hliník potažený teflonem, klasika. Eta Hormony.

+1/0
9.2.2016 9:56

T31o27m92á39š 91T51a21t78í39č60e44k 5860632350388

Hm, musel bych to vidět. Ale je to tak můj tip. Protože tuk možná dosáhne vyšší teploty, než na co je pekárna navržená. Ale to už bysme zabruslovali do technických detailů ve stylu, jakou to má regulaci teploty... Teflon vydrží dost, ale ten nosný hliník může být celkem tenký, protože se nepočítá s teplotou nad X °C, tím pádem se roztáhne a vzniknou trhliny v tom teflonu.

Jenom tip, řekněme ze zkušenosti.

0/−1
9.2.2016 10:14

W71a71l23t70e69r 67D34i31v64i98š 6917482252892

Fakt to dřou ty škvarky, je to vydřené mechanicky. Taky nám takhle nádoba dopadla.

To nevyhřejete na vyšší teplotu, než jaká tam je běžně při pečení (a limit materiálu je ještě podstatně výš), takže degradace teplem se nekoná.

+2/0
9.2.2016 13:46

T21o58m66á94š 30T41a93t20í53č12e20k 5130172760858

To zní famózně.;-D Škoda, že se na to nemůžu podívat v reálu, jak švarečky položily teflon na lopatky... ;-D

(Samozřejmě to věřím.)

0/0
9.2.2016 14:16

P81a38v59e75l 13F20o49l98t28á36n 4200632924

Koupím cca 1,5 kila sádla na škvaření + 1,5 kila uzené slaniny, syrové to pomelu v mlýnku na maso (šajba s většíma dírama) a následně škvařím na vařiči ve velkém hrnci aby nehrozilo překypění. Žádné podlévání, občasné míchání.

Až je hotovo, přeliji do menšího (skladovacího) hrnce s pokličkou, nechám vystydnout a následně do lednice.

Vytvoří se vlastně dvě vrstvy – dole drobné škvarečky, nad tím hladké voňavé sádlo. Dle potřeby buď beru shora sádlo, nebo zaryji hlouběji dolů do škvarků.

+1/−1
8.2.2016 13:04

Z71d74e92n59ě71k 63D49u49b84e30c67k15ý 3957764610688

Díky za tip.

0/0
8.2.2016 17:31
Foto

M23i46r41o52s39l17a96v 23Z71a47p58l67e60t98a74l 3277955758953

Nepochopil jsem podleti vodou i když už jsem o tom slyšel. Bud od začátku míchám a nebo vezmu lžíci sádla od minule a michat musím stejně 😉 kilo sádla na malý kastrůlek stačí, nejmenší plamen a za hodinku či hodinku a půl jsou...

+3/0
8.2.2016 12:39

T81o23m61á49š 75T61a91t21í74č45e43k 5860402420208

Voda je rychlá, snadná a vypaří se.

+9/0
8.2.2016 12:56

R81o39b41e84r20t 58S41e88d85l46á29r 4267342

Jednoznačne podlievať mliekom R^ u nás nekrájame na kocky 1x1 ale väčšie a potom z nich ešte vytlačíme masť v takom "mačkadle" s rúčkami...používa sa aj na zemiaky... na jedenie sú lepšie škvarky keď sú väčšie, nie sú také tvrdé a zoškvarené..a pomlieť sa dajú samozrejme aj takéto:-P

+2/0
8.2.2016 12:35

J69o41s51e63f 40Z50a56h62á98l83k91a 4763769258846

Škvarky v troubě pohodlně? Spíš bych řekl nebezpečně. Manipulovat s pekáčem plným vřelého sádla není zrovna to pravé ořechové. Stačí hrnec ne sporáku.

+18/0
8.2.2016 11:47

V48l36a13d71i37m28í87r 92F87i63b89i84g33e81r 5724621381414

No přidám pár tipů. Škvarky se dají vyrobit i domácí pekárně, stačí to hodit do nádoby a spustit program marmeláda.:-). Podle potřeby se může program opakovat. A míchání je zajištěno. Dále krom škvaření na sporáku používám pomalý hrnec. Také to krásně zvládne:-)

0/0
8.2.2016 11:23





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.