Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se škvařit škvarky, základ poctivé kuchyně z vepřového sádla

Během chvilky připravíte skvělou škvarkovou pomazánku, za půl hodiny bramborové placky. Kde vzít domácí sádlo a škvarky, když nemáte tu správnou babičku? No přece doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V33l47a10d83o 48H82r68a59b58i66n47a 9561856629792

ale hlavne nikdy,opakujem nikdy necedit cez plastove sitkoX

0/0
10.2.2016 20:43

J34a17n 72Š32e48b90e23s76t24a 6647220700875

;-D Jo, to může být dobrá zábava ;-D

0/0
10.2.2016 21:12

Z35d84e35n84ě21k 73R68a25j22s95k40ý 4321906215206

Nejvíc mě na článku vadí, že nic pořádně nevysvětlil, a to co vysvětlil mně připadá nesmyslné. Kostičky 1 x 1 je total nesmysl. Aspoň pokud jde o škvarky, sádla z tak malejch kostiček ale může být ovšem víc.8-o

+1/0
10.2.2016 20:06

J54a79n 96V67á29c82l45a82v52í49k 3292206701859

Nebo se pouzije mikrovlnka, je to rychlejsi a min se s tim nadela :-)

0/−1
10.2.2016 13:36

Z28d36e22n80ě14k 32R81a21j70s74k88ý 4201196945756

To se nevychytá!

0/0
10.2.2016 20:03

J90a25n 10V11á65c68l83a25v13í67k 3702886111829

Co se nevychytá?

0/0
13.2.2016 11:44

J45a91r62o97m39í92r 69P28o51p85l87e38r 4433191321784

jj tak to vypadá, když někdo píše o tom co nikdy nejedl a nedělal. Humanitární obory vpřed!!

+1/0
10.2.2016 9:05
Foto

M18a73r50t17i60n 33O29c18h 7149264445216

Škvarky v troubě? To je zase blbost...Rv

+5/0
9.2.2016 19:07

J19i22ř43í 42N80o38s35e82k 1358227791116

Škvaříme v pomalém hrnci, večer tam nasypeme 2 až 3 kilíčka, zapneme na low a ráno je hotovo, jenom slít do sklenic :-)

0/0
9.2.2016 14:00

T15o72m73á23š 22T37a35t74í92č33e58k 5960482920318

A konsistence těch škvarků je tuším stejná, z toho pomalýho hrnce...?

0/0
9.2.2016 14:17

V21l71a54d93o 22H58r58a19b39i52n54a 9561146829482

niekedy sa chystam vytopit mast a skvarky z bociku,to bude uplne ina liga...

0/0
9.2.2016 6:42

L52u95k93a49s 11N87e58m15e94c 7759900682274

Já taky , ale prej to hodně prská. Chtělo by to nějaký osvědčený recept.

0/0
9.2.2016 9:51

M84i62l45a93n 86V16i23k 1207795283663

Bůček občas přidám ke škvařenému sádlu, aby bylo víc výborných škvarků.

0/0
9.2.2016 17:18

J51i56ř62í 44S70o67u79č30e91k 5536807629139

V rubrice Hobby recepty na vepřové škvarky, v rubrice Jihočeského kraje upoutávka na vepřové hody v Ternu. Konečně redakce pochopila. Jen tak dál ;-)

+1/0
8.2.2016 23:05

M97a91r43t62i66n 59H27r30o89u40d34n75ý 5177602694977

Chce to hlavně usilovně míchat a míchat. Jak to pustí sádlo, tak se to škvaří jedna radost.

Problém ale je, že dnes jsou prasata sportovci. Za mejch časů bylo prase 40% sádla (takový 3-4 kýble se vyškvařily), dnes je z prasete sotva malej kbelíček sádla. Kdo by to ale taky jedl. Když ne namazat na chleba, tak je to na poblití. Za mlada se sádlo používalo jako tuk na všechno, dnes už ne. Z topinky dělané na sádle jsem se málem zablil.

Ale škvarečky jsou dobrý, zvláště když jsou pořádně vypražený a pěkně do hněda a občas i s kouskem masa na okrajích.

+1/−8
8.2.2016 21:29
Foto

M68i38r72o77s36l96a53v 35D24v43o37ř94á70k 4752736149109

Prvně bylo když se prase pověsilo zjistit tloušťku špeku. Jenže prase mělo kolem 250 kg i více.

0/0
8.2.2016 22:34

T42o95m94á72š 60T52a30t10í45č61e26k 5370672630178

Dobří řezníci mají dodavatele i těch štíhloplných čuníků. Kromě sádla jze koupit i slaninu o větší tloušťce než 1 cm. Potřeba prochodit okolí. ;-)

0/0
9.2.2016 1:03

T20o32m32á24š 17T83a75t11í47č17e47k 5320322320598

*plnoštíhlých :-/

0/0
9.2.2016 1:06

J23o65s30e75f 74Š63á74t34a17v85a 2524771906459

Topinky dělám jedině na sádle.

+1/0
9.2.2016 17:51

B37o96h55u79š 30S83t48e52j58s95k25a65l 9930561648234

Dneska se právě všichni vrací k sádlu, protože světe div se, prej je zdravé. Když umíte udělat topinky na sádle, tak se nepoblinkáte, prostě z tý topibky nesmí téct ani být nasáklá.

0/0
14.2.2016 13:34

D30a96n77a 85T47e59n17z91l88e52r 5450962255383

Prorostlé sádlo nakrájím na mašince na tenké lístečky, škvařím bez vody, s přidanými jablky nebo cibulí. Když se vyškvaří tuk, zbydou škvarky, které mají tvar bramborových chipsů. A dá se na nich smlsnout stejně, jako na chipsech.

0/0
8.2.2016 20:00

T64o16m84á64š 19T20a90t51í12č47e20k 5700172340598

Jo, vono tam není J! :-)

0/0
9.2.2016 0:47

T18o68m27á68š 93T64a54t10í15č97e77k 5880632900778

Ehm, omlouvám se, to předtím patřilo jinam. Chtěl jsem říct, že pražení tenkých plátků je taková severoamerická záležitost. Ovšem výroba škvarků po našem je prostě jen příjemný vedlejší produkt výroby sádla - a proto nedochucujeme.

Mě překvapila škvařicí tradice v Portugalsku: tam to dělají podobně jako u nás, ale neberou na to čisté sádlo - ona ta jejich prasátka z venkovní pastvy zase až tak tučná nejsou. Spíš škvaří s trochou toho sádla ještě další části prasátka, které u nás spadají pod zabíjačkové pochoutky - ouška apod. Moc zajímavé. :-)

+1/0
9.2.2016 0:56

M48a50r37t30i41n 19N79e39v46r54l31a 2777941394747

Diky hlavně za diskusi. Dělám sádlo se škvarkama už přes 20 let a převzal jsem knouhau od svého táty a ten prostě dával víc vody. Když jsem jednou zkusil dát méně vody tak se mi bleskově a nekontrolovatelně sádlo spálilo. Tak jsem se vrátil k průběžnému podlévání. Vodu nechám odpařit až uplne nakonec. Ale priste zkusím a menší plamen a lépe kontrolovat. Diky všem za inspiraci!

0/0
8.2.2016 19:08

J76e52n82d42a 79K82r27á38s30a 1729196168

2kg sádla, kostky 3cm! Ve varné misce do mikrovlnky na 10 min předehřát a pak do hrnce, podlit vodou s troškou mléka, míchat a za hodinu voňavé škvarky a sádlíčko. .R^. . . ;-)

+1/−3
8.2.2016 18:32

M79a66r41t30i37n 59K34a97r69á42s85e92k 1508374399804

Mléko bych tam dával až skoro před koncem škvaření, jinak se to zbytečně připaluje.

+3/−2
8.2.2016 19:50

J24e71n86d58a 69K39r30á34s16a 1309216938

To jsem dělal dříve, kvůli barvě a chuti. Nyní dám trochu už do teplé vody, před vložením předehřátých kousků z mikrovlnky .....čímž se vše urychlí. ..R^;-)

0/0
8.2.2016 19:55

M31i21c16h56a31l 13K10m71í14n33e92k 8275708418147

já tam hrnek naleju, jak škvarky začnou plavat

0/0
9.2.2016 14:19

J43i65ř89í 91T51u52m45a 9243577859598

Sádlo nakrájet na kostky cca 3 cm a velký kastrol , aby to šlo dobře míchat .Pak trochu podlít vodou , na 50 l hrdnec sádla tak 2-3 dcl vody a šup s tím na kamna a pořádně míchat, míchat a míchat od spoda .

V troubě se o zabijačce škvařílo na pekáči tak sádlo střevní co se pak přidávalo po semletí těchto švarků do jelit.!

+7/0
8.2.2016 17:10

T45o49m45á16š 23T17a48t39í75č57e36k 5390702460378

Jo! Přesně! Vnitřní sádlo se škvařilo v troubě! :-)R^

0/0
9.2.2016 0:58
Foto

M67i75r89o78s69l87a37v 34D86v68o26ř38á68k 4512846969589

Jenže toto sádlo se požívalo při dalším zpracování prasete při zabíjačce.

0/0
9.2.2016 8:31

T70o70m66á60š 35T96a19t85í77č41e64k 5560172350288

No však, dyť to píše Jiří. Já jsem si na to, jak přišla autorka na pečení sádla v troubě, vzpomněl právě díky jeho připomenutí zabíjačky! :-)

0/0
9.2.2016 10:07
Foto

S54t24a84n69i33s78l26a71v 18M24í57č47e96k 3778785865906

Jeden babičkovský: Surové sádlo nakrájet na kostky 2 až 3 cm (1 cm v článku je blbost, oškvarky by byly potom jak rozinky...), do velkého hrnce a podlít vodou (1kg surového sádla = 1 dl vody), škvařit na mírno tak hodinku. Potom přidat bůček nakrájený taktéž na 2 až 3 cm kostky. Průběžně odebíráme sádlo. Až se oškvarky začnou zabarvovat, necháme jen trošku sádla a přidáme na chuť sůl a cca 1dl mléka. Doškvaříme a poté sádlo slijeme do jiné nádoby (je slané a zjemněné mlékem) a oškvarky jsou hotové. Máme nedochucené jemné sádlo na vaření, ochucené na namazání na chleba a špičkové oškvarky. Pomazánku nedělám. Počkám si na sedlinu, která je přímo mňamózní. Jo a dělat oškvarky v troubě? To může jen trouba nebo lenoch. ☺

+27/0
8.2.2016 14:25

T59o76m68á98š 79T75a41t77í80č91e90k 5550722770798

Jo, sedlina nemá chybu! Stejně jako ten recept, díky! :-)R^

+1/0
9.2.2016 1:10

Z42l97a83t54u66š25e 73J78e53l98í58n45k76o59v22á 1185982537732

Mimochodem dobře se škvaří i v domácí pekárně.

Ale mezi námi a upřímně, po přečtení slintám jak bernardýn. ;-)

+9/0
8.2.2016 13:56

L96u39k66a28s 73N47e52m90e51c 7869350252444

Jo, v domaci pekarne je to bezva, akorat mi to VELMI poskrabalo nadobu a musel jsem koupit novou ... takze kdo neveri, at to zkusi.

0/0
8.2.2016 17:47

D46a77l14i97b93o34r 30B74a85r97a24n10e31k 9403636283686

jakoze vam sadlo poskrabalo pekranovou nadobku? to se mi nechce verit

0/0
8.2.2016 22:24

L82u90k12a98s 80N50e74m78e19c 7169230332314

Mám Etu, jak už byly škvarky skoro hotové a točily se kolem háků a rohy nádoby tak prodrely teflon až na hliník. Nádoba byla na vyhození, nová mě stála 750,-. Mlatil jsem se do hlavy...ale dobře mi tak, v diskuzi půlka lidí psala, že se jim stalo to samé a půlka, že dobrý.

0/0
9.2.2016 9:55

T91o28m82á23š 97T98a54t23í24č73e33k 5970202410528

Z čeho je vnitřní povrch té pekárny? Nepopraskal spíš kvůli vysoké teplotě?

0/0
9.2.2016 1:11

L28u51k17a87s 72N82e13m43e23c 7459650372384

Hliník potažený teflonem, klasika. Eta Hormony.

+1/0
9.2.2016 9:56

T29o83m27á16š 50T63a15t94í27č18e41k 5640722550688

Hm, musel bych to vidět. Ale je to tak můj tip. Protože tuk možná dosáhne vyšší teploty, než na co je pekárna navržená. Ale to už bysme zabruslovali do technických detailů ve stylu, jakou to má regulaci teploty... Teflon vydrží dost, ale ten nosný hliník může být celkem tenký, protože se nepočítá s teplotou nad X °C, tím pádem se roztáhne a vzniknou trhliny v tom teflonu.

Jenom tip, řekněme ze zkušenosti.

0/−1
9.2.2016 10:14

W27a77l10t69e19r 32D60i66v98i34š 6607482882842

Fakt to dřou ty škvarky, je to vydřené mechanicky. Taky nám takhle nádoba dopadla.

To nevyhřejete na vyšší teplotu, než jaká tam je běžně při pečení (a limit materiálu je ještě podstatně výš), takže degradace teplem se nekoná.

+2/0
9.2.2016 13:46

T69o77m42á71š 25T93a39t55í27č56e55k 5350562100438

To zní famózně.;-D Škoda, že se na to nemůžu podívat v reálu, jak švarečky položily teflon na lopatky... ;-D

(Samozřejmě to věřím.)

0/0
9.2.2016 14:16

P74a33v98e36l 43F25o45l45t94á27n 4150672264

Koupím cca 1,5 kila sádla na škvaření + 1,5 kila uzené slaniny, syrové to pomelu v mlýnku na maso (šajba s většíma dírama) a následně škvařím na vařiči ve velkém hrnci aby nehrozilo překypění. Žádné podlévání, občasné míchání.

Až je hotovo, přeliji do menšího (skladovacího) hrnce s pokličkou, nechám vystydnout a následně do lednice.

Vytvoří se vlastně dvě vrstvy – dole drobné škvarečky, nad tím hladké voňavé sádlo. Dle potřeby buď beru shora sádlo, nebo zaryji hlouběji dolů do škvarků.

+1/−1
8.2.2016 13:04

Z80d89e25n26ě20k 57D40u98b92e56c61k39ý 3707594520248

Díky za tip.

0/0
8.2.2016 17:31
Foto

M82i75r59o33s34l11a60v 21Z54a68p33l41e46t53a19l 3357235378463

Nepochopil jsem podleti vodou i když už jsem o tom slyšel. Bud od začátku míchám a nebo vezmu lžíci sádla od minule a michat musím stejně 😉 kilo sádla na malý kastrůlek stačí, nejmenší plamen a za hodinku či hodinku a půl jsou...

+3/0
8.2.2016 12:39

T66o40m19á46š 52T13a74t40í52č74e14k 5540842910808

Voda je rychlá, snadná a vypaří se.

+9/0
8.2.2016 12:56

R44o39b17e92r93t 79S38e13d70l50á33r 4977622

Jednoznačne podlievať mliekom R^ u nás nekrájame na kocky 1x1 ale väčšie a potom z nich ešte vytlačíme masť v takom "mačkadle" s rúčkami...používa sa aj na zemiaky... na jedenie sú lepšie škvarky keď sú väčšie, nie sú také tvrdé a zoškvarené..a pomlieť sa dajú samozrejme aj takéto:-P

+2/0
8.2.2016 12:35

J48o46s35e26f 42Z23a85h82á73l38k16a 4293589698186

Škvarky v troubě pohodlně? Spíš bych řekl nebezpečně. Manipulovat s pekáčem plným vřelého sádla není zrovna to pravé ořechové. Stačí hrnec ne sporáku.

+18/0
8.2.2016 11:47

V46l50a23d48i49m64í18r 79F27i29b43i66g37e36r 5474951291154

No přidám pár tipů. Škvarky se dají vyrobit i domácí pekárně, stačí to hodit do nádoby a spustit program marmeláda.:-). Podle potřeby se může program opakovat. A míchání je zajištěno. Dále krom škvaření na sporáku používám pomalý hrnec. Také to krásně zvládne:-)

0/0
8.2.2016 11:23







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.