Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se škvařit škvarky, základ poctivé kuchyně z vepřového sádla

Během chvilky připravíte skvělou škvarkovou pomazánku, za půl hodiny bramborové placky. Kde vzít domácí sádlo a škvarky, když nemáte tu správnou babičku? No přece doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V90l37a94d60o 93H24r27a78b36i13n35a 9881646239282

ale hlavne nikdy,opakujem nikdy necedit cez plastove sitkoX

0/0
10.2.2016 20:43

J96a77n 52Š77e25b67e38s39t21a 6777290390725

;-D Jo, to může být dobrá zábava ;-D

0/0
10.2.2016 21:12

Z54d80e24n23ě61k 15R34a84j62s63k71ý 4701816685976

Nejvíc mě na článku vadí, že nic pořádně nevysvětlil, a to co vysvětlil mně připadá nesmyslné. Kostičky 1 x 1 je total nesmysl. Aspoň pokud jde o škvarky, sádla z tak malejch kostiček ale může být ovšem víc.8-o

+1/0
10.2.2016 20:06

J40a16n 90V19á72c77l83a55v20í51k 3422386621969

Nebo se pouzije mikrovlnka, je to rychlejsi a min se s tim nadela :-)

0/−1
10.2.2016 13:36

Z82d82e74n84ě54k 33R55a87j22s36k58ý 4871426435246

To se nevychytá!

0/0
10.2.2016 20:03

J80a17n 43V98á39c98l15a85v19í65k 3932706341149

Co se nevychytá?

0/0
13.2.2016 11:44

J71a29r75o70m87í79r 79P96o85p37l44e52r 4523921631594

jj tak to vypadá, když někdo píše o tom co nikdy nejedl a nedělal. Humanitární obory vpřed!!

+1/0
10.2.2016 9:05
Foto

M83a45r50t40i38n 43O97c39h 7339974765956

Škvarky v troubě? To je zase blbost...Rv

+5/0
9.2.2016 19:07

J64i28ř59í 62N30o83s50e16k 1818277541626

Škvaříme v pomalém hrnci, večer tam nasypeme 2 až 3 kilíčka, zapneme na low a ráno je hotovo, jenom slít do sklenic :-)

0/0
9.2.2016 14:00

T44o82m31á16š 63T85a55t22í31č59e80k 5580292930748

A konsistence těch škvarků je tuším stejná, z toho pomalýho hrnce...?

0/0
9.2.2016 14:17

V37l30a46d46o 88H12r82a41b66i76n81a 9311676529572

niekedy sa chystam vytopit mast a skvarky z bociku,to bude uplne ina liga...

0/0
9.2.2016 6:42

L77u65k90a87s 95N54e22m91e74c 7479510642744

Já taky , ale prej to hodně prská. Chtělo by to nějaký osvědčený recept.

0/0
9.2.2016 9:51

M15i46l11a42n 36V19i22k 1857445803643

Bůček občas přidám ke škvařenému sádlu, aby bylo víc výborných škvarků.

0/0
9.2.2016 17:18

J59i60ř51í 63S38o80u63č87e68k 5736807259669

V rubrice Hobby recepty na vepřové škvarky, v rubrice Jihočeského kraje upoutávka na vepřové hody v Ternu. Konečně redakce pochopila. Jen tak dál ;-)

+1/0
8.2.2016 23:05

M41a96r29t25i38n 70H98r46o47u18d36n30ý 5747492944587

Chce to hlavně usilovně míchat a míchat. Jak to pustí sádlo, tak se to škvaří jedna radost.

Problém ale je, že dnes jsou prasata sportovci. Za mejch časů bylo prase 40% sádla (takový 3-4 kýble se vyškvařily), dnes je z prasete sotva malej kbelíček sádla. Kdo by to ale taky jedl. Když ne namazat na chleba, tak je to na poblití. Za mlada se sádlo používalo jako tuk na všechno, dnes už ne. Z topinky dělané na sádle jsem se málem zablil.

Ale škvarečky jsou dobrý, zvláště když jsou pořádně vypražený a pěkně do hněda a občas i s kouskem masa na okrajích.

+1/−8
8.2.2016 21:29
Foto

M40i70r42o84s35l37a45v 13D58v62o93ř82á63k 4952106339319

Prvně bylo když se prase pověsilo zjistit tloušťku špeku. Jenže prase mělo kolem 250 kg i více.

0/0
8.2.2016 22:34

T43o11m38á88š 96T56a72t81í28č22e52k 5240432620418

Dobří řezníci mají dodavatele i těch štíhloplných čuníků. Kromě sádla jze koupit i slaninu o větší tloušťce než 1 cm. Potřeba prochodit okolí. ;-)

0/0
9.2.2016 1:03

T67o38m38á12š 47T39a41t14í61č25e65k 5740762250818

*plnoštíhlých :-/

0/0
9.2.2016 1:06

J51o17s12e97f 41Š47á66t68a43v23a 2684131176249

Topinky dělám jedině na sádle.

+1/0
9.2.2016 17:51

B92o88h25u10š 61S24t34e66j97s84k91a12l 9950751738404

Dneska se právě všichni vrací k sádlu, protože světe div se, prej je zdravé. Když umíte udělat topinky na sádle, tak se nepoblinkáte, prostě z tý topibky nesmí téct ani být nasáklá.

0/0
14.2.2016 13:34

D81a95n65a 45T70e44n22z44l31e92r 5110692945873

Prorostlé sádlo nakrájím na mašince na tenké lístečky, škvařím bez vody, s přidanými jablky nebo cibulí. Když se vyškvaří tuk, zbydou škvarky, které mají tvar bramborových chipsů. A dá se na nich smlsnout stejně, jako na chipsech.

0/0
8.2.2016 20:00

T78o36m34á88š 68T36a50t74í24č10e57k 5830192260168

Jo, vono tam není J! :-)

0/0
9.2.2016 0:47

T39o50m89á94š 12T41a72t46í70č53e57k 5750792770688

Ehm, omlouvám se, to předtím patřilo jinam. Chtěl jsem říct, že pražení tenkých plátků je taková severoamerická záležitost. Ovšem výroba škvarků po našem je prostě jen příjemný vedlejší produkt výroby sádla - a proto nedochucujeme.

Mě překvapila škvařicí tradice v Portugalsku: tam to dělají podobně jako u nás, ale neberou na to čisté sádlo - ona ta jejich prasátka z venkovní pastvy zase až tak tučná nejsou. Spíš škvaří s trochou toho sádla ještě další části prasátka, které u nás spadají pod zabíjačkové pochoutky - ouška apod. Moc zajímavé. :-)

+1/0
9.2.2016 0:56

M23a64r71t19i16n 65N77e17v17r46l88a 2177801644877

Diky hlavně za diskusi. Dělám sádlo se škvarkama už přes 20 let a převzal jsem knouhau od svého táty a ten prostě dával víc vody. Když jsem jednou zkusil dát méně vody tak se mi bleskově a nekontrolovatelně sádlo spálilo. Tak jsem se vrátil k průběžnému podlévání. Vodu nechám odpařit až uplne nakonec. Ale priste zkusím a menší plamen a lépe kontrolovat. Diky všem za inspiraci!

0/0
8.2.2016 19:08

J86e34n94d37a 91K51r21á73s91a 1569156888

2kg sádla, kostky 3cm! Ve varné misce do mikrovlnky na 10 min předehřát a pak do hrnce, podlit vodou s troškou mléka, míchat a za hodinu voňavé škvarky a sádlíčko. .R^. . . ;-)

+1/−3
8.2.2016 18:32

M62a45r20t59i69n 95K55a86r91á21s10e20k 1508614439814

Mléko bych tam dával až skoro před koncem škvaření, jinak se to zbytečně připaluje.

+3/−2
8.2.2016 19:50

J58e23n33d90a 81K82r66á32s80a 1529856268

To jsem dělal dříve, kvůli barvě a chuti. Nyní dám trochu už do teplé vody, před vložením předehřátých kousků z mikrovlnky .....čímž se vše urychlí. ..R^;-)

0/0
8.2.2016 19:55

M12i90c79h61a11l 75K24m71í95n85e28k 8205348778947

já tam hrnek naleju, jak škvarky začnou plavat

0/0
9.2.2016 14:19

J74i34ř84í 86T40u18m38a 9253787329238

Sádlo nakrájet na kostky cca 3 cm a velký kastrol , aby to šlo dobře míchat .Pak trochu podlít vodou , na 50 l hrdnec sádla tak 2-3 dcl vody a šup s tím na kamna a pořádně míchat, míchat a míchat od spoda .

V troubě se o zabijačce škvařílo na pekáči tak sádlo střevní co se pak přidávalo po semletí těchto švarků do jelit.!

+7/0
8.2.2016 17:10

T16o78m78á86š 78T27a20t39í84č11e41k 5470192730468

Jo! Přesně! Vnitřní sádlo se škvařilo v troubě! :-)R^

0/0
9.2.2016 0:58
Foto

M71i85r71o93s23l66a14v 86D90v97o94ř65á54k 4182726759109

Jenže toto sádlo se požívalo při dalším zpracování prasete při zabíjačce.

0/0
9.2.2016 8:31

T39o86m68á45š 92T18a17t10í10č94e91k 5930422860758

No však, dyť to píše Jiří. Já jsem si na to, jak přišla autorka na pečení sádla v troubě, vzpomněl právě díky jeho připomenutí zabíjačky! :-)

0/0
9.2.2016 10:07
Foto

S22t93a46n52i53s83l19a56v 12M90í86č88e82k 3618645315216

Jeden babičkovský: Surové sádlo nakrájet na kostky 2 až 3 cm (1 cm v článku je blbost, oškvarky by byly potom jak rozinky...), do velkého hrnce a podlít vodou (1kg surového sádla = 1 dl vody), škvařit na mírno tak hodinku. Potom přidat bůček nakrájený taktéž na 2 až 3 cm kostky. Průběžně odebíráme sádlo. Až se oškvarky začnou zabarvovat, necháme jen trošku sádla a přidáme na chuť sůl a cca 1dl mléka. Doškvaříme a poté sádlo slijeme do jiné nádoby (je slané a zjemněné mlékem) a oškvarky jsou hotové. Máme nedochucené jemné sádlo na vaření, ochucené na namazání na chleba a špičkové oškvarky. Pomazánku nedělám. Počkám si na sedlinu, která je přímo mňamózní. Jo a dělat oškvarky v troubě? To může jen trouba nebo lenoch. ☺

+27/0
8.2.2016 14:25

T35o40m17á31š 14T11a78t76í63č93e23k 5700212920578

Jo, sedlina nemá chybu! Stejně jako ten recept, díky! :-)R^

+1/0
9.2.2016 1:10

Z20l29a52t60u70š30e 32J26e29l39í66n53k15o28v34á 1485442737792

Mimochodem dobře se škvaří i v domácí pekárně.

Ale mezi námi a upřímně, po přečtení slintám jak bernardýn. ;-)

+9/0
8.2.2016 13:56

L68u12k78a53s 17N91e66m74e88c 7899950852894

Jo, v domaci pekarne je to bezva, akorat mi to VELMI poskrabalo nadobu a musel jsem koupit novou ... takze kdo neveri, at to zkusi.

0/0
8.2.2016 17:47

D97a38l78i63b18o14r 59B90a13r23a87n90e47k 9563726573396

jakoze vam sadlo poskrabalo pekranovou nadobku? to se mi nechce verit

0/0
8.2.2016 22:24

L54u77k96a41s 33N55e40m74e45c 7679140552424

Mám Etu, jak už byly škvarky skoro hotové a točily se kolem háků a rohy nádoby tak prodrely teflon až na hliník. Nádoba byla na vyhození, nová mě stála 750,-. Mlatil jsem se do hlavy...ale dobře mi tak, v diskuzi půlka lidí psala, že se jim stalo to samé a půlka, že dobrý.

0/0
9.2.2016 9:55

T36o33m53á75š 55T76a49t69í39č39e24k 5880652870908

Z čeho je vnitřní povrch té pekárny? Nepopraskal spíš kvůli vysoké teplotě?

0/0
9.2.2016 1:11

L61u69k44a93s 26N58e44m27e88c 7589730812484

Hliník potažený teflonem, klasika. Eta Hormony.

+1/0
9.2.2016 9:56

T87o72m45á55š 45T69a86t63í47č71e11k 5950182680258

Hm, musel bych to vidět. Ale je to tak můj tip. Protože tuk možná dosáhne vyšší teploty, než na co je pekárna navržená. Ale to už bysme zabruslovali do technických detailů ve stylu, jakou to má regulaci teploty... Teflon vydrží dost, ale ten nosný hliník může být celkem tenký, protože se nepočítá s teplotou nad X °C, tím pádem se roztáhne a vzniknou trhliny v tom teflonu.

Jenom tip, řekněme ze zkušenosti.

0/−1
9.2.2016 10:14

W48a81l52t67e67r 48D22i75v33i19š 6387822912152

Fakt to dřou ty škvarky, je to vydřené mechanicky. Taky nám takhle nádoba dopadla.

To nevyhřejete na vyšší teplotu, než jaká tam je běžně při pečení (a limit materiálu je ještě podstatně výš), takže degradace teplem se nekoná.

+2/0
9.2.2016 13:46

T64o26m80á93š 10T81a66t93í67č53e95k 5100362240968

To zní famózně.;-D Škoda, že se na to nemůžu podívat v reálu, jak švarečky položily teflon na lopatky... ;-D

(Samozřejmě to věřím.)

0/0
9.2.2016 14:16

P42a96v17e89l 28F78o16l16t15á23n 4980742964

Koupím cca 1,5 kila sádla na škvaření + 1,5 kila uzené slaniny, syrové to pomelu v mlýnku na maso (šajba s většíma dírama) a následně škvařím na vařiči ve velkém hrnci aby nehrozilo překypění. Žádné podlévání, občasné míchání.

Až je hotovo, přeliji do menšího (skladovacího) hrnce s pokličkou, nechám vystydnout a následně do lednice.

Vytvoří se vlastně dvě vrstvy – dole drobné škvarečky, nad tím hladké voňavé sádlo. Dle potřeby buď beru shora sádlo, nebo zaryji hlouběji dolů do škvarků.

+1/−1
8.2.2016 13:04

Z22d45e16n85ě93k 58D81u54b30e11c17k86ý 3587534240988

Díky za tip.

0/0
8.2.2016 17:31
Foto

M71i67r21o97s77l89a22v 30Z92a72p36l58e20t74a79l 3117165688803

Nepochopil jsem podleti vodou i když už jsem o tom slyšel. Bud od začátku míchám a nebo vezmu lžíci sádla od minule a michat musím stejně 😉 kilo sádla na malý kastrůlek stačí, nejmenší plamen a za hodinku či hodinku a půl jsou...

+3/0
8.2.2016 12:39

T32o46m19á16š 77T41a52t22í94č98e12k 5690342910178

Voda je rychlá, snadná a vypaří se.

+9/0
8.2.2016 12:56

R43o55b86e76r29t 32S33e84d91l30á32r 4337442

Jednoznačne podlievať mliekom R^ u nás nekrájame na kocky 1x1 ale väčšie a potom z nich ešte vytlačíme masť v takom "mačkadle" s rúčkami...používa sa aj na zemiaky... na jedenie sú lepšie škvarky keď sú väčšie, nie sú také tvrdé a zoškvarené..a pomlieť sa dajú samozrejme aj takéto:-P

+2/0
8.2.2016 12:35

J54o31s16e79f 88Z72a90h61á61l60k43a 4653349768266

Škvarky v troubě pohodlně? Spíš bych řekl nebezpečně. Manipulovat s pekáčem plným vřelého sádla není zrovna to pravé ořechové. Stačí hrnec ne sporáku.

+18/0
8.2.2016 11:47

V30l90a13d11i66m12í40r 33F23i38b49i58g98e60r 5264841551174

No přidám pár tipů. Škvarky se dají vyrobit i domácí pekárně, stačí to hodit do nádoby a spustit program marmeláda.:-). Podle potřeby se může program opakovat. A míchání je zajištěno. Dále krom škvaření na sporáku používám pomalý hrnec. Také to krásně zvládne:-)

0/0
8.2.2016 11:23







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.