Diskuze
Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb
Děkujeme za pochopení.
L23u13k75á45š 27M21u51r45i
Také už přes rok pečeme doma chleba z vyrobeného domácího kvásku. A je super !!! Z obchodu už moc nechutná.
M89i64l50o31š 21K57o18l67m70a40n
Pečení kváskového chleba je dost zdlouhavé, poměrně náročné na postup, kvalitu použitých surovin a hlavně zkušenosti. Nedávno se u nás zastavila manželčina známá, která má s pečením kváskového chleba bohaté zkušenosti a dokonce pořádala i nějaké dvoudenní "školení", jak se to dělá včetně názorného postupu. Den předtím jsem taky pekl chléb a tak došlo i na ochutnávku. Chléb chválila a protože byl krásně vysoký, kyprý a chuťově vyvážený, tak se ptala na detaily. A nyní raním všechny pekaře z kvásku. Chléb byl udělán za pomoci droždí a celá doba včetně kynutí a pečení nepřekročí 4 hod.. Používám žitnou moku kupovanou u nás ve mlýně a Předměřickou hladkou.
F68i40l17i63p 28K38o21š61e74k
Z mých zkušeností má kvásek smysl asi jen ve dvou případech: (1) chci celožitný chléb, kdy to kvasnice z droždí prostě už neutáhnou a těsto tolik nenakyne; (2) chci, aby mi déle vydržel, nicméně doma pečený chléb je stejně rychle pryč :). I když souhlasím, že se to může i malinko projevit v chuti, protože kvásek dává nakyslou chuť, což s droždím nedocílíte.
L50u89d22v74í39k 14G55a53j26d37o22š46í65k
Tak tedy nevím. Pro úplné začátečníky to rozhodně není.
Sám peču chleba skoro 3 roky. Za tu dobu jsem jich upekl už stovky a na postupu je stále co vylepšovat.
Než jsem se dopracoval ke vzhledu a chuti odpovídající aspoň chlebu kupovanému, trvalo to minimálně půl roku. Dnes je ten domácí už nesrovnatelně lepší.
Hlavní přednost domácího chleba je jeho čerstvost. Zakrojit čerstvý, ještě teplý chléb u kupovaného nemáte šanci zažít.
Za ty poslední roky co peču jsem hotový chleba koupil snad 3×.
F30i17l49i33p 51K75o17š36e92k
Jako proč ne, ale ty zmínky o bio a o "chemických" chlebech jsou totálně mimo.
V66o73k28o61u72n 42V58l84a46d33i65m46i10r
Ne tak uplne. Ony ty chleby z nekterych velkopekaren jsou primo vycpany chemii aby uz treti den nezplesnively.
Zkuste nekdy takovy chleba z celozrne zitne a psenicne mouky, kde neni nic jineho nez jeste voda, kvasek a pripadne kmin a koriandr. I za skoro tyden bude jeste vlacny a zadna znamka po plisni.
M55a77r89e21k 27T65o14m91á39š
Škoda že to není státní svátek :-D jinak pečeme jen svůj chleba tak by se to hodilo :-D
D58a92n12a 19S98m24é94k86a45l54o48v56á
Den chlebopečení mám každou sobotu ;-)
Opravdu je to obrovský rozdíl, když si upečete chleba vlastní, oproti kupovaným. A to nepoužívám žádné bio...
L93a41d89i87s80l29a30v 61H70r42ů40z58a
Když se člověk naučí péct chleba doma, může dosáhnout toho, že bude chleba chutnat až tak, jako kvalitní kupovaný. Lépe ale ne, už třeba jen kvůli vybavení, které na pečení používá.
V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit
V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...
KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?
Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu
Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...
Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc
Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe
Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...
Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země
Rozstřel „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...
Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír
Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...
Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely
Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...
KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?
Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...