Diskuze

I ve školní jídelně lze připravit kuře a la Jamie Oliver do 25 korun

Sám je otcem čtyř dětí, takže není divu, že britskému šéfkuchaři Jamie Oliverovi není lhostejná kvalita školního stravování. Zajímá ho natolik, že organizuje Food Revolution Day, tedy světový den za lepší stravování dětí. Zapojují se do něj i jídelny českých škol, takže kde je vůle a nadšení, bude se tenhle pátek vařit jinak.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P29e70t53r 55N95o92v59á47k

23. 5. 2016 16:20

nejzdravější je to co mi chutná! 8-o

samozřejmě s rozumem

a bez přežírání

8-o

0 0
možnosti
LT

Dip? Ono to nemá žádný český název?

0 0
možnosti
ZD

Také mě to slovo vytáčí. Nejsem kuchař, ale osobně bych použil "marinádu".

0 0
možnosti
PB

P69e84t97r 65B53u26r95d92a

19. 5. 2016 12:00

Kuře z velkochovu - raději hlad. Kuřecí maso je čím dál, tím horší, bez chuti, zato často se zápachem. Učitel s podagrou (dnou) ho nesmí.

Vepřové zakazují vyhlášky, ale dobře udělané je snad dietnější, než to vodovodní kuře. Školní kuchyně ty vyhlášky (přes spotřební koš) musejí dodržovat, co na tom, že děti přenášejí polovinu od výdejního okénka ke zbytkovému. Čas od času dojde k "vylepšení" luštěnin dietním párkem (co je na směsi drůbežího separátu, tuku a lušteninových bílkovin s fosfáty dobrého zůstává celé naší rodině utajeno), klobása být nesmí (protože je z masa?)!

Současná legislativa směřuje k likvidaci školních jídelen a nastolení modelu podle Holandska či Británie - k obědu pauza na čaj/kafe. Ale naše stravovací kultura má blíže k Francii - tak proč se nepoohlédneme tam (láhev stolního vína na učitelském stole není podmínkou).

0 0
možnosti
JV

Oběd ve školní jídelně ve Francii nestojí 30 korun. Jistě, jídlo tam bývá zpravidla dobré (několikaletá vlastní zkušenost), jeho součástí je hlavní jídlo, předkrm (salát), dezert, nějaký mléčný výrobek (sýr, tvaroh, jogurt) a ovoce, nicméně se za to prostě platí o dost víc než v ČR. Rodiče dětí jsou nespokojení, když školní jídelna zvedne cenu za oběd o 3 koruny. Co se stane, když ji zvednete trojnásobně?

0 0
možnosti
MS

Stráfa má pýt stráfá. Promiňte mi, že jsem tento citát ukradl z geniálního překladu knížky "Pan Kaplan má třídu rád". A jen bych dodal, že ta strava má být také k jídlu.

Prošel jsem školními jídelnami od ZDŠ po VŠ menzu. Povětšinou v každé uměli uvařit něco, co chutnalo všem, ale povětšinou "to nebylo k žrádlu". Ale něco jeden jíst musel. O pověstné UHO snad není co dodat. S tím se pojilo i velké rozkrádání. Lepší suroviny si kuchařské dámy odnášely domů v plných kabelách. Nakolik se "šábly" s vedením školy nemám informace. Vařit chutně, za přiměřenou cenu a přitom pestře se dá. Potíž je v tom, že je to začasto pracné a časově náročné.

Moc hezkou věc mají zavedenou ve Francii. Týden chutí, kdy věhlasní kuchaři seznamují droboť s gastronomií.

4 0
možnosti
RD

K tomu rozkradani .... myslite, jako ze kucharky se delaly cely den s UHO pro 1200 deti a samy si bokem uvarily svickovou, kterou si nesly domu v kabelach ? Tomu sam neverite ne ? Moje maminka varila kdysi ve skolni kuchyni. 1) jako zamestnanec jidelny mela povoleno odnest si domu dva obedy. Nekdy prinesla tri, nekdy ctyri, kdyz bylo jidlo, ktere deti nechteji. Co s tim podle Vas mely delat ?? vyhodit ??A naopak kdyz byly rizky, neprinesla treba ani jeden, protoze si deti pridavaly. 2) i v clanku je uvedeno, ze ty stravovaci tabulky, pomoci kterych se musi varit jsou stare 25let. To by mozna nevadilo, vadi spis to, ze jsou vypocitane uplne debilne, takze kdyby vyhovela tabulkam, tak maso plave v oleji, caj by byl sladkej jak med a kdo vi co jeste. Proste silene nadhodnocene.

1 0
možnosti
PG

"Základem jsou červené a bílé vařené fazole, přílohou vynikající jasmínová rýže. I s tou se nákupem surovin dostanou zhruba na 14 Kč na porci."

No to je fantastické, levné jídlo! Poučme se od soudruhů v Bangladéši a zatlačme nostalgickou slzu - naše děti znovu okusí menu sociální spodiny z dob Franze Josefa I.!

Mimochodem, z britských školních jídelen uteklo před Jamie Oliverem skoro půl milionu školáků. Nechtěli ty "zdravé" blafy jíst.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1198566/Jamies-school-meal-revolution-shunned-400-000-pupils.html

A když si chudák Jamie zavítal do amerického Huntingtonu - oficiálně nejobéznějšího města v USA - aby v tamějších školních jídelnách předvedl svůj zeleninový program, vydržel tam akorát dva měsíce. Část školáků se odhlásila, zbytek z valné části vyhazoval "zdavé jídlo" do odpadů. Rodiče si stěžovali, že děti chodí domů hladové. (To samé se ostatně děje v českých školách, které se zapojily do programu Slimákové a spol.)

http://www.alternet.org/story/146354/how_tv_superchef_jamie_oliver's_'food_revolution'_flunked_out

Jejich názor na program Jamie Olivera? "Nebudeme tu celý den sedět a jíst salát!"

http://edition.cnn.com/2010/LIVING/03/18/jamie.oliver.fattest.town/

2 5
možnosti
PG

"U nás je reprezentuje tzv. Zdravý talíř (více zde), který u nás prosazuje preventistka a výživářka Margit Slimáková, která patří mezi oficiální ambasadory letošního RFD Jamieho Olivera."

Ten takzvaný "Zdravý talíř" je redukční hladovka pro obézní Američany. Jakou relevanci má pro stravování českých školáků? A to vůbec nemluvím o tom, co může být tak úžasně zdravého na talíři složeném ze tří čtvrtin na zdrojích sacharidů (nepočítaje v to ani ty luštěniny v kategorii bílkovin).

Diletantka Slimáková, která se prohlásila za nutriční odbornici (a možná i za Mikuláše nebo Ježíška - kdo ví), zjevně narazila na své genetické limity a není to schopna pochopit. Řádění jejího spolku v českých školních jídelnách se dá přirovnat k tomu, jako když vpustíte stádo splašených slonů do skladu s porcelánem. Tihle zapálení veganští Fučíci hodlají krmit české děti jak za hladomorů Třicetileté války - a ještě jsou překvapeni, co dělají špatně.

3 6
možnosti
JF

No než takové stripsy je už mnohem zdravější klasické pečené kuře s vařeným bramborem, spíš bych se zaměřil na kvalitu kuřete, aby to nebyl nějaký vychemizovaný modrozelený vyběhanec, ale kuře klasicky krmené z chovu ve volném výběhu. Bio by asi nebylo cenově únosné.

3 3
možnosti
MM

Neni pravda.. I Fort doporucuje peceni brambor.. Nemusi to byt stale nuda v podobe varenych brambor..

3 0
možnosti
OH

Jojo, i u nas v praci delaji v kantyne "kureci stripsy se salatem coleslaw a hranolky". Nechapu, proc by se normalni jidlo melo inspirovat rychlym obcerstvenim, zejmena KFC.

1 0
možnosti
MM

naprosty souhlas, ale odpoved asi bude: aby nalakalo caste zakazniky KFC navykle na takovou stravu

0 0
možnosti
DR

80% z fotogalerie bych nežral, vegansojobiohnojník!

2 8
možnosti
FS

Ve školních jídelnách, ve školkách a v nemocničních jídelnách se nesmí především krást!!!! Měl jsem kolegu v práci, který se chlubil tím, že manželka z nemocnice denně donese ty nejdražší suroviny, zejména maso. A manželka měla sestřenici vedoucí školní jídelny a ta tvrdila, že v tom prý jely zejména ředitelka a její zástupkyně - kdyby jim nedala, tak by letěla - no a tak nosila domů také plné kabele!!!

4 2
možnosti
TH

T93e73r71e74z51a 42H46o97l11á

17. 5. 2016 21:28

a já znám tetu, co zná chlápka, jehož sestřenice tvrdí, že po městě jezdí černá sanitka!

9 2
možnosti
PJ

Tak nevím, jestli to taky ty děti budou jíst.

0 1
možnosti
MK

Děti už to jedí, máte to v článku

3 0
možnosti