Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P63a32v94e71l 77N18o20v32á15k 4643978305541

Co je to vlastne grilovani? Je grilovani kdyz mate v troube 'gril' a pecete na 300 stupnu, nebo je grilovani, kdyz pecete v 'grilu', ale misto mrizky na desce? A kdyz pecete na mrizce, ale jen na 180, tak jde porad o grilovani, kdyz takovou teplotu vyvine kazda trouba?

No zda se mi, ze grilovani je proste peceni, ale nekde venku a nejde ani o teplotu, ani o pristroj. Takze se nabizi otazka, proc se tim zabyvat jako samostatnou kategorii. Ze si mate vycistit mrizku? No a musi vam nekdo rikat, ze si mate panev ocistit od napecenych zbyteku z minula? Asi ne....takze opet nechapu, co se vlastne v tech clancich o grilovani resi. Zamente gril za troubu a mate to jedno a to same a nepotrebujete extra kucharky a clanky o trivialitach.

+5/0
25.5.2016 15:44
Foto

D81a29v61i48d 22K53o19m45á41r38e15k 3613270980368

Tak lehké to zase není. Jde vidět, že s grilováním nemáte moc zkušeností, protože jinak si nedokážu vysvětlit, že dokážete srovnávat grilování v elektrickém sporáku, s grilováním na dřevě nebo dřevěném uhlí. Princip opékání je stejný, přinejmenším podobný, to máte pravdu ale tu chuť pokrmu grilovaného na ohni, nenahradí ale sebeluxusnější elektrický grill v troubě. Jinak doporučuji si na netu vyhledat význam slova grilování a pečení. Pokud nejste absolutní kuchařský antitalent a vaření alespoň trochu rozumíte, tak ten rozdíl pochopíte.

0/0
25.5.2016 22:36

M94a91r28e89k 40T90ů40m80a 4272308806442

Ano, souhlasím. Pro mě na grilování je nejdůležitější ta charakteristická vůně a chuť té zeleniny a masa, které na tom připravuji.

0/0
25.5.2016 23:06

L82u68d70v28í14k 56G51a67j16d75o61š67í69k 2565893314922

No ovšem.

Teplo z drahého, značkového grilu je přece úplně jiné, než když grilujete na staré televizní anténě položené na na dvě cihly. ;-D

Je to těžký život pro takového prodejce grilů. Chápu, že už z toho blbnou...

+17/−1
25.5.2016 9:56
Foto

J89i19ř59í 18D82v36o23ř45á17k 5895639500488

Někdy koncem osumdesátých let si sousedi , teda sousedi asi přes pět baráků , udělali gril. Starý kýbl prokopli ve spodní části párkrát krompáčem ( tou špicou ) .A na horní část ohnuli kus drátu do kruhu . a napnuli tam takzvané králičí pletivo . Drobná , šestihranná oka o vnitřním průměru asi 15 mm . Topilo se tam prknama z nevratných palet . Prostě smrkové , chemicky neupravené prkno , lať . Náklady na gril o hodně menší , než cena 0,5 litru piva .

0/0
25.5.2016 18:49

M43a28r41t18i36n 76P70l19i11c14h75t41a 2298282391593

Grilování po česku, to jsou krkovičkové podrážky a kuřecí křidýlka á la netopýr.

+2/−6
25.5.2016 9:40

T83o11m18á87š 37H20a30a36s 7981417562821

No jo, no, jaký si to uděláš... To my kromě masíčka vždycky grilujeme i zeleninku, papriky, okurky, cibuli... A třeba děcka se po tom můžou utlouct.

+8/0
25.5.2016 9:47

P95a66v87e26l 67F42o43l36t60á29n 4230602824

a až se utlučou tak je také grilujete? aby se neplýtvalo kvalitním vykrmeným masíčkem...

+3/−1
25.5.2016 11:30

J88o15h83a76n62a 17P82e84k86a16ř62o42v59á 3166172206811

To je dost umění udělat z krkovičky tuhou podrážku, to máte takové zkušenosti? :-P

+9/0
25.5.2016 9:59

M37a44r23c36e14l 46S87t24a60r85ý 9958334683639

kuřecí křidýlka á la netopýr ;-D;-D;-D

to je dobrý, to jsem ještě neslyšel.

+3/0
25.5.2016 10:20

M86a57r14t47i15n 46P58l45i34c72h96t18a 2608352831183

Abych to doplnil. Na grilu neumím moc jídel, ale to co umím, umím. Nechtěl jsem zobecňovat, ale má zkušenost je, že každý druhý hostitel servíruje alespoň část grilovaných jídel přepálenou.

0/0
25.5.2016 11:10

J36i35ř25í 77M91a78r46e56č84e67k 3959621112

Fakt?? Tak se nevytahujte.

0/0
25.5.2016 14:47

R31o86b61e27r51t 74Š84m54e67r12e73k 8330903196496

Grill doporučuji Campingaz, mají vychytaná systém RBS s bočním ohřevem, nehrozí vůbec přepalovaní na rozdíl od Webera, kde i u odkapávacích žlábků a krytých hořáku stejně tuk přepalujete a navíc je předražený Weber, má o něco lepší zpracovaní jediné plus.

+1/−1
25.5.2016 8:45
Foto

P38e94t85r 61K39r52e59n70ž18e90l70o18k 5209577

Tak nejdříve až 500 stupňů, pak stačí 180 a nepřímo je také hitem. Většina prodaných grilů dnes, je plyn. Prostě lidi rádi vaří venku, je to pro ně pohodlnější. Osobně jsem spíše pro "klasiku". Weber, možná ještě lépe Outdoor Chef, který má vnitřní konus stíníci ohniště. Osobně potřebuju být mobilní na fesťáky, tak mám pořešeno skrze Weber Go Anywhere + Cobb Supreme :-)

0/0
25.5.2016 7:31
Foto

M62i46r49o95s43l12a85v 45S90t18e59i98n62e67r 6328504543115

Při 230°C vám chytne řepkový olej. Při 500°C se zapálí už jakýkoliv tuk.

Aby se nic nepřipékalo, je třeba brát na marinování olivový olej.

Spálený olej, zuhelnatělé kousky masa, to jsou pro zdraví škodlivé potraviny.

0/0
25.5.2016 8:04

P68a96v27e88l 80N43o32v57á70k 4253528365801

kde jste vzal tu teorii o olivovem oleji? za studena lisovany se prepaluje uz nekde kolem 170-180 a rafinovany o neco vyse, ale rozhodne nelze rict, ze jde o nejakou zachranu. Resenim je proste neprepalovat, 170-180 stupnu je na grilu uplne dostacujicich a zvladne to temer kazdy i nerafinovany olej, pokud tam nedelate zrovna pizzu, coz asi malokdo ;)

+1/0
25.5.2016 8:54
Foto

P66e74t95r 14K64r34e36n56ž16e63l91o14k 5769127

Nehlede na to, ze kdyz treba nekdo pouziva teflonove desky, tak teflon je bezpecny take jen do urcite teploty. Tech 500 stupnu je blbost. Ono zase prichazi do mody tzv. neprime grilovani, slow cooking pri nizsich teplotach, apod. Proste - kdyz kureti v troube staci 180-220C, tak proc mit na grilu 350C, ze? :-)

0/0
25.5.2016 10:06

L40u89d90v47í66k 45G69a48j22d40o72š64í15k 2735843414692

Jistě. Pak tedy nechápu, proč mám u trouby na termostatu pečení do 250 °C a teprve pak přichází na řadu gril s nějakými 270–300 °C kdy trouba jede na plný výkon. Né že bych gril v troubě použval, ale výrobce to tak udělal. :-)

0/0
25.5.2016 10:18
Foto

J92i63ř37í 92D34v65o62ř66á26k 5285539610428

To je ten dvoupalivový gril ze Švýcarska ? Někde se mu taky říká " švajc " , jinde autogen .

0/0
25.5.2016 18:16
Foto

M34i84r14o41s90l67a79v 77S84t89e21i27n61e65r 6418984283615

Gril je nepochybně nejstarší kuchyňské zařízení lidstva. Nejzdravější však bude pec, například na pizzu. Na otevřeném grilu v kouři z dřevěného uhlí se tvoří nitrosaminy, rakovinotvorné sloučeniny. Takže jednou za čas, ale ne denně lze gril používat.

Já osobně griluji na leštěné desce ze žuly- asi 3 cm tlusté, 60x30 cm plocha, na železných nohách asi 50 cm vysokých, pod ní se zatopí suchým dřívím a po dosažení 230°C lze grilovat. Teplotu měřím bezdotykovým teploměrem, ten je všude ke koupi asi za 350 Kč. Takže při 250°C přestanu přikládat, pak se nic nepřipálí.

0/0
25.5.2016 7:30

M70a74r92i98o 49T49r18n16k34a 6370803508270

Minule tu bol clanok ked mäso prejde cez urcitu teplotu tak sa tam tvoria nejake karciogeny. Zrazu odbornici tvrdia ze grilovanie je to najzdravsie. Na druhu stranu grilovany baklažán sa z tym z rúry neda zrovnavat.

0/0
25.5.2016 9:19

L25u86d79v16í87k 60G73a82j27d60o91š17í72k 2255753714102

Až na to, že příprava jídla na žulové desce nemá s grilováním vůbec nic společného, pane Steinere. :-)

+1/0
25.5.2016 10:11

M31a66r97t65i81n 85J49i34r44o63u32s83e43k 7516965445728

Stejný jako smažit na pánvi. :-)

0/0
25.5.2016 23:10
Foto

J95i39ř81í 59D52v47o53ř78á53k 5245119910768

Ty železný nohy asi 50 cm vysoké koupím . A v případě , že jsou opravdu železné je vyvážím dvojnásobnou vahou zlata . Jinak nejstarší kuchyňské zařízení lidstva bude asi kámen u ohniště , na který upadl kus masa , a ráno zjistili , že se dá žvýkat o trochu lépe . Možná je taky dobře , že naši předci neznali nitrosaminy a jejich rakovinotvorné sloučeniny . Jinak by nedokázali uchovat přebytky z lovu na další dny , a neměli by čas na vzmýšlení takových nesmyslů jako je řeč , písmo , ....... .

+2/0
25.5.2016 18:36

A33l41e43š 33A15d23a51m61e42c 4103394808520

Zástupcem jaké firmy prodávající grily je pan redaktor?

+1/−8
25.5.2016 7:21

D96a50v97i83d 19D94i71r10g29a 7455891508

Pokud to z clanku nedokazete poznat, tak zrejme zadne.

+3/0
25.5.2016 9:58
Foto

J78i28ř53í 85D38v71o48ř41á67k 5405909490198

Na OHŘÍVÁNÍ jídla mám mikrovlnku .á

+5/0
25.5.2016 5:51

M45i82l92a20n 62K38r51á77l 8983508121791

No vidíš jak jsi šikovný

+3/0
25.5.2016 6:34

M69a14r15e30k 76T13ů94m53a 4822368936962

Ano, není nad mořského vlka, hovězí steak, či krkovičku z mikrovlnky, že?:-)

+1/0
25.5.2016 23:01
Foto

J74i14ř38í 90D49v84o66ř59á58k 5735729210788

A ty ohříváš jídlo na grilu ? Já na něm griluji , opékám .

0/0
27.5.2016 17:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.