Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M51i46r94o43s51l70a38v 97S45t32e64i69n52e93r 6748254833915

Popis je zbytečně složitý. Používám francouzský recept, ten žádné koření mimo ořechy nepotřebuje.

Ořechy (asi 2 kg) nakrájím na čtvrtky, naložím do 1,2 litru 50% jablkovice ze zámeckého lihovaru v Blatné, tak aby všchny byly pod hladinou. Po měsíci ty ořechy vyberu, nechám odkapat, jablkovici uložím do láhví.

Na ořechy vyjmuté z okurkové láhve svařím 1/2 litru vody s 1 kg cukru, ořechy vložím a nechám 30 min. zvolna vařit. Poté do vychladlého roztoku přidám 1/2 l 50% jablkovice a nechám ty ořechy s cukrem 3 týdny vyloužit.

Po těch 3 týdnech sleju všechny tekutiny dohromady, ořechy nechám odkapat a dám do skleniček s víčky, hodí se do vánočního pečiva a tak začátkem září je i ten likér už opravdu chutný.

Ořechy se nejlépe nakrájí na drobno a hodí se do dortů na náplň, nebo do biskupského chlebíčka.

0/0
8.7.2016 23:06

F71r31a38n25t74i33š95e74k 60V84e69s12e91l76s74k40ý 7281187901242

Tu mám moc rád. Kdysi jsme ji dělali s čistým lihem, ne vodkou. Dá se vůbec ještě někde potravinářský líh sehnat? Nemyslím ten za 230,- za půl litru, toho je na netu mraky.

0/0
23.6.2016 18:02

M65a71r12t40i88n 80K86o53ž80í27n 1945646861790

Daň z půlitru čistého lihu je 142,50Kč. Něco stojí taky ten líh. Tak se asi o moc níž nedostanete.

0/0
23.6.2016 20:03

M44a90r50t36i71n 70B46o75h20u53s38l43a40v 8874931229757

;-D

Tento článek je jako kometa. Vrací se jednou za tři roky. Kupodivu letos ještě včas.

+1/0
23.6.2016 13:49

M65a34r68i35e 10M29u97c35h92o45v52á 9921432896142

Docela by me zajimalo v cem je to tajemstvi nakladat zrovna nezrale orechy.. Jake by to bylo se zralymi?

0/0
22.6.2016 21:39

M25a22r41t83i88n 91K46o29ž77í88n 1615586121550

To tajemství je v tom, že ze šlupek a ještě neztvrdlých skořápek se do alkoholu vyluhují chuťové aromatické a barvící látky. Z tvrdých skořápek by se vám nevyluhovalo nic.

+3/0
22.6.2016 22:24

M49a98r58t68i51n 39P40r27o53s44t70ý 9520113780349

Vtip je v tom, ze potom, co to vyluhujete a ponechate v cukru, daji se ty orechy snist.. A jsou moc dobre. Delame orechovku kazdy rok. Kdyz je skorapka tvrda, neda se uz jist.

0/0
24.6.2016 14:56

K93a81t75e62ř33i28n28a 56V20a33š83á28k14o90v46á 5481702959785

jo, taky se daji nakladat do medu...je to fakt dobry :-)

0/−1
25.6.2016 11:14

L52a46d92i34s90l59a73v 96K67o95v22a46ř90í66k 2940837170849

Nejsou z toho černé zuby?

0/0
26.6.2016 10:03

R77a37d31i52m 48P44o67l20á35š36e17k 9956103559319

Letos, aspoň u nás, mají vlašské ořechy díky studenému květnu a začátku června zpoždění až 14 dní. Mrazy na jaře u nás na Severní Moravě naštěstí nebyly, takže ořechy jsou.

Jinak já používám celé, zásadně nekrájené ořechy a hlavně nepoškozené, v počtu cca čtyři - 6 na půllitr pálenky. A trhám je o něco později než na Jana. Během vyluhování má ořechovka zelenou až zelenohnědou barvu, která po finální operaci a stočení do lahví přejde na ušlechtilou hnědozlatou.

Ochucuji pouze vanilkovým a běžným cukrem a jako finální operaci ředím na 18 - 20 % alkoholu.

+5/0
22.6.2016 9:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.