Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M74i20r40o96s84l64a39v 96S96t29e23i33n95e78r 6828364963705

Popis je zbytečně složitý. Používám francouzský recept, ten žádné koření mimo ořechy nepotřebuje.

Ořechy (asi 2 kg) nakrájím na čtvrtky, naložím do 1,2 litru 50% jablkovice ze zámeckého lihovaru v Blatné, tak aby všchny byly pod hladinou. Po měsíci ty ořechy vyberu, nechám odkapat, jablkovici uložím do láhví.

Na ořechy vyjmuté z okurkové láhve svařím 1/2 litru vody s 1 kg cukru, ořechy vložím a nechám 30 min. zvolna vařit. Poté do vychladlého roztoku přidám 1/2 l 50% jablkovice a nechám ty ořechy s cukrem 3 týdny vyloužit.

Po těch 3 týdnech sleju všechny tekutiny dohromady, ořechy nechám odkapat a dám do skleniček s víčky, hodí se do vánočního pečiva a tak začátkem září je i ten likér už opravdu chutný.

Ořechy se nejlépe nakrájí na drobno a hodí se do dortů na náplň, nebo do biskupského chlebíčka.

0/0
8.7.2016 23:06

F32r77a39n28t39i93š23e10k 55V47e69s34e43l14s91k76ý 7501837731202

Tu mám moc rád. Kdysi jsme ji dělali s čistým lihem, ne vodkou. Dá se vůbec ještě někde potravinářský líh sehnat? Nemyslím ten za 230,- za půl litru, toho je na netu mraky.

0/0
23.6.2016 18:02

M74a56r18t79i47n 26K27o98ž30í78n 1385386621390

Daň z půlitru čistého lihu je 142,50Kč. Něco stojí taky ten líh. Tak se asi o moc níž nedostanete.

0/0
23.6.2016 20:03

M67a42r18t56i79n 45B82o84h19u91s37l71a85v 8184401299377

;-D

Tento článek je jako kometa. Vrací se jednou za tři roky. Kupodivu letos ještě včas.

+1/0
23.6.2016 13:49

M97a62r86i95e 74M69u59c80h23o76v23á 9781752186412

Docela by me zajimalo v cem je to tajemstvi nakladat zrovna nezrale orechy.. Jake by to bylo se zralymi?

0/0
22.6.2016 21:39

M70a13r46t59i67n 93K14o37ž36í88n 1475256521740

To tajemství je v tom, že ze šlupek a ještě neztvrdlých skořápek se do alkoholu vyluhují chuťové aromatické a barvící látky. Z tvrdých skořápek by se vám nevyluhovalo nic.

+3/0
22.6.2016 22:24

M40a18r68t11i50n 39P75r75o43s91t72ý 9580743650679

Vtip je v tom, ze potom, co to vyluhujete a ponechate v cukru, daji se ty orechy snist.. A jsou moc dobre. Delame orechovku kazdy rok. Kdyz je skorapka tvrda, neda se uz jist.

0/0
24.6.2016 14:56

K69a15t42e83ř94i11n81a 71V79a60š43á93k34o59v16á 5371532179155

jo, taky se daji nakladat do medu...je to fakt dobry :-)

0/−1
25.6.2016 11:14

L97a25d37i17s15l39a16v 21K28o93v50a24ř55í65k 2920327320219

Nejsou z toho černé zuby?

0/0
26.6.2016 10:03

R59a41d34i33m 65P37o27l41á24š78e42k 9876653679589

Letos, aspoň u nás, mají vlašské ořechy díky studenému květnu a začátku června zpoždění až 14 dní. Mrazy na jaře u nás na Severní Moravě naštěstí nebyly, takže ořechy jsou.

Jinak já používám celé, zásadně nekrájené ořechy a hlavně nepoškozené, v počtu cca čtyři - 6 na půllitr pálenky. A trhám je o něco později než na Jana. Během vyluhování má ořechovka zelenou až zelenohnědou barvu, která po finální operaci a stočení do lahví přejde na ušlechtilou hnědozlatou.

Ochucuji pouze vanilkovým a běžným cukrem a jako finální operaci ředím na 18 - 20 % alkoholu.

+5/0
22.6.2016 9:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.