Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M66i24r34o27s92l84a23v 68S97t70e30i24n14e46r 1915655978863

Popis je zbytečně složitý. Používám francouzský recept, ten žádné koření mimo ořechy nepotřebuje.

Ořechy (asi 2 kg) nakrájím na čtvrtky, naložím do 1,2 litru 50% jablkovice ze zámeckého lihovaru v Blatné, tak aby všchny byly pod hladinou. Po měsíci ty ořechy vyberu, nechám odkapat, jablkovici uložím do láhví.

Na ořechy vyjmuté z okurkové láhve svařím 1/2 litru vody s 1 kg cukru, ořechy vložím a nechám 30 min. zvolna vařit. Poté do vychladlého roztoku přidám 1/2 l 50% jablkovice a nechám ty ořechy s cukrem 3 týdny vyloužit.

Po těch 3 týdnech sleju všechny tekutiny dohromady, ořechy nechám odkapat a dám do skleniček s víčky, hodí se do vánočního pečiva a tak začátkem září je i ten likér už opravdu chutný.

Ořechy se nejlépe nakrájí na drobno a hodí se do dortů na náplň, nebo do biskupského chlebíčka.

0/0
8.7.2016 23:06

F84r78a80n58t90i92š43e12k 68V13e51s62e26l69s13k90ý 7811107231862

Tu mám moc rád. Kdysi jsme ji dělali s čistým lihem, ne vodkou. Dá se vůbec ještě někde potravinářský líh sehnat? Nemyslím ten za 230,- za půl litru, toho je na netu mraky.

0/0
23.6.2016 18:02

M13a81r17t35i74n 70K50o67ž49í78n 1495756971760

Daň z půlitru čistého lihu je 142,50Kč. Něco stojí taky ten líh. Tak se asi o moc níž nedostanete.

0/0
23.6.2016 20:03

M22a77r54t80i44n 53B68o12h91u79s65l39a67v 8774611879767

;-D

Tento článek je jako kometa. Vrací se jednou za tři roky. Kupodivu letos ještě včas.

+1/0
23.6.2016 13:49

M88a73r25i86e 71M91u76c75h83o67v67á 6412285453

Docela by me zajimalo v cem je to tajemstvi nakladat zrovna nezrale orechy.. Jake by to bylo se zralymi?

0/0
22.6.2016 21:39

M12a82r76t92i14n 23K69o32ž67í15n 1685386471320

To tajemství je v tom, že ze šlupek a ještě neztvrdlých skořápek se do alkoholu vyluhují chuťové aromatické a barvící látky. Z tvrdých skořápek by se vám nevyluhovalo nic.

+3/0
22.6.2016 22:24

M82a90r83t38i81n 10P87r87o30s87t47ý 9610673190519

Vtip je v tom, ze potom, co to vyluhujete a ponechate v cukru, daji se ty orechy snist.. A jsou moc dobre. Delame orechovku kazdy rok. Kdyz je skorapka tvrda, neda se uz jist.

0/0
24.6.2016 14:56

K75a92t28e34ř21i34n20a 31V74a77š21á82k83o60v54á 5631132859185

jo, taky se daji nakladat do medu...je to fakt dobry :-)

0/−1
25.6.2016 11:14

L47a45d44i84s49l44a16v 30K82o87v14a82ř35í32k 2690107950269

Nejsou z toho černé zuby?

0/0
26.6.2016 10:03

R61a54d14i58m 79P58o28l59á35š20e76k 9476133869179

Letos, aspoň u nás, mají vlašské ořechy díky studenému květnu a začátku června zpoždění až 14 dní. Mrazy na jaře u nás na Severní Moravě naštěstí nebyly, takže ořechy jsou.

Jinak já používám celé, zásadně nekrájené ořechy a hlavně nepoškozené, v počtu cca čtyři - 6 na půllitr pálenky. A trhám je o něco později než na Jana. Během vyluhování má ořechovka zelenou až zelenohnědou barvu, která po finální operaci a stočení do lahví přejde na ušlechtilou hnědozlatou.

Ochucuji pouze vanilkovým a běžným cukrem a jako finální operaci ředím na 18 - 20 % alkoholu.

+5/0
22.6.2016 9:32





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.