- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Popis je zbytečně složitý. Používám francouzský recept, ten žádné koření mimo ořechy nepotřebuje.
Ořechy (asi 2 kg) nakrájím na čtvrtky, naložím do 1,2 litru 50% jablkovice ze zámeckého lihovaru v Blatné, tak aby všchny byly pod hladinou. Po měsíci ty ořechy vyberu, nechám odkapat, jablkovici uložím do láhví.
Na ořechy vyjmuté z okurkové láhve svařím 1/2 litru vody s 1 kg cukru, ořechy vložím a nechám 30 min. zvolna vařit. Poté do vychladlého roztoku přidám 1/2 l 50% jablkovice a nechám ty ořechy s cukrem 3 týdny vyloužit.
Po těch 3 týdnech sleju všechny tekutiny dohromady, ořechy nechám odkapat a dám do skleniček s víčky, hodí se do vánočního pečiva a tak začátkem září je i ten likér už opravdu chutný.
Ořechy se nejlépe nakrájí na drobno a hodí se do dortů na náplň, nebo do biskupského chlebíčka.
Tu mám moc rád. Kdysi jsme ji dělali s čistým lihem, ne vodkou. Dá se vůbec ještě někde potravinářský líh sehnat? Nemyslím ten za 230,- za půl litru, toho je na netu mraky.
Daň z půlitru čistého lihu je 142,50Kč. Něco stojí taky ten líh. Tak se asi o moc níž nedostanete.
Tento článek je jako kometa. Vrací se jednou za tři roky. Kupodivu letos ještě včas.
Docela by me zajimalo v cem je to tajemstvi nakladat zrovna nezrale orechy.. Jake by to bylo se zralymi?
To tajemství je v tom, že ze šlupek a ještě neztvrdlých skořápek se do alkoholu vyluhují chuťové aromatické a barvící látky. Z tvrdých skořápek by se vám nevyluhovalo nic.
Letos, aspoň u nás, mají vlašské ořechy díky studenému květnu a začátku června zpoždění až 14 dní. Mrazy na jaře u nás na Severní Moravě naštěstí nebyly, takže ořechy jsou.
Jinak já používám celé, zásadně nekrájené ořechy a hlavně nepoškozené, v počtu cca čtyři - 6 na půllitr pálenky. A trhám je o něco později než na Jana. Během vyluhování má ořechovka zelenou až zelenohnědou barvu, která po finální operaci a stočení do lahví přejde na ušlechtilou hnědozlatou.
Ochucuji pouze vanilkovým a běžným cukrem a jako finální operaci ředím na 18 - 20 % alkoholu.