Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní magazín Víkend deníku MF DNES Petra Pospěchová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O72l27d78ř14i91c46h 41H46o36r62á35k 2764209231375

Aneb dokud to nepřijde ze západu tak je to blbost, nezdravé, čecháčkovské a já nevím co ještě. A tak je to s mnoha dalšími věcmi.

+6/0
15.7.2016 9:18

M42i74c87h52a56l 21N94o33v30á26k 1784277582644

Tak třeba to naše prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva převezme někdo jiný.

+3/0
14.7.2016 15:13

K71a45r94e67l 87C12h69r93a75s50t82i72n52a 4943854530205

Všeho s mírou, věděli už staří Řekové. Pak ani výborně vyuzené maso není karcinogenní. Kdo se nadívá uzeným a čímkoliv škodlivým vrchem i spodem, hořce zapláče.

0/0
14.7.2016 8:33

M45i38r74o56s85l90a58v 14K80a76š92p58a86r 3232287821811

Tak uzení je retro. Léta jsme přesvědčováni jak je to hrozně nezdravé a příšerně karcinogenní a ejhle američané udí a kdo nebude udit tak není cool. Já nezačnu udit protože stále udím. Ono totiž pozřít amaroun zvaný uzené chce silný žaludek, vařené maso ošetřené tekutým kouřem se dozví že je uzené až na krámě.

+3/0
13.7.2016 19:23
Foto

J64i27ř39í 18D32v20o67ř47á97k 5475699820688

Chladný , slunečný den . parta dobrých přátel , v udírně krkovička , bůček , nějaká klobáska na svačinku , pecen dobrého chleba , nakládané okurky, cibulky nebo kvašáky ,čerstvě nastrouhaný křen , něco dobrého do volátka ( slivovička ,svařák , horká medovina , grog nebo pivko ) . Pane Bože , tak takhle to vypadá v Ráji ?

+8/0
12.7.2016 17:14

J10i47ř75í 16K42r88a83m17p84l 4546454626166

uzení rozhodně není vůbec nic zdravého a jestli někdo chytí raka z uzení, tak by si měl připlácet za zdravotní pojištění.

Uzení je zoufalý postup našich předků, jak zachovat maso jedlé po delší dobu. Tomu říkám fakt moderní trend

0/−19
12.7.2016 17:05
Foto

J35i75ř45í 88D36v63o89ř70á39k 5685239110238

A naši předci ze zoufalství přežili . P.S. Bez urážky , existují i nádory mozku.

+9/0
12.7.2016 17:19

M27i16c19h87a52l 88R31e22j75z55e81k 5806807385981

Prezili, ale ne moc dlouho.

0/0
14.7.2016 17:47

M74a78r72t92i55n 25V83o90j12á18č20e15k 9923977691776

nebuďte srab a raka z toho nechytnete pokud nebaštíte kilo denně ,ale když si dáte tu a tam uzený tak vvás to nezabije

+1/0
13.7.2016 9:44

M61i15l28a70n 76S97v96o11b55o41d92a 8585309637187

Vždycky mě pobaví, když přijde ze západu nějaká "novinka", kterou provozovali po staletí naši předkové :-) Ještě před pár lety děda udil maso v udírně před domem.

+8/0
12.7.2016 14:33

M55i35c90h95a59l 95N30o54v97á43k 1254177782424

Móda chodí ve vlnách. Za deset let bude uzení hrozně out, za dvacet let zase hrozně in :)

+3/0
14.7.2016 15:14

J83a37n 24P16o76k29o74r62n66ý 1313759810713

A co na to bijci za zdravou výživu? To již uzené není karcinogenní, ale zdravá pochutina?;-D

+11/0
11.7.2016 19:26

K47a24r31e35l 69U47r10b64a78n 2124114191809

Tchýně, pivo, uzený, jsou nejlepší studený. ;-D

+8/0
11.7.2016 12:37

M41i59l30o37s61l90a27v 67P71o13h78u52n52e43k 1420924679681

Stači se podívat na naše www.santra.eu stránky. Léta vyrábíme udírny a v současné době i udírny ja nástavec na naše Ondra grily. Vše je velmi kultivované a slouží to ke kvaltnímu uzení.

+2/0
11.7.2016 12:35

R29a77d34o81m40í75r 18V54a68v78r76e15č35k22a 7951959865253

Vidím na stránkách jenom grily.

0/0
11.7.2016 13:35

M41a38r69t84i64n 13P75l21o52c81e27k 8141674712206

A proč na to musí být trend, moda atd? Mám doma udírnu s venkovním krbem přes 30 let.

+22/0
9.7.2016 10:59

M43a81r41t55i58n 29V53o29j16á32č48e90k 9653767651556

trend se vrací po vlnách taky jste před 30ti lety podlehl trendu ;-D

+1/0
13.7.2016 9:43

J56a55n 26S60l39a97d44k22ý 3311162293

Pamatuji mnou jako 17 letým jsem točil klikou a plnil domácí klobásky. 1987. Potom vojna, návrat 1990 a příkaz tatínka očista udírny. A hle za komínem 6ks klobás skoro 4 roky. Ukousnout se nedaly, ale na plátky nakrájené neskutečná lahoda a vzpomínka. To nemluvím o nočních směnách při topení pod slivovicí. Krásné zážitky i když občas nějaké okno;-D Jednou jsem byl přichycen i při onanii, ale k mému věku a době omluvitelné

+24/0
9.7.2016 0:11

M32a35r36t63i21n 15K93o91ž40í63n 1495376951870

;-DR^

0/0
9.7.2016 0:27

M18a62r62t25i21n 19P43l86o35c69e57k 8501204802446

Já mám narážečku po dědovi a potom tátovi na kliku dodnes, je naprosto dokonalá a i když je jen na 3 kg, váží asi 13 kg prázdná, prostě kvalitní materiál.litina a uvnitř smalt.

+7/0
9.7.2016 11:25

J47i28ř34í 51V10a31n93č78u67r37a 7845712844348

A pak že bylo špatně.Ano ale s přežrání a přechlastání.A bez ty,ty,ty!od všelijakých dia...tiků.A ani nebylo tolik nemocí.Potraviny asi byly méně jedovaté.

0/−1
13.7.2016 16:34

W91a16l27t30e72r 30D44i80v96i19š 6967842442982

Ale byla spousta nemocí stejně jako dnes. Jen se spousta věcí neuměla poznat, lidi umírali dřív na věci, které jsou dnes léčitelné (nebo aspoň udržovatelné dlouhé roky). Ale prostě paměť je selektivní, zapomínáme na to, že soused umřel v padesáti na zápal plic (přičemž dnes 50 není žádný věk), že tetě shnila noha (neléčený diabetes), že Mirek se otrávil s rodiči klobásami (botulotoxin) atd. Ale dobře si pamatujeme, že tráva byla zelenější, holky hezčí, prezervativy pevnější a neohýbaly se, kopce byly nižší, kilometry mnohem kratší... Reálně ale dnes lidé opravdu žijí déle (a dá se i říct, že se některých nemocí dožijí, dřív by to s nimi seklo dřív a raka nikdo nezjistil) i zdravěji, jídlo je opravdu méně jedovaté dnes (přes všechna plnidla a podivné technologické postupy), jsou mnohem více hlídané hygienické podmínky (a kdo je neplní, ten je pěkně rozmáznut v televizi a novinách) atd.

+2/0
13.7.2016 21:34

M65i15l69a93n 22Č56e91r45n25ý 5843959659242

Uzení? Koukám, že zas Američané objevili Ameriku!

+27/−1
8.7.2016 23:22
Foto

P82e93t87r 35Š46r57a61i43e63r 9403292472607

Problém je hlavně i v tom, že naši předkové většinou neměli jakékoli maso zdaleka ani v neděli, natožpak denně.

+13/0
8.7.2016 22:04

F98r65a31n24t54i24s85e93k 22M61i66k89e58s 8373427560902

To take jeste pamatuji. V nedeli kousek veproveho, bramborove knedliky a hodne zeli. A otec rikaval, nase maminka umi z mala dobre!!

+5/0
8.7.2016 22:10
Foto

M41i33r16o15s60l86a19v 83S60t37e82i64n12e74r 6498564613575

To zelí mám rád dodnes, ale také čočku, kroupy, vše co bývalo základem našeho živobytí. 1953 se v ČSR objevila v obchodech bez lístků "volný prodej" dokonce i čínská rýže- to byla lahůdka!

Pokud jde o uzení- v Přišimasech v hospodě " U Husťáků" si můžete své zboží přinést sebou, vyudí je tam ten luft stejně, jako vás.

Z Anglie mám miniudírnu, vypadá jako lokomotiva. U "strojvůdce" si zatopíte, v "kotli" nasadíte své zboží. Ve víku je i teploměr, takže můžete klapkami naregulovat potřebnou teplotu. Problém ale je, když chcete udit delší dobu.

Podařilo se mi, za 3 hodiny vyudit makrelu při 80°C +- 10°C, ale musí se to hlídat a to dost často. Koupím si ji raději už vyuzenou.

+1/0
8.7.2016 22:38

M35a23r10t40i81n 79K29o69ž41í30n 1455876301290

Na teplý uzení jak píšete je to dobrý. Ale na klobásky studeným kouřem se to bude furt potit a bude asi moc nízká teplota. Zděná udírna se vyhřeje před studeným uzením plamenem a pak drží teplo a jde to líp.

+8/0
8.7.2016 23:53

J86a71n 97S95l40a54d48k78ý 3221402933

Přisimasy, neznal jste rodinu Sladkých?

0/0
9.7.2016 0:02

M86a13r38t20i86n 26S43v95o79b16o42d90a 4118513368854

Prisimasy m

0/0
9.7.2016 11:02

M89a54r87t47i71n 16S62v77o40b76o53d25a 4178193568114

Přišimasy. Tam byl bracha na vojně. Vedle tuším Hradešín.

0/0
9.7.2016 11:04

R69a46d93i75m 89P59o54l13á12š90e49k 9236533809969

Ještě v 70 letech králík a kilo a půl bůčku na pekáč a to se jedlo ve čtyřech celý týden. Tak ve středu se obral zbytek a udělala k tomu omáčka. A v pátek a sobotu luštěniny nebo sladké.

0/0
9.7.2016 11:52

M53a14r68t57i34n 33K91o31ž79í50n 1605786201720

U nás udíme pravidelně od jaktěživa, bez ohledu na trendy za oceánem.

+30/−2
8.7.2016 20:56

J27o88s70e58f 41T30i63k56v60a94r40t 2980844450

...a bez ohledu na své zdraví

+5/−4
8.7.2016 21:28

M80a65r49t33i59n 78K10o21ž48í60n 1325766761250

Přesně jak říkáte. Podle počasí na přelomu listopadu prosince zabijeme a naloží se maso. Před vánoci se vyudí, protože kyselica s domácím uzeným musí na Štědrý večer být. K tomu se hodí pár šrůtek hovězího pupku, co se jí ještě teplej přímo z udírny, dneska to tuším nazývají pastrami. Část se rozdá po sousedech, protože, ten pak dá na uzení sumce, amura a úhoře, druhý soused zase ovcu, není nic lepšího, než skopový klobásky. Přes léto sem tam udíme sýr.

Jo a pozdravuje vás naša babička, které bylo devadesát jedna let a která to takto dělá celej život a každý ráno si dá štamprdlu slivovice co si od malička pamatuju. A v životě jsme v rodině neměli raka, ale maso nejíme každej den. A makáme na poli, v lese v chlívě, abysme mohli mít všecko o čem píšu.

+28/0
8.7.2016 23:08

V24l35a39d80i44m40i83r 12H78a63u22b59e42r95t 2536720272

Omluva za minus melo byt samozrejme plusR^

0/0
8.7.2016 23:34

M34a47r55t49i23n 10K36o28ž40í71n 1165496191360

:-)

+1/0
8.7.2016 23:43

J63i52ř47í 42E34n65g58l64i54š 1605789865851

Ano. Naši předkové také udili, ale nežrali to obden jako se to děje dnes. Navíc jako přílohu měli kysané zelí, které jako všechny brukvovité rostliny zvyšují tvorbu látek chránící střevo před působením škodlivin obsažených v tom námi zbožňovaném uzeném. Vždycky tedy zůstává ono moudré všeho s mírou a rozumem.

+33/0
8.7.2016 19:50
Foto

M20i10r45o13s66l74a43v 97S38t30e74i11n34e12r 6618134673775

Kysané zelí se zpracuje na salát, na půl kila zelí si nastrouhám dvě oloupané mrkve, přidají se dva nebo tři nadrobno nasekané peperonky a vše se promíchá.

+3/0
8.7.2016 22:42

J61i69ř36í 57E16n93g63l28i17š 1675689925941

Pořádná hrst kysaného zelí, jedna velká cibule nadrobno nakrájená, dvě nebo tři nastrouhaná jablka a pár lžic jemně nastrouhaného křenu a lžička cukru nebo medu R^

Chápu, že Vás za to v lékárně, kde prodávají spoustu úžasných multivitamínů asi rádi mít nebudou ;-D

+2/0
9.7.2016 13:19
Foto

G70e35o24r26g28i93s 68F48a74s74u38l34i31s 1726403983

Robert Mikluš má jasno: jedině mahagonové dřevo z nějakého starožitného nábytku a kouřítko. :-)

+14/0
8.7.2016 17:54

L62a95d60i86s82l26a26v 58K62o92v50a49ř48í66k 2750387450359

A Míra natře točeňák vyjetým olejem a má to za nula nula prdlačku.

+1/0
10.7.2016 6:21

P14a74v20e85l 43J19e97ř39á86b93e97k 7331832314327

Indiáni a další přírodní národy, které neuměli postavit udírny, maso sušili. Nevím zda ho solili, ale proti uzenému sušené maso se nevyrovná. Jen v tom sušeném není tolik toho kouře, může být zdravější. Nicméně, u uzeného nejde o zdraví, ale mlsný jazyk.

+1/0
8.7.2016 11:35

J28a53n70a 17K15u21b54o19v64á 6629352538280

Dostala jsem hlad ;-D

+8/0
8.7.2016 9:23

A10l17e98š 10Š87v95e67c 6659888769624

A co na to Lada Hruska, poradi?

0/0
8.7.2016 9:07

J51a87n53a 38N31o60v38o18t28n26á 4295232149303

Že lepší než hruška je na uzení švestka.

+11/0
8.7.2016 21:43

M39i23r59e65k 54K32r17o65u79p38a 8796949967442

R^;-D

0/0
8.7.2016 21:51

M87a62r66t39i76n 17F64r27a67n25t86i14š34e26k 7345110803935

Jasně, že švestka. Jen nesmíte všechnu spálit nebo nebudete mít co palit2.

+2/0
8.7.2016 8:40

R93a78d58i81m 18P98o44l54á55š85e18k 9246583369629

Švestky se využijí na 100 %.:-):-)

Z mladých stromů posbírat plody na slivovici a ze starých udělat dřevo na uzení.

Ale ani hrušně a jabloně nejsou marné. :-)

+5/0
8.7.2016 10:16

P93ř30e64m59y88s46l 96Č64e22r55n44í78k 9497974909408

Když nebyly ledničky, tak jiná konzervace potravin ani nepřicházela v úvahu. Udilo se a udit se bude:-)

+12/0
8.7.2016 8:18

R77a57d85i10m 28P85o16l54á66š94e31k 9616773189539

Jen aby to v Bruseli nezakázali. Pořádné domácí uzené má totiž na organismus,až na ty plíce, dost podobný účinek jako kouření.

Dehtovité látky z kouře se dostanou dovnitř organismu a následně se objeví třeba v moči. zatěžují tedy ledviny, játra, trávicí soustavu.....

Ostatně trvanlivost masa z tradičního uzení, to že kdysi se maso vyudilo v zimě, potom se na vesnici zavěsilo pod střechu baráku na půdu, kde vydrželo i přes letní horka, aniž se zkazilo, klidně až do další zimy, není vůbec zadarmo. Zajišťují to právě ty dehtovité látky z kouře a potom množství soli v uzeném .

Paradoxně je tak nejzdravější levné "uzené maso" "supermarketové" produkce, protože jejich postupy "uzení" - vaření masa v páře a jeho ochucení takzvaným instantním kouřem zavádí do masa těch dehtovitých látek nejméně.

+6/−20
8.7.2016 8:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.