Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní magazín Víkend deníku MF DNES Petra Pospěchová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O83l38d28ř46i38c27h 72H81o72r50á81k 2734859531425

Aneb dokud to nepřijde ze západu tak je to blbost, nezdravé, čecháčkovské a já nevím co ještě. A tak je to s mnoha dalšími věcmi.

+6/0
15.7.2016 9:18

M50i52c71h12a89l 68N34o46v87á49k 1624497102134

Tak třeba to naše prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva převezme někdo jiný.

+3/0
14.7.2016 15:13

K41a10r38e86l 43C47h28r10a54s10t78i93n64a 4233324460725

Všeho s mírou, věděli už staří Řekové. Pak ani výborně vyuzené maso není karcinogenní. Kdo se nadívá uzeným a čímkoliv škodlivým vrchem i spodem, hořce zapláče.

0/0
14.7.2016 8:33

M14i64r38o96s78l90a42v 44K48a58š90p40a96r 3752767711771

Tak uzení je retro. Léta jsme přesvědčováni jak je to hrozně nezdravé a příšerně karcinogenní a ejhle američané udí a kdo nebude udit tak není cool. Já nezačnu udit protože stále udím. Ono totiž pozřít amaroun zvaný uzené chce silný žaludek, vařené maso ošetřené tekutým kouřem se dozví že je uzené až na krámě.

+3/0
13.7.2016 19:23
Foto

J50i52ř85í 52D15v24o50ř97á71k 5335959130218

Chladný , slunečný den . parta dobrých přátel , v udírně krkovička , bůček , nějaká klobáska na svačinku , pecen dobrého chleba , nakládané okurky, cibulky nebo kvašáky ,čerstvě nastrouhaný křen , něco dobrého do volátka ( slivovička ,svařák , horká medovina , grog nebo pivko ) . Pane Bože , tak takhle to vypadá v Ráji ?

+8/0
12.7.2016 17:14

J24i51ř75í 57K83r70a15m62p18l 4946524946886

uzení rozhodně není vůbec nic zdravého a jestli někdo chytí raka z uzení, tak by si měl připlácet za zdravotní pojištění.

Uzení je zoufalý postup našich předků, jak zachovat maso jedlé po delší dobu. Tomu říkám fakt moderní trend

0/−19
12.7.2016 17:05
Foto

J36i69ř56í 34D11v32o85ř81á80k 5925859610598

A naši předci ze zoufalství přežili . P.S. Bez urážky , existují i nádory mozku.

+9/0
12.7.2016 17:19

M24i56c79h28a19l 48R44e47j76z87e30k 5276927105721

Prezili, ale ne moc dlouho.

0/0
14.7.2016 17:47

M77a41r56t43i56n 26V86o79j50á47č31e72k 9263387421576

nebuďte srab a raka z toho nechytnete pokud nebaštíte kilo denně ,ale když si dáte tu a tam uzený tak vvás to nezabije

+1/0
13.7.2016 9:44

M88i95l34a56n 58S81v89o85b14o59d50a 8595809367167

Vždycky mě pobaví, když přijde ze západu nějaká "novinka", kterou provozovali po staletí naši předkové :-) Ještě před pár lety děda udil maso v udírně před domem.

+8/0
12.7.2016 14:33

M18i31c23h14a49l 46N52o14v42á36k 1754387792864

Móda chodí ve vlnách. Za deset let bude uzení hrozně out, za dvacet let zase hrozně in :)

+3/0
14.7.2016 15:14

J74a28n 18P43o39k40o30r67n53ý 1233949510703

A co na to bijci za zdravou výživu? To již uzené není karcinogenní, ale zdravá pochutina?;-D

+11/0
11.7.2016 19:26

K96a74r37e97l 24U40r23b51a12n 2344924211469

Tchýně, pivo, uzený, jsou nejlepší studený. ;-D

+8/0
11.7.2016 12:37

M90i90l29o82s53l19a97v 38P40o41h25u51n94e84k 1490764109181

Stači se podívat na naše www.santra.eu stránky. Léta vyrábíme udírny a v současné době i udírny ja nástavec na naše Ondra grily. Vše je velmi kultivované a slouží to ke kvaltnímu uzení.

+2/0
11.7.2016 12:35

R97a74d23o16m66í98r 76V24a48v73r32e25č83k50a 7281939395753

Vidím na stránkách jenom grily.

0/0
11.7.2016 13:35

M34a40r51t41i72n 10P65l43o22c56e29k 8551734742126

A proč na to musí být trend, moda atd? Mám doma udírnu s venkovním krbem přes 30 let.

+22/0
9.7.2016 10:59

M25a94r45t32i84n 33V29o15j38á69č34e16k 9253577741326

trend se vrací po vlnách taky jste před 30ti lety podlehl trendu ;-D

+1/0
13.7.2016 9:43

J10a55n 72S51l69a65d65k12ý 3231492333

Pamatuji mnou jako 17 letým jsem točil klikou a plnil domácí klobásky. 1987. Potom vojna, návrat 1990 a příkaz tatínka očista udírny. A hle za komínem 6ks klobás skoro 4 roky. Ukousnout se nedaly, ale na plátky nakrájené neskutečná lahoda a vzpomínka. To nemluvím o nočních směnách při topení pod slivovicí. Krásné zážitky i když občas nějaké okno;-D Jednou jsem byl přichycen i při onanii, ale k mému věku a době omluvitelné

+24/0
9.7.2016 0:11

M86a29r93t92i10n 57K23o67ž55í81n 1705536511140

;-DR^

0/0
9.7.2016 0:27

M34a22r71t48i93n 50P84l47o34c29e98k 8101324422586

Já mám narážečku po dědovi a potom tátovi na kliku dodnes, je naprosto dokonalá a i když je jen na 3 kg, váží asi 13 kg prázdná, prostě kvalitní materiál.litina a uvnitř smalt.

+7/0
9.7.2016 11:25

J38i42ř19í 44V10a42n84č44u75r33a 7575122894288

A pak že bylo špatně.Ano ale s přežrání a přechlastání.A bez ty,ty,ty!od všelijakých dia...tiků.A ani nebylo tolik nemocí.Potraviny asi byly méně jedovaté.

0/−1
13.7.2016 16:34

W49a38l11t30e47r 44D53i92v63i29š 6987482492942

Ale byla spousta nemocí stejně jako dnes. Jen se spousta věcí neuměla poznat, lidi umírali dřív na věci, které jsou dnes léčitelné (nebo aspoň udržovatelné dlouhé roky). Ale prostě paměť je selektivní, zapomínáme na to, že soused umřel v padesáti na zápal plic (přičemž dnes 50 není žádný věk), že tetě shnila noha (neléčený diabetes), že Mirek se otrávil s rodiči klobásami (botulotoxin) atd. Ale dobře si pamatujeme, že tráva byla zelenější, holky hezčí, prezervativy pevnější a neohýbaly se, kopce byly nižší, kilometry mnohem kratší... Reálně ale dnes lidé opravdu žijí déle (a dá se i říct, že se některých nemocí dožijí, dřív by to s nimi seklo dřív a raka nikdo nezjistil) i zdravěji, jídlo je opravdu méně jedovaté dnes (přes všechna plnidla a podivné technologické postupy), jsou mnohem více hlídané hygienické podmínky (a kdo je neplní, ten je pěkně rozmáznut v televizi a novinách) atd.

+2/0
13.7.2016 21:34

M74i93l98a35n 79Č18e26r49n61ý 5193519719482

Uzení? Koukám, že zas Američané objevili Ameriku!

+27/−1
8.7.2016 23:22
Foto

P77e95t24r 45Š47r94a28i83e89r 9963782842967

Problém je hlavně i v tom, že naši předkové většinou neměli jakékoli maso zdaleka ani v neděli, natožpak denně.

+13/0
8.7.2016 22:04

F15r45a78n89t44i60s92e89k 69M81i33k32e31s 8803127100752

To take jeste pamatuji. V nedeli kousek veproveho, bramborove knedliky a hodne zeli. A otec rikaval, nase maminka umi z mala dobre!!

+5/0
8.7.2016 22:10
Foto

M91i77r74o94s74l96a49v 82S60t52e30i21n83e95r 6308504813125

To zelí mám rád dodnes, ale také čočku, kroupy, vše co bývalo základem našeho živobytí. 1953 se v ČSR objevila v obchodech bez lístků "volný prodej" dokonce i čínská rýže- to byla lahůdka!

Pokud jde o uzení- v Přišimasech v hospodě " U Husťáků" si můžete své zboží přinést sebou, vyudí je tam ten luft stejně, jako vás.

Z Anglie mám miniudírnu, vypadá jako lokomotiva. U "strojvůdce" si zatopíte, v "kotli" nasadíte své zboží. Ve víku je i teploměr, takže můžete klapkami naregulovat potřebnou teplotu. Problém ale je, když chcete udit delší dobu.

Podařilo se mi, za 3 hodiny vyudit makrelu při 80°C +- 10°C, ale musí se to hlídat a to dost často. Koupím si ji raději už vyuzenou.

+1/0
8.7.2016 22:38

M80a70r71t74i90n 78K58o18ž23í89n 1235266231250

Na teplý uzení jak píšete je to dobrý. Ale na klobásky studeným kouřem se to bude furt potit a bude asi moc nízká teplota. Zděná udírna se vyhřeje před studeným uzením plamenem a pak drží teplo a jde to líp.

+8/0
8.7.2016 23:53

J82a24n 15S10l19a11d39k47ý 3381162823

Přisimasy, neznal jste rodinu Sladkých?

0/0
9.7.2016 0:02

M17a71r78t84i84n 13S80v48o77b30o39d14a 4268863958464

Prisimasy m

0/0
9.7.2016 11:02

M66a82r58t68i44n 39S14v37o69b89o29d40a 4808723428414

Přišimasy. Tam byl bracha na vojně. Vedle tuším Hradešín.

0/0
9.7.2016 11:04

R64a90d82i16m 79P32o38l86á41š76e45k 9946533199879

Ještě v 70 letech králík a kilo a půl bůčku na pekáč a to se jedlo ve čtyřech celý týden. Tak ve středu se obral zbytek a udělala k tomu omáčka. A v pátek a sobotu luštěniny nebo sladké.

0/0
9.7.2016 11:52

M23a22r64t71i63n 78K46o48ž77í66n 1505256931820

U nás udíme pravidelně od jaktěživa, bez ohledu na trendy za oceánem.

+30/−2
8.7.2016 20:56

J49o67s15e87f 97T48i35k14v89a65r44t 2540714370

...a bez ohledu na své zdraví

+5/−4
8.7.2016 21:28

M67a92r19t82i59n 12K16o28ž25í10n 1785616281510

Přesně jak říkáte. Podle počasí na přelomu listopadu prosince zabijeme a naloží se maso. Před vánoci se vyudí, protože kyselica s domácím uzeným musí na Štědrý večer být. K tomu se hodí pár šrůtek hovězího pupku, co se jí ještě teplej přímo z udírny, dneska to tuším nazývají pastrami. Část se rozdá po sousedech, protože, ten pak dá na uzení sumce, amura a úhoře, druhý soused zase ovcu, není nic lepšího, než skopový klobásky. Přes léto sem tam udíme sýr.

Jo a pozdravuje vás naša babička, které bylo devadesát jedna let a která to takto dělá celej život a každý ráno si dá štamprdlu slivovice co si od malička pamatuju. A v životě jsme v rodině neměli raka, ale maso nejíme každej den. A makáme na poli, v lese v chlívě, abysme mohli mít všecko o čem píšu.

+28/0
8.7.2016 23:08

V14l49a38d16i43m13i90r 18H39a16u55b70e62r19t 2326970362

Omluva za minus melo byt samozrejme plusR^

0/0
8.7.2016 23:34

M18a16r19t80i83n 56K66o65ž91í76n 1315526141180

:-)

+1/0
8.7.2016 23:43

J45i30ř82í 98E49n37g38l21i68š 1455589635121

Ano. Naši předkové také udili, ale nežrali to obden jako se to děje dnes. Navíc jako přílohu měli kysané zelí, které jako všechny brukvovité rostliny zvyšují tvorbu látek chránící střevo před působením škodlivin obsažených v tom námi zbožňovaném uzeném. Vždycky tedy zůstává ono moudré všeho s mírou a rozumem.

+33/0
8.7.2016 19:50
Foto

M37i88r48o96s94l27a72v 69S54t18e70i29n91e70r 6508504353695

Kysané zelí se zpracuje na salát, na půl kila zelí si nastrouhám dvě oloupané mrkve, přidají se dva nebo tři nadrobno nasekané peperonky a vše se promíchá.

+3/0
8.7.2016 22:42

J65i34ř97í 19E49n78g20l81i70š 1975969475731

Pořádná hrst kysaného zelí, jedna velká cibule nadrobno nakrájená, dvě nebo tři nastrouhaná jablka a pár lžic jemně nastrouhaného křenu a lžička cukru nebo medu R^

Chápu, že Vás za to v lékárně, kde prodávají spoustu úžasných multivitamínů asi rádi mít nebudou ;-D

+2/0
9.7.2016 13:19
Foto

G31e30o53r39g75i53s 79F36a35s41u47l89i21s 1216783563

Robert Mikluš má jasno: jedině mahagonové dřevo z nějakého starožitného nábytku a kouřítko. :-)

+14/0
8.7.2016 17:54

L65a87d69i43s75l91a38v 14K27o48v68a86ř22í55k 2740727170449

A Míra natře točeňák vyjetým olejem a má to za nula nula prdlačku.

+1/0
10.7.2016 6:21

P48a97v48e41l 73J96e54ř42á40b92e59k 7291382664407

Indiáni a další přírodní národy, které neuměli postavit udírny, maso sušili. Nevím zda ho solili, ale proti uzenému sušené maso se nevyrovná. Jen v tom sušeném není tolik toho kouře, může být zdravější. Nicméně, u uzeného nejde o zdraví, ale mlsný jazyk.

+1/0
8.7.2016 11:35

J35a14n19a 36K13u96b38o91v49á 6219372838920

Dostala jsem hlad ;-D

+8/0
8.7.2016 9:23

A23l78e65š 74Š81v75e72c 6799188349234

A co na to Lada Hruska, poradi?

0/0
8.7.2016 9:07

J72a87n42a 61N44o53v97o19t12n55á 4865512649463

Že lepší než hruška je na uzení švestka.

+11/0
8.7.2016 21:43

M46i19r16e98k 30K46r23o61u29p61a 8376849477622

R^;-D

0/0
8.7.2016 21:51

M26a79r95t62i25n 64F76r57a94n23t27i80š47e36k 7365100373775

Jasně, že švestka. Jen nesmíte všechnu spálit nebo nebudete mít co palit2.

+2/0
8.7.2016 8:40

R38a62d73i19m 14P75o58l36á22š10e16k 9686603569179

Švestky se využijí na 100 %.:-):-)

Z mladých stromů posbírat plody na slivovici a ze starých udělat dřevo na uzení.

Ale ani hrušně a jabloně nejsou marné. :-)

+5/0
8.7.2016 10:16

P94ř69e71m68y82s87l 81Č42e57r14n17í29k 9417244929348

Když nebyly ledničky, tak jiná konzervace potravin ani nepřicházela v úvahu. Udilo se a udit se bude:-)

+12/0
8.7.2016 8:18

R36a56d68i33m 41P85o17l74á29š13e88k 9516753509359

Jen aby to v Bruseli nezakázali. Pořádné domácí uzené má totiž na organismus,až na ty plíce, dost podobný účinek jako kouření.

Dehtovité látky z kouře se dostanou dovnitř organismu a následně se objeví třeba v moči. zatěžují tedy ledviny, játra, trávicí soustavu.....

Ostatně trvanlivost masa z tradičního uzení, to že kdysi se maso vyudilo v zimě, potom se na vesnici zavěsilo pod střechu baráku na půdu, kde vydrželo i přes letní horka, aniž se zkazilo, klidně až do další zimy, není vůbec zadarmo. Zajišťují to právě ty dehtovité látky z kouře a potom množství soli v uzeném .

Paradoxně je tak nejzdravější levné "uzené maso" "supermarketové" produkce, protože jejich postupy "uzení" - vaření masa v páře a jeho ochucení takzvaným instantním kouřem zavádí do masa těch dehtovitých látek nejméně.

+6/−20
8.7.2016 8:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.