Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní magazín Víkend deníku MF DNES Petra Pospěchová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O50l71d96ř37i15c79h 37H90o22r52á21k 2154179421935

Aneb dokud to nepřijde ze západu tak je to blbost, nezdravé, čecháčkovské a já nevím co ještě. A tak je to s mnoha dalšími věcmi.

+6/0
15.7.2016 9:18

M59i87c22h12a70l 32N22o15v74á47k 1594787712214

Tak třeba to naše prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva převezme někdo jiný.

+3/0
14.7.2016 15:13

K73a45r10e28l 41C86h61r18a71s92t10i62n29a 4843924270165

Všeho s mírou, věděli už staří Řekové. Pak ani výborně vyuzené maso není karcinogenní. Kdo se nadívá uzeným a čímkoliv škodlivým vrchem i spodem, hořce zapláče.

0/0
14.7.2016 8:33

M34i28r13o17s29l67a89v 54K14a47š10p74a24r 3982147891401

Tak uzení je retro. Léta jsme přesvědčováni jak je to hrozně nezdravé a příšerně karcinogenní a ejhle američané udí a kdo nebude udit tak není cool. Já nezačnu udit protože stále udím. Ono totiž pozřít amaroun zvaný uzené chce silný žaludek, vařené maso ošetřené tekutým kouřem se dozví že je uzené až na krámě.

+3/0
13.7.2016 19:23
Foto

J43i80ř98í 40D70v41o74ř28á11k 5605929970388

Chladný , slunečný den . parta dobrých přátel , v udírně krkovička , bůček , nějaká klobáska na svačinku , pecen dobrého chleba , nakládané okurky, cibulky nebo kvašáky ,čerstvě nastrouhaný křen , něco dobrého do volátka ( slivovička ,svařák , horká medovina , grog nebo pivko ) . Pane Bože , tak takhle to vypadá v Ráji ?

+8/0
12.7.2016 17:14

J22i52ř55í 62K66r60a64m85p55l 4426914986726

uzení rozhodně není vůbec nic zdravého a jestli někdo chytí raka z uzení, tak by si měl připlácet za zdravotní pojištění.

Uzení je zoufalý postup našich předků, jak zachovat maso jedlé po delší dobu. Tomu říkám fakt moderní trend

0/−19
12.7.2016 17:05
Foto

J95i17ř14í 34D91v34o48ř29á79k 5135869720538

A naši předci ze zoufalství přežili . P.S. Bez urážky , existují i nádory mozku.

+9/0
12.7.2016 17:19

M28i71c46h86a92l 71R52e53j53z11e45k 5116567585361

Prezili, ale ne moc dlouho.

0/0
14.7.2016 17:47

M73a82r25t23i84n 38V49o74j54á14č52e88k 9733457861136

nebuďte srab a raka z toho nechytnete pokud nebaštíte kilo denně ,ale když si dáte tu a tam uzený tak vvás to nezabije

+1/0
13.7.2016 9:44

M35i82l62a72n 91S42v36o69b55o22d78a 8345639607797

Vždycky mě pobaví, když přijde ze západu nějaká "novinka", kterou provozovali po staletí naši předkové :-) Ještě před pár lety děda udil maso v udírně před domem.

+8/0
12.7.2016 14:33

M90i88c46h71a30l 76N23o88v37á15k 1864177472284

Móda chodí ve vlnách. Za deset let bude uzení hrozně out, za dvacet let zase hrozně in :)

+3/0
14.7.2016 15:14

J26a48n 10P64o37k98o24r53n33ý 1533209190323

A co na to bijci za zdravou výživu? To již uzené není karcinogenní, ale zdravá pochutina?;-D

+11/0
11.7.2016 19:26

K79a57r67e93l 61U75r78b88a38n 2934544971669

Tchýně, pivo, uzený, jsou nejlepší studený. ;-D

+8/0
11.7.2016 12:37

M63i62l85o59s13l14a31v 82P47o74h59u17n24e60k 1240624899321

Stači se podívat na naše www.santra.eu stránky. Léta vyrábíme udírny a v současné době i udírny ja nástavec na naše Ondra grily. Vše je velmi kultivované a slouží to ke kvaltnímu uzení.

+2/0
11.7.2016 12:35

R28a96d33o12m79í14r 34V39a49v53r65e50č68k20a 7361439535253

Vidím na stránkách jenom grily.

0/0
11.7.2016 13:35

M85a68r89t34i58n 29P75l36o84c55e86k 8251714732776

A proč na to musí být trend, moda atd? Mám doma udírnu s venkovním krbem přes 30 let.

+22/0
9.7.2016 10:59

M78a91r17t44i45n 64V62o57j32á98č95e53k 9963317931666

trend se vrací po vlnách taky jste před 30ti lety podlehl trendu ;-D

+1/0
13.7.2016 9:43

J55a49n 87S29l46a16d42k37ý 3421762303

Pamatuji mnou jako 17 letým jsem točil klikou a plnil domácí klobásky. 1987. Potom vojna, návrat 1990 a příkaz tatínka očista udírny. A hle za komínem 6ks klobás skoro 4 roky. Ukousnout se nedaly, ale na plátky nakrájené neskutečná lahoda a vzpomínka. To nemluvím o nočních směnách při topení pod slivovicí. Krásné zážitky i když občas nějaké okno;-D Jednou jsem byl přichycen i při onanii, ale k mému věku a době omluvitelné

+24/0
9.7.2016 0:11

M83a58r12t63i96n 78K34o96ž46í58n 1635616181500

;-DR^

0/0
9.7.2016 0:27

M33a34r70t11i96n 75P39l41o57c65e31k 8141284372896

Já mám narážečku po dědovi a potom tátovi na kliku dodnes, je naprosto dokonalá a i když je jen na 3 kg, váží asi 13 kg prázdná, prostě kvalitní materiál.litina a uvnitř smalt.

+7/0
9.7.2016 11:25

J71i70ř38í 13V37a30n79č12u25r47a 7505432344258

A pak že bylo špatně.Ano ale s přežrání a přechlastání.A bez ty,ty,ty!od všelijakých dia...tiků.A ani nebylo tolik nemocí.Potraviny asi byly méně jedovaté.

0/−1
13.7.2016 16:34

W41a58l13t39e64r 84D96i90v14i17š 6167282862822

Ale byla spousta nemocí stejně jako dnes. Jen se spousta věcí neuměla poznat, lidi umírali dřív na věci, které jsou dnes léčitelné (nebo aspoň udržovatelné dlouhé roky). Ale prostě paměť je selektivní, zapomínáme na to, že soused umřel v padesáti na zápal plic (přičemž dnes 50 není žádný věk), že tetě shnila noha (neléčený diabetes), že Mirek se otrávil s rodiči klobásami (botulotoxin) atd. Ale dobře si pamatujeme, že tráva byla zelenější, holky hezčí, prezervativy pevnější a neohýbaly se, kopce byly nižší, kilometry mnohem kratší... Reálně ale dnes lidé opravdu žijí déle (a dá se i říct, že se některých nemocí dožijí, dřív by to s nimi seklo dřív a raka nikdo nezjistil) i zdravěji, jídlo je opravdu méně jedovaté dnes (přes všechna plnidla a podivné technologické postupy), jsou mnohem více hlídané hygienické podmínky (a kdo je neplní, ten je pěkně rozmáznut v televizi a novinách) atd.

+2/0
13.7.2016 21:34

M72i32l48a22n 13Č91e28r30n73ý 5883479219292

Uzení? Koukám, že zas Američané objevili Ameriku!

+27/−1
8.7.2016 23:22
Foto

P96e50t30r 93Š59r91a90i24e41r 9153722682347

Problém je hlavně i v tom, že naši předkové většinou neměli jakékoli maso zdaleka ani v neděli, natožpak denně.

+13/0
8.7.2016 22:04

F60r16a85n40t21i32s22e73k 82M37i63k76e20s 8843127370652

To take jeste pamatuji. V nedeli kousek veproveho, bramborove knedliky a hodne zeli. A otec rikaval, nase maminka umi z mala dobre!!

+5/0
8.7.2016 22:10
Foto

M84i19r90o94s59l79a84v 19S64t97e92i32n80e41r 6348804973285

To zelí mám rád dodnes, ale také čočku, kroupy, vše co bývalo základem našeho živobytí. 1953 se v ČSR objevila v obchodech bez lístků "volný prodej" dokonce i čínská rýže- to byla lahůdka!

Pokud jde o uzení- v Přišimasech v hospodě " U Husťáků" si můžete své zboží přinést sebou, vyudí je tam ten luft stejně, jako vás.

Z Anglie mám miniudírnu, vypadá jako lokomotiva. U "strojvůdce" si zatopíte, v "kotli" nasadíte své zboží. Ve víku je i teploměr, takže můžete klapkami naregulovat potřebnou teplotu. Problém ale je, když chcete udit delší dobu.

Podařilo se mi, za 3 hodiny vyudit makrelu při 80°C +- 10°C, ale musí se to hlídat a to dost často. Koupím si ji raději už vyuzenou.

+1/0
8.7.2016 22:38

M58a95r23t82i60n 79K18o74ž37í56n 1205326371230

Na teplý uzení jak píšete je to dobrý. Ale na klobásky studeným kouřem se to bude furt potit a bude asi moc nízká teplota. Zděná udírna se vyhřeje před studeným uzením plamenem a pak drží teplo a jde to líp.

+8/0
8.7.2016 23:53

J13a55n 13S45l12a49d50k25ý 3901802413

Přisimasy, neznal jste rodinu Sladkých?

0/0
9.7.2016 0:02

M47a13r19t84i43n 41S95v78o60b30o39d47a 4358223778224

Prisimasy m

0/0
9.7.2016 11:02

M97a98r75t44i36n 50S81v98o52b27o30d35a 4938823558564

Přišimasy. Tam byl bracha na vojně. Vedle tuším Hradešín.

0/0
9.7.2016 11:04

R71a67d69i98m 75P36o34l47á35š87e95k 9266333949829

Ještě v 70 letech králík a kilo a půl bůčku na pekáč a to se jedlo ve čtyřech celý týden. Tak ve středu se obral zbytek a udělala k tomu omáčka. A v pátek a sobotu luštěniny nebo sladké.

0/0
9.7.2016 11:52

M15a64r23t38i46n 78K81o41ž70í67n 1815436611410

U nás udíme pravidelně od jaktěživa, bez ohledu na trendy za oceánem.

+30/−2
8.7.2016 20:56

J53o60s40e94f 44T63i79k65v16a53r38t 2100984170

...a bez ohledu na své zdraví

+5/−4
8.7.2016 21:28

M12a13r56t21i55n 11K95o40ž21í76n 1895426431300

Přesně jak říkáte. Podle počasí na přelomu listopadu prosince zabijeme a naloží se maso. Před vánoci se vyudí, protože kyselica s domácím uzeným musí na Štědrý večer být. K tomu se hodí pár šrůtek hovězího pupku, co se jí ještě teplej přímo z udírny, dneska to tuším nazývají pastrami. Část se rozdá po sousedech, protože, ten pak dá na uzení sumce, amura a úhoře, druhý soused zase ovcu, není nic lepšího, než skopový klobásky. Přes léto sem tam udíme sýr.

Jo a pozdravuje vás naša babička, které bylo devadesát jedna let a která to takto dělá celej život a každý ráno si dá štamprdlu slivovice co si od malička pamatuju. A v životě jsme v rodině neměli raka, ale maso nejíme každej den. A makáme na poli, v lese v chlívě, abysme mohli mít všecko o čem píšu.

+28/0
8.7.2016 23:08

V90l26a43d65i66m64i90r 36H64a72u72b64e87r70t 2106420712

Omluva za minus melo byt samozrejme plusR^

0/0
8.7.2016 23:34

M40a34r53t41i70n 59K79o40ž14í30n 1965596431640

:-)

+1/0
8.7.2016 23:43

J33i86ř88í 32E72n33g46l82i64š 1515449485651

Ano. Naši předkové také udili, ale nežrali to obden jako se to děje dnes. Navíc jako přílohu měli kysané zelí, které jako všechny brukvovité rostliny zvyšují tvorbu látek chránící střevo před působením škodlivin obsažených v tom námi zbožňovaném uzeném. Vždycky tedy zůstává ono moudré všeho s mírou a rozumem.

+33/0
8.7.2016 19:50
Foto

M83i90r38o33s74l33a16v 88S10t70e88i66n72e12r 6938164843605

Kysané zelí se zpracuje na salát, na půl kila zelí si nastrouhám dvě oloupané mrkve, přidají se dva nebo tři nadrobno nasekané peperonky a vše se promíchá.

+3/0
8.7.2016 22:42

J32i44ř75í 22E30n33g47l23i53š 1485679105171

Pořádná hrst kysaného zelí, jedna velká cibule nadrobno nakrájená, dvě nebo tři nastrouhaná jablka a pár lžic jemně nastrouhaného křenu a lžička cukru nebo medu R^

Chápu, že Vás za to v lékárně, kde prodávají spoustu úžasných multivitamínů asi rádi mít nebudou ;-D

+2/0
9.7.2016 13:19
Foto

G58e15o18r44g90i48s 45F15a31s20u88l98i80s 1986323113

Robert Mikluš má jasno: jedině mahagonové dřevo z nějakého starožitného nábytku a kouřítko. :-)

+14/0
8.7.2016 17:54

L43a78d19i62s57l38a63v 15K61o56v61a20ř54í10k 2670757560329

A Míra natře točeňák vyjetým olejem a má to za nula nula prdlačku.

+1/0
10.7.2016 6:21

P31a66v65e52l 87J97e49ř68á82b97e69k 7901202434477

Indiáni a další přírodní národy, které neuměli postavit udírny, maso sušili. Nevím zda ho solili, ale proti uzenému sušené maso se nevyrovná. Jen v tom sušeném není tolik toho kouře, může být zdravější. Nicméně, u uzeného nejde o zdraví, ale mlsný jazyk.

+1/0
8.7.2016 11:35

J42a53n26a 65K65u37b49o51v59á 6159372438830

Dostala jsem hlad ;-D

+8/0
8.7.2016 9:23

A58l68e98š 43Š98v22e33c 6759788229224

A co na to Lada Hruska, poradi?

0/0
8.7.2016 9:07

J53a20n68a 40N23o45v77o57t91n29á 4445652309423

Že lepší než hruška je na uzení švestka.

+11/0
8.7.2016 21:43

M12i15r64e10k 37K13r46o47u43p40a 8496249207312

R^;-D

0/0
8.7.2016 21:51

M20a10r48t29i29n 49F86r53a24n94t41i90š74e23k 7965160113755

Jasně, že švestka. Jen nesmíte všechnu spálit nebo nebudete mít co palit2.

+2/0
8.7.2016 8:40

R79a98d42i91m 89P72o72l56á22š25e16k 9326913799159

Švestky se využijí na 100 %.:-):-)

Z mladých stromů posbírat plody na slivovici a ze starých udělat dřevo na uzení.

Ale ani hrušně a jabloně nejsou marné. :-)

+5/0
8.7.2016 10:16

P37ř43e81m96y33s65l 80Č23e82r64n76í55k 9227174149558

Když nebyly ledničky, tak jiná konzervace potravin ani nepřicházela v úvahu. Udilo se a udit se bude:-)

+12/0
8.7.2016 8:18

R67a26d52i17m 18P55o39l10á15š37e38k 9766243969129

Jen aby to v Bruseli nezakázali. Pořádné domácí uzené má totiž na organismus,až na ty plíce, dost podobný účinek jako kouření.

Dehtovité látky z kouře se dostanou dovnitř organismu a následně se objeví třeba v moči. zatěžují tedy ledviny, játra, trávicí soustavu.....

Ostatně trvanlivost masa z tradičního uzení, to že kdysi se maso vyudilo v zimě, potom se na vesnici zavěsilo pod střechu baráku na půdu, kde vydrželo i přes letní horka, aniž se zkazilo, klidně až do další zimy, není vůbec zadarmo. Zajišťují to právě ty dehtovité látky z kouře a potom množství soli v uzeném .

Paradoxně je tak nejzdravější levné "uzené maso" "supermarketové" produkce, protože jejich postupy "uzení" - vaření masa v páře a jeho ochucení takzvaným instantním kouřem zavádí do masa těch dehtovitých látek nejméně.

+6/−20
8.7.2016 8:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.