Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní magazín Víkend deníku MF DNES Petra Pospěchová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O97l86d22ř61i55c34h 83H68o77r22á26k 2974459701865

Aneb dokud to nepřijde ze západu tak je to blbost, nezdravé, čecháčkovské a já nevím co ještě. A tak je to s mnoha dalšími věcmi.

+6/0
15.7.2016 9:18

M32i30c87h38a65l 96N19o94v60á92k 1894367612354

Tak třeba to naše prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva převezme někdo jiný.

+3/0
14.7.2016 15:13

K64a91r23e78l 58C33h70r47a46s41t16i10n12a 4473564960205

Všeho s mírou, věděli už staří Řekové. Pak ani výborně vyuzené maso není karcinogenní. Kdo se nadívá uzeným a čímkoliv škodlivým vrchem i spodem, hořce zapláče.

0/0
14.7.2016 8:33

M24i65r10o17s56l84a72v 84K77a87š91p61a68r 3652977321421

Tak uzení je retro. Léta jsme přesvědčováni jak je to hrozně nezdravé a příšerně karcinogenní a ejhle američané udí a kdo nebude udit tak není cool. Já nezačnu udit protože stále udím. Ono totiž pozřít amaroun zvaný uzené chce silný žaludek, vařené maso ošetřené tekutým kouřem se dozví že je uzené až na krámě.

+3/0
13.7.2016 19:23
Foto

J22i30ř12í 29D86v46o26ř84á83k 5565329650948

Chladný , slunečný den . parta dobrých přátel , v udírně krkovička , bůček , nějaká klobáska na svačinku , pecen dobrého chleba , nakládané okurky, cibulky nebo kvašáky ,čerstvě nastrouhaný křen , něco dobrého do volátka ( slivovička ,svařák , horká medovina , grog nebo pivko ) . Pane Bože , tak takhle to vypadá v Ráji ?

+8/0
12.7.2016 17:14

J70i47ř62í 81K74r70a60m27p17l 4176504936796

uzení rozhodně není vůbec nic zdravého a jestli někdo chytí raka z uzení, tak by si měl připlácet za zdravotní pojištění.

Uzení je zoufalý postup našich předků, jak zachovat maso jedlé po delší dobu. Tomu říkám fakt moderní trend

0/−19
12.7.2016 17:05
Foto

J44i78ř84í 76D75v18o76ř68á35k 5365939900378

A naši předci ze zoufalství přežili . P.S. Bez urážky , existují i nádory mozku.

+9/0
12.7.2016 17:19

M28i83c32h72a37l 49R28e82j26z53e98k 5866897365701

Prezili, ale ne moc dlouho.

0/0
14.7.2016 17:47

M24a14r23t61i34n 16V11o46j98á16č80e24k 9873357451206

nebuďte srab a raka z toho nechytnete pokud nebaštíte kilo denně ,ale když si dáte tu a tam uzený tak vvás to nezabije

+1/0
13.7.2016 9:44

M67i89l47a51n 75S94v44o78b10o74d95a 8285349857897

Vždycky mě pobaví, když přijde ze západu nějaká "novinka", kterou provozovali po staletí naši předkové :-) Ještě před pár lety děda udil maso v udírně před domem.

+8/0
12.7.2016 14:33

M84i80c16h53a30l 23N42o65v30á26k 1464327652554

Móda chodí ve vlnách. Za deset let bude uzení hrozně out, za dvacet let zase hrozně in :)

+3/0
14.7.2016 15:14

J40a56n 80P42o40k95o51r83n94ý 1293699430603

A co na to bijci za zdravou výživu? To již uzené není karcinogenní, ale zdravá pochutina?;-D

+11/0
11.7.2016 19:26

K59a19r82e22l 23U26r94b43a81n 2804254961349

Tchýně, pivo, uzený, jsou nejlepší studený. ;-D

+8/0
11.7.2016 12:37

M34i26l35o38s71l77a33v 74P44o49h47u90n54e93k 1430954209341

Stači se podívat na naše www.santra.eu stránky. Léta vyrábíme udírny a v současné době i udírny ja nástavec na naše Ondra grily. Vše je velmi kultivované a slouží to ke kvaltnímu uzení.

+2/0
11.7.2016 12:35

R59a78d81o16m20í42r 34V19a49v59r91e57č75k64a 7441159715353

Vidím na stránkách jenom grily.

0/0
11.7.2016 13:35

M58a65r56t91i19n 85P24l69o45c31e67k 8321614472706

A proč na to musí být trend, moda atd? Mám doma udírnu s venkovním krbem přes 30 let.

+22/0
9.7.2016 10:59

M56a64r28t52i27n 15V91o14j62á37č73e82k 9863727811556

trend se vrací po vlnách taky jste před 30ti lety podlehl trendu ;-D

+1/0
13.7.2016 9:43

J48a31n 18S46l54a77d67k68ý 3941912503

Pamatuji mnou jako 17 letým jsem točil klikou a plnil domácí klobásky. 1987. Potom vojna, návrat 1990 a příkaz tatínka očista udírny. A hle za komínem 6ks klobás skoro 4 roky. Ukousnout se nedaly, ale na plátky nakrájené neskutečná lahoda a vzpomínka. To nemluvím o nočních směnách při topení pod slivovicí. Krásné zážitky i když občas nějaké okno;-D Jednou jsem byl přichycen i při onanii, ale k mému věku a době omluvitelné

+24/0
9.7.2016 0:11

M96a13r51t27i97n 53K85o29ž10í26n 1625536291650

;-DR^

0/0
9.7.2016 0:27

M60a92r63t45i13n 37P95l63o74c28e10k 8531104262776

Já mám narážečku po dědovi a potom tátovi na kliku dodnes, je naprosto dokonalá a i když je jen na 3 kg, váží asi 13 kg prázdná, prostě kvalitní materiál.litina a uvnitř smalt.

+7/0
9.7.2016 11:25

J95i58ř56í 35V64a94n11č21u19r74a 7385102534808

A pak že bylo špatně.Ano ale s přežrání a přechlastání.A bez ty,ty,ty!od všelijakých dia...tiků.A ani nebylo tolik nemocí.Potraviny asi byly méně jedovaté.

0/−1
13.7.2016 16:34

W39a85l76t87e79r 92D83i13v32i91š 6637532422372

Ale byla spousta nemocí stejně jako dnes. Jen se spousta věcí neuměla poznat, lidi umírali dřív na věci, které jsou dnes léčitelné (nebo aspoň udržovatelné dlouhé roky). Ale prostě paměť je selektivní, zapomínáme na to, že soused umřel v padesáti na zápal plic (přičemž dnes 50 není žádný věk), že tetě shnila noha (neléčený diabetes), že Mirek se otrávil s rodiči klobásami (botulotoxin) atd. Ale dobře si pamatujeme, že tráva byla zelenější, holky hezčí, prezervativy pevnější a neohýbaly se, kopce byly nižší, kilometry mnohem kratší... Reálně ale dnes lidé opravdu žijí déle (a dá se i říct, že se některých nemocí dožijí, dřív by to s nimi seklo dřív a raka nikdo nezjistil) i zdravěji, jídlo je opravdu méně jedovaté dnes (přes všechna plnidla a podivné technologické postupy), jsou mnohem více hlídané hygienické podmínky (a kdo je neplní, ten je pěkně rozmáznut v televizi a novinách) atd.

+2/0
13.7.2016 21:34

M32i27l53a53n 69Č50e13r67n15ý 5283649709592

Uzení? Koukám, že zas Američané objevili Ameriku!

+27/−1
8.7.2016 23:22
Foto

P81e53t69r 73Š37r51a82i45e41r 9323642292327

Problém je hlavně i v tom, že naši předkové většinou neměli jakékoli maso zdaleka ani v neděli, natožpak denně.

+13/0
8.7.2016 22:04

F92r91a35n64t70i20s62e72k 87M91i31k83e39s 8133767710802

To take jeste pamatuji. V nedeli kousek veproveho, bramborove knedliky a hodne zeli. A otec rikaval, nase maminka umi z mala dobre!!

+5/0
8.7.2016 22:10
Foto

M58i33r19o43s12l59a62v 27S36t11e59i91n90e93r 1885335478563

To zelí mám rád dodnes, ale také čočku, kroupy, vše co bývalo základem našeho živobytí. 1953 se v ČSR objevila v obchodech bez lístků "volný prodej" dokonce i čínská rýže- to byla lahůdka!

Pokud jde o uzení- v Přišimasech v hospodě " U Husťáků" si můžete své zboží přinést sebou, vyudí je tam ten luft stejně, jako vás.

Z Anglie mám miniudírnu, vypadá jako lokomotiva. U "strojvůdce" si zatopíte, v "kotli" nasadíte své zboží. Ve víku je i teploměr, takže můžete klapkami naregulovat potřebnou teplotu. Problém ale je, když chcete udit delší dobu.

Podařilo se mi, za 3 hodiny vyudit makrelu při 80°C +- 10°C, ale musí se to hlídat a to dost často. Koupím si ji raději už vyuzenou.

+1/0
8.7.2016 22:38

M21a41r50t57i53n 18K85o93ž61í48n 1885966481150

Na teplý uzení jak píšete je to dobrý. Ale na klobásky studeným kouřem se to bude furt potit a bude asi moc nízká teplota. Zděná udírna se vyhřeje před studeným uzením plamenem a pak drží teplo a jde to líp.

+8/0
8.7.2016 23:53

J73a60n 73S40l20a87d90k42ý 3721462443

Přisimasy, neznal jste rodinu Sladkých?

0/0
9.7.2016 0:02

M19a12r80t95i96n 42S60v90o55b65o39d40a 4118793118564

Prisimasy m

0/0
9.7.2016 11:02

M17a97r23t37i38n 62S53v27o39b30o57d23a 4588653778674

Přišimasy. Tam byl bracha na vojně. Vedle tuším Hradešín.

0/0
9.7.2016 11:04

R13a22d43i15m 14P96o63l16á38š15e91k 9496433309729

Ještě v 70 letech králík a kilo a půl bůčku na pekáč a to se jedlo ve čtyřech celý týden. Tak ve středu se obral zbytek a udělala k tomu omáčka. A v pátek a sobotu luštěniny nebo sladké.

0/0
9.7.2016 11:52

M60a19r40t83i44n 58K18o15ž56í58n 1625666761840

U nás udíme pravidelně od jaktěživa, bez ohledu na trendy za oceánem.

+30/−2
8.7.2016 20:56

J47o42s89e86f 70T36i87k46v95a51r19t 2430174980

...a bez ohledu na své zdraví

+5/−4
8.7.2016 21:28

M33a69r13t82i19n 57K95o13ž27í81n 1425196941170

Přesně jak říkáte. Podle počasí na přelomu listopadu prosince zabijeme a naloží se maso. Před vánoci se vyudí, protože kyselica s domácím uzeným musí na Štědrý večer být. K tomu se hodí pár šrůtek hovězího pupku, co se jí ještě teplej přímo z udírny, dneska to tuším nazývají pastrami. Část se rozdá po sousedech, protože, ten pak dá na uzení sumce, amura a úhoře, druhý soused zase ovcu, není nic lepšího, než skopový klobásky. Přes léto sem tam udíme sýr.

Jo a pozdravuje vás naša babička, které bylo devadesát jedna let a která to takto dělá celej život a každý ráno si dá štamprdlu slivovice co si od malička pamatuju. A v životě jsme v rodině neměli raka, ale maso nejíme každej den. A makáme na poli, v lese v chlívě, abysme mohli mít všecko o čem píšu.

+28/0
8.7.2016 23:08

V86l55a51d40i86m31i90r 72H12a61u72b92e84r24t 2236880732

Omluva za minus melo byt samozrejme plusR^

0/0
8.7.2016 23:34

M10a51r19t81i86n 54K78o56ž29í87n 1435246181530

:-)

+1/0
8.7.2016 23:43

J61i41ř79í 58E49n10g77l56i85š 1175599665511

Ano. Naši předkové také udili, ale nežrali to obden jako se to děje dnes. Navíc jako přílohu měli kysané zelí, které jako všechny brukvovité rostliny zvyšují tvorbu látek chránící střevo před působením škodlivin obsažených v tom námi zbožňovaném uzeném. Vždycky tedy zůstává ono moudré všeho s mírou a rozumem.

+33/0
8.7.2016 19:50
Foto

M20i25r72o81s89l38a17v 42S66t85e35i98n11e71r 1835665428563

Kysané zelí se zpracuje na salát, na půl kila zelí si nastrouhám dvě oloupané mrkve, přidají se dva nebo tři nadrobno nasekané peperonky a vše se promíchá.

+3/0
8.7.2016 22:42

J57i92ř17í 20E61n14g64l72i87š 1945539655111

Pořádná hrst kysaného zelí, jedna velká cibule nadrobno nakrájená, dvě nebo tři nastrouhaná jablka a pár lžic jemně nastrouhaného křenu a lžička cukru nebo medu R^

Chápu, že Vás za to v lékárně, kde prodávají spoustu úžasných multivitamínů asi rádi mít nebudou ;-D

+2/0
9.7.2016 13:19
Foto

G31e29o13r68g40i56s 16F52a84s10u21l94i54s 1546593483

Robert Mikluš má jasno: jedině mahagonové dřevo z nějakého starožitného nábytku a kouřítko. :-)

+14/0
8.7.2016 17:54

L38a93d88i52s59l11a72v 43K10o63v67a27ř27í50k 2220877110849

A Míra natře točeňák vyjetým olejem a má to za nula nula prdlačku.

+1/0
10.7.2016 6:21

P13a79v97e13l 52J20e36ř14á71b92e95k 7251162594157

Indiáni a další přírodní národy, které neuměli postavit udírny, maso sušili. Nevím zda ho solili, ale proti uzenému sušené maso se nevyrovná. Jen v tom sušeném není tolik toho kouře, může být zdravější. Nicméně, u uzeného nejde o zdraví, ale mlsný jazyk.

+1/0
8.7.2016 11:35

J34a58n10a 63K22u50b29o55v68á 6679762878870

Dostala jsem hlad ;-D

+8/0
8.7.2016 9:23

A35l44e87š 32Š92v69e50c 6789508359514

A co na to Lada Hruska, poradi?

0/0
8.7.2016 9:07

J78a26n55a 38N79o47v83o56t18n21á 4915902219343

Že lepší než hruška je na uzení švestka.

+11/0
8.7.2016 21:43

M88i43r82e33k 38K44r74o31u47p78a 8376149727312

R^;-D

0/0
8.7.2016 21:51

M45a18r35t83i32n 58F84r95a93n89t74i31š83e30k 7795750423525

Jasně, že švestka. Jen nesmíte všechnu spálit nebo nebudete mít co palit2.

+2/0
8.7.2016 8:40

R76a97d14i36m 66P55o21l90á75š56e77k 9766113759739

Švestky se využijí na 100 %.:-):-)

Z mladých stromů posbírat plody na slivovici a ze starých udělat dřevo na uzení.

Ale ani hrušně a jabloně nejsou marné. :-)

+5/0
8.7.2016 10:16

P62ř20e98m85y18s67l 61Č49e91r49n92í58k 9167604549518

Když nebyly ledničky, tak jiná konzervace potravin ani nepřicházela v úvahu. Udilo se a udit se bude:-)

+12/0
8.7.2016 8:18

R70a45d84i36m 73P27o19l51á79š71e41k 9826383279279

Jen aby to v Bruseli nezakázali. Pořádné domácí uzené má totiž na organismus,až na ty plíce, dost podobný účinek jako kouření.

Dehtovité látky z kouře se dostanou dovnitř organismu a následně se objeví třeba v moči. zatěžují tedy ledviny, játra, trávicí soustavu.....

Ostatně trvanlivost masa z tradičního uzení, to že kdysi se maso vyudilo v zimě, potom se na vesnici zavěsilo pod střechu baráku na půdu, kde vydrželo i přes letní horka, aniž se zkazilo, klidně až do další zimy, není vůbec zadarmo. Zajišťují to právě ty dehtovité látky z kouře a potom množství soli v uzeném .

Paradoxně je tak nejzdravější levné "uzené maso" "supermarketové" produkce, protože jejich postupy "uzení" - vaření masa v páře a jeho ochucení takzvaným instantním kouřem zavádí do masa těch dehtovitých látek nejméně.

+6/−20
8.7.2016 8:04





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.