Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

R86a57d29i54m 51P96o30l61á52š62e55k 9916783189839

Po pravdě chtěl bych ale vidět rodiny, které se tím kdysi živily. To by musely mít více hektarové sady a u baráku celou velkou halu se sušárnami.

Podle mně je ten titulek zavádějící napsaný člověkem, který o tom moc vědomostí nemá. Sušené ovoce jako zboží tehdy totiž nemělo valnou cenu, protože ovoce se sušilo prakticky ve všech rodinách. Aby se tím rodina uživila, musela by za ten měsíc zvládnout nasušit tuny suchého ovoce.

Bylo povinností či věci prestiže každé rodiny mít nasušeno na podzim aspoň nějaké kilo ovoce. Sušené ovoce se pak používalo přes zimu až do jara na pečení koláčů, třeba těch velkých slavnostních, kterým dali Pražáci název frgále. přpadně se používalo v rodině na běžné koláče nebo i na jiná jídla.

Podle toho, jak moc se přes zimu používala jídla ze sušeného ovoce, tolik se na podzim sušilo.

U nás kdysi sušila ovoce ještě babička, a ta to sušila v obyčejné troubě zabudované ve sporáku , kde topila dřevem a uhlím. Na to byla síta, rozměru nějak 30x50 centimetrů a trouba byla uzpůsobena tak, že se dala těmi síty vyplnit tak co 3 - 4 centimetry nad sebou.

Ve sporáku stejně tehdy topila babička nostop v zimě v létě, protože na něm vařila.

Ovoce na síti se jako první upravilo vyšší teplotou, třeba těmi 80 st C, aby se sušení urychlilo a ovoce neplesnivělo a potom se dosušovalo už mírnější teplotou. V té troubě se ovoce muselo vždy po nějaké hodině přehazovat, protože trouba musela být otevřená, aby sušící se ovoce mělo vzduch, takže ovoce u dvířek mělo teplotu nízkou a sušilo se velmi pomalu, zatímco uvnitř trouby se připékalo.

Vždycky na podzim to tam vonělo v kuchyni....někdy i smrdělo spáleninou...

A když byla nějaká společná oslava, ples s koláči, masopust, atd, tak se vždycky po rodinách vybíralo po hrnečcích sušené ovoce, to se pak dalo dohromady a napekly se koláče....

+3/0
doporučit
15.7.2016 21:00

V76í18t 57B83r39z83o92b11o28h81a85t38ý 7540962573181

Proč ne, sušení je fajn, akorát tyto projekty ožívají spíše jako zajímavost skanzenového typu. Je to pravda hezké až romantické dělat věci postaru a lidem v obnovování tradic tleskám. Nicméně stavět tyto archaické stavby a používat prastaré postupy je přežitek, který obrodu sušáren nepřinese, daleko zajímavější by bylo původní princip sušárny přenést do moderního provozu(takovou obecní sušárnu si pak dokážu předtavit), ale to už by zase pro tyto lidi nejspíš ztratilo kouzlo romantiky......

+3/0
doporučit
15.7.2016 14:43

J98o64s22e53f 82M50i95k58e19l 2348890526442

Autor článku zapomněl, že se při sušení ještě současně vařila povidla, takže se teplo lépe využilo. Ale to spaní v té sušírně muselo být krásné.

+1/0
doporučit
15.7.2016 21:38

J93a67r85m75i35l16a 84P88í15c13h70o93v56á 5112717654673

V době, kdy je čerstvé ovoce po celý rok, už nemá sušení význam. Vždyť už se nedělají ani kompoty, každý radši sáhne po čerstvém.

0/−8
doporučit
15.7.2016 18:57





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.