Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend uspořádalo workshop, jak rozpadající se sušírny zrekonstruovat či jak kompletně postavit novou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I47v22a 80D72o54l45a51n89s96k76á 2523356680230

Moc se mi libi, ze ozivaji stare tradice i kdyz ted uz jsou jine konzervacni metody a hlavne celorocni pristup k cerstvemu ovoci.

0/0
28.7.2016 8:22

J43o66s41e79f 52M83i81k72e60l 2838860286682

Autor článku zapomněl, že se při sušení ještě současně vařila povidla, takže se teplo lépe využilo. Ale to spaní v té sušírně muselo být krásné.

+1/0
15.7.2016 21:38

R98a66d90i38m 70P11o98l38á40š77e65k 9406803419249

To spíš vidím dnes jako perspektivní podnikatelskou sušárnu, kde by se ale muselo sušit defakto nonstop celý rok.

Mikroprocesorová regulace teploty, vlhkosti, řízená cirkulace vzduchu, rekuperace tepla tepelným čerpadlem ......

Od července srpna do třeba listopadu sušit ovoce, přes zimu sušit plátky kořenových zelenin na chipsy, na jaře třeba kořenové léčivky, potom zelené léčivky a zeleninové naťě... a je tady zase srpen.:-)

0/0
15.7.2016 21:18

R89a22d13i15m 63P62o50l55á11š83e36k 9716203629409

Po pravdě chtěl bych ale vidět rodiny, které se tím kdysi živily. To by musely mít více hektarové sady a u baráku celou velkou halu se sušárnami.

Podle mně je ten titulek zavádějící napsaný člověkem, který o tom moc vědomostí nemá. Sušené ovoce jako zboží tehdy totiž nemělo valnou cenu, protože ovoce se sušilo prakticky ve všech rodinách. Aby se tím rodina uživila, musela by za ten měsíc zvládnout nasušit tuny suchého ovoce.

Bylo povinností či věci prestiže každé rodiny mít nasušeno na podzim aspoň nějaké kilo ovoce. Sušené ovoce se pak používalo přes zimu až do jara na pečení koláčů, třeba těch velkých slavnostních, kterým dali Pražáci název frgále. přpadně se používalo v rodině na běžné koláče nebo i na jiná jídla.

Podle toho, jak moc se přes zimu používala jídla ze sušeného ovoce, tolik se na podzim sušilo.

U nás kdysi sušila ovoce ještě babička, a ta to sušila v obyčejné troubě zabudované ve sporáku , kde topila dřevem a uhlím. Na to byla síta, rozměru nějak 30x50 centimetrů a trouba byla uzpůsobena tak, že se dala těmi síty vyplnit tak co 3 - 4 centimetry nad sebou.

Ve sporáku stejně tehdy topila babička nostop v zimě v létě, protože na něm vařila.

Ovoce na síti se jako první upravilo vyšší teplotou, třeba těmi 80 st C, aby se sušení urychlilo a ovoce neplesnivělo a potom se dosušovalo už mírnější teplotou. V té troubě se ovoce muselo vždy po nějaké hodině přehazovat, protože trouba musela být otevřená, aby sušící se ovoce mělo vzduch, takže ovoce u dvířek mělo teplotu nízkou a sušilo se velmi pomalu, zatímco uvnitř trouby se připékalo.

Vždycky na podzim to tam vonělo v kuchyni....někdy i smrdělo spáleninou...

A když byla nějaká společná oslava, ples s koláči, masopust, atd, tak se vždycky po rodinách vybíralo po hrnečcích sušené ovoce, to se pak dalo dohromady a napekly se koláče....

+3/0
15.7.2016 21:00

J18a22r69m58i33l31a 97P20í61c96h97o21v43á 5372117124853

V době, kdy je čerstvé ovoce po celý rok, už nemá sušení význam. Vždyť už se nedělají ani kompoty, každý radši sáhne po čerstvém.

0/−8
15.7.2016 18:57

M53a10r41e45k 93T73o24m62á45š 9144505816687

Osobně sušíme , čerstvé dozrávající někde po cestě v kamionu nebo kde ,mně moc neleze.sezoni ovoce a zelenina má něco do sebe a ne ten hnus co prodávají i mimo sezónu.cerstve to moc nebude.

+3/0
15.7.2016 20:48

J27i71ř66í 29M25á35c32a 7688702653668

Pro mne to význam má! Křížaly totiž chutnají úplně jinak, chroupu to místo keksů či bůhvíčeho třeba u televice a vánoční kompot z křížal je rovněž bezkonkurenční. ;-)

+6/0
16.7.2016 9:33

V89í15t 94B11r64z52o44b67o55h35a68t34ý 7190402753751

Proč ne, sušení je fajn, akorát tyto projekty ožívají spíše jako zajímavost skanzenového typu. Je to pravda hezké až romantické dělat věci postaru a lidem v obnovování tradic tleskám. Nicméně stavět tyto archaické stavby a používat prastaré postupy je přežitek, který obrodu sušáren nepřinese, daleko zajímavější by bylo původní princip sušárny přenést do moderního provozu(takovou obecní sušárnu si pak dokážu předtavit), ale to už by zase pro tyto lidi nejspíš ztratilo kouzlo romantiky......

+3/0
15.7.2016 14:43

R75a83d18i67m 62P15o21l25á38š92e70k 9706803869609

Taky to sušení musí být strašně nehospodárné. Ovoce se suší několik dnů , nasuší se tak 5 - 10 kilo a spálí se na to jako palivo 3 - 4 metráky dřeva.

Kromě toho na sušení je třeba používat vhodné odrůdy ovoce.

Kritické je to například u hrušek, kdy dnešní velké měkké hrušky prakticky se suší velmi obtížně a jsou jen velice nedokonalou náhradou za původní. Na sušení kdysi rostly speciální odrůdy, které poskytoval velmi malé plody s velmi tuhou dužinou neboli množstvím vlákniny a současně hodně sladké. nezanedbatelné bylo taky to, že pokud byl suchý a teplejší podzim, tyto hrušky se začaly sesychat už na stromě.

U švestek je ideální klasická domácí švestka, ale jen taková, která není napadená šarkou. Pokud nebyly domácí švestky napadené šarkou, zůstávaly na stromech až o dva měsíce déle, do října a za tu dobu přibývaly na cukernatosti a ztrácely vodu. Když se potom otrhaly a usušily, staly se perfektní lahůdkou.

+4/0
15.7.2016 16:50

R30a40d69i79m 36P83o19l66á43š48e96k 9476113709469

Tam je problém v tom, že sezóna sušení ovoce je poměrně krátká. V jedné obecní sušárně by se všichni nemuseli vystřídat. Jedni by měli kvalitní sušené ovoce, protože by sušili zrovna v tu správnou dobu, kdy je správná zralost ovoce, druzí by na tom byli hůř.

Nebo by museli používat různé odrůdy, někdo rané, někdo pozdní a zase by měli velké rozdíly v kvalitě.

+1/0
15.7.2016 21:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.