Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend uspořádalo workshop, jak rozpadající se sušírny zrekonstruovat či jak kompletně postavit novou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I31v38a 50D51o68l75a17n41s12k12á 2953826500320

Moc se mi libi, ze ozivaji stare tradice i kdyz ted uz jsou jine konzervacni metody a hlavne celorocni pristup k cerstvemu ovoci.

0/0
28.7.2016 8:22

J21o74s97e69f 12M47i80k83e25l 2128210566362

Autor článku zapomněl, že se při sušení ještě současně vařila povidla, takže se teplo lépe využilo. Ale to spaní v té sušírně muselo být krásné.

+1/0
15.7.2016 21:38

R96a11d85i28m 77P91o15l59á30š45e90k 9856743609149

To spíš vidím dnes jako perspektivní podnikatelskou sušárnu, kde by se ale muselo sušit defakto nonstop celý rok.

Mikroprocesorová regulace teploty, vlhkosti, řízená cirkulace vzduchu, rekuperace tepla tepelným čerpadlem ......

Od července srpna do třeba listopadu sušit ovoce, přes zimu sušit plátky kořenových zelenin na chipsy, na jaře třeba kořenové léčivky, potom zelené léčivky a zeleninové naťě... a je tady zase srpen.:-)

0/0
15.7.2016 21:18

R48a85d54i44m 16P50o22l46á34š24e74k 9366763469239

Po pravdě chtěl bych ale vidět rodiny, které se tím kdysi živily. To by musely mít více hektarové sady a u baráku celou velkou halu se sušárnami.

Podle mně je ten titulek zavádějící napsaný člověkem, který o tom moc vědomostí nemá. Sušené ovoce jako zboží tehdy totiž nemělo valnou cenu, protože ovoce se sušilo prakticky ve všech rodinách. Aby se tím rodina uživila, musela by za ten měsíc zvládnout nasušit tuny suchého ovoce.

Bylo povinností či věci prestiže každé rodiny mít nasušeno na podzim aspoň nějaké kilo ovoce. Sušené ovoce se pak používalo přes zimu až do jara na pečení koláčů, třeba těch velkých slavnostních, kterým dali Pražáci název frgále. přpadně se používalo v rodině na běžné koláče nebo i na jiná jídla.

Podle toho, jak moc se přes zimu používala jídla ze sušeného ovoce, tolik se na podzim sušilo.

U nás kdysi sušila ovoce ještě babička, a ta to sušila v obyčejné troubě zabudované ve sporáku , kde topila dřevem a uhlím. Na to byla síta, rozměru nějak 30x50 centimetrů a trouba byla uzpůsobena tak, že se dala těmi síty vyplnit tak co 3 - 4 centimetry nad sebou.

Ve sporáku stejně tehdy topila babička nostop v zimě v létě, protože na něm vařila.

Ovoce na síti se jako první upravilo vyšší teplotou, třeba těmi 80 st C, aby se sušení urychlilo a ovoce neplesnivělo a potom se dosušovalo už mírnější teplotou. V té troubě se ovoce muselo vždy po nějaké hodině přehazovat, protože trouba musela být otevřená, aby sušící se ovoce mělo vzduch, takže ovoce u dvířek mělo teplotu nízkou a sušilo se velmi pomalu, zatímco uvnitř trouby se připékalo.

Vždycky na podzim to tam vonělo v kuchyni....někdy i smrdělo spáleninou...

A když byla nějaká společná oslava, ples s koláči, masopust, atd, tak se vždycky po rodinách vybíralo po hrnečcích sušené ovoce, to se pak dalo dohromady a napekly se koláče....

+3/0
15.7.2016 21:00

J47a39r22m49i20l39a 26P82í28c89h44o72v89á 5382167824363

V době, kdy je čerstvé ovoce po celý rok, už nemá sušení význam. Vždyť už se nedělají ani kompoty, každý radši sáhne po čerstvém.

0/−8
15.7.2016 18:57

M85a75r44e38k 57T76o49m85á83š 9634605146127

Osobně sušíme , čerstvé dozrávající někde po cestě v kamionu nebo kde ,mně moc neleze.sezoni ovoce a zelenina má něco do sebe a ne ten hnus co prodávají i mimo sezónu.cerstve to moc nebude.

+3/0
15.7.2016 20:48

J64i37ř22í 17M97á60c73a 7358502743328

Pro mne to význam má! Křížaly totiž chutnají úplně jinak, chroupu to místo keksů či bůhvíčeho třeba u televice a vánoční kompot z křížal je rovněž bezkonkurenční. ;-)

+6/0
16.7.2016 9:33

V13í35t 53B70r77z31o18b27o41h47a50t11ý 7110842893621

Proč ne, sušení je fajn, akorát tyto projekty ožívají spíše jako zajímavost skanzenového typu. Je to pravda hezké až romantické dělat věci postaru a lidem v obnovování tradic tleskám. Nicméně stavět tyto archaické stavby a používat prastaré postupy je přežitek, který obrodu sušáren nepřinese, daleko zajímavější by bylo původní princip sušárny přenést do moderního provozu(takovou obecní sušárnu si pak dokážu předtavit), ale to už by zase pro tyto lidi nejspíš ztratilo kouzlo romantiky......

+3/0
15.7.2016 14:43

R72a63d35i74m 64P78o26l35á17š59e82k 9406553189119

Taky to sušení musí být strašně nehospodárné. Ovoce se suší několik dnů , nasuší se tak 5 - 10 kilo a spálí se na to jako palivo 3 - 4 metráky dřeva.

Kromě toho na sušení je třeba používat vhodné odrůdy ovoce.

Kritické je to například u hrušek, kdy dnešní velké měkké hrušky prakticky se suší velmi obtížně a jsou jen velice nedokonalou náhradou za původní. Na sušení kdysi rostly speciální odrůdy, které poskytoval velmi malé plody s velmi tuhou dužinou neboli množstvím vlákniny a současně hodně sladké. nezanedbatelné bylo taky to, že pokud byl suchý a teplejší podzim, tyto hrušky se začaly sesychat už na stromě.

U švestek je ideální klasická domácí švestka, ale jen taková, která není napadená šarkou. Pokud nebyly domácí švestky napadené šarkou, zůstávaly na stromech až o dva měsíce déle, do října a za tu dobu přibývaly na cukernatosti a ztrácely vodu. Když se potom otrhaly a usušily, staly se perfektní lahůdkou.

+4/0
15.7.2016 16:50

R45a11d22i34m 31P32o77l17á62š55e42k 9716633239369

Tam je problém v tom, že sezóna sušení ovoce je poměrně krátká. V jedné obecní sušárně by se všichni nemuseli vystřídat. Jedni by měli kvalitní sušené ovoce, protože by sušili zrovna v tu správnou dobu, kdy je správná zralost ovoce, druzí by na tom byli hůř.

Nebo by museli používat různé odrůdy, někdo rané, někdo pozdní a zase by měli velké rozdíly v kvalitě.

+1/0
15.7.2016 21:12





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.