Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Od čumáčku po ocásek: Filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

Kdysi to bylo normální při každé zabijačce. Dnes jsme tak zhýčkaní, že umíme využít ze zvířete jen několik vybraných části a se zbytkem bychom si nevěděli rady. A jen několik řezníků se vrací ke starému způsobu a zamítá velkochovy. Navíc věří, že zpracováním celého zvířete mu vyjadřují úctu a respekt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J29a75r44o49m20í68r 82R43y59b60k39a 3292127341522

Lidé jsou moc zhýčkaní a nevěděj co je dobrého,právě ten rypáček a ocásek jsou lahůdka škoda jen že dnešní čuníci už o ocásky přišli v mládí....

+1/0
27.7.2016 18:05
Foto

J32a50n 65Č93e83r84m41á11k 4699778975467

Přátelé, pozastavujete se nad tím, že autorka hovoří o bezezbytkovém spotřebování zvířete a úcty k němu. Hovoří se tu o tom, že se to stejně dělalo po staletí...

Ano, máte pravdu. Dělalo...

Ovšem nikoliv v dnešní průmyslové době... Ještě před 30 lety si lidé koupili na neděli celé kuře, z toho se vzali prsa na řízky, rodiče si vzali stehna a děti měly křidélka... Z ostatního se uvařila polévka...

A jak je to dnes?... Kdo dnes kupuje celé kuře, které takto podělí?...

Dnes většina lidí koupí prsa na řízky a stehna pro každého...

Rostou však dnes kuřata s 8 nohama a prsíčkama?... Co se asi děje s tím zbytkem?...

Viděl někdy krávu či býčka pouze se zadním masem?

Potkali jste prasko s 10 panenkami?...

Proto se tu hovoří o úctě ke zvířeti a jeho darům...

+3/−1
27.7.2016 12:58
Foto

J31a66n 97Č34e28r62m13á19k 4469268685947

Ne, nesouhlasím tu s ochránci a vegany všeho druhu. Maso jím a nedělá mi problém zabít zvíře...

Ale většina lidí dnes kupuje v marketu maso a mnozí už ani neví z čeho vzešlo a koncerny nám navíc předkládají jakousi roztodivnou hmotu, která pouze jako maso vypadá či je v onom kusu maso jen naonačené tak, aby vypadalo jako zrovna ten kousek, který chceme...

A opravdové čerstvé maso lze mnohdy získat pouze u takovýchto řezníků, kteří sice nemají maso pod cenou, ale zato jde o maso čerstvé a opravdové...

A nebo přímo tzv. ze dvora... Já např. prodávám lidem králíky a zabíjím je často ještě v den dodávky nebo maximálně den dopředu... A podobně to dělá i spousta dalších chovatelů nejrůznější "havěti"...

+2/−1
27.7.2016 12:58

R84o85m24a28n 83S96t60o69n61e42k 1129753609481

Zjistěte si s čeho se dělaji levne parky

0/0
27.7.2016 21:59
Foto

J21a92n 86Č73e74r70m22á32k 4619768615357

a vy si znovu přečtěte celou diskusi, nebo aspoň vlákno ať aspoň víte o čem je řeč... :-)

0/0
27.7.2016 23:09

D21o65r98a 24V16e15s81e70l18á 2960703229273

"Londýnský šéfkuchař" se snaží prosadit to, co my děláme již po staletí - zpracovat vše. Nám to přijde normální, jim nee. Oni umí jíst jenom kýtu, kotletu a panenku. Toť vše a zbytek prasete je odpad.

Neznají ovar, bůček, plíčky, plecko, kolínka, paprčky, ba ani vnitřnosti ... ledvinky, nedělají sulc z kůže, neví, jak lahodná jsou játra či srdíčko, o mozečku nemluvě a zřejmě netuší ani, že do střívek se dělají klobásy ... Jestli vůbec tuší, že lze z prasete udělat i slaninu, sádlo a škavrky??? ... a že krev taky nepřije nazmar? ... :)))

... a jitrničky a polívčičky a jelítka a tlačenky a klobásky a salámky a šunčičky a slivovička a atmosféra ... mňam ...

Ostrované prostě objevují dávno objevené, to se může Londýnský šéfkuchař přiučit na každé zdejší zabijačce;-D

+3/−2
26.7.2016 23:54

R71a26d37i83m 87P64o31l73á78š51e20k 9326723519979

Bane. Londýnský šéfkuchař vybere tu kýtu, kotletu a panenku a ostatní nevyhodí, ale nechá, ať to koupí na jídlo přistěhovalci.

A teď akorát nějak přišli na to ;-D, že pokud budou vařit pro bohatší přistěhovalce, tak i na tom ostatním vydělají i oni sami a ne nějaké pouliční jídelny, kde ty zbytky nakupují.

0/−3
27.7.2016 7:27

M81i62c33h46a66e57l 85K93o70u47t36e95c93k89ý 3395230326

Stejně je to podivné, že lidé dobrovolně jedí mrtvoly zvířat 8-o8-o8-o

0/−13
26.7.2016 23:47
Foto

J74a55n 12Č53e84r47m73á22k 4399618415247

podivné je, že tu mnozí neznají stravovací návyky a přirozený jídelníček tvora Homo sapiens8-o!!!!!!

+3/−1
27.7.2016 12:39

M88i91c42h63a83e87l 55K72o33u54t69e85c32k65ý 3465600676

Typický křesťan. Plná ústa lásky k bližnímu, ale ta láska se jaksi zvířat netýká. Právě proto neuznávám tuhle vaši satanistickou sektu. Rv;-€

0/−4
27.7.2016 16:29
Foto

J36a83n 48Č37e87r56m26á49k 4539968245597

jak to, že netýká?

Lidé dostali zvířata k tomu, aby jim sloužila a to včetně potravy...

Mám rád zvířata, netýrám je a zabíjím je tak, aby se netrápila...

Máte v tom zmatek.

A to, že někdo nesdílí vaše názory ještě neznamená, že má něco společného se Satanem... Co když jste pod jeho vlivem právě vy? ...

Mimochodem nejvíce na světě miloval svého vlčáka a byl vegetarián 8-o!!... Zkuste o tom popřemýšlet...

0/−2
27.7.2016 18:27

M34i37c94h54a79e81l 54K93o42u20t11e83c49k97ý 3295850256

Ne. lidé žádná zvířata rozhodně NEDOSTALI a už vůbec ne k tomu, aby jim sloužila. Alespoň je vidět to vaše sektářské, tmářské myšlení - ano, samá láska, láska, láska, ale jen ta středověká. Doufám, že vaše sekta už brzo skončí v propadlišti dějin - i když: pokud tady bude papež František a ty jeho reformy, je možné, že se z toho myšlenkového středověku přeci jen časem dostanete.

0/−2
27.7.2016 20:20
Foto

J31a28n 10Č22e53r12m77á91k 4869118445257

komiku!!;-D;-D;-D

Vraťte se do 7 třídy ZŠ a zjistěte si, co je přirozená potrava člověka, na čem spal a do čeho se halil před zimou.

A pak tu teprve vykřikujte něco o sektách!...

Možná že jich pár znáte velmi důvěrně, že?... Třeba takovou Harré Krišnu...;-D;-D;-D!!

0/0
27.7.2016 23:01
Foto

J23a39n 90Č41e23r98m27á73k 4419528825907

* Hitler

0/0
28.7.2016 8:55

P66a35v26e81l 64Š87e88d37ý 2408336322775

Nechte ho to je ten fanatismus "věřících" Někdy mi připadá že si na to hrají. A jinak maso je výborné a velice dobře jste to vše popsal.

0/0
2.8.2016 9:29

R23o47m79a35n 27Č61e91c80h19u77r28a 6802209517369

Nechci ti brát iluze, ale lidé jedli maso ještě před Kristem... ;-D

0/0
27.7.2016 23:23

R98o12m21a83n 78S44t18o54n27e85k 1959363989211

Ja vas taky nekritizuji že jste vegetarian taže proč lidi jako vy musi chodit na diskuze o mase?

0/0
27.7.2016 15:56

M83i88c17h22a27e74l 28K91o56u78t59e12c81k88ý 3165440706

Článek je jaksi o nějaké etice. Proč na takové články tedy chodíte vy?

0/−1
27.7.2016 16:30
Foto

J23a60n 89Č35e29r49m52á42k 4149918615497

protože mě to zajímá... Třeba by mě zajímalo, co dělá pan řezník s králičími vnitřnostmi (např. žaludek či plíce), které mí zákazníci většinou nechtějí a tak je vyhazuji do hnoje...

Ale tvá etika tu moc vidět není, spíš jsi přišel urážet, nadávat či aspoň mínusovat...!!

0/0
27.7.2016 23:07

M30a34r92t68i12n 92F39r73a96n34t60i79š20e63k 7145290423365

Kvůli tobě budou jíst zvířata živý.

+2/0
27.7.2016 18:47

M65a20r50e34k 23T47ů31m81a 4642498636782

Rád tam chodím, pan Kšana má jedno z nejlepších řeznictvi v Praze, doporučuji!R^

+1/0
26.7.2016 22:52

Z23b82y65n51ě35k 53Š65a42f79a94r76č70í72k 5887108195254

Je libo prasečí zuby sypané štětinami nebo třeba ledvinové kameny s nastrouhaným kopítkem? ;-D

0/−11
26.7.2016 22:02

M64a44r33t10i76n 35Š50t97ě95p21á55n47e29k 3387883203281

Krome toho, ze to neni vtipne by to chtelo zapracovat na cestine...

+9/−3
26.7.2016 22:39

P20a77v24e67l 37R59y62b98e56c70k43y 8784603349470

...se tomuto vašemu receptu říká párek jemný za 47 Kč/kg

+1/0
27.7.2016 11:40

O21s66k98a14r 39K78o45v56a24ř52í39k 8427203936597

Co na to infantilní Vaněk?

0/0
26.7.2016 21:37

O65n86d60ř54e77j 31K94r56y37š83t70o10f 6303641

No prostě jako když je zabíjačka - dělá se to takhle po staletí - tak na tom snad nic nového není. A i když je prase z velkochovu tak se zdělá taky celé - nebo si snad někdo myslí že se něco vyhazuje?? max tak oči a paznehty- jinak se sdělá od F FŠECHNO. Tak mi jen nějak uchází co nám tím autorka chtěla říct - nebo že by skrytá reklama??:-/:-/

+5/0
26.7.2016 21:18

P17e28t44r 85J17á36n62s38k84ý 3791488744308

to spíš a nebo je úplně blbá

+3/−1
26.7.2016 21:37

R10a24d96i27m 51P14o96l14á55š28e16k 9566253269199

Jasně že se to zpracuje i z velkochovů. Akorát že si s tím nedávají takovou práci a potom to není moc prodejné. Ale zase díky velkovýrobní technologii mají mnohem víc technologických možností.

Udělají "velkovýrobní" jitrnice a jelítka, když se to neprodá, prodají surová játra ve slevě, ostatní vnitřnosti pomelou a vzniknou z toho všelijaké paštiky, nakonec nejlevnější "vepřové ve vlastní šťávě" a nejlevnější lunchmeaty a další masové směsi to jistí.

Kosti "odřou" vysokotlakou vodou a je z toho separát, potom všechny kosti, křupiny a další podobný materiál vyvaří pod tlakem při teplotě nad 100 st C, aby získali masový vývar a sulc, to zahustí a ochutí jím separát a mají surovinu pro levné párky, salámy a špekáčky.....

A nakonec co by bylo už tak levné, že by se to nevyplatilo zpracovat pro lidi plus ty polorozvařené křupiny, kosti atd pomelou na kaší a dají třeba na krmení pro drůbež. Slepice a kuřata se po takovém žrádle mohou utlouct.

+1/0
26.7.2016 21:54

P71e30t68r 77J24á91n16s34k94ý 3561128674968

co je to za titulek? to má být novinka?

0/0
26.7.2016 21:09

M36i12l79a16n 12B11u94b42e39n66i28k 6943330599610

Oba rezniky mam vyzkousene a maji vyborne maso. Rad si za kvalitu priplatim. Restaurace Sansho Paula Daye je mimoradny gurmansky zazitek.

+2/0
26.7.2016 21:00

K10a37t38e91ř19i52n66a 63F21e69n59c38l92o89v12á 8693487468983

Jsem cimprdlína, vnitřnosti fakt jen ve stavu nouze, z tlustého masa se mi obrací žaludek. Maso mi stačí jednou, dvakrát do týdne, takže věřím, že ty vnitřnosti z "mych", jejich ocásky a kůžičky, stejně jako většinu masa, sní někdo jiný.

Ale popisovaný koncept se mi líbí, obzvláště, když nepodporují velkovýkmy.

+1/0
26.7.2016 20:08

T76i52b48o10r 53M24a31s76n42ý 7627494828900

Ten pán na tom prvním obrázku je ale vysmátý... chtěl bych vidět, jak by se smál, kdyby k němu takhle někdo přišel a džel v rukou části těl jeho dětí. #eatvegan

+2/−17
26.7.2016 17:58

M41i53l33a66n 27N20o58v53o69t48n67y 4456527714117

#:-D

+2/0
26.7.2016 18:28

M52a36r95t78i58n 33K81o19ž60í37n 1845776871750

S vašim jménem ;-D

+12/0
26.7.2016 18:55

T34o10m71á86š 68K95u48b65a44l52á38k 3876559176149

Víte, jak poznáte vegana? Nijak, sám vám to řekne...

+8/0
26.7.2016 21:52

P79a63v11e51l 29Š34e15d66ý 2698336672585

Jste docela vyšinutý, že jo?

0/0
2.8.2016 9:33

J44a71n38a 42M41r69á76z45k47o95v58á 8836750623850

Z prasečího žaludku je báječná držkovka, vařené prasečí uši miluje pes (já taky, je to jen chrupavka a libová kůže, lepší než gondro, geladrinky a kamzíci). Jen to sehnat! (Plzeň)

+4/−1
26.7.2016 17:19

D90a53n50a 70P76o74l15a80n72e83c36k67á 3516285437115

To zase jednou objevili světadíl - konkrétně Ameriku.:-P

+4/−4
26.7.2016 13:57

T62i10b46o13r 92V16i19z95v27a77r71y 9664824153275

Dřív se prostě logicky prase celý sežralo , a teď je z toho novinka, slavná filosofie " od čumáku po ocásek " ;-D bože můj. Co přijde příště?

+29/−2
26.7.2016 8:52

P74a66v47e23l 22J29e62ř89á83b39e90k 7641582154127

Za bolševika si pamatuji na TV reportáž, kde opěvovali řezníky, že oškrabávají zbytky masa z kostí a dávají je do salámu.

+1/0
26.7.2016 11:53

R35a26d13i93m 94P82o38l58á92š84e43k 9536523979139

Dneska ty kosti dají do síta a "oškrabou" dohola tlakovou vodou. A je masový separát.;-D

+4/0
26.7.2016 17:55

P47a96v67e66l 60B10e14r15a31n 9815987200

Protože doma klidně nějaké to maso na kostech nechám. Kosti jsou na vývar, takže to maso zužitkujem v polévce. Ve velkovýrobě jsou ale kosti většinou odpad a zanechané maso by byla čistá ztráta...

A "odřezky" jdou rovnou na "guláš" nebo k namletí... Obecně není z hospodářských zvířat moc toho, co by nešlo využít... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:45

Z62d73e11n50ě60k 89B24l52a54ť62á88k 7202435462185

Ale to co popisuje ten článek jsou fakta. Lidi jsou rozmlsaní a chtějí jen kvalitní a libové maso a zároveň dnešní zpracovatelé neumí dobře a kvalitně zpracovat třeba veřovou hlavu, jazyk, nožky, ocásk a vnitřnosti. Na klasické zabijačce si s tím řezník poradí, ale dáte za výbornou domácí tlačenku nebo jitrnice 150 kč za kilo, kdyź v obchodě stojí nesrovnatelný výrobek z odpadu polovic?

+3/0
26.7.2016 19:56

R54a37d77i74m 19P90o79l90á93š96e90k 9546123319219

Drahá je právě ta práce. ve velkovýrobě to musí dělat rychle, aby se vešli do nízké ceny, nemají čas a tak do tlačenky i dnes klidně odřou i křupiny, což já v tlačence nenáším.

Na domácí zabijačce se s tím řezník vymazlí a to je právě významná část toho cenového rozdílu.

+2/0
26.7.2016 21:58

P81a22v94e71l 75B84e90r44a81n 9635387550

Už jste si doma dělal na grilu něco jenom z libového? 8-o Ti zmlsaní vědí, že potřebují v tom mase nějaký ten tuk, aby se mohli oblizovat až za ušima... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:50

I57v84a 18Z57i32k23e91š58o76v52á 2171894298816

Kdo si chce jen nacpat pupek ať je to co je to, jen když je to levné a je toho hodně si hold koupí tu "levnou" tláču nebo jitrnici z odpadu a plnidel. Kdo si chce i pochutnat, rád si připlatí.

0/−1
27.7.2016 20:05

J81a17n 52K68u44č22e31r43a 1808758243719

Dneska mi to asi nemyslí, ale nechápu smysl článku, takhle se postupovalo při každé zabiječce. Není to jen reklama na hooodně drahá řeznictví, viz. obrázek v galerii bůček za 260.

+8/−4
26.7.2016 8:20

J69o33s63e92f 94Z20a80h45á31l16k84a 4493689408206

U Kšánů nevím, ale to druhé raději navštívit s bankovním úvěrem.

0/−1
26.7.2016 10:16

D71a44g38m14a15r 51R92o12y82e90r 6226287253338

Chovam Black Angus, ovce a kozy. Vse volne pobihajici na pastve. Dodavam dvoum mistnim reznikum. A sakra hodne jsem si vybirala, komu dodavat. Ten koncept "from the tooter to the rooter" naprosto uznavam.

+8/0
26.7.2016 1:32

M24i13c41h42a59l 53K67o94n82e56c95n18y 8830592742316

Neskodila by i nejaka filozofie, jak to zvire nezrat vubec ;-D

+4/−14
26.7.2016 0:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.