Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Od čumáčku po ocásek: Filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

Kdysi to bylo normální při každé zabijačce. Dnes jsme tak zhýčkaní, že umíme využít ze zvířete jen několik vybraných části a se zbytkem bychom si nevěděli rady. A jen několik řezníků se vrací ke starému způsobu a zamítá velkochovy. Navíc věří, že zpracováním celého zvířete mu vyjadřují úctu a respekt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J19a98r83o74m12í73r 65R38y18b72k44a 3852147321932

Lidé jsou moc zhýčkaní a nevěděj co je dobrého,právě ten rypáček a ocásek jsou lahůdka škoda jen že dnešní čuníci už o ocásky přišli v mládí....

+1/0
27.7.2016 18:05
Foto

J70a56n 21Č43e62r38m29á98k 4139148275957

Přátelé, pozastavujete se nad tím, že autorka hovoří o bezezbytkovém spotřebování zvířete a úcty k němu. Hovoří se tu o tom, že se to stejně dělalo po staletí...

Ano, máte pravdu. Dělalo...

Ovšem nikoliv v dnešní průmyslové době... Ještě před 30 lety si lidé koupili na neděli celé kuře, z toho se vzali prsa na řízky, rodiče si vzali stehna a děti měly křidélka... Z ostatního se uvařila polévka...

A jak je to dnes?... Kdo dnes kupuje celé kuře, které takto podělí?...

Dnes většina lidí koupí prsa na řízky a stehna pro každého...

Rostou však dnes kuřata s 8 nohama a prsíčkama?... Co se asi děje s tím zbytkem?...

Viděl někdy krávu či býčka pouze se zadním masem?

Potkali jste prasko s 10 panenkami?...

Proto se tu hovoří o úctě ke zvířeti a jeho darům...

+3/−1
27.7.2016 12:58
Foto

J77a44n 22Č48e39r29m68á31k 4199198465327

Ne, nesouhlasím tu s ochránci a vegany všeho druhu. Maso jím a nedělá mi problém zabít zvíře...

Ale většina lidí dnes kupuje v marketu maso a mnozí už ani neví z čeho vzešlo a koncerny nám navíc předkládají jakousi roztodivnou hmotu, která pouze jako maso vypadá či je v onom kusu maso jen naonačené tak, aby vypadalo jako zrovna ten kousek, který chceme...

A opravdové čerstvé maso lze mnohdy získat pouze u takovýchto řezníků, kteří sice nemají maso pod cenou, ale zato jde o maso čerstvé a opravdové...

A nebo přímo tzv. ze dvora... Já např. prodávám lidem králíky a zabíjím je často ještě v den dodávky nebo maximálně den dopředu... A podobně to dělá i spousta dalších chovatelů nejrůznější "havěti"...

+2/−1
27.7.2016 12:58

R16o54m78a90n 43S86t18o68n20e58k 1249293939591

Zjistěte si s čeho se dělaji levne parky

0/0
27.7.2016 21:59
Foto

J47a79n 78Č84e70r97m56á69k 4609728605947

a vy si znovu přečtěte celou diskusi, nebo aspoň vlákno ať aspoň víte o čem je řeč... :-)

0/0
27.7.2016 23:09

D55o84r62a 72V98e60s19e87l37á 2180593389643

"Londýnský šéfkuchař" se snaží prosadit to, co my děláme již po staletí - zpracovat vše. Nám to přijde normální, jim nee. Oni umí jíst jenom kýtu, kotletu a panenku. Toť vše a zbytek prasete je odpad.

Neznají ovar, bůček, plíčky, plecko, kolínka, paprčky, ba ani vnitřnosti ... ledvinky, nedělají sulc z kůže, neví, jak lahodná jsou játra či srdíčko, o mozečku nemluvě a zřejmě netuší ani, že do střívek se dělají klobásy ... Jestli vůbec tuší, že lze z prasete udělat i slaninu, sádlo a škavrky??? ... a že krev taky nepřije nazmar? ... :)))

... a jitrničky a polívčičky a jelítka a tlačenky a klobásky a salámky a šunčičky a slivovička a atmosféra ... mňam ...

Ostrované prostě objevují dávno objevené, to se může Londýnský šéfkuchař přiučit na každé zdejší zabijačce;-D

+3/−2
26.7.2016 23:54

R26a95d58i84m 29P30o91l54á78š81e88k 9516343489489

Bane. Londýnský šéfkuchař vybere tu kýtu, kotletu a panenku a ostatní nevyhodí, ale nechá, ať to koupí na jídlo přistěhovalci.

A teď akorát nějak přišli na to ;-D, že pokud budou vařit pro bohatší přistěhovalce, tak i na tom ostatním vydělají i oni sami a ne nějaké pouliční jídelny, kde ty zbytky nakupují.

0/−3
27.7.2016 7:27

M75i46c92h15a39e47l 40K32o15u47t58e63c20k15ý 3325380306

Stejně je to podivné, že lidé dobrovolně jedí mrtvoly zvířat 8-o8-o8-o

0/−13
26.7.2016 23:47
Foto

J49a29n 54Č12e96r83m41á52k 4689508765137

podivné je, že tu mnozí neznají stravovací návyky a přirozený jídelníček tvora Homo sapiens8-o!!!!!!

+3/−1
27.7.2016 12:39

M72i30c73h22a69e21l 89K24o53u98t27e84c72k52ý 3475690666

Typický křesťan. Plná ústa lásky k bližnímu, ale ta láska se jaksi zvířat netýká. Právě proto neuznávám tuhle vaši satanistickou sektu. Rv;-€

0/−4
27.7.2016 16:29
Foto

J81a48n 55Č52e68r11m15á92k 4469778615617

jak to, že netýká?

Lidé dostali zvířata k tomu, aby jim sloužila a to včetně potravy...

Mám rád zvířata, netýrám je a zabíjím je tak, aby se netrápila...

Máte v tom zmatek.

A to, že někdo nesdílí vaše názory ještě neznamená, že má něco společného se Satanem... Co když jste pod jeho vlivem právě vy? ...

Mimochodem nejvíce na světě miloval svého vlčáka a byl vegetarián 8-o!!... Zkuste o tom popřemýšlet...

0/−2
27.7.2016 18:27

M62i70c96h63a28e41l 26K84o50u49t93e41c23k75ý 3505120696

Ne. lidé žádná zvířata rozhodně NEDOSTALI a už vůbec ne k tomu, aby jim sloužila. Alespoň je vidět to vaše sektářské, tmářské myšlení - ano, samá láska, láska, láska, ale jen ta středověká. Doufám, že vaše sekta už brzo skončí v propadlišti dějin - i když: pokud tady bude papež František a ty jeho reformy, je možné, že se z toho myšlenkového středověku přeci jen časem dostanete.

0/−2
27.7.2016 20:20
Foto

J38a54n 45Č70e85r86m11á30k 4609148285687

komiku!!;-D;-D;-D

Vraťte se do 7 třídy ZŠ a zjistěte si, co je přirozená potrava člověka, na čem spal a do čeho se halil před zimou.

A pak tu teprve vykřikujte něco o sektách!...

Možná že jich pár znáte velmi důvěrně, že?... Třeba takovou Harré Krišnu...;-D;-D;-D!!

0/0
27.7.2016 23:01
Foto

J28a33n 42Č38e62r90m38á29k 4309548205307

* Hitler

0/0
28.7.2016 8:55

P84a25v41e54l 23Š38e91d60ý 2138326172335

Nechte ho to je ten fanatismus "věřících" Někdy mi připadá že si na to hrají. A jinak maso je výborné a velice dobře jste to vše popsal.

0/0
2.8.2016 9:29

R26o89m75a83n 95Č43e67c37h96u26r32a 6252609137609

Nechci ti brát iluze, ale lidé jedli maso ještě před Kristem... ;-D

0/0
27.7.2016 23:23

R84o21m82a49n 83S43t24o85n70e54k 1569163319211

Ja vas taky nekritizuji že jste vegetarian taže proč lidi jako vy musi chodit na diskuze o mase?

0/0
27.7.2016 15:56

M67i64c94h25a19e21l 71K24o54u32t85e85c81k33ý 3675920256

Článek je jaksi o nějaké etice. Proč na takové články tedy chodíte vy?

0/−1
27.7.2016 16:30
Foto

J93a20n 77Č17e48r30m82á33k 4889118145147

protože mě to zajímá... Třeba by mě zajímalo, co dělá pan řezník s králičími vnitřnostmi (např. žaludek či plíce), které mí zákazníci většinou nechtějí a tak je vyhazuji do hnoje...

Ale tvá etika tu moc vidět není, spíš jsi přišel urážet, nadávat či aspoň mínusovat...!!

0/0
27.7.2016 23:07

M38a49r37t45i25n 39F60r36a98n50t91i88š69e66k 7595620963605

Kvůli tobě budou jíst zvířata živý.

+2/0
27.7.2016 18:47

M90a27r77e38k 61T95ů53m14a 4282448226912

Rád tam chodím, pan Kšana má jedno z nejlepších řeznictvi v Praze, doporučuji!R^

+1/0
26.7.2016 22:52

Z29b20y67n19ě25k 82Š58a49f66a92r17č65í26k 5527288875464

Je libo prasečí zuby sypané štětinami nebo třeba ledvinové kameny s nastrouhaným kopítkem? ;-D

0/−11
26.7.2016 22:02

M80a69r29t35i37n 19Š85t36ě10p86á41n91e21k 3207253233171

Krome toho, ze to neni vtipne by to chtelo zapracovat na cestine...

+9/−3
26.7.2016 22:39

P30a80v31e59l 51R75y14b56e93c96k20y 8214223199770

...se tomuto vašemu receptu říká párek jemný za 47 Kč/kg

+1/0
27.7.2016 11:40

O64s66k47a73r 91K66o91v10a80ř82í24k 8947273576557

Co na to infantilní Vaněk?

0/0
26.7.2016 21:37

O81n91d51ř18e31j 46K66r86y38š92t24o77f 6433211

No prostě jako když je zabíjačka - dělá se to takhle po staletí - tak na tom snad nic nového není. A i když je prase z velkochovu tak se zdělá taky celé - nebo si snad někdo myslí že se něco vyhazuje?? max tak oči a paznehty- jinak se sdělá od F FŠECHNO. Tak mi jen nějak uchází co nám tím autorka chtěla říct - nebo že by skrytá reklama??:-/:-/

+5/0
26.7.2016 21:18

P75e24t87r 77J62á36n53s72k50ý 3311508384808

to spíš a nebo je úplně blbá

+3/−1
26.7.2016 21:37

R49a76d37i80m 86P98o48l25á27š68e13k 9866403969799

Jasně že se to zpracuje i z velkochovů. Akorát že si s tím nedávají takovou práci a potom to není moc prodejné. Ale zase díky velkovýrobní technologii mají mnohem víc technologických možností.

Udělají "velkovýrobní" jitrnice a jelítka, když se to neprodá, prodají surová játra ve slevě, ostatní vnitřnosti pomelou a vzniknou z toho všelijaké paštiky, nakonec nejlevnější "vepřové ve vlastní šťávě" a nejlevnější lunchmeaty a další masové směsi to jistí.

Kosti "odřou" vysokotlakou vodou a je z toho separát, potom všechny kosti, křupiny a další podobný materiál vyvaří pod tlakem při teplotě nad 100 st C, aby získali masový vývar a sulc, to zahustí a ochutí jím separát a mají surovinu pro levné párky, salámy a špekáčky.....

A nakonec co by bylo už tak levné, že by se to nevyplatilo zpracovat pro lidi plus ty polorozvařené křupiny, kosti atd pomelou na kaší a dají třeba na krmení pro drůbež. Slepice a kuřata se po takovém žrádle mohou utlouct.

+1/0
26.7.2016 21:54

P18e80t76r 87J57á87n15s67k36ý 3271638304118

co je to za titulek? to má být novinka?

0/0
26.7.2016 21:09

M19i50l30a67n 91B65u27b20e11n22i37k 6783930959570

Oba rezniky mam vyzkousene a maji vyborne maso. Rad si za kvalitu priplatim. Restaurace Sansho Paula Daye je mimoradny gurmansky zazitek.

+2/0
26.7.2016 21:00

K55a83t89e31ř39i73n64a 69F53e62n79c91l43o18v10á 8623337778473

Jsem cimprdlína, vnitřnosti fakt jen ve stavu nouze, z tlustého masa se mi obrací žaludek. Maso mi stačí jednou, dvakrát do týdne, takže věřím, že ty vnitřnosti z "mych", jejich ocásky a kůžičky, stejně jako většinu masa, sní někdo jiný.

Ale popisovaný koncept se mi líbí, obzvláště, když nepodporují velkovýkmy.

+1/0
26.7.2016 20:08

T15i76b47o45r 94M74a79s68n16ý 7677494188630

Ten pán na tom prvním obrázku je ale vysmátý... chtěl bych vidět, jak by se smál, kdyby k němu takhle někdo přišel a džel v rukou části těl jeho dětí. #eatvegan

+2/−17
26.7.2016 17:58

M90i57l22a51n 37N41o90v36o54t80n76y 4156217724827

#:-D

+2/0
26.7.2016 18:28

M11a11r59t14i11n 56K90o80ž17í48n 1945556581140

S vašim jménem ;-D

+12/0
26.7.2016 18:55

T58o12m13á53š 26K11u85b94a58l34á90k 3856209606959

Víte, jak poznáte vegana? Nijak, sám vám to řekne...

+8/0
26.7.2016 21:52

P70a40v82e12l 95Š66e15d17ý 2458176172105

Jste docela vyšinutý, že jo?

0/0
2.8.2016 9:33

J76a15n13a 42M84r42á31z94k77o72v60á 8946700963160

Z prasečího žaludku je báječná držkovka, vařené prasečí uši miluje pes (já taky, je to jen chrupavka a libová kůže, lepší než gondro, geladrinky a kamzíci). Jen to sehnat! (Plzeň)

+4/−1
26.7.2016 17:19

D51a34n22a 24P45o39l83a45n17e22c52k61á 3476525937675

To zase jednou objevili světadíl - konkrétně Ameriku.:-P

+4/−4
26.7.2016 13:57

T46i19b11o19r 89V54i91z15v53a87r64y 9274964783865

Dřív se prostě logicky prase celý sežralo , a teď je z toho novinka, slavná filosofie " od čumáku po ocásek " ;-D bože můj. Co přijde příště?

+29/−2
26.7.2016 8:52

P41a98v60e62l 81J32e92ř70á69b91e68k 7941302424797

Za bolševika si pamatuji na TV reportáž, kde opěvovali řezníky, že oškrabávají zbytky masa z kostí a dávají je do salámu.

+1/0
26.7.2016 11:53

R83a51d83i15m 24P85o69l87á25š95e42k 9176693579739

Dneska ty kosti dají do síta a "oškrabou" dohola tlakovou vodou. A je masový separát.;-D

+4/0
26.7.2016 17:55

P66a47v38e34l 21B62e85r89a21n 9445537480

Protože doma klidně nějaké to maso na kostech nechám. Kosti jsou na vývar, takže to maso zužitkujem v polévce. Ve velkovýrobě jsou ale kosti většinou odpad a zanechané maso by byla čistá ztráta...

A "odřezky" jdou rovnou na "guláš" nebo k namletí... Obecně není z hospodářských zvířat moc toho, co by nešlo využít... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:45

Z40d26e30n59ě71k 72B73l13a22ť43á91k 7642115702215

Ale to co popisuje ten článek jsou fakta. Lidi jsou rozmlsaní a chtějí jen kvalitní a libové maso a zároveň dnešní zpracovatelé neumí dobře a kvalitně zpracovat třeba veřovou hlavu, jazyk, nožky, ocásk a vnitřnosti. Na klasické zabijačce si s tím řezník poradí, ale dáte za výbornou domácí tlačenku nebo jitrnice 150 kč za kilo, kdyź v obchodě stojí nesrovnatelný výrobek z odpadu polovic?

+3/0
26.7.2016 19:56

R44a65d49i25m 32P23o94l35á31š66e94k 9306273979619

Drahá je právě ta práce. ve velkovýrobě to musí dělat rychle, aby se vešli do nízké ceny, nemají čas a tak do tlačenky i dnes klidně odřou i křupiny, což já v tlačence nenáším.

Na domácí zabijačce se s tím řezník vymazlí a to je právě významná část toho cenového rozdílu.

+2/0
26.7.2016 21:58

P71a69v70e47l 39B70e94r46a69n 9435957530

Už jste si doma dělal na grilu něco jenom z libového? 8-o Ti zmlsaní vědí, že potřebují v tom mase nějaký ten tuk, aby se mohli oblizovat až za ušima... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:50

I61v32a 55Z72i32k50e50š50o34v70á 2281304348446

Kdo si chce jen nacpat pupek ať je to co je to, jen když je to levné a je toho hodně si hold koupí tu "levnou" tláču nebo jitrnici z odpadu a plnidel. Kdo si chce i pochutnat, rád si připlatí.

0/−1
27.7.2016 20:05

J90a98n 92K75u52č56e15r60a 1718318933639

Dneska mi to asi nemyslí, ale nechápu smysl článku, takhle se postupovalo při každé zabiječce. Není to jen reklama na hooodně drahá řeznictví, viz. obrázek v galerii bůček za 260.

+8/−4
26.7.2016 8:20

J41o49s49e28f 79Z81a36h68á43l12k75a 4923719788756

U Kšánů nevím, ale to druhé raději navštívit s bankovním úvěrem.

0/−1
26.7.2016 10:16

D56a36g10m51a49r 22R93o79y95e53r 6926907483488

Chovam Black Angus, ovce a kozy. Vse volne pobihajici na pastve. Dodavam dvoum mistnim reznikum. A sakra hodne jsem si vybirala, komu dodavat. Ten koncept "from the tooter to the rooter" naprosto uznavam.

+8/0
26.7.2016 1:32

M10i60c33h78a68l 19K10o11n15e90c46n93y 8640112872326

Neskodila by i nejaka filozofie, jak to zvire nezrat vubec ;-D

+4/−14
26.7.2016 0:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.