Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Od čumáčku po ocásek: Filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

Kdysi to bylo normální při každé zabijačce. Dnes jsme tak zhýčkaní, že umíme využít ze zvířete jen několik vybraných části a se zbytkem bychom si nevěděli rady. A jen několik řezníků se vrací ke starému způsobu a zamítá velkochovy. Navíc věří, že zpracováním celého zvířete mu vyjadřují úctu a respekt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J48a20r32o76m54í16r 48R57y65b57k18a 3722447721522

Lidé jsou moc zhýčkaní a nevěděj co je dobrého,právě ten rypáček a ocásek jsou lahůdka škoda jen že dnešní čuníci už o ocásky přišli v mládí....

+1/0
27.7.2016 18:05
Foto

J93a82n 18Č13e85r64m66á82k 4239288125207

Přátelé, pozastavujete se nad tím, že autorka hovoří o bezezbytkovém spotřebování zvířete a úcty k němu. Hovoří se tu o tom, že se to stejně dělalo po staletí...

Ano, máte pravdu. Dělalo...

Ovšem nikoliv v dnešní průmyslové době... Ještě před 30 lety si lidé koupili na neděli celé kuře, z toho se vzali prsa na řízky, rodiče si vzali stehna a děti měly křidélka... Z ostatního se uvařila polévka...

A jak je to dnes?... Kdo dnes kupuje celé kuře, které takto podělí?...

Dnes většina lidí koupí prsa na řízky a stehna pro každého...

Rostou však dnes kuřata s 8 nohama a prsíčkama?... Co se asi děje s tím zbytkem?...

Viděl někdy krávu či býčka pouze se zadním masem?

Potkali jste prasko s 10 panenkami?...

Proto se tu hovoří o úctě ke zvířeti a jeho darům...

+3/−1
27.7.2016 12:58
Foto

J20a50n 24Č77e74r36m80á42k 4239338965237

Ne, nesouhlasím tu s ochránci a vegany všeho druhu. Maso jím a nedělá mi problém zabít zvíře...

Ale většina lidí dnes kupuje v marketu maso a mnozí už ani neví z čeho vzešlo a koncerny nám navíc předkládají jakousi roztodivnou hmotu, která pouze jako maso vypadá či je v onom kusu maso jen naonačené tak, aby vypadalo jako zrovna ten kousek, který chceme...

A opravdové čerstvé maso lze mnohdy získat pouze u takovýchto řezníků, kteří sice nemají maso pod cenou, ale zato jde o maso čerstvé a opravdové...

A nebo přímo tzv. ze dvora... Já např. prodávám lidem králíky a zabíjím je často ještě v den dodávky nebo maximálně den dopředu... A podobně to dělá i spousta dalších chovatelů nejrůznější "havěti"...

+2/−1
27.7.2016 12:58

R78o88m24a62n 18S56t30o24n15e56k 1279803849421

Zjistěte si s čeho se dělaji levne parky

0/0
27.7.2016 21:59
Foto

J44a59n 82Č53e48r62m36á14k 4379468255427

a vy si znovu přečtěte celou diskusi, nebo aspoň vlákno ať aspoň víte o čem je řeč... :-)

0/0
27.7.2016 23:09

D40o96r17a 91V19e80s58e20l89á 2170753529303

"Londýnský šéfkuchař" se snaží prosadit to, co my děláme již po staletí - zpracovat vše. Nám to přijde normální, jim nee. Oni umí jíst jenom kýtu, kotletu a panenku. Toť vše a zbytek prasete je odpad.

Neznají ovar, bůček, plíčky, plecko, kolínka, paprčky, ba ani vnitřnosti ... ledvinky, nedělají sulc z kůže, neví, jak lahodná jsou játra či srdíčko, o mozečku nemluvě a zřejmě netuší ani, že do střívek se dělají klobásy ... Jestli vůbec tuší, že lze z prasete udělat i slaninu, sádlo a škavrky??? ... a že krev taky nepřije nazmar? ... :)))

... a jitrničky a polívčičky a jelítka a tlačenky a klobásky a salámky a šunčičky a slivovička a atmosféra ... mňam ...

Ostrované prostě objevují dávno objevené, to se může Londýnský šéfkuchař přiučit na každé zdejší zabijačce;-D

+3/−2
26.7.2016 23:54

R15a70d80i94m 14P92o96l95á89š92e45k 9826393799589

Bane. Londýnský šéfkuchař vybere tu kýtu, kotletu a panenku a ostatní nevyhodí, ale nechá, ať to koupí na jídlo přistěhovalci.

A teď akorát nějak přišli na to ;-D, že pokud budou vařit pro bohatší přistěhovalce, tak i na tom ostatním vydělají i oni sami a ne nějaké pouliční jídelny, kde ty zbytky nakupují.

0/−3
27.7.2016 7:27

M59i51c83h85a25e91l 23K89o27u96t64e17c10k35ý 3325540526

Stejně je to podivné, že lidé dobrovolně jedí mrtvoly zvířat 8-o8-o8-o

0/−13
26.7.2016 23:47
Foto

J17a10n 28Č57e64r33m42á42k 4319448445177

podivné je, že tu mnozí neznají stravovací návyky a přirozený jídelníček tvora Homo sapiens8-o!!!!!!

+3/−1
27.7.2016 12:39

M24i55c36h50a78e61l 39K64o90u65t14e22c56k90ý 3775170386

Typický křesťan. Plná ústa lásky k bližnímu, ale ta láska se jaksi zvířat netýká. Právě proto neuznávám tuhle vaši satanistickou sektu. Rv;-€

0/−4
27.7.2016 16:29
Foto

J88a95n 63Č70e90r40m32á78k 4409128855607

jak to, že netýká?

Lidé dostali zvířata k tomu, aby jim sloužila a to včetně potravy...

Mám rád zvířata, netýrám je a zabíjím je tak, aby se netrápila...

Máte v tom zmatek.

A to, že někdo nesdílí vaše názory ještě neznamená, že má něco společného se Satanem... Co když jste pod jeho vlivem právě vy? ...

Mimochodem nejvíce na světě miloval svého vlčáka a byl vegetarián 8-o!!... Zkuste o tom popřemýšlet...

0/−2
27.7.2016 18:27

M53i82c70h77a54e19l 82K18o80u58t56e69c25k86ý 3255430236

Ne. lidé žádná zvířata rozhodně NEDOSTALI a už vůbec ne k tomu, aby jim sloužila. Alespoň je vidět to vaše sektářské, tmářské myšlení - ano, samá láska, láska, láska, ale jen ta středověká. Doufám, že vaše sekta už brzo skončí v propadlišti dějin - i když: pokud tady bude papež František a ty jeho reformy, je možné, že se z toho myšlenkového středověku přeci jen časem dostanete.

0/−2
27.7.2016 20:20
Foto

J44a18n 42Č63e34r91m55á47k 4529528645947

komiku!!;-D;-D;-D

Vraťte se do 7 třídy ZŠ a zjistěte si, co je přirozená potrava člověka, na čem spal a do čeho se halil před zimou.

A pak tu teprve vykřikujte něco o sektách!...

Možná že jich pár znáte velmi důvěrně, že?... Třeba takovou Harré Krišnu...;-D;-D;-D!!

0/0
27.7.2016 23:01
Foto

J28a98n 31Č36e78r40m22á31k 4509788455677

* Hitler

0/0
28.7.2016 8:55

P34a30v18e46l 17Š10e74d53ý 2168446262665

Nechte ho to je ten fanatismus "věřících" Někdy mi připadá že si na to hrají. A jinak maso je výborné a velice dobře jste to vše popsal.

0/0
2.8.2016 9:29

R77o27m89a58n 78Č32e17c66h39u53r85a 6402579487879

Nechci ti brát iluze, ale lidé jedli maso ještě před Kristem... ;-D

0/0
27.7.2016 23:23

R17o84m31a91n 92S38t96o94n98e71k 1479113459511

Ja vas taky nekritizuji že jste vegetarian taže proč lidi jako vy musi chodit na diskuze o mase?

0/0
27.7.2016 15:56

M88i51c21h63a14e69l 10K22o31u72t71e55c38k11ý 3945750316

Článek je jaksi o nějaké etice. Proč na takové články tedy chodíte vy?

0/−1
27.7.2016 16:30
Foto

J16a58n 61Č85e45r30m23á34k 4729488305937

protože mě to zajímá... Třeba by mě zajímalo, co dělá pan řezník s králičími vnitřnostmi (např. žaludek či plíce), které mí zákazníci většinou nechtějí a tak je vyhazuji do hnoje...

Ale tvá etika tu moc vidět není, spíš jsi přišel urážet, nadávat či aspoň mínusovat...!!

0/0
27.7.2016 23:07

M58a17r84t15i30n 86F63r43a28n92t44i28š16e72k 7105290313825

Kvůli tobě budou jíst zvířata živý.

+2/0
27.7.2016 18:47

M68a93r14e94k 25T93ů85m89a 4132158896502

Rád tam chodím, pan Kšana má jedno z nejlepších řeznictvi v Praze, doporučuji!R^

+1/0
26.7.2016 22:52

Z79b95y61n91ě37k 23Š64a69f32a79r17č22í86k 5867658275674

Je libo prasečí zuby sypané štětinami nebo třeba ledvinové kameny s nastrouhaným kopítkem? ;-D

0/−11
26.7.2016 22:02

M38a57r22t15i51n 64Š60t98ě53p21á69n21e44k 3967603383371

Krome toho, ze to neni vtipne by to chtelo zapracovat na cestine...

+9/−3
26.7.2016 22:39

P52a63v32e54l 80R71y15b65e22c46k23y 8954813379170

...se tomuto vašemu receptu říká párek jemný za 47 Kč/kg

+1/0
27.7.2016 11:40

O30s71k45a76r 42K37o74v53a95ř40í38k 8697523106217

Co na to infantilní Vaněk?

0/0
26.7.2016 21:37

O45n20d61ř58e58j 22K62r45y83š75t50o98f 6853521

No prostě jako když je zabíjačka - dělá se to takhle po staletí - tak na tom snad nic nového není. A i když je prase z velkochovu tak se zdělá taky celé - nebo si snad někdo myslí že se něco vyhazuje?? max tak oči a paznehty- jinak se sdělá od F FŠECHNO. Tak mi jen nějak uchází co nám tím autorka chtěla říct - nebo že by skrytá reklama??:-/:-/

+5/0
26.7.2016 21:18

P24e84t56r 39J41á13n23s34k25ý 3611948254888

to spíš a nebo je úplně blbá

+3/−1
26.7.2016 21:37

R77a57d50i43m 44P22o21l35á77š85e30k 9776573189199

Jasně že se to zpracuje i z velkochovů. Akorát že si s tím nedávají takovou práci a potom to není moc prodejné. Ale zase díky velkovýrobní technologii mají mnohem víc technologických možností.

Udělají "velkovýrobní" jitrnice a jelítka, když se to neprodá, prodají surová játra ve slevě, ostatní vnitřnosti pomelou a vzniknou z toho všelijaké paštiky, nakonec nejlevnější "vepřové ve vlastní šťávě" a nejlevnější lunchmeaty a další masové směsi to jistí.

Kosti "odřou" vysokotlakou vodou a je z toho separát, potom všechny kosti, křupiny a další podobný materiál vyvaří pod tlakem při teplotě nad 100 st C, aby získali masový vývar a sulc, to zahustí a ochutí jím separát a mají surovinu pro levné párky, salámy a špekáčky.....

A nakonec co by bylo už tak levné, že by se to nevyplatilo zpracovat pro lidi plus ty polorozvařené křupiny, kosti atd pomelou na kaší a dají třeba na krmení pro drůbež. Slepice a kuřata se po takovém žrádle mohou utlouct.

+1/0
26.7.2016 21:54

P10e91t66r 85J74á67n53s25k52ý 3221238684178

co je to za titulek? to má být novinka?

0/0
26.7.2016 21:09

M31i85l46a96n 63B96u72b67e35n35i17k 6633720409880

Oba rezniky mam vyzkousene a maji vyborne maso. Rad si za kvalitu priplatim. Restaurace Sansho Paula Daye je mimoradny gurmansky zazitek.

+2/0
26.7.2016 21:00

K17a70t18e63ř55i15n24a 25F68e38n38c24l19o14v34á 8903327978523

Jsem cimprdlína, vnitřnosti fakt jen ve stavu nouze, z tlustého masa se mi obrací žaludek. Maso mi stačí jednou, dvakrát do týdne, takže věřím, že ty vnitřnosti z "mych", jejich ocásky a kůžičky, stejně jako většinu masa, sní někdo jiný.

Ale popisovaný koncept se mi líbí, obzvláště, když nepodporují velkovýkmy.

+1/0
26.7.2016 20:08

T28i55b10o83r 80M92a20s45n42ý 7667404788200

Ten pán na tom prvním obrázku je ale vysmátý... chtěl bych vidět, jak by se smál, kdyby k němu takhle někdo přišel a džel v rukou části těl jeho dětí. #eatvegan

+2/−17
26.7.2016 17:58

M93i22l36a44n 51N15o15v60o26t70n30y 4386357674587

#:-D

+2/0
26.7.2016 18:28

M57a31r11t26i41n 74K86o70ž61í69n 1345816611930

S vašim jménem ;-D

+12/0
26.7.2016 18:55

T78o82m12á96š 59K13u24b90a96l55á79k 3926479666389

Víte, jak poznáte vegana? Nijak, sám vám to řekne...

+8/0
26.7.2016 21:52

P38a62v52e67l 52Š86e83d45ý 2398626772295

Jste docela vyšinutý, že jo?

0/0
2.8.2016 9:33

J34a65n82a 80M79r32á98z31k91o47v35á 8386180543430

Z prasečího žaludku je báječná držkovka, vařené prasečí uši miluje pes (já taky, je to jen chrupavka a libová kůže, lepší než gondro, geladrinky a kamzíci). Jen to sehnat! (Plzeň)

+4/−1
26.7.2016 17:19

D39a13n69a 60P80o49l14a32n40e70c39k93á 3516915977665

To zase jednou objevili světadíl - konkrétně Ameriku.:-P

+4/−4
26.7.2016 13:57

T67i96b34o94r 66V41i72z97v22a25r66y 9174464243265

Dřív se prostě logicky prase celý sežralo , a teď je z toho novinka, slavná filosofie " od čumáku po ocásek " ;-D bože můj. Co přijde příště?

+29/−2
26.7.2016 8:52

P39a44v41e50l 16J36e91ř27á47b84e60k 7591492194917

Za bolševika si pamatuji na TV reportáž, kde opěvovali řezníky, že oškrabávají zbytky masa z kostí a dávají je do salámu.

+1/0
26.7.2016 11:53

R15a79d10i49m 68P69o21l29á47š71e70k 9966623689339

Dneska ty kosti dají do síta a "oškrabou" dohola tlakovou vodou. A je masový separát.;-D

+4/0
26.7.2016 17:55

P46a25v93e56l 23B63e17r59a57n 9595417150

Protože doma klidně nějaké to maso na kostech nechám. Kosti jsou na vývar, takže to maso zužitkujem v polévce. Ve velkovýrobě jsou ale kosti většinou odpad a zanechané maso by byla čistá ztráta...

A "odřezky" jdou rovnou na "guláš" nebo k namletí... Obecně není z hospodářských zvířat moc toho, co by nešlo využít... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:45

Z17d56e80n79ě22k 57B13l33a61ť36á46k 7742565682325

Ale to co popisuje ten článek jsou fakta. Lidi jsou rozmlsaní a chtějí jen kvalitní a libové maso a zároveň dnešní zpracovatelé neumí dobře a kvalitně zpracovat třeba veřovou hlavu, jazyk, nožky, ocásk a vnitřnosti. Na klasické zabijačce si s tím řezník poradí, ale dáte za výbornou domácí tlačenku nebo jitrnice 150 kč za kilo, kdyź v obchodě stojí nesrovnatelný výrobek z odpadu polovic?

+3/0
26.7.2016 19:56

R21a12d43i64m 93P63o78l60á24š44e55k 9616773509729

Drahá je právě ta práce. ve velkovýrobě to musí dělat rychle, aby se vešli do nízké ceny, nemají čas a tak do tlačenky i dnes klidně odřou i křupiny, což já v tlačence nenáším.

Na domácí zabijačce se s tím řezník vymazlí a to je právě významná část toho cenového rozdílu.

+2/0
26.7.2016 21:58

P49a90v18e38l 16B21e90r90a89n 9845147640

Už jste si doma dělal na grilu něco jenom z libového? 8-o Ti zmlsaní vědí, že potřebují v tom mase nějaký ten tuk, aby se mohli oblizovat až za ušima... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:50

I10v84a 87Z56i80k66e94š83o47v55á 2261754208536

Kdo si chce jen nacpat pupek ať je to co je to, jen když je to levné a je toho hodně si hold koupí tu "levnou" tláču nebo jitrnici z odpadu a plnidel. Kdo si chce i pochutnat, rád si připlatí.

0/−1
27.7.2016 20:05

J77a29n 65K76u12č50e54r20a 1628968823479

Dneska mi to asi nemyslí, ale nechápu smysl článku, takhle se postupovalo při každé zabiječce. Není to jen reklama na hooodně drahá řeznictví, viz. obrázek v galerii bůček za 260.

+8/−4
26.7.2016 8:20

J39o26s10e21f 52Z74a19h59á23l60k39a 4553989808216

U Kšánů nevím, ale to druhé raději navštívit s bankovním úvěrem.

0/−1
26.7.2016 10:16

D54a88g12m45a91r 62R94o67y22e70r 6336177123248

Chovam Black Angus, ovce a kozy. Vse volne pobihajici na pastve. Dodavam dvoum mistnim reznikum. A sakra hodne jsem si vybirala, komu dodavat. Ten koncept "from the tooter to the rooter" naprosto uznavam.

+8/0
26.7.2016 1:32

M55i73c35h58a96l 29K65o66n47e44c73n10y 8110922642686

Neskodila by i nejaka filozofie, jak to zvire nezrat vubec ;-D

+4/−14
26.7.2016 0:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.