Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Od čumáčku po ocásek: Filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

Kdysi to bylo normální při každé zabijačce. Dnes jsme tak zhýčkaní, že umíme využít ze zvířete jen několik vybraných části a se zbytkem bychom si nevěděli rady. A jen několik řezníků se vrací ke starému způsobu a zamítá velkochovy. Navíc věří, že zpracováním celého zvířete mu vyjadřují úctu a respekt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J21a42r83o71m17í24r 35R48y32b96k84a 3402647111242

Lidé jsou moc zhýčkaní a nevěděj co je dobrého,právě ten rypáček a ocásek jsou lahůdka škoda jen že dnešní čuníci už o ocásky přišli v mládí....

+1/0
27.7.2016 18:05
Foto

J74a63n 42Č69e42r51m64á64k 4549958305467

Přátelé, pozastavujete se nad tím, že autorka hovoří o bezezbytkovém spotřebování zvířete a úcty k němu. Hovoří se tu o tom, že se to stejně dělalo po staletí...

Ano, máte pravdu. Dělalo...

Ovšem nikoliv v dnešní průmyslové době... Ještě před 30 lety si lidé koupili na neděli celé kuře, z toho se vzali prsa na řízky, rodiče si vzali stehna a děti měly křidélka... Z ostatního se uvařila polévka...

A jak je to dnes?... Kdo dnes kupuje celé kuře, které takto podělí?...

Dnes většina lidí koupí prsa na řízky a stehna pro každého...

Rostou však dnes kuřata s 8 nohama a prsíčkama?... Co se asi děje s tím zbytkem?...

Viděl někdy krávu či býčka pouze se zadním masem?

Potkali jste prasko s 10 panenkami?...

Proto se tu hovoří o úctě ke zvířeti a jeho darům...

+3/−1
27.7.2016 12:58
Foto

J23a58n 41Č94e50r69m13á85k 4749258935287

Ne, nesouhlasím tu s ochránci a vegany všeho druhu. Maso jím a nedělá mi problém zabít zvíře...

Ale většina lidí dnes kupuje v marketu maso a mnozí už ani neví z čeho vzešlo a koncerny nám navíc předkládají jakousi roztodivnou hmotu, která pouze jako maso vypadá či je v onom kusu maso jen naonačené tak, aby vypadalo jako zrovna ten kousek, který chceme...

A opravdové čerstvé maso lze mnohdy získat pouze u takovýchto řezníků, kteří sice nemají maso pod cenou, ale zato jde o maso čerstvé a opravdové...

A nebo přímo tzv. ze dvora... Já např. prodávám lidem králíky a zabíjím je často ještě v den dodávky nebo maximálně den dopředu... A podobně to dělá i spousta dalších chovatelů nejrůznější "havěti"...

+2/−1
27.7.2016 12:58

R14o52m34a10n 60S71t64o51n13e40k 1319783719441

Zjistěte si s čeho se dělaji levne parky

0/0
27.7.2016 21:59
Foto

J34a71n 55Č76e39r75m86á76k 4229898905127

a vy si znovu přečtěte celou diskusi, nebo aspoň vlákno ať aspoň víte o čem je řeč... :-)

0/0
27.7.2016 23:09

D44o70r61a 24V48e59s68e24l64á 2880273649143

"Londýnský šéfkuchař" se snaží prosadit to, co my děláme již po staletí - zpracovat vše. Nám to přijde normální, jim nee. Oni umí jíst jenom kýtu, kotletu a panenku. Toť vše a zbytek prasete je odpad.

Neznají ovar, bůček, plíčky, plecko, kolínka, paprčky, ba ani vnitřnosti ... ledvinky, nedělají sulc z kůže, neví, jak lahodná jsou játra či srdíčko, o mozečku nemluvě a zřejmě netuší ani, že do střívek se dělají klobásy ... Jestli vůbec tuší, že lze z prasete udělat i slaninu, sádlo a škavrky??? ... a že krev taky nepřije nazmar? ... :)))

... a jitrničky a polívčičky a jelítka a tlačenky a klobásky a salámky a šunčičky a slivovička a atmosféra ... mňam ...

Ostrované prostě objevují dávno objevené, to se může Londýnský šéfkuchař přiučit na každé zdejší zabijačce;-D

+3/−2
26.7.2016 23:54

R81a40d77i42m 81P36o62l32á16š44e41k 9406973859289

Bane. Londýnský šéfkuchař vybere tu kýtu, kotletu a panenku a ostatní nevyhodí, ale nechá, ať to koupí na jídlo přistěhovalci.

A teď akorát nějak přišli na to ;-D, že pokud budou vařit pro bohatší přistěhovalce, tak i na tom ostatním vydělají i oni sami a ne nějaké pouliční jídelny, kde ty zbytky nakupují.

0/−3
27.7.2016 7:27

M40i37c40h43a19e57l 37K93o89u88t91e71c19k57ý 3785440536

Stejně je to podivné, že lidé dobrovolně jedí mrtvoly zvířat 8-o8-o8-o

0/−13
26.7.2016 23:47
Foto

J90a71n 56Č44e18r44m39á62k 4389788385357

podivné je, že tu mnozí neznají stravovací návyky a přirozený jídelníček tvora Homo sapiens8-o!!!!!!

+3/−1
27.7.2016 12:39

M30i83c50h72a50e82l 37K58o82u54t56e53c46k87ý 3525890646

Typický křesťan. Plná ústa lásky k bližnímu, ale ta láska se jaksi zvířat netýká. Právě proto neuznávám tuhle vaši satanistickou sektu. Rv;-€

0/−4
27.7.2016 16:29
Foto

J52a74n 36Č98e86r48m35á39k 4839318915117

jak to, že netýká?

Lidé dostali zvířata k tomu, aby jim sloužila a to včetně potravy...

Mám rád zvířata, netýrám je a zabíjím je tak, aby se netrápila...

Máte v tom zmatek.

A to, že někdo nesdílí vaše názory ještě neznamená, že má něco společného se Satanem... Co když jste pod jeho vlivem právě vy? ...

Mimochodem nejvíce na světě miloval svého vlčáka a byl vegetarián 8-o!!... Zkuste o tom popřemýšlet...

0/−2
27.7.2016 18:27

M79i80c77h98a67e69l 15K50o97u67t73e50c85k70ý 3455250126

Ne. lidé žádná zvířata rozhodně NEDOSTALI a už vůbec ne k tomu, aby jim sloužila. Alespoň je vidět to vaše sektářské, tmářské myšlení - ano, samá láska, láska, láska, ale jen ta středověká. Doufám, že vaše sekta už brzo skončí v propadlišti dějin - i když: pokud tady bude papež František a ty jeho reformy, je možné, že se z toho myšlenkového středověku přeci jen časem dostanete.

0/−2
27.7.2016 20:20
Foto

J96a30n 90Č49e97r84m14á11k 4359428445257

komiku!!;-D;-D;-D

Vraťte se do 7 třídy ZŠ a zjistěte si, co je přirozená potrava člověka, na čem spal a do čeho se halil před zimou.

A pak tu teprve vykřikujte něco o sektách!...

Možná že jich pár znáte velmi důvěrně, že?... Třeba takovou Harré Krišnu...;-D;-D;-D!!

0/0
27.7.2016 23:01
Foto

J43a66n 60Č44e56r13m73á77k 4549788275477

* Hitler

0/0
28.7.2016 8:55

P48a66v84e11l 85Š22e26d12ý 2198366852115

Nechte ho to je ten fanatismus "věřících" Někdy mi připadá že si na to hrají. A jinak maso je výborné a velice dobře jste to vše popsal.

0/0
2.8.2016 9:29

R11o61m81a95n 73Č97e41c36h70u35r63a 6112229157399

Nechci ti brát iluze, ale lidé jedli maso ještě před Kristem... ;-D

0/0
27.7.2016 23:23

R66o71m47a57n 28S12t53o10n40e98k 1139243239261

Ja vas taky nekritizuji že jste vegetarian taže proč lidi jako vy musi chodit na diskuze o mase?

0/0
27.7.2016 15:56

M41i15c17h79a59e43l 94K30o77u13t55e46c90k76ý 3225130826

Článek je jaksi o nějaké etice. Proč na takové články tedy chodíte vy?

0/−1
27.7.2016 16:30
Foto

J87a79n 82Č58e40r71m78á66k 4979568605517

protože mě to zajímá... Třeba by mě zajímalo, co dělá pan řezník s králičími vnitřnostmi (např. žaludek či plíce), které mí zákazníci většinou nechtějí a tak je vyhazuji do hnoje...

Ale tvá etika tu moc vidět není, spíš jsi přišel urážet, nadávat či aspoň mínusovat...!!

0/0
27.7.2016 23:07

M95a70r82t28i20n 38F30r56a30n61t70i43š46e93k 7435110813215

Kvůli tobě budou jíst zvířata živý.

+2/0
27.7.2016 18:47

M76a87r37e26k 24T43ů39m67a 4112428386222

Rád tam chodím, pan Kšana má jedno z nejlepších řeznictvi v Praze, doporučuji!R^

+1/0
26.7.2016 22:52

Z61b85y44n78ě80k 42Š71a27f80a47r91č55í62k 5357188495214

Je libo prasečí zuby sypané štětinami nebo třeba ledvinové kameny s nastrouhaným kopítkem? ;-D

0/−11
26.7.2016 22:02

M46a37r76t84i85n 79Š72t23ě79p55á48n87e51k 3377863283171

Krome toho, ze to neni vtipne by to chtelo zapracovat na cestine...

+9/−3
26.7.2016 22:39

P98a84v98e67l 22R11y39b63e40c38k95y 8804623879350

...se tomuto vašemu receptu říká párek jemný za 47 Kč/kg

+1/0
27.7.2016 11:40

O89s55k64a15r 60K36o75v16a71ř64í11k 8857323396387

Co na to infantilní Vaněk?

0/0
26.7.2016 21:37

O20n14d37ř54e36j 33K49r53y33š36t47o31f 6553511

No prostě jako když je zabíjačka - dělá se to takhle po staletí - tak na tom snad nic nového není. A i když je prase z velkochovu tak se zdělá taky celé - nebo si snad někdo myslí že se něco vyhazuje?? max tak oči a paznehty- jinak se sdělá od F FŠECHNO. Tak mi jen nějak uchází co nám tím autorka chtěla říct - nebo že by skrytá reklama??:-/:-/

+5/0
26.7.2016 21:18

P75e41t26r 66J23á97n95s72k81ý 3661798334778

to spíš a nebo je úplně blbá

+3/−1
26.7.2016 21:37

R21a24d16i33m 11P27o91l52á18š61e11k 9496113409779

Jasně že se to zpracuje i z velkochovů. Akorát že si s tím nedávají takovou práci a potom to není moc prodejné. Ale zase díky velkovýrobní technologii mají mnohem víc technologických možností.

Udělají "velkovýrobní" jitrnice a jelítka, když se to neprodá, prodají surová játra ve slevě, ostatní vnitřnosti pomelou a vzniknou z toho všelijaké paštiky, nakonec nejlevnější "vepřové ve vlastní šťávě" a nejlevnější lunchmeaty a další masové směsi to jistí.

Kosti "odřou" vysokotlakou vodou a je z toho separát, potom všechny kosti, křupiny a další podobný materiál vyvaří pod tlakem při teplotě nad 100 st C, aby získali masový vývar a sulc, to zahustí a ochutí jím separát a mají surovinu pro levné párky, salámy a špekáčky.....

A nakonec co by bylo už tak levné, že by se to nevyplatilo zpracovat pro lidi plus ty polorozvařené křupiny, kosti atd pomelou na kaší a dají třeba na krmení pro drůbež. Slepice a kuřata se po takovém žrádle mohou utlouct.

+1/0
26.7.2016 21:54

P14e29t63r 94J32á83n29s18k40ý 3421468314708

co je to za titulek? to má být novinka?

0/0
26.7.2016 21:09

M73i12l54a23n 50B21u21b40e96n53i33k 6833880189140

Oba rezniky mam vyzkousene a maji vyborne maso. Rad si za kvalitu priplatim. Restaurace Sansho Paula Daye je mimoradny gurmansky zazitek.

+2/0
26.7.2016 21:00

K22a57t93e41ř13i52n74a 14F23e41n78c37l94o96v92á 8683797698813

Jsem cimprdlína, vnitřnosti fakt jen ve stavu nouze, z tlustého masa se mi obrací žaludek. Maso mi stačí jednou, dvakrát do týdne, takže věřím, že ty vnitřnosti z "mych", jejich ocásky a kůžičky, stejně jako většinu masa, sní někdo jiný.

Ale popisovaný koncept se mi líbí, obzvláště, když nepodporují velkovýkmy.

+1/0
26.7.2016 20:08

T43i59b55o36r 60M29a66s82n17ý 7747404208430

Ten pán na tom prvním obrázku je ale vysmátý... chtěl bych vidět, jak by se smál, kdyby k němu takhle někdo přišel a džel v rukou části těl jeho dětí. #eatvegan

+2/−17
26.7.2016 17:58

M74i24l95a81n 47N15o27v28o97t97n41y 4806707834257

#:-D

+2/0
26.7.2016 18:28

M42a14r84t52i24n 16K74o54ž65í31n 1435226461690

S vašim jménem ;-D

+12/0
26.7.2016 18:55

T67o38m82á30š 45K61u80b11a20l30á74k 3526629446619

Víte, jak poznáte vegana? Nijak, sám vám to řekne...

+8/0
26.7.2016 21:52

P24a54v88e44l 50Š49e12d89ý 2878956362105

Jste docela vyšinutý, že jo?

0/0
2.8.2016 9:33

J68a39n60a 14M92r79á58z39k68o57v60á 8356320443410

Z prasečího žaludku je báječná držkovka, vařené prasečí uši miluje pes (já taky, je to jen chrupavka a libová kůže, lepší než gondro, geladrinky a kamzíci). Jen to sehnat! (Plzeň)

+4/−1
26.7.2016 17:19

D92a63n76a 71P53o39l91a51n75e53c76k95á 3296655477935

To zase jednou objevili světadíl - konkrétně Ameriku.:-P

+4/−4
26.7.2016 13:57

T34i18b60o21r 70V59i26z81v71a14r14y 9914654933625

Dřív se prostě logicky prase celý sežralo , a teď je z toho novinka, slavná filosofie " od čumáku po ocásek " ;-D bože můj. Co přijde příště?

+29/−2
26.7.2016 8:52

P22a16v17e18l 36J20e34ř82á70b75e87k 7831592264837

Za bolševika si pamatuji na TV reportáž, kde opěvovali řezníky, že oškrabávají zbytky masa z kostí a dávají je do salámu.

+1/0
26.7.2016 11:53

R38a73d31i62m 36P26o71l32á70š43e46k 9946103489349

Dneska ty kosti dají do síta a "oškrabou" dohola tlakovou vodou. A je masový separát.;-D

+4/0
26.7.2016 17:55

P10a84v80e90l 63B88e22r56a21n 9835987350

Protože doma klidně nějaké to maso na kostech nechám. Kosti jsou na vývar, takže to maso zužitkujem v polévce. Ve velkovýrobě jsou ale kosti většinou odpad a zanechané maso by byla čistá ztráta...

A "odřezky" jdou rovnou na "guláš" nebo k namletí... Obecně není z hospodářských zvířat moc toho, co by nešlo využít... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:45

Z88d44e82n75ě66k 64B86l75a40ť70á12k 7672455502835

Ale to co popisuje ten článek jsou fakta. Lidi jsou rozmlsaní a chtějí jen kvalitní a libové maso a zároveň dnešní zpracovatelé neumí dobře a kvalitně zpracovat třeba veřovou hlavu, jazyk, nožky, ocásk a vnitřnosti. Na klasické zabijačce si s tím řezník poradí, ale dáte za výbornou domácí tlačenku nebo jitrnice 150 kč za kilo, kdyź v obchodě stojí nesrovnatelný výrobek z odpadu polovic?

+3/0
26.7.2016 19:56

R46a74d89i24m 34P44o45l75á12š12e68k 9616943269279

Drahá je právě ta práce. ve velkovýrobě to musí dělat rychle, aby se vešli do nízké ceny, nemají čas a tak do tlačenky i dnes klidně odřou i křupiny, což já v tlačence nenáším.

Na domácí zabijačce se s tím řezník vymazlí a to je právě významná část toho cenového rozdílu.

+2/0
26.7.2016 21:58

P20a78v36e90l 81B86e86r67a79n 9405227720

Už jste si doma dělal na grilu něco jenom z libového? 8-o Ti zmlsaní vědí, že potřebují v tom mase nějaký ten tuk, aby se mohli oblizovat až za ušima... ;-)

+2/0
26.7.2016 22:50

I93v38a 82Z23i54k23e15š74o80v31á 2691744908526

Kdo si chce jen nacpat pupek ať je to co je to, jen když je to levné a je toho hodně si hold koupí tu "levnou" tláču nebo jitrnici z odpadu a plnidel. Kdo si chce i pochutnat, rád si připlatí.

0/−1
27.7.2016 20:05

J68a80n 72K97u13č90e59r23a 1608338413549

Dneska mi to asi nemyslí, ale nechápu smysl článku, takhle se postupovalo při každé zabiječce. Není to jen reklama na hooodně drahá řeznictví, viz. obrázek v galerii bůček za 260.

+8/−4
26.7.2016 8:20

J68o95s59e17f 19Z83a21h71á51l47k29a 4883239488896

U Kšánů nevím, ale to druhé raději navštívit s bankovním úvěrem.

0/−1
26.7.2016 10:16

D50a45g87m18a60r 10R38o27y16e93r 6806367303228

Chovam Black Angus, ovce a kozy. Vse volne pobihajici na pastve. Dodavam dvoum mistnim reznikum. A sakra hodne jsem si vybirala, komu dodavat. Ten koncept "from the tooter to the rooter" naprosto uznavam.

+8/0
26.7.2016 1:32

M80i77c58h81a10l 54K18o25n73e21c84n62y 8290112312616

Neskodila by i nejaka filozofie, jak to zvire nezrat vubec ;-D

+4/−14
26.7.2016 0:35





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.