Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P38a71v86e89l 44R44y72b21e16c57k45y 8624923529720

světe zboř se co je to za novinku. Jabčák se dělal v našich zemích ještě před vinnou révou a v Sudetech byl Apfelwein běžnější než pivo.....ale musí přijít nějaký "odborník" aby tvrdil, že anglická receptura je to pravé...... PS: po přečtení jsem se utvrdil, že mezi novinářem a tasemnicí není žádný rozdíl.....čas od času každému vyjde článek...

+2/0
4.8.2016 10:13

A34l40e24š 80P30r20o38c19h77á68z33k14a 1329165945602

Jablka budou asi až za 2 měsíce zralá - jste mimo...a nikodo si to nebude za ty 2 měsíce ani pamatovat - zas nějakej pisálek, kterej netuší o čem má vlastně psát....

0/−1
4.8.2016 4:04

J34a11n 67M50e70r17t41a 3892630321398

Nedávno jsem ochutnával Prager cider a překvapilo mě, jak mi připomínal lambic (spontánně kvašené pivo). Velmi příjemný počin. Zmiňovaný cider je sířený pro zastavení kvašení. V článku taková možnost není zmíněna. Jinak je možné dát cider do lednice, pokud možno s co nejnižší teplotou, ale pokud si člověk nechce vyhradit lednici jen na cider, tak to značně omezuje uchovávané množství i možnou teplotu (při 2 °C třeba takové máslo není moc roztíratelné).

Spontánní kvašení je možné a může vést k velmi zajímavým výsledkům, ale také k výsledkům nepovedeným. Spolehlivější je použít ušlechtilé kultury, kde ovšem hrozí, že divoké kmeny převládnou. Při výrobě jablečného vína jsem si proto vyhřál mošt na teplotu kolem 50 °C, která zahubí divoké kvasinky, ale prakticky neovlivní chuť moštu. Použil jsem vinné kvasinky a kvasil za pokojové teploty. Pro trvanlivé víno je potřeba mošt dosladit, ale pokud člověk nechá mošt prokvasit jen částečně, doslazovat netřeba. S uvedeným postupem částečně zkvašený mošt vůní silně připomínal vinný burčák a byl příjemný z pití, ale velmi odlišný než zmiňovaný Prager cider.

0/0
4.8.2016 0:26

V24o15j35t26ě79c41h 98K95o13m46á80r42e51k 7154644919386

''...v letních měsících velmi osvěžující.'' Paradox je, že ho musím vypít už do únoraR^

+2/0
4.8.2016 0:05

F20r43a14n69t45i49š14e72k 38L30u43p19í34n87e63k 8491786386222

Do cideru je nejlepsi prilit tak centimetr dva guinnessa, pak se hodne zjemni a chutna lip.

0/0
3.8.2016 22:34
Foto

M73i32r52o70s79l11a39v 68S94t90e34i46n10e71r 6918844893925

Guinness jsem si dal, jako nezkušený jinoch, v Irish Pub ve Varšavě. Nóbl putyka, s předzahrádkou, tak nevím, co to do mně vjelo a jako frajer jsem si objednal Guinness. Přinesli mi něco, vypadalo to jako kafe ve sklenici, ochutnal jsem a hned vyplivl. V předzahrádce měli smrčky v bednách s hlínou, tak jsem jeden tím nápojem pohnojil, doufám, že neuschl.

Abych si spravil chuť, dal jsem si v blízké restauraci Žywieckie, dobře vychlazené, s pěknou pěnou, no lahůdka. Měli tam i zajímavý zvyk, k pivu dvě mističky s pomazánkou a výborný chléb. Do irského nebo britského pubu už ani nepáchnu- v Anglii jsem si pochutnal na Chips and Fish, ale denně by to asi také lezlo krkem. Na jaře je sezóna na matjesy, z Scheveningen jsou ty nejlepší, s cibulkou a Holsten pivem, ty bych si dal třeba i ke snídani.

0/0
29.8.2016 20:08

R18o80b94e10r38t 26K90r29a66h90u71l58e89c 2793342635614

Jabčák ze selika vám přestal chutnat neřádi teď se vám líbí cider :-D

+6/0
3.8.2016 21:30

P68a24v52e78l 33R44y77b22e86c48k37y 8344383399860

to byl aspoň jabčák... ten měl dvojí použití. polovina se vypila a druhou polovinou se poté čistila ta poblitá garáž....

0/0
4.8.2016 10:18

L35a33d86i19s54l82a60v 92Z80o98c75h 8752178354768

Ale s drahým Ciderem je už škoda čistit poblitou garáž :-;

0/0
13.8.2016 8:48

P81a66v75e36l 23R72y12b54e80c55k66y 8704503899670

:-D stane se nehoda i z drahého cideru.....

0/0
15.8.2016 7:27

J41a57k45u87b 96F95e98i35f87a85r 7619879746969

"Není silný jako víno nebo pivo..." co je to za nesmysl, cidery maji bežně kolem 4,5% alkoholu, tedy srovnatelně s pivem.

0/0
3.8.2016 8:44

M66i68l50a97n 23Š45e82l53i81g72a 7261844423293

Muj oblibeny Don Cidre ma dokonce 7,3 %, "dan" za to, ze se vykvasi vsechen cukr.

0/0
3.8.2016 18:57

P95e83t98r 50N87o31v73o87t16n69y 1191670711

Jsou i silnější. :-) A s cukrem to není ono, to pak ty následky totiž být můžou. Takže radši dry.

0/0
3.8.2016 20:00

J74a88n 18M96e12r83t97a 3342150341228

Tak tak, zobecnili, co platí jen pro některé cidery, které mají třeba 3 % alkoholu.

0/0
4.8.2016 0:35

P79a48v50e35l 10R25y35b46e96c40k24y 8864893969580

je britský cider a ten má od 2%-7%, a taky existuje německý zider a ten má klidně i 16 % (ale ten je opakovaně zakvášen). Vyrábí například Peter Merkel z Forellenhofu u Darmstadtu

0/0
4.8.2016 10:15

M82a35r48t56i73n 56K79o87ž27í60n 1375936641260

Myslím, že tímto postupem vznikne spíš jabčák, neboli čůčo. Cider se zakvašuje speciální kulturou kvasinek a jedná se o řízené pomalé kvašení a nesmí prokvasit úplně.

0/0
3.8.2016 8:04

J13a19r16m54i96l27a 25P32í52c15h40o41v50á 5312567174803

Lepší je pít samotný nenakvašený mošt. Lehce nakvašený už chutná jako burčák a zcela zkvašený je už nepitelný

+1/−1
3.8.2016 7:46

B70o28r46e74k 46T98o16m21i33s 2346833179538

Súhlasím s Jarmilou. Čistý jablečný mošt je paráda.

+1/0
3.8.2016 8:15

T81o95m46á10š 74T76a64t52í51č73e28k 5750352920178

Akorát je to krátké potěšení.

0/0
3.8.2016 23:07

J17a92n 70M23e12r50t55a 3212310781358

Já ten nakvašený na burčák mám rád. Nenakvašený mošt také, ale ten se dá pít jen v dost omezeném množství vzhledem k tomu, jak je sladký.

0/0
4.8.2016 0:37

M97a10r24i30e 77M32u77c37h74o87v97á 9571382406552

Nevim, proc se to sem dostalo, ale tohle piti mi v Anglii fakt nechutnalo.

0/0
3.8.2016 6:45

M29i63c20h52a13l 32F96r65a65n22z 7123153811542

tak to asi nebyl ten správný cider ;-)

0/0
3.8.2016 9:59







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.