Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P65a26v20e85l 94R68y72b45e28c75k65y 8774983549230

světe zboř se co je to za novinku. Jabčák se dělal v našich zemích ještě před vinnou révou a v Sudetech byl Apfelwein běžnější než pivo.....ale musí přijít nějaký "odborník" aby tvrdil, že anglická receptura je to pravé...... PS: po přečtení jsem se utvrdil, že mezi novinářem a tasemnicí není žádný rozdíl.....čas od času každému vyjde článek...

+2/0
4.8.2016 10:13

A44l47e23š 98P21r95o29c76h68á62z79k70a 1239255635972

Jablka budou asi až za 2 měsíce zralá - jste mimo...a nikodo si to nebude za ty 2 měsíce ani pamatovat - zas nějakej pisálek, kterej netuší o čem má vlastně psát....

0/−1
4.8.2016 4:04

J31a34n 81M89e76r64t59a 3512440421578

Nedávno jsem ochutnával Prager cider a překvapilo mě, jak mi připomínal lambic (spontánně kvašené pivo). Velmi příjemný počin. Zmiňovaný cider je sířený pro zastavení kvašení. V článku taková možnost není zmíněna. Jinak je možné dát cider do lednice, pokud možno s co nejnižší teplotou, ale pokud si člověk nechce vyhradit lednici jen na cider, tak to značně omezuje uchovávané množství i možnou teplotu (při 2 °C třeba takové máslo není moc roztíratelné).

Spontánní kvašení je možné a může vést k velmi zajímavým výsledkům, ale také k výsledkům nepovedeným. Spolehlivější je použít ušlechtilé kultury, kde ovšem hrozí, že divoké kmeny převládnou. Při výrobě jablečného vína jsem si proto vyhřál mošt na teplotu kolem 50 °C, která zahubí divoké kvasinky, ale prakticky neovlivní chuť moštu. Použil jsem vinné kvasinky a kvasil za pokojové teploty. Pro trvanlivé víno je potřeba mošt dosladit, ale pokud člověk nechá mošt prokvasit jen částečně, doslazovat netřeba. S uvedeným postupem částečně zkvašený mošt vůní silně připomínal vinný burčák a byl příjemný z pití, ale velmi odlišný než zmiňovaný Prager cider.

0/0
4.8.2016 0:26

V76o74j82t42ě69c10h 45K53o26m94á96r50e73k 7454494509336

''...v letních měsících velmi osvěžující.'' Paradox je, že ho musím vypít už do únoraR^

+2/0
4.8.2016 0:05

F24r96a59n30t64i76š43e52k 26L64u45p79í87n70e63k 8781476526112

Do cideru je nejlepsi prilit tak centimetr dva guinnessa, pak se hodne zjemni a chutna lip.

0/0
3.8.2016 22:34
Foto

M85i29r19o70s76l71a46v 13S33t83e18i53n37e23r 6358364463825

Guinness jsem si dal, jako nezkušený jinoch, v Irish Pub ve Varšavě. Nóbl putyka, s předzahrádkou, tak nevím, co to do mně vjelo a jako frajer jsem si objednal Guinness. Přinesli mi něco, vypadalo to jako kafe ve sklenici, ochutnal jsem a hned vyplivl. V předzahrádce měli smrčky v bednách s hlínou, tak jsem jeden tím nápojem pohnojil, doufám, že neuschl.

Abych si spravil chuť, dal jsem si v blízké restauraci Žywieckie, dobře vychlazené, s pěknou pěnou, no lahůdka. Měli tam i zajímavý zvyk, k pivu dvě mističky s pomazánkou a výborný chléb. Do irského nebo britského pubu už ani nepáchnu- v Anglii jsem si pochutnal na Chips and Fish, ale denně by to asi také lezlo krkem. Na jaře je sezóna na matjesy, z Scheveningen jsou ty nejlepší, s cibulkou a Holsten pivem, ty bych si dal třeba i ke snídani.

0/0
29.8.2016 20:08

R37o22b96e48r88t 52K45r10a73h37u33l42e70c 2353922475644

Jabčák ze selika vám přestal chutnat neřádi teď se vám líbí cider :-D

+6/0
3.8.2016 21:30

P13a15v36e81l 58R27y73b19e68c18k20y 8184653619440

to byl aspoň jabčák... ten měl dvojí použití. polovina se vypila a druhou polovinou se poté čistila ta poblitá garáž....

0/0
4.8.2016 10:18

L27a95d20i39s14l46a39v 66Z34o76c96h 8192788904228

Ale s drahým Ciderem je už škoda čistit poblitou garáž :-;

0/0
13.8.2016 8:48

P82a59v88e57l 32R31y19b10e77c94k33y 8394303449340

:-D stane se nehoda i z drahého cideru.....

0/0
15.8.2016 7:27

J91a17k74u88b 25F74e24i63f43a28r 7739479126159

"Není silný jako víno nebo pivo..." co je to za nesmysl, cidery maji bežně kolem 4,5% alkoholu, tedy srovnatelně s pivem.

0/0
3.8.2016 8:44

M60i18l94a28n 56Š35e59l28i18g39a 7221174953413

Muj oblibeny Don Cidre ma dokonce 7,3 %, "dan" za to, ze se vykvasi vsechen cukr.

0/0
3.8.2016 18:57

P44e79t17r 19N31o98v83o88t43n88y 1741460671

Jsou i silnější. :-) A s cukrem to není ono, to pak ty následky totiž být můžou. Takže radši dry.

0/0
3.8.2016 20:00

J95a55n 38M58e82r17t93a 3272860371208

Tak tak, zobecnili, co platí jen pro některé cidery, které mají třeba 3 % alkoholu.

0/0
4.8.2016 0:35

P72a19v74e72l 98R45y75b18e78c82k28y 8624213639260

je britský cider a ten má od 2%-7%, a taky existuje německý zider a ten má klidně i 16 % (ale ten je opakovaně zakvášen). Vyrábí například Peter Merkel z Forellenhofu u Darmstadtu

0/0
4.8.2016 10:15

M12a30r71t73i15n 52K20o67ž63í72n 1785806391980

Myslím, že tímto postupem vznikne spíš jabčák, neboli čůčo. Cider se zakvašuje speciální kulturou kvasinek a jedná se o řízené pomalé kvašení a nesmí prokvasit úplně.

0/0
3.8.2016 8:04

J11a24r57m52i95l45a 22P34í21c89h97o23v66á 5672837764913

Lepší je pít samotný nenakvašený mošt. Lehce nakvašený už chutná jako burčák a zcela zkvašený je už nepitelný

+1/−1
3.8.2016 7:46

B27o93r66e14k 73T54o22m32i66s 2626513219108

Súhlasím s Jarmilou. Čistý jablečný mošt je paráda.

+1/0
3.8.2016 8:15

T29o63m46á18š 77T67a70t20í25č27e13k 5770192800758

Akorát je to krátké potěšení.

0/0
3.8.2016 23:07

J90a85n 51M82e85r79t61a 3852710941368

Já ten nakvašený na burčák mám rád. Nenakvašený mošt také, ale ten se dá pít jen v dost omezeném množství vzhledem k tomu, jak je sladký.

0/0
4.8.2016 0:37

M68a44r29i38e 82M70u23c20h69o43v75á 9581882266162

Nevim, proc se to sem dostalo, ale tohle piti mi v Anglii fakt nechutnalo.

0/0
3.8.2016 6:45

M80i12c75h62a36l 63F72r45a41n80z 7203683341292

tak to asi nebyl ten správný cider ;-)

0/0
3.8.2016 9:59







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.