Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P84a38v17e17l 21R30y63b21e44c45k97y 8124733309250

světe zboř se co je to za novinku. Jabčák se dělal v našich zemích ještě před vinnou révou a v Sudetech byl Apfelwein běžnější než pivo.....ale musí přijít nějaký "odborník" aby tvrdil, že anglická receptura je to pravé...... PS: po přečtení jsem se utvrdil, že mezi novinářem a tasemnicí není žádný rozdíl.....čas od času každému vyjde článek...

+2/0
4.8.2016 10:13

A76l29e57š 37P79r87o51c91h61á65z17k62a 1699335375302

Jablka budou asi až za 2 měsíce zralá - jste mimo...a nikodo si to nebude za ty 2 měsíce ani pamatovat - zas nějakej pisálek, kterej netuší o čem má vlastně psát....

0/−1
4.8.2016 4:04

J53a23n 54M25e37r53t60a 3982720671288

Nedávno jsem ochutnával Prager cider a překvapilo mě, jak mi připomínal lambic (spontánně kvašené pivo). Velmi příjemný počin. Zmiňovaný cider je sířený pro zastavení kvašení. V článku taková možnost není zmíněna. Jinak je možné dát cider do lednice, pokud možno s co nejnižší teplotou, ale pokud si člověk nechce vyhradit lednici jen na cider, tak to značně omezuje uchovávané množství i možnou teplotu (při 2 °C třeba takové máslo není moc roztíratelné).

Spontánní kvašení je možné a může vést k velmi zajímavým výsledkům, ale také k výsledkům nepovedeným. Spolehlivější je použít ušlechtilé kultury, kde ovšem hrozí, že divoké kmeny převládnou. Při výrobě jablečného vína jsem si proto vyhřál mošt na teplotu kolem 50 °C, která zahubí divoké kvasinky, ale prakticky neovlivní chuť moštu. Použil jsem vinné kvasinky a kvasil za pokojové teploty. Pro trvanlivé víno je potřeba mošt dosladit, ale pokud člověk nechá mošt prokvasit jen částečně, doslazovat netřeba. S uvedeným postupem částečně zkvašený mošt vůní silně připomínal vinný burčák a byl příjemný z pití, ale velmi odlišný než zmiňovaný Prager cider.

0/0
4.8.2016 0:26

V17o10j72t22ě14c93h 60K13o30m92á77r52e46k 7424454549516

''...v letních měsících velmi osvěžující.'' Paradox je, že ho musím vypít už do únoraR^

+2/0
4.8.2016 0:05

F13r67a92n86t17i25š53e88k 28L15u87p32í67n58e63k 8221696446912

Do cideru je nejlepsi prilit tak centimetr dva guinnessa, pak se hodne zjemni a chutna lip.

0/0
3.8.2016 22:34
Foto

M88i53r13o67s18l29a17v 36S75t69e18i82n91e98r 1195945158733

Guinness jsem si dal, jako nezkušený jinoch, v Irish Pub ve Varšavě. Nóbl putyka, s předzahrádkou, tak nevím, co to do mně vjelo a jako frajer jsem si objednal Guinness. Přinesli mi něco, vypadalo to jako kafe ve sklenici, ochutnal jsem a hned vyplivl. V předzahrádce měli smrčky v bednách s hlínou, tak jsem jeden tím nápojem pohnojil, doufám, že neuschl.

Abych si spravil chuť, dal jsem si v blízké restauraci Žywieckie, dobře vychlazené, s pěknou pěnou, no lahůdka. Měli tam i zajímavý zvyk, k pivu dvě mističky s pomazánkou a výborný chléb. Do irského nebo britského pubu už ani nepáchnu- v Anglii jsem si pochutnal na Chips and Fish, ale denně by to asi také lezlo krkem. Na jaře je sezóna na matjesy, z Scheveningen jsou ty nejlepší, s cibulkou a Holsten pivem, ty bych si dal třeba i ke snídani.

0/0
29.8.2016 20:08

R40o10b84e29r32t 84K87r72a80h61u44l23e40c 2763962525654

Jabčák ze selika vám přestal chutnat neřádi teď se vám líbí cider :-D

+6/0
3.8.2016 21:30

P96a10v98e84l 66R98y87b76e29c20k32y 8954333579620

to byl aspoň jabčák... ten měl dvojí použití. polovina se vypila a druhou polovinou se poté čistila ta poblitá garáž....

0/0
4.8.2016 10:18

L58a48d38i44s17l69a31v 27Z78o45c48h 8552918624388

Ale s drahým Ciderem je už škoda čistit poblitou garáž :-;

0/0
13.8.2016 8:48

P40a84v48e42l 22R94y15b88e72c11k95y 8514123749650

:-D stane se nehoda i z drahého cideru.....

0/0
15.8.2016 7:27

J76a56k13u81b 63F90e48i62f45a95r 7759829296489

"Není silný jako víno nebo pivo..." co je to za nesmysl, cidery maji bežně kolem 4,5% alkoholu, tedy srovnatelně s pivem.

0/0
3.8.2016 8:44

M28i52l95a24n 89Š79e46l56i89g45a 7661534593643

Muj oblibeny Don Cidre ma dokonce 7,3 %, "dan" za to, ze se vykvasi vsechen cukr.

0/0
3.8.2016 18:57

P43e21t27r 28N52o23v67o91t51n20y 1971470911

Jsou i silnější. :-) A s cukrem to není ono, to pak ty následky totiž být můžou. Takže radši dry.

0/0
3.8.2016 20:00

J31a12n 45M45e22r84t49a 3542570981368

Tak tak, zobecnili, co platí jen pro některé cidery, které mají třeba 3 % alkoholu.

0/0
4.8.2016 0:35

P22a93v28e29l 65R66y24b20e41c82k29y 8344773579400

je britský cider a ten má od 2%-7%, a taky existuje německý zider a ten má klidně i 16 % (ale ten je opakovaně zakvášen). Vyrábí například Peter Merkel z Forellenhofu u Darmstadtu

0/0
4.8.2016 10:15

M16a80r35t10i85n 25K52o86ž24í53n 1535986541670

Myslím, že tímto postupem vznikne spíš jabčák, neboli čůčo. Cider se zakvašuje speciální kulturou kvasinek a jedná se o řízené pomalé kvašení a nesmí prokvasit úplně.

0/0
3.8.2016 8:04

J19a20r85m21i90l15a 57P93í48c35h84o94v87á 5152197124773

Lepší je pít samotný nenakvašený mošt. Lehce nakvašený už chutná jako burčák a zcela zkvašený je už nepitelný

+1/−1
3.8.2016 7:46

B67o87r81e77k 68T28o56m23i20s 2686173149748

Súhlasím s Jarmilou. Čistý jablečný mošt je paráda.

+1/0
3.8.2016 8:15

T22o66m69á51š 31T71a43t23í86č51e81k 5220422100258

Akorát je to krátké potěšení.

0/0
3.8.2016 23:07

J89a37n 46M77e22r75t85a 3212720891508

Já ten nakvašený na burčák mám rád. Nenakvašený mošt také, ale ten se dá pít jen v dost omezeném množství vzhledem k tomu, jak je sladký.

0/0
4.8.2016 0:37

M90a38r96i79e 46M50u89c72h23o27v35á 6462835463

Nevim, proc se to sem dostalo, ale tohle piti mi v Anglii fakt nechutnalo.

0/0
3.8.2016 6:45

M68i64c80h45a98l 65F36r27a40n32z 7823323391902

tak to asi nebyl ten správný cider ;-)

0/0
3.8.2016 9:59





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.