- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Stejně by mě zajímalo, kde se najednou bere tolik lidí alergických na lepek... to za mého dětství nebylo.
Ato nemluvím o tom, že jsme ve třídě neměli obecně žádné extra alergiky, leda tak se sennou rýmou.
Hodně těch alergií je "vypěstovaných".
Tak veselé jsou asi jen ty tabulky čokolády na stromech. Ostatní by bylo docela těžké i pro část našich dětí.
upřímně, kdo z vás viděl v 8 letech na vlastní oči kakaovej bob? Kdo z vás ho vůbec kdy viděl? A kdo z vás si na něj aspoň sáhnul? Se nedivte...
já v encyklopedii a později jsem jej viděl v botanické zahradě (stále v rámci dětského věku).
Paní Kateřino, já zavařuji dodnes okurky, čalamády, dělám marmelády i domácí kečupy. Připadám si sice jako hodně stará struktura, ale při našich cenám a sr..ách v obchodech mi nic jiného nezbývá. A už jsem to naučila i holku, to se jí neztratí.
To je pravda. Například dneska na vesnických zahrádkách každý podzim hnije na zemi spousta jablek, zatímco lidé v obchodech nakupují drahé a umělými sladidly, konzervanty a podobnými svinstvy napajcované zavařeniny a marmelády.
Už kdyby se lidi přiváděli k tomu, aby třeba od souseda darovaný kýbl posbíraných jablek, hrušek nebo švestek běžně dokázali zavařit do sklenic na zimu, udělá hodně. O takových výživových pokladech jako třeba vlastnoručně nasbírané zavařené borůvky či jiné lesní plody ani nemluvě.
Navíc se tím pomůže i ekologii, protože ze supermarketů je stále spousta produktů ve sklenicích na unifikovaná víčka, šroubovací nebo snad ještě socialistická omnia. Stačí dokoupit víčka a v případě Omnia i zavařovací hlavu, popřípadě i pérka, jestli ještě jsiou k dostání a ty sklenice mohou ještě spoustu let sloužit jako zavařovačky.
Zatímco jinak je to jednorázový skleněný obal, který po spotřebování obsahu končí ve střepech v popelnici.
A zrovna letos, aspoň tady na Severní Moravě, je počasí díky dostatku vláhy a nižší tepotě v létě na jablka zatím ideální, na zahradách i jinde jich bude na zemi hnít mnohem víc než jiné roky.
přestal jsem číst brzy, neboť v článku "šest procent osmiletých si dokonce myslelo, že čokoláda roste na stromech" VS. nadpis: "Britští školáci si myslí, že čokoláda roste na stromech" 6% osmiletých zobecnit na britské školáky...panečku
Čemu se divíte? : https://www.youtube.com/watch?v=tVo_wkxH9dU
Spějeme k tomu rovněž. Neustálým změkčováním požadavků na úroveň znalostí a zároveň starostmi, aby se nestresovali. Dnes se všechno chce hned a bez námahy. Titul nebo maturitní vysvědčení se dá sice koupit, ale IQ nikoliv. Stačí se podívat do vládních, poslaneckých lavic nebo do státních úřadů
Tohle neni jen o britskych detech...delala jsem, uz to bude pres 10 let vikendovku pro deti z maleho mesta. Bylo to na tema "pusty" ostrov a soucasti bylo i to, jak se "vyrabi jidlo", tedy, to, co by eventualne mohly, kdyby..
Uz tenkrat jich na me polovina zirala, kdyz jsem jim rikala, jak se zpracovava mliko - tedy, co vsechno a jak se da udelat - utlouct maslo, co je to syrovatka, jak udelat tvaroh, jak z nej udelat syr atp. S chlebem podobne, i kdyz jakz takz jeste.
Takze me to vubec, ale vubec neprekvapuje...ztracime zakladni schopnost obzivy, totiz znalosti o tom, kde a jak potraviny ziskat, jak je zpracovat, jak je uchovavat...atp. K nasi skode.
I ja se v tom citim "hloupa", protoze vim, ze spousta techto znalosti se vytraci - a to umim varit ze zakladnich potravin bez problemu, a spoustu veci i konzervovat ruznymi zpusoby. Za me se holt jeste nakladaly okurky a zeli, zavarovalo se, delaly se kompoty, nakladala vejce do vapna...atd atd.
Tak nikdo se s takovými znalostmi nerodí. V kolika letech by to dítě mělo vědět? v 8? Ve 3?
Moje známá zas vyprávěla, že její dcera chodila na střední školu obor hotelnictví. A při vaření děti nevěděly, jak jinak uvařit vývar, než hodit tam kostku Masoxu ...
masox, neodmyslitelna soucast poctive ceske kuchyne