Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Čtyři bleskové recepty z luštěnin, které přesvědčí i „odpírače“

Kdo hledá rychlé jídlo, které stačí bezpracně uvařit i po práci, je zdravé a bude zaručeně chutnat celé rodině, měl by zařadit do jídelníčku luštěniny. Stačí si je předpřipravit a samotné vaření z nich je pak už jen dílem okamžiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H16a22n95a 14A66n80t89o42n91o69v45á 6487899784234

Prosím vás, kolik asi g je na jednu porci čočky (když ji chci třeba k vejci nebo uzenému)? Internetové recepty jsou od 100 do 250 g na jednoho...

0/0
21.8.2016 9:32

J19a51n 55F40r16o55l56í96k 6926980825314

100 g stačí. Běžně si vařím 100 g čočky a 100 g rýže natural a stačí mě to na dvě až tři porce.

0/0
22.8.2016 16:06

P98e71t79r 76J49i59l86e51k 8807747969548

Já teda nevim, ale nikdy jsem neměl úplně měkkou cizrnu když jsem ji osolil při vaření, když osolím až je uvařená, tak je úplně v pořádku. Stejně tak se mi nezdá informace s vařením v té stejné vodě, vždy je lepší využít čistou.

0/0
21.8.2016 0:17
Foto

P10a40v88e28l 97M35a47c15h12a35č55e44k 5961822363

Občas by neškodilo si "dílko" po sobě přečíst a odstranit vady. ;-)

0/0
20.8.2016 8:34

M56a58r25i12á14n 82H59r89i70v22ň91á95k 7878120360420

Slovenská fazulovica s uzeným vepřovým kolenem:

Recept je na 4-5 l polévky.

200-250 g větší alespoň 8 hodin namočené tmavé fazole, uzené zadní vepřové koleno, 1 zelená paprika, cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), list libečku, 1-3 feferony nebo chili podle chuti, pepř, sůl

Na jíšku: 1 lžíce červené mleté papriky, 3-5 stroužků česneku, 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky.

Fazole i koleno vaříme zvlášť! Měkké maso i kůže z kolena nakrájíme na kousky, prostě tak velké aby nepadalo ze lžíce. V 5 l hrnci vývar z kolena spojíme s vývarem z fazolí a skoro měkkými fazolemi, přidáme zeleninu, paprikový lusk, feferonky, list libečku, dochutíme solí, pepřem a vaříme cca 20 minut. Zavaříme jíšku, povaříme a jíme s domácím chlebem a nevíme kdy dost ;-D.

+4/0
20.8.2016 1:27

M43a53r10i39á74n 65H38r98i66v60ň76á28k 7738260450790

Doplním...! Na jíšku jsem zapomněl máslo, nebo olej

0/0
20.8.2016 1:37

M66a33r40t92i65n 71J92i70r50o49u28s15e15k 7396595135758

Olivového oleje, olivového oleje, olivového oleje. Fuj!

+5/0
19.8.2016 15:47

P92e21t89r95a 52G60a90s29n25a44r52k16o40v26a 8538763228386

Cely zivot ziju s tim, ze se ma solit az po varu. A tady ctu opak. Tusim ze bez akce pokus/omyl pravdu nezjistim.

Ale aby tu byl skutecne nejaky rozumny rychly recept:

Polivka z cervene cocky:

Na masle nechat zkaramelizovat kolecka mrkve a zelene cibulky, zaprasit moukou a zaprazit, zalit vyvarem (pouzivam vodu + redukovanou kostku vyvaru z mrazaku), pridat hrnek cervene cocky, sul, pepr a povarit dvacet minut.

Bile fazolky - recept odnekud z mych cest

Mrkev a petrzel nastrouhat na jemno, zampiony pokrajet na platky a vse osmazit na masle. Smichat se zvlast uvarenymi bilymi malymi fazolkami a kelimkem zakysane smetany. Sul, pepr.

Uzasne jednoduche a velmi jedle i bez masa (a to jsem masozrout).

+9/0
19.8.2016 15:16

P63a71v43l75a 70K60u39č88e35r46o32v92á 5377111733

luštěniny vařit v čisté vodě, omezí se nadýmavost téhle dobroty. jinak naše rodina je miluje, máme alespoň jednou týdně

+7/0
19.8.2016 13:48

L52a79d14a 54J82e23c72m48e72n 8493371495649

a kde jsou ty recepty?

+1/0
19.8.2016 11:37

R19o32m73a38n 92B10a95j40e42r 2274503399665

Uvařit a zmrazit.

0/−1
19.8.2016 10:09

J62a34n53a 96S32t17e51h41l87í46k49o31v38á 2259890320696

nejsem plánovač, nikdy nevím kdy budu večeřet doma a kdy venku, takže namáčet luštěniny den dopředu fakt nemohu, takže u mě vyhrává Bonduelle..

+4/0
19.8.2016 9:20

J36a43n 21F73r79o12l71í92k 6106360145424

Čočce a hrachu stačí hodina, dvě a velké fazole klidně nechám i dva dny když změním plán.

0/0
22.8.2016 16:09

J20a62n63a 24S26t59e47h93l75í27k30o96v32á 2319850340166

hodina dvě, to je moc.. vetšinou přijdu domu hladová jak vlčák a potřebuji něco do 15 minut :-)

0/0
22.8.2016 16:11

J63a84n 15F18r71o89l17í28k 6916820325814

Na luštěniny se holt musí trochu myslet předem.

0/0
22.8.2016 16:14

J13a31n80a 46S98t77e83h85l17í21k64o51v37á 2929190230236

no právě, to je škoda, mám je jinak ráda :-)

0/0
22.8.2016 16:19

S51i57m25o47n86a 45B50e98z34n47o71s55k95o34v76á 4252226727944

""Doba vaření se zase liší podle velikosti, od půl hodiny u malých luštěnin do zhruba dvou hodin například u velkých fazolí" - tomu se říká BLESKOVÝ recept?:-/

+12/0
19.8.2016 7:32

J48a59n 32F53r12o47l98í51k 6306620795784

V papiňáku stačí 20 min. a na velké fazole 40. Chce to plánovat už kvůli máčení.

0/0
22.8.2016 16:10

M80a92r14i49e 34P16i43ň25o84s39o47v74á 7391210399217

Miluju čočkovou polívču se zelím. Pořádný hrnec a čočku 250 g vařit do měkka v neosolené vodě - pak teprv osolit, dále kořenovou zeleninou nadrobno, česnek na zavonění, sůl, na špičku nože mletého pepře, špetku marjánky, hrst kysaného zelí nakrájet nadrobno, přidat dobře vyuzenou černou klobásu nakrájenou na kostky pro větší chuťový šmrnc. Jemně zahustit jíškou na másle nebo na sádle - jak komu co chutná. Okyselit také podle chuti, v hrnku v krapet vody rozkvedlat jedno vejce a šup s tím do polévky a za 2 minuty je hotovo !! První porci hned a druhá porce zaležená v ledničce voní a chutná i druhý den ;-) :-)

+5/0
19.8.2016 7:31

M86a86r36i25e 29P23i73ň63o28s14o23v98á 7861930309457

Kdo chce, může jíšku udělat na osmažené cibulce. To je pak ještě větší vončo a polívča nemá chybu :-P :-)

+1/0
19.8.2016 7:34

J53a67n 89F61r90o83l51í19k 6786560195184

Bez slaniny a osmažené cibulky to snad ani nejde.;-D A do té cibulky trochu másla a mouky a je jíška.

0/0
22.8.2016 16:17

A22n57n23a 89E17r87l63e42b36a64c59h67o29v50á 7301300914431

To mě nikdy nenapadlo - přidat zelí. Čočkovou miluju. Hned o víkendu vyzkouším :-)

0/0
19.8.2016 10:49

J38o90s19e11f 30M71i31k76e30l 2138450276462

A ještě bych přidal povidla a hořčici.

+1/−1
20.8.2016 22:51

J71a13n64a 51N70ě90m33e90č98k39o86v19á 3883184321426

Tooo zní hodně dobře, taky vyzkoušíme R^ Díky :-)

+1/0
19.8.2016 13:53
Foto

D49a62v31i26d 44K28o28p98a20l 5363502684409

Dík za inspiraci, vyzkouším.

0/0
19.8.2016 19:51

M67a60r96t19i28n 86R63a64m 9981594391682

Ježíš, já bych si to dal! :-)

0/0
20.8.2016 11:41
Foto

D51a39v61i31d 91S40c62h97n44e79b49e24r11g11e53r 9845648403433

Je fakt že luštěniny měli dřív na talíři své místo dneska jejich obliba velice klesá což je škoda protože jejich použití je opravdu všestranné, chutné a zdravé.

+5/0
19.8.2016 7:22

J49i64ř60í 41Š77t89ě10r70b31a 9683772497135

mám rád červenou čočku, jednak díky snadné přípravě, a také díky nenutnosti namáčení. Stačí propláchnutou uvařit (cca 15min), pak přidám kari, oloupaná rajčata na kostky a něco zeleného (ted např.natě porku), necham dalších 5-10min, na talíři přidám třeba vejce natvrdo, chilli papričky atd..pečivo, ideálně "osmahnuté" z toustovače a je hotovo R^

+8/0
19.8.2016 6:50

J90a56n 91S88t66e76h28l94i86k 9695957866201

Takové fazole chili con . Mnam ;-)

+6/0
19.8.2016 4:59

J81a18n26a 42S78t98e67h25l89í14k90o97v82á 2419910690416

R^:-)

0/0
19.8.2016 9:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.