Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Čtyři bleskové recepty z luštěnin, které přesvědčí i „odpírače“

Kdo hledá rychlé jídlo, které stačí bezpracně uvařit i po práci, je zdravé a bude zaručeně chutnat celé rodině, měl by zařadit do jídelníčku luštěniny. Stačí si je předpřipravit a samotné vaření z nich je pak už jen dílem okamžiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H94a15n43a 79A36n50t65o11n23o23v48á 6827669414854

Prosím vás, kolik asi g je na jednu porci čočky (když ji chci třeba k vejci nebo uzenému)? Internetové recepty jsou od 100 do 250 g na jednoho...

0/0
21.8.2016 9:32

J79a12n 72F93r52o80l88í18k 6536560815764

100 g stačí. Běžně si vařím 100 g čočky a 100 g rýže natural a stačí mě to na dvě až tři porce.

0/0
22.8.2016 16:06

P64e61t31r 27J54i17l68e73k 8767247899778

Já teda nevim, ale nikdy jsem neměl úplně měkkou cizrnu když jsem ji osolil při vaření, když osolím až je uvařená, tak je úplně v pořádku. Stejně tak se mi nezdá informace s vařením v té stejné vodě, vždy je lepší využít čistou.

0/0
21.8.2016 0:17
Foto

P56a23v59e95l 49M28a28c55h41a17č84e72k 5211812273

Občas by neškodilo si "dílko" po sobě přečíst a odstranit vady. ;-)

0/0
20.8.2016 8:34

M85a15r95i88á32n 53H72r10i48v91ň95á92k 7748970670180

Slovenská fazulovica s uzeným vepřovým kolenem:

Recept je na 4-5 l polévky.

200-250 g větší alespoň 8 hodin namočené tmavé fazole, uzené zadní vepřové koleno, 1 zelená paprika, cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), list libečku, 1-3 feferony nebo chili podle chuti, pepř, sůl

Na jíšku: 1 lžíce červené mleté papriky, 3-5 stroužků česneku, 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky.

Fazole i koleno vaříme zvlášť! Měkké maso i kůže z kolena nakrájíme na kousky, prostě tak velké aby nepadalo ze lžíce. V 5 l hrnci vývar z kolena spojíme s vývarem z fazolí a skoro měkkými fazolemi, přidáme zeleninu, paprikový lusk, feferonky, list libečku, dochutíme solí, pepřem a vaříme cca 20 minut. Zavaříme jíšku, povaříme a jíme s domácím chlebem a nevíme kdy dost ;-D.

+4/0
20.8.2016 1:27

M65a21r94i46á38n 31H92r68i35v38ň35á44k 7578760570150

Doplním...! Na jíšku jsem zapomněl máslo, nebo olej

0/0
20.8.2016 1:37

M72a88r82t67i80n 34J66i33r82o23u21s13e53k 7346535575738

Olivového oleje, olivového oleje, olivového oleje. Fuj!

+5/0
19.8.2016 15:47

P97e29t60r26a 44G88a63s22n36a63r93k28o38v52a 8708433898306

Cely zivot ziju s tim, ze se ma solit az po varu. A tady ctu opak. Tusim ze bez akce pokus/omyl pravdu nezjistim.

Ale aby tu byl skutecne nejaky rozumny rychly recept:

Polivka z cervene cocky:

Na masle nechat zkaramelizovat kolecka mrkve a zelene cibulky, zaprasit moukou a zaprazit, zalit vyvarem (pouzivam vodu + redukovanou kostku vyvaru z mrazaku), pridat hrnek cervene cocky, sul, pepr a povarit dvacet minut.

Bile fazolky - recept odnekud z mych cest

Mrkev a petrzel nastrouhat na jemno, zampiony pokrajet na platky a vse osmazit na masle. Smichat se zvlast uvarenymi bilymi malymi fazolkami a kelimkem zakysane smetany. Sul, pepr.

Uzasne jednoduche a velmi jedle i bez masa (a to jsem masozrout).

+9/0
19.8.2016 15:16

P84a24v98l37a 40K54u71č63e25r19o88v24á 5107831763

luštěniny vařit v čisté vodě, omezí se nadýmavost téhle dobroty. jinak naše rodina je miluje, máme alespoň jednou týdně

+7/0
19.8.2016 13:48

L69a59d56a 95J88e37c10m28e54n 8533701715149

a kde jsou ty recepty?

+1/0
19.8.2016 11:37

R53o69m49a69n 63B14a67j42e73r 2694873169535

Uvařit a zmrazit.

0/−1
19.8.2016 10:09

J80a72n53a 33S21t62e19h50l67í92k23o47v10á 2919840950546

nejsem plánovač, nikdy nevím kdy budu večeřet doma a kdy venku, takže namáčet luštěniny den dopředu fakt nemohu, takže u mě vyhrává Bonduelle..

+4/0
19.8.2016 9:20

J83a69n 81F66r19o54l69í28k 6606950265444

Čočce a hrachu stačí hodina, dvě a velké fazole klidně nechám i dva dny když změním plán.

0/0
22.8.2016 16:09

J95a88n67a 89S45t56e36h73l30í41k17o62v63á 2859760350326

hodina dvě, to je moc.. vetšinou přijdu domu hladová jak vlčák a potřebuji něco do 15 minut :-)

0/0
22.8.2016 16:11

J62a22n 82F46r29o85l28í34k 6856700275834

Na luštěniny se holt musí trochu myslet předem.

0/0
22.8.2016 16:14

J15a60n66a 92S16t71e13h54l56í64k44o57v31á 2339510610296

no právě, to je škoda, mám je jinak ráda :-)

0/0
22.8.2016 16:19

S13i33m76o43n95a 97B82e43z96n75o12s49k64o58v85á 4192886257804

""Doba vaření se zase liší podle velikosti, od půl hodiny u malých luštěnin do zhruba dvou hodin například u velkých fazolí" - tomu se říká BLESKOVÝ recept?:-/

+12/0
19.8.2016 7:32

J49a69n 57F23r73o79l74í97k 6766350245944

V papiňáku stačí 20 min. a na velké fazole 40. Chce to plánovat už kvůli máčení.

0/0
22.8.2016 16:10

M43a65r15i82e 47P50i49ň18o61s82o59v18á 8947119153915

Miluju čočkovou polívču se zelím. Pořádný hrnec a čočku 250 g vařit do měkka v neosolené vodě - pak teprv osolit, dále kořenovou zeleninou nadrobno, česnek na zavonění, sůl, na špičku nože mletého pepře, špetku marjánky, hrst kysaného zelí nakrájet nadrobno, přidat dobře vyuzenou černou klobásu nakrájenou na kostky pro větší chuťový šmrnc. Jemně zahustit jíškou na másle nebo na sádle - jak komu co chutná. Okyselit také podle chuti, v hrnku v krapet vody rozkvedlat jedno vejce a šup s tím do polévky a za 2 minuty je hotovo !! První porci hned a druhá porce zaležená v ledničce voní a chutná i druhý den ;-) :-)

+5/0
19.8.2016 7:31

M15a58r48i41e 17P70i22ň58o55s19o13v62á 8317989163175

Kdo chce, může jíšku udělat na osmažené cibulce. To je pak ještě větší vončo a polívča nemá chybu :-P :-)

+1/0
19.8.2016 7:34

J81a79n 68F82r59o75l47í67k 6496170285654

Bez slaniny a osmažené cibulky to snad ani nejde.;-D A do té cibulky trochu másla a mouky a je jíška.

0/0
22.8.2016 16:17

A20n48n27a 72E74r82l92e28b86a82c87h72o53v55á 7371370464861

To mě nikdy nenapadlo - přidat zelí. Čočkovou miluju. Hned o víkendu vyzkouším :-)

0/0
19.8.2016 10:49

J85o62s76e51f 36M25i41k32e41l 2398200796912

A ještě bych přidal povidla a hořčici.

+1/−1
20.8.2016 22:51

J10a51n55a 48N17ě91m40e87č48k16o86v30á 3983914941386

Tooo zní hodně dobře, taky vyzkoušíme R^ Díky :-)

+1/0
19.8.2016 13:53
Foto

D14a48v19i31d 61K30o65p88a67l 5213122404529

Dík za inspiraci, vyzkouším.

0/0
19.8.2016 19:51

M62a17r16t89i86n 30R97a16m 9291454161972

Ježíš, já bych si to dal! :-)

0/0
20.8.2016 11:41
Foto

D47a55v88i30d 36S32c45h92n36e90b10e58r39g79e85r 9665808943883

Je fakt že luštěniny měli dřív na talíři své místo dneska jejich obliba velice klesá což je škoda protože jejich použití je opravdu všestranné, chutné a zdravé.

+5/0
19.8.2016 7:22

J10i45ř96í 52Š79t24ě19r15b74a 9403972287725

mám rád červenou čočku, jednak díky snadné přípravě, a také díky nenutnosti namáčení. Stačí propláchnutou uvařit (cca 15min), pak přidám kari, oloupaná rajčata na kostky a něco zeleného (ted např.natě porku), necham dalších 5-10min, na talíři přidám třeba vejce natvrdo, chilli papričky atd..pečivo, ideálně "osmahnuté" z toustovače a je hotovo R^

+8/0
19.8.2016 6:50

J25a63n 81S19t98e47h83l79i93k 9585247716161

Takové fazole chili con . Mnam ;-)

+6/0
19.8.2016 4:59

J57a59n17a 44S41t35e34h56l15í61k50o13v19á 2169270270706

R^:-)

0/0
19.8.2016 9:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.