Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Čtyři bleskové recepty z luštěnin, které přesvědčí i „odpírače“

Kdo hledá rychlé jídlo, které stačí bezpracně uvařit i po práci, je zdravé a bude zaručeně chutnat celé rodině, měl by zařadit do jídelníčku luštěniny. Stačí si je předpřipravit a samotné vaření z nich je pak už jen dílem okamžiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H10a18n21a 52A96n91t50o69n98o39v69á 6927309184314

Prosím vás, kolik asi g je na jednu porci čočky (když ji chci třeba k vejci nebo uzenému)? Internetové recepty jsou od 100 do 250 g na jednoho...

0/0
21.8.2016 9:32

J59a18n 60F88r67o13l97í50k 6736100545214

100 g stačí. Běžně si vařím 100 g čočky a 100 g rýže natural a stačí mě to na dvě až tři porce.

0/0
22.8.2016 16:06

P21e16t40r 87J65i27l37e33k 8407187939988

Já teda nevim, ale nikdy jsem neměl úplně měkkou cizrnu když jsem ji osolil při vaření, když osolím až je uvařená, tak je úplně v pořádku. Stejně tak se mi nezdá informace s vařením v té stejné vodě, vždy je lepší využít čistou.

0/0
21.8.2016 0:17
Foto

P18a25v89e65l 96M24a17c19h74a46č88e49k 5701402523

Občas by neškodilo si "dílko" po sobě přečíst a odstranit vady. ;-)

0/0
20.8.2016 8:34

M29a12r66i47á52n 52H80r39i63v67ň50á14k 7748920830890

Slovenská fazulovica s uzeným vepřovým kolenem:

Recept je na 4-5 l polévky.

200-250 g větší alespoň 8 hodin namočené tmavé fazole, uzené zadní vepřové koleno, 1 zelená paprika, cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), list libečku, 1-3 feferony nebo chili podle chuti, pepř, sůl

Na jíšku: 1 lžíce červené mleté papriky, 3-5 stroužků česneku, 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky.

Fazole i koleno vaříme zvlášť! Měkké maso i kůže z kolena nakrájíme na kousky, prostě tak velké aby nepadalo ze lžíce. V 5 l hrnci vývar z kolena spojíme s vývarem z fazolí a skoro měkkými fazolemi, přidáme zeleninu, paprikový lusk, feferonky, list libečku, dochutíme solí, pepřem a vaříme cca 20 minut. Zavaříme jíšku, povaříme a jíme s domácím chlebem a nevíme kdy dost ;-D.

+4/0
20.8.2016 1:27

M51a24r61i79á52n 23H41r53i58v91ň44á45k 7738270890260

Doplním...! Na jíšku jsem zapomněl máslo, nebo olej

0/0
20.8.2016 1:37

M35a73r17t31i73n 69J50i56r37o84u36s96e55k 7206425265898

Olivového oleje, olivového oleje, olivového oleje. Fuj!

+5/0
19.8.2016 15:47

P55e46t35r19a 59G10a16s69n23a87r60k17o44v65a 8468773338776

Cely zivot ziju s tim, ze se ma solit az po varu. A tady ctu opak. Tusim ze bez akce pokus/omyl pravdu nezjistim.

Ale aby tu byl skutecne nejaky rozumny rychly recept:

Polivka z cervene cocky:

Na masle nechat zkaramelizovat kolecka mrkve a zelene cibulky, zaprasit moukou a zaprazit, zalit vyvarem (pouzivam vodu + redukovanou kostku vyvaru z mrazaku), pridat hrnek cervene cocky, sul, pepr a povarit dvacet minut.

Bile fazolky - recept odnekud z mych cest

Mrkev a petrzel nastrouhat na jemno, zampiony pokrajet na platky a vse osmazit na masle. Smichat se zvlast uvarenymi bilymi malymi fazolkami a kelimkem zakysane smetany. Sul, pepr.

Uzasne jednoduche a velmi jedle i bez masa (a to jsem masozrout).

+9/0
19.8.2016 15:16

P10a85v61l26a 80K72u14č52e66r85o44v96á 5487591283

luštěniny vařit v čisté vodě, omezí se nadýmavost téhle dobroty. jinak naše rodina je miluje, máme alespoň jednou týdně

+7/0
19.8.2016 13:48

L54a27d79a 63J16e74c73m10e61n 8593811895489

a kde jsou ty recepty?

+1/0
19.8.2016 11:37

R91o29m89a28n 32B41a41j39e38r 2384643629155

Uvařit a zmrazit.

0/−1
19.8.2016 10:09

J16a43n29a 35S26t48e11h88l89í47k65o24v26á 2139360840106

nejsem plánovač, nikdy nevím kdy budu večeřet doma a kdy venku, takže namáčet luštěniny den dopředu fakt nemohu, takže u mě vyhrává Bonduelle..

+4/0
19.8.2016 9:20

J66a98n 81F64r60o47l95í25k 6736170275874

Čočce a hrachu stačí hodina, dvě a velké fazole klidně nechám i dva dny když změním plán.

0/0
22.8.2016 16:09

J26a87n24a 10S11t67e40h79l35í42k42o88v59á 2119810330146

hodina dvě, to je moc.. vetšinou přijdu domu hladová jak vlčák a potřebuji něco do 15 minut :-)

0/0
22.8.2016 16:11

J15a38n 14F54r37o71l64í79k 6496550955334

Na luštěniny se holt musí trochu myslet předem.

0/0
22.8.2016 16:14

J19a51n41a 82S10t73e58h51l23í25k44o95v14á 2739340660926

no právě, to je škoda, mám je jinak ráda :-)

0/0
22.8.2016 16:19

S15i58m65o71n21a 68B78e22z43n88o26s58k29o60v22á 4442566267894

""Doba vaření se zase liší podle velikosti, od půl hodiny u malých luštěnin do zhruba dvou hodin například u velkých fazolí" - tomu se říká BLESKOVÝ recept?:-/

+12/0
19.8.2016 7:32

J10a15n 59F37r32o81l89í88k 6926180495624

V papiňáku stačí 20 min. a na velké fazole 40. Chce to plánovat už kvůli máčení.

0/0
22.8.2016 16:10

M47a97r86i44e 95P40i61ň97o82s62o69v65á 8847419913935

Miluju čočkovou polívču se zelím. Pořádný hrnec a čočku 250 g vařit do měkka v neosolené vodě - pak teprv osolit, dále kořenovou zeleninou nadrobno, česnek na zavonění, sůl, na špičku nože mletého pepře, špetku marjánky, hrst kysaného zelí nakrájet nadrobno, přidat dobře vyuzenou černou klobásu nakrájenou na kostky pro větší chuťový šmrnc. Jemně zahustit jíškou na másle nebo na sádle - jak komu co chutná. Okyselit také podle chuti, v hrnku v krapet vody rozkvedlat jedno vejce a šup s tím do polévky a za 2 minuty je hotovo !! První porci hned a druhá porce zaležená v ledničce voní a chutná i druhý den ;-) :-)

+5/0
19.8.2016 7:31

M63a32r61i57e 57P43i65ň86o55s31o42v89á 8307789843145

Kdo chce, může jíšku udělat na osmažené cibulce. To je pak ještě větší vončo a polívča nemá chybu :-P :-)

+1/0
19.8.2016 7:34

J92a35n 78F60r42o26l25í14k 6946270175474

Bez slaniny a osmažené cibulky to snad ani nejde.;-D A do té cibulky trochu másla a mouky a je jíška.

0/0
22.8.2016 16:17

A44n92n52a 89E88r95l35e70b56a91c14h13o41v98á 7881740964701

To mě nikdy nenapadlo - přidat zelí. Čočkovou miluju. Hned o víkendu vyzkouším :-)

0/0
19.8.2016 10:49

J76o13s77e65f 72M58i61k41e60l 2468160576622

A ještě bych přidal povidla a hořčici.

+1/−1
20.8.2016 22:51

J39a35n28a 51N61ě77m51e11č34k53o23v57á 3103304751286

Tooo zní hodně dobře, taky vyzkoušíme R^ Díky :-)

+1/0
19.8.2016 13:53
Foto

D42a37v49i16d 33K50o14p69a78l 5293932374569

Dík za inspiraci, vyzkouším.

0/0
19.8.2016 19:51

M44a87r63t98i39n 73R76a23m 9571364961552

Ježíš, já bych si to dal! :-)

0/0
20.8.2016 11:41
Foto

D68a52v59i63d 17S71c37h85n23e28b19e65r50g38e88r 9315588723423

Je fakt že luštěniny měli dřív na talíři své místo dneska jejich obliba velice klesá což je škoda protože jejich použití je opravdu všestranné, chutné a zdravé.

+5/0
19.8.2016 7:22

J83i23ř53í 88Š64t59ě58r69b55a 9973152847105

mám rád červenou čočku, jednak díky snadné přípravě, a také díky nenutnosti namáčení. Stačí propláchnutou uvařit (cca 15min), pak přidám kari, oloupaná rajčata na kostky a něco zeleného (ted např.natě porku), necham dalších 5-10min, na talíři přidám třeba vejce natvrdo, chilli papričky atd..pečivo, ideálně "osmahnuté" z toustovače a je hotovo R^

+8/0
19.8.2016 6:50

J52a60n 63S96t54e16h70l56i65k 9515437256781

Takové fazole chili con . Mnam ;-)

+6/0
19.8.2016 4:59

J96a57n11a 83S55t63e83h93l22í41k24o62v93á 2139580110806

R^:-)

0/0
19.8.2016 9:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.